RM Nieuws

Kijk hier voor het Archief

Regering wil kernwapens
AKZO-collega’s staken 72 uur
Havenwerkers pakken Maersk aan
FNV tegen belastingontduiking
NAM weer in de fout
Handelen tegen klimaatramp nodig
Beleggers drijven huizenprijzen op
Jongerendemo vraagt om actie in bedrijven
Eerste succes tegen bruinkoolwinning
Uitbuiting truckchauffeurs namens autoconcerns
Werken voor een hongerloon
Regering tegen arbeidsongeschikten
Blok in Turkije
Loze beloften kerncentrale Borssele
Uit een ander vaatje tappen
Geheime dienst relativeert fascisten
AWVN wil vakbond ‘helpen’
Slachtoffers Sulawesi door bezuinigingen
Nederland zwaar achterop
Risico’s kerncentrales verzwegen
Staking Ryanair in vijf landen tegelijk
Metaalbazen zien dat het menens is
Estafettestakingen in AKZO-fabrieken
Nieuw college Rotterdam met oude politiek
Hulpschepen weg treiteren
Nepnieuws over Nedcar
Nationale staking tegen BTW-verhoging
Dekker (VVD) op ramkoers
4e nationale staking ArgentiniŽ
Chef Duitse geheime dienst weg
Landelijke staking post
Klimaat alleen op papier belangrijk
VVD opnieuw op extreemrechtse toer
Zeespiegel stijgt mogelijk sneller
Staking in de haven van Antwerpen
Prinsjesdag: wie gelooft ze nog?
Strijd tegen bruinkoolwinning
Jongeren kiezen partij
PVV lobbygroep voor Netanyahu
Metaalstaking verlengd
Honger neemt weer toe
Bouwvakkers Istanboel gearresteerd
Statistiek en gemiddelden
Massale deelname onderwijsstaking
Voorproefje Prinsjesdag
Het gaat goed - met sommigen
CO2-uitstoot blijft te hoog
Cynisch imperialisme
‘Business as usual’ bij de NAM
Meer schuld voor studenten
Vluchtelingen verdrinken
Demo voor pensioen
Nedcar staakt
Aanval op minimumloon afgeslagen
Erdogans verschroeide aarde
Postwerkers Nieuwegein in actie
Overheid grootverbruiker giftige verf
Actie beveiligers - eerste succes
Kinderopvang te duur
WRR: gezondheidsverschillen ‘onoplosbaar’
Harde strijd om vakbond China
Geen controle op pesticiden in EU
Shell duurzaam?
Solidariteit met solidaire vluchteling
Beveiligers in actie
Erdogan valt Jezidi’s aan
Aantal werklozen
Gaza: IsraŽl zet repressie voort
Ook AustraliŽ ontduikt afspraken klimaatconferentie
Postwerkers PostNL Amsterdam in actie
Koopkracht: nog leveren minima in
Stelen van arme landen
BTW-verhoging treft vooral primaire levensbehoeften
Duizenden Amerikanen op straat tegen fascisten
Gevaarlijke situatie in haven Antwerpen
Roemenen zijn corrupte elite zat
Piloten Ryanair staken in vijf landen tegelijk
Supermarkten nemen een loopje met jonge werkers
Krokodillentranen over ‘te weinig huizen’
‘Gemiddelde’ lonen en prijzen
Klimaat: rekening naar de energieconcerns
Trump stelt sancties in tegen Iran
2 graden warmer kan van aarde al broeikas maken
Alle kernwapens de wereld uit
Terreur door Erdogan in Afrin
Beveiligers zetten acties door
Rechter steunt union busting
PostNL: regering helpt de zwakken


11 oktober 2018 Regering wil kernwapens
Minister Blok (VVD) wil dat de nieuwe JSF-straaljagers van de Nederlandse luchtmacht ook ingezet moeten kunnen worden voor het afschieten van nucleaire raketten. Dat is in strijd met een motie die vijf jaar geleden met een flinke meerderheid in de tweede kamer is aangenomen en die de kernwapens ook van de Nederlandse bodem verwijderd wilde zien. In de jaren ‘80 demonstreerden vele honderdduizenden Nederlanders tegen kernwapens. Het overgrote deel van de mensen is tegen deze massavernietigingswapens. Maar Nederland heeft op de vliegbasis Volkel (Noord-Brabant) nog steeds Amerikaanse raketten liggen met nucleaire lading. Binnenkort of misschien op dit moment – het is geheim - worden de raketten zelfs gemoderniseerd door de Amerikanen, zoals ook de Russen doen bij de zich toespitsende tegenstellingen onder imperialisten die het oorlogsgevaar vergroten.

10 oktober 2018 AKZO-collega’s staken 72 uur
Collega’s in de verffabrieken van AKZO in Sassenheim en Wapenveld gaan voor 72 uur in staking, nu de estafettestakingen van eind vorige maand de directie niet tot een goed CAO-bod hebben gebracht. De AKZO-werkers eisen onder andere een loonsverhoging van 3,5%, maatregelen tegen de hoge werkdruk en een ouderenregeling. En niet te vergeten een extra storting door het bedrijf in het pensioenfonds, om te voorkomen dat dit niet de afgesproken pensioenen kan uitbetalen. Geld kan niet het probleem zijn, want AKZO heeft net meegedeeld 5,5 miljard euro (opgehaald met de verkoop van zijn chemietak aan beleggingsfirma Carlyle) aan zijn aandeelhouders te gaan uitkeren Ook in de chemische fabriek in de Botlek bij Rotterdam (sinds 1 oktober van Carlyle) wordt actie gevoerd, zij het in de vorm van stiptheidsacties. Het productieproces in deze fabriek is moeilijker stil te leggen. Carlyle praat nu over het opknippen van de van AKZO gekochte bedrijven, met als doel maximaal rendement uit zijn belegging te halen. Reden te meer voor de collega’s om naast de andere eisen in ieder geval voor de eerste vijf jaar werkzekerheid te eisen.

10 oktober 2018 Havenwerkers pakken Maersk aan
Sinds vrijdag 5 oktober wordt op de twee containerterminals van APMT op de Maasvlakte regelmatig het werk neergelegd en anders worden de containers in een veel langzamer tempo geladen en gelost. Reden voor de acties is dat de directie bij beide bedrijven weigert serieus op de gestelde eisen in te gaan. Die eisen zijn onder andere een loonsverhoging van 3% (APMT I) of 3,5% (APMT II) naast de prijscompensatie, verlenging van de ouderenregeling naar nieuwe geboortejaren en garanties over behoud van werk voor in ieder geval de duur van de CAO en een eventuele ontslagvergoeding volgens de oude kantonrechtersformule met ‘C-factor 2’ op beide terminals. De rederij Maersk meldde 10 oktober dat vier schepen naar Belgische en Duitse havens zijn gestuurd vanwege de langzaamaan acties.
In verband met de aanschaf van twee nieuwe kranen op de nieuwe, geautomatiseerde terminal zijn er 35 vacatures. Daarvoor bestaat belangstelling bij collega’s zowel op de oude als de nieuwe terminal en de directie probeert hierover verdeeldheid te voeden. Gelukkig zijn er collega’s die deze truc doorzien: Samen vechten brengt resultaat, of het nu om arbeidsplaatsen, loon of een ouderenregeling gaat. En, niet vergeten: voor een vast contract voor de vele, vooral jonge collega’s, die dat niet hebben.

9 oktober 2018 FNV tegen belastingontduiking
De FNV dient samen met de internationale vakbondskoepels ITF (transport) en PSI (publieke diensten) en milieuorganisatie Friends of the Earth een klacht in tegen olieconcern Chevron, onder andere eigenaar van Texaco. Dit grote Amerikaanse bedrijf ontduikt voor honderden miljoenen dollars aan belastingen via brievenbusmaatschappijen in Nederland. De klacht wordt ingediend bij het Nederlandse contactpunt van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). De manier waarop Chevron belasting ontduikt gaat in tegen de officiŽle regels van deze organisatie, waarbij intussen 36 landen met een grote economie zijn aangesloten. Ook in Nederland wordt het overgrote deel van de belastingen niet door de concerns, maar door werkende mensen opgebracht.

9 oktober 2018 NAM weer in de fout
Op 4 oktober ontstond in het tankenpark van de NAM bij het Groningse dorp Farnsum een lek, waardoor aardgascondensaat in het kanaal liep. Deze stof is schadelijk voor mens en milieu. De NAM meldde dit niet hoewel het dat verplicht is en ontkende de lekkage zelfs, toen Staatstoezicht op de Mijnen haar sommeerde het op te ruimen. Pas later gaf de NAM toe. De SodM stelt een strafrechtelijk onderzoek in tegen de NAM.

8 oktober 2018 Handelen tegen klimaatramp nodig
Het IPPC (het panel klimaatwetenschappers van de VN) publiceert in Incheon in Zuid-Korea het rapport waarom de klimaatconferentie van Parijs (2015) had gevraagd. Belangrijke conclusie is: als de uitstoot van broeikasgassen in het huidige tempo doorgaat is de gemiddelde temperatuur op de wereld in 2040 1,5 graad Celsius hoger dan vůůr de industriŽle revolutie. En de gevolgen van die temperatuurstijging zullen ernstiger zijn dan tot nu toe gedacht. Zo zullen niet alleen eilandstaatjes onder water komen te staan, maar ook 50 miljoen mensen in landen als de VS, Bangladesh, China, Egypt, India, Indonesia, Japan, de Filippijnen en Vietnam hun woongebied door hoog water bedreigd zien. Droogte, grote natuurbranden en de honger door voedseltekort als gevolg zullen miljoenen mensen op de vlucht drijven. Volgens de klimaatwetenschappers is het mogelijk om de rampen te voorkomen, maar de op de conferentie van Parijs afgesproken maatregelen zijn niet genoeg om te voorkomen dat de gemiddelde temperatuur met twee graden stijgt. Er moeten dan veel sneller zeer ingrijpende maatregelen genomen worden. Genoemd wordt dat de uitstoot van broeikasgassen in 2030 45% lager zou moeten zijn dan in 2010 en in 2050 zouden er geen broeikasgassen meer uitgestoten mogen worden. Het rapport suggereert onder andere het verhogen van de prijs om een ton CO2 uit te stoten naar $135 en $5,500 in 2030.
Op dit moment wordt een groot deel van die emissierechten gratis verstrekt en is de prijs voor bijkopen in Europa momenteel tussen de zeven en tien euro. Veel van de wetenschappers vrezen dat door onwil van de regeringen de noodzakelijke maatregelen te nemen het klimaat eerder met drie graden zal opwarmen. De VS, die na China de grootste hoeveelheid broeikasgassen uit stoot, heeft zich uit het verdrag van Parijs teruggetrokken. De fascist Bolsanaro die de meeste kans maakt de presidentsverkiezingen in BraziliŽ - zevende qua uitstoot - te winnen dreigt met hetzelfde. Maar in veel andere landen wordt ook veel te weinig gedaan.
De Nederlandse regering wordt in hoger beroep in de Urgenda-zaak verplicht in 2020 25% minder broeikasgassen te laten uitstoten dan in 1990. Dat is vrijwel alleen te halen als ook de nieuwe kolencentrales gesloten worden, maar Rutte III blijkt niet van plan de industrie voor de uitstoot van CO2 te laten betalen. De petrochemische industrie met Shell voorop heeft samen met andere energiebedrijven en Tata Steel effectief gelobbyd. Ze mogen eerst een paar jaar hun ‘goede wil tonen’. De regering van Duitsland, met veel autofabrieken, probeert samen met enkele andere landen te bereiken dat auto’s in 2030 in de EU 35% minder (bestelauto’s 30% minder) dan in 2021 uitstoten. Het Europees parlement had 40% gewild, Duitsland slechts 30%.

8 oktober 2018 Beleggers drijven huizenprijzen op
Vorig jaar werd in de vier grote steden een op de vijf huizen door een belegger gekocht. Die zien hier een alternatief voor sparen tegen een lage rente of beleggen met risico in een bedrijf. Door het tekort aan huizen kunnen zij een hoge huur vragen of de huizen met winst doorverkopen. Gevolg is dat het voor werkende mensen steeds moeilijker wordt een betaalbare woning te vinden.

7 oktober 2018 Jongerendemo vraagt om actie in bedrijven
Zevenhonderd jonge en oudere vakbondsleden lopen de ‘Mars voor Zekerheid’ in Rotterdam, georganiseerd door de FNV-jongerenorganisatie ‘Young and United’. De demonstranten eisen vaste banen voor iedereen en in het bijzonder voor de jongeren. Op dit moment heeft bijna de helft van de werkenden tot 35 jaar een tijdelijk, uitzend- of oproepcontract of is zzp’er. Hierbij zijn scholieren en studenten met een bijbaan niet meegeteld. Jongeren krijgen ook vaak veel lagere lonen: tot 23 jaar vaak het minimumjeugdloon. In veel CAO’s moeten zij jaren wachten tot ze het volle loon krijgen en als je geen vast contract hebt is meer loon eisen ook moeilijker. Daarom moeten in de strijd in de bedrijven - bij CAO-acties - deze eisen concreet worden gesteld en de strijd ervoor door jong en oud samen worden gevoerd: jong en oud tezamen - solidariteit moet in praktijk gebracht worden.

7 oktober 2018 Eerste succes tegen bruinkoolwinning
Een Duitse rechter bepaalt dat het kappen van het Hambacher bos voor bruinkoolwinning voorlopig stop gezet moet worden. Eerst moeten de door een milieuorganisatie ingebrachte bezwaren uitputtend behandeld worden. Tegen de plannen van energieconcern RWE om het bos te rooien en er in dagbouw bruinkool te gaan winnen wordt al jaren actie gevoerd. Die spitste zich de laatste maanden toe, nu RWE met het  kappen wil beginnen.
Het gaat niet alleen om vernietiging van het heel oude bos, maar ook om giftige stoffen die bij de bruinkoolwinning vrijkomen, terwijl de CO2-uitstoot van bruinkool hoger is dan van steenkool. Activisten nestelden zich in boomhutten en op demonstraties kwamen tienduizenden mensen af. Toen begon de Duitse ME de activisten te verwijderen en werden betogingen in het bos verboden. Toch boeken de actievoerders een eerste succes met dit uitstel. Ook het verbod op een betoging wordt ingetrokken en niet minder dan 50.000 mensen lopen mee. Minister Reul van de deelstaat Noordrijn-Westfalen laat weten dat hij de politie terugtrekt uit het bos, omdat hij verwacht dat er in ieder geval de komende twee jaar niet gerooid zal worden.

