RM NieuwsWerkers Bijenkorf staken op Black Friday
Stakingsbeperking – FNV blaast actie Post af
Chroom 6 schandaal NS
Aanvallen op Kobane en Rojava
Staking bij BENU Direct
Bijenkorf staakt verder
Winst geÔncasseerd, op naar volgende crisis
Chemours loost weer
PiB-bijeenkomst CAO-strijd Post
Corruptie of kapitalisme?
Prijsontploffing brengt werkers in beweging
Algemene staking Griekenland
Oorlogsvoorbereiding
System change - enige oplossing
Verdedig Luis Jalandoni
Middag tegen de oorlog
Tornado en warmte in Europa
Streekvervoer drie dagen plat
Vrede door stilte?
Britse stakingsgolf
Havenstaking Zuid-Afrika
Franse staking legt land plat
Repressieapparaat uitgebouwd
Staking warenhuis De Bijenkorf
Mouwen opstropen voor hoger loon
Britten: niet klagen, maar staken
Hypocrisie over rechtsstatelijkheid
Bezorgdheid bazen om winst
Staking havenarbeiders Liverpool
Onderhoud huurwoningen dramatisch
Strijd voor Iraans gezin
Groei ASML drukt op woningmarkt
Nieuwe inlichtingenwet
Acties voor behoud woningen
Eindhoven stopt met kostendelersnorm
Proviandkastjes in Heerlen
Spoor opnieuw plat
Gehuichel over asielzoekers
Postwerkers VK staken voor hoger loon
MLPD viert jubileum met Marx
Stakers Malamatina weerstaan politiegeweld
Spoorwerkers NS staken
Hulp voor asielzoekers Ter Apel
Steeds meer naar de voedselbank
Giftige brandstof Afrika
80 Miljoen voor Zelensky
Haven Felixstowe plat voor prijscompensatie
Sterrebos en Nedcar VDL
Vrijheid voor akbondsleiders ItaliŽ!
Extreme hitte in Europa
Inflatie in Polen
Klimaatbeloftes doorgeprikt
Huisvestingscriminaliteit
Frans spoorwerkpersoneel staakt voor hoger loon
Hoge winsten en grote armoede
Uitlevering Julian Assange aan VS
Boer in opstand
Vakbondsrechten in Nederland achteruit
Britse spoorwerkers in staking
Luis Jalandoni bedreigd door Filippijnse regering
Staking Duitse ziekenhuizen
Milieu – revolutionaire oplossingen noodzakelijk
Discriminatie en straf in jeugdzorg
Estafettestaking streekvervoer
Duitse havenarbeiders laten tanden zien
Fransen staken voor 300 euro meer loon
Extreemrechts OekraÔne verandert logo
AIVD gebruikt hacksoftware van NSO
Wapens neer, lonen omhoog
Meer miljardairs en meer armen
Arrestaties Grup Yorum in Duitsland
Actiedag tegen vrouwenonderdrukking
Hotelschoonmakers eisen weekendtoeslag en 1 mei vrij
Berlijn verbiedt Sovjet-symbolen
Piraeus - strijd brengt solidariteit
Vierduizend mensen bij FNV-demo
Succesvolle Mei-demo Rotterdam
Hittegolf India - stijgende prijzen
PostNL Nederland zelfde als BelgiŽ
PFAS uit Antwerpen
Vluchtelingen welkom in Vlaardingen?
Algemene staking Griekenland
Vakbond bij Amazon
Overlast Chemelot houdt niet op
Dalende koopkracht
Staken tegen oorlog
Naoorlogs inflatie-record
Algemene staking in India
Acties Gall en Gall
Warmterecords op Noord- en Zuidpool
Rutte over ‘eerlijke gasprijzen’
Internationale Vrouwendag tegen oorlog
'Vrouwenstrijd is klassenstrijd’
Nedcar legt het werk stil
Stakingen en protesten in Turkije


25 november 2022 Werkers Bijenkorf staken op Black Friday
Vanaf de manifestatie van de FNV op de Dam in Amsterdam demonstreren 200 stakende arbeidsters en arbeiders van de Bijenkorf op het Damrak langs hun warenhuis. Het is inmiddels de zevende stakingsdag. Ze hebben een loon tussen de € 10,50 en twaalf euro per uur. Ze eisen 14 euro per uur en automatische prijscompensatie. Niet alleen uit de vestiging in Amsterdam maar ook uit andere steden zijn er stakende collega's aanwezig, zoals Den Haag en Eindhoven. Ze dragen borden mee, met teksten als: 'Sterker door strijd', 'Niet alles is Gucci bij de Bijenkorf', 'Het grootkapitaal maakt onze Bijenkorf kapot' en 'Ik verdien een kerstbal per uur.' Het pamflet van de Rode Morgen 'Automatische prijscompensatie nu!' wordt uitgedeeld.

23 november 2022 Stakingsbeperking – FNV blaast actie Post af
Het FNV-bestuur stelde PostNL een ultimatum, waarop de postmonopolist niet reageerde. Op 18 november riepen bestuurders van de FNV daarna op tot een landelijke staking van 36 uur bij PostNL op Black-Friday (van vrijdag 25 november 4.00 uur tot zaterdag 26 november 16.00 uur). Daarop haalde de directie een rechter uit de zak, die gevraagd werd de staking te verbieden. Dinsdag bepaalde die rechter dat de landelijke staking alleen door kan gaan als in het transport 90 procent van de mensen blijft werken, zogenaamd om de bezorging van medische post en rouwpost te garanderen. Dit is belachelijk en in feite een verkapt stakingsverbod. Maar om dan vervolgens echter alle acties af te blazen, dat is de verkeerde weg en buigen voor de directie van PostNL.
Wat blijft er over van het recht om te staken als – zodra het wordt gevoeld door de bazen
– stakingen worden verboden, opgeschort of ernstig ingeperkt? De arbeidersbeweging kan zich het recht om te staken niet uit de handen laten slaan. Voor volledig en onbeperkt stakingsrecht - Weg met de beperkingen opgelegd door rechtbanken en arbitragecommissies!

22 november 2022 Chroom 6 schandaal NS
Bij de NS zijn medewerkers die tussen 1970 en 2005 bij onder andere dochterbedrijf Nedtrain werkten jarenlang blootgesteld aan het giftige chroom 6. De medewerkers lopen een verhoogd risico op kanker, longziekten en allergieŽn doordat de NS ze te weinig beschermende middelen heeft gegeven om blootstelling te voorkomen. Ook bij defensie is een aantal jaar geleden in de werkplaatsen het giftige chroom zes gebruikt. Wouter Koolmees, nu topman van de NS, heeft zijn excuses aangeboden. NS en FNV hebben een regeling opgesteld voor gedupeerden. Een laat excuus, want directie en management wisten natuurlijk heel goed wat ze deden. Kosten besparen om de winst te verhogen.

20 november 2022 Aanvallen op Kobane en Rojava
Op zondag 20 november gaf de Turkse president Erdogan opdracht om Rojava en Noord-Koerdistan aan te vallen, zogenaamd als vergelding voor een terreuraanslag de zondag ervoor. Een aanslag die waarschijnlijk door de Turkse staat zelf is gepleegd. Erdogan beroept zich op het UN-handvest voor zelfverdediging om zo zijn acties te rechtvaardigen. Ook heeft hij bij de G20 zijn zegen voor de acties gevraagd en gekregen. De Turkse luchtmacht bombardeert. Maar ook Iran valt tegelijkertijd aan met leger en de nodige artillerie en steunt daarmee openlijk Erdogan in zijn jarenlange strijd tegen de Koerdische bevolking die al heel lang onderdrukt wordt.
Op 30 november wordt hiertegen in Den Haag gedemonstreerd: Malieveld om 10.00 uur
Handen af van Rojava, Kobane en Koerdistan - Stop de bombardementen en militaire acties - Leve de internationale solidariteit!

20 november 2022 Staking bij BENU Direct
Verscherpte uitbuiting en inflatie brengen ook collega’s in sectoren zonder strijdtraditie in actie. Zo staken vanaf 15 november de apothekers bij BENU Direct. BENU Direct is de grootste keten van apotheken (345 apotheken). De apothekers zijn met hun vakbond VVBA al twee jaar bezig met de voorbereiding van hun acties. Door het hele land gaan willekeurig bij apotheken de deuren een halve dag dicht. Zij nemen geen genoegen met een loonbod van 2,5% en eisen automatische prijscompensatie en een reŽle loonsverhoging, een betere reiskostenvergoeding, en een betere compensatie voor achterwacht. De werkdruk moet omlaag door meer collega’s en betere werkomstandigheden.
Ook apothekersassistenten zijn al geruime tijd bezig met een actie. Ze hebben een petitie onder hun collega’s gehouden omdat zij het absoluut niet eens zijn met de 2,5% loonsverhoging die bij de CAO-onderhandelingen is afgesproken. Ook zij eisen automatische prijscompensatie en meer collega’s. Er is een tekort van 100 fulltime assistenten. De arbeidsomstandigheden zijn zo slecht dat collega’s gelijk na hun opleiding vertrekken. Benu Direct incasseert zo vijf miljoen extra en de assistenten zijn opgebrand. Ze bezinnen zich op verdere acties en worden daarbij ondersteund door de apothekers in loondienst.

20 november 2022 Bijenkorf staakt verder
Collega’s van de Bijenkorf gaan staken op vrijdag 25 november - Black Friday. In Amsterdam demonstreren ze op de Dam van 14.00 uur tot 16.00 uur. Het is inmiddels hun 7e stakingsdag, die ze doorvoeren met als motto: ‘Alles wordt duurder, nu wij nog!’ Ze worden gesteund door omstanders en vaste klanten. Collega’s bij de Bijenkorf hebben een loon tussen de 10,50 euro en 12,00 euro. Collega’s in andere winkelketens roeren zich ook, zoals bij de Etos. Hun eisen zijn 14 euro minimumloon en automatische prijscompensatie.

20 november 2022 Winst geÔncasseerd, op naar volgende crisis
De organisatie ‘Access to Medicine Foundation’ constateert dat grote farmaceutische bedrijven nauwelijks meer investeren in onderzoek naar opkomende virussen. Dit ondanks de jarenlange waarschuwingen van de WHO en ervaringen met de coronapandemie. Access to Medicine constateert dat met name de bevolking van ontwikkelingslanden last heeft van infectieziekten. Zo veroorzaakte het apenpokkenvirus al jarenlang besmettingen in Afrika, maar werd er nauwelijks iets gedaan om de ziekte te bestrijden. Totdat de ziekte het Westen bereikte en er geld te verdienen viel aan een vaccin. Pfizer maakte in 2021 21,9 miljard winst op het coronavaccin.

19 november 2022 Chemours loost weer
Chemours in Dordrecht mag voorlopig geen pfas afval naar een verwerker in BelgiŽ sturen, omdat er ontdekt is het hoogstwaarschijnlijk niet op de juiste manier verwerkt wordt waarna alsnog deze stoffen in het milieu terecht komen - wat nare en langdurige gevolgen heeft voor natuur en milieu en dus ook de mens. Ook werd ontdekt dat het bedrijf in oktober veel meer pfas in het water heeft geloosd, waaronder voornamelijk het stofje Gen-x. Het bedrijf loosde naar schatting in slechts een paar maanden ruim 150 kilo van de stof. Nou staat het bedrijf toch niet op de hoogste plaats qua veiligheid, overlast en goede banen,  dus dit bevestigd maar weer dat ze hun reputatie waar blijven maken in de regio.

14 november 2022 PiB-bijeenkomst CAO-strijd
Op 14 november 2022 houdt Post in beweging – het bedrijfsblad van de Rode Morgen voor de post en de pakketten – een bijeenkomst met als thema: ‘de strijd voor hogere lonen en een goede CAO bij PostNL’. Er zijn postwerkers en buurtbewoners aanwezig. Terwijl de prijsstijging in oktober 14,3 procent bedraagt, bedraagt het loonbod van PostNL slechts 4,5 procent op jaarbasis voor de laagste loonschalen een en 2. De FNV heeft PostNL een ultimatum gesteld dat inmiddels is afgelopen. Het FNV-bestuur zegt acties te zullen gaan voeren.
Een collega voorbereider werkzaam bij PostNL zegt: ‘Door op de werkvloer met collega’s in gesprek te gaan, kunnen acties worden voorbereid. Naast eisen voor automatische prijscompensatie en vervroegd pensioen gaat het om vast werk om de toenemende werkdruk en personeelstekort te stoppen. Dit speelt bij veel bedrijven. Sectoren moeten de handen ineen slaan. Op Black Friday (25 november) staakt Bijenkorf: Post en Pakketten kunnen daarbij aansluiten.’

16 november 2022 Corruptie of kapitalisme?
In de gemeente Horst aan de Maas, waar ooit de Floriade gehouden werd, ligt nu Greenport (een samenwerking van de provincie en drie gemeenten). Het buurtschap CaliforniŽ ligt in Horst, hier wordt door de gemeente in nauwe samenwerking met vele andere partijen en grotere spelers alles veranderd. Het was een mooi buurtschap waar moderne glastuinbouw zou verrijzen met technieken als aardwarmte. Dit gaat in rook op omdat het bij Greenport wordt getrokken en dat moet de hotspot worden qua logistiek in Noord-Limburg. De bewoners dachten aan vrachtwagens en andere dingen zoals verbindingswegen, maar wisten niet dat hier blokkendoos na blokkendoos en hotelgebouwen voor goedkope arbeidsmigranten zouden verrijzen. De gemeente koopt de grond voor de zeer lage prijs van € 9,00 pm≤ en daarna wordt het aan een privaat bedrijfje verkocht wat er onder andere een zonne-energiepark wil neerleggen voor een prijs ruim beneden die € 9,00 pm≤.
Bewoner na bewoner vertrekt omdat de gemeente simpelweg dreigt met onteigening. Uiteindelijk gaan mensen akkoord met de lage prijs. Oud-wethouders en gemeenteraadsleden zitten nu op een mooie functie waarbij ze Greenport helpen om grote(re) spelers zich daar te laten vestigen. Er worden op allerlei manieren dingen geregeld voor de bedrijven – toch minimaal een A-locatie met een goede aansluiting op snelwegen. De gemeente faciliteert grote private investeerders ten koste van gewone werkende mensen en kleine ondernemers en boerenbedrijfjes.

10 november 2022 Prijsontploffing brengt werkers in beweging
In BelgiŽ en Griekenland was 9 november een nationale stakingsdag. In beide landen ging het vooral om de koopkracht van de lonen. De actie- en stakingsdag was goed voorbereid door de vakbonden.
In BelgiŽ waren dat de socialistisch ABVV en de christelijke ACV. De drie Belgische zeehavens lagen stil. Geen container werd geladen of gelost. Drie kwart van het treinverkeer viel uit, 60 procent van het vliegverkeer en de helft van de bussen. Stakers hielden meer dan 500 pickets bij de ingangen van grote bedrijven en winkelcentra, de post werd niet bezorgd, veel scholen bleven gesloten.
Ondernemers klagen dat de lonen meer stijgen dan in concurrerende landen vanwege automatische prijsindexatie in BelgiŽ. Maar deze prijscompensatie dekt (net als in Nederland) niet volledig de prijsstijgingen en zeker niet de prijsstijgingen voor de lagere inkomens.
De Belgische Centrale Raad voor het Bedrijfsleven heeft voor 2023-2024 loonsverhogingen verboden. De bonden eisen dat dit verbod wordt ingetrokken en dat er juist een prijsplafond komt voor gas en elektriciteit, want de gasprijs steeg met 130%, elektriciteit met 85% en brandstoffen met 57% in ťťn jaar.
Ook in Griekenland was er een 24-uursstaking op 9 november, In vrijwel alle sectoren van industrie, handel, openbaar leven, de veerboten en havens werd gestaakt, Er werd wekenlang gemobiliseerd en de strijdbare werkers van het staalbedrijf Larko en van het havenbedrijf Cosco liepen hierbij voorop. Er waren demonstraties in grote steden over het hele land, ook op de eilanden. Tienduizenden kwamen naar de belangrijkste manifestatie in het centrum van Athene. Ook studenten protesteerden tegen de bezuinigingen in het onderwijs en het gebrek aan woonruimte. Er werd ook meer personeel geŽist in de gezondheidszorg. Het is een algemeen protest tegen de hele regeringspolitiek: de regering legt de prijsopdrijving en winstmakerij van de olie- en energieconcerns niets in de weg maar wentelt de crisislasten af op de bevolking. Mensen kunnen de huren niet meer betalen, bij velen is de elektriciteit afgesloten, steeds meer mensen kunnen minder voedsel kopen.
In heel Europa eisen werkers loonsverhogingen en maatregelen tegen de kapitalistische prijsopdrijving. In het Verenigd Koninkrijk zijn er de laatste maanden meer stakingen dan tijdens mijnwerkersacties van begin jaren '80. Steeds andere sectoren staan op. In Frankrijk legden de langdurige stakingen bij de olieraffinaderijen een derde van de pompstations droog. En op 10 november was er ook een landelijke actie in veel sectoren. Op 2 december is er een landelijke actie in ItaliŽ. In Duitsland organiseert de grote vakbond IG Metall waarschuwingsstakingen. Op 10 november gingen in Bulgarije duizenden de straat op voor hogere lonen als compensatie voor de drastische prijsstijgingen in dit EU-land met de meeste armoede.

9 november 2022 Algemene staking Griekenland
Op 9 november vindt in Griekenland een algemene 24-uursstaking plaats, uitgeroepen door de vakbondsfederaties van de publieke en private sector. Honderden werkplaatsen, fabrieken en kantoren liggen stil, en duizenden stakers gaan in verschillende steden de straat op, ondanks allerlei pogingen om de stakingen te criminaliseren en via de rechter te verbieden. De stakers en demonstranten eisen hogere lonen en maatregelen tegen de inflatie: door de ontwikkelende crisis kunnen miljoenen Griekse gezinnen niet of nauwelijks rondkomen. Ook werden leuzen geroepen tegen de oorlog in OekraÔne en de oorlogsvoorbereidingen van de NAVO. In Thessaloniki werd onder andere een enorm spandoek meegedragen met daarop de tekst: "Overwinning aan de stakers van Malamatina!" De staking van de arbeiders van deze wijnfabriek duurt nu al maanden en vormt een inspiratie voor veel Griekse arbeiders en studenten.
Een lid van de Griekse marxistisch-leninistische partij M-L KKE hield met een megafoon een korte toespraak aan het einde van de voettocht voor het parlement. "Collega's, kameraden en vrienden - de vraag is nu wat de volgende stap moet zijn: en dat is niet om onze hoop te vestigen op de verkiezingsbeloftes van politici, of om nu weer naar huis te gaan en af te wachten, maar om de strijd en de stakingen voort te zetten. Mensen, houd je rug recht, want de strijd is de enige weg voorwaarts”.

