RM NieuwsSterrebos en Nedcar VDL
Vrijheid voor akbondsleiders ItaliŽ!
Extreme hitte in Europa
Inflatie in Polen
Klimaatbeloftes doorgeprikt
Huisvestingscriminaliteit
Frans spoorwerkpersoneel staakt voor hoger loon
Hoge winsten en grote armoede
Uitlevering Julian Assange aan VS
Boer in opstand
Vakbondsrechten in Nederland achteruit
Britse spoorwerkers in staking
Luis Jalandoni bedreigd door Filippijnse regering
Staking Duitse ziekenhuizen
Milieu – revolutionaire oplossingen noodzakelijk
Discriminatie en straf in jeugdzorg
Estafettestaking streekvervoer
Duitse havenarbeiders laten tanden zien
Fransen staken voor 300 euro meer loon
Extreemrechts OekraÔne verandert logo
AIVD gebruikt hacksoftware van NSO
Wapens neer, lonen omhoog
Meer miljardairs en meer armen
Arrestaties Grup Yorum in Duitsland
Actiedag tegen vrouwenonderdrukking
Hotelschoonmakers eisen weekendtoeslag en 1 mei vrij
Berlijn verbiedt Sovjet-symbolen
Piraeus - strijd brengt solidariteit
Vierduizend mensen bij FNV-demo
Succesvolle Mei-demo Rotterdam
Hittegolf India - stijgende prijzen
PostNL Nederland zelfde als BelgiŽ
PFAS uit Antwerpen
Vluchtelingen welkom in Vlaardingen?
Algemene staking Griekenland
Vakbond bij Amazon
Overlast Chemelot houdt niet op
Dalende koopkracht
Staken tegen oorlog
Naoorlogs inflatie-record
Algemene staking in India
Acties Gall en Gall
Warmterecords op Noord- en Zuidpool
Rutte over ‘eerlijke gasprijzen’
Internationale Vrouwendag tegen oorlog
'Vrouwenstrijd is klassenstrijd’
Nedcar legt het werk stil
Stakingen en protesten in Turkije


14 augustus 2022 Sterrebos en Nedcar VDL
Tja... en toen was het Sterrebos in Born (Limburg) gekapt voor mogelijk een nieuwe opdrachtgever van Nedcar Born. Rivian (een Amerikaans automerk) toonde wel interesse maar had geen echte toezeggingen gedaan. Nu is er nog altijd niks gebouwd of ook maar aanstalten gemaakt op de locatie van het voormalige bos. Een verontruste bewoner had met landkaarten en wandelend door de omgeving ontdekt dat, als men de hal draaide, hij precies tussen kasteel en bos zou passen en de overlast voor omwonenden ook nog eens drastisch verminderd zou worden. Helaas voor hem bleek dat VDL en de provincie vanaf 2015 in het geheim afspraken gemaakt hadden en de zaak al lang en breed beklonken was. De uitbreiding van grote bedrijven als VDL heeft voor de kapitalisten veel meer waarde dan een stuk natuur. Het oude bos had een ecologische waarde en was zeer bestand tegen stormen en klimaatverandering vanwege de leeftijd: het werd vermeld op de oudste Tranchotkaarten jaren uit 1802/1807. Jean Joseph Tranchot was onder meer veldtopograaf en had in de tijd van Napoleon veel gebieden op topografische kaarten vastgelegd, waaronder het kasteel en het Sterrebos. Het is niet nieuw dat natuur opgegeven wordt voor grote fabriekshallen en bedrijven alleen zul je in de media niet snel de protesten horen of zien, zoals dat bij Sterrebos wel is gebeurd. In het kapitalisme draait alles om de (mogelijke) winst die er te behalen valt – ook als daar natuur, mensen en dieren voor moeten wijken. Als we echt iets voor het klimaat willen doen moeten we niet alleen demonstreren en het lief vragen aan regeringen, bestuurders, Shell, DSM, Tata steel en andere grote bedrijven en multinationals. Dan moeten we ons organiseren en de strijd verbinden met de strijd voor een andere wereld, het echte socialisme. Zonder de jacht op winst kunnen daadwerkelijk de juiste keuzes gemaakt worden en beslissen de arbeiders m/v/p over hun toekomst en die van de planeet - in plaats van een handjevol grootkapitalisten. In het socialisme wordt de technische vooruitgang benut - niet voor de winst van enkelen - maar voor iedereen en voor de aarde - zodat er in harmonie met de natuur geleefd kan worden en de komende generaties een toekomst hebben. Red het milieu en de natuur voor de jacht op winst!

21 juli 2022 Vrijheid voor vakbondsleiders ItaliŽ!
De Italiaanse vakbond SI Cobas meldde op 19 juli op haar website dat de politie, handelend namens het Openbaar Ministerie van Piacenza, de nationale coŲrdinator van SI Cobas, Aldo Milani, en drie leiders van de vakbond in Piacenza onder huisarrest hebben geplaatst: Mohamed Arafat, Carlo Pallavicini en Bruno Scagnelli. De strijdbare klassenbewuste vakbondsleden worden beschuldigd van verzet tegen een ambtenaar, samenzwering, sabotage en verstoring van de openbare dienst. Deze aanklachten hebben betrekking op de stakingen in de logistieke opslag in Piacenza, die plaatsvonden tussen 2014 en 2021. De aanklager beweert dat de stakers deze stakingen hebben uitgevoerd om met ‘chantage’ betere voorwaarden voor de arbeiders te verkrijgen dan die voorzien in het nationale contract. Moet nu een vanzelfsprekend iets - dat betere lonen en arbeidsomstandigheden worden afgedwongen door arbeidsconflicten en stakingen – worden gecriminaliseerd?
SI Cobas vervolgt: "Het is duidelijk dat de staat en de bazen de arbeiders aanvallen omdat er de laatste tijd een buitengewoon krachtige strijd van de arbeidersklasse in ItaliŽ is geweest en nog steeds is. Tienduizenden komen in opstand tegen de brute uitbuiting. Ook duidelijk is het verband tussen deze repressie en de parlementaire staatsgreep, die een paar dagen geleden door de regering-Draghi werd doorgevoerd... We hebben te maken met een grootschalige politieke aanval op het stakingsrecht... Zoals we bij verschillende gelegenheden al hebben gezegd, leiden het voortduren van de crisis en de oorlogswind tot steeds hardere aanvallen tegen de proletariŽrs en vooral tegen de voorhoede van de strijd. Tegen deze zoveelste provocatie door politie, regering en kapitalisten zullen SI Cobas en de militante arbeiders in staat zijn om compact, slagvaardig en op tijd te reageren."
De Europese coŲrdinatie van ICOR organiseert solidariteit met de kameraden van Si Cobas. In een groetbericht staat onder andere: “Namens de Europese coŲrdinatie van ICOR verklaren wij onze onbeperkte solidariteit. We eisen de onmiddellijke vrijlating van de gearresteerde kameraden Aldo Milani, Mohamed Arafat, Carlo Pallavicini en Bruno Scagnell en/of het opheffen van huisarrest. Handen af van het stakingsrecht!”

19 juli 2022 Extreme hitte in Europa
Wie nog wil beweren dat klimaatverandering een fabel is, die is de afgelopen week niet buiten geweest. In Maastricht werd een temperatuur van 39,5įC gemeten - het laatste hitterecord stamde van 1944 met een toen zeer uitzonderlijke 38,6įC. In Frankrijk, Spanje, Portugal, Verenigd Koninkrijk en Griekenland woeden hevige branden door de aanhoudende droogte en hitte. Op Kreta in Rethimnon zijn 1850 hectare landbouwgrond verloren gegaan, in Frankrijk werden 13.300 mensen geŽvacueerd vanwege de hevige bosbranden. In Londen werd een hitterecord van 40,2įC gemeten - het hoogste sinds het begin van de metingen. Het vorige record van 38,7įC stamde trouwens uit 2019. In Spanje en Portugal werden temperaturen van 47įC gemeten. Zo’n 700 mensen zijn vroegtijdig overleden. Ook in de rest van de wereld werden ongelofelijke temperaturen gemeten. In januari sneuvelden in ArgentiniŽ elf hitterecords en werden ook in steden als New York en in AustraliŽ extreme temperaturen gemeten. De rijkere bevolking kan zich wel aanpassen met een airco of verhuizen naar een betere locatie, maar de gewone arbeiders hebben het een stuk zwaarder met lage lonen en vaak slecht of minder goed geÔsoleerde woningen.

18 juli 2022 Inflatie in Polen
In Polen is de inflatie zo'n 25%. Verschillende producten zijn even duur als in Nederland. Een leraar verdient € 500 per maand. Reden genoeg vonden deze om in staking te komen - vijf dagen per week voor onbepaalde tijd.  Tot die tijd kunnen leerlingen niet naar school. Poolse arbeiders reizen bijna de hele wereld rond om maar aan inkomen te geraken. Steeds meer mensen uit landen als RoemeniŽ, Bulgarije zijn nu ook verder weg werk gaan zoeken. Veelal via uitzendbureaus voor een schamele vergoeding, vaak in beroepen en sectoren zoals fruitteelt, hovenierswerk, poetswerk, vrachtwagenchauffeur en andere beroepen. De collega’s geven aan dat ze naast minimaal 40 uur doordeweeks in het weekend ook een baantje hebben om maar de eindjes bij elkaar te kunnen knopen en voldoende te kunnen eten en drinken en dan ook wat overhouden als ze weer terug naar hun gezin en familie gaan.