5 oktober 2018 Uitbuiting truckchauffeurs namens autoconcerns
Uit een onderzoek van FNV-stichting VNB blijkt dat een groot deel van de truckchauffeurs, die auto’s en auto- en truckonderdelen vervoeren in Europa, zwaar wordt onder betaald, veel te lange uren maakt en onder onmenselijke omstandigheden moeten werken. Chauffeurs die continu in West-Europa aan het werk zijn worden door transportondernemingen in dienst genomen op naam van een papieren dochtermaatschappij in Oost-Europa en volgens daar geldende wetten betaald en sociaal verzekerd (of niet). De FNV heeft Filipijnse chauffeurs gevonden die € 0,76 per uur betaald kregen. De chauffeurs moeten vaak maanden achtereen nacht en dag in hun cabine leven. Sommige transportbedrijven bieden een vervallen hok aan om de nacht door te brengen. Chauffeurs die zo moeten werken kunnen overigens door vermoeidheid ook andere verkeersdeelnemers in gevaar brengen. Wettelijke regels worden veelvuldig overtreden en de chauffeurs worden daarom geÔnstrueerd hoe ze inspectie en politie een rad voor de ogen kunnen draaien, zoals met een nep-loonstrook. De FNV stelt ook de grote autoconcerns als VW, Daimler, BMW, Peugeot, Citroen, Opel, maar ook DAF in Nederland verantwoordelijk. Die moeten weten dat zij de prijzen voor transport van hun producten zo laag stellen dat het tot dit soort schandalige toestanden leidt.

4 oktober 2018 Werken voor een hongerloon
Het aantal mensen dat werkt maar niet genoeg verdient om minimaal te kunnen leven is de laatste 25 jaar structureel gestegen, zegt het Sociaal-Cultureel Planbureau (SCP). Zo verdiende in 2001 3,1% van de werkenden op of onder de armoedegrens, terwijl dit in 2014 4,6% was: 320.000 mensen. Als armoedegrens – officieel ‘niet veel maar toereikend’ – hanteert het SCP voor alleenstaanden het bedrag van € 1063 per maand en € 2000 voor een paar met twee kinderen. Dat zou genoeg zijn voor de minimale kosten van wonen, voeding, kleding en verzekeringen - plus een klein bedrag voor sociale activiteiten zoals lidmaatschap van een sportclub voor de kinderen.
Als oorzaak van het groeiend aantal mensen dat niet kan leven van het uitbetaalde loon ziet het SCP de economische crisis. Het percentage werkende armen lijkt de paar laatste jaren iets te dalen, maar door jarenlange loonstilstand terwijl de prijzen stijgen en door uitzend- en oproepwerk met vaak maar weinig gegarandeerde uren en lage tarieven voor veel zzp’ers is de koopkracht voor veel mensen door het minimum gezakt. Zonder vaste baan is het ook moeilijker om loons- of tariefverhoging te eisen. Van de werkende armen werken er 174.000 in loondienst en zijn 145.000 zzp’er. Die 145.000 is 13% van het totale aantal zzp’ers.

3 oktober 2018 Regering tegen arbeidsongeschikten
In het regeerakkoord van Rutte III worden maatregelen aangekondigd die het inkomen van arbeidsongeschikten een stuk lager zullen maken. Vakbond FNV ziet een drama dreigen dat te vergelijken is met het uiteindelijk ingetrokken plan om mensen met een handicap onder het minimumloon te betalen:
- Op dit moment wordt bij het bepalen van de arbeidsongeschiktheid gekeken welke drie beroepen de vrouw of man (theoretisch) zou kunnen uitoefenen. Het percentage arbeidsongeschiktheid hangt dan af van hoeveel het daarmee gemiddeld te verdienen loon minder is dan wat in het oorspronkelijke beroep werd verdiend. Rutte III vindt het genoeg als er ook maar ťťn beroep te vinden is dat de arbeidsongeschikte theoretisch zou kunnen uitoefenen. Dat betekent meer kans dat het afkeuringspercentage en daarmee de uitkering lager uitvalt.
- De keuringseisen zouden worden aangescherpt, waardoor iemands arbeids-ongeschiktheidspercentage eerder onder de 35% zou blijven. En dan krijgt hij of zij geen uitkering. Bij het verhogen van het minimale percentage van 15 naar 35% in 2004 hadden de bedrijven beloofd mensen met zo een laag arbeidsongeschiktheidspercentage in dienst te houden, maar dat bleef een loze belofte.
- Ook de mensen met het hoogste arbeidsongeschiktheidspercentage wil de regering aanpakken: wie theoretisch voor 10% zou kunnen werken en dat niet minstens voor 5% daadwerkelijk doet, zou geen loonafhankelijke arbeidsongeschiktheidsuitkering meer krijgen - maar slechts de minimale.
ILO (de arbeidsorganisatie van de VN) vindt dat Nederland een arbeidsongeschiktheidsuitkering moet betalen als iemand minimaal 15% arbeidscapaciteit heeft verloren en dat ze arbeidsongeschikten niet met een minimale bijstandsuitkering mag afschepen.

3 oktober 2018 Blok in Turkije
VVD-minister Blok bezoekt zijn Turkse collega Cavusoglu en zegt dat Nederland (en Turkije) het verleden het verleden laten en nu alleen ‘vooruit kijken’. De economische betrekkingen met Turkije – Nederland is een grote investeerder in Turkije en Turkije investeert veel in Nederland - de vluchtelingendeal en de ‘gemeenschappelijke terrorismebestrijding’ zijn te belangrijk.
Dat de regering–Erdogan terreurcampagnes in eigen land voert, vooral in het Koerdische gedeelte, dat Erdogan samenwerkt met IS en andere jihadistische bendes in SyriŽ, dat noemt hij niet. Overigens kregen een aantal van die bendes ook zogenaamde niet dodelijke hulp van Nederland.
Dat Erdogan ingrijpt bij de rechterlijke macht, media sluit, journalisten in de gevangenis zet en tienduizenden politieke gevangenen heeft opgesloten, enzovoorts… daarover kunnen we nu ‘als vrienden’ praten, antwoordt Blok op vragen van journalisten. Maar als Cavusoglu in zijn bijzijn een kritische journalist aanvalt, houdt Blok zijn mond. Met andere woorden: alleen economische en machtspolitieke belangen tellen en de rest is franje.

3 oktober 2018 Loze beloften kerncentrale Borssele
De verlenging van de levensduur van de kerncentrale tot 2034, waartoe 2006 werd besloten, leidde tot veel verzet. Daarom werd als zoethoudertje het ‘Borssele Convenant’ gesloten, dat zegt dat als Borssele niet meer bij de 25% meest veilige kerncentrales ter wereld hoort, het alsnog eerder wordt gesloten. Dat moest iedere vijf jaar door de Borssele Benchmark Commissie geŽvalueerd worden en dat had dit jaar uiterlijk 30 september klaar moeten zijn. In een rechtszaak aangespannen door actie en documentatiecentrum Laka vond de rechter dat het ontbreken van zo een onderzoek niet belangrijk genoeg is om de vergunning in te trekken. En dus bracht de Borssele Benchmark Commissie maar geen verslag uit.

2 oktober 2018 Uit een ander vaatje tappen
Drieduizend mensen kwamen naar Den Haag om te protesteren tegen de bezuinigingen op de publieke sector, terwijl de regering een cadeau van € 2 miljard aan (buitenlandse) aandeelhouders wil geven. Leraren eisen een hoger loon, ook om het grote aantal vacatures te kunnen opvullen, waardoor de werkdruk groot is. Collega’s uit de zorg willen steeds meer handen aan het bed en in de wijk.
Het viel op dat de PvdA - tot vorig jaar met de VVD uitvoerder van het afbreken van de publieke sector - een grote groep leden in PvdA-jasjes liet meelopen. Asscher, als minister nauw betrokken bij de sloop, liep ook even mee. Een aanwijzing dat je voor echte verandering niet in het parlement moet wezen.

2 oktober 2018 Geheime dienst relativeert fascisten
De AIVD kan er niet om heen om te concluderen dat extreemrechts ook in Nederland meer de kop opsteekt en niet terugschrikt voor harde racistische uitspraken en scheldpartijen. De geheime dienst zegt er ‘bezorgd’ over te zijn. Tegelijk beweert ze dat het rechtsextremisme veel minder dan vroeger neonazistisch, antisemitische en fascistisch is - nu zou het vooral anti-islam en ‘meer intellectueel alt-rightgedachtengoed’ zijn. Dat het gedachtengoed van alt-rightfiguren minder fascistisch zou zijn, is onzin.
Dat geldt ook voor de uitspraak dat extreemrechts in de praktijk minder gewelddadig zou zijn. De AIVD constateert zelf een grote belangstelling voor vuurwapens bij extreemrechts en diverse voorvallen van het in brand steken van een moskee of een brandbom gooien naar een huis waar een Somalisch gezin woont.

1 oktober 2018 AWVN wil vakbond ‘helpen’
Voorzitter Van de Kraats van het Algemeen Werkgeversverbond Nederland zegt zich zorgen te maken over het teruglopend aantal leden van de vakbond. De AWVN is de ondernemersorganisatie, die voor bedrijven en sectoren CAO-onderhandelingen voert. Van de Kraats suggereert dat bedrijven nieuw personeel een proeflidmaatschap van de vakbond zouden kunnen aanbieden.
Gelukkig trekken steeds meer vakbondsleden de conclusie dat zij zichzelf voor een strijdbare vakbond moeten organiseren. Door ondernemers gefinancierd gepolder leidt de strijd van arbeiders immers alleen maar in het slop.

1 oktober 2018 Slachtoffers Sulawesi door bezuinigingen
Het aantal slachtoffers van de tsunami die het Indonesische eiland Sulawesi (Celebes) treft had veel lager kunnen zijn, als de verantwoordelijke dienst BMKG de beschikking had gehad over de gegevens van 22 in de Indonesische wateren verspreide peilboeien.
Dit verklaart het hoofd van de Indonesische rampbestrijdingsdienst BNPB en wordt door de BMKG bevestigd. Dan had men de mensen eerder kunnen waarschuwen dat een tsunami op komst was, zodat zij tijdig hadden kunnen vluchten.
Als reactie op de tsunami in Atjeh in 2004, die 230.000 doden veroorzaakte, zijn deze boeien tussen 2008 en 2011 geplaatst. Maar door steeds hogere bezuinigingen werden ze niet alleen niet onderhouden, maar was er ook nauwelijks toezicht op - met als gevolg dat boeien werden beschadigd door langsvarende schepen, belangrijke onderdelen ervan werden gestolen en dat de meesten ook niet meer op hun plaats liggen, maar zijn weggesleept. Dit betekent dat de BMKG veel minder nauwkeurig kon voorspellen waar en hoe de tsunami zou toeslaan - met als gevolg honderden doden meer.

30 september 2018 Nederland zwaar achterop
Broeikasgassen zijn een belangrijke oorzaak van de klimaatopwarming en dus moet de uitstoot ervan zo snel mogelijk tot nul worden teruggedrongen. In Nederland is wat dat betreft veel te weinig gedaan, blijkt uit gegevens die de NOS op een rijtje heeft gezet. Bij de 28 EU-landen staat Nederland op plaats zes als het gaat om de meeste uitstoot per hoofd van de bevolking. Hierbij is wel de uitstoot van de luchtvaart, maar niet die van scheepstransport en de landbouw meegeteld. Als het gaat om het terugdringen van die uitstoot vergeleken met 1990 staat Nederland met -12% in de middenmoot. Het percentage duurzame energie dat hier werd gebruikt was in 2016 slechts 6%. Alleen in Luxemburg en Malta was het minder.
Geen goede beginsituatie, maar de regering-Rutte-III zegt desondanks in de EU voorop te willen gaan lopen. In 2030 zou de broeikasuitstoot vergeleken met 1990 niet maar met 49% - de EU-doelstelling – maar liever met 55% teruggedrongen moeten zijn. Over hoe dat te bereiken blijft de regering vaag. Haar vrienden van VNO/NCW hebben laten weten dat zij een grote zak geld van de regering willen om nieuwe klimaatvriendelijke producten en technologieŽn te ontwikkelen en te produceren. Maar het sluiten van kolencentrales en het duurder maken van vervuilende productie, dat willen ze niet ‘in verband met de internationale concurrentie’.

29 september 2018 Risico’s kerncentrales verzwegen
Naast andere problemen als scheurtjes in de reactorketels en falende installaties blijken de Belgische kerncentrales in Doel en Tihange ook met betonrot te kampen. Daarom moet het overgrote deel van de kernreactoren zolang uitgeschakeld blijven dat er in BelgiŽ een tekort aan elektriciteit dreigt te ontstaan. Dit leidt tot koppen in de media, maar milieuorganisaties vragen zich af hoe het kan zijn, dat de kerncentrales 20 jaar van het betonrot wisten en het nooit naar buiten hebben gebracht?! Wist de controle-instantie namens de staat (FANC) hier ook niet van, of dekte die de energieconcerns? Uit vrees hun winstgevende kerncentrales te moeten sluiten nemen de concerns en hun  staat het risico op een kernramp op de koop toe.

28 september 2018 Staking Ryanair in vijf landen tegelijk
Na eerdere acties. Onder andere in augustus ligt een flink deel van de Europese vluchten van Ryanair plat. Cabinepersoneel staakt in BelgiŽ, Spanje, Portugal en ItaliŽ en deze keer ook in Nederland). In Nederland en een aantal andere landen staken ook de piloten. De stakingen zijn ver van te voren aangekondigd, maar Ryanair waarschuwt lang niet alle passagiers op tijd. Misschien in de hoop dat die dan op het stakende personeel gaan schelden. In Eindhoven laat Ryanair zelfs een paar vluchten doorgaan met Belgische piloten, hoewel de Nederlandse rechter dat expliciet verboden had.
Het goedkope-vluchten-bedrijf heeft jarenlang de vakbonden buiten de deur weten te houden. Door stakingsacties was de directie eind vorig jaar eindelijk gedwongen te beloven dat ze met vakbonden zou onderhandelen, maar ze probeert in de praktijk steeds het afsluiten van CAO’s zo veel mogelijk te voorkomen. Een belangrijke eis van alle collega’s is dat zij onder het arbeidsrecht gaan van vallen van het land waar hun thuisbasis is. Nu is dat voor allen het arbeidsrecht van Ierland, dat voor niet-ingezeten nauwelijks bescherming biedt. Zo bouwen de collega’s geen pensioen op en worden ze niet doorbetaald bij ziekte. Een andere eis is: vaste banen. Nu wordt veel cabinepersoneel ingehuurd via uitzendbureaus en veel piloten als zzp’er behandeld.
Daarbij komt dat zij alleen de uren betaald krijgen die zij effectief aan boord werken. De uren van voorbereiden en afwerken van een vlucht, reizen naar een ander vliegveld of – als ze op het matje moeten komen – naar het hoofdkantoor in Dublin, worden niet doorbetaald. Als je een dag standby moet blijven op het vliegveld krijg je € 30. Griep hebben wordt zonder meer niet geloofd, als je je te veel ziek meldt of tijdens de vlucht te weinig broodjes of parfum verkoopt moet je op het matje komen en raak je bijvoorbeeld het vrij reizen kwijt. Te veel ‘klachten’ betekent ontslag.
Naarmate deze schandalige toestanden bekend worden en de passagiers regelmatig met uitgevallen vluchten geconfronteerd zullen worden, zal het voor Ryanair noodzakelijk worden aan de eisen van stewardessen en piloten toe te geven. Na een grote staking in Duitsland sloot het bedrijf daar deze maand een CAO met zowel de vakbond van de piloten als die van het cabinepersoneel.

