RM Nieuws

Kijk hier voor het Archief


Arbeidsreserve van 1,5 miljoen mensen
Trump eist gegevens tegenstanders op
Acties in de zorg (1)
Acties in de zorg (2)
De vervuiler ontvangt
Europa bouwt nieuwe muur
Trump en zijn fascisten
Werkdruk bij KLM
Klimaatverandering zet door
Actie voor vakbondsvrijheid Zuid-Korea
Kinderen de dupe
Meeste vrouwen werken parttime
voetbalvrouwen>
NAM wil doen wat ze wil
Zorreguieta was voor de dictatuur
Egyptische textielwerkers staken
Overwinning Amsterdamse buurtbewoners
Staking Indonesische havenwerkers
Herdenking Hiroshima en Nagasaki
Tunesische vissers blokkeren racisten
Zonder harde maatregelen worden delen Europa en AziŽ onleefbaar
Het geld of de eieren
Aanval op redders van vluchtelingen
Bezuinigen jeugdzorg maakt slachtoffers
Regering subsidieert kernenergie
Dieselauto’s: het criminele bedrog gaat gewoon door
Krokodillentranen over personeelstekort
Eťn op de zes geen geld voor vakantie
Kabinet wil zelfzorgmedicijnen duurder maken
Politiegeweld Hamburg
Scheepsslopers Pakistan stellen ultimatum
Geheime dienst wil zelfs patiŽntendossiers
Middeleeuwse epidemie Jemen
Akzo Nobel blijft lekken
Klimaatprobleem voor fossiele energie
Favoriet bij belastingontduikers
Nieuwe medische academie Kobani
Ook kartel over milieubedrog
Onderste steen moet boven in Dordt
Marokkanen massaal de straat op
Kritiek op werkloosheidswet
Shell boort in poolgebied
Twintig miljard extra voor bedrijven
60 jaar pensioen!
Verjaardag mislukte coup
Poolse regering verder naar rechts
Schoon als de wind meezit
China’s eerste buitenlandse basis
zzp-ers in 19de eeuw
Gaza afgesloten van stroom
Klap voor ISIS
G20-armpje drukken
Alle Volvo’s met elektromotor
Arrestatie directeur Amnesty
Vergif in Dordt
Hogere vergoeding ontslag
Jeugd bij Trump geen toekomst
Gelijk loon voor gelijk werk
Nationale staking BraziliŽ
IsraŽl wil geen hulp uit Nederland
Strijd Spaanse havenwerkers loont
Sterke toename huidkanker
Inkomens lager
Taser gebruikt tegen inbreker
Bosbranden bij de Noordpool
Onderwijsactie overal een succes
Dure show rond kolencentrales
Nederlandse staat veroordeeld om Srebrenica
Reinigingsdienst Athene staakt
Kettingreactie Tihange
Meer geld naar winst
CNV-bestuur helpt AH
Verbod op goedkope ontslagtruc
Geheimzinnig handelsverdrag
‘VS laten martelen in Jemen'
Eerder versleten - later met pensioen
Nationale staking Uruguay
IJsplateau Antarctica breekt af
Internationale steun Indonesische havenwerkers
‘Cabines best comfortabel
Solidariteit Indonesische mijnwerkers
Actie op het spoor
Chemours loost brutaal door
Tot uw dienst!
Flatbrand Londen
100 jaar Oktoberrevolutie
Marokkanen demonstreren
Jeugdwerkloosheid daalt niet
Schuiven met mensen
DNB in jouw belang?
Geweld tegen vakbondsactivisten
Tijd voor een feestje?
Zelfstandige staking buschauffeurs
Dow loost chemicaliŽn
Wie profiteert?
Verkiezingen Frankrijk
Actie tegen nazi-demonstratie
Geen controle belastingontduiking
Ontslagen om zwangerschap
Britten stellen andere prioriteiten
Flexibel inkomen
Belasting ontduiken
Asociale corporatie
Rechtszaak om gezonde lucht
Imperialisme om Qatar
Onderwijzers staken
Spaanse havenwerkers in actie
Westbank 50 jaar bezet
Trump arbeidersvriend?
Berberprotest tegen Marokkaanse regering
Staking tegen rancunemaatregel
Nederland blijft achter
Onzeker werk
SOMO over belastingtrucs
Kostendelersboete niet van tafel
VS stappen uit klimaatakkoord
Loondumping truckers
Regering helpt bij belastingontduiking
Vrouwen tegen Turkse dictatuur


16 augustus 2017 Arbeidsreserve van 1,5 miljoen mensen
Het aantal officiŽle werklozen daalt tot 451.000 - maar feitelijk zijn meer dan 1,5 miljoen mensen beschikbaar voor werk. Dat blijkt uit de cijfers over de werkgelegenheid in het tweede kwartaal, die het Centraal Bureau voor de Statistiek publiceert.
Die ‘officiŽle’ 451.000 werklozen zijn mensen die op zoek zijn naar werk en direct beschikbaar zijn - dus bijvoorbeeld geen cursus volgen, ‘stage lopen’ of ziek zijn. Worden de mensen die op zoek zijn (maar tijdelijk verhinderd of na zoveel afwijzingen niet meer zoeken) wel meegeteld, dan komen er volgens het CBS nog eens 436.000 werklozen bij.
Dan zijn ook niet de 203.000 mensen meegeteld die wel willen werken, maar niet gezocht hebben of beschikbaar zijn. Daarnaast telt het CBS 460.000 mensen met een parttime contract die meer uren willen werken.
Dit betekent dat ruim 1,5 miljoen mensen in Nederland beschikbaar zijn voor werk, maar geen of een te kleine baan hebben.
Het aantal banen van loonafhankelijken, zzp’ers en andere zelfstandigen is in het vorige kwartaal gestegen tot 10,2 miljoen. In de laatste vier kwartalen hebben 167.000 mensen een baan gevonden, waarvan er slechts 11.000 vast waren. Omdat een grote groep twee of drie baantjes heeft, zijn er maar iets minder dan 8,6 miljoen mensen aan het werk.
Een extra reden om te strijden voor een werkweek van 30 uur met behoud van het volle loon, pensioen op 60 jaar en volwaardige banen voor jongeren.

16 augustus 2017 Trump eist gegevens tegenstanders op
Het Amerikaanse ministerie van Justitie wil van webhostingsbedrijf Dreamhost alle gegevens van de 1,3 miljoen bezoekers van de website disruptj20.org - een website waarop informatie gedeeld werd door organisaties die door heel de VS acties tegen Trump organiseerden rond zijn inauguratie op 20 januari. Het ministerie wil niet alleen de IP-adressen weten (die te herleiden zijn tot personen) maar ook waarop werd geklikt, wat vanaf ieder adres gedownload of ge-upload werd. Dreamhost noemt deze eis misbruik van overheidsgezag en heeft een rechtszaak aangespannen. Het ministerie vindt dat een beroep op de privacywetgeving hier niet van toepassing is.
Volgens deskundigen zou het opvragen van die gegevens door de staat in Nederland nu door rechters worden verworpen. Met de nieuwe sleepnetwet van de aftredende regering gaat het echter wel die kant uit. Een burgerinitiatief ‘Sleepwet’ verzamelt handtekeningen voor een referendum over deze wet.

15 augustus 2017 Acties in de zorg (1)
Opnieuw wordt er actie gevoerd bij de verpleeghuizen en de thuiszorg van HWW in Den Haag. Terwijl de werkdruk hoog is en er veel uitzendkrachten worden ingezet, wil de HWW-directie ruim honderd mensen ontslaan. Voor een belangrijk deel gaat dat om mensen die soms tientallen jaren hun werk naar ieders tevredenheid doen, maar nu ontslagen zouden moeten worden omdat hun kennisniveau niet hoog genoeg zou zijn. De directie wil namelijk voortaan alleen maar zorgwerkers met een opleiding op niveau drie en wie dat papier volgens de directie niet kan halen, moet worden afgedankt. Wie wel mag blijven wordt kriskras door de stad ingezet, zodat de cliŽnten iedere keer nieuwe gezichten zien. De collega’s voeren hier al maanden actie tegen. Er worden bakstenen uitgedeeld aan iedereen die het hoofdkantoor binnengaat, omdat de directie hen als een baksteen laat vallen. De dag erop wordt door een groep collega’s gestaakt - zoals zij dat een week eerder ook deden.

15 augustus 2017 Acties in de zorg (2)
Bij de verschillende verpleeg- en verzorgingshuizen van de Friese Kwadrantgroep is de werkdruk extreem hoog, wat weer tot een hoog ziekteverzuim leidt. De collega’s eisen daarom meer handen aan het bed, door het aannemen van nieuwe mensen en verhoging van het aantal contracturen voor wie dat wil. Na eerdere acties hebben zij een petitie voor deze eisen georganiseerd die door meer dan 500 collega’s ondertekend is. Onder druk hiervan heeft de directie gezegd eind deze week te willen praten, maar er zijn eerder gesprekken geweest die uiteindelijk niets opleverden. Daarom maakt een groep collega’s met een vakbondsbus dinsdag een tour langs alle zorginstellingen van de Kwadrantgroep om met de collega’s te praten en extra handtekeningen op te halen.

14 augustus 2017 De vervuiler ontvangt
De staat, provincies, gemeenten hebben vorig jaar 25,3 miljard euro binnengekregen aan milieubelastingen en milieuheffingen – dat is 3% meer dan vorig jaar. Milieubelastingen (€ 20,7 miljard) zijn onder andere energiebelasting, accijns op benzine en motorrijtuigenbelasting. Milieuheffingen (€ 4,6 miljard) moeten worden betaald voor zaken als rioolaansluiting en het verwerken van afval. Twee derde van het totale bedrag wordt door de huishoudens betaald - slechts een derde door de bedrijven. De energiebelasting is voor een gezin verhoudingsgewijs veel hoger dan voor een grootverbruiker van energie als de hoogovens van Tata Steel.
Voor kolenbelasting kwam vorig jaar maar € 3 miljoen binnen - in plaats van de € 195 miljoen in 2015. In ruil voor sluiting van een paar oude kolencentrales wordt de kolenbelasting voor de bedrijven afgeschaft. In plaats daarvan is een ‘Opslag duurzame energie’ ingevoerd, waaraan een gemiddeld huishouden nu € 20 per jaar betaald. (Dat wordt straks meer). Van die € 25,3 miljard gaat ongeveer de helft naar bedrijven en instellingen als subsidie voor investeringen in duurzaamheid - inclusief ruim twee miljard euro naar kolencentrales voor het bijstoken van biomassa.

14 augustus 2017 Europa bouwt nieuwe muur
Hulpverleningsorganisaties als ‘Save the Children’ en ‘Artsen zonder Grenzen’ zeggen hun schepen - die vluchtelingen van de verdrinkingsdood redden - terug te moeten trekken. Nadat ItaliŽ kort geleden aankondigde de Libische kustwacht financieel en technisch te ondersteunen, laat die kustwacht weten dat zij op zal treden tegen schepen die zich zonder haar toestemming in de internationale wateren voor de Libische kust bevinden. Een Italiaanse overheidsinstantie waarschuwt de hulporganisaties dat dit de veiligheid van hun operaties in gevaar brengt.
Er wordt een campagne wordt gevoerd, waarin wordt beweerd dat de hulporganisaties samenwerken met mensensmokkelaars. ItaliŽ schakelt nu met steun van de EU LibiŽ in om vluchtelingen buiten Europa te houden.
Door het terugtrekken van de hulpschepen zullen honderden vluchtelingen extra verdrinken. En degenen die door de kustwacht terug naar LibiŽ gebracht worden, komen daar in kampen die op concentratiekampen lijken - met gebrek aan alles, mishandeling en dwangarbeid als vooruitzicht. Na de muur met hulp van de Turkse dictator Erdogan wordt hier een nieuwe muur opgetrokken voor mensen die op de vlucht zijn voor oorlogen, milieuvernietiging en armoede - veroorzaakt door het kapitalisme en de winsteconomie.

14 augustus 2017 Trump en zijn fascisten
In Charlottesville in de Amerikaanse staat Virginia demonstreerden honderden racisten en fascisten - Ku Klux Klan-aanhangers en andere extreemrechtse figuren. Onder het motto ‘Unite the Right’ werden leden van talrijke fascistische en fascistoÔde bewegingen bij elkaar gebracht. Aanleiding was het plan om in Charlottesville een standbeeld te verwijderen van generaal Lee, die in de Amerikaanse Burgeroorlog voor de zuidelijke staten tegen de afschaffing van de slavernij vocht. Niet alleen werd openlijk de fascistengroet gebracht en werden fascistische en racistische leuzen geschreeuwd, knokploegen vielen ook met geweld tegendemonstranten en omstanders aan – die overigens in de meerderheid waren. Ten slotte reed een neofascist met een auto in op de tegendemonstranten, waarbij een vrouw omkwam en 19 anderen (zwaar) werden gewond. Progressief Amerika reageerde direct overal met demonstraties en acties tegen dit fascistisch geweld.
President Trump bromde wat over ‘geweld en haat van alle kanten’. Later volgde een schijnbare aanpassing vanwege de algehele verontwaardiging. Dat is ook niet vreemd, want hij heeft niet voor niets Bannon (eigenaar van de extreemrechtse website Breitbart News) als zijn belangrijkste adviseur tijdens de verkiezingscampagne en nu tijdens zijn presidentschap. Bannon is een exponent van de zogenaamde ‘Alt-right’ beweging – groot op internet - die in werkelijkheid meer met het oude extreemrechts en het fascisme gemeen heeft. Fascisten als ex-Ku Klux Klan-leider Duke spraken openlijk hun steun aan Trump uit.

13 augustus 2017 Werkdruk bij KLM
De werkdruk onder het grondpersoneel van de KLM op Schiphol is hoog, vooral bij de bagage-afhandelaars. Dit tast de gezondheid van de collega’s aan – te merken aan een hoog ziekteverzuim - en leidt ook tot onveilige situaties. Dat blijkt uit een onderzoek onder meer dan duizend collega’s die onder andere vrachtvliegtuigen laden en lossen, de bagage van passagiers in- en uitladen, bij de technische dienst werken en passagiers inchecken. Hoewel het aantal passagiers en vluchten de laatste jaren sterk is gestegen, is het aantal personeelsleden vrijwel gelijk gebleven. Bovendien wordt veel met uitzendkrachten gewerkt. Vaste collega’s moeten dan extra opletten omdat die minder ervaring hebben, terwijl de uitzendcollega’s geen zekerheid over hun baan hebben en daarom vaak doorwerken als ze ziek zijn. De ploegendiensten met veel nachtwerk maken het werk extra zwaar, terwijl ook over gebrekkige apparatuur en computersystemen wordt geklaagd. De vakbond eist dat er meer personeel wordt aangenomen en dat er CAO’s voor de hele sector komen.

12 augustus 2017 Klimaatverandering zet door
In 2016 sneuvelden verschillende records – blijkt uit een onderzoek naar de opwarming van de aarde. Dat zegt de American Meteorological Society in het jaarlijkse ‘State of the Climate’ - op basis van tienduizenden metingen door bijna 500 wetenschappers over de hele wereld. Vorig jaar was niet alleen het jaar met de hoogste gemiddelde temperatuur sinds het begin van de metingen. Ook was de temperatuur van het aardoppervlak, het zeeoppervlak en de troposfeer (de onderste tien tot 15 kilometer van de atmosfeer) het hoogst. Dat geldt ook voor het zeeniveau (82 millimeter hoger dan in 1993) en het aantal tropische stormen - terwijl het sneeuw- en ijsoppervlak juist kleiner was dan ooit gemeten. De gemiddelde concentratie van CO2 in de atmosfeer steeg tot 402,9 deeltjes per miljoen. Ook de in het begin van vorig jaar sterke El NiŮo speelde hierbij een rol - een terugkerend natuurverschijnsel dat zelf weer door de klimaatopwarming wordt versterkt. Deze cijfers van de eigen meteorologische dienst konden de Amerikaanse president er niet van weerhouden uit het (vrijblijvende) klimaatverdrag van Parijs te stappen - overigens tot woede van miljoenen Amerikanen.

11 aug. 2017 Actie voor vakbondsvrijheid Zuid-Korea
Een groep FNV-leden met voorzitter Busker voert actie voor de ambassade van Zuid-Korea in Den Haag. Zij eisen in een brief ondertekend door 1400 FNV-leden onder andere de vrijlating van Han Sang-gyun. Deze voorzitter van vakcentrale KCTU zit al een jaar in de gevangenis - wegens het organiseren van demonstraties en stakingen. De chaebols, grote Zuid-Koreaanse concerns zoals Samsung en Hanjin, hebben veel invloed op de regering, die vaak de ME op vakbondsacties afstuurt en regelmatig vakbondsleiders gevangen zet. De internationale vakbeweging steunt de Zuid-Koreaanse collega’s in hun strijd voor vakbondsrechten. In dat kader kreeg Han-Sang-gyun in mei bij afwezigheid de vakbondsrechtenprijs van de FNV. Eerder dit jaar moest de vorige president van Zuid-Korea, Park Geun-hye aftreden, toen bleek dat zij via een vriendin was omgekocht door Samsung. Haar opvolger Moon Jae-in had zich eerder als advocaat voor mensenrechten ingezet, dus bestond hoop op verbetering. De ambassadeur van Zuid-Korea weigert de eisen van de FNV-leden in ontvangst te nemen, die deze dan in de brievenbus deponeren.