31 oktober 2022 Oorlogsvoorbereiding
Een internationale militaire oefening kan de komende drie weken in grote delen van Nederland voor geluidsoverlast zorgen, waarschuwt Defensie. Vanaf de Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel wordt er gevlogen. Aan de oefening ‘Falcon Autumn’ doen 37 helikopters mee die laag mogen overvliegen. Er wordt geoefend met munitie en granaten, die voor knallen kunnen zorgen. In totaal nemen meer dan duizend militairen deel uit Nederland, Duitsland, Polen en de Verenigde Staten. Dagelijks wordt er getraind van zes  uur 's ochtends tot middernacht - maar niet op zondag vanwege de Christelijke zondagsrust. In BelgiŽ zijn soortgelijke oefeningen geweest en hier werd geprotesteerd tegen de vele geluidshinder en het vertoonde militair geweld. Militairen in de (ouderen) verpleging/verzorging, in het ziekenhuis, tandarts, assisteren van de politie enzovoort. Bereiden ze zich voor op meer oorlog en moet de bevolking eraan wennen dat dit het nieuwe normaal wordt?

1 november 2022 System change - enige oplossing
Met de huidige maatregelen zal de wereld deze eeuw met 2,8 graad opwarmen. Dat staat in het Emissions Gap-rapport van Unep, het milieubureau van de Verenigde Naties. Het rapport bespreekt jaarlijks het verschil tussen de voor 2030 voorspelde uitstoot van broeikasgassen en wat nodig is om de ergste klimaatrampen te voorkomen. Momenteel is de aarde gemiddeld 1,22 graad warmer dan vůůr de industriŽle revolutie. En nu zijn er extreme droogtes, overstromingen en orkanen op alle vijf de continenten. Het VN-rapport is een scherpe kritiek op de regeringen. Sinds de klimaattop COP26 vorig jaar in Glasgow zorgen de hun huidige voornemens samen voor minder dan een procent vermindering per jaar van de uitstoot van broeikasgassen. Maar, om de opwarming in 2030 tot 1,5 graad te beperken is een vermindering van 45 procent nodig en 30 procent vermindering voor beperking tot twee graden.
In 2021 kwamen wereldwijd recordhoeveelheden CO₂, methaan en lachgas in de lucht. In november wordt in het Egyptische Sharm el-Sheikh de volgende klimaatconferntie COP27 gehouden. Daar zullen weer mooie beloftes gedaan worden.
De onderzoekers van Unep beweren daarom dat alleen ‘grootschalige transformatie van economieŽn en samenlevingen’ helpt. De harde werkelijkheid is dat onder kapitalistische verhoudingen geen oplossing mogelijk is, want daarin staan niet mens en milieu centraal maar het maken van maximale winsten. ‘System Change’ is hard nodig is. Die eis was vaak te lezen op borden in de grote klimaatmars op zaterdag 23 oktober in Brussel. Daar demonstreerden 30.000 mensen voor een ambitieus klimaatbeleid. In de heersende media kwam dit massale protest weinig aan bod - van de individuele acties in musea werden wel dagenlang uitvoerige reportages uitgezonden. ICOR-Europa roept op tot een sterke, strijdebare en opzienbarende manifestatie in Parijs op 12 november a.s. Voor een anti-imperialistische milieustrijd – vooruit naar het socialisme! (Meer info: icor.info)

27 oktober 2022 Verdedig Luis Jalandoni
Op 25 mei jl. heeft de Filippijnse Anti-Terrorisme Raad (ATC) Luis Jalandoni aangewezen als een ‘terrorist’. Ook vijf anderen werden in resolutie nr. 31 van de ATC bestempeld als terroristen. Dat gebeurt niet op basis van gerechtelijk onderzoek, maar van zogenaamd vertrouwelijke ‘geverifieerde informatie’, dus van verzonnen beschuldigingen. De tijden van de dictatuur van president Marcos herleven. De dictatuur waartegen Luis Jalandoni als revolutionair communist hard gestreden heeft. Luis Jalandoni is nu 87 jaar oud en heeft vanaf de oprichting in 1973 meegewerkt aan de opbouw van het Nationaal Democratisch Front van de Filippijnen (NDFP), waarin ook de Communistische Partij van de Filipijnen en het Nieuwe volksleger georganiseerd zijn. In de jaren ’70 kwam hij naar Nederland en werd hij de buitenlandvertegenwoordiger en de spreekbuis van het NDFP. Vanaf de jaren ’90 was hij voorzitter van de NDFP-delegatie naar de vredesonderhandelingen tussen de regering van de Filippijnen en het NDFP.
Ondanks zijn leeftijd blijft hij zich inzetten voor de strijd van het Filipijnse volk tegen kapitalistische en feodale uitbuiting en onderdrukking en voor sociale en nationale bevrijding. Er is een petitie gestart ter verdediging van Luis Jalandoni. Voor ondertekening van de petitie, klik hier.

23 oktober 2022 Middag tegen de oorlog
Op zondag 23 oktober organiseerde de Rode Morgen een OekraÔne-middag in Rotterdam. We gingen – na een inleiding - op alle vragen in discussie. Belangrijk is om eerst een beoordeling te maken van wat voor oorlog daar wordt uitgevochten, de Nederlandse staat kiest de OekraÔense kant, de heersende mening wordt er daarom sterk door beÔnvloed.
Moeten werkende mensen een kant kiezen? Hoe maak je onderscheid tussen rechtvaardige en onrechtvaardige oorlogen? Om daar een antwoord op te geven moet gekeken worden naar de klassen die de oorlog voeren en hun doeleinden. OekraÔne is het slagveld tussen de heersende klassen van OekraÔne en van Rusland, waarbij de heersende klasse van OekraÔne zich met het westerse imperialisme – de VS voorop – heeft verbonden. Het is een strijd om invloedssferen tussen het westers imperialisme en het Russisch imperialisme: een onrechtvaardige oorlog van twee kanten.
De meeste aanwezigen kwamen tot de conclusie dat vechten onder leiding van de OekraÔense regering neerkomt op vechten voor de imperialistische belangen van het westerse imperialisme en dat dit afgewezen moet worden. Het regime van Zelenski helpt de zaak van de VS vooruit, maar niet de zaak van de werkende mensen in OekraÔne. Zowel in het imperialistische Rusland als in OekraÔne is er verzet tegen de oorlogspolitiek en de gevolgen van de oorlog voor de gewone mensen – ondanks de zware onderdrukking. Ook in Wit Rusland – Belarus zijn er protesten, waar gevangenisstraffen van 15 jaar op staan.
Serieuze discussies in een opbouwende sfeer, dat hebben we vaker nodig! En discussiŽren is goed als het verbonden wordt met praktische stappen. Bij de picketline in Rotterdam tegen de oorlog stellen mensen vaak de vraag wat je tegen de oorlog kan doen. Gewezen werd op het voorbeeld in ItaliŽ waar havenwerkers en transportarbeiders stakingen en demonstraties hebben georganiseerd onder de leus: 'wapens neer, lonen omhoog'. Zo wordt de strijd om behoud van de koopkracht verbonden met verzet tegen de oorlog. In Nederland is dat ook mogelijk, bijvoorbeeld in de strijdbeweging voor behoud van de koopkracht en in de FNV-campagne 'Nederland verdient beter'.
Op 25 november wordt actie gevoerd op de dag tegen geweld tegen vrouwen. Ook die kan in het teken van de strijd tegen de imperialistische oorlog worden gesteld. Wereldwijd worden klimaatdemonstraties georganiseerd tijdens de klimaattop in Egypte van zes tot 18 november. Daarbij kan erop gewezen worden dat de oorlog wordt benut om kernenergie te promoten en meer kolen te verstoken. Wie de situatie rond de kerncentrales van Tsjernobyl en Zaporizja volgt, ziet alleen maar argumenten om kernenergie uit te bannen. En zo kwamen er meer voorbeelden aan de orde.
Wat praktisch ondernomen kan worden is ook deelname aan de picketline tegen de oorlog die de Rode Morgen sinds eind februari tweewekelijks organiseert: ‘Stop imperialistische agressie van Rusland en van VS/NATO/EU! Voor vrede en vriendschap tussen de volkeren!’
Tenslotte, wie ervan overtuigd is dat kapitalisme tot oorlog leidt en dat socialisme het alternatief is: wordt lid van de Rode Morgen!

23 oktober 2022 Tornado en warmte in Europa
In Frankrijk raasde door de gemeenten Bihucourt, Hendecourt-lŤs-Cagnicourt en Conty op 23 oktober een tornado. Deze richtte flinke schade aan. Het is vrij ongewoon om hier in Europa zulke tornado's te zien. Het warme weer deze maand is uitzonderlijk, omdat in de laatste week van oktober zelfs lokaal 25įC wordt gemeld in Limburg. Deze maand heeft de meeste zonuren ooit gemeten. In Spanje werd het plaatselijk een 36įC en in het oosten/zuidoosten van Duitsland 28įC. Het zijn een aantal van de vele tekenen van klimaatverandering die niet meer te ontkennen valt.

17 oktober 2022 Streekvervoer drie dagen plat
Buschauffeurs in het streekvervoer gaan op 19, 20 en 21 oktober in het hele land staken voor 10% loonsverhoging en een koopkrachtverbetering van 100 euro per maand. In september hebben ze estafettestakingen gehouden, gevolgd door een landelijke staking op 16 september. De inflatie is in september volgens Europese berekeningen opgelopen tot 17,1%. Dat moet gecompenseerd worden. Automatische prijscompensatie dus! Daarnaast zijn de buschauffeurs de aanbestedingen en privatiseringen helemaal zat. Daardoor is de werkdruk gestegen en zijn de arbeidsvoorwaarden verslechterd. Dat maakt mensen ziek. Het ziekteverzuim ligt inmiddels op 20%. Vaste banen, verlaging van de werkdruk, eerder stoppen met werken met behoud van loon – dat zijn de eisen. Busvervoer is een openbare voorziening, maar in het kapitalisme een winstobject.

17 oktober Vrede door stilte?
Op zaterdag 17 september vond de aftrap van de vredesweek 2022 plaats, op verschillende plekken in Nederland met een zogenaamde stiltekring. Dit is een (halve) kring van mensen die hun solidariteit willen uiten aan alle slachtoffers van gewapende conflicten overal ter wereld. Een stiltekring is bedoeld als statement tegen oorlog en symbool als gezamenlijke wens of hoop om conflicten te stoppen. Een manier van geweldloos verzet.
In een kapitalistisch systeem, dat bestaat uit onderdrukking en uitbuiting, zal er echter nooit vrede bestaan. Juist het kapitalisme zorgt ervoor dat er voortdurend crises ontstaan en oorlogen worden gevoerd. De steeds weer terugkomende overproductie, het imperialisme, de macht van de grote bedrijven waar winst boven de mens gaat en de concurrentie moordend is, zijn enkele factoren waardoor crisis en oorlogen uitgelokt en in stand gehouden worden.
Vrede tussen alle volkeren kan alleen bestaan in een andere maatschappij, het socialisme. Een maatschappij waarin niet de grote bedrijven, maar de werkende mensen het voor het zeggen hebben; waarin er niet wordt geproduceerd voor winst van enkelen, maar voor de behoeftes van ieder mens, in balans met het milieu en de natuur.

16 oktober 2022 Britse stakingsgolf
Al sinds de zomer gaat er een stakingsgolf door Groot-BrittanniŽ. Er waren stakingen bij de treinen, de metro en de busdiensten, bij telecombedrijf BT, de vuilnisophaaldiensten, raffinaderijen, elektriciteitscentrales, busmaatschappijen, de gezondheidszorg, het onderwijs, Amazon en zelfs advocaten die staakten. Rond 115.000 sorteerders en post- en pakjesbezorgers van het Britse postbedrijf Royal Mail staakten in augustus en september zes dagen. De bond CWU kondigde 19 stakingsdagen voor oktober en november aan. De eerste hiervan was op 13 oktober. Het gaat om hoger loon, maar ook tegen verslechteringen voor nieuwe collega’s en tegen het schrappen van 10.000 banen.
In de belangrijke containerhaven van Felixstowe hebben de havenwerkers in augustus acht dagen gestaakt en van 27 september tot 5 oktober stonden alle kranen opnieuw omhoog. Op 20 september begonnen meer dan 550 collega’s in Liverpool met een staking van 14 dagen, die deels samenvalt met die in Felixstowe. Op 11 oktober staakten opnieuw rond 1000 havenarbeiders voor loonsverhoging en ook tegen de ontslagbrief die 132 werkers kregen van het havenbedrijf Peel Port. De 3400 havenwerkers van Felixstowe en Liverpool legden samen 60 procent van het Britse containervervoer stil. Zij willen een loonsverhoging als compensatie voor de prijsstijging.
De gezamenlijke oorzaak van alle stakingen zijn de voortdurende prijsstijgingen. Die ligt intussen bij 12,3 procent. Dit treft de werkenden hard in de portemonnee. Er ontstaat een brede ontevredenheid. Maar de strijdbare houding en de bereidheid om dagenlang te staken komt vooral voort uit de woede over de rechtse politiek van Johnson en de nieuwe premier Truss. Zij wilde 45 miljard pond besteden aan belastingverlaging voor de grote monopolies en de rijken en besloot om de vennootschapsbelasting te verlagen en het hoogste tarief van de inkomstenbelasting (45 procent) te schrappen. Een oorlogsverklaring aan de arbeiders die alle supermarkten langs moeten op zoek naar aanbiedingen. Nog dezelfde dag raakte het Britse pond in een vrije val. De minister van financiŽn Kwasi Kwarteng moest zijn besluit snel schrappen. Zijn vrienden van het internationale financierskapitaal hebben goed begrepen wat de oorzaken van de vele stakingen zijn. De maatregelen zouden een opstand provoceren. Zij trokken hun miljarden ook terug omdat ze geen vertrouwen hebben dat met zo’n groot gat in de begroting de staatsschuld valt af te lossen bij een economie die in een diepe recessie verkeert en bij een rente die omhoog schiet. De waarde van het Britse pond uitgedrukt in dollars daalde van bijna $ 1,40 een jaar geleden naar $ 1,13 nu.
Op zaterdag 1 oktober waren rond 150.000 werkers in staking. Tegelijkertijd begonnen vakbonden met de ‘Genoeg is genoeg’ campagne, waaraan 500.000 mensen deelnamen. Op 1 oktober waren er acties in 50 Britse steden. De eisen zijn: een reŽle loonsverhoging, verlaging van de energierekening, het beŽindigen van voedselarmoede, fatsoenlijke en betaalbare woningen voor iedereen en het belasten van de rijken.
Een staking geeft de staker het gevoel dat hij/zij niet alleen staat, dat de zaak niet hopeloos is. Een staking heeft ook invloed op het denken van anderen en leidt tot brede solidariteit en versterkt dus de positie van de hele arbeidersklasse.

15 oktober 2022 Havenstaking Zuid-Afrika
Op 6 oktober begon de UNTU (United National Transport Union) een staking bij Transnet, het grootste logistieke bedrijf van Zuid-Afrika. Het staatsbedrijf Transnet beheerst de havens, spoorwegen en pijpleidingen in de acht zeehavens. Van de werkers zijn 86% (dat zijn er 48.500) aangesloten bij de UNTU. De havenwerkers probeerden direct de twee toegangen naar de haven in Richards Bay te blokkeren, maar de politie heeft ze met traangas en geweld verjaagd en hun barricades verwijderd. Ook in Durban verhinderde de politie een blokkade van de haven. Op 10 oktober voegden de 18.000 leden van SATAWU (South African Transport and Allied Workers) zich bij de staking.
Transnet heeft zijn bod twee keer verhoogd: van 1% naar 3% - en van 3% naar 5%. UNTU eist 12% tot 13,5%. De inflatie was in augustus 7,6%.
De havens zijn van groot belang voor de Zuid-Afrikaanse economie. Die wordt hard getroffen en daarbij vooral de exporteurs van kolen, ijzererts, mangaan en chroom. Alleen al de kolenterminal van Richards Bay heeft een capaciteit van 91 miljoen ton per jaar. Tijdens deze staking verliezen de exporteurs 815 miljoen rand (44 miljoen dollar) aan exportwaarde per dag. De export van delfstoffen ligt op ongeveer 25% van het normale niveau. Er liggen tientallen schepen in zee voor anker te wachten.

13 oktober 2022 Franse staking legt land plat
In Frankrijk wordt gestaakt bij Total Energies, waardoor er tekorten ontstaan van diesel, olie en benzine - terwijl de minister verzekerde dat er geen tekorten gingen komen. Tankstations worden minder of niet meer bevoorraad. De arbeiders eisen hogere lonen en zetten de staking door, totdat de directie over de brug komt.

11 oktober 2022 Repressieapparaat uitgebouwd
In Nederweert wordt een proef van een jaar gestart met bodycams voor boa’s. Het argument is agressie en geweld te voorkomen. Intussen wordt overal in het land het repressieapparaat uitgebouwd. Ook dingen als avondklok, schoolsluiting, militairen in ziekenhuizen, zorginstellingen en andere maatregelen zijn onder het mom van corona uitgetest - mensen moeten er blijkbaar aan wennen dat dit normaal is.

7 oktober 2022 Staking warenhuis De Bijenkorf
Vrijdag 30 September heeft het personeel van warenhuis de Bijenkorf gestaakt, voor het eerst sinds 1971. Er waren 150 mensen aanwezig die tijdelijk het werk neerlegden en demonstreerde op het Beursplein. Op 6 oktober werd er weer gestaakt: het werk werd  tijdelijk neergelegd. Als de koopkracht niet voldoende gerepareerd wordt gaan er meer stakingen volgen. Het personeel verdient 10 tot 12 euro per uur: rond het minimum. De eis is 10% loonsverhoging, het liefst 14 euro per uur. Het bedrijf vindt: ‘de verwachte koopkrachtdaling was 6,8%, dus als we 6% bieden dan is het genoeg’. Reden voor het personeel om te staken.