28 september 2018 Metaalbazen zien dat het menens is
Ook deze week wordt er weer in tal van metaalbedrijven gestaakt voor een fatsoenlijke CAO met 3,5% loonsverhoging, afbouwen van de arbeidstijd voor oudere collega’s en vaste banen voor de jongeren, minder werkdruk en geschuif met arbeidsuren. Dinsdag werd bij Alutech in Katwijk gestaakt. Donderdag in Zuid-Friesland, vrijdag in de hele provincie en op maandag 1 oktober staakt het noordelijk deel verder.
Bij Ardagh, ook in Hoogeveen (Drenthe) gevestigd, valt een deel van het personeel, actief bij het bedrukken van blikken, onder de Grafimedia CAO. Die staken mee. Zij zijn ook in strijd voor een nieuwe CAO, waarbij onder andere een loonsverhoging van 3% wordt geŽist plus dat de bedrijven hun aanval op de klokurenmatrix moeten opgeven.
In het weekend wordt ook in Noord-Holland en Midden-Nederland het werk neergelegd in metaalbedrijven als Voestalpine Polynorm in Bunschoten, TN Veenendaal, Gispen Culemborg en Stork Services.
De FME, de organisatie van de bedrijven, merkt dat de collega’s niet opgeven. Een soort eindbod dat ze deed werd direct afgewezen. Ze roepen nu donderdag op een mediator in te schakelen in de hoop de staking te beŽindigen. Maar die gaat in ieder geval in het weekend door.

27 september 2018 Estafettestakingen in AKZO-fabrieken
De stakingen en andere acties voor een nieuwe CAO vůůr de vakantieperiode hebben weinig anders opgeleverd dan een onaanvaardbaar slecht tegenbod van de directie en dus worden de stakingen doorgezet, voor onder andere een loonsverhoging van 3,5%, terugdringen van de hoge werkdruk, een regeling voor oudere collega’s en een extra storting van het bedrijf in het pensioenfonds. Voor de collega’s van de chemiebedrijven die AKZO aan de beruchte beleggingsfirma Carlyle heeft verkocht eisen ze een werkgelegenheidsgarantie van vijf jaar. Maandag en dinsdag staken de collega’s in de fabriek in Wapenveld (bij Zwolle), dinsdag beginnen de AKZO-werkers in Sassenheim aan hun tweedaagse staking, woensdag is de start voor de mannen en vrouwen in Hengelo, waarna Arnhem (dat donderdag begint) de stakingsweek op vrijdag afsluit.

27 september 2018 Nieuw college Rotterdam met oude politiek
Het dit jaar in Rotterdam aangetreden college van B en W is -  net als het vorige college - gebrand op het slopen van sociale huurwoningen, om zo doende inwoners met weinig inkomen de stad uit te werken. GroenLinks, PvdA en ChristenUnie/SGP hebben de plek van Leefbaar Rotterdam ingenomen naast CDA, D66 en VVD, maar de nieuwe coalitie wil met alle geweld het plan doorzetten om 600 betaalbare woningen in de Afrikaanderwijk te slopen en daarvoor vooral duurdere woningen terug te bouwen.
Wethouder Kurvers (VVD) zegt dat een groot deel van de bewoners achter de plannen staat. Dat is pertinent niet waar, maar zelfs een digitale meningspeiling durft hij niet te houden. Die werd wel gepropageerd in het collegeprogram, maar het college is democratisch zo lang als het uitkomt. Dat kennen we ook van het referendum op landelijk niveau.

27 september 2018 Hulpschepen weg treiteren
Het aantal migranten dat probeert de Middellandse Zee over te steken is sterk verlaagd. Dit door samenwerking van EU-landen met de Libische kustwacht en met bendes, die vaak eerder actief waren als mensensmokkelaars. Veel hulpschepen die rondvoeren om drenkelingen op te pikken zijn daarmee gestopt - door bedreigingen, juridische aanvallen en problemen om uit zee geredde migranten aan land te brengen. De paar schepen die doorgaan wordt het zo moeilijk mogelijk gemaakt. De Aquarius van Artsen zonder Grenzen en SOS Mťditerranťe mag niet meer onder Panamese vlag varen, na druk vanuit Europa. Dit betekent dat het zodra het in een haven komt niet meer naar zee mag, als het geen nieuwe vlag heeft. Het schip moet verder met 58 geredde migranten aan boord dagenlang rondvaren tot het uiteindelijk op Malta mag aanleggen.
Ook Nederland doet een duit in het zakje door de eisen waaraan reddingsschepen onder Nederlandse vlag moeten voldoen aan te scherpen Als de Nederlandse regering echt bezorgd was over de veiligheid van de migranten zou zij moeten eisen dat zij voortaan op een normale wijze naar Europa konden reizen. Nu het heel moeilijk geworden is voor migranten om bij LibiŽ over te steken, proberen meer mensen het via Marokko. Ook mensen uit Marokko zelf, waar veel jongeren werkloos zijn en verzet zoals in de Rif hard wordt onderdrukt. De Marokkaanse marine schiet met scherp op een boot met vluchtelingen, waardoor een dode valt.

26 september 2018 Nepnieuws over Nedcar
Toen de collega’s bij Nedcar, dat voor BMW mini’s en BMW X1’s produceert, een paar weken geleden gingen staken voor een behoorlijke CAO, waarschuwde de directie: ‘Staak niet, want dan krijgen we minder orders van BMW en dat kost banen.’ Voor sommige collega’s was dat een reden om door te werken, maar vele honderden staakten wel en weigerden ook de productie op zaterdag in te halen. Toen een paar dagen later bekend werd, dat BMW inderdaad een aantal orders verlaagd had, grepen een aantal media en andere lieden dit aan om ‘Zie je wel, je moet niet staken’. Intussen blijkt de orderverlaging een heel andere oorzaak te hebben. Door het dieselschandaal, dat bijna alle autoconcerns betreft, moeten de auto’s in Duitsland sinds kort aan nieuwe criteria voldoen en BMW heeft dit voor veel modellen niet klaar. Verder schroeft het de productie wat terug in verband met onzekerheid over met welke percentages de Amerikaanse president Trump in Europa geproduceerde auto’s gaat belasten.

25 september 2018 Nationale staking tegen BTW-verhoging
In Costa Rica (Midden-Amerika) is sinds 10 september een nationale staking aan de gang. Deze is gericht tegen plannen van de regering-Alvarado om haar financiŽle problemen op te lossen over de rug van werkende mensen. Zo wil zij een BTW invoeren die niet alleen het leven voor werkende mensen duurder zou maken, maar ook minder werk en minder inkomsten voor kleine zelfstandigen in de dienstensector zou betekenen. Verder wil de regering een aanslag doen op lonen, toeslagen en ontslagvergoeding van werkers in publieke dienst.
De vakbonden hadden de regering geadviseerd het geld te zoeken bij de bedrijven en banken die grote winsten maken, door fraude en belastingontduiking te bestrijden en de luxueuze pensioenen van vroegere presidenten te verlagen. De regering weigert daarop in te gaan en laat het vliegveld en de havens van Moins en Limon door de politie bezetten en een sleepboot met onderkruipers uit Panama en Columbia komen om het werk over te nemen. De stakers weten door blokkades toch het werk sterk te hinderen en zetten de strijd door ondanks hard optreden van de ME. Op 25 september was er een bemiddelingsgesprek tussen de vakbonden en de regering onder leiding van de rooms-katholieke kerk. De regering weigerde echter in te gaan op de eis van de bonden eerst haar wetsvoorstellen in te trekken voordat er onderhandeld zou worden. Daarom zetten zij de staking voort,

25 september 2018 Dekker (VVD) op ramkoers
Uit de sociale advocatuur wordt gewaarschuwd dat er structureel te weinig geld beschikbaar is om ervoor te zorgen dat ook mensen zonder veel geld hun zaak voor de rechter kunnen verdedigen. VVD-er Dekker, officieel minister voor Rechtsbescherming, heeft daar lak aan en maakt plannen bekend om voortaan alleen maar rechtsbijstand in straf- en asielzaken te subsidiŽren. Wie een conflict heeft met zijn baas, het woningbedrijf of de zorgverzekeraar en geen geld voor een advocaat, zou het dan voortaan zelf maar moeten zien uit te zoeken. De kosten, volgens Dekker € 400 miljoen, vindt hij te hoog.

25 september 2018 4e nationale staking ArgentiniŽ
In heel ArgentiniŽ wordt twee dagen gestaakt tegen het voor werkende mensen harde economische beleid van de rechtse president Macri. Door de grote schulden van het land verloor de munt (de Argentijnse peso) dit jaar bijna de helft van zijn waarde en dat is maar zeer gedeeltelijk in de lonen gecompenseerd. Gevolg is een grote daling van de koopkracht, waardoor ook mensen uit de middengroepen moeilijk meer rond kunnen komen. De officiŽle werkloosheid is gestegen tot 9,6%, het hoogste percentage in twaalf jaar.
Onlangs sloot Macri een lening bij het Internationaal Monetair Fonds van € 44 miljard. In ruil daarvoor moet hij een hard bezuinigingsbeleid voeren, dat bijvoorbeeld grote consequenties heeft voor onderwijs en gezondheidszorg voor wie geen particuliere instellingen kan betalen.
De nationale staking is de vierde sinds Macri december 2015 president werd en wordt actief ondersteund door werklozen, buurtbewoners en andere strijdbare groepen. In Buenos Aires en in de rest van het land worden belangrijke wegen geblokkeerd. Er zijn in tal van steden demonstraties. In Buenos Aires met honderdduizenden deelnemers. Vaak wordt herinnerd aan het begin van deze eeuw, toen het Argentijnse volk in december 2001 in een soortgelijke situatie als nu met een volksopstand - el Argentinazo - de toen zittende president De la Rua verjoeg.

21 september 2018 Chef Duitse geheime dienst weg
Het hoofd van de Duitse ‘Verfassungsschutz’ (geheime dienst) MaaŖen wordt door de regering uit zijn functie gezet, maar krijgt tegelijk een promotie naar een functie in Binnenlandse Zaken. MaaŖen was bij de geheime dienst moeilijk meer te handhaven wegens de adviseursrol die hij aannam ten opzichte van de extreemrechtse partij ‘Alternative fŁr Deutschland’ (AfD) en helemaal toen hij de recente razziapraktijken van de fascisten in Chemnitz ontkende, terwijl die op video’s waren vastgelegd. Dat hij toch promotie maakt, wijst op extreemrechtse standpunten bij een deel van de Duitse regering, zoals de minister Seehofer van de Beierse christendemocraten CSU. Bij de vele antiracistische en antifascistische demonstraties in Duitsland wordt dan ook het aftreden van Seehofer geŽist. De installatie van MaaŖen als staatssecretaris werd door de protesten verhinderd.

20 september 2018 Landelijke staking post
Postbodes, postbezorgers en voorbereiders leggen donderdag 20 september het werk neer uit protest tegen het plan van PostNL om de ‘combibundel’ door te voeren.
Amsterdam - Aan de Johan Huizingalaan in Amsterdam kwamen voor vijf uur ’s ochtends collega’s naar buiten. Postbodes die vaak tientallen jaren voor PostNL werken, jonge voorbereiders die met parttime contracten bij elkaar een halve baan hebben, zaterdagbestellers met 5-uurscontracten, die steeds door de week ingezet worden. Postbezorgers met een ft-contract die regelmatig 50 uur of meer werken. Collega’s uit Amsterdam, Amstelveen, Amsterdam-Noord, Buitenveldert.
Zeker 60 collega’s bleven urenlang met elkaar discussiŽren, over de minachting bij PostNL voor de postwerkers, die dag in dag uit het werk doen onder steeds grotere druk. En hoe de staking beter en effectiever georganiseerd kan en moet worden. Terwijl het langzaam licht werd, kwamen ook postbezorgers uit Purmerend en Alkmaar zich aansluiten.
Een oudere collega zei: ‘ik ben blij dat ik nu niet jong ben, met een contractje van 15 uur’. En een andere collega: ‘ons werk is wel 500 euro per uur waard en wat krijgen wij? Nog geen tientje!’
Terwijl er een groot tekort aan mensen is, waardoor steeds een beroep op je gedaan wordt om langer door te werken of op meer dagen op te komen draven, weigert PostNL grotere en vaste contracten en betere beloning. In de voorbereiding, waar PostNL vele honderden banen wil schrappen, werken veel uitzendkrachten - ook oudere collega’s die het inkomen hard nodig hebben.
Arnhem - Actieve collega’s in Arnhem van de BLG/FNV DAN – Bezorgen Autobedrijf Voorbereiden zijn trots op de staking bij VBL Arnhem en Bezorggebied, waar zij zelf – voorbereiders, postbodes en bezorgers samen, hard voor gewerkt hebben. Niet alleen kwamen er ruim 50 stakers naar de poort van VBL Arnhem, ook bleek in de loop van de dag dat een aantal depots in Nijmegen volledig plat ging - 45 postbezorgers hebben zich daar als staker laten registreren.
Een groot succes, onderstrepen de collega’s uit Arnhem, de eerste keer dat postbezorgers in zo grote aantallen deelnemen aan een staking. Zij zeggen ook dat 20 september pas een begin is gemaakt om PostNL duidelijk te maken dat ze moeten stoppen met de combibundel. De jarenlange bezuinigingen op postwerkers, de intimidatie van mensen - daar moet een eind aan komen.
Dat PostNL als de dood is dat de acties zich verbreden en uitbreiden, blijkt ook uit het tegenoffensief van Resi Becker – directeur Mail, die in de media het bericht verspreidt dat de staking de postbezorging niet ontregelt zou hebben. Alleen al in Nijmegen en omstreken is in zeker 100-150 wijken niet bezorgd. En in Purmerend en Alkmaar bleven de wijken ook staan.