10 aug. 2017 Kinderen de dupe
Kinderombudsvrouw van Amsterdam Van de Does protesteert tegen de manier waarop wooncorporaties en de gemeente omgaan met gezinnen met huurschuld. Vorig jaar zijn 217 gezinnen met samen 374 kinderen uit hun sociale huurwoning gezet - wegens huurschuld of ook wegens echtscheiding of verhuur van hun woning tijdens vakantie. Voor nog eens 960 gezinnen dreigt zo een huisuitzetting. Veel van deze gezinnen - en dus ook de kinderen - hebben geen behoorlijk alternatief en komen terecht in een klein kamertje bij een familielid of vriend – zo lang dat goed gaat - of op straat. Volgens de ombudsvrouw hebben woningcorporaties en de gemeente Amsterdam vaak geen idee wat ze aanrichten. Zij eist dat dit soort huisuitzettingen door tijdig ingrijpen worden voorkomen.

10 aug. 2017 Meeste vrouwen werken parttime
Het aantal vrouwen dat fulltime werkt is voor het eerst de een miljoen gepasseerd, maar dit is toch slechts 25% van de werkende vrouwen. Dat meldt ‘Trouw’ op basis van cijfers van het CBS. Tien jaar eerder werkten er 960.000 vrouwen fulltime, maar omdat er toen minder vrouwen werkten was dit ook 25%. Van de werkende mannen doet 74% dit fulltime. Jonge vrouwen werken vaak fulltime, maar als er kinderen komen gaan velen parttime werken. Het aantal mannen dat dit doet neemt iets toe.

10 aug. 2017 Voetbalvrouwen
De prestaties van het Nederlandse mannenelftal zijn zodanig, dat de wereldvoetbalbond FIFA Nederland op de 36ste plaats zet - een absoluut laagterecord. Toch bestaat de mannenploeg uit spelers waar miljoenen voor betaald worden en waarvan de meesten meer dan een ton per jaar verdienen.
Dat steekt nogal bleekjes af bij het Europees kampioenschap van het Nederlandse vrouwenteam, dat - grotendeels amateur, hardwerkend en zonder doodschoppen of haantjesgedrag - de titel won.

9 aug. 2017 NAM wil doen wat ze wil
Het aardgasbedrijf NAM (eigendom van Shell en Esso) heeft niet alleen in Groningen decennialang miljarden kunnen verdienen aan gaswinning - zonder rekening te houden met de veiligheid van de bewoners. Nu komt aan het licht dat het bedrijf in het Westland en in Overijssel veel meer gas heeft opgepompt dan was afgesproken.
In Maasdijk zelfs ruim vier maal zoveel (75 miljoen kubieke meter in plaats van 18), in Monster 1,5 maal zoveel (125 m3 in plaats van 85 m3). Dit betekent dat de afgesproken veiligheidsmaatregelen ook waardeloos waren. Het toezichtsorgaan, de dienst Staatstoezicht op de Mijnen, wil nu dat de NAM zo snel mogelijk de gaskraan dicht zet. Het ligt voor de hand dat de dienst en de regering veel eerder wisten van de overtreding, maar proberen een nieuw schandaal te voorkomen.

9 aug. 2017 Zorreguieta was voor de dictatuur
Bij de dood van de vader van Maxima wordt uitgebreid gepraat over de vraag of hij als staatssecretaris en minister tijdens de militaire dictatuur nu wel of niet wist van de martelingen en de tienduizenden moorden. Zorreguieta was een vertegenwoordiger van de grootgrondbezitters die samen met andere delen van de Argentijnse bourgeoisie op de staatsgreep hadden aangedrongen en er ruimschoots van profiteerden. Hij nam zijn benoeming in de regering enthousiast aan, omdat hij achter het ‘Nationale Reorganisatieproces’ stond. Zijn uitspraken over vakbonden, linkse activisten enzovoorts waren niet te onderscheiden van die van de militaire junta.

8 augustus 2017 Egyptische textielwerkers staken
Zesduizend textielarbeiders - manen en vrouwen - in de Egyptische stad Mahalla beginnen een staking voor onbepaalde tijd. Zij eisen uitbetaling van een bonus van 10%, die door de regering van ex-generaal Al-Sisi was beloofd om de onrust onder de werkende bevolking te temperen. De werkers in Mahalla staan al jaren bekend om hun strijdbaarheid en speelden ook een belangrijke rol in de opstand tegen president Mubarak. Na het aan de macht komen van Al-Sisi wordt de activiteit van de onafhankelijke vakbonden zeer beperkt.

7 augustus 2017 Overwinning Amsterdamse buurtbewoners
De gemeente Amsterdam moet zijn vergunning aan een projectontwikkelaar intrekken, die toestemming gaf een groot woonblok te bouwen dat de bewoners van de Bellamybuurt veel daglicht zou ontnemen. Dat bepaalt de rechtbank in Amsterdam na een strijd van enige jaren door buurtbewoners. De bouw van zo’n woonblok was in strijd met door de gemeente zelf gepropageerde criteria en het bestemmingsplan was gewijzigd zonder dat bewoners daar inspraak bij kregen. De bouw werd door VVD-wethouder Van der Burg zelf er doorgedrukt. Er is veel vraag naar woningen in Amsterdam en koopprijzen en huren zijn hoog. Daarbij komt dat Oud-West extra in trek is, zodat de projectontwikkelaar hoge winsten verwachtte. Maar nu steekt een rechter daar een stokje voor. De bewoners vieren de overwinning - al houden ze er rekening mee dat de gemeente Amsterdam in hoger beroep gaat.

7 augustus 2017 Staking Indonesische havenwerkers
Havenwerkers van containerterminal JICT in Tanjung Priok (bij Jakarta) zijn voor een volle week in staking gegaan. De staking is gericht tegen de plannen van de directie om in de nieuwe CAO een aanval op hun pensioenen en toelagen te doen, maar er speelt meer. De terminal wordt geŽxploiteerd door een joint venture van het Indonesische staatsbedrijf PELINDO II en het grote internationale concern Hutchison Port Holdings - in Nederland eigenaar van ECT. JICT heeft pas een nieuw contract afgesloten met Indonesische autoriteiten, waardoor het de terminal tot 2039 mag exploiteren. Acties gedurende de week worden gecoŲrdineerd met de collega’s bij de terminal van ICTSI ook in Tanjung Priok. Zij strijden voor uitbetalen van achterstallig loon, tegen de onwettige inhuur van uitzendkrachten en voor een goede CAO. De Internationale Transportarbeidersfederatie ITF roept op tot steun van de collega’s. Voor solidariteit en informatie kan gebruik gemaakt worden van Twitter met hashtag #justice4jakarta

6 augustus 2017 Herdenking Hiroshima en Nagasaki
72 jaar geleden gooide de Amerikaanse luchtmacht een atoombom op de Japanse stad Hiroshima, drie dagen later een op Nagasaki. Honderdduizenden slachtoffers stierven direct of binnen enkele maanden door stralingsziekten, honderdduizenden anderen werden in de tientallen jaren daarna ziek en stierven voortijdig. De Amerikaanse regering verdedigde deze barbaarse bombardementen met het excuus dat hiermee de oorlog bekort en per saldo mensenlevens werden gespaard.
In werkelijkheid ging het de VS erom de nieuwe wapens te testen en ieder land dat tegen haar imperialistische politiek in opstand zou willen komen – met name de toen nog socialistische Sovjet-Unie - te intimideren. Onder druk van de grote meerderheid van de wereldbevolking is lang onderhandeld over afschaffing van alle kernwapens. Er zijn akkoorden gesloten over vermindering. In werkelijkheid echter wordt door modernisering de vernietigende kracht van hun arsenalen vergroot. Als lid van ICOR strijdt de Rode Morgen voor een verbod van alle kernwapens wereldwijd.

6 augustus 2017 Tunesische vissers blokkeren racisten
Vissers uit Zarzis in TunesiŽ hebben voorkomen dat het schip ‘C-star’ van de Franse fascistische ‘Groupe Identitaire’ de haven in kwam om brandstof in te nemen. De fascisten willen proberen te verhinderen dat hulporganisaties vluchtelingen redden die dreigen te verdrinken. De vissers zeggen deze racisten niet in hun haven te willen.

5 aug. 2017 Zonder harde maatregelen worden delen Europa en AziŽ onleefbaar
Tegen het eind van deze eeuw dreigen 350 miljoen Europeanen met ondraaglijk hoge temperaturen geconfronteerd te worden. Naar schatting zouden jaarlijks 150.000 mensen daardoor sterven. Dit staat in een deze week gepresenteerd rapport van een door de Europese Commissie ingesteld team van wetenschappers. Tegelijkertijd doen Amerikaanse wetenschappers een soortgelijke waarschuwing uitgaan voor grote delen van Pakistan, India en Bangladesh, waar samen meer dan een miljard mensen wonen. Voor een groot deel ook nog arme boeren. Beide groepen wetenschappers schrijven, dat deze situatie voor een groot deel voorkomen zou kunnen worden als volgens de doelstelling van de VN-Klimaatconferentie Parijs (2015) de opwarming van de aarde tot 2 graden Celsius zou worden beperkt. Maar deze week laten de VS weten definitief uit de klimaatovereenkomst te stappen en van de Europese regeringen moet ook niet teveel verwacht worden: In het blad Nature vergelijken wetenschappers de beloften van de regeringsleiders met de maatregelen die ze concreet nemen. Dan blijkt dat beloften snel gedaan zijn, maar dat het afdwingen van de noodzakelijke maatregelen bij de grote concerns nogal achterblijft. Verenigd verzet van onderop is absoluut noodzakelijk om het onleefbaar worden van grote delen van de aarde te voorkomen: ‘Red de aarde uit de hand van de grote concerns, voordat zij verbrandt!

4 aug. 2017 Het geld of de eieren
De vergiftiging van een groot deel van de Nederlandse eieren is in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van het bedrijf Chickfriend en zijn toeleveranciers van het giftige fipronil, dat het gebruikte bij de bestrijding van bloedluis bij kippen. Zij waren op de hoogte van de gevaren en hebben zelfs de naam in hun communicatie met klanten veranderd in ‘fypro-rein’, om die een rad voor de ogen te draaien. Maar dat ‘Chickfriend’ dit gedurende zeker een jaar ongehinderd kon doen, terwijl het niet eens als ongediertebestrijder geregistreerd stond, is zeker ook de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit aan te rekenen. Het is bepaald niet de eerste keer, dat de NVWA laks optreedt tegen misstanden in de agrarische industrie en dat dit ook de bedoeling van de regering lijkt te zijn. In 2013 kreeg de NVWA harde kritiek in een onderzoek van de journalist Van Silfhout, die schreef, dat het controleorgaan na tien jaar bezuinigingen nog maar de helft van haar personeel over had en uitgebeend, wegverdund en kapot bezuinigd was. Toen was de regering wel gedwongen wat meer geld en mankracht aan de NVWA ter beschikking te stellen. Maar het geld kruipt waar net niet gaan kan en nog steeds blijkt dat de NVWA de agrarische industrie veel ruimte biedt om de hand te lichten met regels die ten koste van haar winst gaan, ook al wordt de bevolking vergiftigd.

3 augustus 2017 Aanval op redders van vluchtelingen
Tot grote verontwaardiging van miljoenen mensen, ook in ItaliŽ zelf, neemt de Italiaanse regering het schip Iuventa van de Duitse organisatie ‘Jugend rette’ in beslag. Die redt samen met andere NGO’s op de Middellandse Zee vluchtelingen, die schipbreuk lijden op de gammele bootjes waarmee ze proberen naar ItaliŽ te komen. Als reden geeft de regering op, dat de hulpverleningsorganisatie ‘clandestiene immigratie’ zou bevorderen door het aan boord nemen van vluchtelingen, die niet in gevaar verkeerden en nog door mensensmokkelaars werden begeleid. Aan deze in beslagname ging een hele mediacampagne vooraf, die beweerde dat de hulporganisaties met de mensensmokkelaars zouden samenwerken. De ‘bewijzen’ hiervoor zijn geconstrueerd met behulp van afgeluisterde gesprekken tussen vrijwilligers die maanden geleden op het schip zaten. Dit terwijl deze en andere in de redding van drenkelingen actieve organisaties nauw samenwerken met Italiaanse regeringsinstanties, die hen doorgeven waar hulp nodig is. Even eerder had de Italiaanse regering, die vindt dat de EU te weinig helpt bij de opvang van vluchtelingen, al absurde eisen aan de hulpverleningsorganisaties gesteld: politieagenten toelaten op hun schepen, uit het water geredde vluchtelingen zelf naar een Italiaanse haven brengen in plaats van hen overzetten op een ander schip zodat zij hun reddingsactiviteit kunnen doorzetten. O.a. ‘Jugend rettet’ en Artsen zonder Grenzen hadden geweigerd hiermee akkoord te gaan. Dit past in de politiek van de EU, die de muur om Europa verder wil uitbreiden. Zij wil tegen de vluchtelingen voor de armoede, honger en milieuvernietiging bij ItaliŽ net zo een wal opwerpen als zij dat met hulp van de Turkse dictator Erdogan voor de grens in Griekenland hebben gedaan. Daarom worden afspraken gemaakt met de verschillende elkaar bestrijdende regeringen in LibiŽ, krijgen die geld voor nieuwe schepen voor de kustwacht en worden Libische politie en militairen getraind om de vluchtelingen tegen te houden. Dit terwijl bekend is, dat delen van die repressieapparaten zelf bij de mensensmokkel betrokken zijn en/of beestachtig te keer gaan tegen vluchtelingen en hen geld afpersen en tot dwangarbeid verplichten. Een Libische regering heeft de Italiaanse marine zelfs toestemming gegeven om de vluchtelingen in de Libische wateren tegen te houden.

2 augustus 2017 Bezuinigen jeugdzorg maakt slachtoffers
De overdracht van de jeugdzorg aan de gemeenten met een gelijktijdige forse bezuiniging heeft ernstige gevolgen, zoals al eerder bleek. Deze week komt in het nieuws, dat het aantal jongeren dat in behandeling bij een jeugdzorginstelling, zelfmoord pleegde, vorig jaar met 16 is gestegen. Als oorzaak wordt gezien, dat jongeren met psychiatrische of zware psychologische problemen te snel uit de geestelijke gezondheidszorg naar de jeugdzorg gestuurd worden. Die is goedkoper en wordt uit een andere pot betaald. Tegelijkertijd werd bekend, dat jongeren die door de rechter naar een therapie worden gestuurd vaak lang moeten wachten. Na de decentralisatie naar de gemeenten hebben de rechtbanken met honderden verschillende gemeenten te maken, die zelf de zorginstellingen uitzoeken, waarmee ze een contract afsluiten. Dit zorgt voor zoveel bureaucratische en communicatieproblemen, dat er lange wachtlijsten ontstaan.

2 augustus 2017 Regering subsidieert kernenergie
Stichting LAKA is samen met een aantal eigenaren van zonnepanelen een Europese procedure tegen de Nederlandse staat gestart wegens staatssteun aan de eigenaren van kerncentrales. Het staatsbedrijf COVRA heeft namelijk de verantwoordelijkheid voor de tijdelijke en definitieve berging van het nucleair afval van de kerncentrales genomen. De eigenaren van de centrales hebben daar wel voor moeten betalen, maar bij een realistische berekening is dat lang niet genoeg. Dankzij die staatssteun hadden en hebben EPZ, Nuon, Engie en E.on, eigenaren van de intussen gesloten kerncentrale van Dodewaard en de nog functionerende van Borssele een concurrentievoordeel ten opzichte van o.a. producenten van duurzame energie zoals de eigenaren van zonnepanelen. Deze staatsteun is zonder toestemming van de EU verboden. Met dit proces willen LAKA c.s. de aantonen, dat het een leugen is, dat kernenergie behalve ‘schoon’ ook goedkoop is. Immers de kosten voor de ’veilige’ berging van het nucleaire afval gedurende honderdduizenden jaren worden hierbij veel te weinig meegerekend.

1 augustus 2017 Dieselauto’s: het criminele bedrog gaat gewoon door
Na het aan het licht komen van het bedrog over de uitstoot van giftig stikstofoxide door dieselauto’s moest wel wat gebeuren. De afspraken die grote Duitse autoconcerns als VW, BMW en Daimler (Mercedes) woensdag met de Duitse regering willen maken zijn echter zeker geen afdoende oplossing. Het terugroepen van miljoenen auto’s om er andere software in te installeren zal de uitstoot met hooguit 25% terugbrengen. Maar veel van de dieselauto’s stoten 5 tot 6 maal zoveel NOx uit dan de hoeveelheid die als maximaal toelaatbaar voor de gezondheid van de mensen geldt. Het is mogelijk de uitstoot wel zover te beperken, maar dan zou net als bij vrachtwagens door het inspuiten van ureum en gedemineraliseerd water (Adblue) de stikstof geneutraliseerd moeten worden. En de daarvoor noodzakelijke ombouw van de auto’s is aanzienlijk duurder. Voor de Duitse autoconcerns samen zou dit uitgaande van 8 miljoen dieselauto’s naar schatting € 12 miljard kosten. Zeker betaalbaar voor de grote concerns, maar dat gaat ten koste van de winst en daaraan offeren de concerns liever de gezondheid van de mensen op. Het verzet van de werkende mensen hiertegen groeit echter en steeds minder mensen laten zich de mond snoeren met ‘het belang voor de werkgelegenheid’ die de auto-industrie in Duitsland heeft.