6 oktober 2022 Mouwen opstropen voor hoger loon
Het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) maakt op 6 oktober bekend dat de inflatie in september is gestegen tot 14,5 procent. Dat is een inflatie-record. De lonen stegen in het derde kwartaal slechts met 3,4 procent. De koopkracht van werkenden en uitkeringsgerechtigden holt achteruit.
Wat de daling van de koopkracht betekent blijkt uit een enquÍte onder 28 duizend mensen, die de FNV op 4 oktober bekend maakt. Een derde van de uitkeringsgerechtigden slaat maaltijden over. Een kwart van de jongeren stelt het krijgen van kinderen uit. Geldzorgen zijn toegenomen. Waar in maart 56 procent aangaf zich zorgen te maken, is dat nu 68 procent. Twintigers springen hier bovenuit met 77 procent. Meer dan de helft van de ondervraagden met een inkomen tot modaal is bang voor schulden.
Binnen de groep die verwacht betalingsproblemen te krijgen voeren zorgen over de energierekening de boventoon (75 procent). Het prijsplafond voor de energierekening voorkomt volgens onderzoeksbureau ABF Research niet dat energiearmoede zal optreden bij meer dan de helft van de huishoudens met de laagste inkomens. De economische crisis laat dus diepe sporen na.
Het is echter geen crisis voor de grote concerns. Oxfam Novib maakte op Prinsjesdag bekend dat duizend van de grootste bedrijven ter wereld in 2020 en 2021 68,5% meer winst boekten vergeleken met de periode vůůr de pandemie. De armen worden in het kapitalisme armer en de rijken rijker. Daarnaast is er een klimaat- en stikstofcrisis en een energiecrisis. De strijd tussen de imperialisten in de oorlog in OekraÔne leidt bovendien tot het gevaar van een derde wereldoorlog.
Deze cocktail aan crises leidt in Nederland ook tot een politieke crisis. Het vertrouwen in de regering Rutte is dramatisch laag en gedaald tot 20 procent. Volgens het genoemde FNV-onderzoek vindt slechts tien procent dat de regering genoeg doet on de inkomenscrisis te keren. Zestig procent is hier kritisch over. In maart was 43 procent tevreden over hun loon, nu is dat slechts 37 procent. Dat betekent dat 63 procent ontevreden is.
De prijsstijgingen leiden wereldwijd tot een golf van stakingen van werkenden. In Nederland bij bijvoorbeeld NS en streekvervoer. Ze geven het goede voorbeeld en verdienen solidariteit. Een aanmoediging dus om breed verzet te organiseren voor eisen tegen de oorlog en voor het op peil houden van de koopkracht.
- Automatische prijscompensatie voor lonen, uitkeringen en pensioenen
- Minimumloon van 14 euro per uur
- Hogere lonen en uitkeringen
- Wapens neer, lonen omhoog

3 oktober 2022 Britten: niet klagen, maar staken
Al sinds de zomer gaat er een stakingsgolf door Groot-BrittanniŽ. In augustus waren er stakingen bij het OV: de treinen, de metro en de busdiensten. In de afgelopen weken reden er op sommige dagen maar 20 procent van de treinen en in sommige delen van het land reed er niets. Op zaterdag gingen rond 50.000 werkers op het spoor in staking voor hogere lonen en pensioenen en behoud van banen. Slechts elf procent van de treinen reden.
In september begonnen advocaten een staking voor onbepaalde tijd vanwege hun arbeidsvoorwaarden en vooral de vergoeding van de klanten die rechtsbijstand krijgen. Bij de staking van 27 juni tot 5 augustus werden 6235 rechtszaken opgehouden.
Bij de Royal Mail, het Britse postbedrijf is gestaakt op 26 en 31 augustus en op 8 en 9 september. Op 30 september begonnen de rond 115.000 sorteerders en bezorgers een 48-uur staking. De bond CWU heeft 19 stakingsdagen voor oktober en november aangekondigd.
Er zijn ook stakingen geweest bij telecombedrijf BT en de vuilnisophaaldiensten. Begin augustus waren er wilde stakingen door ingehuurden bij raffinaderijen en elektriciteitscentrales. Ook protesteerden werkers bij Amazon.
In de belangrijke containerhaven van Felixstowe hebben de havenwerkers in augustus acht dagen gestaakt en van 27 september tot 5 oktober staan weer alle kranen omhoog. Op 20 september begonnen meer dan 550 collega’s in Liverpool met een staking van 14 dagen, die voor de helft samenvalt met die in Felixstowe. Samen leggen de 3400 havenwerkers 60 procent van het Britse containervervoer stil.
De gezamenlijke oorzaak is de brede ontevredenheid over de duurte, de alsmaar stijgende kosten van levensonderhoud. De inflatie bereikte 10,1 procent, het hoogste cijfer in 40 jaar. De algemene ontevredenheid en ook woede over deze plundering van de portemonnee van de werkenden, gevoegd bij de rechtse politiek van premier Johnson en Truss, verklaart de strijdbare houding en de bereidheid om dagenlang te staken om de  eisen binnen te halen.
De maatregelen om de grote monopolies en de rijken te helpen slaan zo’n groot gat in de begroting dat de staatsschuld zo hard zal oplopen dat het internationale financierskapitaal zijn geld terugtrekt. Hierdoor is de waarde van het Britse pond uitgedrukt in dollars gedaald van bijna 1,40 een jaar geleden naar 1,13 nu.
Toen de Britse regering besloot om het hoogste belastingtarief van 45 procent te schrappen raakte het Britse pond in een vrije val. De minister van financiŽn Kwasi Kwarteng moest zijn besluit snel schrappen. Zijn vrienden van het financierskapitaal willen geen opstand provoceren.

2 oktober 2022 Hypocrisie over rechtsstatelijkheid
De Nederlandse regering zegt steeds OekraÔne met wapens en economische steun te helpen, omdat Poetin ten opzichte van OekraÔne het internationaal recht en democratie met de voeten treedt en oorlog voert tegen een onafhankelijk land, grote delen ervan bezet en annexeert. In de stukken van Prinsjesdag konden we lezen dat er een Strategische Communicatie Eenheid komt bij Defensie die de Nederlanders ervan moet overtuigen dat de regering om deze waarden te verdedigen de oorlog in OekraÔne steunt.
Tegelijkertijd laat de regering weten, dat het voortaan de bezetting en annexatie van de Westelijke Sahara door Marokko erkent. Marokko heeft direct na de onafhankelijkheid van Spanje in 1975 grote delen van dit land bezet en profiteert van de fosfaatwinning en de rijke visgronden voor de kust. Het bevrijdingsfront Polisario streed jaren ook gewapend tegen de bezetting met steun van Algerije. In 1991 werd met bemoeienis van de VN een wapenstilstand gesloten, wat Marokko niet belet activisten voor onafhankelijkheid op te pakken en erger.
Ook laat de Nederlandse regering weten, er voor open te staan om met Marokko weer een uitleveringsverdrag te sluiten, terwijl bekend is dat corruptie en marteling, vooral van politieke tegenstanders regelmatig voorkomen en de Marokkaanse regering vooral critici, bijvoorbeeld van de RIF-beweging, uitgeleverd wil zien. Toen de toenmalige minister Blok (VVD) in 2018 zei de straffen voor de RIF-activisten aan de hoge kant te vinden, weigerde Marokko als asielzoeker afgewezen Marokkaanse migranten terug te nemen. Nu weigert CDA-minister Hoekstra zich in het openbaar uit te laten over de vervolging van kritische journalisten, notabene in een opleidingsproject gedeeltelijk gesteund uit Nederland. In ruil belooft Marokko weer uitgeprocedeerde Marokkaanse migranten terug te nemen. Dat komt Rutte c.s. goed uit en verder worden de perspectieven voor de Nederlandse bedrijven er beter op. Er bestaat relatief veel handel tussen beide landen. Nederland exporteert voor € 1,2 miljard en importeert voor € 644 miljoen uit Marokko, er is daar een markt voor agrarische technologie. Bovendien staan er in Marokko, vooral ook door de klimaatopwarming, nogal wat projecten op stapel voor waterbeheer en -distributie. En daar willen Nederlandse bedrijven graag aan verdienen. En dan wordt even niet over rechtsstatelijkheid en democratie gesproken. Overigens, wat denkt de regering van de rechtsstatelijkheid en de democratie van de regering Zelensky in OekraÔne, die –vanaf voor de Russische inval - in bedrijven met minder dan 250 werkers vakbonden wil verbieden en alleen individuele arbeidsovereenkomsten toestaan.
De Nederlandse regering ziet democratie en rechtsstatelijkheid als instrumenten om politieke en economische voordelen te behalen en die je ‘vergeet’ als het niet uit komt.

20 september 2022 Bezorgdheid bazen om winst
Ondernemers zijn bezorgd over de aangekondigde plannen om belasting op winst en vermogen te verhogen en dat de minimumlonen met tien procent gaan stijgen. Dat laatste komt aldus hun veel te snel want dat is onbetaalbaar want, stellen ze: ‘Bedrijven hebben het sowieso veel te zwaar en als de winst en (persoonlijke) vermogens zwaarder worden belast kan er niet meer worden geÔnvesteerd.’ Natuurlijk is dat investeren in meer winst, want investeren in werkers, milieuvriendelijke oplossingen enzovoorts ja… dat staat ergens onderaan op het lijstje.

19 september 2022 Staking havenarbeiders Liverpool
In Liverpool (Engeland) zijn maandagavond meer dan 5050 havenarbeiders begonnen aan de aangekondigde 14 daagse staking. Ze eisen een loonsverhoging die rekening houdt met de inflatie. Een eerder bod van zeven procent en 750 euro eenmalig werd afgewezen. De vakbondsleiders van Unite en het personeel waren het unaniem over eens dat er gestaakt moest gaan worden in de twee container terminals. Maar ook havenarbeiders van Felixstowe hebben aangekondigd op 27 september weer te gaan staken tot 5 oktober, omdat de inflatie met 12,3 procent enorm is.

19 september 2022 Onderhoud huurwoningen dramatisch
Huurwoningen en renovatie/onderhoud tja… menig (sociaal) huurder zal het probleem herkennen. Bewoners in het dorp Princenhage gemeente Breda zitten vijf jaar lang in woningen vol vocht en andere problemen, maar woningbouwvereniging Alwel heeft weinig interesse om daadwerkelijk met oplossingen te komen. Het is typerend dat je best een flink bedrag huur betaald maar als er problemen zijn dan is de woningbouw toevallig niet thuis of worden de problemen half en half opgelost. In Weert, Rotterdam en vele andere steden zijn op verschillende plekken sociale woningbouw gesloopt, omdat de woningen in slechte staat zouden zijn en sloop dus noodzakelijk. Maar na een praatje met bewoners werd snel duidelijk de woningbouw nooit echt onderhoud heeft gedaan of problemen heeft opgelost. Wel is een feit dat juist dan veel bewoners hun geschillen opzij leggen en het heft in eigen handen nemen en tezamen overgaan tot acties om te strijden voor renovatie, oplossen van de problemen en behoud van de sociale huurwoningen.

19 september 2022 Strijd voor Iraans gezin
Strijd loont - dat heeft de negenjarige Yara uit Helmond bewezen. Zij kon het niet geloven dat na jaren haar Iraanse vriendin Nel met haar familie naar het AZC moest vertrekken, omdat ze nu een verblijfsvergunning zouden krijgen. Ze woonde jaren in Helmond en de dochter zat gewoon op school net zoals alle andere kinderen volgde ze gewoon de lessen in het Nederlands. Na het schrijven van een boze, verdrietige brief naar de gemeente en natuurlijk ook hulp van de school en iedereen rond haar heen, mag het gezin nu toch terug naar Helmond. Hoe vluchtelingen in zulke asielzoekerscentra moeten leven, behandeld worden en dan nog eens regelmatig overgeplaatst worden van A naar B is ongelofelijk.
• Recht op vlucht
• Recht op verblijven in land van aankomst
• Recht op goede taallessen
• Recht voor kinderen op normaal onderwijs

14 september 2022 Groei ASML drukt op woningmarkt
ASML Veldhoven is een monopolie die machines maakt om computerchips te produceren,  met een kantoorpand van 19 verdiepingen en een grote muur langs de woonwijk die veel mensen stoort. ASML is onderdeel van het gebied Brainport Eindhoven waarin allerlei technologische bedrijven bij elkaar liggen. Het bedrijf heeft aangegeven zeker twee keer zo groot te willen gaan groeien in de komende tien jaar. Al nu merken de inwoners van Veldhoven en omliggende gemeenten als Eindhoven en Oirschot de gevolgen, want de arbeiders en het vele kantoorpersoneel van ASML zullen toch ergens moeten wonen en liefst zo dicht mogelijk in de regio. Dus om betaalbare woonruimte te vinden als jongere schoolverlater en beginnend werkende in Veldhoven en omgeving, dat is een grote uitdaging. De prijzen voor woonruimte stijgen flink in deze steden en gemeenten. Juist doordat er steeds meer grotere bedrijven komen en daarmee vaak ook het beter betaald kantoorpersoneel en management, zorgt dat voor een stijging van de woonlasten.

12 september 2022 Nieuwe inlichtingenwet
De regering wil een nieuwe inlichtingenwet goed gaan keuren die de inlichtingendiensten vrijer spel gaat geven. Bert Hubert was technisch expert van de toetsingscommissie maar legt zijn functie per direct neer, omdat hij de nieuwe wetgeving veel te ver vind gaan. Zo mogen de diensten met de nieuwe wetgeving alle internetkabels een jaar lang aftappen met als enige opgaaf van reden: “We willen graag weten wat voor communicatie hierover gaat.” Vroeger moesten ze eerst uitleg komen geven aan de toetsingscommissie waarom die kabels dan wel zo interessant waren. Nu mag de toetsingscommissie tijdens het aftappen controleren of ze wel juist handelen. Overheden, multinationals en grote concerns zijn angstig omdat steeds meer mensen in verzet komen tegen de oorlogen, inflatie, werkloosheid, lage lonen - en het geloof in het kapitalistische systeem verliezen. Dus zoeken ze wegen om hun geheime diensten, politie, leger en andere repressiediensten uit te breiden en meer mogelijkheden en wapens te bieden om het verzet tegen te houden en zo het systeem in stand te houden. De arbeiders m/v/p zullen niet stoppen zij zullen doorgaan want: ‘Wie strijdt die kan winnen, wie het niet waagt heeft reeds verloren’ (naar Berthold Brecht)
12 september 2022 Acties voor behoud woningen
Op 2 september heeft de SP samen met bewoners van de Rustenburgstraat, Tafelbergstraat en Veldmaarschalk Smutsstraat actie gevoerd tegen sloop en het feit de woningen 35 jaar geen onderhoud hebben gehad. De woningbouwcorporatie Trudo met de slogan: ‘Supporting People’ moest zelfs eerlijk toegeven ze er inderdaad 35 jaar lang geen onderhoud hadden gedaan. Er is na veel protest toegezegd dat bewoners kunnen blijven echter… zij die antikraak wonen of een bruikleenovereenkomst hebben hoeven nergens op te rekenen en worden zo op straat gegooid zonder pardon. Deze mensen (verschillende ook met kinderen) kunnen vaak al jaren geen woning krijgen, omdat er gewoon veel te weinig sociale en betaalbare woningen zijn. Het is landelijk een groot probleem dat er te weinig betaalbare huur/koopwoningen zijn want er wordt wel gebouwd, maar vaak zijn dit luxueuze appartementen of grote vrijstaande woningen. Want het bouwen van goedkope(re) woningen is niet interessant voor woningbouwcorporaties, bouwbedrijven, aannemers, architecten en gemeenten. Dus strijd hiervoor is hard nodig! In het socialisme heeft iedereen een betaalbare en passende woning!

12 september 2022 Eindhoven stopt met kostendelersnorm
De gemeente Eindhoven stopt 1 september 2023 met de kostendelersnorm voor gezinnen. De norm houdt in dat ouders gekort worden op de uitkering als een of meerdere volwassenen (kinderen) op hetzelfde adres wonen. Zeker met de stijgende energiekosten, inflatie en ga zo maar door is dit een regeling die veel gezinnen hard raakt. De gemeente wil de regeling tot 21 jaar laten gelden maar er wordt actie gevoerd om hem tot 27 jaar te door te trekken omdat een betaalbare en geschikte woning vinden in deze tijd gewoonweg niet te doen is.

12 september 2022 Proviandkastjes in Heerlen
In de gemeente Heerlen (Zuid Limburg) werd het eerste proviandkastje ingezegend bij de kerk. Tegenwoordig zie je overal kastjes of iets grotere staan met Minibieb, maar nu de inflatie de lucht in schiet en de energiekosten als een raket omhoog schieten worden er nu nieuwe kastjes geplaatst onder andere op initiatief van de kerk. Deze kastjes kunnen dan door diegene die het kunnen missen gevuld worden met etenswaar voor de arme(re) mensen die door wachtlijsten of net teveel verdienen om in aanmerking te komen voor de voedselbank.
Hoe kan het zijn dat er met die gigantische miljarden in de wereld er enorm veel mensen zijn die niet of nauwelijks rond kunnen komen? Het feit dat acht (8) stinkend rijke mensen op de wereld evenveel bezitten als alle arme mensen op diezelfde wereld, dat moet toch anders kunnen! In het kapitalistische systeem draait alles om de winst en rijkdom voor enkelen ten koste van alles, daarom moeten we strijden voor het echte socialisme waar alle rijkdom eerlijk verdeeld wordt en niemand honger hoeft te lijden!

9 september 2022 Spoor opnieuw plat
Op vrijdag 9 september 2022 staken de spoorwerkers bij NS voor een nieuwe CAO. Hoewel het een regionale staking betreft in Noord en Noord West heeft NS besloten in het hele land de treinen niet te laten rijden. Eind augustus waren er vijf eerdere regionale stakingen. Onder druk van de stakingen sluit NS met FNV Spoor, CNV en VVMC een principeakkoord op 11 september. Een deel van de eisen is binnengehaald, zoals een minimumloon van 14 euro per uur. Ook is er een loonsverhoging van 9,25 procent in 18 maanden afgesproken. De inflatie over de twaalf maanden in 2022 is echter naar verwachting ongeveer tien procent. De spoorwerkers staakten voor automatische prijscompensatie – zodat stijging van de prijzen gecompenseerd wordt door een zelfde stijging van het loon – en een loonsverhoging van 100 euro bruto per maand. De bestuurders van de bonden hebben de stakingen voorlopig opgeschort. De leden van de bonden kunnen zich nu uitspreken over het principeakkoord. Bij NS werken ruim 20.000 mensen.

9 september 2022 Gehuichel over asielzoekers
Het bestrijden van asielzoekers heeft voor de regering grotere prioriteit dan het bestrijden van het tekort aan opvangplekken. Laat ze in de open lucht slapen, haal tenten die geregeld zijn weg, plaats te weinig WC's, geef te weinig eten en geef ze niet de medisch zorg die nodig is. En: onthoudt de asielzoekers een tijdje hun recht op gezinshereniging, een half jaar, desnoods een jaar. Dat zal ze leren. Gebruik ze in de tussentijd als bliksemafleider. Bliksemafleider als het gaat om de vele crisissen waarvoor de regering geen oplossing te bieden heeft. Zeg dat je een paar honderd asielzoekers in een of ander godvergeten dorpje wil onderbrengen, en het gestook van FvD en PVV doet de rest. Gebruik ze als zwart schaap, zodat de schuld van het gebrek aan betaalbare woningen op de asielzoekers kan worden afgeschoven in plaats van op de regering.
Tip voor de huichelaars bij het CDA: herschrijf hoofdstuk van het verkiezingsprogramma 2021-2015. We lezen daar: “Wij kiezen voor een gezinsvriendelijke samenleving, waar het belang van onze kinderen en gezinnen steeds voorop staat en waar we daar samen voor verantwoordelijk zijn. Omdat sterke gezinnen en hechte families de basis zijn waar je altijd op kan terugvallen.” Een zinnetje toevoegen: behalve dan de gezinnen van de asielzoekers.