10 juli 2022 Klimaatbeloftes doorgeprikt
Zo ongeveer alle grote bedrijven in Nederland beweren dat zij de klimaatopwarming heel serieus nemen en daarom allerlei maatregelen nemen om hun uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Vooral sinds de wereldklimaatconferentie van 2015 in Parijs durven ze niet iets anders te zeggen. Daarbij staan ze dan meestal in de rij om voor het doorvoeren van die maatregelen subsidie te eisen van de regering. Rutte IV heeft daar 35 miljard voor gereserveerd. Volgens Parijs moet de uitstoot van CO2 in 2030 met 50% zijn teruggebracht, wil de kans bestaan dat de klimaatopwarming niet boven de 1,5 graad Celsius komt. Milieudefensie spande een rechtszaak tegen Shell aan, dat van de rechter de opdracht kreeg zijn uitstoot in 2030 met 45% teruggebracht te hebben Shell probeert daar onder andere met een hoger beroep, onderuit te komen.
En hoe zit het met de rest? Milieudefensie heeft een wetenschappelijk instituut bij 21 bedrijven (waaronder AKZO, BAM, DSM, Tata Steel, Unilever, Vopak) en acht banken en financiŽle bedrijven laten analyseren welke maatregelen de bedrijven gaan nemen en wat de opbrengst daarvan is. De onderzoekers komen tot de conclusie dat er wel verschil is, maar dat geen enkel bedrijf ook maar in de buurt komt van de reductie van broeikasgas tot 50% in 2030. Gemiddeld zouden de maatregelen die de 29 bedrijven plannen maar 19% reductie opleveren. Veel bedrijven doen beloften zonder duidelijk te maken hoe zij die gaan bereiken. Ook hebben fossiele bedrijven de gewoonte alleen broeikasgassen te tellen en te reduceren die in hun eigen productieketen vrij komen, maar niet de broeikasgassen die hun producten elders veroorzaken. Zoals Shell, dat pas trots bekend maakte een waterstoffabriek te bouwen op de Maasvlakte. Die waterstof wil ze gaan gebruiken om haar eigen raffinaderij van fossiele brandstoffen energie te geven!

9 juli 2022 Huisvestingscriminaliteit
Het is in Rotterdam zo mogelijk nog moeilijker een betaalbare woning te vinden dan in de rest van Nederland. Het gemeentebestuur heeft veel betaalbare woningen laten slopen. Daarvan maken huisjesmelkers gretig gebruik om aan mensen krotten te verhuren voor veel te veel geld, geen onderhoud te plegen en een loopje te nemen met de wetten op het gebied van wonen en huren. Maar het nieuwe college van B en W wil niet alleen het sloopbeleid van het vorige voortzetten, maar trekt ook voor de aanpak van de huisjesmelkers drie miljoen euro minder uit.
Raadslid Vonk (ChristenUnie) vond dit te gek en diende een motie in om die drie miljoen alsnog te begroten. Dan zou het college de begroting voor BOA’s maar wat minder moeten verhogen. Maar die motie haalde het niet. De collegepartijen Leefbaar, VVD, D66 en Denk vinden huisjesmelkers blijkbaar niet crimineel genoeg en stemden tegen, daarbij gesteund door 50Plus en natuurlijk Forum voor Democratie. Het gevecht tegen de huisjesmelkers maar ook tegen het criminele woonbeleid van het gemeentebestuur, zal van de werkende mensen zelf moeten komen.

7 juli 2022 Frans spoorwerkpersoneel staakt voor hoger loon
Op woensdag 6 juli staakte het personeel van het Franse nationale spoorwegbedrijf SNCF om hogere lonen te eisen. De loonsverhoging is volgens de stakers nodig vanwege de enorme prijsstijgingen, zoals in de supermarkt en bij de pomp. Onder druk van het personeel stelde het SNCF-management loonsverhogingen voor, maar deze liggen lager dan de inflatie. De vakbond CGT Cheminots noemde het voorstel dan ook 'obsceen', en riep met andere vakbonden de eendagsstaking uit. Een van de stakers vertelde persbureau Associated Press dat het grootste probleem ‘de bevroren lonen en het verlies aan koopkracht’ is. Op donderdag kondigde het actievoerende personeel aan dat meer stakingen zullen volgen: ze willen dat de loonsverhogingen op zijn minst de voortdurende prijsstijgingen dekken.

2 juli 2022 Hoge winsten en grote armoede
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte bekend dat de brutowinst (voor belasting) van bedrijven in het eerste kwartaal van 2022 uitkwam op 81,5 miljard euro. In feite is het winstbedrag veel hoger omdat het CBS de winsten van financiŽle bedrijven zoals banken en verzekeringsmaatschappijen niet meetelt. De topsalarissen van directeuren behoren eigenlijk ook tot de winst. De winst is groter dan in 2021, omdat toen de coronamaatregelen golden.
Tegenover die hoge winsten staat grote armoede. Stichting Divosa (armoedebestrijding) zegt daarover:
- een op de vijf huishoudens heeft risicovolle schulden
- 850.000 mensen hebben te weinig geld om in hun basisbehoeften te voorzien
- 40% van de arme mensen heeft werk als belangrijkste inkomstenbron
- 2,6 miljoen huishoudens komen moeilijk rond
- 1,5 miljoen huishoudens hebben betalingsachterstanden.
Lage inkomens worden amper in verband gebracht met de hoge winsten. Maar zij zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Winst maken is een innerlijke dwang in de huidige economie. Bedrijven die geen winst maken gaan failliet of worden overgenomen in het kapitalisme. Daarom wordt het hele politieke beleid in ‘onze’ kapitalistische economie ondergeschikt gemaakt aan winstmakerij. Daarom zijn problemen als armoede en milieu niet op te lossen binnen dit systeem. Daarom denken meer mensen na over een alternatief voor de heerschappij van het kapitaal.

1 juli 2022 Uitlevering Julian Assange aan VS
Op 17 juni keurde de Britse rechter de uitlevering van journalist en Wikileaks-oprichter Julian Assange aan de Verenigde Staten goed, na een rechtszaak van bijna drie jaar. Het afwachten is nu tot de Britse minister van binnenlandse zaken de uitlevering ondertekent, terwijl Assange op 3 juli alweer zijn derde verjaardag in de zwaarbewaakte Belmarsh-gevangenis doorbrengt – na zeven jaar isolatie in de Ecuadoraanse ambassade in Londen.
De Amerikaanse staat wil Assange hebben vanwege het onschatbare werk dat hij heeft geleverd om Amerikaanse oorlogsmisdaden in Irak en Afghanistan te onthullen. Ook over de wandaden van de Russische heersende klasse publiceerde Wikileaks duizenden documenten. In Amerika wacht hem levenslange opsluiting en marteling. Terwijl Westerse regeringsleiders de mond vol hebben van journalistieke vrijheid wanneer het om concurrenten als Rusland gaat, vindt met de dreigende uitlevering van Assange de grootste aanval op de persvrijheid plaats in het VK en in de VS. Om zijn reputatie te beschadigen worden al jaren leugens verspreid: hij zou een crimineel, een Russische spion of een verkrachter zijn. Waar de westerse regeringen ťcht moeite mee hebben, is zijn journalistieke werk.
Wikileaks was een journalistieke mijlpaal. Geen wonder dus, dat van Assange een voorbeeld wordt gemaakt: ‘Als jullie onze oorlogsmisdaden blootleggen, dan zul je het berouwen!’. Typisch is dat gťťn van de mensen van kranten als de Guardian, die betrokken waren bij het publiceren van het aan Wikileaks gelekte materiaal, aan de VS uitgeleverd worden. Burgerlijke journalisten die in dienst van de regering en de bourgeoisie schrijven worden beloond en op echte journalisten wordt jacht op gemaakt.

30 juni 2022 Boer in opstand
Tractoren op snelwegen, blokkades en tal van andere acties: op tal van plaatsen protesteren boeren naar aanleiding van maatregelen en plannen van de regering om de uitstoot van stikstof, nitraat, ammoniak en broeikasgassen zoals methaan te beperken.
Sommige plantensoorten sterven uit door te veel stikstof en andere groeien er juist harder door en gaan overheersen. Na de planten verdwijnen de dieren, zoals bijen en insecten, die nodig zijn voor de gewassen en de voedselproductie.
De regeringspolitiek is niet op de kleinere boeren gericht, zij wil juist de agrarische monopolies ondersteunen. Die monopolies leveren het merendeel van de agrarische export. Nederland is de tweede agrarische exporteur op de wereld - na de VS. Aan de megastallen met hun infectiegevaar, dierenleed, mestoverschotten, ammoniak en stank moet een einde worden gemaakt. Maar de maatregelen van de regering zullen dat niet bewerkstelligen en ook de stikstofuitstoot niet voldoende beperken, ze helpen echter wel de bouwconcerns weer aan vergunningen voor hun projecten.
De boerenacties worden financieel en organisatorisch gesteund door veevoederconcerns en andere bedrijven die belangen hebben in de landbouw – die willen de boeren gebruiken om hun eigenbelang te verdedigen. De boer is een radertje in de kapitalistische agrarische economie, waarin miljardenconcerns aan het stuur zitten. Vandaar dat valse vrienden op rechts en extreemrechts zich aan de boerenacties vastklampen: niet de kleine boer maar het agrarisch concern wordt door PVV, FvD en BBB geholpen.
Veel boeren laten merken dat zij zich ook zorgen maken over milieu en klimaat – ze zitten er bij wijze van spreken dagelijks met hun neus bovenop – maar financieel gezien kunnen ze de lasten niet meer dragen. Voedsel produceren is belangrijk werk voor de maatschappij en behoort dan ook fatsoenlijk betaald te worden. Bij voedselproductie zou moeten horen
dat van alle belangrijke producten voldoende wordt geproduceerd en dat er tegelijkertijd geen verspilling plaatsvindt.
In het kapitalisme met zijn winsteconomie is dat geen realiteit. Droogte of regen bepalen de opbrengst en die opbrengsten leiden op de markt weer tot hogere of lagere prijzen. Door de klimaatverandering komen meer extreme weerverschijnselen voor, met vaak grote invloed op voedselprijzen. Ingrijpende milieumaatregelen zijn ook daarom nodig. Maar uiteindelijk worden de prijzen op de markt bepaald door de bedrijven die de producten van de boeren opkopen – en dat zijn vaak machtige voedingsconcerns en grote supermarkten. Hier is geen marktwerking: de bedrijven zijn zo groot dat ze de prijzen kunnen opleggen.
Zo ook de bedrijven waar de boeren hun voer, zaaigoed, machines en installaties kopen, grote concerns zijn het, die hoge prijzen vragen. Boeren die zien dat er ondanks een jaar hard werken weinig overblijft, krijgen vaak te horen: ‘je moet uitbreiden, dan produceer je efficiŽnter, dan houd je meer over’. Dan moet je geld lenen voor die uitbreiding. Daar gaat de (RABO) bank over en de rekening loopt weer op. Dat brengt veel boeren in financiŽle problemen.
De boeren kunnen op brede steun rekenen, omdat zij tegen dezelfde regering vechten die alle werkers treft met verslechteringen. De kleinere boeren hebben recht op solidariteit van de rest van de werkende bevolking in de strijd voor hun bestaan.