31 juli 2017 Krokodillentranen over personeelstekort
Bedrijven in het streekvervoer, zoals Arriva en Connexxion, klagen dat ze binnenkort vele honderden chauffeurs tekort komen, nu binnen een paar jaar een grote groep collega’s met pensioen gaat. Vakbond FNV spreekt terecht van krokodillentranen. Voorstellen van de vakbond om ouderen in aanloop naar hun pensioen korter te laten werken en jongeren aan te nemen en in te werken werden grotendeels door de bedrijven afgewezen. Intussen werden de rustmomenten tijdens de dienstregeling zo ver mogelijk afgeknepen om de winst te vergroten. Een grote werkdruk is het gevolg. Veel chauffeurs die solliciteerden kregen een tijdelijk of zelfs 0-urencontract aangeboden. Arriva wil ook nog van de landelijke CAO af en per bedrijf afspraken maken, om bij de aanbestedingen beter op loonkosten te kunnen concurreren. Alle reden om te knokken voor ťťn CAO met hogere lonen, betere roosters en vaste arbeidsplaatsen.

31 juli 2017 Eťn op de zes geen geld voor vakantie
Ruim 16% van alle Nederlandse huishoudens zegt te weinig geld te hebben om zelfs maar een week op vakantie te gaan. Een kleine verbetering ten opzichte van 2013 toen dit nog voor 19 % gold. Gemiddeld in Europa kan dit jaar zelfs 33% van de huishoudens er niet even tussenuit. In RoemeniŽ en KroatiŽ is dit zelfs 60%, in Griekenland, Bulgarije, Hongarije 50%. Dit meldt Eurostat, het statistisch bureau van de EU.

30 juli 2017 Kabinet wil zelfzorgmedicijnen duurder maken
Demissionair staatssecretaris Wiebes (VVD) dient een wetsvoorstel in, waardoor vanaf 1 januari de BTW op artikelen als maagzuurremmers, hoestdrankjes, eczeemzalf zou worden verhoogd van 6 naar 21%. Terwijl in de afgelopen jaren al een aantal medicijnen uit het verzekerde basispakket zijn verdwenen, zouden ze ook nog duurder worden. Vorig jaar oordeelde een rechter dat tandpasta en zonnebrandcrŤme ook onder het 6%- BTW-tarief voor deze zelfzorgartikelen moesten gaan vallen. Dat zou de staat enige miljoenen aan inkomsten schelen. Wiebes kwam daarop met het wetsvoorstel om niet alleen deze, maar ook vele andere direct voor de gezondheid noodzakelijke artikelen onder het hoge tarief te brengen. De wet moet nog in de kamers behandeld worden.

29 juli 2017 Politiegeweld Hamburg
Deze week wordt bekend, dat naar 49 politieagenten een onderzoek wordt ingesteld wegens lichamelijke verwonding van demonstranten tijdens de demonstraties bij de G-20-top in Hamburg. Tijdens de top, in het tweede weekend van juli, spraken de media over meer dan 500 gewonde politieagenten, terwijl van gewonde demonstranten geen gegevens beschikbaar zouden zijn. Die 500 ’gewonde politieagenten’ waren, naar later bleek, alle ziekmeldingen van een paar weken en ook agenten die door de hitte bevangen waren. De politie trad vaak hard op tegen demonstraties, ook al was er bij de demonstranten van geweld geen sprake. De kleine groep demonstranten die wel geweld gebruikte bestond uit een aantal ‘autonomen’, maar vooral ook uit fascisten en politieprovocateurs. Zaterdag vindt in DŁsseldorf (Roergebied) een demonstratie plaats om de democratische rechten te verdedigen tegen de schending daarvan door het politieoptreden bij de G-20-top.

28 juli 2017 Scheepsslopers Pakistan stellen ultimatum
De vakbond van scheepsslopers in Gadani, Pakistan, dreigt met acties en demonstraties en met een staking vanaf half augustus, als de ondernemers en de regering hun eisen voor veilige werkomstandigheden en een loonsverhoging van 50% niet binnen een week inwilligen. Een explosie in november 2016 op een van de werven, waar schepen worden gesloopt, leidde tot een brand die pas na 4 dagen kon worden geblust. Daarbij kwamen 26 mensen om en werden tientallen gewond. Dit vestigde wereldwijd weer eens de aandacht op het zeer onveilige en ongezonde werk van de slopers. De bedrijven beloofden een ziekenhuis voor de duizenden werfarbeiders. De gemeente gaf er grond voor, maar daarna gebeurde er niets. Een van de werven heeft een medische post geopend, maar zonder dokter. Ambulances hebben geen chauffeur, het beveiligingsmateriaal dat er nu staat is niet veel meer dan een paar brandblussers. Intussen zijn na november weer 6 collega’s bij het werk omgekomen en tientallen gewond. De regering beloofde in november strenge wetgeving over arbeidsomstandigheden, maar er is nog niets, want inspectie, politie en politici laten zich door de werfeigenaren omkopen. Nu zijn de collega’s het zat.

27 juli 2017 Geheime dienst wil zelfs patiŽntendossiers
Volgens de nieuwe wet op de veiligheidsdiensten kunnen die een sleepnet uitgooien over alle digitale informatie en communicatie, als zij dit voor een bepaald onderzoek nodig vinden. Artsen hebben geconstateerd, dat dit ook geldt voor alle medische systemen en netwerken, zoals de elektronische patiŽntendossiers en zelfs voor medische apparatuur, die in een patiŽnt is ingebracht. De artsen vinden daarom dat hun beroepsorganisatie KNMG zich moet aansluiten bij een rechtszaak om deze al door het parlement goedgekeurde wet tegen te houden, want het bedreigt het medisch beroepsgeheim. Vorige maand liet ministers Schippers (VVD) weten, dat zij vindt dat de politie toegang moet krijgen tot al het lichaamsmateriaal dat ooit door mensen is afgestaan voor medische of wetenschappelijke doelen. Voor deze grenzeloze spionage wordt steeds de ‘terrorismedreiging’ als argument gebruikt, maar telkens weer blijkt dat een aanslagpleger al bij de geheime dienst bekend was, maar ‘net even uit beeld’.

26 juli 2017 Middeleeuwse epidemie Jemen
Het Rode Kruis waarschuwt dat de cholera-epidemie in Jemen zich steeds sneller uitbreidt en de grootste cholera-uitbraak van de hedendaagse geschiedenis dreigt te worden. Zonder ingrijpende verandering zullen aan het eind van dit jaar 600.000 mensen aan de besmettelijke ziekte lijden - dat is ruim 2% van de bevolking. Bijna 2000 Jemenieten zijn eraan gestorven.
Cholera is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie in vervuild drinkwater en is op zich makkelijk te bestrijden. Maar schoon drinkwater is in het oorlogsgebied voor velen niet beschikbaar. Door de voortdurende bombardementen van Saoedi-ArabiŽ en bondgenoten zijn veel drinkwaterleidingen, rioleringen en ziekenhuizen verwoest. Door de bombardementen en door de blokkades die de SaoediŽrs opwerpen kunnen zowel medicijnen als voedsel onvoldoende ingevoerd worden - alle protesten van onder andere internationale NGO’s ten spijt. Landen als de VS, Groot-BrittanniŽ en andere - waaronder Nederland – zien er geen been in om Saoedi-ArabiŽ voor miljarden van de meest moderne wapens te voorzien.

25 juli 2017 Akzo Nobel blijft lekken
Op 22 en 23 juli is 250.000 liter van een slurrie van kalk, gips en pekel in Oost-Overijssel de bodem ingestroomd. Oorzaak is een lek in de ondergrondse leiding, waarin AKZO het afvalwater van zijn zoutfabrieken afvoert naar lege zoutkoepels in Twente. AKZO wist van het lek, maar was naar eigen zeggen ‘net te laat’ met de reparatie.
Vorig jaar liep uit een ander lek bij AKZO zelfs 1,4 miljoen van de slurrie de grond in. Volgens AKZO is het ‘niet gevaarlijk voor de volksgezondheid’, maar in ieder geval is het slecht voor alles wat op de verontreinigde grond groeit. Zeker gevaarlijk is de dieselolie, gebruikt bij de zoutwinning, die in de bodem loopt - en dat dicht bij een drinkwatergebied. Dat gebeurde gedurende bijna twee jaar eind jaren tachtig, maar kwam vorig jaar pas aan het licht.
Twee jaar geleden begon AKZO voor oliebedrijf Argos met de opslag van 750.000 kubieke meter dieselolie in leeggeraakte zoutkoepels. Hiertegen was veel verzet onder de bevolking, nadat bij een soortgelijke opslag net over de grens in Duitsland door lekkage grote milieuschade ontstond. De regering vond de opslag van een strategische oliereserve belangrijker.
AKZO staat sinds vorig jaar onder verscherpt toezicht van het Staatstoezicht op de Mijnen en heeft lekkages gedicht, maar mag als ‘belangrijk Nederlands concern’ blijkbaar alle risico’s nemen.

25 juli 2017 Klimaatprobleem voor fossiele energie
Het toenemend aantal periodes van grote droogte in delen van Europa en de stijgende temperatuur van het water gaan een probleem vormen voor veel energiecentrales die met kolen of gas gestookt worden. Leidse onderzoekers wijzen erop dat deze centrales grote hoeveelheden water nodig hebben om te koelen en dat zij stilgezet moeten worden als het waterpeil te laag is of de watertemperatuur te hoog.
Polen moest om deze reden in 2015 extra elektriciteit uit Duitsland importeren. De wetenschappers verwachten dat rond 2030 hierdoor regelmatig problemen met de beschikbaarheid van energie zullen zijn in landen rond de Middellandse Zee, Bulgarije, Polen en industriŽle gebieden in Duitsland. Een extra reden om zo snel mogelijk over te stappen op duurzame energie.

24 juli 2017 Favoriet bij belastingontduikers
Van alle miljarden die worden weggesluisd naar belastingparadijzen gaat 23% door Nederland. Dit blijkt uit een onderzoek van de afdeling politicologie van de Universiteit van Amsterdam naar 71 miljoen concernrelaties over de hele wereld. Nederland laat daarmee Groot-BrittanniŽ (14%), Zwitserland (6%), Singapore (2%) en Ierland (1%) achter zich. Samen zorgen deze vijf landen voor bijna de helft van het totale bedrag dat belastingvrij of met een minimale heffing in de 24 belastingparadijzen verdwijnt - zoals de Britse Maagdeneilanden, Bermuda, Jersey en de Kaaimaneilanden.
Luxemburg is zelf een belastingparadijs, maar fungeert ook als sluis naar andere paradijzen, schrijven de onderzoekers. Voor multinationals is Nederland met zijn ‘rulings’ overigens zelf ook een belastingparadijs. Nederland wordt vooral als gebruikt bij het doorsluizen van geld, omdat het met veel landen belastingverdragen heeft, veel slimme belastingspecialisten en een wetgeving en rechtspraak die het de dames en heren rijkelui niet moeilijk maakt. Daarom stroomt er jaarlijks 4000 miljard euro door Nederland - zes keer zoveel als het BNP (de opgetelde waarde van alle economische activiteit). Het gevolg van de grootscheepse belastingontduiking is dat zowel in rijkere als in straatarme landen op sociale voorzieningen, zorg, onderwijs wordt bezuinigd - ‘omdat er geen geld is’.

24 juli 2017 Nieuwe medische academie Kobani
In het vooral door Koerden bewoonde gebied in Noord-SyriŽ is de medische academie van MesopotamiŽ opgericht. Dit initiatief komt voort uit de concrete behoeften van Rojava, waar een groot tekort is aan opgeleid medisch personeel. De academie is daarom heel anders opgezet dan tot nu toe gebruikelijk in SyriŽ. Tijdens de bezetting door ISIS is een groot deel van de medische voorzieningen verwoest en medisch personeel gedood of gevlucht, terwijl ook dokters en zusters nodig zijn voor de verzorging van de vele mannen en vrouwen die vooral bij Raqqa tegen ISIS vechten. De academie wordt opgezet in Kobani, omdat daar een ziekenhuis staat en ook het gezondheidscentrum, dat mede door ICOR-brigades is gebouwd en door bij ICOR aangesloten organisaties gefinancierd. Dit gezondheidscentrum functioneert vooral als kliniek voor vrouwen en kinderen.
Van de studenten wordt geen grote theoretische voorkennis verwacht, maar vooral praktijkervaring en inzicht. In plaats van traditionele examens zullen de studenten beoordeeld worden op hoe zij de opgedane kennis in de praktijk brengen. Zij zullen in de eerste plaats tot verpleger worden opgeleid, want daar is direct behoefte aan. Daarna zal een meer theoretische cursus worden gegeven. In de opleiding komt naast de behandeling en verzorging van zieken en gewonden ook een richting die zich vooral op preventie richt. Dan gaat het over zaken als het tegengaan van luchtvervuiling, gezond voedsel en een goed psychologisch klimaat. Daarom zullen deze paramedici nauw samen moeten werken met de gemeenten. De leider van de academie, dokter Tekin: “wij willen de maatschappij de medische kennis teruggeven, die van haar gestolen is”.

22 juli 2017 Ook kartel over milieubedrog
Het Duitse weekblad Der Spiegel onthult dat de vijf grote Duitse automerken Volkswagen, Audi, Porsche – deze drie vormen samen ťťn concern - BMW en Daimler (Mercedes) samen met toeleverancier Continental al jaren kartelafspraken maken. Die gaan niet alleen over prijzen, maar ook over hoe de controle te omzeilen op de uitstoot van CO2. Nadat dit bekend werd door een inval van het Duitse kartelbureau bij VW in verband met kartelvorming in de staal, hebben het VW- en het Daimler-concern een en ander bekend - in de hoop op een lagere boete. Weinigen verwachten overigens een grote boete voor de concerns, omdat hun regering de belangen van de automonopolies dient. In de VS, waar VW de Amerikaanse concerns beconcurreert, moest het de kopers van auto’s met sjoemelsoftware $ 5000 schadevergoeding betalen. De Duitse regering vindt het genoeg als VW (en de anderen) de software vervangt.

21 juli 2017 Onderste steen moet boven in Dordt
Burgemeester Van der Velden (PvdA) van Dordrecht reageerde boos op de boodschap van toxicologen van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Zij adviseren om geen groente en fruit meer uit eigen tuin te eten - in een omtrek van ruim een kilometer of meer van de chemische fabriek van Chemours (vroeger Dupont).
De onderzoekers troffen er GenX en zelfs PFOA (perfluoroctaanzuur) aan - beide giftig en kankerverwekkend. Chemours verving PFOA in 2012 door GenX bij de productie van teflon, nadat de hoge mate van giftigheid van PFOA niet meer te ontkennen viel.
Van der Velden is boos omdat de wetenschappers niet eerst hem en het RIVM hebben ingelicht. Dan hadden ze tijd gehad voor zoiets als: ‘we gaan het onderzoeken, maar er is geen gevaar voor de volksgezondheid’. Dit bedrog kan niet meer worden volgehouden, na tientallen jaren gebruik van PFOA (terwijl de directie van de gevaren op de hoogte was). En na vijf jaar bagatellisering van de risico’s van de vervangende stof GenX.
Er worden hoge concentraties PFOA in tuinen aangetroffen - terwijl Chemours beweert al vijf jaar de stof niet meer te gebruiken. GenX wordt in het rivierwater aangetroffen, terwijl Chemours ontkent dit rechtstreeks te lozen.

20 juli 2017 Marokkanen massaal de straat op
De Marokkaanse regering had er alles aan gedaan om de grote aangekondigde demonstratie in Al-Hoceima te laten mislukken. Wegen naar de stad waren afgezet en de inzittenden van auto’s en bussen werden gecontroleerd. Taxichauffeurs kregen betaald om die dag thuis te blijven. Het grote plein van de stad werd hermetisch door de politie afgesloten.
Maar toch gingen donderdagavond vele duizenden de straat op en verspreidden zich door de stad - zodat de grote politiemacht die met de wapenstok, traangas en waterkanonnen tekeer ging hen niet kon stoppen. De demonstranten eisen vrijlating van de militanten die gevangen zijn gezet - en nog steeds werk, goed onderwijs en gezondheidszorg. En een einde aan de repressieve wetten die in het Rif-gebied gelden. Zij zweren de strijd door te zullen zetten.
Bij de demonstratie sloten zich ook veel mensen van Marokkaanse afkomst aan die er op vakantie zijn – waarvan velen uit Nederland.

19 juli 2017 Kritiek op werkloosheidswet
De Centrale Raad van Beroep oefent ernstige kritiek op de door Rutte II ingevoerde werkloosheidswet en corrigeert die in haar uitspraak. Het gaat over een collega die in beroep was gegaan tegen een veel lager WW-uitkering dan waar zij recht op had. De vrouw was zeven maanden ziek was geweest en kreeg tijdens haar ziekte slechts 70% van haar loon. Toen zij een halfjaar later ontslagen werd, baseerde de UWV haar WW-uitkering van eerst 75% en dan 70% - op 85% van haar laatstverdiende loon.
De raad stelt dat de makers van de wet blijkbaar geen idee hadden van wat dit voor zieke werkers betekent en geeft de collega recht op de volledige WW-uitkering.
Overigens zou met dezelfde motivering de korting op het loon bij zieke collega’s die in de wet en in verschillende CAO’s is toegestaan, verboden moeten worden. Eerder werd een ander onderdeel van de werkloosheidswet onder druk van veel protest en vakbondsacties gecorrigeerd, die vooral collega’s met flexibele contracten trof: wie in het voorafgaande jaar bijvoorbeeld drie maanden niets verdiend had kreeg WW gebaseerd op 75% van wat hij in de rest van het jaar had verdiend. Dit is na de protesten in zoverre veranderd, dat maanden waarin helemaal niet gewerkt is buiten beschouwing worden gelaten.