20 september 2018 Klimaat alleen op papier belangrijk
Business Europe is een lobbygroep van grote Europese bedrijven, waarbij ook de Nederlandse ondernemersorganisatie VNO/NCW is aangesloten. Deze lobbygroep verklaart zich publiekelijk groot voorstander van de klimaatafspraken van Parijs. Milieuorganisatie Greenpeace ontdekte echter een advies van BE aan de bij haar aangesloten bedrijven, om naar buiten toe algemene positieve uitspraken over tegengaan van de klimaatopwarming te steunen, maar om - als het concreter wordt - te beginnen over de concurrentiepositie, te zeggen dat ‘wij’ niet kunnen compenseren voor grote uitstoot elders in de wereld en vertragingstactieken te zoeken. Dit bijvoorbeeld tegen het plan van EU-commissaris Arias CaŮete om in 2030 de CO2-uitstoot in de EU met 45% gereduceerd te hebben, in plaats van de eerder afgesproken 40%. Overigens is ook bondskanselier Merkel ‘niet bijzonder gelukkig’ met dit voorstel.
Intussen laat de EU-commissie een onderzoek doen naar kartelafspraken tussen Duitse autoconcerns. Er zijn aanwijzingen dat die afgesproken hebben elkaar niet te beconcurreren met technieken die de uitstoot van giftige stoffen tegengaan.

19 september 2018 VVD opnieuw op extreemrechtse toer
De uitlatingen van VVD-minister Blok twee maanden geleden worden gevolgd door een voorstel van fractieleider Dijkhoff om in arme wijken met migranten bij criminaliteit dubbele straffen te geven. Ook zijn coalitiegenoten nemen er afstand van omdat het strijdig zou zijn met de grondwet. Dijkhoff bedoelde met zijn uitspraak af te leiden van de cadeaus die de regering aan grote concerns uitdeelt - zoals het afschaffen van de dividendbelasting en verlaging van de winstbelasting - maar heeft er geen moeite mee om daarbij racistische sentimenten te bespelen.

19 september 2018 Zeespiegel stijgt mogelijk sneller
Daar het smelten van het ijs bij Groenland en Antarctica veel sneller gaat dan eerder verwacht, houden steeds meer onderzoekers er rekening mee, dat de zee in het jaar 2100 veel hoger staat dan tot nu toe werd gedacht. Ook betere onderzoeksmethoden en nieuwe inzichten wijzen in die richting. Onderzoeksinstituut Deltares zegt dat aan het eind van deze eeuw de zee wel eens met twee meter gestegen kan zijn, in plaats van de eerder verwachte stijging van tussen 35 en 100 cm. En dit onder de voorwaarde dat de klimaatopwarming niet hoger wordt dan twee graden Celsius.
En na 2100 zal die stijging van de zeespiegel verder gaan, omdat de ijskappen vertraagd reageren op de opwarming. Voor het laag gelegen Nederland betekent dit dat er voor dijkverhoging, waterhuishouding, stedenbouw enzovoort veel drastischere en duurdere maatregelen genomen zouden moeten worden dan nu. Momenteel wordt hier € 1 miljard per jaar voor uitgetrokken.

18 september 2018 Staking in de haven van Antwerpen
De zeeloodsen in de haven van Antwerpen staken op 17 september en de dinsdag erop sluiten andere loodsen, sluiswachters en personeel in publieke dienst zich hierbij aan. Daardoor komt driekwart van het scheepvaartverkeer in Antwerpen stil te liggen. De actie is gericht tegen plannen van de Vlaamse regering om bij ziekte voortaan na 30 dagen het loon niet meer helemaal, maar slechts voor 65% uit te betalen. Ook zouden de collega’s gemakkelijker ontslagen kunnen worden. Na een stevig gesprek met de verantwoordelijke minister Homans zei die dat over de plannen onderhandeld kan worden en schortten de vakbonden de staking op.

18 september 2018 Prinsjesdag: wie gelooft ze nog?
De regering presenteert dinsdag 18 september de miljoenennota met een begrotingsoverschot van € 10 miljard en belooft vooruitgang voor iedereen. Maar volgens een onderzoek van EenVandaag gelooft maar 17% van de bevolking de enthousiaste verhalen van de regering, van de mensen met een modaal inkomen 14% en van die met een minimuminkomen maar 6%.

Lees hier verder

17 september 2018 Strijd tegen bruinkoolwinning
Het Duitse energieconcerns RWE (dat in Nederland Essent opkocht) wil met alle geweld de winning van bruinkool uitbreiden naar het Hambacher Wald (tussen Keulen en Kerkrade). De winning, die in dagbouw plaatsvindt, zou behalve de sloop van vele woningen en boerderijen ook de vernietiging van een natuurgebied met bijzondere soorten inhouden. Bij de winning en verbranding van bruinkool komen veel fijnstof en metalen vrij en als brandstof produceert het meer van het broeikasgas CO2 dan steenkool. Milieuactivisten protesteren daarom al tegen de plannen vanaf dat ze bekend werden. Die plannen laten zien wat een handtekening onder het Parijse klimaatakkoord waard is.
Een groep milieuactivisten is in het Hambacher Wald in de bomen geklommen, heeft daar hutten gebouwd en zich vastgemaakt om rooien van het bos te verhinderen. Afgelopen week stuurde de regering van Noordrijn-Westfalen er een grote ME-politiemacht op af - die de activisten uit de bomen haalt en een aantal van hen arresteert. Vele andere milieuactivisten komen naar het bos om hen te steunen.

16 september 2018 Jongeren kiezen partij
Ruim 40 mensen, jong en ouder, gaven zondagmiddag gehoor aan de uitnodiging van JeS (de jongerenorganisatie van de Rode Morgen) in Eindhoven. ”nder hen ook een groep Rebellen - lid van de jongerenorganisatie van de Duitse MLPD. ‘Kies partij voor een andere maatschappij’ was het motto van de bijeenkomst. De jongeren van JeS noemden een reeks van activiteiten waaraan ze in dit kader hebben meegedaan: strijd voor vaste banen voor de jongeren en tegen het jeugdloon, strijd tegen het afschaffen van de basisbeurs voor studenten. Ze waren actief voor de sluiting van de kerncentrale in Tihange, maar ook bij de jonge vrouwen van de Wereldconferentie van basisvrouwen en de solidariteitsdemonstraties voor Rojava.
Kortom een groot scala van activiteiten, maar steeds met het perspectief dat een andere - socialistische - maatschappij nodig is om de problemen echt op te lossen. Doe mee, organiseer je, riep JeS de aanwezige jongeren op, om een andere toekomst mogelijk te maken. Daarover werd doorgepraat tijdens een afwisselend programma met muziek van JeS, strijdliederen van Rotterdams Rood en een quiz met vragen over de geschiedenis van de revolutionaire arbeidersbeweging. De bijeenkomst werd afgesloten met een zeer gewaardeerd optreden van de Duitse band ‘Kommando: Umsturz!’

15 september 2018 PVV lobbygroep voor Netanyahu
De PVV is een campagne begonnen tegen een Palestijns kinderkamp, dat binnenkort gehouden zou worden in Loon op Zandt in Noord-Brabant. Dit kinderkamp is verschillende keren zonder problemen op deze locatie gehouden, maar heeft dit jaar het thema ‘Jeruzalem onze hoofdstad’ en dat gaat rechtstreeks in tegen het belang van de IsraŽlische regering. Die probeert Jeruzalem als hoofdstad van IsraŽl te annexeren en wordt daarin - in strijd met alle VN-resoluties - door de VS van Donald Trump gesteund.
De PVV beweert nu op hoge toon dat het kamp banden zou hebben met Hamas en daarom als terroristisch verboden moet worden. Hierin wordt zij door verschillende zionistische organisaties bijgevallen. De beheerder van het kamp wordt met haatmails bestookt. Het provinciebestuur van Noord-Brabant zegt de ‘terrorismebeschuldigingen’ te laten onderzoeken.

14 september 2018 Metaalstaking verlengd
In de metaal wordt in Zuid-Holland gestaakt, onder andere bij Fokker en IHC. Ondernemersorganisatie FME wil de looneis van 3,5% niet accepteren en is onwillig wat betreft eisen van korter werken voor ouderen op te vullen door jongeren met een vast contract. Hoewel bij IHC een deel van de collega’s twijfelt over staken (geschrokken van het massaontslag van vorig jaar) doen toch honderden collega’s mee. Want als je gaat liggen, dan wordt je harder getrapt. Wie de strijd durft aan te gaan heeft de meeste kans op succes. Bij IHC en andere bedrijven die aanvankelijk alleen donderdag zouden staken wordt de staking tot 48 uur verlengd, zodat op de vrijdag zowel in de regio Ridderkerk als de regio Papendrecht wordt gestaakt.

14 september 2018 Honger neemt weer toe
Nadat een tiental jaren het aantal mensen met honger in de wereld gedaald was, is hun aantal in 2017 voor de derde maal op een rij gestegen. Volgens het jaarlijkse rapport van de VN waren vorig jaar 821 miljoen mensen ondervoed, Dat wil zeggen ťťn op de negen.
Het millenniumdoel van de VN in 2030 de honger in de wereld overwonnen te hebben komt daardoor verder weg. Deskundigen noemen extreme veranderingen in het klimaat als belangrijke oorzaak: "Toenemende temperaturen, intense en grillige regenval, en veranderingen in de seizoenen hadden allemaal invloed op de beschikbaarheid en kwaliteit van voedsel". Een andere belangrijke oorzaak zijn oorlogen - zoals in Afghanistan, SyriŽ, Jemen, Zuid-Soedan.

15 september 2018 Bouwvakkers Istanboel gearresteerd
Op 14 september zijn in Istanboel 10.000 bouwvakkers de straat opgegaan om te protesteren tegen de slechte arbeidsomstandigheden bij de bouw van een nieuwe luchthaven. De bouwvakkers werken onder slechte en gevaarlijke arbeidsomstandigheden. Bij ongelukken vielen sinds het begin van de bouw zo'n 400 doden. Aanleiding voor de protesten was een ongeluk op 12 september waarbij negentien arbeiders gewond raakten. Hierop legden de bouwvakkers spontaan het werkvoor meerdere dagen neer.
De politie gaf de demonstranten het bevel om terug te keren naar hun werkplek, maar de demonstranten gingen gewoon door. Zij werden met ontslag bedreigd, maar zetten hun staking door.
Het is tekenend voor de fascistische dictatuur van Erdogan dat de politie in de nacht van 15 september bij een razzia in wooncontainers 543 bouwvakkers arresteerde. Van hen zijn er 160 weer vrij. De rest wordt nog ondervraagd. De politie trad op met traangas tegen een vreedzame demonstratie van bouwvakkers, vakbondskaders, activisten, journalisten en fotografen. Vakbondsfunctionarissen die een persconferentie hielden over de steeds onmenselijker arbeidsomstandigheden werden bruut opgepakt.
Na Londen en Parijs heeft Turkije het derde grootste vliegveld van Europa: Istanbul AtatŁrk met een capaciteit van 70 miljoen passagiers per jaar. De luchthaven-in-aanbouw moet uiteindelijk 200 miljoen passagiers aankunnen. Het wordt de grootste luchthaven ter wereld en moet op 29 oktober dit jaar worden geopend. Een van de vele infrastructuurprojecten die de afgelopen jaren in Turkije zijn opgestart, veelal gefinancierd met buitenlandse leningen.

13 september 2018 Statistiek en gemiddelden
Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft berekend dat vorig jaar de gemiddelde koopkracht in Nederland met 0,5% is gestegen - maar dat 46% van de mensen er in koopkracht juist op achteruit is gegaan. Dat geldt onder andere voor gepensioneerden, maar ook voor 42% van de mensen met een baan. Gemiddeld is die groep er als geheel het meeste in koopkracht op vooruit gegaan (1,4%) – maar ‘gemiddeld’ dat betekent: sommigen veel, andere weinig of niets en 42% ziet dus de koopkracht dalen.

12 september 2018 Massale deelname onderwijsstaking
Bijna alle basisscholen in Zuid-Holland en Zeeland zijn gesloten: de juffen en de meesters staken voor gelijktrekking van hun loon met dat van leraren in het voortgezet onderwijs. En voor verlaging van de werkdruk. Die werkdruk is voor een belangrijk deel weer het gevolg van te weinig leraren door die lage lonen: een reden voor jongeren om voor een andere studie te kiezen of om, na voor de klas gestaan te hebben, voor een rustiger en beter betaalde baan elders te kiezen. Meer dan 11.000 leraren verzamelen zich ’s morgens op het Wilhelminaplein in Rotterdam en lopen in een lange demonstratie over de Erasmusbrug naar het Park bij de Euromast. Van de sprekers namens vakbonden en schoolbesturen waren er een paar die ‘hoopten dat de boodschap bij de regering was doorgedrongen en dat dit op Prinsjesdag zou blijken’. Een vertegenwoordiger van POinActie zei echter met recht dat hij van Prinsjesdag niets verwachtte en riep daarom de collega’s op om op 2 oktober mee te doen aan een nieuwe actiedag, dan samen met andere publieke sectoren als de zorg. Daar werd enthousiast op gereageerd.

12 september 2018 Voorproefje Prinsjesdag
In de troonrede zal op de derde dinsdag van september ongetwijfeld de economische groei bezongen worden en de belofte worden gedaan dat ‘iedereen het beter zal krijgen’. Tegelijkertijd gaat de regering aankondigen dat het lage BTW-tarief omhoog gaat van 6 naar 9%, dat de zorgpremie ruim € 10 per maand hoger wordt en dat een gemiddeld huishouden meer dan € 12 per maand extra kwijt zal zijn aan de energiebelasting ODE (Opslag duurzame energie).
Economen van ABNAMRO zeggen dat de marktprijzen van energie sterk gestegen zijn door extra vraag - en omdat de energiebedrijven het duurder worden van de CO2-uitstootrechten aan hun klanten doorberekenen. Volgens de bankeconomen is een megawattuur elektriciteit nu al 70% duurder dan in 2010.