8 september 2022 Postwerkers VK staken voor hoger loon
115.000 postwerkers van Royal mail in het Verenigd Koninkrijk staken op 26 en 31 augustus en 8 september 2022. Ze eisen een loonsverhoging die in overeenstemming is met de inflatie, die momenteel 9,4 procent bedraagt en later dit jaar verder stijgt naar 13 procent. Onder druk van de stakingen had Royal Mail het loonbod verhoogd van drie naar vijf procent, maar dat wijzen de postwerkers en de Communication Workers Union (CWU) af. De staking op 9 september is uitgesteld door het overlijden van de koningin. Op 30 september en 1 oktober gaan de postarbeiders opnieuw in staking.
De stakingen zijn voor de collega’s bij PostNL, die ook strijden voor automatische prijscompensatie en hogere lonen en een nieuwe CAO een goed voorbeeld hoe zij hun strijd kunnen aanpakken.

1 september 2022 MLPD viert jubileum met Marx
Op 27 augustus vierde de Duitse marxistisch-leninistische partij (MLPD) haar veertigjarige bestaan met een strijdbare bijeenkomst in Gelsenkirchen. De viering werd door meer dan 1500 internationale aanwezigen bezocht, waaronder een delegatie van de Rode Morgen. De MLPD onthulde daarbij een standbeeld van Karl Marx, de revolutionair, econoom en filosoof wiens werk aan de basis van het wetenschappelijke socialisme ligt. Het standbeeld staat voor het partijgebouw van de MLPD naast het standbeeld van Lenin, dat de partij in 2020 onthulde. In haar toespraak vertelde MLPD-voorzitter Gabi Fechtner: "Wanneer wij vandaag de dag Karl Marx en Lenin eren en het veertigjarige jubileum van de MLPD vieren, doen wij dat niet met een nostalgisch verlangen naar een zogenaamde 'goede oude tijd'. De boodschap van het neerzetten van het Marx-standbeeld is op de toekomst gericht: voorwaarts naar het echte socialisme!".

1 september 2022 Stakers Malamatina weerstaan politiegeweld
Met bruut geweld viel de Griekse politie op 31 augustus een stakingspiket aan voor de poort van de Malamatina wijnfabriek in Thessaloniki. Daarbij raakten 15 arbeiders gewond en werden twee mensen gearresteerd: de voorzitter van hun vakbond en een student die deelnam aan een solidariteitsdemonstratie. De arbeiders van Malamatina zijn sinds eind juli in staking uit protest tegen aangekondigde ontslagen en om een betere CAO af te dwingen. Ze krijgen daarbij veel steun vanuit het hele land. Met behulp van traangas en politieknuppels hoopten de fabriekseigenaren en de Griekse regering de staking te breken, maar de brute politie-aanval had het tegenovergestelde effect: de vakcentrale van Thessaloniki kondigde een regio-brede algemene staking aan en een solidariteitsdemonstratie bij de fabriek op 1 september, onder de leus: "We zullen repressie niet toestaan!" Daarnaast kondigden de arbeiders van Malamatina aan hun staking in elk geval tot 14 september voort te zetten.
Giorgos Raptis, een jonge advocaat die lid is van de Griekse marxistisch-leninistische partij M-L KKE, was aanwezig bij het politiegeweld van 31 augustus en probeerde de illegaal gearresteerde student bij te staan. De politie blokkeerde dit recht op juridische bijstand, ondanks het feit dat Raptis zich kon identificeren als advocaat. In een commentaar schreef Raptis: "Ik veroordeel de politiediensten, die bij het uitvoeren van het plan van de regering en werkgevers om de arbeiders te onderdrukken, zelfs deze bepalingen hebben geschonden die advocaten toelaten om hun werk te doen."

28 augustus 2022 – Spoorwerkers NS staken
De werkers bij de Nederlandse Spoorwegen (NS) staken vanaf woensdag 24 augustus 2022. De vakbonden FNV Spoor, CNV en VVMC eisen automatische prijscompensatie en een loonsverhoging van 100 euro bruto per maand, met een minimum van 14 euro per uur. Ze eisen ook dat iedereen slechts maximaal een weekend om het weekend kan worden ingezet, afschaffen van de jeugdloonschalen en dat er vanaf een bepaalde leeftijd geen nachtdiensten meer hoeven te worden gedaan.
Vooralsnog zijn er estafettestakingen gaande: 24 augustus in regio Noord, 26 augustus in de regio West, Noordwest op 29 augustus, Midden op 31 augustus 2022 en Oost en Zuid op 31 augustus 2022. De regionale stakingen hebben ook grote gevolgen in andere delen van het land. Als NS hierna niet ingaat op de eisen, dan volgen in de week na de regionale stakingen ook landelijke stakingen. Bij NS werken ruim 20.000 mensen. De spoorwerkers geven het goede voorbeeld en verdienen solidariteit van alle arbeiders en werkenden.

24 augustus 2022 Hulp voor asielzoekers Ter Apel
De staat verbiedt tenten voor mensen die in Ter Apel buiten bivakkeren en buiten moeten slapen. Reden volgens de boven ons geplaatsten: allerlei racistische onzin (‘wapens, gestolen spullen’). De werkelijke reden voor deze humanitaire schande? Eťn: afschrikken – blijf weg uit Nederland, want je wordt op een mens verachtende manier behandeld. Reden twee: PVV en FvD alle ruimte bieden om de aandacht af te leiden. We moeten ons de hele dag met het zogenaamde gevaar van asielzoekers bezig houden, in plaats van de regering en de afwenteling van crisis- en oorlogslasten in het vizier te nemen. Gelukkig laten de NS-ers zien dat het ook anders kan; zij zijn massaal in staking gegaan.
Geheel in tegenspraak met de protestbeelden in de media zijn er zeer veel mensen die de vluchtelingen willen helpen. Een vrijwilligersinitiatief uit Groningen stuurde het volgende persbericht rond:

WARME MAALTIJD IN TER APEL
Vandaag koken 20 vrijwilliger op initiatief van MiGreat een warme, gezonde maaltijd in Groningen, die gedistribueerd gaat worden aan de mensen die buiten moeten slapen bij aanmeldcentrum Ter Apel.
De situatie is bekend: tot wel 400 mensen slapen ‘s nachts onder de sterrenhemel bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Tenten worden weggehaald door de autoriteiten, zelfs dekens zijn er niet voldoende. COA distribueert op chaotische wijze brood met kaas als ontbijt en lunch, en ‘s avonds patat. Informatievoorziening is schaars en het systeem onduidelijk, sommige mensen staan al een maand buiten, terwijl anderen na een paar dagen binnen een plekje krijgen.
Vrijwilligers besloten de handen uit de mouwen te steken. Zij kookten vandaag zo’n 500 maaltijden om uit te delen in Ter Apel. Zolang mensen de hele dag buiten moeten wachten, en zelfs buiten moeten slapen, zal er regelmatig gekookt worden. Vrijwilligers en donaties zijn zeer welkom…
Er werd maandag voor het eerst een gezonde, warme maaltijd gekookt en uitgedeeld bij het aanmeldcentrum. 500 bordjes gingen erdoor, 500 scheppen rijst, tomaten-sperziebonensaus, pompoensoep en salade. De sfeer was gezellig, iedereen stond rustig in de rij en de reacties waren alleen maar positief. Zoals een van de jongens het zei: 'This is the first time that I'm eating something nice in the Netherlands'.
Roos Ykema (directeur MiGreat): ‘Wij zien nu voor het eerst dat ook in Nederland noodhulp nodig is in de vorm van voedsel, kleding, dekens en onderdak. Het schandalig en onbegrijpelijk dat de overheid dit zelf niet voor elkaar krijgt. Tegelijkertijd kunnen we dit niet zomaar laten gebeuren. De positieve reacties zijn geweldig, zowel van mensen die willen vrijwilligen als mensen die buiten moeten slapen.’ Doneren? bunq.me/migreat

24 augustus 2022 Steeds meer naar de voedselbank
Voedselbanken merken dat er steeds meer mensen komen die gewoon een betaalde baan hebben met een (modaal) inkomen - ook 55 plussers die niet meer voldoende eten kunnen kopen door de hoge winkelprijzen en de kosten voor gas, water, elektra, benzine en ga zo maar door. De voedselbanken hebben landelijk overleg gepleegd en als er geen structurele oplossingen komen gaan er wachtlijsten. Ook de aanvoer geeft problemen, omdat winkels, bakkers en andere detailhandel voorzichtiger inkopen en minder snel iets als bederf of niet meer verkoopbaar verklaren.
Voor veel mensen is het een moeilijke stap om te zeggen: ‘ik ga naar de voedselbank,  want ik kom niet meer rond en dus heb ik geen eten op tafel’. Je wilt toch kunnen zeggen tegen je bekenden en collega’s dat je rondkomt en de eindjes aan elkaar kunt knopen. Dat er een voedselbank nodig is in Nederland bewijst dat er hier meer armoede is dan men denkt. In het kapitalisme draait alles om de grote winst voor enkele personen de rest kan hun weinig schelen.

23 augustus 2022 Giftige brandstof Afrika
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft per direct strengere eisen gesteld aan de export van benzine en diesel naar Afrika. Nu mag er maar 50 ppm (deeltjes per miljoen) aan zwavel in zitten, hooguit een procent benzeen en zes milligram mangaan per liter. Na deze verbetering is het gehalte zwavel nog vijf keer zo hoog als de Nederlandse norm: tien ppm. Jarenlang gingen scheepsladingen brandstoffen, die de Europese normen vaak met meer dan het honderdvoudige overschreden, vanuit Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen naar Senegal, Ghana en Nigeria. De brandstoffen werden speciaal voor de Afrikaanse markt gemaakt. Vervuilende en schadelijke stoffen worden bijgemengd en oliemaatschappijen als Shell verdienden goud aan die export, terwijl de gevolgen voor de gezondheid van de mensen allang bekend waren: zwavel levert veel fijnstof op. Benzeen is kankerverwekkend. Mangaan met zwavel maakt de katalysator van een auto kapot. Die moest juist andere gevaarlijke stoffen wegzuiveren. Omdat in grote delen van West-Afrika alleen brandstoffen met een hoog zwavelgehalte te koop is, is er geen plaats voor moderne auto’s met een katalysator. Volgens VN-milieuorganisatie UNEP kunnen betere brandstoffen in West-Afrika de luchtvervuiling met 50 tot 90 procent terugdringen. De afgelopen vijftig jaar is benzine in Nederland en heel Europa door nieuwe voorschriften schoner geworden. Dat de oliemonopolies en de petrochemische industrie hun chemische afvalstoffen in Afrika blijven dumpen, is een uiting van hun kapitalistische koloniale houding.

22 augustus 2022 80 Miljoen voor Zelensky
Het zijn voor de meeste mensen astronomische bedragen, maar in Den Haag is het blijkbaar niet meer dan een paar cent. Minister Liesje Schreinemacher van buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking en Kajsa Ollongren van defensie hebben in een bezoek aan OekraÔne 80 miljoen euro toegezegd - waarvan 65 miljoen voor de wederopbouw en vooral om (grote) Nederlandse bedrijven te steunen die daar gaan helpen en veel geld verdienen. Tien miljoen is bestemd voor het onschadelijk maken van mijnen. De rest van het geld zal naar ‘overige dingen’ gaan. Eerder werd 210 miljoen euro uitgegeven aan militaire goederen voor de oorlog, want Europa en dus ook Nederland willen OekraÔne en de rijkdom aan grondstoffen en landbouwareaal niet aan Rusland verliezen. De gewone mensen betalen de prijs - hier in Europa, maar zeker in OekraÔne en in Rusland. Stop deze onrechtvaardige oorlog en de afwenteling van de lasten op het gewone volk!

21 augustus 2022 Haven Felixstowe plat voor prijscompensatie
Op zondag 21 augustus zijn rond 2000 havenwerkers in Felixstowe (Engeland) begonnen aan een staking. Eind juli had 92 procent voor een achtdaagse staking gestemd bij een deelnamepercentage van 81 procent. Toen bood de Felixstowe Dock and Railway Company vijf procent. Dat is verhoogd tot zeven procent. Ook dit hogerer bod werd door de vakbond Unite afgewezen. Unite eist volledige prijscompensatie - de inflatie ligt rond twaalf procent.
Felixstowe Dock and Railway Company is eigendom van de Hong Kongse CK Hutchison Holding Ltd., die 52 terminals bezit in 26 landen - waaronder ECT Delta en Euromax en Hutchison Ports Delta II op de Maasvlakte. In Felixstowe maakt het concern in 2020 een winst voor belastingen van £ 61 miljoen.
In Felixstowe wordt 48 procent van de containers van en voor het Verenigd Koninkrijk overgeslagen. De staking treft de Britse economie en de hele containervaart hard. De staking is een uiting van de toenemende strijdbare houding van de Britse arbeidersklasse. In de haven van Liverpool - de vierde grootste haven van Groot-BrittanniŽ - hebben de havenwerkers ook gestemd voor staking, omdat ze het loonaanbod van zeven procent te weinig vinden. Trein- en metropersoneel heeft de afgelopen dagen gestaakt en in augustus volgen werkonderbrekingen bij de post, advocaten, telecombedrijf BT en vuilnisdiensten.
Begin augustus was er een golf van wilde stakingen door ingehuurden bij raffinaderijen en elektriciteitscentrales. Werkers bij Amazon protesteren ook tegen de alsmaar stijgen kosten van levensonderhoud.
FNV Havens en de FNV vakbondsafdelingsbesturen bij HPH ECT Rotterdam en bij Hutchison Ports Delta II hebben solidariteitsverklaringen gestuurd. Voor het succes van de staking is van belang dat uitgeweken schepen besmet worden verklaard en niet worden behandeld.

14 augustus 2022 Sterrebos en Nedcar VDL
Tja... en toen was het Sterrebos in Born (Limburg) gekapt voor mogelijk een nieuwe opdrachtgever van Nedcar Born. Rivian (een Amerikaans automerk) toonde wel interesse maar had geen echte toezeggingen gedaan. Nu is er nog altijd niks gebouwd of ook maar aanstalten gemaakt op de locatie van het voormalige bos. Een verontruste bewoner had met landkaarten en wandelend door de omgeving ontdekt dat, als men de hal draaide, hij precies tussen kasteel en bos zou passen en de overlast voor omwonenden ook nog eens drastisch verminderd zou worden. Helaas voor hem bleek dat VDL en de provincie vanaf 2015 in het geheim afspraken gemaakt hadden en de zaak al lang en breed beklonken was. De uitbreiding van grote bedrijven als VDL heeft voor de kapitalisten veel meer waarde dan een stuk natuur. Het oude bos had een ecologische waarde en was zeer bestand tegen stormen en klimaatverandering vanwege de leeftijd: het werd vermeld op de oudste Tranchotkaarten jaren uit 1802/1807. Jean Joseph Tranchot was onder meer veldtopograaf en had in de tijd van Napoleon veel gebieden op topografische kaarten vastgelegd, waaronder het kasteel en het Sterrebos. Het is niet nieuw dat natuur opgegeven wordt voor grote fabriekshallen en bedrijven alleen zul je in de media niet snel de protesten horen of zien, zoals dat bij Sterrebos wel is gebeurd. In het kapitalisme draait alles om de (mogelijke) winst die er te behalen valt – ook als daar natuur, mensen en dieren voor moeten wijken. Als we echt iets voor het klimaat willen doen moeten we niet alleen demonstreren en het lief vragen aan regeringen, bestuurders, Shell, DSM, Tata steel en andere grote bedrijven en multinationals. Dan moeten we ons organiseren en de strijd verbinden met de strijd voor een andere wereld, het echte socialisme. Zonder de jacht op winst kunnen daadwerkelijk de juiste keuzes gemaakt worden en beslissen de arbeiders m/v/p over hun toekomst en die van de planeet - in plaats van een handjevol grootkapitalisten. In het socialisme wordt de technische vooruitgang benut - niet voor de winst van enkelen - maar voor iedereen en voor de aarde - zodat er in harmonie met de natuur geleefd kan worden en de komende generaties een toekomst hebben. Red het milieu en de natuur voor de jacht op winst!

21 juli 2022 Vrijheid voor vakbondsleiders ItaliŽ!
De Italiaanse vakbond SI Cobas meldde op 19 juli op haar website dat de politie, handelend namens het Openbaar Ministerie van Piacenza, de nationale coŲrdinator van SI Cobas, Aldo Milani, en drie leiders van de vakbond in Piacenza onder huisarrest hebben geplaatst: Mohamed Arafat, Carlo Pallavicini en Bruno Scagnelli. De strijdbare klassenbewuste vakbondsleden worden beschuldigd van verzet tegen een ambtenaar, samenzwering, sabotage en verstoring van de openbare dienst. Deze aanklachten hebben betrekking op de stakingen in de logistieke opslag in Piacenza, die plaatsvonden tussen 2014 en 2021. De aanklager beweert dat de stakers deze stakingen hebben uitgevoerd om met ‘chantage’ betere voorwaarden voor de arbeiders te verkrijgen dan die voorzien in het nationale contract. Moet nu een vanzelfsprekend iets - dat betere lonen en arbeidsomstandigheden worden afgedwongen door arbeidsconflicten en stakingen – worden gecriminaliseerd?
SI Cobas vervolgt: "Het is duidelijk dat de staat en de bazen de arbeiders aanvallen omdat er de laatste tijd een buitengewoon krachtige strijd van de arbeidersklasse in ItaliŽ is geweest en nog steeds is. Tienduizenden komen in opstand tegen de brute uitbuiting. Ook duidelijk is het verband tussen deze repressie en de parlementaire staatsgreep, die een paar dagen geleden door de regering-Draghi werd doorgevoerd... We hebben te maken met een grootschalige politieke aanval op het stakingsrecht... Zoals we bij verschillende gelegenheden al hebben gezegd, leiden het voortduren van de crisis en de oorlogswind tot steeds hardere aanvallen tegen de proletariŽrs en vooral tegen de voorhoede van de strijd. Tegen deze zoveelste provocatie door politie, regering en kapitalisten zullen SI Cobas en de militante arbeiders in staat zijn om compact, slagvaardig en op tijd te reageren."
De Europese coŲrdinatie van ICOR organiseert solidariteit met de kameraden van Si Cobas. In een groetbericht staat onder andere: “Namens de Europese coŲrdinatie van ICOR verklaren wij onze onbeperkte solidariteit. We eisen de onmiddellijke vrijlating van de gearresteerde kameraden Aldo Milani, Mohamed Arafat, Carlo Pallavicini en Bruno Scagnell en/of het opheffen van huisarrest. Handen af van het stakingsrecht!”