19 juli 2017 Shell boort in poolgebied
Een jaar of twee geleden zei Shell te stoppen met olie boren in de buurt van de Noordpool, vandaag wordt bekend dat Shell samen met het Italiaanse olieconcern ENI toch gaat boren in de Beaufortzee ten noorden van Alaska. Shell hoopt - omdat het olieveld dichter bij de kust ligt - minder (financiŽle!) risico’s te lopen dan bij de boringen waar ze in 2015 mee stopte.
De regering-Trump geeft hier zoals te verwachten gemakkelijk toestemming voor. Shell blijft hiermee niet alleen doorgaan met het produceren van fossiele brandstoffen, maar neemt ook het risico dat door gelekte olie het ijs en de natuur van dit belangrijke gebied worden aangetast. Toch beweert Shell achter de afspraken van de klimaatconferentie van Parijs te staan. Wie neemt dat akkoord eigenlijk wel serieus?

18 juli 2017 Twintig miljard extra voor bedrijven
Tweederde van de zeven miljoen Nederlanders in loondienst werkt gemiddeld drie uur per week over, zonder dat zij daarvoor betaald worden. Dit betekent voor de gezamenlijke bedrijven een extra winst van ruim € 20 miljard per jaar. Dat blijkt uit een onderzoek door TNO in opdracht van vakbond FNV.
Als al die overuren in nieuwe banen zouden worden omgezet, zou dit voor ruim 292.000 mensen een baan van 40 uur in de week betekenen. TNO probeert op deze gigantische cijfers af te dingen door te stellen dat een deel van de overwerkers waarschijnlijk in vrije tijd wordt gecompenseerd en een flink deel van hen een baan heeft met een salaris waarbij overwerk is ’inbegrepen’. Maar het blijft een waanzinnig groot bedrag dat bedrijven cadeau krijgen - naast de meerwaarde die ze uit de gewone werkuren incasseren. Dit terwijl arbeidstijdverkorting met behoud van het volle loon noodzakelijk is om de vele werkzoekende collega’s perspectief op een baan te geven. Daarbij wijst de Volkskrant op een onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet. Hieruit blijkt dat langdurig overwerken een aanslag op iemands gezondheid pleegt, waardoor hij of zij bijvoorbeeld een flink groter risico op een beroerte of een hartaanval loopt.

17 juli 2017 60 jaar pensioen!
Ondernemersorganisaties in de bouw en de metaal constateren dat veel van hun werkers het zware werk vaak niet eens tot hun 65ste jaar kunnen volhouden - laat staan tot 67 jaar en drie maanden of later. Velen lopen de laatste jaren op hun tandvlees of worden arbeidsongeschikt. De ondernemers luiden hierover de noodklok en vragen de (volgende) regering met ‘oplossingen’ te komen zoals een flexibel pensioen, afhankelijk van de zwaarte van het werk of het aantal gewerkte jaren. Ze wijzen op onderzoeken van de UWV en anderen. Die laten zien dat veel arbeiders vroeg met werken begonnen zijn en gemiddeld veel jonger komen te overlijden.
Deze kapitalisten zijn niet plotseling allemaal sociaal geworden. Ze vinden dat de oudere collega’s te weinig geld opleveren door een lagere productiviteit en door ziekteverzuim.
Onderzoeksinstituut SEO merkt op dat flexpensioen (eerder met pensioen gaan tegen een lagere uitkering) voor de grote meerderheid van deze collega’s niet haalbaar is. Beter is het de winsten van de grote bedrijven te belasten, om alle werkers met 60 jaar met pensioen te laten gaan. En in hun plaats jongeren een vaste baan te bieden.

15 juli 2017 Verjaardag mislukte coup
Op 15 juli 2016 probeerden militairen een coup te plegen. Binnen een aantal uren was die neergeslagen. De herdenking gaf president Erdogan de gelegenheid zich voor de gelijk geschakelde media voor te doen als redder des vaderlands en behoeder van de democratie. Vlak na die couppoging zei hij dat de coup als een geschenk uit de hemel kwam. Hij kreeg zo de gelegenheid de staat van beleg af te kondigen en 150.000 tegenstanders te ontslaan en 50.000 van hen  te arresteren.
De dag voor de herdenking heeft Erdogan ruim 7.000 overheidsmedewerkers per decreet ontslagen. Hij blijft zijn fascistische dictatuur versterken. Daartoe diende ook het referendum over de uitbreiding van de macht van de president. Dat won hij, maar dat 48,5 procent tegenstemde - ondanks de grootschalige fraude en het mediageweld - is eigenlijk een nederlaag voor zijn regime.
Dat de protesttocht van Ankara naar Istanboel vorige week zaterdag eindigde met een manifestatie van meer dan een miljoen tegenstanders van het fascisme is dan ook bemoedigend.

14 juli 2017 Poolse regering verder naar rechts
De reactionaire Poolse regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) heeft twee wetsvoorstellen ingediend die de democratie verder ondermijnen. De ene stelt de Raad voor de Rechtsspraak onder controle van het parlement, waarin PiS de meerderheid heeft. Die Raad is verantwoordelijk voor het benoemen van rechters. Volgens het andere voorstel mag de minister van Justitie de voorzitters van rechtbanken benoemen die bepalen welke rechter welke zaak behandelt.
De Poolse regering zet met deze voorstellen de ruk naar rechts voort, maar moet rekenen met verzet. Het afgelopen jaar heeft de uiterst reactionaire regering vele massaprotesten opgeroepen. Brede acties en stakingen van Poolse vrouwen hebben de regering eind vorig jaar gedwongen om een wetsvoorstel ter verscherping van de abortuswet in te trekken.

13 juli 1017 Schoon als de wind meezit
In Amsterdam waren de concentraties stikstofdioxide (NO2) in 2016 hoger dan in 2015. De hoeveelheid fijnstof en roet bleef ongeveer gelijk. Op 35 van de 65 meetpunten op straat kwam de concentratie NO2 boven de door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) geadviseerde 40 microgram per kubieke meter. Dit blijkt uit meetresultaten van de GGD.
Het weer wordt als schuldige aangewezen. Het waaide minder vaak vanuit het westen en noorden, waar de lucht schoner is. Ook was de wind minder hard, waardoor de vuile lucht langer blijft hangen. Over industrie, energieopwekking en vervuilend transport wordt niet gesproken.

12 juli 2017 China’s eerste buitenlandse basis
China heeft zijn eerste buitenlandse militaire en marinebasis geopend in Djibouti. Het Chinese leger mag er tot 2026 10.000 militairen stationeren. Djibouti heeft 800.000 inwoners. Frankrijk en de VS hebben er een grote militaire basis en Japan een kleine. Een blik op de kaart toont de strategische ligging van Djibouti: aan de smalle ingang van de Rode Zee die uitkomt bij het Suezkanaal. Omdat negentig procent van de wereldhandel over zee gaat, varen vele miljarden aan goederen dagelijks langs de kust van Djibouti.
Economische grootmachten willen altijd hun aan- en afvoerroutes en invloedssferen militair beveiligen. Frankrijk heeft een twaalftal buitenlandse militaire bases en de VS 600. Als nieuw opgekomen imperialistische macht pakt China deze oude gewoonte probleemloos op.
De bijbehorende gewoonte is om agressief militair optreden uit te leggen als je in te zetten voor de vrede. Zo verklaart het staatspersbureau Xinhua dat China louter vreedzame bedoelingen heeft en de basis zal gebruiken om de 2500 Chinese blauwhelmen in Afrika te ondersteunen - en voor nieuwe missies en om Chinese schepen te bewaken tegen Somalische piraten. Nog niet genoeg? De basis zal ook dienen voor Chinese humanitaire acties in Afrika.
De bilaterale handel tussen China en Afrika was in 2003 $11 miljard en in 2013 $210 miljard. De Chinese import uit Afrika bestaat voor 80 procent uit grondstoffen, die dus niet in Afrika tot eindproduct verwerkt worden en daar tot productie en werkgelegenheid zouden kunnen leiden. De export uit China bestaat vooral uit goedkope eindproducten, waarmee de binnenlandse Afrikaanse productie voor een groot deel wordt weggeconcurreerd. Dit is overigens dagelijkse praktijk voor de ‘oude’ imperialisten.
De Chinese media nemen ook hier de gewoonte van de oude imperialisten over, om hun winstgevende handel en wandel als een zegen voor de Afrikaanse bevolking neer te zetten.
De Chinese directe investeringen in Afrika (die stegen van $500 miljoen in 2003 naar $15 miljard in 2013) worden afgeschilderd als een zegen voor de plaatselijke bevolking en economie. In werkelijkheid bestaat een groot deel van die investeringen uit infrastructuur om de Chinese im- en exportgoederen van en naar de havens te vervoeren.
De Chinese militaire expansie volgt de economische expansie: het aandeel van China in de 500 grootste internationale supermonopolies is gestegen van twaalf in het jaar 2000 tot 103 in 2015. Het aandeel van de VS is gedaald, maar de VS zal zijn 600 bases niet opgeven. De ongelijke economische ontwikkeling vergroot wetmatig ook het oorlogsgevaar.

11 juli 2017 zzp-ers in 19de eeuw
Tachtig procent van de zzp-ers hebben zich niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid - een ongeluk kan hen voorgoed in de bijstand brengen. Dat blijkt uit het onderzoek  ‘Zelfstandigen EnquÍte Arbeid 2017’ (ZEA) dat TNO en het CBS hebben uitgevoerd. Het ZEA meldt dat bij 47 procent van de zzp-ers begin dit jaar hun financiŽle situatie goed tot zeer goed was. In 2015 was dat voor 43 procent het geval.
Er wordt een graantje meegepikt van de relatieve opleving van de economie - zeker in de bouw. Vijftig procent van de zelfstandigen verdienen echter minder dan 25.000 euro per jaar. Dat verklaart dat 80 procent zich geen arbeidsongeschiktheidsverzekering kan veroorloven en 26 procent geen pensioenvoorziening. Dat er inmiddels zo’n 700.000 onverzekerde zelfstandigen zijn, betekent dat werkers meer en meer rechteloos worden. Ze zijn meer en meer afhankelijk van het werk dat ondernemers – met verdeel en heers – onder hen uitbesteden. Dat is de negentiende-eeuwse situatie van vůůr de socialistische beweging en de vakbonden, die collectieve contracten afsloten die voor de gehele bedrijfstak golden.

9 juli 2017 Gaza afgesloten van stroom
Er staat een bord aan het strand van de Gazastrook met een waarschuwing: ‘niet vissen en zwemmen’. De helft van het strand is zwaar vervuild, omdat de waterzuiveringsinstallatie geen stroom krijgt en daardoor het rioolwater zo in zee loost. Het strand is een van de weinige recreatiemogelijkheden in de Gazastrook.
IsraŽl en Egypte leveren de stroom aan de nu al tien jaar hermetisch afgesloten Gazastrook. De twee miljoen inwoners hebben zo’n 400 tot 500 megawatt per dag nodig, maar krijgen de helft - zo’n acht uur stroom per dag. IsraŽl verminderde het aanbod de laatste maand tot 90 megawatt. De enige elektriciteitscentrale viel stil. Een klap voor de economie. De werkloosheid is groter dan 40 procent. De bevolking krijgt in de hete zomer amper twee uur per dag water uit de kraan. Zonder stroom is het onmogelijk voedsel in koelkasten te bewaren. De IsraŽlische staat is een bezetter, die in de Gazastrook twee miljoen Palestijnen in een openlucht gevangenis vasthoudt.

9 juli 2017 Klap voor ISIS
Na acht maanden strijd zijn de ISIS-fascisten verdreven uit Mosul. Met 1,8 miljoen inwoners in vredestijd was Mosul de tweede grootste stad van Irak. De verovering heeft aan veel bewoners en soldaten het leven gekost. West-Mosul, waar de laatste maanden hard gevochten is, ligt grotendeels in puin.
ISIS is daarmee niet verdwenen en krijgt nog steeds ondersteuning van regionale machten, die via ondersteuning van fascistische benden zoals ISIS hun eigen invloed willen versterken. Zo probeert Turkije te voorkomen dat de Democratische Strijdkrachten van SyriŽ (SDF) Raqqa veroveren op ISIS. Eenheden van SDF bestaan uit Koerden, Arabieren, Turkmenen, Christenen en andere strijdkrachten. Het doel van SDF is een democratisch SyriŽ, waarin de verschillende volken en religies gelijke rechten hebben. Zo’n democratie en vrijheid willen de Turkse, Iraakse en andere regimes helemaal niet.

8 juli 2017 G20-armpje drukken
Op 7 en 8 juli werd de G20 bijeenkomst gehouden in Hamburg. De G20 bestaat uit de 19 economisch sterkste landen en de Europese Unie, die samen zo'n 90% van het wereldwijde bruto nationaal product leveren, zo'n 80% van de wereldhandel en bijna twee derde van de wereldbevolking. Ieder van deze machtige imperialistische landen wil een groter deel van de wereldhandel en -productie veroveren. Omdat kapitalistische landen per definitie ongelijkmatig groeien, botsen hun belangen bijna dagelijks. De G20 bijeenkomst is dan bedoeld om voor die problemen gezamenlijke oplossingen te vinden. Bij deze G20 stonden vrijhandel en het milieu centraal. In ieder geval moeten groei en winstmakerij voor de toekomst veilig gesteld worden.
Tienduizenden demonstreerden tijdens de G20 voor een andere toekomst. Op zaterdag 8 juli werd gedemonstreerd onder de leuze: ‘Grenzeloze solidariteit in plaats van G20’. Rond 76.000 mensen namen deel - vooral internationalisten, strijdbare vakbondsleden en veel jongeren.
In de media komen vooral de staatshoofden , zoals Trump en Merkel en ministers van Buitenlandse Zaken en FinanciŽn in beeld. Achter de schermen werken vertegenwoordigers van de verschillende lidstaten, die aanbevelingen mogen doen aan de G20. De ruim 500 vertegenwoordigers van verschillende bedrijven hebben de meeste invloed. Hun aanbevelingen leiden veelal tot besluiten van de G20. Dus de winstbelangen van de grootste monopolies die de wereldeconomie beheersen bepalen grotendeels het resultaat van de G20.
Bij de demonstranten in Hamburg is het inzicht gegroeid dat zolang er kapitalisme is er oorlogen zullen zijn. Velen zoeken naar een alternatief. De Marxistisch Leninistische Partij van Duitsland (MLPD) hield vrijdagavond een inleiding met discussie in Hamburg met als titel: “Het imperialistisch wereldsysteem zet koers op oorlog en reactie”. Onze koers moet zijn het perspectief van het socialisme, dan is vrede, volledige werkgelegenheid, een schoon milieu mogelijk.

7 juli 2017 Alle Volvo’s met elektromotor
Het Chinese autoconcern Volvo produceert al jaren hybride auto’s - naast benzine- en dieselauto’s. Vanaf 2019 gaat Volvo alleen nog hybride-auto’s bouwen of auto’s met een elektromotor. Het van oorsprong Zweedse concern is het eerste grote autobedrijf dat zegt zich volledig te gaan richten op elektrisch rijden. Volvo stelt tot doel om in 2025 minstens 1 miljoen elektrisch aangedreven auto’s verkocht te hebben.

6 juli 2017 Arrestatie directeur Amnesty
De Turkse politie heeft Idil Eser (de directeur van Amnesty International in Turkije) gearresteerd, samen met zeven andere Turkse mensenrechtenactivisten en een Duitse en Zweedse trainer. Zij namen deel aan workshops over ‘Digitale veiligheid en informatiebeheer’ van het Humanistisch Instituut voor Ontwikkelingssamenwerking (Hivos). De arrestatie op verdenking van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie' is een uiting van het fascisme in het Turkse staatsapparaat. Na de mislukte staatsgreep van 15 juli 2016 heeft president Erdogan de noodtoestand gebruikt om 50.000 mensen te arresteren en 140.000 mensen te ontslaan.
De scherpe onderdrukking roept ook meer verzet op, zoals de ‘Mars voor gerechtigheid’ - een initiatief van de Turkse oppositie waaraan tienduizenden uit het hele land deelnemen. De protestmars tegen de massale zuiveringen begon in Ankara en eindigt na 450 kilometer op 9 juli met een protest van honderdduizenden in Istanbul.

5 juli 2017 Vergif in Dordt
Chemours (het vroegere DuPont) in Dordrecht heeft jarenlang zijn personeel blootgesteld aan gevaarlijke stoffen. De Arbeidsinspectie zegt dat in een onderzoeksrapport. De inspectie concludeert dat DuPont meer van die stoffen wist dan zij. Op de lycra-fabriek werd gewerkt met de stof DMAC, die miskramen en vruchtbaarheidsproblemen veroorzaakte. DuPont ontkent alle schuld. Inmiddels is die vergiftiging verjaard. De conclusie zou moeten zijn dat de bezuinigingen op de Inspectie SZW van de afgelopen jaren teruggedraaid worden en dat de Arbeidsinspectie zich toelegt op de bescherming van de werkers en omwonende van chemische fabrieken.
Chemours, zoals Dupont nu heet, komt geregeld in het nieuws voor het straffeloos veroorzaken van ernstige schade aan de gezondheid en het milieu.