11 september 2018 Het gaat goed - met sommigen
Het CBS heeft geteld dat het aantal miljonairs (ondanks een tijdelijke afname tijdens het hoogtepunt van de financiŽle crisis) tussen 2006 en 2016 gestegen is met 50% - van 72.000 naar 112.000. Hierbij is de waarde van de eigen woning niet meegeteld (en de eventuele hypotheek daarom ook niet afgetrokken). Houd je rekening met het minder waard worden van een miljoen door inflatie, dan is er sprake van toename met een kwart. Met die kleine groep gaat het blijkbaar goed.
Deze week werd een onderzoek van de universiteit van Tilburg en het ministerie van Sociale Zaken gepubliceerd: voor het eerst sinds de tweede wereldoorlog blijkt dat 49% van de huidige generatie dertigers financieel minder te besteden heeft dan hun ouders toen die deze leeftijd hadden. Dat geldt vooral voor dertigers die in gezinnen met een laag inkomen zijn opgegroeid en het minst voor kinderen van de rijken. Vooral het toenemend aantal jongeren met een flexbaan en zzp’ers raken achterop.
In deze richting wijzen ook gegevens uit een rapport van het Sociaal-cultureel Planbureau over de ‘Sociale Staat van Nederland’: de grote meerderheid van de Nederlanders is tevreden met het leven. Maar het rapport stelt ook dat de objectieve leefsituatie van de mensen als gevolg van de crisis sinds 2012 slechter wordt en die achteruitgang zet zich door, zij het minder sterk dan in de crisisjaren. Bij de objectieve leefsituatie gaat het om een combinatie van factoren als werk, inkomen, gezondheid, wonen.

11 september 2018 CO2-uitstoot blijft te hoog
De uitstoot van CO2 was in Nederland vorig jaar even hoog als in 1990. Installaties, auto’s enzovoorts stoten op zich wel minder van het broeikasgas uit dan 27 jaar eerder, maar de productie, het aantal gereden kilometers enzovoorts is sterker toegenomen. Van de CO2-uitstoot van 163 miljard kilogram kwam 48 miljard kilo van de energiebedrijven, 35 miljard van de industrie en bijna 30 miljard van het verkeer. De uitstoot van andere broeikasgassen als methaan is flink gedaald, waardoor de totale uitstoot 13% lager is dan in 1990.
Maar dat is maar de helft van de 25% reductie in 2020, die de Nederlandse staat door de rechter in de Urgenda-zaak was opgelegd. Om dat te halen zou er dus in drie jaar evenveel broeikasgas gereduceerd moeten worden als in de 27 jaar hiervoor.
Als de uitstoot van CO2 per vierkante meter wordt berekend komt Rotterdam op de derde plaats met 108 kilo per vierkante meter uitstoot. Het moet de in vierkante meters veel kleinere gemeenten Velsen en Geertruidenberg voor laten gaan. Beide hebben een energiecentrale, Velsen ook een deel van de hoogovens van Tata Steel. Die heeft Rotterdam ook, de kolencentrales op de Maasvlakte plus een chemische industrie en veel verkeer. De positie van grootste uitstoter van broeikasgassen in Nederland belet de gemeente niet om te lobbyen voor een klimaatcommissie van de VN met bekendheden als Bill Gates van Microsoft en Ban-ki-Moon (ex-secretaris-generaal van de VN), die in Rotterdam wordt gevestigd.
De lobby lukt en de commissie krijgt een drijvend kantoor in de Rijnhaven en dat is niet voor niets. Deze commissie heet namelijk de 'Global Commission on Adaptation' en heeft als doelstelling landen te stimuleren zich op de gevolgen van de klimaatopwarming voor te bereiden. Bijvoorbeeld door grote wateropslagreservoirs voor extreme regenbuiten aan te leggen en drijvende huizen te bouwen. Daar hebben ze in Rotterdam ervaring mee en dat willen ze graag overal te gelde maken in de vorm van orders voor Nederlandse bedrijven.
Zaterdag 8 september gingen in veel Europese steden duizenden mensen de straat op om echte maatregelen tegen de klimaatopwarming te eisen. In Frankrijk werd in tientallen steden gedemonstreerd door samen minstens 115.000 mensen. Hier trad onlangs de minister van Milieuzaken af, toen hij constateerde dat de beloften die president Macron tijdens zijn verkiezingscampagne gedaan had weinig waard waren.

10 september 2018 Cynisch imperialisme
Uit een onderzoek van Trouw en Nieuwsuur blijkt dat Nederland hulpgoederen geleverd heeft aan jihadistische strijdgroepen in SyriŽ die in reactionaire ideologie en praktijk en in wreedheid weinig onder doen voor ISIS. Het ging officieel om ‘niet-dodelijke hulp’, maar daar hoorden ook pick-ups bij, waarop machinegeweren gemonteerd kunnen worden. Het laat zien hoe hol de officiŽle motivatie was voor het meedoen aan de oorlog in SyriŽ: zogenaamd om de SyriŽrs te steunen tegen de dictatuur van Assad.
Het enige echte probleem dat de westerse imperialisten met Assad hebben is dat hij Rusland militaire bases geeft en toegang tot olie en pijpleidingen waar de westerse imperialisten zelf recht op menen te hebben.
De regering is nu gestopt met de ‘humanitaire hulp’, ook aan minder extreme groepen, nu Assad en Rusland op het punt staan de provincie Idlib te vuur en te zwaard te veroveren. Hier verblijven veel de jihadistische strijders maar ook honderdduizenden burgers. Den Haag heeft geconstateerd dat Assad toch nog wel even blijft zitten.
Coalitiepartij CDA doet net of die er niets van wist. Zij heeft moeite dit te verkopen aan haar achterban, die dacht dat de Nederlandse troepen de daar levende christenen tegen de jihadisten zou beschermen. NAVO-bondgenoot Turkije gebruikt deze jihadistische bendes om Afrin te bezetten en de Koerden en andere inwoners te bestelen, te intimideren te verjagen. De Koerden hebben met hun zelfverdedigingsstrijdkrachten een grote bijdrage geleverd aan het verslaan van ISIS. In de bevrijde gebieden wordt een democratie omwenteling doorgevoerd, die meer democratie en gelijkheid brengt dan in Nederland het geval is.

10 september 2018 ‘Business as usual’ bij de NAM
In februari sommeerde het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) de NAM te stoppen met de gaswinning in Maasdijk. Zij pompte ruim 300 procent meer gas op dan waar ze vergunning voor had, ook nadat SodM haar daar vorig jaar op gewezen had. En dat kan de veiligheid in gevaar brengen.
De NAM deed dit onder protest en de Shell-dochter regelde in een paar maanden tijd een nieuwe vergunning bij de regering. SodM wijst de NAM erop dat mensen en instellingen in de omgeving eerst gelegenheid moeten krijgen om bezwaar te maken tegen deze vergunning. Maar dat interesseert de NAM evenveel als het dat 60 jaar lang in Groningen heeft gedaan.

9 september 2018 Meer schuld voor studenten
Rutte-III heeft een wetsvoorstel naar de kamer gestuurd dat de rente op leningen voor studenten vanaf 2020 met gemiddeld ongeveer 0,8 procentpunt wil verhogen. Dat zou de regering een bezuiniging van € 226 miljoen per jaar opleveren, maar de studieschuld van de studenten meer doen toenemen. Die is toch al aanzienlijk gestegen door het afschaffen van de basisbeurs. Gemiddeld zouden ze na hun studie dan € 82 per maand moeten terugbetalen tegen € 70 nu. De Landelijke Studentenvakbond eist dat het plan van tafel gaat. Het zou het voor jongeren zonder rijke ouders nog moeilijker maken om te gaan studeren.

9 september 2018 Vluchtelingen verdrinken
De Vluchtelingenorganisatie van de VN waarschuwt dat een veel hoger percentage van vluchtelingen die de Middellandse Zee willen oversteken verdrinkt dan vorige jaren. Dit jaar verdronk naar schatting ťťn op de 18, terwijl dit vorig jaar ťťn op de 42 was. Oorzaak is dat er veel minder reddingsschepen actief zijn, omdat de NGO’s die ze bemannen juridisch aangepakt worden door de EU-landen. Deze week arresteerde de Italiaanse kustwacht zelfs de bemanning van een Tunesische vissersboot die 14 vluchtelingen aan boord had genomen nadat de motor van hun boot het begeven had. Zij dreigen tot jaren gevangenisstraf te worden veroordeeld. Dit leidt tot protesten bij de Italiaanse ambassade in Tunis.

8 september 2018 Demo voor pensioen
Drieduizend mensen doen mee aan de pensioenmanifestatie en demonstratie van de FNV zaterdag in Amsterdam. Het bestuur van de vakbond heeft drie eisen geformuleerd:
- Bevries de AOW-leeftijd op 66 jaar en schrap de fiscale boete op eerder stoppen.
- Regel indexatie (aanpassing aan de prijzen) voor elke generatie.
- Bied een pensioen voor iedereen, ook voor flex en zpp.
Dat er geld is voor die eisen, daar twijfelt niemand aan. Op straat en van achter de microfoon wordt de afschaffing van de dividendbelasting nogal eens genoemd. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is tussen 1948 en 2009 de arbeidsproductiviteit 4,5 maal zo groot geworden. Maar de opbrengst hiervan is in de winsten van de grote concerns neergeslagen, terwijl het van de arbeid van de werkende mensen afkomstig is. Alle reden om offensieve eisen te stellen: de pensioenleeftijd verlagen naar 60 jaar!
Een goed pensioen is ook voor jongeren belangrijk, maar zij worden nu geconfronteerd met veelal onzekere tijdelijke banen, waarbij ze zelfs geen pensioen opbouwen. FNV Jong organiseert daar 7 oktober een demonstratie tegen in Rotterdam. Maar de kracht van de vakbeweging ligt juist in samen strijden - van jong en oud. De eis van vaste banen en afschaffing van het jeugdloon ontbraken overigens niet in de demonstratie.
De media hebben deze demonstratie niet gezien. Zullen het wel te druk hebben gehad met andere zaken.

8 september 2018 Nedcar staakt
Na de vakantieperiode beginnen de stakingen (nu per regio) voor de CAO grootmetaal weer, want de bedrijven komen nog niet tegemoet aan de eisen van de collega’s - zoals 3,5% loonsverhoging; afschaffen jeugdloon; na negen maanden uitzendwerk een vast contract. Donderdag wordt 24 uur gestaakt in Noord-Brabant en dat betekent bij DAF in Eindhoven voor de zesde keer. Vrijdag is Limburg aan de beurt en dit betekent dat ook de collega’s bij Nedcar VDL worden opgeroepen. Ondanks dreiging van de directie dat hun enige klant (BMW) zijn orders zal verlagen of stoppen leggen honderden collega’s vrijdag het werk neer. En op zaterdag weigerden meer dan 500 collega’s de vier uur overwerk, waartoe de directie hem wilde verplichten om het productieverlies van de vorige staking te compenseren.

8 september 2018 Aanval op minimumloon afgeslagen
De regering trekt het plan in om bedrijven de mogelijkheid te geven mensen met een arbeidshandicap onder het wettelijk minimumloon te betalen. Op dit moment kunnen bedrijven loonkostensubsidie krijgen voor werkers met een handicap, maar moeten hen wel minstens het minimumloon betalen. Volgens het nu ingetrokken plan zouden de collega’s – als dat kon – bij de Sociale Dienst aanvulling tot bijstandsniveau moeten vragen. Zij zouden dan ook niet meer voor werkloosheid en arbeidsongeschiktheid verzekerd zijn en geen pensioen opbouwen. De regering beweerde dat de gehandicapten zo eerder aan het werk zouden komen en dat zij het bespaarde geld daar ook voor zou gebruiken. De plannen leiden tot groot verzet van de betrokken collega’s zelf, zoals met de actiegroep ‘Wij staan op’ en leidde tot veel verontwaardiging in en buiten de vakbonden. Daarbij kwam dat ook een onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau bevestigde, dat sinds het afbouwen van de Sociale Werkplaatsen met de Participatiewet gehandicapten juist moeilijker aan het werk komen (en blijven) dan vroeger. Hadden zij bij werkloosheid vroeger gemiddeld 50% kans een baan te vinden, intussen is dat 30%. En als ze werk vinden is dat gemiddeld voor een kortere duur en met minder uren.
In de Participatiewet (1 januari 2015 in werking getreden) kunnen bedrijven ook profiteren van loonkostensubsidies, gratis werken met behoud van uitkering van collega’s zonder handicap en daar geven ze dan de voorkeur aan. Deze aanslag op het wettelijk minimumuurloon bedreigde daarom in principe alle werkers.
Staatssecretaris Van Ark (VVD) durfde het niet aan. Het plan was volgens haar ‘onuitvoerbaar en miste draagvlak in de samenleving’. Dat laatste zal de doorslag gegeven hebben.

7 september 2018 Erdogans verschroeide aarde
In de provincie Tuncell (Koerdisch: Dersim) in het oosten van Turkije wonen veel politieke tegenstanders van president Erdogan. Zij worden regelmatig geÔntimideerd en erger door politie en militairen. Sinds begin augustus laat Erdogan, gebruikmakend van de droogte, in het geheim door militaire vliegtuigen brandbommen vallen. Daardoor ontstaan branden die die akkers en huizen van de mensen verwoesten. En natuurlijk de natuur, terwijl veel dieren omkomen. En als de bewoners om hulp van buiten de provincie vragen om de branden te bestrijden, krijgen zij die niet. De Federatie van Turkse arbeiders in Europa protesteert tegen het  optreden van dit fascistisch regime en eist dat de bombardementen direct worden gestopt.

6 september 2018 Postwerkers Nieuwegein in actie
Donderdagochtend 6 september hebben na eerdere korte werkonderbrekingen in Den Bosch en Amsterdam nu postwerkers van het sorteercentrum in Nieuwegein het werk neergelegd van 07.30 uur tot 09.00 uur. Ze geven in de aanloop naar de landelijke staking op 20 september opnieuw een signaal af dat ze de invoering van de combibundel niet pikken.
De invoering van de combibundel is het verscherpen van de uitbuiting van de postwerkers. PostNL streeft naar maximale winst in het belang van de aandeelhouders. De miljarden die zij de afgelopen jaren hebben ontvangen zijn opgebracht door de uitbuiting van de arbeidskracht van tienduizenden post- en pakketwerkers.
Uitbreiding van gezamenlijke stakingen en acties van voorbereiders, postbezorgers en postbodes, sorteerders en chauffeurs is de manier om de vakbondsmacht volledig te ontplooien en de invoering van de combibundel te stoppen.
Post in Beweging houdt op maandag 10 september 2018 een bijeenkomst om 19.30 uur in het buurtlokaal van de Rode Morgen, Hembrugstraat 148 in Amsterdam. Post in Beweging wil graag de volgende eisen bespreken op de bijeenkomst – en wat we daarvoor moeten doen:
- Geen ontslagen bij de voorbereiding, meer echte, vaste banen bij de bezorging!
- Fatsoenlijke lonen waar je rond van kunt komen!
- Weg met de combibundel, bezuinigingsronde op voorbereiders van de baan!