28 juni 2022 Vakbondsrechten in Nederland achteruit
De Internationale vakbondsfederatie ITUC beoordeelt ieder jaar hoe het met de vakbondsrechten gesteld is in 148 landen, die daarbij in 5 groepen worden ingedeeld. Nederland stond lang in de groep met de meeste rechten, maar is dit jaar een groep lager gezet. Bolster, internationaal secretaris van de FNV, noemt als oorzaken van die degradatie: Het feit dat bepaalde bedrijven met goedvinden van de regering kunnen weigeren met de FNV te onderhandelen over een CAO, maar dat wel met een gele bond zonder of met een paar leden in het bedrijf doen of met de OR. Dat rechters steeds meer beperkingen opleggen aan stakingen. Dat de vakbond in veel bedrijven niet op de werkvloer mag komen. Dat wie een vakbond wil oprichten ontslagen kan worden, zoals de collega bij Thuisbezorgd die bezorgers organiseert in Radical Riders. Dat bezorgers en andere zogenaamde platformwerkers vaak nog steeds als zzp’ers worden behandeld en betaald. In verschillende rechtszaken heeft de rechter al bepaalt dat zij werknemersrechten hebben, maar de regering handhaaft vaak niet, schuift dit voor zich uit. Bij migrantarbeiders is veel mis met de betaling, is sprake van arbeidsdruk, intimidatie, slechte huisvesting door de baas tegen hoge huur en gevaar met het verliezen van je werk ook letterlijk op straat te komen. Een commissie van de regering heeft het allemaal vastgesteld, maar de inspectie doet veel te weinig.
FNV-bestuurder Bolster: “De Nederlandse overheid is slippendrager van de werkgevers en draagt daarmee actief bij aan de verslechtering van arbeidsvoorwaarden van honderdduizenden werknemers.” Dat is een goede kwalificatie, maar daar moet dan wel naar gehandeld worden. Polderen is niet het juiste middel om de vakbondsmacht te vergroten. De kracht van de vakbond zijn de leden, die zullen het moeten doen: het vol ontplooien van hun arbeidersmacht: stakingen van een hele sectoren en over sectorgrenzen heen, blokkades van bedrijven. Om vakbondsrechten en goede arbeidsvoorwaarden moet niet gebedeld maar om gestreden worden.

25 juni 2022 Britse spoorwerkers in staking
Ongeveer 50.000 werkers van de nationale unie van spoor-, maritieme- en transportwerkers zijn afgelopen dagen in staking gegaan in het Verenigd Koninkrijk. Het trein en metroverkeer lag grotendeels stil. De eisen zijn 7% loonsverhoging, 35 urige werkweek en het voorkomen van ontslagen. Tegen het eind van het jaar verwachten ze een (officiŽle cijfers) inflatie van 10%. De regering probeert de staking te breken en eist met nieuwe wetten dat er een minimale dienstverlening moet zijn en dat de spoorwegen uitzendkrachten/stakingsbrekers in mogen zetten om het openbaar vervoer rijdende te houden. Een 50.000 mensen gingen eveneens de straat op voor de leus: “De arbeiders zullen de kosten van een nieuwe crisis niet betalen!, Het idee dat loonsverhogingen de prijzen opdrijven is een mythe”.  Ook gaat het over de winsten van de energiemonopolies en andere bedrijven, de oorlogen enzovoorts. Overal ter wereld zie je steeds vaker dat de stakingen en demonstraties een politiek karakter krijgen.

22 juni 2022 Luis Jalandoni bedreigd door Filippijnse regering
Op 25 mei heeft de Filippijnse Anti-terrorismeraad Luis Jalandoni en vijf andere activisten van de Nationaaldemocratische beweging, van het Nieuwe Volksleger NPA en van de Communistische Partij in de Filippijnen op een terroristenlijst gezet. In het kader van de anti-terrorismewet kan deze raad willekeurige geheime besluiten nemen, waar geen rechter aan te pas komt.
Luis Jalandoni was zoon van een grootgrondbezitter. Hij werd priester en koos toen voor het Nationaal Democratisch Front van de Filippijnen (NDFP), dat in 1973 opgericht was door de Communistische Partij. Hij is nu 87 jaar en werkt sinds begin jaren ‘70 voor het NDFP - sinds 1976 in Nederland. In de jaren ’80 werd hij de vertegenwoordiger van het NDFP in het buitenland. Vanaf de jaren ’90 was hij hoofd van de onderhandelingsdelegatie bij de vredesbesprekingen met de Filippijnse regering.
President Duterte verklaart progressieve activisten tot terroristen, maar is zelf juist de grote terrorist. Hij liet zijn strijdkrachten en politie duizenden mensen arresteren, folteren en buitengerechtelijk doden en hele dorpen waar verzet was verwoesten. Intussen is bij de presidentsverkiezingen zijn opvolger Bongbong Marcos gekozen, de zoon van de vroegere dictator Marcos. Hij wil de vervolging van progressieve en revolutionaire mensen verscherpen. De Rode Morgen eist dat de anticommunistische vervolging stopt en dat Luis Jalandoni van de terroristenlijst wordt verwijderd.

20 juni 2022 Staking Duitse ziekenhuizen
Al meer dan zes weken zijn de collega’s van alle zes Universiteitsklinieken in de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen in staking. Het gaat om Universiteitsziekenhuizen in Aken, Bonn, Keulen, DŁsseldorf, Essen en MŁnster. Ze strijden voor een CAO die de veel te hoge werkdruk moet verlagen. Ook bij hen is, net als in de Nederlandse ziekenhuizen, de werkdruk tijdens- en na de coronapandemie veel hoger geworden. Een eerdere overeenkomst met de ziekenhuisbesturen over het verlagen van de werkdruk wordt niet nageleefd. Daarom hebben ze met 98,3% gestemd voor een staking voor onbepaalde tijd. Niet alleen de verpleging staakt, maar ook de ondersteunende diensten, omdat ook zij overbelast zijn. Enkele leuzen: “Meer van ons is beter voor iedereen”, ”We kunnen ons niet in tweeŽn delen” en “Gezondheid is geen waar”. Een poging van de directie van het ziekenhuis in Bonn om de staking te laten verbieden is jammerlijk mislukt. Duizend collega’s uit de verschillende ziekenhuizen gingen in Bonn de straat in een strijdbare demonstratie op om de collega’s in Bonn te steunen. Met de zorg als winstfabriek wordt de werkdruk steeds verder opgedreven. Ten koste van de collega’s.
Achter de rug van de collega’s in de Duitse ziekenhuizen om zegt Alex Friedrich, bestuursvoorzitter van het academische ziekenhuis in MŁnster, dat de ziekenhuizen in de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen een deel van de Nederlandse inhaalzorg kan overnemen om de lange wachtlijsten in Nederland weg te werken. In Nederland zijn verhoudingsgewijs veel minder ziekenhuizen en zijn de wachtlijsten veel langer. Kuipers wil er overigens geen gebruik van maken. Hij blijft volhouden dat het wel meevalt met de wachtlijsten.

19 juni 2022 Milieu – revolutionaire oplossingen noodzakelijk
Ongeveer 10.000 mensen deden op 19 juni mee aan de klimaatmars in Rotterdam. Heel veel jongeren, maar ook ouderen en ouders met kinderen. De Rode Morgen was erbij. Op het spandoek van de Rode Morgen en ICOR staat te lezen: ‘Red het milieu van de winsteconomie – Revolutionaire oplossingen zijn noodzakelijk’. Met de Rode Morgen krant en een pamflet werd het gesprek aangegaan met de demonstranten. Vanaf het podium was de teneur jong en enthousiast, maar toch vooral vragen aan burgerlijke politici en kapitalistische bedrijven om voor een beter klimaatbeleid te zorgen. In gesprek met de deelnemers aan de demonstratie klonk vooral kritiek op het kapitalistisch systeem door, waar de winsteconomie leidend is, terwijl het milieu op alle fronten vernietigd wordt. Er is duidelijk een groeiend bewustzijn dat er fundamenteel iets moet veranderen.
In de bijdragen en op de bordjes kwamen allerlei aspecten van de milieuvernietiging naar voren; het beschermen van de bijen, beter boeren zodat de eenheid tussen mens en natuur wordt hersteld, waarschuwingen voor de stijging van de zeespiegel, Shell die de imperialistische oorlog in OekraÔne gebruikt om gasboringen op te voeren in de Waddenzee en Rotterdam, de wapenindustrie die mens en natuur vernietigt - weg met kernenergie!
Dat het kapitalisme de oorzaak is van milieuvernietiging wordt algemeen erkend - hoe de systeemverandering eruit moet zien en over het perspectief van socialisme zijn nog veel vragen.

18 juni 2022 Discriminatie en straf in jeugdzorg
De regering wil, alwťťr, bezuinigen op de jeugdzorg. Deze keer ruim 500 miljoen euro. Eťn manier om dat voor elkaar te krijgen is het (krankzinnige) idee om een eigen bijdrage in te voeren voor jeugdzorg. Het gevolg hiervan zal het vermijden van zorg zijn, dat op termijn weer zal leiden tot meer crisiszorg en dus hogere kosten.
Het invoeren van een eigen bijdrage is ook nog eens discriminerend: wel een eigen bijdrage voor jongeren met (ernstige) psychische problemen, maar niet voor jongeren met lichamelijke problemen. Zo lijkt het hebben van een (psychische) beperking verdacht veel 0p een straf.
Daarnaast kunnen gezinnen die al in een moeilijke financiŽle situatie zitten deze extra kosten niet betalen. Ook hier zit een discriminerende factor, degene die de jeugdzorg wel of juist niet kunnen betalen. In andere woorden: rijk tegenover arm.

11 juni 2022 Estafettestaking streekvervoer
Op zaterdag 11 juni 2022 staken de buschauffeurs werkzaam bij Conexxion in de regio Zaandam, Amsterdam en Schiphol voor minder werkdruk en hogere lonen. Ook willen ze meer vaste banen voor jonge collega’s. De staking maakt onderdeel uit van estafettestakingen in het streekvervoer, die vanaf woensdag 11 mei in het hele land plaatsvinden. De rijtijden zijn nog afgesteld op corona-tijd, toen er minder verkeer en passagiers waren. Nu het weer druk is zoals voor corona hebben de chauffeurs nauwelijks tijd voor persoonlijke verzorging tussen de ritten door. Door de hoge werkdruk is het ziekteverzuim op sommige plekken wel 25 procent.