3 juli 2017 Hogere vergoeding ontslag
De Hoge Raad heeft een deel van de verlaging van de ontslagvergoeding van 2015 ongedaan gemaakt. De regering had voor ondernemers het ontslaan van personeel drastisch goedkoper gemaakt: pas na minstens twee jaar werken heeft iemand recht op een 'transitievergoeding'. Die is maximaal 76 duizend euro of een jaarsalaris. Dus niet meer enkele tonnen die oudere en vaak beter verdienende daarvoor soms kregen. Nu is alleen een extra ‘billijke vergoeding’ mogelijk boven de transitievergoeding - als de ondernemer zich heeft ‘misdragen’. Dat moet bij een rechter blijken. Het bedrag moet de gevolgen voor de werker - zoals langdurig inkomensverlies - beter weerspiegelen, aldus de Raad.

2 juli 2017 Jeugd bij Trump geen toekomst
Aan zes Afghaanse tienermeisjes die wilden meedoen aan een internationale robotica wedstrijd in Washington DC werd de toegang tot de VS geweigerd. De zes meiden (de jongste was 14) hadden twee keer de gevaarlijke reis van 800 kilometer gemaakt van hun stad Herat naar de ambassade in Kabul om visa aan te vragen. Zij wilde met hun zelfgemaakte robot deelnemen aan de internationale wedstrijd met 163 inzendingen.
De jeugd heeft de toekomst, zeker meisjes die robots ontwerpen in Afghanistan. De Amerikaanse autoriteiten zien dat anders. Die hebben ook de opgestuurde robot aan de grens maanden tegengehouden en onderzocht ‘uit vrees dat ISIS robots zou gebruiken voor terreuracties’.
De meisjes zijn het slachtoffer van de anti-Islam en anti-immigranten hetze in de VS verhevigd door Trump & Co. De hetze dient vooral ter afleiding van de anti-arbeiderspolitiek, zoals de verslechtering van de ziekenverzekering die miljoenen armen treft. Dat geldt ook voor de inreis ban voor moslims van Trump. De meisjes zijn niet door die ban getroffen, want Afghanistan staat niet eens op die lijst.

1 juli 2017 Gelijk loon voor gelijk werk
Op 1 juli gaat de verhoging van het minimumjeugdloon voor 18-jarigen in. De 22-jarigen krijgen nu het volwassenen loon. Dat levert jongeren soms wel 250 euro per maand extra op. Een mooi resultaat van jarenlang actie voeren. Maar er zijn meer eisen om voor te vechten: ‘Weg met de lagere jeugdlonen en lagere uitkeringen voor jongeren. Gelijk loon voor gelijk werk’.
Veel jongeren willen ook andere problemen met werk aanpakken, zoals de toename van het aantal uitzendkrachten en de tijdscontracten of nul-urencontracten. Bijna de helft van de werkenden onder de 35 heeft een onzeker contract. Daarmee kunnen jongeren geen toekomst opbouwen.

30 juni 2017 Nationale staking BraziliŽ
De Braziliaanse vakbondsfederaties hebben vrijdag een tweede algemene staking gehouden, deze keer zonder steun van de Forca Sindical en de UGT. In de miljoenensteden Brazilia en Rio de Janeiro werd het verkeer ontwricht. In het hele land waren er demonstraties. De acties en stakingen zijn gericht tegen de verslechteringen van de arbeids- en pensioenwetten – bijvoorbeeld dat de ondernemers loononderhandelingen kunnen voeren buiten de bonden om.
De Braziliaans economie zit in een diepe crisis. De economie kromp met meer dan drie procent, zowel in 2015 als in 2016. In 2017 ligt de groei rond 1 procent. De heersende klasse wil met een harde ingreep de uitbuiting en de monopoliewinsten fors op kunnen voeren. Daarom wil de reactionaire president Temer de sociale overheidsprogramma's verslechteren of afschaffen, die onder de vorige presidenten Rousseff en Lula waren ingevoerd. Temer wil de pensioenleeftijd voor vrouwen verhogen van 60 naar 65 - de meeste arme vrouwen zijn dan al dood.
De politieke crisis in BraziliŽ verdiept zich doordat Temer beschuldigd wordt van ernstige corruptie. Hij heeft zijn deelname aan de G-20 in Hamburg afgezegd.

30 juni 2017 IsraŽl wil geen hulp uit Nederland
IsraŽlische bezettingstroepen hebben op de Westelijke Jordaanoever een installatie van zonnepanelen gesloopt. Zij namen de 96 zonnepanelen in beslag en vernielden de bijbehorende apparatuur. Het project zou illegaal zijn. Vlak bij het dorp Jubbah al-Dhib liggen illegale Joodse nederzettingen (ook legale nederzettingen in bezet Palestijns gebied zijn trouwens volgens de VN illegaal). Palestijnen die op hun eigen land zonnepanelen willen installeren moeten de bezetter om toestemming vragen. Omdat die vrijwel nooit wordt verleend, is die nu ook niet aangevraagd.
Vanwege het gebrek aan faciliteiten trekken de bewoners van het dorpje naar de steden. De vrouwen van het dorp richtten daartegen een comitť op. in 1988 werd een aansluiting op het elektriciteitsnet door IsraŽl geweigerd, evenals vele aanvragen daarna.
Met Nederlands geld werd het dorp in 2016 van zonnepanelen voorzien. De bewoners waren trots dat ze eindelijk 24 uur per dag stroom hadden. Er was weer toekomst voor hun kinderen – blijkbaar niet wat het IsraŽlisch regime wil.
Nederland bekostigde het project met zo’n half miljoen euro. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zegt ernstig te hebben geprotesteerd.
IsraŽl heeft inmiddels vele Nederlandse ontwikkelingsprojecten vernield of gesaboteerd. In 2000 vernietigden IsraŽlische troepen de in aanbouw zijnde haven van Gaza, waarin Nederland 23 miljoen euro had geÔnvesteerd.

29 juni 2017 Strijd Spaanse havenwerkers loont
De Spaanse havenwerkers hebben een grote overwinning behaald. De Spaanse havenondernemers, verenigd in de Anesco zijn met de bonden overeengekomen dat honderd procent van de havenwerkers die bij de havenbonden zijn aangesloten hun baan behouden – in principe werkt ieder via een pool en is dus lid van de bond.
De Spaanse regering had een decreet uitgevaardigd waarbij alle ruim 6100 havenarbeiders ontslagen zouden worden. Na dreiging met massale havenstakingen stemde het parlement het decreet weg. De regering kwam met een nieuw decreet. Hierbij mochten de ondernemers buiten de pools en buiten de bond om inhuren.
Voor de Spaanse havenarbeiders was het onzeker of en tegen welke arbeidsvoorwaarden ze ingehuurd zouden worden. Dat pikten ze niet. Hun vakbond Coordinadora kondigde een reeks stakingen aan. Aan een 48 uursstaking nam bijna 100 procent deel. De grote terminaloperators in Algeciras, Barcelona, Cadiz, Bilbao en andere grote havens moesten toegeven aan de vastbeslotenheid van de havenwerkers en begonnen individuele overeenkomsten te sluiten met de bonden.
De weken met stakingen hebben de Spaanse haven tenminste 17 miljoen euro gekost aan vertragingen en uitgeweken schepen en vracht. De bondsleidingen zijn echter akkoord gegaan dat er onderhandeld wordt over zaken als loonsverlaging en (verplicht) prťpensioen.
De strijdbare Spaanse collega’s hebben desondanks een grote overwinning behaald. Zij lieten zich niet als schapen slachten, maar vochten als leeuwen. En strijden loont.

29 juni 2017 Sterke toename huidkanker
Sinds 1990 is het aantal gevallen van huidkanker in Nederland verviervoudigd. Als voornaamste oorzaak wordt meestal genoemd het onverstandig zonnen: de huid te veel blootstellen aan UV-straling. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) noemt vandaag in een rapport naast vergrijzing ook met name de aantasting van de ozonlaag.
In de meeste artikelen over huidkanker wordt gewezen op minder blootstelling, meer kleding aan, meer crŤmes smeren. Niet gewezen wordt op de vrijwel ongecontroleerde uitstoot van industriŽle en landbouwstoffen die de ozonlaag aantasten. Het RIVM stelt dat er in de komende twintig jaar in Nederland mogelijk twee tot vijf keer zoveel huidkankerpatiŽnten bijkomen.

28 juni 2017 Inkomens lager
Sinds 2001 is (met een dip tijdens de crisis) de economie in Nederland gegroeid, maar het inkomen per hoofd van de bevolking in koopkracht is lager geworden. Hierop wijst Van Mulligen, econoom bij het Centraal Bureau voor de Statistiek. Als een belangrijke oorzaak hiervan noemt hij de sterke toename van mensen met een flexibele baan: mensen met een uitzendbaan of een tijdelijk contract of zzp’ers verdienen meestal een lager loon dan collega’s in vaste dienst. Bovendien worden zij meer geconfronteerd met perioden van geen of minder loon door gebrek aan een baan. De lage inkomens en de onzekerheid over betaald werk maken mensen voorzichtiger met geld uitgeven – ze proberen meer te sparen.

28 juni 2017 Taser gebruikt tegen inbreker
De Rotterdamse politie gebruikte het stroomstootwapen onlangs om te voorkomen dat een inbreker ontkwam. Er was dus helemaal geen sprake van een levensbedreigende situatie. Toch wordt invoering van de taser - die in de VS verschillende dodelijke slachtoffers heeft gemaakt - gepromoot als geschikt middel om in zulke situaties niet direct te hoeven schieten. Begin dit jaar gebruikte nationaal politiechef Akerboom de smoes dat rellende jongeren de reanimatie van een politieagent gehinderd hadden om het proefgebruik van de taser er door te duwen. Een verhaal dat uit de lucht gegrepen bleek te zijn. De politie in Rotterdam heeft de taser 67 maal ingezet sinds februari - meer dan de andere twee korpsen (Amersfoort en Zwolle)  tezamen. Niet omdat zij zo vaak in levensbedreigende situaties komt, maar omdat de taser een extra repressiemiddel is.

28 juni 2017 Bosbranden bij de Noordpool
Bosbranden ontstaan niet alleen in Portugal of AustraliŽ, vanwege de droogte. Er komen ook meer bosbranden voor in Canada en Alaska - niet ver van de pool. Hier zijn de bosbranden vaak het gevolg van de inslag van bliksem. En het toenemen van die blikseminslagen is ook een gevolg van de klimaatopwarming, schrijven Amerikaanse en Nederlandse onderzoekers in het tijdschrift Nature Climate Change. Zij wijzen erop dat deze bosbranden ook kunnen leiden tot het ontdooien van de toendra’s, waardoor grote hoeveelheden methaan zouden vrijkomen - een broeikasgas dat veel sterker is dan CO2.

27 juni Onderwijsactie overal een succes
In vrijwel alle basisscholen in Nederland wordt het eerste uur geen les gegeven. Kinderen komen een uur later naar school, worden door een ouder opgevangen. Leraren en ondersteunend personeel eisen meer loon en meer collega’s. Op dit moment verdienen ze vooral in het begin minder dan in vergelijkbare beroepen. Bovendien kunnen velen de kinderen niet voldoende aandacht geven door te volle klassen en veel leerlingen die extra aandacht nodig hebben. Het aantal onderwijzers met een burn-out is hoog en er dreigt een groot tekort, omdat een laag loon en veel stress jongeren afschrikt.
’s Middags demonstreren duizenden leraren, ouders en andere sympathisanten op het Malieveld in Den Haag en overhandigen hun petitie met eisen aan diverse kamerleden. Die petitie is in een paar weken tijd door ruim 350.000 mensen getekend. Door de grote steun voor de eisen van de leraren durft geen enkele partij zich tegen hun eisen uit te spreken, maar staatssecretaris Dekker en minister Bussemaker zeggen dat er dit jaar geen geld is. Daar zullen de leraren niet op wachten. Na de zomervakantie willen ze goede afspraken zien, of anders gaan de scholen zo nodig een hele week plat - zegt de actiegroep PO in Actie, die het initiatief nam waarbij later de vakbonden zich aansloten.

27 juni 2017 Dure show rond kolencentrales
Energieconcerns Engie en Uniper zijn definitief niet van plan om CO2, dat vrijkomt uit hun kolencentrales, op te slaan in lege gasvelden op de Noordzee. Dat hadden ze wel toegezegd toen ze in de jaren negentig ondanks veel protest een vergunning nodig hadden om nieuwe kolencentrales te bouwen. De regering en de gemeente Rotterdam hebben die toezegging gebruikt om de bouw toe te kunnen staan. Aan de bedrijven zijn miljoenen subsidies toegekend.
Maar juridisch was er niets vastgelegd, dus kunnen de bedrijven er onderuit. Het gemeentebestuur van Rotterdam is ‘teleurgesteld’, minister Kamp is ‘teleurgesteld’ en zegt een paar miljoen uitgekeerde subsidie terug te willen - maar daar blijft het bij. Of toch niet: Kamp verwijst naar het plan van het Havenbedrijf Rotterdam om pijpleidingen aan te leggen waarmee broeikasgassen van kolencentrales naar de Noordzee kunnen gebracht worden. Grotendeels gefinancierd door een bedrijf dat in staatshanden is. Engie en Uniper de winst, de gewone mensen de klimaatopwarming en de kosten? Dat moet veranderen!

27 juni 2017 Nederlandse staat veroordeeld om Srebrenica
In juli 1995 liet het Nederlandse leger niet alleen duizenden moslimmannen aan hun lot over, maar stuurde ook honderden mannen met hun families die in het Nederlandse kamp zaten weg. Duizenden van hen werden vervolgens vermoord door de troepen van de Servische generaal Mladic.
Het gerechtshof in Den Haag ziet echter slechts een beperkte verantwoordelijkheid voor de Nederlandse staat. Die hoeft volgens de rechters alleen een schadevergoeding te betalen aan de nabestaanden van de mannen die uit het kamp zelf weggestuurd werden. Bovendien ook maar 30% van het geŽiste bedrag, omdat het in het begin niet helemaal duidelijk geweest zou zijn dat Mladic hen zou laten vermoorden.
De Nederlandse regering zegt niet aansprakelijk te zijn, omdat ze geen luchtsteun kreeg van de bondgenoten. Maar onderzoek van journalisten bracht aan het licht, dat de leidende officier Karremans zelf aan Mladic aanbood de enclave aan hem over te laten.

26 juni 2017 Reinigingsdienst Athene staakt
Al meer dan een week staken de werkers bij de reinigingsdienst van de Griekse hoofdstad. Het vuil hoopt zich op in de straten, al zorgen de collega’s wel dat het bijvoorbeeld bij ziekenhuizen en van de voedselmarkten wordt weggehaald. De staking is gericht tegen het dreigende ontslag van veel collega’s met een tijdelijk contract. Een rechter heeft bepaald dat dit niet meer verlengd mag worden, maar een vaste aanstelling krijgen ze ook niet. De EU en het IMF eisen namelijk dat er zo weinig mogelijk ambtenaren worden aangenomen.

25 juni 2017 Kettingreactie Tihange
Negentig kilometer lang houden mensen elkaars handen vast in een ‘kettingreactie’, gericht tegen openhouden van de kerncentrales in Tihange en Doel (BelgiŽ).
De centrale van Tihange ligt niet zo heel ver van Maastricht en Aken en er zijn voortdurend problemen mee, waaronder scheurtjes in het reactorvat. Doel ligt bij de grens met Zeeland. Beide reactorvaten komen uit dezelfde fabriek als die van de centrale in het Nederlandse Borssele.
De ketting van demonstranten reikte van Aken tot Tihange en trok demonstranten uit drie landen: Nederland, Duitsland en BelgiŽ. Het staat nog in de kinderschoenen, maar het is een grote vooruitgang dat er steeds vaker internationaal breed gemobiliseerd wordt voor de sluiting van kerncentrales.
Om die strijd vooruit te brengen moet niet alleen gestreden worden voor behoud van het leefmilieu, maar zal ook de kwestie van het beŽindigen van de winsteconomie aan de orde moeten komen. En de maatschappijverandering die daar voor nodig is.
ICOR organisaties MLPD uit Duitsland en de rode Morgen waren aanwezig en deelden een gezamenlijk pamflet uit, met de volgende eisen:
• Wereldwijde sluiting van alle Nucleaire installaties op losten van de exploitanten!
• Internationaal verbod op het zogenaamde ‘vreedzame’ gebruik van kernenergie!
• Verbod op uitbanning en vernietiging van alle biologische en chemische wapens!
• Wij hebben arbeidsplaatsen nodig en bescherming van het milieu!
• Afdwingen van het hoogste veiligheidsniveau voor opslagplaatsen van kernafval!
• Compensatie en toereikende medische verzorging door de staat en concerns als exploitant of bezitter van nucleaire installaties voor alle slachtoffers van radioactieve straling!
• Energieverzorging uit hernieuwbare bronnen – vooral uit zon, wind, water en bioafval!