5 september 2018 Overheid grootverbruiker giftige verf
Na jaren van strijd en juridische processen bood het ministerie van Defensie een schadevergoeding aan voor de vele werkers bij Defensie die door schuren, slijpen e.a. van verf met chroom-6 ziek geworden waren. Deze verf is namelijk goed tegen roest, maar giftig voor de mens (https://www.rodemorgen.nl/overzicht/nieuws.htm#3585). Het ministerie bleek tientallen jaren op de hoogte. Ook uitkeringsgerechtigden die als zogenaamde tegenprestatie oud treinstellen van de NS moesten schuren, waren er aan blootgesteld. Nu blijkt de verf veel meer gebruikt te zijn, zoals bij Rijkswaterstaat, in gebouwen en op schepen van het rijk.

4 september 2018 Actie beveiligers - eerste succes
De dreiging met een 24-uursstaking op Schiphol door de beveiligers blijkt halsstarrige directies in beweging te brengen. De beveiligingsbedrijven komen op belangrijke punten aan de eisen van de collega’s tegemoet, nadat Schiphol beloofd heeft mee te betalen. Voor dit jaar is er een eenmalige uitkering van € 700, per 1 januari 2019 en 2020 gaan de lonen met telkens 2,5% omhoog. Maar ook op het belangrijke punt van de werkdruk worden betere roosters afgesproken, terwijl nu wordt afgesproken dat in 2021 en 2022 de (fulltime) werktijd per periode telkens met vier uur wordt verlaagd. Verder moet minimaal 80% van het operationele personeel een vast contract hebben.
Deze afspraken zijn alleen voor de beveiligers die op Schiphol werken. Daarom wordt er dinsdag wel 24 uur gestaakt door veel van de collega’s bij onder andere Shell Moerdijk, MSD in Oss, vliegveld Zestienhoven bij Rotterdam en de Vrije Universiteit.

28 augustus 2018 Kinderopvang te duur
Vorig jaar ging de helft van alle kinderen onder de vier naar een opvang en een kwart van de kinderen boven de vier jaar. In totaal 700.000 als je alle formele opvang meetelt: kinderdagverblijven, gastouders, buitenschoolse opvang. Veel ouders vinden de kinderopvang te duur, schrijft het Sociaal-cultureel Planbureau. Voor een deel zelfs zo duur dat zij ervoor kiezen niet of minder te werken. Een extra probleem hebben de vele ouders met onregelmatige inkomsten, bijvoorbeeld door een oproepcontract. Zij lopen het risico een deel van de toeslag te moeten terugbetalen - als ze wat meer verdiend hebben dan verwacht. Onregelmatige werktijden leveren ook andere problemen op: het is niet altijd mogelijk de opvangdag of -tijd van je kind snel te wijzigen. ’s Avonds is de meeste opvang gesloten, wat vooral voor alleenstaanden problemen geeft.

27 augustus 2018 WRR: gezondheidsverschillen ‘onoplosbaar’
De Wetenschappelijke Raad voor het regeringsbeleid (WRR) constateert dat na jaren beleid de gezondheidsverschillen tussen ‘laag- en hoogopgeleiden’ niet kleiner worden. Laagopgeleiden leven gemiddeld zes jaar korter dan hoogopgeleiden en met een slechte gezondheid.
De WWR vindt dat politici en instanties maar moeten stoppen energie in te steken in dit ‘onoplosbaar’ probleem. De WRR gebruikt de term ‘lager opgeleiden’ omdat die de suggestie geeft dat het aan de mensen zelf zou liggen: niet doorgeleerd, dus eigen schuld dikke bult. Maar in feite gaat het om laagbetaalden.
Dat blijkt ook uit de oorzaken die de WRR zelf geeft waarom het voor ‘lager opgeleiden’ moeilijk is om gezond te leven. Lager betaalden hebben vaker te maken met armoede, schuld en stress. Dat betekent: minder gezond eten, geen goede huizen, weinig geld voor sport en ontspanning, enzovoort.
Met hogere lonen, goede sociale woningbouw, gratis sportvoorzieningen zou hier veel aan te doen zijn. Maar dat advies zal van de WRR niet komen. Dat zou betekenen het klassensysteem van het kapitalistisme aantasten. En dat is inderdaad zonder revolutionaire maatschappijverandering onmogelijk.

26 augustus 2018 Harde strijd om vakbond China
De Chinese regeringspartij noemt zich nog steeds ‘communistisch’, maar iedereen die
het huidige maatschappelijk systeem in China ‘socialistisch’ noemt is of een bedrieger of niet goed bij z’n hoofd.
De Chinese autoriteiten doen er alles aan om de strijd van arbeiders voor vakbondsrechten - en de solidariteit die deze oproept - te onderdrukken. Arbeiders uit een fabriek voor lasapparatuur - de Shenzhen Jiashi Technology Co. in Huizhou - hebben
te kampen met een directie die met hun rechten een loopje neemt: onbetaald overwerk,
maar een halve dag per maand vrij, geen bijdrage aan de woonkosten.
In mei gaan een paar vertegenwoordigers naar het kantoor van de officiŽle vakbond in Huizhou en vragen of zij in hun bedrijf een vakbond kunnen oprichten. Zij krijgen toestemming leden te werven. Als in juni 89 collega’s zijn toegetreden, laat de vakbondsleiding van de staatsbond echter weten dat het oprichten van de vakbond verboden is.
Een van de leiders - Mi Jiuping - wordt door een vijftal bestuursleden van de officiŽle vakbond samen met de adjunct-directeur van Jiashi bedreigd. Een andere activist - Liu Penghua - wordt door het bedrijf overgeplaatst naar een andere werkplaats en wordt in elkaar geslagen door twee onbekende mannen. De door collega’s geroepen politie ging niet op zoek naar de daders, maar zette Liu Penghua de rest van de dag vast.
Twee dagen later wordt Mi Jiuping overgeplaatst. Als hij weigert, worden hij en een solidaire collega door de beveiliging op straat gezet. Als ze zich weer melden worden zij
door de beveiliging tegengehouden en door politieagenten geslagen en vastgezet. Ruim twintig collega’s gaan protesteren voor het politiebureau maar worden daar door zwaarbewapende agenten naar binnen getrokken en ook 24 uur gevangen gezet.
Uiteindelijk doet de politie eind juli huiszoeking bij twee vakbondsvertegenwoordigers en zet een dertigtal arbeiders en vrienden en familieleden vast - zonder dat iemand weet waar.
Dit verhaal gaat echter door heel China, dankzij studentengroepen die het als hun taak zien de arbeidersstrijd te steunen en erover te informeren. Vanuit het hele land komen steunbetuigingen en er worden solidariteitsmanifestaties georganiseerd - onder andere in Peking met portretten van Mao Zedong – want het protest komt van links.
Wanneer op 13 augustus een groep van veertig studenten naar Huizhou komt om ter plekke solidariteit met de werkers van Jiashi te betuigen, valt een zwaarbewapende politiemacht het appartement binnen en arresteert ze allemaal. Waar zij zijn is ook niet bekend.
ICOR, de internationale coŲrdinatie van revolutionaire partijen en organisaties vraagt om solidariteit. Berichten kunnen gezonden worden naar: coordinationint@yahoo.co.uk

25 augustus 2018 Geen controle op pesticiden in EU
Volgens de richtlijnen van de EU moeten bestrijdingsmiddelen gecontroleerd worden op schadelijke uitwerkingen via de voeding. Of ze bijvoorbeeld de hormoonhuishouding van mensen niet verstoren of schadelijk zijn voor de voortplanting. Dit moet minimaal iedere tien jaar opnieuw gebeuren - omdat in die tijd nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen gedaan kunnen zijn, waardoor een eerst onschadelijk geacht bestrijdingsmiddel dat toch blijkt te zijn. De internationale NGO Foodwatch constateert echter dat die hercontrole lang niet altijd gebeurt. De EU-instantie geeft als reden op onvoldoende mensen voor dit onderzoek te hebben. In feite worden hiermee de concerns die pesticiden leveren geholpen - ten koste van de gezondheid van de mensen in Nederland en andere Europese landen.

23 augustus 2018 Shell duurzaam?
Het energieconcern gaat in Nederland vier waterstoftankstations bouwen en krijgt daarvoor subsidie van de Nederlandse staat en van de EU. Auto’s op waterstof hebben een veel grotere actieradius dan elektrische auto’s en kunnen sneller worden opgeladen. Shell zegt zo een bijdrage te willen leveren aan het uitbreiden van duurzame energie. Directeur Shell Nederland Van Loon rijdt zelf in een waterstofauto.
Nu zijn auto’s die op waterstof rijden schoon in die zin dat zij alleen waterdamp uitstoten. Maar voor de productie van waterstof is veel energie nodig en die wordt in veel gevallen nog steeds geproduceerd met olie of gas. Shell kan er dus zijn fossiele brandstoffen altijd kwijt, met funeste gevolgen voor de opwarming van de aarde.
Shell is graag op alle energiemarkten thuis waar het winstmogelijkheden ziet - en in het bijzonder als daar een flinke subsidie wordt uitgedeeld. Een subsidie voor waterstofstations voor een steenrijk bedrijf, waarom is dat nodig? Shell heeft blijkbaar zeer goede connecties in Den Haag.

24 augustus 2018 Solidariteit met solidaire vluchteling
De Duitse politie heeft Alassa Mfouapon, een vluchteling uit Kameroen, die solidariteit met zijn medevluchtelingen organiseerde met geweld uitgezet naar ItaliŽ. Daar wordt door veel vluchtelingen en Duitsers tegen geprotesteerd. Ze zijn een internationale handtekeningenactie gestart om van de Duitse regering te eisen dat Mfouapon wordt teruggehaald naar Duitsland – en een heel andere vluchtelingenpolitiek. Alassa is wegens religieuze vervolging uit Kameroen gevlucht en op zijn tocht naar Europa in LibiŽ zwaar mishandeld. Zijn kind van twee jaar verdronk bij de tocht over de Middellandse Zee, waardoor zijn vrouw getraumatiseerd is. Hij woonde in de Duitse plaats Ellwangen (tussen Neurenberg en Stuttgart), in een asielzoekerscentrum waar hij veel medevluchtelingen bijstond als vertrouwenspersoon en organisator. Op 30 april dit jaar wilde de politie een vluchteling uit Togo, die in hetzelfde asielzoekerscentrum woonde, het land uitzetten De andere vluchtelingen wisten dit door geweldloos verzet te voorkomen en Alassa had daarbij een leidende rol.
Door de rechtse minister Seehofer en andere autoriteiten werd de leugen verbreid dat de vluchtelingen met geweld waren opgetreden en er werd een hele hetze rond hen gecreŽerd in de media. Dit werd gebruikt als excuus om een paar dagen later het asielzoekerscentrum met honderden politieagenten met honden het asielzoekerscentrum binnen te vallen, deuren in te trappen, vluchtelingen te slaan en te vernederen. De vluchteling uit Togo wordt uitgezet.
Een paar dagen later wordt door de vluchtelingen en sympathisanten een persconferentie georganiseerd waar Alassa Mfouapon de leugens over het optreden van de vluchtelingen weerlegt en zegt: “Wij zijn vluchtelingen, geen criminelen. Stop met het uitzetten.” Door zijn moedig optreden wordt hij in heel Duitsland bekend en her en der gevraagd te spreken. Maar dan wordt hij op Wereldvluchtelingendag, 20 juni, door de politie als een misdadiger van zijn bed gelicht en direct overgebracht naar ItaliŽ, omdat hij daar na zijn tocht over de Middellandse Zee eerder was geweest dan in Duitsland. De Duitse regering heeft daarbij niet eens op toestemming van ItaliŽ gewacht. Gezien de huidige Italiaanse regering met de uiterst rechtse minister Salvini van Binnenlandse Zaken loopt hij een groot risico naar Kameroen uitgezet te worden.
De opstellers van de petitie vinden het een grote schande, dat de Duitse regering – zoals vele andere - strijders tegen racisme en voor democratie en vrijheid geen asiel wil geven en roepen daarom ook internationaal op de petitie voor terugkeer van Alassa Mfouapon te tekenen: www.change.org/alassa

22 augustus 2018 Beveiligers in actie
Beveiligers op Schiphol hebben meer dan 100 maal een werkonderbreking gehouden, wat bij de vakantiedrukte duidelijk effect heeft. Ook collega’s bij de Vrije Universiteit in Amsterdam, het ministerie van defensie en MSD in Oss leggen regelmatig het werk voor een kwartier of een halfuur neer. Beveiligers werkzaam in de Rotterdamse haven en bij het academisch ziekenhuis in Maastricht gaan binnenkort tot actie over. De strijd gaat om een betere CAO, waarbij zowel een behoorlijke loonsverhoging als vaste banen en terugdringen van de werkdruk centraal staan. Nu de werkonderbrekingen niet lijken te helpen, hebben de vakbonden voor 4 september een 24-uursstaking op Schiphol uitgeroepen. Ook op andere plaatsen zullen stakingen van een hele dag worden georganiseerd.

20 augustus 2018 Erdogan valt Jezidi’s aan
In het weekend wordt in de Koerdische gebieden in Irak en SyriŽ en in een reeks van Europese steden geprotesteerd tegen de Turkse moordaanslag op de Jezidische leider Zeki Sengali. Hij was op weg naar een dorp in de Sinjar-regio, waar de moordpartij op Jezidi’s door ISIS (deze maand vier jaar geleden) herdacht zouden worden. ISIS vermoordde in 2014 de mannen die zich niet wilden bekeren, verkocht vrouwen en meisjes als slaven en probeerde van de jongens kindsoldaten te maken. Duizenden Jezidi’s wisten zich toen in de bergen in veiligheid te brengen - dankzij militaire steun van de zelfverdedigingsstrijdkrachten van de Koerdische PYD uit Rojava. Hoewel Sinjar in het Koerdische deel van Irak ligt, hadden ook de peshmerga’s zich teruggetrokken.
De goede relatie van de Jezidi’s met de Koerden van Rojava zijn Erdogan een doorn in het oog. Recent kondigde hij aan de Turkse militaire operaties in SyriŽ en Irak uit te breiden. Als reden daarvoor geeft hij ‘terrorisme’ op - waarmee hij de vrijheidsstrijd van de Koerden bedoelt - maar uiteindelijk gaat het hem om uitbreiding van de politieke en economische macht en invloed van Turkije in het Midden-Oosten.