10 juni 2022 Duitse havenarbeiders laten tanden zien
Op donderdag 9 juni gingen duizenden havenarbeiders in de Noord-Duitse havens in staking. Het was een waarschuwingsstaking die de helft van de middag/avonddienst duurde - vooral in Hamburg en Bremen. De volgende ochtend werd er onderhandeld over de CAO voor 12.000 werkers in 58 havenbedrijven. Voor het hotel in Hamburg, waar de CAO-besprekingen plaatsvonden, werd vrijdagmorgen gedemonstreerd.
De vakbond ver.di eist 12 tot 14 procent loonsverhoging, terwijl ZDS (de bond van zeehavenbedrijven) slechts zeven procent biedt. Sinds 1978 waren er geen grote stakingen meer in de Duitse havenbedrijven. Maar in de afgelopen jaren zijn er steeds weer arbeidsplaatsen geschrapt door automatisering en is de werkdruk verder opgevoerd. De werkers hebben er genoeg van. In de afgelopen weken hebben zij bij HHLA (het grootste havenbedrijf van Hamburg) 800 extra diensten geweigerd.

8 juni 2022 Fransen staken voor 300 euro meer loon
Op 9 juni is er een historische staking op het vliegveld Charles de Gaulle: zeven vakbonden roepen de 90.000 werkers van 800 bedrijven op om gezamenlijk te staken voor 300 euro meer loon. Andere vliegvelden worden opgeroepen om zich hierbij aan te sluiten. De bedoeling is om de honderden bedrijven als ťťn front te confronteren en om met ťťn stem te spreken. De arbeidsvoorwaarden zijn voortdurend verslechterd, de salarissen smelten gezien de inflatie meer en meer als sneeuw in de zon. De stakers hebben hun strijd in algemene vergaderingen en met hun woordvoerders goed voorbereid: “Vanwege sociale redenen en ook vanwege het milieu moeten onze lonen dringend worden verhoogd!”.

8 Juni 2022 Extreemrechts OekraÔne verandert logo
Vorige week kondigde het OekraÔense leger aan dat de beruchte Azov-bataljons het fascistische wolfsangel-symbool uit hun logo zullen verwijderen. De Azov-bataljons zijn fascistische milities die geÔntegreerd zijn in het nationale leger. Hun gebruik van de Nazi-Duitse wolfsangel past in de bredere trend van NAVO-steun voor extreemrechtse groepen en ideeŽn in Oost-Europa als stormram tegen imperialistische concurrent Rusland.
De OekraÔense regering stelde dat de verandering nodig is, zodat het oude logo niet langer misbruikt kon worden voor ‘Russische propaganda’. Maar de diepe verwevenheid van de OekraÔense marionetregering met extreemrechtse krachten is geen leugen, maar een waarheid – ook als de beschuldiging van een regering komt die zelf geen haar beter is.
Poetins regering probeert namelijk op haar beurt banden te kweken met extreemrechts in Europa. Het is aan de volkeren van OekraÔne, Rusland en alle betrokken landen om het fascisme en de oorlogszucht van hun heersende klassen te bestrijden. Dat kan alleen door de oorzaak aan te pakken en het kapitalisme en het imperialisme omver te werpen.

4 juni 2022 AIVD gebruikt hacksoftware van NSO
De IsraŽlische NSO Group maakt software waarmee elke mobiele telefoon kan worden gehackt. Geruststellend verklaart ze op haar site: “NSO creates technology that helps government agencies prevent and investigate terrorism and crime to save thousands of lives around the globe.” Zo wordt het bespioneren van burgers eigenlijk overal ter wereld goedgepraat. De NSO Group claimt in 2021 zaken gedaan te hebben met 60 geheime diensten uit 40 landen.
Midden 2021 lekte een lijst van 50.000 personen uit die met hacksoftware van de NSO Group werden gevolgd. Amnesty International noemde de hacksoftware een bedreiging van de democratie. De NSO Group ontkende uiteraard alle betrokkenheid. Onderzoek toonde aan dat de telefoon van de partner van de vermoorde Saoedische journalist Kashoggi met software van de NSO Group was besmet, net als telefoons van vermoorde Mexicaanse journalisten, Hongaarse politici die zich verzetten tegen Orban, leden van het Europees parlement, Catalaanse politieke leiders en activisten enzovoort. Toch niet een gezelschap van terroristen en misdadigers.
Wie van de software gebruik wil maken die heeft eerst toestemming nodig van het IsraŽlische ministerie van Defensie. De banden tussen de IsraŽlische IT-sector en de geheime dienst Mossad en het leger zijn innig. Na toestemming wordt de malware op de mobiel van het doelwit geÔnstalleerd zonder dat de persoon er iets van merkt. Daarna heeft de klant via een portal toegang tot de microfoon, de camera, apps, locatiegegevens - alles.
De Volkskrant onthulde op 2 juni dat de Nederlandse AIVD ook de omstreden software gebruikt. Ridouan Taghi zou er mee zijn opgespoord. Vandaar is het voor de AIVD een kleine stap naar het bespioneren van politiek gevoelige doelwitten. De Nederlandse regering profileert zich graag als verdediger van democratie en mensenrechten, maar uit angst voor de eigen bevolking worden de middelen om burgers te bespioneren stap voor stap uitgebreid. 

3 juni 2022 Wapens neer, lonen omhoog
Vanaf 1 juli gaan de energieprijzen weer eens even fors omhoog. De gasrekening zal per jaar honderden euro's meer gaan kosten. Media en politici wijzen met de vinger naar Rusland, want we kunnen daar geen gas meer kopen vanwege de oorlog. Het gekke is dat het gas dat ergens anders vandaan komt dan ineens wel veel duurder moet worden. De arbeiders in de gasindustrie hebben niet een hoger loon gekregen door de oorlog en werken voor een hoeveelheid gas evenveel uren op bijvoorbeeld een platform als voorheen. Door het gedeeltelijke wegvallen van de concurrentie van Rusland als aanbieder op de energiemarkt beleven bedrijven als Shell, Total en BP gouden tijden. Lekker makkelijk en leuk voor aandeelhouders, voor dezelfde moeite (nul moeite) veel meer winst. Dat is het fijnste voor de kapitalist: een groot monopolie met weinig concurrenten, want dan můet iedereen wel van hem kopen. Maar het is nu juist die ontwikkeling van grote bedrijven tot steeds grotere en machtigere monopolies die de andere opslokken en de afzetmarkten afschermen om elkaar te lijf te gaan, die uiteindelijk in de vorm van oorlog eindigen die typerend is voor de kapitalistische heerschappij.
Nu zijn het de gasprijzen, maar morgen is het voedsel dat onbetaalbaar wordt - waar we onze laatste centen aan zullen spenderen want niemand kan zonder eten. De oplossing begint met in te zien dat we een groot deel van de dag gratis werk leveren voor de bazen zonder compensatie. De oplossing is niet harder werken voor de baas, de oplossing is dat we de vruchten van onze eigen arbeid moeten veroveren. We moeten eisen dat de prijzen omlaag gaan en laag blijven, niet alleen van de energie maar van voedsel en wonen. Dat gebeurt alleen als de arbeiders en de werkende bevolking zich massaal verzetten. De oplossing is niet meer oorlog. GEEN wapens meer naar OekraÔne, Rusland weg uit OekraÔne, de lonen OMHOOG, de prijzen OMLAAG. En we vertrouwen op onze kameraden in Rusland en OekraÔne die voor dezelfde eisen strijden.

26 mei 2022 Meer miljardairs en meer armen
Op maandag 23 mei begon het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos. Re-geringsleiders en de machtigen der aarde bespreken daar met elkaar hoe zij de wereld en de economie willen inrichten. De hulp- en ontwikkelingsorganisatie Oxfam bracht een studie uit over de twee coronajaren tot 11 maart 2022.  Het rapport heeft de tref-fende titel "Profiting from Pain". Het profiteren zit bij de 573 mensen die nieuwe mil-jardairs werden tijdens de pandemie, van wie 62 in de voedselsector. De pijn zit bij de 263 miljoen mensen die extra in extreme armoede belandden vergeleken met de peri-ode vůůr de pandemie.
“De pandemie en de enorme stijgingen van de wereldwijde voedsel- en energieprijzen door de crisis in OekraÔne zorgen ervoor dat de vermogens van miljardairs actief in de-ze sectoren, per dag met bijna 600 miljoen dollar toenemen”, zegt Esmť Berkhout, economisch expert van Oxfam Novib.
Alleen in de medicijnensector vangen de concerns voor de vaccins wereldwijd ruim 1000 dollar winst per seconde en zijn er 40 nieuwe miljardairs bijgekomen. In de lan-den met lage inkomens is maar 13 procent volledig gevaccineerd en er stierven vier keer zoveel mensen als in de rijkere landen. Het aantal miljardairs is in de twee co-ronajaren met 573 tot 2668 gestegen, het opgehoopte vermogen met 42 procent tot ongeveer 12 biljoen (= 12.000 miljard) euro. Het vermogen van de superrijken is in den laatste 24 maanden net zo veel gestegen als in de 23 jaren daarvoor.
Het zijn schrijnende cijfers, maar het is eigenlijk niets nieuws. In het kapitalisme wor-den de verschillen tussen rijk en arm door de groeiende uitbuiting wetmatig groter, ook in crisistijd. Het rapport staat vol met zulke beschrijvingen van de verschrikkelijke situatie op de wereld. De bedrijven van de miljardairs verhogen de prijzen en persen meer uit hun personeel. Honderden miljoenen mensen moeten nu een maaltijd over-slaan, de verwarming lager zetten of zich in de schulden steken voor de rekeningen en de huur.
Oxfam stelt eisen, zoals belasting op overwinsten in de huidige crisis. Bedoeld zijn de oliemaatschappijen die vanwege de OekraÔne-oorlog hun prijzen drastisch hebben ver-hoogd en gigantische extra winsten maken. Oxfam vindt ook dat miljardairs een deel van hun vermogen moeten afstaan en dat patenten op coronavaccins vrijgegeven moeten worden. Goed om voor deze eisen te strijden. Toch wordt de oorzaak van de problemen -  de dwangmatige kapitalistische winstmaximalisatie - niet genoemd. De strijd voor die eisen moet juist verbonden worden met de strijd om het kapitalisme te vervangen door het socialisme. Dan is het eens een keer afgelopen met oorlogen en crises en met miljardairs die zich verrijken aan de verarming van de mensheid.