24 juni 2017 Meer geld naar winst
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek ging vorig jaar van iedere verdiende euro gemiddeld 73 cent naar de lonen en 27 cent naar de bedrijfswinst. Tot voor kort werd altijd gezegd dat van iedere euro meer dan 80 cent naar de lonen zou gaan - de zogenaamde Arbeidsinkomensquote (AIQ). De AIQ wordt echter de laatste jaren kleiner, terwijl het CBS ook tot de conclusie kwam fouten te hebben gemaakt bij het toerekenen van de inkomsten van zzp’ers aan loon en winst.
De AIQ is verschillend per sector. Zij zal bijvoorbeeld veel kleiner zijn in een sterk geautomatiseerd bedrijf dan bij een kleine buurtwinkel, terwijl bij veel overheidsbanen moeilijk van winst gesproken kan worden.
Duidelijk is in ieder geval dat de concerns crisis en flexibilisering gebruiken om zich verder te verrijken ten koste van de werkende mensen. In feite gaat overigens een veel groter deel van de economische productie naar de winst van de bedrijfseigenaar of andere kapitalisten, bijvoorbeeld via rentebetaling aan banken en loonbelasting.

24 juni 2017 CNV-bestuur helpt AH
Vakbond CNV heeft met Albert Heijn een CAO afgesloten voor de distributiecentra, terwijl de collega’s van de FNV dit verwerpen (zie bericht 18 mei) en nog steeds actie voeren. Niet alleen vinden de FNV-leden de geboden loonsverhoging – 3,5% in twee jaar – te laag, deze CAO betekent ook een achteruitgang voor de vele collega’s met een uitzendcontract.
In de aflopende CAO hadden die meer kans op een vast contract, omdat zij in vaste dienst moesten komen als het percentage uitzendkrachten te hoog werd. Het CNV is er nu mee akkoord gegaan dat de komende twee jaar 150 uitzendkrachten een jaarcontract krijgen, dat ‘bij goed functioneren’ met een driejaarscontract kan worden verlengd.
Zogenaamde ‘tussenbanen’ zoals ze die - eveneens zonder de FNV - voor de supermarktwinkels hebben afgesproken. De collega’s worden nu vier jaar in plaats van de wettelijke twee jaar aan het lijntje gehouden en aan chantage blootgesteld.

23 juni 2017 Verbod op goedkope ontslagtruc
Het Europese Hof van Justitie heeft vier collega’s en vakbond FNV gelijk gegeven in de zaak die ze aangespannen hadden tegen een grote organisatie in de kinderopvang (die eerst Estro en nu Smallsteps heet). In 2014 vroeg Estro faillissement aan - om op dezelfde dag door te starten als Smallsteps, met dezelfde eigenaar en dezelfde directeur. Maar wel met tientallen vestigingen en 1000 personeelsleden minder. Die collega’s kwamen zonder een cent op straat te staan en bovendien kon de directie zelf bepalen wie ze kwijt wilde – vooral oudere en duurdere krachten – zonder rekening te houden met wettelijke ontslagregels. Als een zogenaamd nieuw bedrijf kregen de collega’s een lager loon en slechtere arbeidsvoorwaarden - terwijl dit bij overgang van onderneming wettelijk niet mag.
Faillissement en doorstart worden door veel bedrijven gebruikt om behalve schulden ook personeel gemakkelijk en goedkoop op straat te zetten. Bij Estro en een paar andere bedrijven lag het er wel erg dik bovenop. De collega’s waren met de vakbond naar de rechter gestapt, met de stelling dat hier geen sprake is van een gewoon faillissement, maar van overgang van onderneming van de ene (formele) eigenaar naar de andere. Daarbij gaat volgens Europese regels iedere werker mee naar de nieuwe eigenaar. Als die wil reorganiseren, moet deze proberen het daar met vakbonden en OR over eens te worden.
Nu het Europese Hof dit heeft bepaald, is de verwachting dat de Nederlandse rechter zal bepalen dat Smallsteps de collega’s moet compenseren voor een onterecht ontslag.

23 juni 2017 Geheimzinnig handelsverdrag
Greenpeace heeft 200 pagina’s gegevens openbaar gemaakt van onderhandelingen over een vrijhandelsverdrag tussen de EU en Japan. Na het verzet tegen de vrijhandelsverdragen tussen de EU en de VS (TTIP) en de EU met Canada (CETA) beloofde de EU voortaan minder geheimzinnig te doen. Maar ook bij deze onderhandelingen blijken sociale en milieubelangen te moeten wijken voor de winsten van de grote concerns. En ook hier zouden multinationals staten weer voor een private rechtbank kunnen dagen. Lijkt TTIP door het ‘America First’ van Trump op een zacht pitje te staan, intussen gaande Europese leiders gewoon door met de uitverkoop van sociale en milieurechten aan de grote concerns.

23 juni 2017 ‘VS laten martelen in Jemen’
 Het Amerikaanse persbureau Associated Press heeft in Zuid-Jemen een netwerk van 18 geheime gevangenissen ontdekt, waarin honderden mannen worden vastgehouden die van betrokkenheid bij Al-Qaeda worden verdacht. Onder leiding van militairen van de Verenigde Arabische Emiraten en het leger van Jemen worden zij daar op vreselijke manieren gemarteld. Amerikanen zijn zelf - lijkt het - niet aanwezig bij de martelingen, maar geven wel de opdrachten en de te stellen vragen. De geheime gevangenissen lijken te bestaan sinds 2009, toen Obama Amerikaans president was. Ze doen sterk denken aan de geheime CIA-gevangenissen in onder andere Europese landen, die onder zijn voorganger Bush waren ingesteld. Daar werd – ook in 2009 – door Obama officieel een eind aangemaakt. Zoek de verschillen!

22 juni 2017 Eerder versleten - later met pensioen
Mensen die zwaar werk moeten doen mogen door de afschaffing van de VUT en de verhoging van de pensioenleeftijd steeds later met pensioen, terwijl zij dan vaak zo versleten zijn, dat ze hun pensioen niet of op hun tandvlees halen. Als zij de pensioenleeftijd halen, hebben zij gemiddeld minder jaren te leven dan mensen die lichter werk hadden, terwijl zij bovendien met een slechtere gezondheid kampen. Bovendien hebben degenen met lichter werk vaak een hogere functie en een hoger inkomen. En daardoor kunnen ze het zich veroorloven eerder met pensioen te gaan dan op de wettelijke leeftijd, met bovendien een goede kans om daar jaren langer van te genieten dan de collega’s met zwaar werk.
Dit blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Maastricht, dat de tegenstelling maakt tussen hoogopgeleiden en laagopgeleiden en zegt dat eerstgenoemden gemiddeld voor hun 64ste verjaardag stoppen en de laagopgeleiden gemiddeld met 65 jaar. In 2005 was dit voor beide groepen gemiddeld vůůr de 61ste verjaardag. Die tegenstelling ‘hoogopgeleiden- laagopgeleiden’ suggereert dat de gezondheid van laagopgeleiden slechter is omdat zij ongezonder zouden leven. Maar het onderzoek van Maastricht noemt zelf als oorzaak het zware werk. En wat ‘ongezond leven’ betreft: laagbetaalden kunnen zich wat betreft voeding, woning en ontspanning inderdaad niet hetzelfde veroorloven als hoger betaalden.

22 juni 2017 Nationale staking Uruguay
In Uruguay wordt de hele dag gestaakt op alle staatsscholen en universiteiten, evenals in de gezondheidszorg. In het particuliere bedrijfsleven wordt een halve dag gestaakt. De actie is gericht tegen de begrotingsvoorstellen van de sociaaldemocratische regering, die bezuinigt op salarissen en op andere uitgaven voor onderwijs en zorg - terwijl zij tijdens de verkiezingen had beloofd daar extra geld aan te besteden.

21 juni 2017 IJsplateau Antarctica breekt af
Wetenschappers waarschuwen schepen die de komende dagen langs de westkust van Antarctica varen dat een ijsplateau van 5000 km2 (zo groot als het Indonesische eiland Bali) op het punt staat af te breken van een landtong in het Zuidpoolgebied. De scheur is enkele tientallen jaren geleden ontstaan, maar wordt nu in hoog tempo breder onder invloed van de klimaatopwarming. Het losbreken van dit plateau op zich zal de zeespiegel niet sterk doen stijgen, maar het kan wel een voorbode zijn van het uiteenvallen van de grote ijsvlakten op Antarctica. Als het aan land vastliggende ijs op Antarctica zou smelten, zou dit de zeespiegel met vier meter doen stijgen. Als al het ijs op Antarctica zou verdwijnen door de klimaatopwarming, zou het zeeniveau tientallen meters stijgen.

21 juni 2017 Internationale steun Indonesische havenwerkers
De Internationale Transportwerkersvakbond ITF is de collega’s bij het overslagbedrijf van ICTSI in de haven van Tanjung Priok (Jakarta) te hulp geschoten. De werkers bij ICTSI verdienden veel minder dan hun collega’s bij naburige havenbedrijven ($ 250 per maand) en nu zijn ze door ICTSI overgezet naar een inhuurbedrijfje - met als gevolg een lager loon. Dat bedraagt nu 15% van dat wat hun collega’s verdienen. Hun vakbond FBTPI verzet zich en kan zich ook beroepen op Indonesische wetten - die de outsourcing door ICTSI verbieden. De regering houdt zich afzijdig. ITF spreekt daarom samen met de Australische havenbond MUA de Indonesische minister van economische planning aan, die op bezoek is in AustraliŽ. Ze overhandigen hem de eisen van de havenwerkers.
ICTSI (met hoofdkantoor op de Filippijnen) is ook de eigenaar van het havenbedrijf op Madagaskar dat tientallen collega’s ontsloeg omdat zij een vakbond hadden opgericht.

20 juni 2017 ‘Cabines best comfortabel’
Minister Schulz van Haegen (VVD) vindt het niet nodig te verbieden dat truckchauffeurs het weekend in de cabine van hun vrachtwagen doorbrengen. Om kosten te drukken en de winst te verhogen zetten veel bedrijven in Noordwest-Europa truckchauffeurs uit landen met lage lonen in. De chauffeurs krijgen geen geld om in het weekend een hotelkamer te huren, zodat zij de weekenden op parkeerplaatsen moeten doorbrengen in de cabine van hun vrachtwagen. BelgiŽ, Duitsland en Frankrijk hebben dit intussen verboden, maar Schulz wacht liever tot er een regel voor de hele EU komt. ‘Die cabines zijn tegenwoordig toch best comfortabel’, merkte ze op.

20 juni 2017 Solidariteit Indonesische mijnwerkers
Het grote Amerikaanse mijnbouwconcern Freeport–McMoRan heeft 3000 mijnwerkers ontslagen die werken bij de grote goud- en kopermijn van Grasberg op West-Papua. Freeport had een grote groep mijnwerkers op langdurig (onbetaald) verlof gestuurd, omdat het de productie tijdelijk wilde verminderen. Dit in verband met een conflict met de Indonesische regering over de voorwaarden waaronder Freeport de bodemschatten mag winnen en te gelde maken. Freeport neemt het ook niet nauw met het milieu.
Zowel volgens de Indonesische wet als volgens de CAO mag de directie werkers alleen met verlof sturen met instemming van de vakbond, maar die werd voor een voldongen feit gesteld. Als reactie gingen de mijnwerkers in staking en werden vervolgens – drie maanden geleden – alle 3000 ontslagen. De directie overtreedt de Indonesische wetten, maar dat is blijkbaar geen belemmering voor de politie om herhaaldelijk op mijnwerkersdemonstraties in te knuppelen. Internationale vakbondsfederatie IndustriaLL roept op om een protestbrief te sturen aan de Indonesische regering.

19 juni 2017 Actie op het spoor
Na het verstrijken van een ultimatum heeft FNV Spoor stakingsacties tijdens de ochtendspits gehouden. Deze keer in Den Haag en Zwolle, als begin van estafetteacties. De collega’s eisen van de NS dat er op de dubbeldekkers ook doordeweeks een tweede conducteur wordt ingezet - vanwege de veiligheid en omdat het trappen op en af lopen in een rijdende trein belastend is.
Verder willen ze dat de NS niet het beheer van stations en voorzieningen afstoot en serieus mee blijft doen als regionale lijnen worden aanbesteed. Zij vrezen dat anders arbeidsvoorwaarden en baanzekerheid op spel worden gezet en dat de kwaliteit voor de reizigers achteruit zal gaan.
Vooruitlopend op het zich beperken tot rijden op het hoofdnet, is NS bezig allerlei werkzaamheden te concentreren, waarbij collega’s hun baan verliezen en anderen extreemlange reistijden krijgen. De problemen voor de treinreizigers blijven bij deze actie beperkt, omdat de NS veel moeite heeft gedaan om ander personeel in te zetten.

19 juni 2017 Chemours loost brutaal door
Het bedrijf van Chemours in Dordrecht heeft het giftige GenX rechtstreeks op het oppervlaktewater geloosd, terwijl het daarvoor geen toestemming heeft. Dat concludeert Rijkswaterstaat na metingen in de rivier de Merwede. De stof wordt gebruikt bij de productie van teflon. Hoewel Chemours het ontkent, hebben toxicologen sterke aanwijzingen dat GenX kankerverwekkend is. Daarom heeft de provincie Zuid-Holland de maximale hoeveelheid GenX die Chemours op het riool mag lozen verlaagd van 600 naar 450 kilo per jaar. Waterleidingbedrijf Oasen is daar tegen in beroep gegaan. Hoe meer GenX er in het rivierwater zit, hoe hoger de kosten om er goed drinkwater van te maken. En daar, vindt Oasen, moet Chemours voor opdraaien - niet de drinkwaterconsument. Nu blijkt dat Chemours GenX zelfs rechtstreeks op de rivier loost.

18 juni 2017 Tot uw dienst!
Terwijl een Kamercommissie zich bezig houdt met allerlei ingewikkelde constructies die rijke particulieren optuigen om hun bezit voor belastingdienst en anderen verborgen te houden, laat een artikel in NRC Handelsblad zien hoe simpel dat voor een grote multinational kan zijn.
Het IsraŽlische ICL (een chemisch concern) twijfelde of ze haar Europese hoofdkantoor in Nederland of in Zwitserland zou vestigen. Het NFIA (Netherlands Foreign Investments Agency) dat bedrijven werft in opdracht van de regering, stuurt premier Rutte zelf op de top van ICL af. Rutte belooft de topman Borgas dat alle Nederlandse instanties het hem helemaal naar de zin zullen maken. Borgas laat weten dat, als hij het kantoor in Zwitserland vestigt, niet meer dan 10% winstbelasting zal hoeven te betalen.
In Nederland is de vennootschapsbelasting 25%, maar - zegt Rutte - ‘als de belastingdienst je nu in een ‘ruling’ belooft dat je over een groot deel van de winst niets of veel minder hoeft te betalen… Laat jullie adviseur KPMG Meyburg het maar uitzoeken met de belastingdienst. En de Nederlandse staat betaalt ruim 20.000 euro mee aan de kosten van KPMG.’
Hoe de ruling er tenslotte uit kwam te zien weet, behalve ICL, alleen de belastingdienst - maar mijnheer Borgas blijkt zeer tevreden. Voor de expats wordt geregeld dat die over 30% van hun salaris geen belasting hoeven te betalen. De directeur van een internationale school in Amsterdam wordt bewerkt om de afgewezen zoon van een hoge ICL-manager toch toe te laten.
Er is wel een minpuntje. Burgemeester Van der Laan van Amsterdam had ICL beloofd om het Wilhelminaplein - waar het kantoor gevestigd wordt - fraai op te laten knappen voor de prijs van tienduizenden euro’s. De directie van ICL vond het resultaat toch wat tegenvallen.

18 juni 2017 Flatbrand Londen
Tientallen boze Londenaren bestormen het kantoor van de Londense deelgemeente Kensington and Chelsea, waar de Grenfell Tower met 120 sociale huurwoningen woensdag volledig afbrandde.
De mensen zijn woedend over de volstrekte minachting voor gewone mensen met een laag inkomen, die spreekt uit de opstelling van eigenaar KCTMO van het appartementengebouw en van het deelgemeentebestuur.
De woede is terecht, want de minstens 79 doden die de brand veroorzaakt heeft (afgezien van alle gewonden en de schade) zijn een gevolg van crimineel handelen van de eigenaar van het flatgebouw en het bestuur van de deelgemeente. Bewoners hadden jarenlang - ook een paar maanden geleden nog - geklaagd, dat de flat niet brandveilig was. Ze schreven zelfs dat er blijkbaar een grote ramp nodig was om eigenaar en deelgemeente wakker te schudden.
Dat veel mensen niet konden ontsnappen had als oorzaak dat veel brandalarmen niet werkten. Zij waren al drie jaar niet gecontroleerd. Extra brandtrappen aan weerszijden van de flat ontbraken so wie so. Bij de renovatie van de flat vorig jaar vond de eigenaar het ook te duur om sprinklers aan te brengen.
Bij die renovatie waren wel gevelplaten aangebracht - op verzoek van de eigenaren van duurdere huizen in de buurt, die liever niet tegen een armoedige flat aan wilden kijken. De gevelplaten deden de brand sneller om zich heen grijpen. Minder brandbare gevelplaten, geschikt voor een flat van deze hoogte (24 verdiepingen), vond de eigenaar te duur. Toen het vuur om zich heen greep konden de mensen geen kant op.
Mensen uit de buurt en van verder weg brengen eten, drinken en spullen om de slachtoffers te helpen, maar het duurt dagen voordat het gemeentebestuur vervangende woonruimte ter beschikking stelt. In Groot-BrittanniŽ zijn er zo’n 600 flatgebouwen met dezelfde levensgevaarlijke bekleding.