19 augustus 2018 Aantal werklozen
Het aantal geregistreerde werklozen neemt de laatste paar jaar af. Per 1 juli waren er echter nog steeds 354.000 geregistreerde werklozen, dat is 3,9% van de beroepsbevolking.
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek waren dat er 42.000 minder dan drie maanden eerder. In die drie maanden vonden wel 307.000 mensen een nieuwe baan. Hoe dat mogelijk is? Van degenen die werk vonden stond slechts een op de drie als werkloos geregistreerd. De anderen hadden evenmin werk, maar werden niet als werkloze geteld, omdat zij zich zonder recht op een uitkering niet hadden ingeschreven bij de UWV - of op het moment van tellen ziek waren of een opleiding volgden.
Bedrijven klagen in de media dat ze geen mensen kinnen vinden. In werkelijkheid zijn er in Nederland ruim een miljoen mensen die werk zoeken of meer uren willen werken.

18 augustus 2018 Gaza: IsraŽl zet repressie voort
De IsraŽlische regering heeft in onderhandelingen met de VN, Egypte en Hamas de moordende blokkade van de Gazastrook wat afgezwakt, zodat via een grensovergang medicijnen, voedsel en andere essentiŽle zaken het dichtbevolkte gebied binnen kunnen. Ook mogen vissers uit Gaza nu in een bredere strook vissen. Intussen gaat de repressie nog onverminderd door. Bij de Mars voor de Terugkeer, die vrijdag voor de 21ste keer sinds 30 maart plaatsvindt, worden opnieuw 2 Palestijnse demonstranten door IsraŽlisch vuur gedood en tientallen worden gewond. Het aantal doden sinds eind maart loopt in de honderden. De IsraŽli’s schieten ook op medische hulpverleners. Onder hen zijn al drie doden en vele tientallen gewonden gevallen. Dit is in strijd met alle internationale regels en wetten. Stichting Kifaia die geld inzamelt voor medische hulpverlening in Gaza, vroeg minister Blok (VVD) dit te veroordelen, maar deze weigerde dat.

17 augustus 2018 Ook AustraliŽ ontduikt afspraken klimaatconferentie
Zoals eerder gezegd: de 2015 in Parijs gemaakte afspraken om een klimaatcatastrofe te voorkomen, zijn niet alleen onvoldoende, maar ook niet bindend. Onder leiding van president Trump trokken de VS zich helemaal terug. Deze week besluit premier Turnball van AustraliŽ de wetgeving die op basis van Parijs was gemaakt, af te zwakken wegens verzet binnen zijn partij. Ook deze week geeft een Australische rechter het Indiase concern Adani toestemming voor het ontwikkelen van een nieuwe grote kolenmijn, de Carmichael, in het Noordoosten van het land. Hij verwerpt de bezwaren van talloze inwoners van AustraliŽ en milieugroepen. Kolen zijn de fossiele brandstof die het meest bijdraagt aan de opwarming van de aarde. AustraliŽ ondervindt daar de laatste jaren zelf de gevolgen van. Er heerst ook dit jaar weer in delen van het land, vooral in New South Wales bij Sydney, een grote droogte, die tot sterfte van vee leidt en tot een veel lagere graanoogst.

16 augustus 2018 Postwerkers PostNL Amsterdam in actie
Postvoorbereiders, postbezorgers en postbodes van de Voorbereidingslocatie Johan Huizingalaan van PostNL in Amsterdam leggen van 07.30 uur tot 09.00 uur het werk neer. Er stonden 120 mensen bij de poort aan de Johan Huizingalaan. De sfeer was goed en strijdbaar. Er is tijdens de werkonderbreking een sfeer van onderlinge solidariteit tussen de voorbereiders, die binnen werken en de mensen die buiten werken, de postbodes en bezorgers. Een voorbereider zegt: ‘We hebben vandaag een signaal afgegeven dat we dit niet pikken. Dat hebben we met een vuist op tafel duidelijk gemaakt.’ De postwerkers eisen dat de combibundel niet wordt ingevoerd. Dat houdt in dat postbodes en postbezorgers het sorteerwerk van voorbereiders moeten gaan overnemen. Dit zou dan veelal op straat moeten gebeuren. Er is sprake van een dubbele bezuiniging. Landelijk wil PostNL 500 voorbereiders ontslaan. Daarnaast zou het werk van de voorbereiders, die vallen onder de CAO productie. overgenomen moeten worden door postbezorgers, die vallen onder de CAO postbezorgers. De minimumlonen van postbezorgers zijn aanzienlijk lager. PostNL legt een ultimatum van de FNV, naast zich neer. Op 2 juli hadden 50 actievoerders dit ultimatum bij het hoofdkantoor van PostNL in Den Haag overhandigd. Het liep op 9 juli af. Op 10 juli was er een werkonderbreking van de collega’s van het sorteercentrum in Den Bosch. Er zijn meer acties aangekondigd. Op 20 september is een landelijke actiedag. Alleen landelijke acties en stakingen, het volledig ontplooien van de vakbondsmacht kunnen dit stoppen.
- Geen ontslagen bij de voorbereiding, meer echte, vaste banen bij de bezorging!
- Fatsoenlijke lonen waar je van rond kan komen!
- Weg met de combibundel, bezuinigingsronde op voorbereiders van de baan!


16 augustus 2018 Koopkracht: nog leveren minima in
Steeds weer lees je: ‘Het gaat geweldig met de Nederlandse economie’. Maar wie plukt daar de vruchten van? In de CAO’s is in ieder geval het koopkrachtverlies van de crisisjaren nog niet goed gemaakt Nu het Centraal Planbureau meer precieze cijfers over koopkracht bekend maakt, blijkt dat dit jaar 27% van de huishoudens zijn koopkracht ziet dalen en volgend jaar nog 7%. Het betreft vooral huishoudens met een inkomen minder dan 115% van het wettelijk minimumloon en onder hen het meest mensen met een uitkering. Belangrijke oorzaak: de doorgaande verlaging van de bijstandsnorm en verlaging van huur- en zorgtoeslagen.

15 augustus 2018 Stelen van arme landen
Al 5000 jaar wordt in EthiopiŽ de graansoort teff verbouwd en gegeten, vaak in de vorm van zurige pannenkoeken. Dit graan blijkt allerlei eigenschappen te hebben, waar zeker in deze tijd veel vraag naar is: het is glutenvrij, rijk aan mineralen als magnesium en zink en ook aan eiwitten en vezels. Dit zou EthiopiŽ goede mogelijkheden geven om producten op basis van teff te produceren en naar het buitenland te exporteren. Het zou werkgelegenheid bieden voor de miljoenen werkloze EthiopiŽrs en broodnodige deviezen opleveren. Maar, meldt de NOS, vooral dat exporteren van op teff gebaseerde producten mag EthiopiŽ niet, omdat twee Nederlanders. H. Turkensteen en J. Roosjen, 15 jaar geleden een patent hebben laten vastleggen op het verwerken van de 5000 jaar oude graansoort. Deze heren staan op hun patentrechten. In een poging de verontwaardiging die dit oproept te sussen, tonen ze wel hun īgoede wilī door het verwerken in EthiopiŽ zelf oogluikend toe te staan en een klein percentage van de opbrengst als ontwikkelingshulp te beloven. EthiopiŽ stapt naar het Arbitragehof van de Internationale Kamer van Koophandel om dit patent aan te vechten. Volgens Visser van NGO OxfamNovib maakt EthiopiŽ wel een kans politiek gelijk te krijgen, maar is dat juridisch niet zo zeker. Dat zou betekenen dat het land belangrijke inkomsten en werkgelegenheid zou mislopen dankzij de hebzucht van twee Nederlanders. Het is stuitend, maar dit soort praktijken zijn ingebakken in het huidige economische systeem.

14 augustus 2018 BTW-verhoging treft vooral primaire levensbehoeften
De verhoging van het lage BTW-tarief van 6 naar 9 % per 1 januari zal vooral de primaire levensbehoeften duurder maken. Volgens het CBS gaat het bij het lage tarief voor 72% om voedsel, medicijnen en andere zaken die iedereen als eerste nodig heeft. Daardoor zal de tariefstijging, die vrijwel zeker direct in de prijzen doorberekend zal worden, vooral mensen treffen die zich niet veel extra’s kunnen permitteren. Economen van de ING-bank hebben berekend, dat de belastingverhoging de uitgaven van een huishouden gemiddeld met € 300 zullen doen stijgen, maar geven geen specificatie per inkomensklasse. Zij stellen wel, dat rijk en arm ongeveer gelijkelijk met een prijsverhoging van 0,6% te maken zullen krijgen, maar dat komt omdat ook boeken en kunst onder het lage BTW-tarief vallen en die worden meer door mensen met meer geld gekocht. De BTW-verhoging moet de regering € 3,1 miljard euro opleveren, die zij voor een deel weer gebruikt om de inkomstenbelasting te verlagen maar dan vooral voor de hogere inkomens. De bedoeling van de regering – en de ING-economen zijn het daar mee eens - is uiteindelijk tot ťťn belastingtarief voor iedereen, rijk en arm te komen, de zogenaamde vlaktaks, zowel voor de inkomstenbelasting als voor de BTW. De regering Rutte III beperkt zich niet totdeze herverdeling van arm naar rijk, zij is ook dienstverlener van de grote bedrijven, voor wie zij de winstbelasting in stappen verlaagt van 25% naar 21% in 2021 en de dividendbelasting afschaft.

13 augustus 2018 Duizenden Amerikanen op straat tegen fascisten
Vijftien duizend Amerikanen waren zondag naar Washington gekomen om hun afkeer te laten blijken van de demonstratie van ‘Unite the Right’ die daar gepland was. De fascisten hadden de brutaliteit hun demonstratie met honderden extreemrechtse figuren van een jaar eerder in Charlottesville in de staat Virginia te herdenken, waarbij zij antifascistische tegendemonstranten aanvielen. Een nazi reed toen met zijn auto op tegendemonstranten in, met als gevolg een dode vrouw en verschillende gewonden. Tot woede van veel Amerikanen, zei president Trump dat de confrontatie in Charlottesville de schuld van beide partijen was. Daardoor gesterkt hadden de fascisten ook dit jaar weer in Charlottesville willen demonstreren, maar dat verbood de stad. De manifestatie werd toen naar vlakbij het Witte Huis verplaatst, waar uiteindelijk maar iets meer dan 20 extreemrechtse figuren opdoken, met “Make America great again’ op hun hoed en of gewikkeld in de Amerikaanse vlag. Zij werden door een grote politiemacht afgeschermd van de tegendemonstranten, maar beŽindigden hun bijeenkomst maar snel.

12 augustus 2018 Gevaarlijke situatie in haven Antwerpen<
Zaterdagmiddag ontstaat brand in een loods aan het Leopolddok in Antwerpen gevuld met 5.000 ton nikkelsulfide. De rook verspreidt zich in de wijde omgeving over andere bedrijven en woonhuizen. Die rook veroorzaakt oogirritatie en hoest, maar het inademen van nikkelsulfide kan ook kanker veroorzaken. Daarom werd iedereen in een omtrek van bijna 2 kilometer geŽvacueerd, maar de rook kwam verder, tot in de Nederlandse plaatsen Putte en Ossendrecht. Het duurt tot zondag voordat de brandweer de zaak min of meer onder controle heeft.

11 augustus 2018 Roemenen zijn corrupte elite zat
Vrijdag gaan 100.000 Roemenen de straat op in Boekarest, maar ook in andere steden als Cluj Napoca en Timisoara. Zij eisen het aftreden van de regering, gevormd door de PSD, die zich te buiten gaat aan onbeschaamde corruptie, fraude en vriendjespolitiek, terwijl veel Roemenen geen werk hebben en in armoede leven. Voor mensen die een uitkering nodig hebben heeft de regering de sancties zelfs verscherpt. Vorige maand presteerde zij het zelfs met hulp van het hooggerechtshof het hoofd van de anti-corruptiedienst af te laten zetten. De politie ging vrijdag zo tegen de demonstranten met traangas, waterkanonnen en de wapenstok te keer, dat 440 mensen gewond werden, waarvan 24 politieagenten. Desondanks gaan zaterdag opnieuw vele tienduizenden de straat op.

10 augustus 2018 Piloten Ryanair staken in vijf landen tegelijk
Vrijdag leggen de piloten van de Ierse goedkope vliegmaatschappij opnieuw het werk 24 uur neer. Ook het dreigen van Ryanair met ontslagen en overplaatsen van vluchten naar Polen hield de collega’s niet van staken af. Het zijn nu de piloten uit vijf landen tegelijk: Ierland, Zweden, BelgiŽ, Duitsland en deze keer ook Nederland. De directie had gehoopt dat de staking in Nederland door de rechter verboden zou worden ‘omdat de vakantiegangers er te veel nadeel van zouden hebben’, maar daar ging de rechter in Haarlem donderdag niet in mee. Wel gaf hij Ryanair toestemming om andere piloten, dus onderkruipers, in te zetten, omdat volgens hem vakbond VNV de staking te laat had aangekondigd. Dat moest minstens drie dagen van tevoren, vond hij. Maar als gevolg van de staking vielen 400 vluchten uit en het lukte de vliegmaatschappij dan ook lang niet alle passagiers om te boeken. Ryanair zal hen daarom schadevergoedingen moeten betalen. Geschat wordt dat de staking Ryanair € 21 miljoen gaat kosten. De eisen van de piloten zijn behalve een loonsverhoging, een verzekering voor werkloosheid en pensioen volgens de regels van het land waarin zij werken – nu is dat volgens de Ierse wetten, die geen uitkering kennen als iemand niet in Ierland woont. En verder het in dienst nemen van de vele piloten die nu nog officieel als zzp’er werken. Dat is ook belangrijk voor de strijd: In Nederland werden donderdag de vliegtuigen bestuurd door Belgische zzp’ers, die bang waren anders niet meer opgeroepen te worden. Ook het cabinepersoneel van Ryanair voert actie voor vergelijkbare eisen. Ook dat heeft in verschillende landen al stakingen doorgevoerd. In Nederland zegt de FNV eerst onderhandelingen 'nog een kans te willen geven’.