19 juli 2022 Extreme hitte in Europa
Wie nog wil beweren dat klimaatverandering een fabel is, die is de afgelopen week niet buiten geweest. In Maastricht werd een temperatuur van 39,5įC gemeten - het laatste hitterecord stamde van 1944 met een toen zeer uitzonderlijke 38,6įC. In Frankrijk, Spanje, Portugal, Verenigd Koninkrijk en Griekenland woeden hevige branden door de aanhoudende droogte en hitte. Op Kreta in Rethimnon zijn 1850 hectare landbouwgrond verloren gegaan, in Frankrijk werden 13.300 mensen geŽvacueerd vanwege de hevige bosbranden. In Londen werd een hitterecord van 40,2įC gemeten - het hoogste sinds het begin van de metingen. Het vorige record van 38,7įC stamde trouwens uit 2019. In Spanje en Portugal werden temperaturen van 47įC gemeten. Zo’n 700 mensen zijn vroegtijdig overleden. Ook in de rest van de wereld werden ongelofelijke temperaturen gemeten. In januari sneuvelden in ArgentiniŽ elf hitterecords en werden ook in steden als New York en in AustraliŽ extreme temperaturen gemeten. De rijkere bevolking kan zich wel aanpassen met een airco of verhuizen naar een betere locatie, maar de gewone arbeiders hebben het een stuk zwaarder met lage lonen en vaak slecht of minder goed geÔsoleerde woningen.

18 juli 2022 Inflatie in Polen
In Polen is de inflatie zo'n 25%. Verschillende producten zijn even duur als in Nederland. Een leraar verdient € 500 per maand. Reden genoeg vonden deze om in staking te komen - vijf dagen per week voor onbepaalde tijd.  Tot die tijd kunnen leerlingen niet naar school. Poolse arbeiders reizen bijna de hele wereld rond om maar aan inkomen te geraken. Steeds meer mensen uit landen als RoemeniŽ, Bulgarije zijn nu ook verder weg werk gaan zoeken. Veelal via uitzendbureaus voor een schamele vergoeding, vaak in beroepen en sectoren zoals fruitteelt, hovenierswerk, poetswerk, vrachtwagenchauffeur en andere beroepen. De collega’s geven aan dat ze naast minimaal 40 uur doordeweeks in het weekend ook een baantje hebben om maar de eindjes bij elkaar te kunnen knopen en voldoende te kunnen eten en drinken en dan ook wat overhouden als ze weer terug naar hun gezin en familie gaan.

10 juli 2022 Klimaatbeloftes doorgeprikt
Zo ongeveer alle grote bedrijven in Nederland beweren dat zij de klimaatopwarming heel serieus nemen en daarom allerlei maatregelen nemen om hun uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Vooral sinds de wereldklimaatconferentie van 2015 in Parijs durven ze niet iets anders te zeggen. Daarbij staan ze dan meestal in de rij om voor het doorvoeren van die maatregelen subsidie te eisen van de regering. Rutte IV heeft daar 35 miljard voor gereserveerd. Volgens Parijs moet de uitstoot van CO2 in 2030 met 50% zijn teruggebracht, wil de kans bestaan dat de klimaatopwarming niet boven de 1,5 graad Celsius komt. Milieudefensie spande een rechtszaak tegen Shell aan, dat van de rechter de opdracht kreeg zijn uitstoot in 2030 met 45% teruggebracht te hebben Shell probeert daar onder andere met een hoger beroep, onderuit te komen.
En hoe zit het met de rest? Milieudefensie heeft een wetenschappelijk instituut bij 21 bedrijven (waaronder AKZO, BAM, DSM, Tata Steel, Unilever, Vopak) en acht banken en financiŽle bedrijven laten analyseren welke maatregelen de bedrijven gaan nemen en wat de opbrengst daarvan is. De onderzoekers komen tot de conclusie dat er wel verschil is, maar dat geen enkel bedrijf ook maar in de buurt komt van de reductie van broeikasgas tot 50% in 2030. Gemiddeld zouden de maatregelen die de 29 bedrijven plannen maar 19% reductie opleveren. Veel bedrijven doen beloften zonder duidelijk te maken hoe zij die gaan bereiken. Ook hebben fossiele bedrijven de gewoonte alleen broeikasgassen te tellen en te reduceren die in hun eigen productieketen vrij komen, maar niet de broeikasgassen die hun producten elders veroorzaken. Zoals Shell, dat pas trots bekend maakte een waterstoffabriek te bouwen op de Maasvlakte. Die waterstof wil ze gaan gebruiken om haar eigen raffinaderij van fossiele brandstoffen energie te geven!

9 juli 2022 Huisvestingscriminaliteit
Het is in Rotterdam zo mogelijk nog moeilijker een betaalbare woning te vinden dan in de rest van Nederland. Het gemeentebestuur heeft veel betaalbare woningen laten slopen. Daarvan maken huisjesmelkers gretig gebruik om aan mensen krotten te verhuren voor veel te veel geld, geen onderhoud te plegen en een loopje te nemen met de wetten op het gebied van wonen en huren. Maar het nieuwe college van B en W wil niet alleen het sloopbeleid van het vorige voortzetten, maar trekt ook voor de aanpak van de huisjesmelkers drie miljoen euro minder uit.
Raadslid Vonk (ChristenUnie) vond dit te gek en diende een motie in om die drie miljoen alsnog te begroten. Dan zou het college de begroting voor BOA’s maar wat minder moeten verhogen. Maar die motie haalde het niet. De collegepartijen Leefbaar, VVD, D66 en Denk vinden huisjesmelkers blijkbaar niet crimineel genoeg en stemden tegen, daarbij gesteund door 50Plus en natuurlijk Forum voor Democratie. Het gevecht tegen de huisjesmelkers maar ook tegen het criminele woonbeleid van het gemeentebestuur, zal van de werkende mensen zelf moeten komen.

7 juli 2022 Frans spoorwerkpersoneel staakt voor hoger loon
Op woensdag 6 juli staakte het personeel van het Franse nationale spoorwegbedrijf SNCF om hogere lonen te eisen. De loonsverhoging is volgens de stakers nodig vanwege de enorme prijsstijgingen, zoals in de supermarkt en bij de pomp. Onder druk van het personeel stelde het SNCF-management loonsverhogingen voor, maar deze liggen lager dan de inflatie. De vakbond CGT Cheminots noemde het voorstel dan ook 'obsceen', en riep met andere vakbonden de eendagsstaking uit. Een van de stakers vertelde persbureau Associated Press dat het grootste probleem ‘de bevroren lonen en het verlies aan koopkracht’ is. Op donderdag kondigde het actievoerende personeel aan dat meer stakingen zullen volgen: ze willen dat de loonsverhogingen op zijn minst de voortdurende prijsstijgingen dekken.

2 juli 2022 Hoge winsten en grote armoede
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte bekend dat de brutowinst (voor belasting) van bedrijven in het eerste kwartaal van 2022 uitkwam op 81,5 miljard euro. In feite is het winstbedrag veel hoger omdat het CBS de winsten van financiŽle bedrijven zoals banken en verzekeringsmaatschappijen niet meetelt. De topsalarissen van directeuren behoren eigenlijk ook tot de winst. De winst is groter dan in 2021, omdat toen de coronamaatregelen golden.
Tegenover die hoge winsten staat grote armoede. Stichting Divosa (armoedebestrijding) zegt daarover:
- een op de vijf huishoudens heeft risicovolle schulden
- 850.000 mensen hebben te weinig geld om in hun basisbehoeften te voorzien
- 40% van de arme mensen heeft werk als belangrijkste inkomstenbron
- 2,6 miljoen huishoudens komen moeilijk rond
- 1,5 miljoen huishoudens hebben betalingsachterstanden.
Lage inkomens worden amper in verband gebracht met de hoge winsten. Maar zij zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Winst maken is een innerlijke dwang in de huidige economie. Bedrijven die geen winst maken gaan failliet of worden overgenomen in het kapitalisme. Daarom wordt het hele politieke beleid in ‘onze’ kapitalistische economie ondergeschikt gemaakt aan winstmakerij. Daarom zijn problemen als armoede en milieu niet op te lossen binnen dit systeem. Daarom denken meer mensen na over een alternatief voor de heerschappij van het kapitaal.

1 juli 2022 Uitlevering Julian Assange aan VS
Op 17 juni keurde de Britse rechter de uitlevering van journalist en Wikileaks-oprichter Julian Assange aan de Verenigde Staten goed, na een rechtszaak van bijna drie jaar. Het afwachten is nu tot de Britse minister van binnenlandse zaken de uitlevering ondertekent, terwijl Assange op 3 juli alweer zijn derde verjaardag in de zwaarbewaakte Belmarsh-gevangenis doorbrengt – na zeven jaar isolatie in de Ecuadoraanse ambassade in Londen.
De Amerikaanse staat wil Assange hebben vanwege het onschatbare werk dat hij heeft geleverd om Amerikaanse oorlogsmisdaden in Irak en Afghanistan te onthullen. Ook over de wandaden van de Russische heersende klasse publiceerde Wikileaks duizenden documenten. In Amerika wacht hem levenslange opsluiting en marteling. Terwijl Westerse regeringsleiders de mond vol hebben van journalistieke vrijheid wanneer het om concurrenten als Rusland gaat, vindt met de dreigende uitlevering van Assange de grootste aanval op de persvrijheid plaats in het VK en in de VS. Om zijn reputatie te beschadigen worden al jaren leugens verspreid: hij zou een crimineel, een Russische spion of een verkrachter zijn. Waar de westerse regeringen ťcht moeite mee hebben, is zijn journalistieke werk.
Wikileaks was een journalistieke mijlpaal. Geen wonder dus, dat van Assange een voorbeeld wordt gemaakt: ‘Als jullie onze oorlogsmisdaden blootleggen, dan zul je het berouwen!’. Typisch is dat gťťn van de mensen van kranten als de Guardian, die betrokken waren bij het publiceren van het aan Wikileaks gelekte materiaal, aan de VS uitgeleverd worden. Burgerlijke journalisten die in dienst van de regering en de bourgeoisie schrijven worden beloond en op echte journalisten wordt jacht op gemaakt.

30 juni 2022 Boer in opstand
Tractoren op snelwegen, blokkades en tal van andere acties: op tal van plaatsen protesteren boeren naar aanleiding van maatregelen en plannen van de regering om de uitstoot van stikstof, nitraat, ammoniak en broeikasgassen zoals methaan te beperken.
Sommige plantensoorten sterven uit door te veel stikstof en andere groeien er juist harder door en gaan overheersen. Na de planten verdwijnen de dieren, zoals bijen en insecten, die nodig zijn voor de gewassen en de voedselproductie.
De regeringspolitiek is niet op de kleinere boeren gericht, zij wil juist de agrarische monopolies ondersteunen. Die monopolies leveren het merendeel van de agrarische export. Nederland is de tweede agrarische exporteur op de wereld - na de VS. Aan de megastallen met hun infectiegevaar, dierenleed, mestoverschotten, ammoniak en stank moet een einde worden gemaakt. Maar de maatregelen van de regering zullen dat niet bewerkstelligen en ook de stikstofuitstoot niet voldoende beperken, ze helpen echter wel de bouwconcerns weer aan vergunningen voor hun projecten.
De boerenacties worden financieel en organisatorisch gesteund door veevoederconcerns en andere bedrijven die belangen hebben in de landbouw – die willen de boeren gebruiken om hun eigenbelang te verdedigen. De boer is een radertje in de kapitalistische agrarische economie, waarin miljardenconcerns aan het stuur zitten. Vandaar dat valse vrienden op rechts en extreemrechts zich aan de boerenacties vastklampen: niet de kleine boer maar het agrarisch concern wordt door PVV, FvD en BBB geholpen.
Veel boeren laten merken dat zij zich ook zorgen maken over milieu en klimaat – ze zitten er bij wijze van spreken dagelijks met hun neus bovenop – maar financieel gezien kunnen ze de lasten niet meer dragen. Voedsel produceren is belangrijk werk voor de maatschappij en behoort dan ook fatsoenlijk betaald te worden. Bij voedselproductie zou moeten horen
dat van alle belangrijke producten voldoende wordt geproduceerd en dat er tegelijkertijd geen verspilling plaatsvindt.
In het kapitalisme met zijn winsteconomie is dat geen realiteit. Droogte of regen bepalen de opbrengst en die opbrengsten leiden op de markt weer tot hogere of lagere prijzen. Door de klimaatverandering komen meer extreme weerverschijnselen voor, met vaak grote invloed op voedselprijzen. Ingrijpende milieumaatregelen zijn ook daarom nodig. Maar uiteindelijk worden de prijzen op de markt bepaald door de bedrijven die de producten van de boeren opkopen – en dat zijn vaak machtige voedingsconcerns en grote supermarkten. Hier is geen marktwerking: de bedrijven zijn zo groot dat ze de prijzen kunnen opleggen.
Zo ook de bedrijven waar de boeren hun voer, zaaigoed, machines en installaties kopen, grote concerns zijn het, die hoge prijzen vragen. Boeren die zien dat er ondanks een jaar hard werken weinig overblijft, krijgen vaak te horen: ‘je moet uitbreiden, dan produceer je efficiŽnter, dan houd je meer over’. Dan moet je geld lenen voor die uitbreiding. Daar gaat de (RABO) bank over en de rekening loopt weer op. Dat brengt veel boeren in financiŽle problemen.
De boeren kunnen op brede steun rekenen, omdat zij tegen dezelfde regering vechten die alle werkers treft met verslechteringen. De kleinere boeren hebben recht op solidariteit van de rest van de werkende bevolking in de strijd voor hun bestaan.

28 juni 2022 Vakbondsrechten in Nederland achteruit
De Internationale vakbondsfederatie ITUC beoordeelt ieder jaar hoe het met de vakbondsrechten gesteld is in 148 landen, die daarbij in 5 groepen worden ingedeeld. Nederland stond lang in de groep met de meeste rechten, maar is dit jaar een groep lager gezet. Bolster, internationaal secretaris van de FNV, noemt als oorzaken van die degradatie: Het feit dat bepaalde bedrijven met goedvinden van de regering kunnen weigeren met de FNV te onderhandelen over een CAO, maar dat wel met een gele bond zonder of met een paar leden in het bedrijf doen of met de OR. Dat rechters steeds meer beperkingen opleggen aan stakingen. Dat de vakbond in veel bedrijven niet op de werkvloer mag komen. Dat wie een vakbond wil oprichten ontslagen kan worden, zoals de collega bij Thuisbezorgd die bezorgers organiseert in Radical Riders. Dat bezorgers en andere zogenaamde platformwerkers vaak nog steeds als zzp’ers worden behandeld en betaald. In verschillende rechtszaken heeft de rechter al bepaalt dat zij werknemersrechten hebben, maar de regering handhaaft vaak niet, schuift dit voor zich uit. Bij migrantarbeiders is veel mis met de betaling, is sprake van arbeidsdruk, intimidatie, slechte huisvesting door de baas tegen hoge huur en gevaar met het verliezen van je werk ook letterlijk op straat te komen. Een commissie van de regering heeft het allemaal vastgesteld, maar de inspectie doet veel te weinig.
FNV-bestuurder Bolster: “De Nederlandse overheid is slippendrager van de werkgevers en draagt daarmee actief bij aan de verslechtering van arbeidsvoorwaarden van honderdduizenden werknemers.” Dat is een goede kwalificatie, maar daar moet dan wel naar gehandeld worden. Polderen is niet het juiste middel om de vakbondsmacht te vergroten. De kracht van de vakbond zijn de leden, die zullen het moeten doen: het vol ontplooien van hun arbeidersmacht: stakingen van een hele sectoren en over sectorgrenzen heen, blokkades van bedrijven. Om vakbondsrechten en goede arbeidsvoorwaarden moet niet gebedeld maar om gestreden worden.

25 juni 2022 Britse spoorwerkers in staking
Ongeveer 50.000 werkers van de nationale unie van spoor-, maritieme- en transportwerkers zijn afgelopen dagen in staking gegaan in het Verenigd Koninkrijk. Het trein en metroverkeer lag grotendeels stil. De eisen zijn 7% loonsverhoging, 35 urige werkweek en het voorkomen van ontslagen. Tegen het eind van het jaar verwachten ze een (officiŽle cijfers) inflatie van 10%. De regering probeert de staking te breken en eist met nieuwe wetten dat er een minimale dienstverlening moet zijn en dat de spoorwegen uitzendkrachten/stakingsbrekers in mogen zetten om het openbaar vervoer rijdende te houden. Een 50.000 mensen gingen eveneens de straat op voor de leus: “De arbeiders zullen de kosten van een nieuwe crisis niet betalen!, Het idee dat loonsverhogingen de prijzen opdrijven is een mythe”.  Ook gaat het over de winsten van de energiemonopolies en andere bedrijven, de oorlogen enzovoorts. Overal ter wereld zie je steeds vaker dat de stakingen en demonstraties een politiek karakter krijgen.

22 juni 2022 Luis Jalandoni bedreigd door Filippijnse regering
Op 25 mei heeft de Filippijnse Anti-terrorismeraad Luis Jalandoni en vijf andere activisten van de Nationaaldemocratische beweging, van het Nieuwe Volksleger NPA en van de Communistische Partij in de Filippijnen op een terroristenlijst gezet. In het kader van de anti-terrorismewet kan deze raad willekeurige geheime besluiten nemen, waar geen rechter aan te pas komt.
Luis Jalandoni was zoon van een grootgrondbezitter. Hij werd priester en koos toen voor het Nationaal Democratisch Front van de Filippijnen (NDFP), dat in 1973 opgericht was door de Communistische Partij. Hij is nu 87 jaar en werkt sinds begin jaren ‘70 voor het NDFP - sinds 1976 in Nederland. In de jaren ’80 werd hij de vertegenwoordiger van het NDFP in het buitenland. Vanaf de jaren ’90 was hij hoofd van de onderhandelingsdelegatie bij de vredesbesprekingen met de Filippijnse regering.
President Duterte verklaart progressieve activisten tot terroristen, maar is zelf juist de grote terrorist. Hij liet zijn strijdkrachten en politie duizenden mensen arresteren, folteren en buitengerechtelijk doden en hele dorpen waar verzet was verwoesten. Intussen is bij de presidentsverkiezingen zijn opvolger Bongbong Marcos gekozen, de zoon van de vroegere dictator Marcos. Hij wil de vervolging van progressieve en revolutionaire mensen verscherpen. De Rode Morgen eist dat de anticommunistische vervolging stopt en dat Luis Jalandoni van de terroristenlijst wordt verwijderd.