24 mei 2022 Arrestaties Grup Yorum in Duitsland
In Duitsland zijn verschillende arrestaties geweest van Turkse mensen of Duitsers met Turkse wortels. Dit op basis van paragraaf 129B: lid zijn van een buitenlandse terroris-tische organisatie. Het betreft een journalist en ook leden van de bekende linkse acti-vistische muziekgroep Grup Yorum en anderen die het niet eens zijn met het door de Turkse president Erdoğan gevoerde beleid en diens strijd tegen de Koerden. Het feit dat deze repressie op dit moment wordt uitgevoerd kan te maken hebben met de uit-breiding van de NAVO. Eind vorige week noemde de Turkse president het harder op-treden tegen oppositiestructuren in ballingschap als voorwaarde voor de goedkeuring van het toetreden van Zweden en Finland tot de NAVO.

22 mei 2022 Actiedag tegen vrouwenonderdrukking
ICOR-lid RMP in Rusland voert op 22 mei actie met de slogan: ‘Feminisme is niet gif-tig’. Vrouwen in Rusland zijn in beweging, gaan de straat op en spreken zich uit voor vrouwenrechten en tegen de oorlog. Voortdurend worden door de regering in Rusland vrouwvijandige maatregelen genomen. Op 29 januari dit jaar gaf president Poetin tij-dens een vergadering van de Russische Mensenrechtenraad zijn plaatsvervangend stafchef de opdracht om vůůr 1 juni een register van "giftige inhoud" op te stellen. Onder de noemer "giftige inhoud" vat Poetin alles samen: zowel feminisme, LGBT en vrijheid voor kinderen als boosaardig geweld, anti-corona en anti-vaccinatie. De impe-rialistische oorlog met OekraÔne is een handig excuus om fascisme en reactionaire ver-anderingen af te dwingen.
De RMP organiseert een protest tegen het anti-vrouwen offensief van de Russische bourgeoisie. Het eerste protest is op 22 mei. In verschillende landen zijn er solidari-teitsacties georganiseerd en de coŲrdinatoren van de Wereldvrouwenconferentie heb-ben onderstaande verklaring opgesteld:
Verklaring continentale coŲrdinatoren van de Wereldvrouwenconferentie
‘Aan de Russische vrouwenorganisaties op de actiedag op 22 mei
De continentale coŲrdinatoren van de Wereldvrouwenconferentie van basisvrouwen bijeen in een Zoommeeting op 21 mei 2022 sturen solidariteit en strijdbare groeten aan alle vrouwenorganisaties in Rusland op hun actiedag voor de strijd voor de vrijheid van vrouwen in Rusland. Wij, vertegenwoordigers uit Latijns-Amerika, AziŽ, Afrika en Europa, verklaren onze volledige solidariteit met jullie tegen de vrouwvijandige cen-suur en repressie in Rusland. Wij veroordelen deze onderdrukking ten zeerste. We hebben bericht gekregen van jullie moedige en vastberaden strijd voor gelijke rechten en emancipatie van vrouwen en de LGTB-gemeenschap tegen onderdrukking in een zeer moeilijke tijd.
In de hele wereld vallen regeringen de hard bevochten rechten van vrouwen aan. En vrouwen over de hele wereld verzetten zich ertegen. Wij roepen jullie op: sluit je aan bij de internationale strijdbare vrouwenbeweging en versterk deze. We nodigen jullie uit in TunesiŽ voor het 3e Wereldvrouwenconferentie van basisvrouwen. De geschiede-nis leert dat het verlangen naar vrijheid en gelijkheid niet onderdrukt kan worden. Lang leve de internationale solidariteit!’

11 mei 2022 Hotelschoonmakers eisen weekendtoeslag en 1 mei vrij
Fysiek zwaar werk, onbetaalde overuren, een hoge werkdruk en geen weekendtoeslag: hotelschoonmakers hebben schoon genoeg van de huidige arbeidsvoorwaarden en hopen daar met hun protesten verandering in te brengen. Daarbij worden ze gesteund door schoonmakers uit andere branches die de toeslag wel krijgen. "We hebben het-zelfde CAO behalve op dat punt, dus ik vind dat oneerlijk", aldus een kaderlid van de FNV.
Op deze tweede actiedag heeft de groep schoonmakers zich voor het Ibis hotel verzameld. "We staan hier omdat we in de schoonmaak weinig verdienen, maar onze collega's in de hotels minder, omdat ze geen toeslagen krijgen in het weekend." Op 1 mei gingen de schoonmakers van het Victoriahotel en het Ibishotel de straat op om - naast weekendtoeslag – de dag van de arbeid 1 mei vrij te eisen, een recht dat schoonmakers hebben afgedwongen, maar dat niet toegekend wordt in hotels.
Die weekenden zijn juist het zwaarst vanwege drukte in de hotels, zeker nu het seizoen weer is begonnen. Een collega heeft 15 jaar schoongemaakt in hotels en kan dat beamen: "Je moet de bedden opmaken, de baden schrobben, linnen wegbrengen, stofzuigen en van alles en wat". En dat in 18 minuten, want dat is de tijd die de schoonmakers krijgen per kamer. "Het wordt ons heel moeilijk gemaakt", zegt een schoonmaakster daarover “en dat accepteren we niet langer. We gaan meer acties organiseren”.

7 mei 2022 Berlijn verbiedt Sovjet-symbolen
De Berlijnse politie kondigde gisteren aan dat in de stad op 8 mei een verbod geldt op het tonen van de vlag van de Sovjet-Unie bij monumenten voor het Rode Leger. Op 8 mei herdenkt Duitsland jaarlijks het einde van de Tweede Wereldoorlog, vergelijkbaar met de Nederlandse Bevrijdingsdag op 5 mei. Het verbod ligt in lijn met de pogingen van Westerse regeringen om het imperialistische Rusland van vandaag gelijk te stellen aan de socialistische Sovjet-Unie.
In April verbood ook de binnenlandminister van Nedersaksen, de SPD’er Boris Pistorius, de Sovjetvlag bij de zogenaamde Ostermšrschen – anti-oorlogsdemonstraties die jaarlijks met Pasen plaatsvinden. De Nedersaksische regering stelde toen dat de Sovjetvlag een symbool van de ‘territoriale expansie van de Russische staat’ zou zijn.
77 Jaar nadat de heldensoldaten van het Rode Leger de vlag van de Sovjet-Unie hesen over de Reichstag, doet de Duitse regering - net als de andere heersende klassen van Europa - haar uiterste best om de cruciale communistische bijdrage aan het verslaan van het Hitler-fascisme uit te wissen. Het was juist het Rode Leger dat het hoofdwerk heeft verricht om de Nazi-legers te verslaan en geen land heeft zo geleden onder de mensen verachtende bezetting van de Nazi’s als de Sovjet-Unie - waaronder de toenmalige OekraÔense Sovjetrepubliek.
Het imperialistische Rusland van vandaag is zelf een van de voornaamste tegenstanders van dat socialistische verleden. Bij een toespraak op de dag voor de invasie van OekraÔne verklaarde Poetin dat het “niet slechts een fout, maar meer dan een fout” was geweest dat OekraÔne onafhankelijk was binnen de Sovjet-Unie en dat zijn regering zou gaan tonen “hoe echte ontcommunistisering van OekraÔne eruitziet”.
Steun voor de Sovjet-Unie en het eren van het Rode Leger is dus geen steun voor Rusland, maar juist voor de zelfbeschikking der naties, in OekraÔne en elders. Principieel verzet tegen oorlog betekent strijden voor het socialisme, voor echte democratie, werk, brood, en vrede. Precies dat besef is de grootste angst van de imperialisten van deze wereld, van de NAVO, Rusland, of anderzijds.

3 mei 2022 Piraeus - strijd brengt solidariteit
Op donderdagochtend 28 april werd een 37-jarige havenwerker bij een ongeluk in de haven van Piraeus zwaar gewond. De collega’s van zijn shift legden direct het werk neer en de opkomende ploeg is ook niet gaan werken. De reling van een schip van de Chinese rederij COSCO brak af en de man raakte na een val van twaalf meter levensgevaarlijk gewond. Het gebeurde op een containerterminal van COSCO.
Die morgen was er een eerder geplande CAO-bijeenkomst van de werkers op de pieren II en III van COSCO. Besloten werd de staking ’s avonds om twaalf uur te stoppen, maar op 1 ťn 2 mei een 24-uurstaking te houden. De voorzitter van de vakbond ENEDEP zei op de vergadering dat de haven op 6 mei plat zou gaan als COSCO dan niet instemt met de gerechtvaardigde eisen van de arbeiders.
Op 30 april dwong COSCO 65 collega’s uit Haidari (een andere werkplek in Griekenland)  in bussen te stappen die hen onder politiebegeleiding naar de COSCO-terminal in Piraeus brachten. Kort voordat de bussen aankwamen omsingelden ME-ers en speciale strijdkrachten van de Kustwacht de stakende arbeiders en bezetten zij de poort, zodat de bussen met de stakingsbrekers van COSCO door de poort konden rijden. Zo probeert COSCO verdeeldheid onder de collega’s te zaaien. Maar Markos Bekris, de president van de bond ENEDEP zei: ‘We stellen ons niet op tegen een collega, een arbeider, een van onze broeders. Het zijn onze jongens. “Ik ben er zeker van dat onze zonen en broers, die vandaag binnenrijden, morgen bij ons zullen blijven en gezamenlijk 1 mei zullen vieren.”
Opgeroepen werd om alle 1 mei-demonstraties naar de haven te laten komen. op de 30ste verzamelden zich uit solidariteit steeds meer mensen voor de poort.
Het is niet de eerste keer dat de werkers van COSCO het opgenomen hebben tegen het machtige Chinese monopoliebedrijf. Eind oktober vorig jaar hebben ze dagenlang gestaakt na de dood van collega Dimitri door een bedrijfsongeval. COSCO moest toen accepteren dat er een veiligheidscomitť kwam met vertegenwoordigers van de havenwerkers, dat de 12-uurdiensten afgeschaft werden, dat men niet acht uur na een dienst weer ingezet mag worden en dat de ploegensterkte van vier naar vijf verhoogd werd.
Op 13 en 14 april staakten de havenwerkers al 24 uur omdat COSCO weigert de bevochten overeenkomsten te ondertekenen. Rechtbanken verklaarden deze staking illegaal, maar COSCO moest nu wel met een toegeving komen. Het bedrijf bood drie euro loonsverhoging per dag. De werkers wezen dit af en besloten tot een volgende 24-uursstaking op 20 april. De havenwerkers zijn een voorbeeld geworden voor de havenwerkers in Griekenland en ook daarbuiten - en ook voor andere werkers. Met hun eensgezinde en democratisch besloten vakbondsacties halen ze eisen binnen en versterken hun strijdkracht.

