RM NieuwsBerlijn verbiedt Sovjet-symbolen
Piraeus - strijd brengt solidariteit
Vierduizend mensen bij FNV-demo
Succesvolle Mei-demo Rotterdam
Hittegolf India - stijgende prijzen
PostNL Nederland zelfde als België
PFAS uit Antwerpen
Vluchtelingen welkom in Vlaardingen?
Algemene staking Griekenland
Vakbond bij Amazon
Overlast Chemelot houdt niet op
Dalende koopkracht
Staken tegen oorlog
Naoorlogs inflatie-record
Algemene staking in India
Acties Gall en Gall
Warmterecords op Noord- en Zuidpool
Rutte over ‘eerlijke gasprijzen’
Internationale Vrouwendag tegen oorlog
'Vrouwenstrijd is klassenstrijd’
Nedcar legt het werk stil
Stakingen en protesten in Turkije


7 mei 2022 Berlijn verbiedt Sovjet-symbolen
De Berlijnse politie kondigde gisteren aan dat in de stad op 8 mei een verbod geldt op het tonen van de vlag van de Sovjet-Unie bij monumenten voor het Rode Leger. Op 8 mei herdenkt Duitsland jaarlijks het einde van de Tweede Wereldoorlog, vergelijkbaar met de Nederlandse Bevrijdingsdag op 5 mei. Het verbod ligt in lijn met de pogingen van Westerse regeringen om het imperialistische Rusland van vandaag gelijk te stellen aan de socialistische Sovjet-Unie.
In April verbood ook de binnenlandminister van Nedersaksen, de SPD’er Boris Pistorius, de Sovjetvlag bij de zogenaamde Ostermärschen – anti-oorlogsdemonstraties die jaarlijks met Pasen plaatsvinden. De Nedersaksische regering stelde toen dat de Sovjetvlag een symbool van de ‘territoriale expansie van de Russische staat’ zou zijn.
77 Jaar nadat de heldensoldaten van het Rode Leger de vlag van de Sovjet-Unie hesen over de Reichstag, doet de Duitse regering - net als de andere heersende klassen van Europa - haar uiterste best om de cruciale communistische bijdrage aan het verslaan van het Hitler-fascisme uit te wissen. Het was juist het Rode Leger dat het hoofdwerk heeft verricht om de Nazi-legers te verslaan en geen land heeft zo geleden onder de mensen verachtende bezetting van de Nazi’s als de Sovjet-Unie - waaronder de toenmalige Oekraïense Sovjetrepubliek.
Het imperialistische Rusland van vandaag is zelf een van de voornaamste tegenstanders van dat socialistische verleden. Bij een toespraak op de dag voor de invasie van Oekraïne verklaarde Poetin dat het “niet slechts een fout, maar meer dan een fout” was geweest dat Oekraïne onafhankelijk was binnen de Sovjet-Unie en dat zijn regering zou gaan tonen “hoe echte ontcommunistisering van Oekraïne eruitziet”.
Steun voor de Sovjet-Unie en het eren van het Rode Leger is dus geen steun voor Rusland, maar juist voor de zelfbeschikking der naties, in Oekraïne en elders. Principieel verzet tegen oorlog betekent strijden voor het socialisme, voor echte democratie, werk, brood, en vrede. Precies dat besef is de grootste angst van de imperialisten van deze wereld, van de NAVO, Rusland, of anderzijds.