20 juni 2022 Staking Duitse ziekenhuizen
Al meer dan zes weken zijn de collega’s van alle zes Universiteitsklinieken in de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen in staking. Het gaat om Universiteitsziekenhuizen in Aken, Bonn, Keulen, DŁsseldorf, Essen en MŁnster. Ze strijden voor een CAO die de veel te hoge werkdruk moet verlagen. Ook bij hen is, net als in de Nederlandse ziekenhuizen, de werkdruk tijdens- en na de coronapandemie veel hoger geworden. Een eerdere overeenkomst met de ziekenhuisbesturen over het verlagen van de werkdruk wordt niet nageleefd. Daarom hebben ze met 98,3% gestemd voor een staking voor onbepaalde tijd. Niet alleen de verpleging staakt, maar ook de ondersteunende diensten, omdat ook zij overbelast zijn. Enkele leuzen: “Meer van ons is beter voor iedereen”, ”We kunnen ons niet in tweeŽn delen” en “Gezondheid is geen waar”. Een poging van de directie van het ziekenhuis in Bonn om de staking te laten verbieden is jammerlijk mislukt. Duizend collega’s uit de verschillende ziekenhuizen gingen in Bonn de straat in een strijdbare demonstratie op om de collega’s in Bonn te steunen. Met de zorg als winstfabriek wordt de werkdruk steeds verder opgedreven. Ten koste van de collega’s.
Achter de rug van de collega’s in de Duitse ziekenhuizen om zegt Alex Friedrich, bestuursvoorzitter van het academische ziekenhuis in MŁnster, dat de ziekenhuizen in de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen een deel van de Nederlandse inhaalzorg kan overnemen om de lange wachtlijsten in Nederland weg te werken. In Nederland zijn verhoudingsgewijs veel minder ziekenhuizen en zijn de wachtlijsten veel langer. Kuipers wil er overigens geen gebruik van maken. Hij blijft volhouden dat het wel meevalt met de wachtlijsten.

19 juni 2022 Milieu – revolutionaire oplossingen noodzakelijk
Ongeveer 10.000 mensen deden op 19 juni mee aan de klimaatmars in Rotterdam. Heel veel jongeren, maar ook ouderen en ouders met kinderen. De Rode Morgen was erbij. Op het spandoek van de Rode Morgen en ICOR staat te lezen: ‘Red het milieu van de winsteconomie – Revolutionaire oplossingen zijn noodzakelijk’. Met de Rode Morgen krant en een pamflet werd het gesprek aangegaan met de demonstranten. Vanaf het podium was de teneur jong en enthousiast, maar toch vooral vragen aan burgerlijke politici en kapitalistische bedrijven om voor een beter klimaatbeleid te zorgen. In gesprek met de deelnemers aan de demonstratie klonk vooral kritiek op het kapitalistisch systeem door, waar de winsteconomie leidend is, terwijl het milieu op alle fronten vernietigd wordt. Er is duidelijk een groeiend bewustzijn dat er fundamenteel iets moet veranderen.
In de bijdragen en op de bordjes kwamen allerlei aspecten van de milieuvernietiging naar voren; het beschermen van de bijen, beter boeren zodat de eenheid tussen mens en natuur wordt hersteld, waarschuwingen voor de stijging van de zeespiegel, Shell die de imperialistische oorlog in OekraÔne gebruikt om gasboringen op te voeren in de Waddenzee en Rotterdam, de wapenindustrie die mens en natuur vernietigt - weg met kernenergie!
Dat het kapitalisme de oorzaak is van milieuvernietiging wordt algemeen erkend - hoe de systeemverandering eruit moet zien en over het perspectief van socialisme zijn nog veel vragen.

18 juni 2022 Discriminatie en straf in jeugdzorg
De regering wil, alwťťr, bezuinigen op de jeugdzorg. Deze keer ruim 500 miljoen euro. Eťn manier om dat voor elkaar te krijgen is het (krankzinnige) idee om een eigen bijdrage in te voeren voor jeugdzorg. Het gevolg hiervan zal het vermijden van zorg zijn, dat op termijn weer zal leiden tot meer crisiszorg en dus hogere kosten.
Het invoeren van een eigen bijdrage is ook nog eens discriminerend: wel een eigen bijdrage voor jongeren met (ernstige) psychische problemen, maar niet voor jongeren met lichamelijke problemen. Zo lijkt het hebben van een (psychische) beperking verdacht veel 0p een straf.
Daarnaast kunnen gezinnen die al in een moeilijke financiŽle situatie zitten deze extra kosten niet betalen. Ook hier zit een discriminerende factor, degene die de jeugdzorg wel of juist niet kunnen betalen. In andere woorden: rijk tegenover arm.

11 juni 2022 Estafettestaking streekvervoer
Op zaterdag 11 juni 2022 staken de buschauffeurs werkzaam bij Conexxion in de regio Zaandam, Amsterdam en Schiphol voor minder werkdruk en hogere lonen. Ook willen ze meer vaste banen voor jonge collega’s. De staking maakt onderdeel uit van estafettestakingen in het streekvervoer, die vanaf woensdag 11 mei in het hele land plaatsvinden. De rijtijden zijn nog afgesteld op corona-tijd, toen er minder verkeer en passagiers waren. Nu het weer druk is zoals voor corona hebben de chauffeurs nauwelijks tijd voor persoonlijke verzorging tussen de ritten door. Door de hoge werkdruk is het ziekteverzuim op sommige plekken wel 25 procent.

10 juni 2022 Duitse havenarbeiders laten tanden zien
Op donderdag 9 juni gingen duizenden havenarbeiders in de Noord-Duitse havens in staking. Het was een waarschuwingsstaking die de helft van de middag/avonddienst duurde - vooral in Hamburg en Bremen. De volgende ochtend werd er onderhandeld over de CAO voor 12.000 werkers in 58 havenbedrijven. Voor het hotel in Hamburg, waar de CAO-besprekingen plaatsvonden, werd vrijdagmorgen gedemonstreerd.
De vakbond ver.di eist 12 tot 14 procent loonsverhoging, terwijl ZDS (de bond van zeehavenbedrijven) slechts zeven procent biedt. Sinds 1978 waren er geen grote stakingen meer in de Duitse havenbedrijven. Maar in de afgelopen jaren zijn er steeds weer arbeidsplaatsen geschrapt door automatisering en is de werkdruk verder opgevoerd. De werkers hebben er genoeg van. In de afgelopen weken hebben zij bij HHLA (het grootste havenbedrijf van Hamburg) 800 extra diensten geweigerd.

8 juni 2022 Fransen staken voor 300 euro meer loon
Op 9 juni is er een historische staking op het vliegveld Charles de Gaulle: zeven vakbonden roepen de 90.000 werkers van 800 bedrijven op om gezamenlijk te staken voor 300 euro meer loon. Andere vliegvelden worden opgeroepen om zich hierbij aan te sluiten. De bedoeling is om de honderden bedrijven als ťťn front te confronteren en om met ťťn stem te spreken. De arbeidsvoorwaarden zijn voortdurend verslechterd, de salarissen smelten gezien de inflatie meer en meer als sneeuw in de zon. De stakers hebben hun strijd in algemene vergaderingen en met hun woordvoerders goed voorbereid: “Vanwege sociale redenen en ook vanwege het milieu moeten onze lonen dringend worden verhoogd!”.

8 Juni 2022 Extreemrechts OekraÔne verandert logo
Vorige week kondigde het OekraÔense leger aan dat de beruchte Azov-bataljons het fascistische wolfsangel-symbool uit hun logo zullen verwijderen. De Azov-bataljons zijn fascistische milities die geÔntegreerd zijn in het nationale leger. Hun gebruik van de Nazi-Duitse wolfsangel past in de bredere trend van NAVO-steun voor extreemrechtse groepen en ideeŽn in Oost-Europa als stormram tegen imperialistische concurrent Rusland.
De OekraÔense regering stelde dat de verandering nodig is, zodat het oude logo niet langer misbruikt kon worden voor ‘Russische propaganda’. Maar de diepe verwevenheid van de OekraÔense marionetregering met extreemrechtse krachten is geen leugen, maar een waarheid – ook als de beschuldiging van een regering komt die zelf geen haar beter is.
Poetins regering probeert namelijk op haar beurt banden te kweken met extreemrechts in Europa. Het is aan de volkeren van OekraÔne, Rusland en alle betrokken landen om het fascisme en de oorlogszucht van hun heersende klassen te bestrijden. Dat kan alleen door de oorzaak aan te pakken en het kapitalisme en het imperialisme omver te werpen.

4 juni 2022 AIVD gebruikt hacksoftware van NSO
De IsraŽlische NSO Group maakt software waarmee elke mobiele telefoon kan worden gehackt. Geruststellend verklaart ze op haar site: “NSO creates technology that helps government agencies prevent and investigate terrorism and crime to save thousands of lives around the globe.” Zo wordt het bespioneren van burgers eigenlijk overal ter wereld goedgepraat. De NSO Group claimt in 2021 zaken gedaan te hebben met 60 geheime diensten uit 40 landen.
Midden 2021 lekte een lijst van 50.000 personen uit die met hacksoftware van de NSO Group werden gevolgd. Amnesty International noemde de hacksoftware een bedreiging van de democratie. De NSO Group ontkende uiteraard alle betrokkenheid. Onderzoek toonde aan dat de telefoon van de partner van de vermoorde Saoedische journalist Kashoggi met software van de NSO Group was besmet, net als telefoons van vermoorde Mexicaanse journalisten, Hongaarse politici die zich verzetten tegen Orban, leden van het Europees parlement, Catalaanse politieke leiders en activisten enzovoort. Toch niet een gezelschap van terroristen en misdadigers.
Wie van de software gebruik wil maken die heeft eerst toestemming nodig van het IsraŽlische ministerie van Defensie. De banden tussen de IsraŽlische IT-sector en de geheime dienst Mossad en het leger zijn innig. Na toestemming wordt de malware op de mobiel van het doelwit geÔnstalleerd zonder dat de persoon er iets van merkt. Daarna heeft de klant via een portal toegang tot de microfoon, de camera, apps, locatiegegevens - alles.
De Volkskrant onthulde op 2 juni dat de Nederlandse AIVD ook de omstreden software gebruikt. Ridouan Taghi zou er mee zijn opgespoord. Vandaar is het voor de AIVD een kleine stap naar het bespioneren van politiek gevoelige doelwitten. De Nederlandse regering profileert zich graag als verdediger van democratie en mensenrechten, maar uit angst voor de eigen bevolking worden de middelen om burgers te bespioneren stap voor stap uitgebreid. 

3 juni 2022 Wapens neer, lonen omhoog
Vanaf 1 juli gaan de energieprijzen weer eens even fors omhoog. De gasrekening zal per jaar honderden euro's meer gaan kosten. Media en politici wijzen met de vinger naar Rusland, want we kunnen daar geen gas meer kopen vanwege de oorlog. Het gekke is dat het gas dat ergens anders vandaan komt dan ineens wel veel duurder moet worden. De arbeiders in de gasindustrie hebben niet een hoger loon gekregen door de oorlog en werken voor een hoeveelheid gas evenveel uren op bijvoorbeeld een platform als voorheen. Door het gedeeltelijke wegvallen van de concurrentie van Rusland als aanbieder op de energiemarkt beleven bedrijven als Shell, Total en BP gouden tijden. Lekker makkelijk en leuk voor aandeelhouders, voor dezelfde moeite (nul moeite) veel meer winst. Dat is het fijnste voor de kapitalist: een groot monopolie met weinig concurrenten, want dan můet iedereen wel van hem kopen. Maar het is nu juist die ontwikkeling van grote bedrijven tot steeds grotere en machtigere monopolies die de andere opslokken en de afzetmarkten afschermen om elkaar te lijf te gaan, die uiteindelijk in de vorm van oorlog eindigen die typerend is voor de kapitalistische heerschappij.
Nu zijn het de gasprijzen, maar morgen is het voedsel dat onbetaalbaar wordt - waar we onze laatste centen aan zullen spenderen want niemand kan zonder eten. De oplossing begint met in te zien dat we een groot deel van de dag gratis werk leveren voor de bazen zonder compensatie. De oplossing is niet harder werken voor de baas, de oplossing is dat we de vruchten van onze eigen arbeid moeten veroveren. We moeten eisen dat de prijzen omlaag gaan en laag blijven, niet alleen van de energie maar van voedsel en wonen. Dat gebeurt alleen als de arbeiders en de werkende bevolking zich massaal verzetten. De oplossing is niet meer oorlog. GEEN wapens meer naar OekraÔne, Rusland weg uit OekraÔne, de lonen OMHOOG, de prijzen OMLAAG. En we vertrouwen op onze kameraden in Rusland en OekraÔne die voor dezelfde eisen strijden.

26 mei 2022 Meer miljardairs en meer armen
Op maandag 23 mei begon het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos. Re-geringsleiders en de machtigen der aarde bespreken daar met elkaar hoe zij de wereld en de economie willen inrichten. De hulp- en ontwikkelingsorganisatie Oxfam bracht een studie uit over de twee coronajaren tot 11 maart 2022.  Het rapport heeft de tref-fende titel "Profiting from Pain". Het profiteren zit bij de 573 mensen die nieuwe mil-jardairs werden tijdens de pandemie, van wie 62 in de voedselsector. De pijn zit bij de 263 miljoen mensen die extra in extreme armoede belandden vergeleken met de peri-ode vůůr de pandemie.
“De pandemie en de enorme stijgingen van de wereldwijde voedsel- en energieprijzen door de crisis in OekraÔne zorgen ervoor dat de vermogens van miljardairs actief in de-ze sectoren, per dag met bijna 600 miljoen dollar toenemen”, zegt Esmť Berkhout, economisch expert van Oxfam Novib.
Alleen in de medicijnensector vangen de concerns voor de vaccins wereldwijd ruim 1000 dollar winst per seconde en zijn er 40 nieuwe miljardairs bijgekomen. In de lan-den met lage inkomens is maar 13 procent volledig gevaccineerd en er stierven vier keer zoveel mensen als in de rijkere landen. Het aantal miljardairs is in de twee co-ronajaren met 573 tot 2668 gestegen, het opgehoopte vermogen met 42 procent tot ongeveer 12 biljoen (= 12.000 miljard) euro. Het vermogen van de superrijken is in den laatste 24 maanden net zo veel gestegen als in de 23 jaren daarvoor.
Het zijn schrijnende cijfers, maar het is eigenlijk niets nieuws. In het kapitalisme wor-den de verschillen tussen rijk en arm door de groeiende uitbuiting wetmatig groter, ook in crisistijd. Het rapport staat vol met zulke beschrijvingen van de verschrikkelijke situatie op de wereld. De bedrijven van de miljardairs verhogen de prijzen en persen meer uit hun personeel. Honderden miljoenen mensen moeten nu een maaltijd over-slaan, de verwarming lager zetten of zich in de schulden steken voor de rekeningen en de huur.
Oxfam stelt eisen, zoals belasting op overwinsten in de huidige crisis. Bedoeld zijn de oliemaatschappijen die vanwege de OekraÔne-oorlog hun prijzen drastisch hebben ver-hoogd en gigantische extra winsten maken. Oxfam vindt ook dat miljardairs een deel van hun vermogen moeten afstaan en dat patenten op coronavaccins vrijgegeven moeten worden. Goed om voor deze eisen te strijden. Toch wordt de oorzaak van de problemen -  de dwangmatige kapitalistische winstmaximalisatie - niet genoemd. De strijd voor die eisen moet juist verbonden worden met de strijd om het kapitalisme te vervangen door het socialisme. Dan is het eens een keer afgelopen met oorlogen en crises en met miljardairs die zich verrijken aan de verarming van de mensheid.

24 mei 2022 Arrestaties Grup Yorum in Duitsland
In Duitsland zijn verschillende arrestaties geweest van Turkse mensen of Duitsers met Turkse wortels. Dit op basis van paragraaf 129B: lid zijn van een buitenlandse terroris-tische organisatie. Het betreft een journalist en ook leden van de bekende linkse acti-vistische muziekgroep Grup Yorum en anderen die het niet eens zijn met het door de Turkse president Erdoğan gevoerde beleid en diens strijd tegen de Koerden. Het feit dat deze repressie op dit moment wordt uitgevoerd kan te maken hebben met de uit-breiding van de NAVO. Eind vorige week noemde de Turkse president het harder op-treden tegen oppositiestructuren in ballingschap als voorwaarde voor de goedkeuring van het toetreden van Zweden en Finland tot de NAVO.

22 mei 2022 Actiedag tegen vrouwenonderdrukking
ICOR-lid RMP in Rusland voert op 22 mei actie met de slogan: ‘Feminisme is niet gif-tig’. Vrouwen in Rusland zijn in beweging, gaan de straat op en spreken zich uit voor vrouwenrechten en tegen de oorlog. Voortdurend worden door de regering in Rusland vrouwvijandige maatregelen genomen. Op 29 januari dit jaar gaf president Poetin tij-dens een vergadering van de Russische Mensenrechtenraad zijn plaatsvervangend stafchef de opdracht om vůůr 1 juni een register van "giftige inhoud" op te stellen. Onder de noemer "giftige inhoud" vat Poetin alles samen: zowel feminisme, LGBT en vrijheid voor kinderen als boosaardig geweld, anti-corona en anti-vaccinatie. De impe-rialistische oorlog met OekraÔne is een handig excuus om fascisme en reactionaire ver-anderingen af te dwingen.
De RMP organiseert een protest tegen het anti-vrouwen offensief van de Russische bourgeoisie. Het eerste protest is op 22 mei. In verschillende landen zijn er solidari-teitsacties georganiseerd en de coŲrdinatoren van de Wereldvrouwenconferentie heb-ben onderstaande verklaring opgesteld:
Verklaring continentale coŲrdinatoren van de Wereldvrouwenconferentie
‘Aan de Russische vrouwenorganisaties op de actiedag op 22 mei
De continentale coŲrdinatoren van de Wereldvrouwenconferentie van basisvrouwen bijeen in een Zoommeeting op 21 mei 2022 sturen solidariteit en strijdbare groeten aan alle vrouwenorganisaties in Rusland op hun actiedag voor de strijd voor de vrijheid van vrouwen in Rusland. Wij, vertegenwoordigers uit Latijns-Amerika, AziŽ, Afrika en Europa, verklaren onze volledige solidariteit met jullie tegen de vrouwvijandige cen-suur en repressie in Rusland. Wij veroordelen deze onderdrukking ten zeerste. We hebben bericht gekregen van jullie moedige en vastberaden strijd voor gelijke rechten en emancipatie van vrouwen en de LGTB-gemeenschap tegen onderdrukking in een zeer moeilijke tijd.
In de hele wereld vallen regeringen de hard bevochten rechten van vrouwen aan. En vrouwen over de hele wereld verzetten zich ertegen. Wij roepen jullie op: sluit je aan bij de internationale strijdbare vrouwenbeweging en versterk deze. We nodigen jullie uit in TunesiŽ voor het 3e Wereldvrouwenconferentie van basisvrouwen. De geschiede-nis leert dat het verlangen naar vrijheid en gelijkheid niet onderdrukt kan worden. Lang leve de internationale solidariteit!’