1 mei 2022 Vierduizend mensen bij FNV-demo
Op 1 mei demonstreren vierduizend mensen in Utrecht bij de demonstratie van de FNV. Eťn van de leuzen die luid geroepen werd: ‘lonen omhoog, bonussen omlaag’. Werkers uit het hele land, van Hoogkarspel tot Almelo en Roermond, liepen van het Jaarbeursplein door het centrum en door arbeiderswijken naar het Julianapark. Naar Utrecht gekomen om duidelijk te maken dat de lonen fors omhoog moeten. De inflatie bedraagt in april 11,2 procent. Bazen en vakbondsbestuurders spraken in april loonstijgingen af van gemiddeld 3,3 procent per jaar in hun onderhandelingen over de nieuwe CAO’s.
Een werker van Gall en Gall demonstreert mee op 1 mei. Samen met zijn collega’s van honderden andere winkels hebben ze vijf keer de drankwinkels dicht gedaan om een beter bod voor de CAO te eisen. Ahold biedt eerst 3,25 procent, dan 3,6 procent en nu ligt een bod voor van vier procent aan de werkers, waar ze over gaan stemmen. “Voor het eerst kom ik demonstreren op 1 mei. Het gaat moederconcern AHOLD Delhaize alleen om de winst. Tijdens onze acties zag ik dat we succesvol zijn als we als werkers zelf, samen voor onze belangen opkomen.”
1 Mei 2022 staat internationaal in het teken van de strijd tegen de oorlog. De Rode Morgen droeg tijdens de demonstratie het spandoek met de leuzen ‘Stop imperialistische agressie van Rusland en van de VS/NATO/EU! Voor vrede en vriendschap tussen de volkeren!’ Hiermee trokken we bijzondere aandacht van mede-demonstranten en toeschouwers, veel duimen en hier en daar een opgestoken vuist, zoals van mensen uit de Utrechtse wijk Ondiep, die de demonstratie door hun straten voorbij zien trekken.
Turkse collega’s van DIDF hadden een spandoek met ‘geld voor sociale zaken in plaats van oorlog en bewapening’. Ook vertegenwoordigers van de Iraanse arbeidersbeweging en van een Turkse partij lieten zich horen. Met aan het eind van de stoet een groot rood spandoek: ‘Long live international working class solidarity long live socialism’.
Dat is waar 1 mei over gaat: internationale solidariteit van de arbeidersklasse wereldwijd en het vervangen van het kapitalisme door het socialisme. Zoals in het pamflet van de Rode Morgen is verwoord: ‘voluit strijden voor de belangen van de arbeidersklasse, de knellende kaders van de kapitalistische winsteconomie doorbreken en de knellende kaders van de reformistische vakbondspolitiek. We moeten juist de vakbondsmacht ontplooien.’
In gesprekken met collega-demonstranten bleek deze boodschap precies aan te sluiten: de versnippering in de CAO-strijd overwinnen en in het offensief gaan!
(Bekijk de demo op: https://www.youtube.com/watch?v=dRMUbk_JZSY)

1 mei 2022 Succesvolle Mei-demo Rotterdam
De 1 mei-demonstratie in Rotterdam – georganiseerd door het 1 Mei Comitť, waar ook de Rode Morgen lid van is – was een groot succes. Begonnen werd voor het Stadhuis met vurige toespraken, waarna er onder begeleiding van luidkeels leuzen scanderen gemarcheerd werd door de binnenstad. 1 Mei is de Internationale Dag van de Arbeiders,  maar Nederland is ťťn van de weinige landen waar de dag geen nationale vrije dag is. Op deze dag komen de werkers bijeen om voor hun belangen te demonstreren en samen de dag te vieren. Veel kameraden spraken zich uit over de indrukwekkende opkomst. Het is ook niet gek dat er meer en meer mensen in opstand willen komen. “1 Mei strijddag, 1 Mei VRIJ”.
De leuzen die geroepen werden weerspiegelden de belangrijkste zaken in het leven van gewone mensen; de oorlog, de astronomische prijzen in de winkels en de huur. De Rode Morgen werft onder de massa met het idee dat de wereld helemaal anders kan! Als de arbeiders hun krachten bundelen en de macht grijpen kunnen we zelf bepalen hoe we leven, zonder bourgeoisie aan wie alles moet worden afgestaan - veel arbeiders moeten het stellen zonder bestaansminimum.
Het was een geslaagde demonstratie en manifestatie. Het samenwerken van verschillende partijen met gemeenschappelijke belangen is een stap in de goede richting naar een progressief eenheidsfront. Iedereen die strijdt voor het socialisme kan meestrijden - want ieder voor zich is moeilijker dan allen tezamen.

1 mei 2022 Hittegolf India - stijgende prijzen
De hittegolf, die door de alsmaar dreigender milieucatastrofe vooral de noordelijke delen van India treft, zorgt voor veel problemen met de graanoogst. Nu er oorlog is in OekraÔne zijn er sowieso problemen met de export van vooral tarwe, omdat dit land samen met India tot de grootste graanproducenten - en dan vooral tarwe - behoort. De verwachting is dat de prijs door de hittegolf flink zal gaan stijgen, omdat tarwe nogal gevoelig kan zijn voor een veranderend klimaat. Omdat tarwe in heel veel producten zit, zal dat zeker voor een duurdere boodschappenkar gaan zorgen.
De hittegolf heeft vooral lokaal grote gevolgen, omdat het nu in India vroeger dan normaal 40įC en meer is - en kurkdroog. Ook in Pakistan is het enorm vroeg heet en spreekt men van de heetste maart sinds de metingen 122 jaar geleden begonnen. De gevolgen treffen vooral de armere bevolking en kleinere boeren, die vaak in slechte huizen wonen en niet voldoende water en voedsel kunnen betalen.

20 april 2022 PostNL Nederland zelfde als BelgiŽ
Bij PostNL in BelgiŽ zijn de rapen gaar nadat aan het licht kwam dat er een heleboel misstanden zijn. Minderjarigen aan het werk, intimidatie, sjoemelen, zwartwerk en ga zo maar door. Zeker negen mensen werden opgepakt, waaronder de directeur. Er waren al langer misstanden, maar door undercoveronderzoek van VTM (commerciŽle omroep) en de krant Het Laatste Nieuws kwam er steeds meer aan het licht. Verschillende depots werden door justitie gesloten. De kinderarbeid is nog niet aangepakt, omdat dit veelal plaatsvindt via onderaannemers. Vaak zijn het de kinderen van familie of buren maar ook worden er jongeren onder de 15 aangesproken om te werken voor een zakcentje.
Getuigen durfden er weinig van te zeggen door de zware intimidatie van PostNL. Een paar jongens getuigen dat ze hooguit vijf euro krijgen aan het eind van de werkdag en als ze toevallig het verkeerde pakketje pakken of bezorgen (of durven getuigen) dan volgt er zowaar psychisch en soms ook fysiek geweld. Zolang de pakketjes maar buiten het depot zijn en er geen klachten komen - plus het werk zo goedkoop mogelijk wordt gedaan - vindt PostNL alles best. Een oud-subcontractor vertelt dat hij is gestopt, want met een dagvergoeding van 90 euro en welgeteld ťťn euro per bezorgd pakket ‘tja… hoe moet je hiervan rondkomen? Kunt U me dat vertellen?’
Dat in Nederland de vergoedingen ook kelderen en subcontractors en postwerkers amper fatsoenlijke rechten hebben dat wisten we al - want net als bij de zuiderburen gaat alles voor de winst. Maar hier is nog geen directeur gearresteerd.

20 april 2022 PFAS uit Antwerpen
In Antwerpen komt er de nieuwe Oosterweelverbinding die voor een vlotte doorstroming van het verkeer in en rond Antwerpen moet gaan zorgen. Maar hier zit men met - aldus deskundigen - een van de meest vervuilde gronden binnen Europa, dankzij de vaker in opspraak geraakte 3M-fabriek bij Zwijndrecht (BelgiŽ). De uitvoerder Lantis zou voor een correcte afvoer van vervuilde grond moeten zorgen. Dat ziet het bedrijf echter niet zitten en probeert dus de grond (tijdelijk) op te slaan of her te gebruiken.
De grond is zwaar vervuild met de zogenoemde PFAS (Poly- en perfluoralkylstoffen) die door onjuiste sanering in het grondwater komen en zo dus een zeer groot gebied vervuild en mensen en dieren in de problemen brengen. Ook in Nederland zullen dan de gevolgen merkbaar zijn omdat Antwerpen zowat grenst aan dit land en het grondwater geen grenzen kent. Burgemeester van Antwerpen en tevens voorzitter van de partij N-VA Bart de Wever is van mening dat deze werken absoluut doorgang moeten vinden. Verschillende milieuorganisaties en bewoners uit de regio eisen fatsoenlijke sanering van de zwaar vervuilde grond door voornamelijk de fabriek van 3M.