3 mei 2022 Piraeus - strijd brengt solidariteit
Op donderdagochtend 28 april werd een 37-jarige havenwerker bij een ongeluk in de haven van Piraeus zwaar gewond. De collega’s van zijn shift legden direct het werk neer en de opkomende ploeg is ook niet gaan werken. De reling van een schip van de Chinese rederij COSCO brak af en de man raakte na een val van twaalf meter levensgevaarlijk gewond. Het gebeurde op een containerterminal van COSCO.
Die morgen was er een eerder geplande CAO-bijeenkomst van de werkers op de pieren II en III van COSCO. Besloten werd de staking ’s avonds om twaalf uur te stoppen, maar op 1 én 2 mei een 24-uurstaking te houden. De voorzitter van de vakbond ENEDEP zei op de vergadering dat de haven op 6 mei plat zou gaan als COSCO dan niet instemt met de gerechtvaardigde eisen van de arbeiders.
Op 30 april dwong COSCO 65 collega’s uit Haidari (een andere werkplek in Griekenland)  in bussen te stappen die hen onder politiebegeleiding naar de COSCO-terminal in Piraeus brachten. Kort voordat de bussen aankwamen omsingelden ME-ers en speciale strijdkrachten van de Kustwacht de stakende arbeiders en bezetten zij de poort, zodat de bussen met de stakingsbrekers van COSCO door de poort konden rijden. Zo probeert COSCO verdeeldheid onder de collega’s te zaaien. Maar Markos Bekris, de president van de bond ENEDEP zei: ‘We stellen ons niet op tegen een collega, een arbeider, een van onze broeders. Het zijn onze jongens. “Ik ben er zeker van dat onze zonen en broers, die vandaag binnenrijden, morgen bij ons zullen blijven en gezamenlijk 1 mei zullen vieren.”
Opgeroepen werd om alle 1 mei-demonstraties naar de haven te laten komen. op de 30ste verzamelden zich uit solidariteit steeds meer mensen voor de poort.
Het is niet de eerste keer dat de werkers van COSCO het opgenomen hebben tegen het machtige Chinese monopoliebedrijf. Eind oktober vorig jaar hebben ze dagenlang gestaakt na de dood van collega Dimitri door een bedrijfsongeval. COSCO moest toen accepteren dat er een veiligheidscomité kwam met vertegenwoordigers van de havenwerkers, dat de 12-uurdiensten afgeschaft werden, dat men niet acht uur na een dienst weer ingezet mag worden en dat de ploegensterkte van vier naar vijf verhoogd werd.
Op 13 en 14 april staakten de havenwerkers al 24 uur omdat COSCO weigert de bevochten overeenkomsten te ondertekenen. Rechtbanken verklaarden deze staking illegaal, maar COSCO moest nu wel met een toegeving komen. Het bedrijf bood drie euro loonsverhoging per dag. De werkers wezen dit af en besloten tot een volgende 24-uursstaking op 20 april. De havenwerkers zijn een voorbeeld geworden voor de havenwerkers in Griekenland en ook daarbuiten - en ook voor andere werkers. Met hun eensgezinde en democratisch besloten vakbondsacties halen ze eisen binnen en versterken hun strijdkracht.

1 mei 2022 Vierduizend mensen bij FNV-demo
Op 1 mei demonstreren vierduizend mensen in Utrecht bij de demonstratie van de FNV. Eén van de leuzen die luid geroepen werd: ‘lonen omhoog, bonussen omlaag’. Werkers uit het hele land, van Hoogkarspel tot Almelo en Roermond, liepen van het Jaarbeursplein door het centrum en door arbeiderswijken naar het Julianapark. Naar Utrecht gekomen om duidelijk te maken dat de lonen fors omhoog moeten. De inflatie bedraagt in april 11,2 procent. Bazen en vakbondsbestuurders spraken in april loonstijgingen af van gemiddeld 3,3 procent per jaar in hun onderhandelingen over de nieuwe CAO’s.
Een werker van Gall en Gall demonstreert mee op 1 mei. Samen met zijn collega’s van honderden andere winkels hebben ze vijf keer de drankwinkels dicht gedaan om een beter bod voor de CAO te eisen. Ahold biedt eerst 3,25 procent, dan 3,6 procent en nu ligt een bod voor van vier procent aan de werkers, waar ze over gaan stemmen. “Voor het eerst kom ik demonstreren op 1 mei. Het gaat moederconcern AHOLD Delhaize alleen om de winst. Tijdens onze acties zag ik dat we succesvol zijn als we als werkers zelf, samen voor onze belangen opkomen.”
1 Mei 2022 staat internationaal in het teken van de strijd tegen de oorlog. De Rode Morgen droeg tijdens de demonstratie het spandoek met de leuzen ‘Stop imperialistische agressie van Rusland en van de VS/NATO/EU! Voor vrede en vriendschap tussen de volkeren!’ Hiermee trokken we bijzondere aandacht van mede-demonstranten en toeschouwers, veel duimen en hier en daar een opgestoken vuist, zoals van mensen uit de Utrechtse wijk Ondiep, die de demonstratie door hun straten voorbij zien trekken.
Turkse collega’s van DIDF hadden een spandoek met ‘geld voor sociale zaken in plaats van oorlog en bewapening’. Ook vertegenwoordigers van de Iraanse arbeidersbeweging en van een Turkse partij lieten zich horen. Met aan het eind van de stoet een groot rood spandoek: ‘Long live international working class solidarity long live socialism’.
Dat is waar 1 mei over gaat: internationale solidariteit van de arbeidersklasse wereldwijd en het vervangen van het kapitalisme door het socialisme. Zoals in het pamflet van de Rode Morgen is verwoord: ‘voluit strijden voor de belangen van de arbeidersklasse, de knellende kaders van de kapitalistische winsteconomie doorbreken en de knellende kaders van de reformistische vakbondspolitiek. We moeten juist de vakbondsmacht ontplooien.’
In gesprekken met collega-demonstranten bleek deze boodschap precies aan te sluiten: de versnippering in de CAO-strijd overwinnen en in het offensief gaan!
(Bekijk de demo op: https://www.youtube.com/watch?v=dRMUbk_JZSY)