11 mei 2022 Hotelschoonmakers eisen weekendtoeslag en 1 mei vrij
Fysiek zwaar werk, onbetaalde overuren, een hoge werkdruk en geen weekendtoeslag: hotelschoonmakers hebben schoon genoeg van de huidige arbeidsvoorwaarden en hopen daar met hun protesten verandering in te brengen. Daarbij worden ze gesteund door schoonmakers uit andere branches die de toeslag wel krijgen. "We hebben het-zelfde CAO behalve op dat punt, dus ik vind dat oneerlijk", aldus een kaderlid van de FNV.
Op deze tweede actiedag heeft de groep schoonmakers zich voor het Ibis hotel verzameld. "We staan hier omdat we in de schoonmaak weinig verdienen, maar onze collega's in de hotels minder, omdat ze geen toeslagen krijgen in het weekend." Op 1 mei gingen de schoonmakers van het Victoriahotel en het Ibishotel de straat op om - naast weekendtoeslag – de dag van de arbeid 1 mei vrij te eisen, een recht dat schoonmakers hebben afgedwongen, maar dat niet toegekend wordt in hotels.
Die weekenden zijn juist het zwaarst vanwege drukte in de hotels, zeker nu het seizoen weer is begonnen. Een collega heeft 15 jaar schoongemaakt in hotels en kan dat beamen: "Je moet de bedden opmaken, de baden schrobben, linnen wegbrengen, stofzuigen en van alles en wat". En dat in 18 minuten, want dat is de tijd die de schoonmakers krijgen per kamer. "Het wordt ons heel moeilijk gemaakt", zegt een schoonmaakster daarover “en dat accepteren we niet langer. We gaan meer acties organiseren”.

7 mei 2022 Berlijn verbiedt Sovjet-symbolen
De Berlijnse politie kondigde gisteren aan dat in de stad op 8 mei een verbod geldt op het tonen van de vlag van de Sovjet-Unie bij monumenten voor het Rode Leger. Op 8 mei herdenkt Duitsland jaarlijks het einde van de Tweede Wereldoorlog, vergelijkbaar met de Nederlandse Bevrijdingsdag op 5 mei. Het verbod ligt in lijn met de pogingen van Westerse regeringen om het imperialistische Rusland van vandaag gelijk te stellen aan de socialistische Sovjet-Unie.
In April verbood ook de binnenlandminister van Nedersaksen, de SPD’er Boris Pistorius, de Sovjetvlag bij de zogenaamde Ostermšrschen – anti-oorlogsdemonstraties die jaarlijks met Pasen plaatsvinden. De Nedersaksische regering stelde toen dat de Sovjetvlag een symbool van de ‘territoriale expansie van de Russische staat’ zou zijn.
77 Jaar nadat de heldensoldaten van het Rode Leger de vlag van de Sovjet-Unie hesen over de Reichstag, doet de Duitse regering - net als de andere heersende klassen van Europa - haar uiterste best om de cruciale communistische bijdrage aan het verslaan van het Hitler-fascisme uit te wissen. Het was juist het Rode Leger dat het hoofdwerk heeft verricht om de Nazi-legers te verslaan en geen land heeft zo geleden onder de mensen verachtende bezetting van de Nazi’s als de Sovjet-Unie - waaronder de toenmalige OekraÔense Sovjetrepubliek.
Het imperialistische Rusland van vandaag is zelf een van de voornaamste tegenstanders van dat socialistische verleden. Bij een toespraak op de dag voor de invasie van OekraÔne verklaarde Poetin dat het “niet slechts een fout, maar meer dan een fout” was geweest dat OekraÔne onafhankelijk was binnen de Sovjet-Unie en dat zijn regering zou gaan tonen “hoe echte ontcommunistisering van OekraÔne eruitziet”.
Steun voor de Sovjet-Unie en het eren van het Rode Leger is dus geen steun voor Rusland, maar juist voor de zelfbeschikking der naties, in OekraÔne en elders. Principieel verzet tegen oorlog betekent strijden voor het socialisme, voor echte democratie, werk, brood, en vrede. Precies dat besef is de grootste angst van de imperialisten van deze wereld, van de NAVO, Rusland, of anderzijds.

3 mei 2022 Piraeus - strijd brengt solidariteit
Op donderdagochtend 28 april werd een 37-jarige havenwerker bij een ongeluk in de haven van Piraeus zwaar gewond. De collega’s van zijn shift legden direct het werk neer en de opkomende ploeg is ook niet gaan werken. De reling van een schip van de Chinese rederij COSCO brak af en de man raakte na een val van twaalf meter levensgevaarlijk gewond. Het gebeurde op een containerterminal van COSCO.
Die morgen was er een eerder geplande CAO-bijeenkomst van de werkers op de pieren II en III van COSCO. Besloten werd de staking ’s avonds om twaalf uur te stoppen, maar op 1 ťn 2 mei een 24-uurstaking te houden. De voorzitter van de vakbond ENEDEP zei op de vergadering dat de haven op 6 mei plat zou gaan als COSCO dan niet instemt met de gerechtvaardigde eisen van de arbeiders.
Op 30 april dwong COSCO 65 collega’s uit Haidari (een andere werkplek in Griekenland)  in bussen te stappen die hen onder politiebegeleiding naar de COSCO-terminal in Piraeus brachten. Kort voordat de bussen aankwamen omsingelden ME-ers en speciale strijdkrachten van de Kustwacht de stakende arbeiders en bezetten zij de poort, zodat de bussen met de stakingsbrekers van COSCO door de poort konden rijden. Zo probeert COSCO verdeeldheid onder de collega’s te zaaien. Maar Markos Bekris, de president van de bond ENEDEP zei: ‘We stellen ons niet op tegen een collega, een arbeider, een van onze broeders. Het zijn onze jongens. “Ik ben er zeker van dat onze zonen en broers, die vandaag binnenrijden, morgen bij ons zullen blijven en gezamenlijk 1 mei zullen vieren.”
Opgeroepen werd om alle 1 mei-demonstraties naar de haven te laten komen. op de 30ste verzamelden zich uit solidariteit steeds meer mensen voor de poort.
Het is niet de eerste keer dat de werkers van COSCO het opgenomen hebben tegen het machtige Chinese monopoliebedrijf. Eind oktober vorig jaar hebben ze dagenlang gestaakt na de dood van collega Dimitri door een bedrijfsongeval. COSCO moest toen accepteren dat er een veiligheidscomitť kwam met vertegenwoordigers van de havenwerkers, dat de 12-uurdiensten afgeschaft werden, dat men niet acht uur na een dienst weer ingezet mag worden en dat de ploegensterkte van vier naar vijf verhoogd werd.
Op 13 en 14 april staakten de havenwerkers al 24 uur omdat COSCO weigert de bevochten overeenkomsten te ondertekenen. Rechtbanken verklaarden deze staking illegaal, maar COSCO moest nu wel met een toegeving komen. Het bedrijf bood drie euro loonsverhoging per dag. De werkers wezen dit af en besloten tot een volgende 24-uursstaking op 20 april. De havenwerkers zijn een voorbeeld geworden voor de havenwerkers in Griekenland en ook daarbuiten - en ook voor andere werkers. Met hun eensgezinde en democratisch besloten vakbondsacties halen ze eisen binnen en versterken hun strijdkracht.

1 mei 2022 Vierduizend mensen bij FNV-demo
Op 1 mei demonstreren vierduizend mensen in Utrecht bij de demonstratie van de FNV. Eťn van de leuzen die luid geroepen werd: ‘lonen omhoog, bonussen omlaag’. Werkers uit het hele land, van Hoogkarspel tot Almelo en Roermond, liepen van het Jaarbeursplein door het centrum en door arbeiderswijken naar het Julianapark. Naar Utrecht gekomen om duidelijk te maken dat de lonen fors omhoog moeten. De inflatie bedraagt in april 11,2 procent. Bazen en vakbondsbestuurders spraken in april loonstijgingen af van gemiddeld 3,3 procent per jaar in hun onderhandelingen over de nieuwe CAO’s.
Een werker van Gall en Gall demonstreert mee op 1 mei. Samen met zijn collega’s van honderden andere winkels hebben ze vijf keer de drankwinkels dicht gedaan om een beter bod voor de CAO te eisen. Ahold biedt eerst 3,25 procent, dan 3,6 procent en nu ligt een bod voor van vier procent aan de werkers, waar ze over gaan stemmen. “Voor het eerst kom ik demonstreren op 1 mei. Het gaat moederconcern AHOLD Delhaize alleen om de winst. Tijdens onze acties zag ik dat we succesvol zijn als we als werkers zelf, samen voor onze belangen opkomen.”
1 Mei 2022 staat internationaal in het teken van de strijd tegen de oorlog. De Rode Morgen droeg tijdens de demonstratie het spandoek met de leuzen ‘Stop imperialistische agressie van Rusland en van de VS/NATO/EU! Voor vrede en vriendschap tussen de volkeren!’ Hiermee trokken we bijzondere aandacht van mede-demonstranten en toeschouwers, veel duimen en hier en daar een opgestoken vuist, zoals van mensen uit de Utrechtse wijk Ondiep, die de demonstratie door hun straten voorbij zien trekken.
Turkse collega’s van DIDF hadden een spandoek met ‘geld voor sociale zaken in plaats van oorlog en bewapening’. Ook vertegenwoordigers van de Iraanse arbeidersbeweging en van een Turkse partij lieten zich horen. Met aan het eind van de stoet een groot rood spandoek: ‘Long live international working class solidarity long live socialism’.
Dat is waar 1 mei over gaat: internationale solidariteit van de arbeidersklasse wereldwijd en het vervangen van het kapitalisme door het socialisme. Zoals in het pamflet van de Rode Morgen is verwoord: ‘voluit strijden voor de belangen van de arbeidersklasse, de knellende kaders van de kapitalistische winsteconomie doorbreken en de knellende kaders van de reformistische vakbondspolitiek. We moeten juist de vakbondsmacht ontplooien.’
In gesprekken met collega-demonstranten bleek deze boodschap precies aan te sluiten: de versnippering in de CAO-strijd overwinnen en in het offensief gaan!
(Bekijk de demo op: https://www.youtube.com/watch?v=dRMUbk_JZSY)

1 mei 2022 Succesvolle Mei-demo Rotterdam
De 1 mei-demonstratie in Rotterdam – georganiseerd door het 1 Mei Comitť, waar ook de Rode Morgen lid van is – was een groot succes. Begonnen werd voor het Stadhuis met vurige toespraken, waarna er onder begeleiding van luidkeels leuzen scanderen gemarcheerd werd door de binnenstad. 1 Mei is de Internationale Dag van de Arbeiders,  maar Nederland is ťťn van de weinige landen waar de dag geen nationale vrije dag is. Op deze dag komen de werkers bijeen om voor hun belangen te demonstreren en samen de dag te vieren. Veel kameraden spraken zich uit over de indrukwekkende opkomst. Het is ook niet gek dat er meer en meer mensen in opstand willen komen. “1 Mei strijddag, 1 Mei VRIJ”.
De leuzen die geroepen werden weerspiegelden de belangrijkste zaken in het leven van gewone mensen; de oorlog, de astronomische prijzen in de winkels en de huur. De Rode Morgen werft onder de massa met het idee dat de wereld helemaal anders kan! Als de arbeiders hun krachten bundelen en de macht grijpen kunnen we zelf bepalen hoe we leven, zonder bourgeoisie aan wie alles moet worden afgestaan - veel arbeiders moeten het stellen zonder bestaansminimum.
Het was een geslaagde demonstratie en manifestatie. Het samenwerken van verschillende partijen met gemeenschappelijke belangen is een stap in de goede richting naar een progressief eenheidsfront. Iedereen die strijdt voor het socialisme kan meestrijden - want ieder voor zich is moeilijker dan allen tezamen.

1 mei 2022 Hittegolf India - stijgende prijzen
De hittegolf, die door de alsmaar dreigender milieucatastrofe vooral de noordelijke delen van India treft, zorgt voor veel problemen met de graanoogst. Nu er oorlog is in OekraÔne zijn er sowieso problemen met de export van vooral tarwe, omdat dit land samen met India tot de grootste graanproducenten - en dan vooral tarwe - behoort. De verwachting is dat de prijs door de hittegolf flink zal gaan stijgen, omdat tarwe nogal gevoelig kan zijn voor een veranderend klimaat. Omdat tarwe in heel veel producten zit, zal dat zeker voor een duurdere boodschappenkar gaan zorgen.
De hittegolf heeft vooral lokaal grote gevolgen, omdat het nu in India vroeger dan normaal 40įC en meer is - en kurkdroog. Ook in Pakistan is het enorm vroeg heet en spreekt men van de heetste maart sinds de metingen 122 jaar geleden begonnen. De gevolgen treffen vooral de armere bevolking en kleinere boeren, die vaak in slechte huizen wonen en niet voldoende water en voedsel kunnen betalen.

20 april 2022 PostNL Nederland zelfde als BelgiŽ
Bij PostNL in BelgiŽ zijn de rapen gaar nadat aan het licht kwam dat er een heleboel misstanden zijn. Minderjarigen aan het werk, intimidatie, sjoemelen, zwartwerk en ga zo maar door. Zeker negen mensen werden opgepakt, waaronder de directeur. Er waren al langer misstanden, maar door undercoveronderzoek van VTM (commerciŽle omroep) en de krant Het Laatste Nieuws kwam er steeds meer aan het licht. Verschillende depots werden door justitie gesloten. De kinderarbeid is nog niet aangepakt, omdat dit veelal plaatsvindt via onderaannemers. Vaak zijn het de kinderen van familie of buren maar ook worden er jongeren onder de 15 aangesproken om te werken voor een zakcentje.
Getuigen durfden er weinig van te zeggen door de zware intimidatie van PostNL. Een paar jongens getuigen dat ze hooguit vijf euro krijgen aan het eind van de werkdag en als ze toevallig het verkeerde pakketje pakken of bezorgen (of durven getuigen) dan volgt er zowaar psychisch en soms ook fysiek geweld. Zolang de pakketjes maar buiten het depot zijn en er geen klachten komen - plus het werk zo goedkoop mogelijk wordt gedaan - vindt PostNL alles best. Een oud-subcontractor vertelt dat hij is gestopt, want met een dagvergoeding van 90 euro en welgeteld ťťn euro per bezorgd pakket ‘tja… hoe moet je hiervan rondkomen? Kunt U me dat vertellen?’
Dat in Nederland de vergoedingen ook kelderen en subcontractors en postwerkers amper fatsoenlijke rechten hebben dat wisten we al - want net als bij de zuiderburen gaat alles voor de winst. Maar hier is nog geen directeur gearresteerd.

20 april 2022 PFAS uit Antwerpen
In Antwerpen komt er de nieuwe Oosterweelverbinding die voor een vlotte doorstroming van het verkeer in en rond Antwerpen moet gaan zorgen. Maar hier zit men met - aldus deskundigen - een van de meest vervuilde gronden binnen Europa, dankzij de vaker in opspraak geraakte 3M-fabriek bij Zwijndrecht (BelgiŽ). De uitvoerder Lantis zou voor een correcte afvoer van vervuilde grond moeten zorgen. Dat ziet het bedrijf echter niet zitten en probeert dus de grond (tijdelijk) op te slaan of her te gebruiken.
De grond is zwaar vervuild met de zogenoemde PFAS (Poly- en perfluoralkylstoffen) die door onjuiste sanering in het grondwater komen en zo dus een zeer groot gebied vervuild en mensen en dieren in de problemen brengen. Ook in Nederland zullen dan de gevolgen merkbaar zijn omdat Antwerpen zowat grenst aan dit land en het grondwater geen grenzen kent. Burgemeester van Antwerpen en tevens voorzitter van de partij N-VA Bart de Wever is van mening dat deze werken absoluut doorgang moeten vinden. Verschillende milieuorganisaties en bewoners uit de regio eisen fatsoenlijke sanering van de zwaar vervuilde grond door voornamelijk de fabriek van 3M.

18 april 2022 Vluchtelingen welkom in Vlaardingen?
De gemeente Vlaardingen vangt sinds enige tijd vluchtelingen uit OekraÔne op. De gemeenteraad heeft unaniem een motie aangenomen om deze mensen op te vangen. Immers: “ook de gemeente Vlaardingen steunt OekraÔne in de strijd tegen de Russische regering”, zo staat te lezen op de site van de gemeente. En: “bestaande gebouwen worden verbouwd en er wordt gekeken naar toekomstige woningbouwlocaties, waar nu geen plannen in uitvoeringen worden gebracht”. Naast het zorgen voor onderdak is de gemeente bezig andere hulp te organiseren, zoals registratie bij de gemeente, het uitbetalen van leefgeld, onderwijs en diverse activiteiten. Vlaardingen gaat zelfs verder: naast opvang op korte termijn, wordt er ook gekeken naar grootschalige opvang voor langere termijn, te beginnen met een periode van drie jaar. Vlaardingen is een solidaire stad, zou je kunnen denken. Op 5 november werden zeventig (niet-Europese) vluchtelingen opgevangen op een hotelschip, dat acht weken zou blijven liggen. Maar staatssecretaris Ankie Broekers-Knol verplichtte de gemeente om de vluchtelingen zes maanden langer op te vangen. Achteraf bleek dat haar aanwijzing echter geen juridische grondslag had en was er van een verplichting dus geen sprake. Hier maakte de meerderheid van de gemeenteraad van Vlaardingen dankbaar gebruik van: er was aan de verplichting van acht weken voldaan en ‘afspraak was afspraak’. Op vrijwillige basis koos de gemeente er dus niet voor om een aantal maanden meer de helpende hand te bieden aan deze vluchtelingen. Hier komt de tegenstelling naar voren: gemeente Vlaardingen verwelkomt aan de ene kant grote aantallen vluchtelingen uit OekraÔne en kijkt (terecht) naar opvang voor langere termijn, terwijl andere vluchtelingen na acht weken ‘verplichting’ moeten vertrekken en niet eens zes maanden langer mogen blijven. Hoe legt gemeente Vlaardingen dit uit?