18 april 2022 Vluchtelingen welkom in Vlaardingen?
De gemeente Vlaardingen vangt sinds enige tijd vluchtelingen uit OekraÔne op. De gemeenteraad heeft unaniem een motie aangenomen om deze mensen op te vangen. Immers: “ook de gemeente Vlaardingen steunt OekraÔne in de strijd tegen de Russische regering”, zo staat te lezen op de site van de gemeente. En: “bestaande gebouwen worden verbouwd en er wordt gekeken naar toekomstige woningbouwlocaties, waar nu geen plannen in uitvoeringen worden gebracht”. Naast het zorgen voor onderdak is de gemeente bezig andere hulp te organiseren, zoals registratie bij de gemeente, het uitbetalen van leefgeld, onderwijs en diverse activiteiten. Vlaardingen gaat zelfs verder: naast opvang op korte termijn, wordt er ook gekeken naar grootschalige opvang voor langere termijn, te beginnen met een periode van drie jaar. Vlaardingen is een solidaire stad, zou je kunnen denken. Op 5 november werden zeventig (niet-Europese) vluchtelingen opgevangen op een hotelschip, dat acht weken zou blijven liggen. Maar staatssecretaris Ankie Broekers-Knol verplichtte de gemeente om de vluchtelingen zes maanden langer op te vangen. Achteraf bleek dat haar aanwijzing echter geen juridische grondslag had en was er van een verplichting dus geen sprake. Hier maakte de meerderheid van de gemeenteraad van Vlaardingen dankbaar gebruik van: er was aan de verplichting van acht weken voldaan en ‘afspraak was afspraak’. Op vrijwillige basis koos de gemeente er dus niet voor om een aantal maanden meer de helpende hand te bieden aan deze vluchtelingen. Hier komt de tegenstelling naar voren: gemeente Vlaardingen verwelkomt aan de ene kant grote aantallen vluchtelingen uit OekraÔne en kijkt (terecht) naar opvang voor langere termijn, terwijl andere vluchtelingen na acht weken ‘verplichting’ moeten vertrekken en niet eens zes maanden langer mogen blijven. Hoe legt gemeente Vlaardingen dit uit?

6 april 2022 Algemene staking Griekenland
Op 6 april legden Griekse werkers in vele sectoren het werk 24 uur neer voor een algemene staking tegen de stijgende kosten voor het levensonderhoud, en voor een hoger minimumloon. De deelnemende vakbonden en andere organisaties eisten ook het intrekken van de zogenaamde Hatsidakis-wet, die de 8-urige werkdag effectief heeft afgeschaft en allerlei precaire arbeidscontracten mogelijk maakt. In zowel Athene als Thessaloniki gingen duizenden werkers de straat op.

3 april 2022 Vakbond bij Amazon
Bij de vestiging van de internetreus Amazon in Alabama is het door een ontslagen medewerker gelukt om buiten de poort 55% van zijn collega’s te overtuigen van het nut van een vakbond. Het oprichten van deze bedrijfsvakbond is een mijlpaal, want Amazon stelt behoorlijk veel in het werk om dat te verhinderen. Elders heeft het bedrijf door middel van intimidatie en ontslagenen weten te voorkomen dat werkers zich aansloten bij een vakbond of er een oprichtte. Een vakbond is belangrijk omdat je dan niet alleen staat maar als grote groep verbeteringen kan afdwingen. Je leert er ook strijden en solidariteit, georganiseerd en met een goede strijdcultuur sta je sterk.

3 april 2022 Overlast Chemelot houdt niet op
Bij Chemelot in de regio Geleen Zuid-Limburg is er overlast tot 20 april vanwege onderhoud aan een installatie die restgassen verwerkt. Hierdoor moet er bijna constant afgefakkeld worden wat geluid en lichthinder met zich meebrengt in de wijde omgeving. Intussen zijn de bewoners gewend dat er bijna wekelijks overlast is: affakkelen, witte snippers in de lucht, rook overlast, stank, geluidshinder en ga zo maar door. Al jaren is er ook discussie over de ondergrondse pijplijn die via Chemelot naar Rotterdam gaat en over de lozingen in de Maas. Hiervoor was vorig jaar de vergunning verlengd op oude basis, terwijl Chemelot te laat was met aanvraag van een nieuwe op basis van de grotere hoeveelheden die ze nu lozen. Het gaat dus niet om de gezondheid en het milieu maar om de hoeveelheid winst die geproduceerd kan worden, vooral omdat Chemelot Limburgs grootste en belangrijkste bedrijf is.

3 april 2022 Dalende koopkracht
De FNV heeft een onderzoek uitgevoerd waaruit blijkt dat 34% van de 20.000 ondervraagden maandelijks geen geld over heeft om een reserve-buffer op te bouwen voor noodzakelijke onvoorziene uitgaven. En dat nog eens 29% schulden oploopt – in totaal 63% van de ondervraagden komt tekort. Met 12% inflatie en de gestegen energieprijzen van wel 100% is dat onvermijdelijk. Dat drukt op de laagste inkomens. De rijke bovenlaag daarentegen heeft niks te klagen zij zitten er warmpjes bij. In het kapitalisme gaan de winsten van de grote monopolies en multinationals over lijken en ten koste van milieu en mensen.

1 april 2022 Staken tegen oorlog
Op 31 maart staakten Italiaanse havenwerkers in Genua 24 uur tegen het gebruik van de haven als doorvoer voor wapens die gebruikt worden in de imperialistische oorlogen wereldwijd. Veel van deze wapens zijn vermoedelijk bestemd voor OekraÔne en Jemen. De actie was een initiatief van de werkers van de Italiaanse vakbond USB Italia, ook andere groepen sloten zich aan.
De werkers in Genua hebben een traditie van verzet tegen imperialistische wapentransporten. Eerder werd geprotesteerd tegen het lossen van tanks in Genua bestemd voor OekraÔne, verder weigerde het personeel van de luchthaven van Pisa munitie en wapens te laden voor een andere vracht bestemd voor de oorlog daar.
De USB Italia verklaarde: “In het belang van de VS en de NAVO sleurt de regering van Mario Draghi het land mee in meer imperialistische conflicten… De prijs van een dergelijk conflict zal worden betaald door arbeiders met bezuinigingen en ontslagen. De havenarbeiders zijn niet van plan onverschillig te blijven tegenover de nieuwe oorlogswinden die weer in Europa waaien”. De dappere collega’s in ItaliŽ laten zien hoe het moet en dat een echte vakbond van de werkers een groot obstakel voor de oorlogsmachine kan zijn. En dat alleen de vriendschap tussen de volkeren de oorlogen voorgoed kan beŽindigen.

1 april 2022 Naoorlogs inflatie-record
Het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) maakt vrijdag 1 april bekend dat de inflatie in maart is gestegen tot 11,9 procent. Dat is in de naoorlogse geschiedenis nooit eerder voorgekomen. Alleen in 1975, in de nasleep van de oliecrisis, werd een vergelijkbaar hoog maandcijfer gemeten van 11,1 procent. De aanjager van dit alarmerende inflatiecijfer zijn de energieprijzen. Die lieten een stijging zien van 102,9 procent, ofwel een ruime verdubbeling van de prijs ten opzichte van een jaar geleden. De prijzen van elektriciteit, olie en gas rijzen de pan uit, omdat er minder op de markt wordt gebracht - of als strafmaatregel voor Rusland niet gekocht mag worden. Mensen en bedrijven hebben toch energie nodig en dat geeft landen en bedrijven de gelegenheid veel hogere prijzen te vragen en gigantische winsten te maken. Gevolg is dat miljoenen mensen in energiearmoede moeten leven. CategorieŽn als voeding, diensten en industriŽle goederen kenden in maart prijsstijgingen van respectievelijk 5,5, 2,1 en 4,2 procent. Staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit, CDA) verklaart: ‘dat het regering het koopkrachtverlies dat hieruit voortkomt niet volledig zal kunnen compenseren’. Rutte zegt: ‘dat alle Nederlanders dit jaar iets armer worden’. Voor de werkende mensen is inflatie diefstal. De prijzen stijgen en je kan voor je loon minder kopen. De werkenden strijden voor hogere lonen. Bijvoorbeeld postbezorgers eisen, net zoals de werkers in de zorg en de schoonmaak, een verhoging van het minimumuurloon van 10,34 naar 14 euro.

30 maart 2022 Algemene staking in India
Tientallen miljoenen arbeiders in heel India nemen maandag 28 en dinsdag 29 maart deel aan een tweedaagse algemene staking tegen de extreemrechtse Modi-regering. Ondanks dreigementen met disciplinaire maatregelen waaronder ontslag gaan arbei-ders in heel India in staking.
De voorlopig tweedaagse staking wordt georganiseerd in alle delen van India, van Assam in het noordoosten en Punjab in het noordwesten, tot Kerala en Andhra Pradesh in het zuiden, waarbij miljoenen arbeiders en arbeidsters in het wegvervoer en ander transport, staal, olie, kolen, energieopwekking, post- en telecomdiensten en volksgezondheid het werk verlaten. De stakers blokkeren wegen en treinsporen en brengen het openbaar vervoer tot stilstand in de straten van veel steden in het hele land.
Voor de staking word opgeroepen door tientallen vakbonden die arbeiders uit zowel de publieke als de private sector vertegenwoordigen. Vakbondsleiders laten weten dat de protesten gericht zijn tegen het overheidsbeleid dat arbeiders en boeren en ook andere werkers in India schaadt. “De regering is tegen arbeiders en tegen arme mensen in het algemeen”, zegt ťťn van de stakers op Facebook.
De staking is uitgeroepen om te protesteren tegen het privatiseringsbeleid en de afschaffing van rechten van arbeiders. Werkers in het algemeen, maar post-, bank-, ge-zondheidszorg- en andere werkers in de publieke sector in het bijzonder eisen de in-trekking van de plannen. Tot de eisen van de stakende arbeiders behoren: de publieke sector uitbreiden, vaste banen garanderen, oude rechten op pensioen herstellen en ontslagen werkers weer in dienst nemen. Ze eisen ook de onmiddellijke afschaffing van een nieuwe arbeidswet die contractwerk toestaat, bedrijven meer ruimte geeft bij het bepalen van lonen en de werktijden uitbreidt. Minimumloon naar 500 Roepies per maand, betere huisvesting, prijzen van essentiŽle goederen onder controle houden.
Het Centraal Comitť CPI(ML) Red Star (lid van ICOR) roept op tot ondersteuning van de algemene staking. Het roept de partijleden op om zich in te spannen om de klassen- en massaorganisaties waarin zij actief zijn bij de staking te betrekken. In gebie-den waar het coŲrdinatiecomitť van de centrale vakbonden niet actief is, zouden we het initiatief moeten nemen om de beweging ter ondersteuning van de staking te organiseren. De TUCI en haar vakbondscentrales hebben al opgeroepen om van de al-gemene staking een groot succes te maken en hebben belangrijke eisen naar voren gebracht die niet in de oproepen van de centrale vakbonden zijn opgenomen. Maak van de Algemene Staking een grote nationale opstand van de arbeidersklasse!