17 juni 2017 100 jaar Oktoberrevolutie
De Rode Morgen viert de herdenking van 100 jaar Oktoberrevolutie in Rotterdam. Het feest met 50 deelnemers wordt opgeluisterd door een benefietoptreden van Bertus van der Horst - die zowel in de Rotterdamse haven waar hij werkte als in tal van andere acties de strijd voor de belangen van de werkende mensen steeds bezongen en gestimuleerd heeft. Met zijn 75 jaar doet hij dat nog steeds.
Een revolutie heeft alleen kans van slagen als de meerderheid van de gewone mensen geen andere oplossing zien voor hun problemen – en als de heersers niet meer op de oude manier kunnen regeren. De mensen moeten ervan worden overtuigd dat een revolutie de enige oplossing is voor hun problemen.
De Oktoberrevolutie in Rusland in 1917 was geen staatsgreep (zoals wel wordt beweerd) maar het resultaat van geduldig overtuigingswerk. Lenin en de Russische communisten legden de arbeiders, boeren en soldaten aan de hand van hun eigen ervaringen geduldig uit dat de eisen voor brood, vrijheid en vrede niet werden gegarandeerd door de voorlopige regering van de bourgeoisie, die in samenwerking met een aantal grootgrondbezitters de macht van de afgezette tsaar had overgenomen. Dat leidde er tenslotte toe dat begin november 1917 (in de toen in Rusland gebruikte kalender eind oktober) de sovjets (raden) van arbeiders, boeren en soldaten voor de omverwerping van de voorlopige regering kozen en voor de opbouw van een socialistische maatschappij.

17 juni 2017 Marokkanen demonstreren
Opnieuw demonstreren honderden in Nederland wonende Marokkanen hun steun aan de landgenoten in Marokko. In het noordelijke Rif-gebergte gaan telkens weer tienduizenden mensen de straat op om te protesteren tegen de grote werkloosheid en armoede en tegen de slechte voorzieningen voor gezondheid en onderwijs.De regering probeert de demonstraties met inzet van politie en de arrestatie van leiders de kop in te drukken, maar dat lukt niet.
In Amsterdam eisen de demonstranten vrijlating van de in Marokko gearresteerde activisten - maar ook het stoppen van de intimidatie van activisten in Nederland in opdracht van de Marokkaanse staat.

16 juni 2017 Jeugdwerkloosheid daalt niet
Volgens het CBS hebben nu 1,3 miljoen jongeren onder de 25 jaar weer een betaalde baan. Dat is evenveel als vůůr het uitbreken van de economische crisis. Percentagegewijs is dit nog altijd 9% vergeleken met 5,1% werklozen. In de gemeente Rotterdam is het percentage jonge werklozen zelfs 18% tegenover de 12% voor de crisis.
Volgens deskundigen pakt het gemeentebestuur van Rotterdam de jeugdwerkloosheid niet serieus aan, met dan dit en dan weer dat project. Wethouder Struijvenberg (Leefbaar Rotterdam) vindt het gemakkelijker de jongeren zelf de schuld te geven, die in Rotterdam voor een groot deel uit migrantenfamilies komen.

16 juni 2017 Schuiven met mensen
De tribune van de Rotterdamse raadszaal zit vol met werkers van Magis 010. Dit bedrijf werkt veel met mensen die een handicap hebben en met anderen die door leeftijd of opleiding moeilijk aan een baan komen. De gemeente Rotterdam heeft er honderden werkers van de SW gedetacheerd en ook langdurig werklozen van de Sociale Dienst kregen bij Magis een baan. Vele honderden moeten er overigens ook dwangarbeid doen in een zogenaamde ‘werkervaringsplaats’.
In ruil daarvoor kreeg Magis opdrachten van de gemeente Rotterdam voor werk in de groenvoorziening en in kringloopwinkels, bezorgen van gemeentepost e.a. Maar wethouder Struijvenberg (Leefbaar) wil de contracten met Magis 010 niet verlengen. Hij wil een ander bedrijf zoeken - of het als gemeente zelf gaan doen. Gevolg is dat honderden collega’s op straat dreigen te komen, die heel moeilijk ander werk zullen vinden. En de collega’s met een SW-indicatie zouden weliswaar niet in de WW komen, maar wel moeten afwachten, waar ze dan weer terecht zouden komen.

15 juni 2017 DNB in jouw belang?
De Nederlandse Bank (DNB) zegt dat de lonen in Nederland te weinig gestegen zijn gezien de groeiende productiviteit. Het Centraal Planbureau is het daarmee eens. Als oorzaak wordt een zwakke vakbond genoemd, waarbij gewezen wordt op de vele flexcontracten en een werkloosheid die in feite veel hoger is dan de officiŽle cijfers - omdat velen geen volledige baan kunnen krijgen. Maar vakbondsmacht moet van onderaf worden opgebouwd – van de top is alleen polderen te verwachten.
DNB en CPB moeten wel wat zeggen, want het gaat geweldig met de economie - behalve van die van veel werkenden.

15 juni 2017 Geweld tegen vakbondsactivisten
Volgens onderzoek van de internationale vakbondsfederatie ITUC is het aantal landen waar vakbondsactivisten openlijk bedreigd worden of gewelddadig worden aangevallen vorig jaar tot 59 gegroeid. Colombia, Egypte, Guatemala, IndonesiŽ en OekraÔne zijn voorbeelden. In elf landen zijn vakbondsactivisten vermoord - zoals in Bangladesh, BraziliŽ, Guatemala, Honduras en ItaliŽ.
In 84 (60%) van de 139 landen die ITUC onderzocht vallen delen van de werkende bevolking niet onder beschermende arbeidswetten. Dat geldt vooral voor migrantwerkers, huishoudelijke hulpen en mensen met korte contracten.
In meer dan 75% van deze landen hebben alle of een deel van de werkers geen stakingsrecht. Datzelfde geldt voor het recht op collectieve onderhandelingen. ITUC-voorzitter Sarah Burrows: ‘in te veel landen worden fundamentele democratische rechten ondermijnd door bedrijfsbelangen’.

14 juni 2016 Tijd voor een feestje?
Een feestje is altijd leuk. Maar in de oproep van Klimaatinitiatief Rotterdam om op 1 juli op de Maasvlakte de sluiting van twee oude kolencentrales van Uniper (vroeger E.on) te vieren missen we twee belangrijke zaken:
- Geen woord over het feit, dat de twee oude kolencentrales op de Maasvlakte vervangen worden door een gloednieuwe - die minder, maar nog steeds veel CO2 uitstoot.
- Geen woord over de tientallen collega’s die hierdoor op straat komen te staan, omdat het bedrijf hen geen ander werk in de opwekking van duurzame energie aanbiedt.

13 juni 2017 Zelfstandige staking buschauffeurs
Vijftig buschauffeurs van Arriva in Tilburg leggen zelfstandig het werk neer tijdens de ochtendspits. Dit uit protest tegen het inhouden van een toelage voor de pensioenpremie die het bedrijf weigert nog uit te keren, omdat dit volgens de CAO-afspraak hierover niet meer nodig zou zijn. De collega’s gaan na de spits weer aan het werk. Over de pensioentoelage wordt verder onderhandeld.

13 juni 2017 Dow loost chemicaliŽn
Het Openbaar Ministerie in Den Bosch heeft een boete van € 220.000 geŽist tegen chemisch concern Dow Chemical. In een fabriek van Dow in Terneuzen kwam eind 2014 bij werkzaamheden aan een pomp een grote golf van 3,45 ton aan methaangas vrij. Dat is zo explosief, dat als er maar een klein vonkje bijgekomen was de hele fabriek er aan was gegaan - met vele doden, gewonden en vergiftiging van het milieu in de wijde omgeving als gevolg. Dow had voor de reparatie niet eens onderzocht of er methaan aanwezig was en ook geen maatregelen genomen om lekkage van het gas te voorkomen.
Eerder in 2014 was Dow Chemical tot een boete veroordeeld, omdat het tussen 2005 en 2008 de werkers regelmatig en lange tijd blootgesteld had aan gevaarlijke en deels kankerverwekkende stoffen als benzeen, kraakgas en acrylnitril. Ook kwamen er vaak schadelijke stoffen in het milieu.
Het openbaar ministerie eiste een boete van vijf miljoen euro, wat de rechter tot 1,8 miljoen terugbracht - een lachertje voor het bedrijf dat in dat jaar ongeveer € 3,5 miljard winst maakte. Als Dow Chemical niet gedwongen wordt zijn beleid te veranderen, is een grote ramp meer dan mogelijk.

12 juni 2017 Wie profiteert?
Bijna 40% van de zelfstandigen zonder personeel betaalde in 2014 geen cent inkomstenbelasting, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ook voor zzp‘ers die wel inkomstenbelasting betalen is dat veel minder dan voor wie hetzelfde werk in loondienst uit zou voeren. Door belastingvoordelen als zelfstandigenaftrek (€ 7280 per jaar) en een winstvrijstelling van 14% voor MKB-bedrijven blijft voor zelfstandigen zonder personeel de eerste € 24.000 verdiensten belastingvrij.
Daarbij komt dat zij door hun lage belastbare inkomen eerder recht hebben op hogere toeslagen, zoals voor zorg of kinderopvang. Maar een groot deel van de zzp‘ers profiteert niet zelf hiervan. De bedrijven die hen inhuren betalen hen zo weinig dat veel zzp’ers niet eens voldoende overhouden om zich te verzekeren tegen ziekte, werkloosheid, of voor pensioen - want voor hen geldt in de meeste gevallen geen wettelijk minimumloon laat staan CAO-lonen. Bovendien hoeven bedrijven voor zzp’ers geen aandeel in pensioenpremie, zorgverzekeringspremie te betalen. Veel van deze ‘zelfstandige ondernemers’ zijn voor de bedrijven die hen inhuren niet anders dan goedkope dagloners.

12 juni 2017 Verkiezingen Frankrijk
Met koppen als ‘Beweging Macron vaagt gevestigde partijen weg’ berichten de media over de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen. De sociaaldemocraten van de ‘Parti Socialiste’ hebben met ongeveer 10% van de stemmen veel verloren. Net als de conservatieve ‘Les Republicains’- die verloren 21%. De fascistoÔde partij ‘Front National’ bleef met 14% ook achter bij eerdere resultaten. De links-reformistische ‘La France Insoumise’ van Mťlenchon en de revisionistische ‘Parti Communiste’ - die gedeeltelijk samenwerkten - haalden met samen 11% flink minder dan in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in april.
President Macron haalde met zijn nieuwe partij ‘La Rťpublique en Marche’ in de eerste ronde 32% van de stemmen. Die 32% staan voor 16% van alle Franse kiezers, want 51% deed niet mee.
De vakbeweging verklaarde zich net zo hard tegen de geplande aanvallen op arbeiders- en vakbondsrechten te verzetten zoals ze dat ook tegen de aanvallen van de vorige president Hollande hebben gedaan - voor wie Macron enige tijd minister was.

11 juni 2017 Actie tegen nazi-demonstratie
Antifascisten uit Nederland en Duitsland roepen op tot actie tegen een demonstratie die Duitse, Nederlandse en Britse fascisten op zondag 18 juni in Enschede willen organiseren. De grootste groep bestaat uit Nazi-hooligans uit Duitsland die zich HoGeSa (‘Hooligans Gegen Salafismus’) noemen - aangevuld met een kleine groep van de Nederlandse Pegida. Er worden ook sprekers van de Britse fascistische partij ‘Britain First’  aangekondigd. De Nazi-band ‘Kategorie C - HŁngrige WŲlfe’ (in Duitsland verboden) zou optreden.
In 2014 hield HoGeSa een demonstratie met 5000 deelnemers in Keulen - waarbij zij migranten, antifascisten en buurtbewoners aanvielen. Demonstraties in de jaren erna in Keulen vielen in het water. Rote Fahne-news vermoedt dat HoGeSA probeert via Nederland zich weer nieuw leven in te blazen.
Zowel in Nederland (onder andere door Anti-Fascistische Actie Nederland) als in Duitsland worden antifascisten opgeroepen om zondag 18 juni naar Enschede te komen, om duidelijk te maken dat de Nazi’s geen ruimte mogen krijgen.
Meer informatie is hier te vinden.

10 juni 2017 Geen controle belastingontduiking
Nederland is een belastingparadijs - niet alleen voor rijke inwoners, maar voor rijken uit de hele wereld. Er wordt geschat dat jaarlijks 4000 miljard euro door Nederland gaat, grotendeels met als enig doel om zo weinig mogelijk belasting te betalen.
Uit de verhoren van de kamercommissie (ingesteld na het openbaar worden van de Panama Papers) blijkt dat dit niet alleen aan de zeer ruime Nederlandse wetgeving ligt. Deze commissie houdt zich niet bezig met de rulings voor multinationals, maar alleen met belastingontduiking door kleinere bedrijven, rijke particulieren, fraudeurs en andere criminelen - waarbij het verbergen van de eigenlijke bezitter van de rijkdom een centrale rol speelt.
Nederland heeft 227 trustkantoren die de rijken daarbij helpen en een groot aantal belastingadviseurs en juristen, die alle gaten van de wet kunnen vinden. De hele sector wordt gecontroleerd door een afdeling van twaalf personen op de Nederlandse Bank (DNB). DNB zegt dat het deze experts al 13 jaar probeert uit te leggen wat mag en wat niet mag - maar dat ‘ze het maar moeilijk begrijpen’. Controleurs van DNB worden regelmatig persoonlijk geÔntimideerd door vertegenwoordigers van de trustkantoren.

10 juni 2017 Ontslagen om zwangerschap
Wettelijk is het verboden, maar in Nederland worden vaak vrouwen ontslagen wegens zwangerschap. Dat kunnen bedrijven doen, omdat veel (jonge) vrouwen een tijdelijk contract hebben. Dat contract kan vaak zonder opgaaf van reden niet worden verlengd - of er wordt een andere reden verzonnen. Ook komt het regelmatig voor dat een promotie niet doorgaat, als de baas hoort dat een vrouw zwanger is. Verder moeten veel vrouwen een vrije dag nemen als ze in verband met hun zwangerschap naar de dokter moeten. Volgens onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens heeft meer dan 40% van de werkende zwangere vrouwen last van dit soort discriminatie.

9 juni 2017 Britten stellen andere prioriteiten
De Britse premier May wilde met vervroegde verkiezingen haar steun in het parlement vergroten om sterker te staan in de onderhandelingen over het vertrek uit de EU. Dat dit niet lukt en dat ze nu zelfs haar meerderheid in het lagerhuis kwijt is, komt door de onverwachte groei van Labour onder Corbyn. Die zegt met een links-reformistisch programma de grote problemen van gewone mensen aan te zullen pakken – problemen waar ze na jaren bezuinigingen door de Conservatieve Partij mee geconfronteerd worden: lange wachttijden in de gezondheidszorg, thuiszorg die meer dan gehalveerd is, torenhoge collegegelden in het onderwijs en regelrechte armoede van een groot deel van de bevolking. Corbyn is om dit programma verguisd door een groot deel van het kader van de partij, dat geprobeerd heeft hem als leider af te zetten - wat echter door de leden werd voorkomen. Hij werd in de media af geserveerd als een ‘loser’ die niks klaar zou maken bij de verkiezingen. Maar het volk en vooral ook jongeren zien hier een geluid dat hun belangen serieus neemt. Die zijn echter niet in het parlement te behartigen. De kiezers gingen naar links. De regering doet een ruk naar rechts - met de gedoogsteun van de extreemrechtse DUP uit Noord-Ierland. Maar deze verkiezingen hebben laten zien dat de mensen een alternatief zoeken – dat echter alleen in revolutionaire maatschappijverandering kan worden gevonden.

8 juni 2017 Flexibel inkomen
Tussen 2004 en 2014 is het gemiddelde inkomen van alle werkenden (gecorrigeerd voor inflatie) gestegen van € 24.900 naar ruim € 26.000, meldt het CBS. Een stijging van inkomen doet zich volgens het CBS in alle leeftijdsgroepen voor - maar niet bij de 20- tot en met 29-jarigen. Daar is dit gemiddelde inkomen achteruitgegaan van € 23.900 naar € 23.100. Als oorzaak hiervan zegt het CBS dat geen enkele leeftijdsgroep als deze zoveel mensen met een flexibele baan en zzp’ers telt - en die worden meestal ook slechter betaald. Perioden van werkloosheid of onvoldoende werk (veel nulurencontracten) komen veel voor. Van de 890.000 werkende twintigers verdienen er 131.000 (15%) minder dan een bijstandsuitkering voor een alleenstaande.

8 juni 2017 Belasting ontduiken
Een kamercommissie begint met de ondervraging van een reeks personen die betrokken zijn bij belastingontduiking via postbusbedrijven in belastingparadijzen. Het openbaar worden van de zogenaamde Panama Papers deed vorig jaar een golf van verontwaardiging ontstaan. Rijke en superrijke figuren blijken via legale en illegale trucs voor miljarden aan belasting te ontduiken. Regeringen leggen de ene bezuiniging na de andere op omdat het geld ‘op’ zou zijn.
Nederland blijkt bij die dubieuze constructies een grote rol te spelen. Een deel van de politieke partijen in de kamer besloot tot een parlementaire ‘ondervraging’ in plaats van een enquÍte. De grootste belastingdieven - de internationale monopolies - onder ede ondervragen, dat wilde alleen de SP. VVD, PVV, CDA en D66 blokkeerden dit. Multinationals hoeven hun ontwijkingsconstructies niet te verbergen - althans niet voor de staat. Die helpt hen met ‘rulings’ om zo weinig mogelijk belasting te betalen - en geeft zo nodig subsidie voor een belastingadviseur.