6 april 2022 Algemene staking Griekenland
Op 6 april legden Griekse werkers in vele sectoren het werk 24 uur neer voor een algemene staking tegen de stijgende kosten voor het levensonderhoud, en voor een hoger minimumloon. De deelnemende vakbonden en andere organisaties eisten ook het intrekken van de zogenaamde Hatsidakis-wet, die de 8-urige werkdag effectief heeft afgeschaft en allerlei precaire arbeidscontracten mogelijk maakt. In zowel Athene als Thessaloniki gingen duizenden werkers de straat op.

3 april 2022 Vakbond bij Amazon
Bij de vestiging van de internetreus Amazon in Alabama is het door een ontslagen medewerker gelukt om buiten de poort 55% van zijn collega’s te overtuigen van het nut van een vakbond. Het oprichten van deze bedrijfsvakbond is een mijlpaal, want Amazon stelt behoorlijk veel in het werk om dat te verhinderen. Elders heeft het bedrijf door middel van intimidatie en ontslagenen weten te voorkomen dat werkers zich aansloten bij een vakbond of er een oprichtte. Een vakbond is belangrijk omdat je dan niet alleen staat maar als grote groep verbeteringen kan afdwingen. Je leert er ook strijden en solidariteit, georganiseerd en met een goede strijdcultuur sta je sterk.

3 april 2022 Overlast Chemelot houdt niet op
Bij Chemelot in de regio Geleen Zuid-Limburg is er overlast tot 20 april vanwege onderhoud aan een installatie die restgassen verwerkt. Hierdoor moet er bijna constant afgefakkeld worden wat geluid en lichthinder met zich meebrengt in de wijde omgeving. Intussen zijn de bewoners gewend dat er bijna wekelijks overlast is: affakkelen, witte snippers in de lucht, rook overlast, stank, geluidshinder en ga zo maar door. Al jaren is er ook discussie over de ondergrondse pijplijn die via Chemelot naar Rotterdam gaat en over de lozingen in de Maas. Hiervoor was vorig jaar de vergunning verlengd op oude basis, terwijl Chemelot te laat was met aanvraag van een nieuwe op basis van de grotere hoeveelheden die ze nu lozen. Het gaat dus niet om de gezondheid en het milieu maar om de hoeveelheid winst die geproduceerd kan worden, vooral omdat Chemelot Limburgs grootste en belangrijkste bedrijf is.

3 april 2022 Dalende koopkracht
De FNV heeft een onderzoek uitgevoerd waaruit blijkt dat 34% van de 20.000 ondervraagden maandelijks geen geld over heeft om een reserve-buffer op te bouwen voor noodzakelijke onvoorziene uitgaven. En dat nog eens 29% schulden oploopt – in totaal 63% van de ondervraagden komt tekort. Met 12% inflatie en de gestegen energieprijzen van wel 100% is dat onvermijdelijk. Dat drukt op de laagste inkomens. De rijke bovenlaag daarentegen heeft niks te klagen zij zitten er warmpjes bij. In het kapitalisme gaan de winsten van de grote monopolies en multinationals over lijken en ten koste van milieu en mensen.

1 april 2022 Staken tegen oorlog
Op 31 maart staakten Italiaanse havenwerkers in Genua 24 uur tegen het gebruik van de haven als doorvoer voor wapens die gebruikt worden in de imperialistische oorlogen wereldwijd. Veel van deze wapens zijn vermoedelijk bestemd voor OekraÔne en Jemen. De actie was een initiatief van de werkers van de Italiaanse vakbond USB Italia, ook andere groepen sloten zich aan.
De werkers in Genua hebben een traditie van verzet tegen imperialistische wapentransporten. Eerder werd geprotesteerd tegen het lossen van tanks in Genua bestemd voor OekraÔne, verder weigerde het personeel van de luchthaven van Pisa munitie en wapens te laden voor een andere vracht bestemd voor de oorlog daar.
De USB Italia verklaarde: “In het belang van de VS en de NAVO sleurt de regering van Mario Draghi het land mee in meer imperialistische conflicten… De prijs van een dergelijk conflict zal worden betaald door arbeiders met bezuinigingen en ontslagen. De havenarbeiders zijn niet van plan onverschillig te blijven tegenover de nieuwe oorlogswinden die weer in Europa waaien”. De dappere collega’s in ItaliŽ laten zien hoe het moet en dat een echte vakbond van de werkers een groot obstakel voor de oorlogsmachine kan zijn. En dat alleen de vriendschap tussen de volkeren de oorlogen voorgoed kan beŽindigen.

1 april 2022 Naoorlogs inflatie-record
Het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) maakt vrijdag 1 april bekend dat de inflatie in maart is gestegen tot 11,9 procent. Dat is in de naoorlogse geschiedenis nooit eerder voorgekomen. Alleen in 1975, in de nasleep van de oliecrisis, werd een vergelijkbaar hoog maandcijfer gemeten van 11,1 procent. De aanjager van dit alarmerende inflatiecijfer zijn de energieprijzen. Die lieten een stijging zien van 102,9 procent, ofwel een ruime verdubbeling van de prijs ten opzichte van een jaar geleden. De prijzen van elektriciteit, olie en gas rijzen de pan uit, omdat er minder op de markt wordt gebracht - of als strafmaatregel voor Rusland niet gekocht mag worden. Mensen en bedrijven hebben toch energie nodig en dat geeft landen en bedrijven de gelegenheid veel hogere prijzen te vragen en gigantische winsten te maken. Gevolg is dat miljoenen mensen in energiearmoede moeten leven. CategorieŽn als voeding, diensten en industriŽle goederen kenden in maart prijsstijgingen van respectievelijk 5,5, 2,1 en 4,2 procent. Staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit, CDA) verklaart: ‘dat het regering het koopkrachtverlies dat hieruit voortkomt niet volledig zal kunnen compenseren’. Rutte zegt: ‘dat alle Nederlanders dit jaar iets armer worden’. Voor de werkende mensen is inflatie diefstal. De prijzen stijgen en je kan voor je loon minder kopen. De werkenden strijden voor hogere lonen. Bijvoorbeeld postbezorgers eisen, net zoals de werkers in de zorg en de schoonmaak, een verhoging van het minimumuurloon van 10,34 naar 14 euro.

30 maart 2022 Algemene staking in India
Tientallen miljoenen arbeiders in heel India nemen maandag 28 en dinsdag 29 maart deel aan een tweedaagse algemene staking tegen de extreemrechtse Modi-regering. Ondanks dreigementen met disciplinaire maatregelen waaronder ontslag gaan arbei-ders in heel India in staking.
De voorlopig tweedaagse staking wordt georganiseerd in alle delen van India, van Assam in het noordoosten en Punjab in het noordwesten, tot Kerala en Andhra Pradesh in het zuiden, waarbij miljoenen arbeiders en arbeidsters in het wegvervoer en ander transport, staal, olie, kolen, energieopwekking, post- en telecomdiensten en volksgezondheid het werk verlaten. De stakers blokkeren wegen en treinsporen en brengen het openbaar vervoer tot stilstand in de straten van veel steden in het hele land.
Voor de staking word opgeroepen door tientallen vakbonden die arbeiders uit zowel de publieke als de private sector vertegenwoordigen. Vakbondsleiders laten weten dat de protesten gericht zijn tegen het overheidsbeleid dat arbeiders en boeren en ook andere werkers in India schaadt. “De regering is tegen arbeiders en tegen arme mensen in het algemeen”, zegt ťťn van de stakers op Facebook.
De staking is uitgeroepen om te protesteren tegen het privatiseringsbeleid en de afschaffing van rechten van arbeiders. Werkers in het algemeen, maar post-, bank-, ge-zondheidszorg- en andere werkers in de publieke sector in het bijzonder eisen de in-trekking van de plannen. Tot de eisen van de stakende arbeiders behoren: de publieke sector uitbreiden, vaste banen garanderen, oude rechten op pensioen herstellen en ontslagen werkers weer in dienst nemen. Ze eisen ook de onmiddellijke afschaffing van een nieuwe arbeidswet die contractwerk toestaat, bedrijven meer ruimte geeft bij het bepalen van lonen en de werktijden uitbreidt. Minimumloon naar 500 Roepies per maand, betere huisvesting, prijzen van essentiŽle goederen onder controle houden.
Het Centraal Comitť CPI(ML) Red Star (lid van ICOR) roept op tot ondersteuning van de algemene staking. Het roept de partijleden op om zich in te spannen om de klassen- en massaorganisaties waarin zij actief zijn bij de staking te betrekken. In gebie-den waar het coŲrdinatiecomitť van de centrale vakbonden niet actief is, zouden we het initiatief moeten nemen om de beweging ter ondersteuning van de staking te organiseren. De TUCI en haar vakbondscentrales hebben al opgeroepen om van de al-gemene staking een groot succes te maken en hebben belangrijke eisen naar voren gebracht die niet in de oproepen van de centrale vakbonden zijn opgenomen. Maak van de Algemene Staking een grote nationale opstand van de arbeidersklasse!

30 maart 2022 Acties Gall en Gall
Bij winkelketen Gall en Gall zijn donderdag 30 maart 2022 voor de derde keer acties. Drankwinkels in het hele land sluiten hun deuren. Daarnaast gaan zestig personeelsleden naar moederbedrijf Ahold Delhaize in Zaandam om een beter bod voor de CAO te eisen. Ze eisen een loonsverhoging van vijf procent, maar Ahold biedt maar 3,6 procent – was eerst 3,25 procent. De werkers vinden dat te laag. Ze zeggen dat zij als werkenden werkend arm worden en de directie en aandeelhouders slapende rijk. Voor de kapitalist betekent hoger loon minder winst. Winst is onbetaalde arbeid. Een deel van de arbeidskracht van de arbeider steekt de kapitalist in zijn zak. Dit loonsysteem is uitbuiting van de arbeidskracht. Bij Gall en Gall werken 1800 mensen in circa 500 winkels, waarvan 300 eigen winkels en de rest franchise.

30 maart 2022 Warmterecords op Noord- en Zuidpool
In de derde week van maart werd op de Zuidpool -12 graden Celsius gemeten, 40 graden boven het gemiddelde. Het was de hoogste temperatuur daar ooit gemeten. Tegelijkertijd was het op de Noordpool 30 graden warmer dan normaal.
Op 28 februari waarschuwde het klimaatpanel van de Verenigde Naties IPCC in een uitvoerig rapport dat de klimaatverandering de wereld harder en ook sneller gaat treffen dan werd verwacht. Bijna de helft van de wereldbevolking heeft te maken met extreme klimaateffecten, die steeds gevaarlijker worden. Daarom roept het rapport op tot drastische maatregelen op grote schaal: een derde tot de helft van de planeet moet worden beschermd om toekomstige voedsel- en zoetwatervoorraden veilig te stellen. Kuststeden moeten beveiligd worden tegen stormen en stijgende zeespiegel.
De harde werkelijkheid is dat de CO2-uitstoot blijft toenemen. Van de 193 ondertekenaars van het Klimaatakkoord van Parijs komen maar 15 landen hun verplichtingen na. En - de 1,5 graad is te veel - die leidt tot onomkeerbare schade aan de planeet.
Regeringen bieden geen hoop op verbetering, ook Rutte niet. Het is des te belangrijker dat jongeren het initiatief genomen hebben om op 25 maart weer een wereldwijde klimaatstaking te houden. In Nederland waren er acties in Amsterdam, Zwolle, Roermond, Leeuwarden, Breda en andere steden, georganiseerd door Fridays For Future.
In Duitsland gingen in meer dan 300 steden ruim 220.000 mensen de straat op tegen de vernietiging van het milieu en ook tegen de oorlog in OekraÔne. In AustraliŽ waren er acties in 36 plaatsen.

11 maart 2022 Rutte over ‘eerlijke gasprijzen’
Dat de prijzen van energie, olie en gas momenteel de pan uitrijzen heeft niets te maken met hogere productiekosten. De enige reden is dat er minder op de markt wordt gebracht - of als strafmaatregel voor Rusland niet gekocht mag worden. Mensen en bedrijven hebben toch energie nodig en dat geeft landen en bedrijven de gelegenheid veel hogere prijzen te vragen en gigantische winsten te maken. Gevolg is dat miljoenen mensen in energiearmoede moeten leven. Zo gaat dat in de kapitalistische winsteconomie.
Zelfs een paar Europese regeringen vragen zich af: kan dat niet een beetje minder? Kunnen we geen maximum aan de gasprijs stellen? Maar die vinden onze VVD-premier op hun weg. Volgens Rutte is dat namelijk ‘niet eerlijk’: "Landen als Qatar en de Verenigde Staten bijvoorbeeld, daarvan importeert de EU nu juist vloeibaar gas om minder afhankelijk te zijn van Russisch gas. Dan zeg je ook tegen die leveranciers dat je ze niet gaat betalen wat het waard is." De VS is geen armlastig land en Qatar is het land met het hoogste percentage miljonairs ter wereld en bij de energieconcerns klotst het geld naar binnen en Rutte doet ook geen moeite om uit te leggen waarom het gas nu opeens meer waard is dan een halfjaar geleden. Bij het verdedigen van kapitalistische belangen worden eerlijkheid en logica verkracht.

8 maart 2022 Internationale Vrouwendag tegen oorlog
Honderden vrouwen demonstreerden op 8 maart in Amsterdam en op 6 maart in Rotterdam. Er waren ook acties op straat in Utrecht, Groningen en Almere. Acht maart krijgt als strijddag ieder jaar meer bekendheid en ieder jaar meer navolging. De leus 8 maart strijddag, 8 maart vrij wordt in meer steden gehoord. Internationale Vrouwendag werd ook dit jaar bekend gemaakt door het 8 maart comitť onder de vrouwen en meisjes van de Women’s March, die gehouden werd op 5 maart.
In de toespraak van het 8 maart comitť was er aandacht voor de revolutionaire oorsprong van 8 maart, oorzaken van dubbele uitbuiting en onderdrukking van vrouwen in het kapitalisme en de directe eisen, zoals een einde aan geweld tegen vrouwen en femicide, een einde aan de armoede, voor hogere lonen en woonlasten omlaag, recht op vlucht, red het milieu van de jacht op winst en tegen racisme en fascisme en extreem rechtse regeringen zoals in Iran, Afghanistan en Turkije.
Muziekduo Samiye en Zeymel brachten met vrouwenliederen in acht talen een prachtige sfeer. Zangeres Yuli Minguel bracht een lied over het toeslagenschandaal zowel in Rotterdam als Amsterdam ten gehore en Rotterdams Rood bracht een lied tegen de oorlog in OekraÔne.
Op initiatief van Clara Zetkin werd in 1911 de eerste Internationale Vrouwendag gehouden. Zij riep vrouwen op de oorlog aan de oorlog te verklaren. Ook nu roept het 8 maart comitť hiertoe op: “We veroordelen de oorlog die Rusland is begonnen in de OekraÔne. En we bestrijden alle imperialistisch machten - ook de VS, de NAVO en de EU. We roepen op tot het vormen van een anti-imperialistische vredesbeweging voor vriendschap tussen de volkeren.”

8 maart 2022 ‘Vrouwenstrijd is klassenstrijd’
In meerdere Griekse steden vonden demonstraties plaats voor internationale vrouwendag. In Athene en Thessaloniki gingen voornamelijk buitenparlementair linkse organisaties en partijen de straat op. De deelnemers aan de Atheense demonstratie verbonden de vrouwenstrijd met de strijd tegen oorlog en uitbuiting overal ter wereld. Ook het recht op veilige opvang voor vluchtelingen werd opgeŽist door middel van leuzen en spandoeken.
De conservatieve Griekse regering voert al enkele jaren aanvallen uit op vrouwenrechten, onder andere door voogdij moeilijker te maken voor vrouwen na een scheiding. Onlangs werd bekend dat het Griekse onderwijsministerie een reactionair lespakket wil invoeren op middelbare scholen, waarin gesteld wordt dat psychologische en financiŽle problemen worden veroorzaakt doordat sommige moeders slechte opvoeders zijn. De Griekse marxistisch-leninistische partij M-L KKE schreef in verband met haar deelname aan de 8-maart demonstraties dat de vrouwenbeweging alleen vooruitgang kan boeken door de klassenstrijd aan te gaan en te vechten voor 'brood, werk en bevrijding van beide geslachten'.

3 maart 2022 Nedcar legt het werk stil
Bij VDL Nedcar in Born rollen er voorlopig geen auto’s van de band vanwege chiptekorten en omdat een deel van de bevoorradingsfabrieken, die onder andere elektrische kabelbomen maken, in OekraÔne zijn gevestigd. Je hoort de directie niet jammeren en klagen nu dit gebeurt, maar wel als de arbeiders en arbeidsters zouden staken - dan is het hek van de dam. Het aantal dagen dat er tot nu toe gestaakt is valt in het niet bij de dagen waar het werk stil ligt door tekorten aan onderdelen.
Recent is VDL groot nieuws geweest doordat activisten het naastgelegen Sterrenbos bezette, dat gekapt ging worden om uitbreiding van de fabriek te realiseren. Uiteindelijk is door een rechtbank beslist om de kapvergunning te verlenen, want de winst van VDL is belangrijker dan een honderden jaar oud bos. De directie zette medewerkers en medewerksters tegen de actievoerders op, met het argument dat ze mogelijk hun baan zouden kunnen verliezen als de uitbreiding niet door kon gaan. Maar in het verleden zijn er zo vaak ontslagen gevallen bij Nedcar door wisselende productie en verlies van klanten, dat met of zonder uitbreiding de collega’s toch niet zeker zijn van vast werk – daar kunnen ze alleen zelf wat aandoen – door te strijden voor behoud van alle arbeidsplaatsen. En voor productie die het milieu niet vernietigt. VDL (Van der Leegte) groep bestaat uit 104 werkmaatschappijen actief in 20 landen verspreid over de hele wereld met ruim 16.000 medewerkers en werksters.

3 maart 2022 Stakingen en protesten in Turkije
In Turkije zijn er de laatste tijd steeds meer stakingen en protesten. Er waren er in de afgelopen twee maanden meer dan 108, waaraan ruim 17.000 mensen deelnamen - vooral gericht tegen de steeds hoger wordende inflatie in het land waardoor het dagelijkse leven bijna onbetaalbaar wordt. Vanaf 1970 zijn er nog nooit zoveel stakingen en protesten geweest.
De inflatie neemt wereldwijd toe, zeker het oorlog is in OekraÔne. Het leven wordt voor de gewone man/vrouw/persoon steeds duurder – de grote energieconcerns profiteren. Het zal niet lang duren of er volgen wereldwijd meer stakingen en protesten tegen de groeiende inflatie. Het is zaak deze strijd te verbinden met de strijd voor een andere maatschappij zonder uitbuiting en onderdrukking!

Wil je reageren of heb je zelf een voorstel voor een nieuwsbericht?
Mail naar: redactie@rodemorgen.nl!


Nog even opzoeken wat er vorige week of vorig jaar gebeurde?
Kijk in het archief