30 maart 2022 Acties Gall en Gall
Bij winkelketen Gall en Gall zijn donderdag 30 maart 2022 voor de derde keer acties. Drankwinkels in het hele land sluiten hun deuren. Daarnaast gaan zestig personeelsleden naar moederbedrijf Ahold Delhaize in Zaandam om een beter bod voor de CAO te eisen. Ze eisen een loonsverhoging van vijf procent, maar Ahold biedt maar 3,6 procent – was eerst 3,25 procent. De werkers vinden dat te laag. Ze zeggen dat zij als werkenden werkend arm worden en de directie en aandeelhouders slapende rijk. Voor de kapitalist betekent hoger loon minder winst. Winst is onbetaalde arbeid. Een deel van de arbeidskracht van de arbeider steekt de kapitalist in zijn zak. Dit loonsysteem is uitbuiting van de arbeidskracht. Bij Gall en Gall werken 1800 mensen in circa 500 winkels, waarvan 300 eigen winkels en de rest franchise.

30 maart 2022 Warmterecords op Noord- en Zuidpool
In de derde week van maart werd op de Zuidpool -12 graden Celsius gemeten, 40 graden boven het gemiddelde. Het was de hoogste temperatuur daar ooit gemeten. Tegelijkertijd was het op de Noordpool 30 graden warmer dan normaal.
Op 28 februari waarschuwde het klimaatpanel van de Verenigde Naties IPCC in een uitvoerig rapport dat de klimaatverandering de wereld harder en ook sneller gaat treffen dan werd verwacht. Bijna de helft van de wereldbevolking heeft te maken met extreme klimaateffecten, die steeds gevaarlijker worden. Daarom roept het rapport op tot drastische maatregelen op grote schaal: een derde tot de helft van de planeet moet worden beschermd om toekomstige voedsel- en zoetwatervoorraden veilig te stellen. Kuststeden moeten beveiligd worden tegen stormen en stijgende zeespiegel.
De harde werkelijkheid is dat de CO2-uitstoot blijft toenemen. Van de 193 ondertekenaars van het Klimaatakkoord van Parijs komen maar 15 landen hun verplichtingen na. En - de 1,5 graad is te veel - die leidt tot onomkeerbare schade aan de planeet.
Regeringen bieden geen hoop op verbetering, ook Rutte niet. Het is des te belangrijker dat jongeren het initiatief genomen hebben om op 25 maart weer een wereldwijde klimaatstaking te houden. In Nederland waren er acties in Amsterdam, Zwolle, Roermond, Leeuwarden, Breda en andere steden, georganiseerd door Fridays For Future.
In Duitsland gingen in meer dan 300 steden ruim 220.000 mensen de straat op tegen de vernietiging van het milieu en ook tegen de oorlog in OekraÔne. In AustraliŽ waren er acties in 36 plaatsen.

11 maart 2022 Rutte over ‘eerlijke gasprijzen’
Dat de prijzen van energie, olie en gas momenteel de pan uitrijzen heeft niets te maken met hogere productiekosten. De enige reden is dat er minder op de markt wordt gebracht - of als strafmaatregel voor Rusland niet gekocht mag worden. Mensen en bedrijven hebben toch energie nodig en dat geeft landen en bedrijven de gelegenheid veel hogere prijzen te vragen en gigantische winsten te maken. Gevolg is dat miljoenen mensen in energiearmoede moeten leven. Zo gaat dat in de kapitalistische winsteconomie.
Zelfs een paar Europese regeringen vragen zich af: kan dat niet een beetje minder? Kunnen we geen maximum aan de gasprijs stellen? Maar die vinden onze VVD-premier op hun weg. Volgens Rutte is dat namelijk ‘niet eerlijk’: "Landen als Qatar en de Verenigde Staten bijvoorbeeld, daarvan importeert de EU nu juist vloeibaar gas om minder afhankelijk te zijn van Russisch gas. Dan zeg je ook tegen die leveranciers dat je ze niet gaat betalen wat het waard is." De VS is geen armlastig land en Qatar is het land met het hoogste percentage miljonairs ter wereld en bij de energieconcerns klotst het geld naar binnen en Rutte doet ook geen moeite om uit te leggen waarom het gas nu opeens meer waard is dan een halfjaar geleden. Bij het verdedigen van kapitalistische belangen worden eerlijkheid en logica verkracht.

8 maart 2022 Internationale Vrouwendag tegen oorlog
Honderden vrouwen demonstreerden op 8 maart in Amsterdam en op 6 maart in Rotterdam. Er waren ook acties op straat in Utrecht, Groningen en Almere. Acht maart krijgt als strijddag ieder jaar meer bekendheid en ieder jaar meer navolging. De leus 8 maart strijddag, 8 maart vrij wordt in meer steden gehoord. Internationale Vrouwendag werd ook dit jaar bekend gemaakt door het 8 maart comitť onder de vrouwen en meisjes van de Women’s March, die gehouden werd op 5 maart.
In de toespraak van het 8 maart comitť was er aandacht voor de revolutionaire oorsprong van 8 maart, oorzaken van dubbele uitbuiting en onderdrukking van vrouwen in het kapitalisme en de directe eisen, zoals een einde aan geweld tegen vrouwen en femicide, een einde aan de armoede, voor hogere lonen en woonlasten omlaag, recht op vlucht, red het milieu van de jacht op winst en tegen racisme en fascisme en extreem rechtse regeringen zoals in Iran, Afghanistan en Turkije.
Muziekduo Samiye en Zeymel brachten met vrouwenliederen in acht talen een prachtige sfeer. Zangeres Yuli Minguel bracht een lied over het toeslagenschandaal zowel in Rotterdam als Amsterdam ten gehore en Rotterdams Rood bracht een lied tegen de oorlog in OekraÔne.
Op initiatief van Clara Zetkin werd in 1911 de eerste Internationale Vrouwendag gehouden. Zij riep vrouwen op de oorlog aan de oorlog te verklaren. Ook nu roept het 8 maart comitť hiertoe op: “We veroordelen de oorlog die Rusland is begonnen in de OekraÔne. En we bestrijden alle imperialistisch machten - ook de VS, de NAVO en de EU. We roepen op tot het vormen van een anti-imperialistische vredesbeweging voor vriendschap tussen de volkeren.”

8 maart 2022 ‘Vrouwenstrijd is klassenstrijd’
In meerdere Griekse steden vonden demonstraties plaats voor internationale vrouwendag. In Athene en Thessaloniki gingen voornamelijk buitenparlementair linkse organisaties en partijen de straat op. De deelnemers aan de Atheense demonstratie verbonden de vrouwenstrijd met de strijd tegen oorlog en uitbuiting overal ter wereld. Ook het recht op veilige opvang voor vluchtelingen werd opgeŽist door middel van leuzen en spandoeken.
De conservatieve Griekse regering voert al enkele jaren aanvallen uit op vrouwenrechten, onder andere door voogdij moeilijker te maken voor vrouwen na een scheiding. Onlangs werd bekend dat het Griekse onderwijsministerie een reactionair lespakket wil invoeren op middelbare scholen, waarin gesteld wordt dat psychologische en financiŽle problemen worden veroorzaakt doordat sommige moeders slechte opvoeders zijn. De Griekse marxistisch-leninistische partij M-L KKE schreef in verband met haar deelname aan de 8-maart demonstraties dat de vrouwenbeweging alleen vooruitgang kan boeken door de klassenstrijd aan te gaan en te vechten voor 'brood, werk en bevrijding van beide geslachten'.

3 maart 2022 Nedcar legt het werk stil
Bij VDL Nedcar in Born rollen er voorlopig geen auto’s van de band vanwege chiptekorten en omdat een deel van de bevoorradingsfabrieken, die onder andere elektrische kabelbomen maken, in OekraÔne zijn gevestigd. Je hoort de directie niet jammeren en klagen nu dit gebeurt, maar wel als de arbeiders en arbeidsters zouden staken - dan is het hek van de dam. Het aantal dagen dat er tot nu toe gestaakt is valt in het niet bij de dagen waar het werk stil ligt door tekorten aan onderdelen.
Recent is VDL groot nieuws geweest doordat activisten het naastgelegen Sterrenbos bezette, dat gekapt ging worden om uitbreiding van de fabriek te realiseren. Uiteindelijk is door een rechtbank beslist om de kapvergunning te verlenen, want de winst van VDL is belangrijker dan een honderden jaar oud bos. De directie zette medewerkers en medewerksters tegen de actievoerders op, met het argument dat ze mogelijk hun baan zouden kunnen verliezen als de uitbreiding niet door kon gaan. Maar in het verleden zijn er zo vaak ontslagen gevallen bij Nedcar door wisselende productie en verlies van klanten, dat met of zonder uitbreiding de collega’s toch niet zeker zijn van vast werk – daar kunnen ze alleen zelf wat aandoen – door te strijden voor behoud van alle arbeidsplaatsen. En voor productie die het milieu niet vernietigt. VDL (Van der Leegte) groep bestaat uit 104 werkmaatschappijen actief in 20 landen verspreid over de hele wereld met ruim 16.000 medewerkers en werksters.

3 maart 2022 Stakingen en protesten in Turkije
In Turkije zijn er de laatste tijd steeds meer stakingen en protesten. Er waren er in de afgelopen twee maanden meer dan 108, waaraan ruim 17.000 mensen deelnamen - vooral gericht tegen de steeds hoger wordende inflatie in het land waardoor het dagelijkse leven bijna onbetaalbaar wordt. Vanaf 1970 zijn er nog nooit zoveel stakingen en protesten geweest.
De inflatie neemt wereldwijd toe, zeker het oorlog is in OekraÔne. Het leven wordt voor de gewone man/vrouw/persoon steeds duurder – de grote energieconcerns profiteren. Het zal niet lang duren of er volgen wereldwijd meer stakingen en protesten tegen de groeiende inflatie. Het is zaak deze strijd te verbinden met de strijd voor een andere maatschappij zonder uitbuiting en onderdrukking!

Wil je reageren of heb je zelf een voorstel voor een nieuwsbericht?
Mail naar: redactie@rodemorgen.nl!


Nog even opzoeken wat er vorige week of vorig jaar gebeurde?
Kijk in het archief