10 augustus 2018 Supermarkten nemen een loopje met jonge werkers
Het NOS-programma Mashup deed onderzoek naar de arbeidsomstandigheden van jongeren die in supermarkten werken en stuitte daar op allerlei misstanden. Met vakbond FNV voerden jongeren al actie (zie nieuws 20 juli) tegen te lage lonen, omdat hun loon niet verhoogd wordt als ze daar, door taakverandering of meer ervaring, wel recht op hebben. Het blijkt echter dat veel jongeren ook gedwongen worden tot overwerk omdat ‘iets nog af moet’ en daar ook niet voor betaald worden. Regelmatig krijgt een jongere die zich ziek meldt te horen, dat hij dan zelf maar voor een vervanger moet zorgen en anders zelf toch maar moet komen. De meeste jongeren waar het programma mee sprak werken bij Albert Heijn of Jumbo.

9 augustus 2018 Krokodillentranen over ‘te weinig huizen’
Vooral grote Nederlandse steden klagen dat er te weinig betaalbare woningen zijn voor hun inwoners. Dat kan niemand verbazen, die de woonpolitiek van de regering en van veel gemeenten heeft gevolgd: Een groot deel van de gemeenten heeft bewust het aantal sociale huurwoningen teruggebracht, door sloop, door ‘opplussen’ tot duurdere huizen en door minder sociale woningen te bouwen. Dit werd en wordt brutaalweg verkocht als middel om de criminaliteit en andere problemen terug te dringen. In feite je reinste discriminatie en zucht naar het prestige van een stad met rijkere inwoners. Om dezelfde reden werden projectontwikkelaars die dure huizen wilden bouwen aan het hart gedrukt en was er minder aandacht voor huizen voor mensen met een modaal inkomen. In In plaats van te zorgen voor betaalbare huizen voor werkende mensen gedroeg een reeks directeuren van woningcorporaties zich meer als vastgoedbaron. Een eerdere regering-Rutte voerde de verhuurdersheffing in, die jaarlijks rond 1,5 miljard euro wegslokt van geld dat aan die sociale woningen besteed had kunnen worden. Dat is vragen om problemen, die nog groter worden als ook verzorgingshuizen en opvanginstellingen gesloten worden, omdat mensen zo lang mogelijk thuis moeten wonen. Een probleem voor vele tienduizenden mensen die, geen goede betaalbare woning kunnen vinden of pas na jaren. Veel gemeenten zien het probleem pas als de vacatures op scholen en in ziekenhuizen niet meer ingevuld kunnen worden, omdat de lerares en de verpleger geen betaalbaar huis in de stad kan vinden. De Rode Morgen eist:
Goede en betaalbare woningen voor werkenden en uitkeringsgerechtigden!
Stop de afbraak, voor uitbreiding van de sociale woningbouw!
Verbod op speculatie met woonruimte en bouwgrond!


8 augustus 2018 ‘Gemiddelde’ lonen en prijzen
Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt, dat de prijzen voor consumenten in juli 2,1% hoger waren dan in juli vorig jaar. Een stijging met meer dan 2% was sinds september 2013 niet meer voorgekomen. Belangrijke oorzaak is een huurstijging van 2,3 % en een stijging van de energieprijzen met gemiddeld 0,9%, beide per 1 juli. Consumentenprijzen wil zeggen: niet alle prijzen, maar alleen van goederen en diensten die door consumenten, huishoudens worden gekocht, niet bijvoorbeeld van de prijs van het ijzererts voor de hoogovens. Om tot een gemiddelde verhoging van deze prijzen te komen, gaat het CBS uit van een pakket aan goederen en diensten, dat ‘de gemiddelde Nederlander’ zou kopen. Dit pakket wijkt vaak nogal af van wat een huishouden van werkende mensen echt verbruikt. Vaak is de prijsstijging voor die producten hoger. Het CBS heeft verder uitgerekend, dat een gemiddeld huishouden waarvan ťťn persoon betaald werk heeft, in 2016 € 46.000 verdiende en een huishouden met twee verdieners gemiddeld € 60.000. Ook in die gemiddelden zullen velen zich niet herkennen. Het gemiddeld besteedbaar inkomen nam voor tweeverdienersgezinnen tussen 2011 en 2016 met 5% toe, terwijl het voor de eenverdienersgezinnen 2% lager was. Als oorzaken noemt het CBS een grotere arbeidsaftrek voor belastingen en een hogere combinatiekorting voor kinderen bij tweeverdieners. Het aantal tweeverdienershuishoudens neemt nog steeds toe. In 2016 waren er volgens het CBS 2,3 miljoen tegenover 610.000 eenverdienershuishoudens. Dat is bijna 4 tegen 1, terwijl die verhouding in 2006 nog 3 tegen 1 was. Dat gezinnen met ťťn inkomen vaak moeilijk meer rond kunnen komen, is een uiting van de verscherping van de uitbuiting.

7 augustus 2018 Klimaat: rekening naar de energieconcerns
De overgang naar duurzame energie maakt ook grote veranderingen nodig in het netwerk, dat de energie naar de bedrijven en de woonhuizen brengt. Drie grote netwerkbedrijven, Stedin, Enexis en Alliander, overheidsbedrijven, willen daarom toestemming van de regering om de leveringskosten die een aanzienlijk deel uitmaken van ieders energierekening extra te verhogen. Dat er grote investeringen gedaan moeten worden, is een feit. Maar de kosten hiervan moeten gedragen worden door de grote energiemaatschappijen die jarenlang gigantische winsten hebben gemaakt met fossiele brandstoffen en dat liefst nog zolang mogelijk doorzetten.

7 augustus 2018 Trump stelt sancties in tegen Iran
De Amerikaanse president zegde al eerder het nucleair akkoord met Iran op. Als consequentie daarvan worden dinsdagochtend 6 uur Nederlandse tijd economische sancties tegen Iran van kracht die handel drijven met en investeringen in het land zo goed als verbieden. De EU houdt wel vast aan het nucleair akkoord en stelt zich opvallend duidelijk tegen Trump op door een fonds te creŽren om Europese bedrijven juridisch en financieel te steunen die door de Amerikaanse sancties voor Iran in de problemen komen. Bedrijven moeten officieel zelfs toestemming vragen als ze zich wel aan de sancties willen houden. Dat neemt niet weg, dat verschillende Europese ondernemingen zoals de autoconcerns PSA (Frankrijk) en Mercedes (Duitsland) al laten weten van investeringen in Iran af te zien. Dit uit bezorgdheid over hun investeringen in de VS en leningen bij Amerikaanse banken enz. Het verschil tussen de VS en de EU betreft ook niet al of niet geloven, dat Iran aan een kernwapen werkt, maar tegengestelde economische en politieke belangen. In Iran vinden nog regelmatig grote betogingen plaats, zowel tegen de onderdrukking door de reactionaire ayatollahs als tegen de werkloosheid, armoede en prijsstijgingen. Trump hoopt dat de sancties de armoede nog groter maken en dat daarmee de positie van de ayatollahs ondermijnd wordt. Maar het Iraanse volk zal zichzelf moeten bevrijden, het heeft van het Amerikaans imperialisme ook niets te verwachten.

6 augustus 2018: 2 graden warmer kan van aarde al broeikas maken
In het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences schrijft een internationale groep van klimaatwetenschappers: Als de gemiddelde temperatuur op aarde 2 graden hoger wordt dan voor de industriŽle revolutie, dreigt er een omslag te ontstaan, die de mens niet meer kan controleren. Dan kunnen de nu bevroren toendra’s die veel methaan vasthouden dat juist vrijgeven, en kunnen de regenwouden en oceanen die nu veel CO2 opnemen, die juist gaan spuien enzovoorts, Dit kan er toe leiden dat de temperatuur op aarde met 4 tot 5 graden stijgt en hoger wordt dan ooit in de laatste 1,2 miljoen jaar, terwijl door het smelten van ijs de zeespiegel 10 tot 60 meter stijgt en grote delen van de aarde onleefbaar worden. En volgens de wetenschappers is het heel realistisch om met een stijging van 2 graden Celsius rekening te houden, zelfs als alle landen de op de klimaatconferentie in Parijs december 2015 gedane beloften nakomen. Om zo een catastrofe te vermijden moet de mensheid volgens hen radicaal anders omgaan met de aarde. Inderdaad, het kan nog, maar het huidige handelen van grote concerns en imperialistische landen bewijst dat het alleen zal lukken als de mensen een eind maken aan het staatsmonopoliekapitalisme dat de jacht op maximale winst als enige maatstaf heeft.

6 augustus 2018 Alle kernwapens de wereld uit!
Op 6 en 9 augustus herdenken vele tienduizenden Japanners officieel de kernaanvallen op Hiroshima en Nagasaki in 1945 aan het eind van de tweede wereldoorlog. Japan was militair al verslagen, maar de VS wilde voorkomen dat de Sovjet-Unie op Japans grondgebied zou oprukken. Na de kernaanvallen gaf Japan zich over aan de VS en kwam daarna omder Amerikaanse invloed. Honderdduizenden mensen kwamen door de bombardementen om, direct en door een pijnlijke dood in de weken erna en ook nog jaren later als gevolg van de radioactieve straling. Gebombardeerde gebieden konden lange tijd niet worden gebruikt. Bij de herdenkingen wordt steeds gezegd: dit nooit meer, schaf alle kernwapens af. Maar intussen hebben nog steeds minstens negen landen kernwapens: VS, Rusland, China, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, India, Pakistan, IsraŽl, Noord-Korea en werd er door het eerste en het laatste land pas nog mee gedreigd. De kernwapens zijn veel krachtiger dan die in 1945 in Japan zijn gebruikt. Intussen wordt o.a. in Duitsland gediscussieerd over een eigen kernwapen als het Amerika van Trump geen zekere bondgenoot meer is in de strijd voor zijn imperialistische belangen. De door de VS en Rusland afgesproken afbouw van het kernwapenarsenaal ligt zo goed als stil. Er wordt gewerkt aan kleinere, tactische kernwapens, die dood en verderf in kleinere hoeveelheden zouden zaaien. Die dreigen daarmee eerder gebruikt te worden. De Rode Morgen, lid van ICOR, strijdt voor een verbod op alle kernwapens, met hun gruwelijke gevolgen voor mens en natuur. Daarom moeten ook de Amerikaanse kernwapens weg uit de basis Volkel in Noord-Brabant.

4 augustus 2018 Terreur door Erdogan in Afrin
Amnesty International spreekt van een klimaat van terreur tegen de vooral Koerdische bevolking van Afrin in Noord-SyriŽ. Het Turkse leger is hier begin dit jaar binnengevallen in samenwerking met leden of oud-leden van reactionaire islamitische strijdgroepen, zoals Al Qaida en ISIS. De Koerdische zelfverdedigingseenheden hebben dapper verzet geboden, maar in maart besloten de directe oorlog te stoppen en op guerrilla-acties over te gaan om de bevolking zoveel mogelijk te sparen. Een paar honderdduizend bewoners van Afrin zijn toen naar Shehba gevlucht, waar ze in kampen zijn ondergebracht. Wat later zijn ook fanatiek islamitische rebellen uit Idlib met een vrijgeleide naar Afrin verplaatst, toen het leger van Assad Idlib met hulp van Rusland weer innam. Dit soort groepen oefent een openlijke terreur uit met geweld, arrestaties en verdwijningen tegen het deel van de bevolking dat er nog woont, zegt Amnesty na een onderzoek. Bezittingen van de bewoners worden in beslag genomen. Het onderzoek was overigens niet gemakkelijk, want de NGO kreeg geen toestemming van het Turkse leger om het gebied binnen te gaan en ondervroeg daarom veel mensen die er recent geweest waren. Turkije kreeg voor de bezetting van Afrin feitelijk groen licht van Rusland. De VS, die graag met de Koerden als effectieve strijdgroep tegen ISIS had samengewerkt, verzette zich niet werkelijk. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Blok (VVD) zei slechts dat ‘er wel wat veel doden vielen in Afrin.’

3 augustus 2018 Beveiligers zetten acties door
Sinds begin juli voeren beveiligers actie voor een fatsoenlijke loonsverhoging en menselijke werkroosters. De acties begonnen nadat de onderhandelingen voor de CAO Particuliere beveiliging en de CAO G4S Aviation Security (1200 beveiligers op Schiphol) vastliepen. De acties zijn nog bescheiden: precies volgens de regels werken en korte werkonderbrekingen. Maar Schiphol stapte al naar de rechter om zelfs dat op de luchthaven tot 30 september te laten verbieden. Gezien de grote vakantiedrukte konden die bescheiden acties immers toch wel eens pijn gaan doen. De rechter stelt echter dat de beveiligers op Schiphol tot 2 september 5 maal 15 minuten per dag het werk mogen onderbreken en daarna onbeperkt. Ook beveiligers bij ziekenhuizen zoals het UMC in Maastricht hebben al actie gevoerd.

2 augustus 2018 Rechter steunt union busting
Vliegmaatschappij Transavia weigert met de FNV te onderhandelen over een cao voor het cabinepersoneel. Hij wil dat alleen met de categoriale vakbond VNC doen, met als argument dat die de meeste leden heeft, maar waarschijnlijk omdat die meegaander is. De rechtbank in Haarlem geeft de Transavia-directie gelijk, met als excuus dat de FNV met 133 leden bij Transavia ‘een te klein deel van het personeel’ zou vertegenwoordigen. VNV heeft er een paar honderd leden.

1 augustus2018 PostNL: regering helpt de zwakken
Ook al halveert PostNL het aantal brievenbussen, hij mag volgend jaar de prijs van de postzegel en andere diensten met 14,2 % verhogen, laat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) weten. Het bedrijf had vorig jaar ‘maar’ € 148 miljoen netto winst, bijna een halvering van de winst van het jaar daarvoor als gevolg van de concurrentie. Dat postbezorgers, postbodes, sorteerders maar een schamele 2% verhoging krijgen, terwijl hun uurloon vaak maar net boven het minimum-uurloon uitkomt en ze vaak geen fulltime baan en een vast contract hebben – daar maakt de ACM zich niet druk over. Dat zullen de collega’s zelf moeten doen.

Wil je reageren of heb je zelf een voorstel voor een nieuwsbericht?
Mail naar: redactie@rodemorgen.nl!


Nog even opzoeken wat er vorige week of vorig jaar gebeurde?
Kijk in het archief