8 juni 2017 Asociale corporatie
Het Rotterdamse gemeentebestuur wil niets liever dan het aantal sociale huurwoningen sterk verminderen - zodat gewone mensen met weinig geld de stad moeten verlaten en vervangen kunnen worden door rijkere yuppen. Woningbouwcorporaties doen daar graag aan mee - hoewel ze formeel opgericht werden om betaalbare huizen te bouwen voor mensen die geen hoog inkomen hebben.
Woningbouwcorporatie Havensteder presteert het zelfs om appartementen uit een complex aan het Zwaanshals in Rotterdam uitsluitend aan mensen met een HBO- of een universitaire studie aan te bieden. Havensteder blijkt dat sinds 2013 te doen. Sinds 2015 is dit wettelijk uitdrukkelijk verboden. Hiermee geconfronteerd zegt Havensteder dat ook lager opgeleiden zich mogen melden - maar de advertentie spreekt andere taal.

7 juni 2017 Rechtszaak om gezonde lucht
In de Nederlandse lucht zit zoveel fijnstof en stikstofdioxide, dat mensen hier gemiddeld 13 maanden korter leven. Zelfs het door de EU geŽiste maximum voor het giftige stikstofdioxide wordt op elf van de 58 meetpunten overschreden. De Randstad hoort bij de twaalf meest vervuilde stedelijke gebieden van de EU.
Milieudefensie vindt dat de regering die dit toelaat het recht op gezondheid van de inwoners aantast en diende augustus vorig jaar een aanklacht bij een rechtbank in - met de eis dat de staat binnen een half jaar ervoor zorgt dat de lucht aan EU-normen voldoet. De rechtbank stelde de zaak uit. Door bijna 10.000 euro te betalen voor een spoedprocedure heeft Milieudefensie nu bereikt dat de behandeling voor eind augustus is gepland.
Twee jaar geleden gaf een rechter Urgenda gelijk dat de staat meer moest doen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. De regering ging prompt in beroep en hoopt een rechter te vinden die haar gelegenheid geeft in het huidige slakkentempo door te gaan. Intussen komt een klimaatcatastrofe steeds dichterbij.

7 juni 2017 Imperialisme om Qatar
Qatar - een oliestaatje met 2,6 miljoen inwoners - wordt in de ban gedaan door buurland Saoedi-ArabiŽ, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Bahrein, Egypte en wat kleinere landen in de invloedssfeer van Saoedi-ArabiŽ. Alle betrekkingen worden verbroken. Alle Qatari’s moeten weg uit die landen - alle handel, luchtvaart en vrachtverkeer wordt gestopt, terwijl Qatar onder andere voor voedsel grotendeels van aanvoer uit het buitenland afhankelijk is.
De officiŽle reden die Saoedi-ArabiŽ c.s. opgeven doet merkwaardig aan. Het verwijt is dat Qatar fundamentalistische groepen steunt. De Saoedische regering en oliesjeiks zijn echter bekend als financiers van groepen als IS en Al-Nusra. Verder zou emir Al-Thani van Qatar te positieve uitspraken over Iran, Hamas en Hezbollah hebben gedaan.
De eigenlijke achtergrond is een gevecht om macht en invloed van opkomende imperialistische landen. Saoedi-ArabiŽ wil de eerste viool spelen in het Midden-Oosten - vooral in concurrentie met Iran. De Amerikaanse president Trump zou de Saoediīs de vrije hand hebben gegeven - na een wapenorder van meer dan honderd miljard.
Qatar heeft zijn eigen belangen. Het land met het hoogste gemiddelde inkomen ter wereld heeft grote pakketten aandelen in bijvoorbeeld VW, Deutsche Bank en Credit Suisse. Qatar exploiteert samen met Iran een groot gasveld.
Qatar is eigenaar van de TV-zender Al-Jazeera - die de woede van Egypte en Saoedi-ArabiŽ heeft opgewekt door de staatsgreep van generaal Al-Sisi breed in beeld te brengen.

6 juni 2017 Onderwijzers staken
De actiegroep īPO in Actieī roept leraren op de basisscholen op om op 27 juni het werk een uur neer te leggen. De vakbonden Aob FNV en CNV Onderwijs sluiten zich bij de actie aan. De leraren eisen een hoger loon: een collega op een middelbare school kan tot 20% meer verdienen dan iemand op een basisschool. En ze willen meer collega’s - want de werkdruk is veel te groot.

6 juni 2017 Spaanse havenwerkers in actie
Havenwerkers in heel Spanje beginnen een om-en-om-staking. Dat wil zeggen - zij staken een uur, gaan dan een uur werken, dan weer staken enzovoort Dit doen zij deze week op maandag, woensdag en vrijdag. Voor de volgende week hebben zij een totale staking van 48 uur aangekondigd. De deelname aan de staking is vrijwel 100%.
De mannen en vrouwen verdedigen hiermee hun baan als havenwerker tegen pogingen van regering en havenbedrijven om hen door goedkope uitzendkrachten te vervangen. In opdracht van de Europese Commissie moest Spanje een eind maken aan de huidige situatie - waarin havenbedrijven verplicht zijn havenwerkers alleen bij de pools af te nemen. De regering wilde daar gebruik van maken door in een paar jaar tijd alle havenwerkers op straat te zetten.
Door dreiging met staking was de regering gedwongen een nieuwe wet in te dienen, waarbij de huidige havenwerkers door de bedrijven ingehuurd kunnen worden. Maar de havenwerkers willen de garantie dat zij allemaal – voor zover ze niet van een ouderenregeling gebruik maken - opnieuw ingehuurd zullen worden. De organisatie van havenbedrijven Anesco zegde dit eerst toe, maar zei later dat ze het niet zeker weet. De collega’s zijn het na maanden praten zat en gaan over tot actie.

5 juni 2017 Westbank 50 jaar bezet
Vijftig jaar geleden begon IsraŽl een oorlog tegen Egypte, JordaniŽ en SyriŽ - waarbij het laatste deel van Palestina ook werd bezet: de Westbank en de Gazastrook. Ook bezet werden de Golanhoogten en een groot deel van de SinaÔwoestijn. Meer dan 400.000 Palestijnen moesten vluchten en miljoenen kwamen onder IsraŽlische bezetting.
In strijd met het internationaal recht en met verschillende VN-resoluties gaat die bezetting nog steeds door. De Gazastrook wordt nu van de rest van de wereld afgesloten. Palestijnen worden gediscrimineerd en onderdrukt - sterk beperkt in hun reismogelijkheden - terwijl IsraŽlische kolonisten steeds meer stukken land in bezit nemen en eigen dorpen bouwen in de bezette gebieden. Als vooruitgeschoven post van het Amerikaans imperialisme komt IsraŽl hier steeds weer mee weg.

5 juni 2017 Trump arbeidersvriend?
In zijn verkiezingscampagne had Trump veel kritiek op Amerikaanse bedrijven die hun productie in goedkope landen laten doen en daarmee Amerikaanse arbeiders werkloos zouden maken. Eenmaal president zou hij ervoor zorgen dat er werk terugkomt naar de VS en niet meer verdwijnt. NGO China Labor Watch ontdekte dat dochter en adviseur Ivanka Trump schoenen en kleding voor haar luxe merken in Chinese fabrieken laat maken. En onderzoekers die incognito in die fabrieken gingen werken ontdekten dat daar lange werkdagen waren - soms 18 uur achter elkaar - en dat een deel van de mensen minder dan een dollar per uur verdienen.
Een van die onderzoekers is gearresteerd op beschuldiging van afluisteren van de politie. Twee anderen zijn verdwenen - waarschijnlijk ook gearresteerd. China Labor Watch heeft veel botsingen met de Chinese regering gehad, maar zo een drastische ingreep hebben ze nog nooit meegemaakt.

4 juni 2017 Berberprotest tegen Marokkaanse regering
Rond 1200 Marokkaanse Berbers en sympathisanten komen bijeen op het Schouwburgplein om steun te betuigen aan de volksbeweging die protesteert tegen de achterstelling van het Rifgebied door de Marokkaanse regering. De protestmanifestatie was georganiseerd door het comitť Mohsen Fikri Nederland. Figri was een jonge vishandelaar. Hij werd vermorzeld in een vuilniswagen van waaruit hij zijn in beslag genomen vis wilde redden. Op zijn dood volgen zeven maanden van demonstraties in het Rif gebied tegen het ontbreken van werk, ziekenhuizen, universiteiten, industrie en infrastructuur. De regering treedt hard op en heeft het gebied door het leger laten omsingelen. Op dit moment zijn ongeveer 28 mensen gedetineerd en de arrestaties gaan door.
De Marokkaanse regering besteedt nauwelijks geld aan het Rifgebied, waar Berbers wonen. Vanwege het ontbreken van werk en perspectief is een derde geŽmigreerd. Op 22 mei kwamen zeven ministers naar de Berberstad Hocveima en herhaalden beloftes die de regering in 2015 al had gedaan, maar niet was nagekomen. Daarom gaan de protesten verder, ook in Nederland.

4 juni 2017 Staking tegen rancunemaatregel
De Britse vakbond Unite kondigt aan dat het cabinepersoneel bij British Airways vanaf 16 juni vier dagen gaat staken - tenzij de luchtvaartmaatschappij de strafmaatregel tegen stakers intrekt. Na verschillende stakingsacties is een CAO met loonsverhoging afgesloten waarmee de collega’s kunnen leven. Maar vervolgens straft BA de collega’s die gestaakt hebben door het recht op korting bij vliegreizen en dergelijke af te nemen. Die rancunemaatregelen wil Unite niet accepteren.

4 juni 2017 Nederland blijft achter
Van de vorig jaar in Nederland verbruikte energie was 5,9% duurzaam opgewekt - dus vrijwel gelijk aan de 5,8% van 2015. In dit tempo wordt zelfs de veel te lage EU-norm van 14% in 2020 niet gehaald. Daarbij komt dat het grootste deel van die duurzame energie (63%) uit biomassa werd gewonnen. En dat is een omstreden bron, omdat de productie ervan ten koste gaat van voedselproductie of regenwoud - en omdat het transport uit bijvoorbeeld Canada of BraziliŽ naar Nederland zelf weer tot uitstoot van broeikasgassen leidt.

3 juni 2017 Onzeker werk
Veel werkers in Nederland zien hun werkomstandigheden achteruitgaan, schrijven CBS en TNO in een rapport. Door toenemende flexibilisering hebben werkende mensen minder zekerheid over hun baan (vaak een deeltijdbaan) en moeten meer aan allerlei bureaucratische voorschriften voldoen. Voor een deel is het werk fysiek zwaarder geworden. Het rapport noemt postpersoneel, winkelpersoneel, schoonmakers, huishoudelijk personeel, bejaarden- en kinderverzorgers en koks en kelners.

3 juni 2017 SOMO over belastingtrucs
Ruim een jaar geleden publiceerde de FNV een door SOMO gedaan onderzoek, dat concludeerde dat in de periode 2005-2014 zo’n 151 Nederlandse multinationals ruim 30 miljard euro minder belasting betaalden dan volgens het officiŽle tarief zou moeten. Nu volgt een rapport van SOMO waarin een aantal van de hierbij gebruikte trucs beschreven staat.
Dat is bijvoorbeeld boven het bedrijf een holding plaatsen en die op CuraÁao vestigen - zoals reisorganisatie BCD van miljardair Fentener van Vlissingen deed. De holding brengt een hoge rente in rekening bij het eigenlijke bedrijf. Gevolg: formeel een lage winst in Nederland en dus weinig belasting. Over de rente wordt in CuraÁao nauwelijks iets betaald en ook niet over het dividend dat daar wordt uitbetaald.
Een andere truc is die van bijvoorbeeld Albert Heijn. Het concern brengt veel van zijn merken (zowel uit Nederland als de VS) in Zwitserland onder en laat de bedrijven in Nederland veel geld betalen aan de Zwitserse BV’s, waardoor ze hier minder belasting hoeven te betalen.

2 juni 2017 Kostendelersboete niet van tafel
De regering durft het gehate plan, om de AOW te korten van bejaarden die samen wonen met hun kinderen, niet door te zetten. Na eerst te zijn uitgesteld, blijkt nu uit de Voorjaarsnota dat het plan is ingetrokken.
Maar als het kind zelf een uitkering van de Sociale Dienst heeft, wordt hij of zij zelf wel gekort - evenals volwassen kinderen, die bij hun ouders blijven wonen omdat een eigen woning voor hen te duur is.

2 juni 2017 VS stappen uit klimaatakkoord
Het besluit van de Amerikaanse president om uit het Klimaatakkoord van Parijs te stappen wordt door twee van zijn adviseurs (McMaster - veiligheid en Cohn – economie) als volgt verkocht: “De wereld is geen global community maar een arena waarin naties, organisaties en bedrijven elkaar beconcurreren om erop vooruit te gaan. Wij doen dat met een ongeŽvenaarde militaire, politieke, economische, culturele en morele kracht.”
De groeiende tegenstellingen tussen de imperialisten leiden tot dit soort momenten van openheid: de heersende klasse van de VS lepelt haar reden van bestaan op. Ongetwijfeld zullen de Europese imperialisten alle mensenrechten van de wereld aanroepen om te doen alsof ze anders zijn – maar dat is niet het geval. Alleen de volkeren van de wereld – de gewone mensen - kunnen in internationale samenwerking de wereld redden van een kapitalistische klimaatcatastrofe. Want ook de afspraken in Parijs zijn onvoldoende en bovendien hebben ruim 190 andere landen zich niet juridisch verplicht die afspraken na te komen.
Amerikaanse bedrijven zoals Tesla en Google keren zich tegen het besluit van de Trump-regering - omdat zij denken juist in de omschakeling naar duurzame energie grote winsten te kunnen maken. Zij willen dat de Amerikaanse regering hen steunt, in plaats van de kolen- en oliebedrijven, die in de wereldeconomie op de terugtocht zijn. Het hoofdprobleem is dat bij alle concerns de eigen winstgevendheid voorop staat - en niet de toekomst van de wereld op de eerste plaats komt.

1 juni 2017 Loondumping truckers
‘Road Package’ - maatregelen van de EU die beweren loondumping tegen te gaan - maken het voor truckchauffeurs juist erger. De richtlijn ‘gelijk loon voor gelijk werk’ gaat pas na drie dagen gelden - zodat bijvoorbeeld een Bulgaarse chauffeur iedere maand zeker een week lang voor een paar euro per uur in Nederland aan het werk gezet kan worden. Verder mocht tot nu toe een truckchauffeur uit een ander land, die een vracht naar Nederland had gebracht, maximaal drie binnenlandse ritten maken. Volgens de nieuwe EU-regels mag hij in een periode van vijf dagen een onbeperkt aantal ritten maken. Tegelijkertijd worden er verslechteringen aangebracht in de werk- en rusttijdenregeling voor de chauffeurs. Tot nu toe brachten veel buitenlandse truckchauffeurs vrije weekenden noodgedwongen in hun cabine door. Dit wordt verboden, maar de bedrijven worden niet verplicht te betalen voor een hotelkamer of voor de reis naar huis.

1 juni 2017 Regering helpt bij belastingontduiking
Nederland biedt grote concerns allerlei mogelijkheden om zo weinig mogelijk belasting te betalen - zodat de winst zo hoog mogelijk blijft. Daarbij blijkt Nederland zelfs zo ver te gaan, dat ze meebetaalt aan de rekening van een fiscaal adviesbureau als KPMG Meyburg, dat multinationals helpt bij hun onderhandelingen met de regering. Het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) - onderdeel van Economische Zaken - gaf de afgelopen vijf jaar hiervoor € 230.000 subsidie aan elf multinationals.

1 juni 2017 Vrouwen tegen Turkse dictatuur
De gemeenschap van Europese Socialistische Vrouwen (SKB) houdt een manifestatie op Het Plein in Den Haag. SKB protesteert tegen de meer dan een half jaar durende gevangenschap in Turkije van Figen Yuksekdag - vicevoorzitster van de progressieve partij HDP - en van talloze andere progressieve en revolutionaire vrouwen en mannen in de kerkers van Erdogan. De Turkse dictator breekt niet alleen democratische rechten af, maar voert ook een politiek die vrouwen rechten en mogelijkheden ontneemt. Als Yuksekdag – zoals de bedoeling is van het Turkse regime - wordt veroordeeld in haar proces op 4 juli, zal dat zijn voor haar vechten voor de rechten van vrouwen, voor het Koerdische volk, voor Alevieten, voor alle andere buitengesloten minderheden - en omdat ze nooit is gestopt met actie voeren. Figan Yuksekdag heeft zich nooit de mond laten snoeren en de vrouwen beloven dat zij dat evenmin zullen laten doen.
Wil je reageren of heb je zelf een voorstel voor een nieuwsbericht?
Mail naar: redactie@rodemorgen.nl!


Nog even opzoeken wat er vorige week of vorig jaar gebeurde?
Kijk in het archief