1 mei 2022 Succesvolle Mei-demo Rotterdam
De 1 mei-demonstratie in Rotterdam – georganiseerd door het 1 Mei Comité, waar ook de Rode Morgen lid van is – was een groot succes. Begonnen werd voor het Stadhuis met vurige toespraken, waarna er onder begeleiding van luidkeels leuzen scanderen gemarcheerd werd door de binnenstad. 1 Mei is de Internationale Dag van de Arbeiders,  maar Nederland is één van de weinige landen waar de dag geen nationale vrije dag is. Op deze dag komen de werkers bijeen om voor hun belangen te demonstreren en samen de dag te vieren. Veel kameraden spraken zich uit over de indrukwekkende opkomst. Het is ook niet gek dat er meer en meer mensen in opstand willen komen. “1 Mei strijddag, 1 Mei VRIJ”.
De leuzen die geroepen werden weerspiegelden de belangrijkste zaken in het leven van gewone mensen; de oorlog, de astronomische prijzen in de winkels en de huur. De Rode Morgen werft onder de massa met het idee dat de wereld helemaal anders kan! Als de arbeiders hun krachten bundelen en de macht grijpen kunnen we zelf bepalen hoe we leven, zonder bourgeoisie aan wie alles moet worden afgestaan - veel arbeiders moeten het stellen zonder bestaansminimum.
Het was een geslaagde demonstratie en manifestatie. Het samenwerken van verschillende partijen met gemeenschappelijke belangen is een stap in de goede richting naar een progressief eenheidsfront. Iedereen die strijdt voor het socialisme kan meestrijden - want ieder voor zich is moeilijker dan allen tezamen.

1 mei 2022 Hittegolf India - stijgende prijzen
De hittegolf, die door de alsmaar dreigender milieucatastrofe vooral de noordelijke delen van India treft, zorgt voor veel problemen met de graanoogst. Nu er oorlog is in Oekraïne zijn er sowieso problemen met de export van vooral tarwe, omdat dit land samen met India tot de grootste graanproducenten - en dan vooral tarwe - behoort. De verwachting is dat de prijs door de hittegolf flink zal gaan stijgen, omdat tarwe nogal gevoelig kan zijn voor een veranderend klimaat. Omdat tarwe in heel veel producten zit, zal dat zeker voor een duurdere boodschappenkar gaan zorgen.
De hittegolf heeft vooral lokaal grote gevolgen, omdat het nu in India vroeger dan normaal 40°C en meer is - en kurkdroog. Ook in Pakistan is het enorm vroeg heet en spreekt men van de heetste maart sinds de metingen 122 jaar geleden begonnen. De gevolgen treffen vooral de armere bevolking en kleinere boeren, die vaak in slechte huizen wonen en niet voldoende water en voedsel kunnen betalen.

20 april 2022 PostNL Nederland zelfde als België
Bij PostNL in België zijn de rapen gaar nadat aan het licht kwam dat er een heleboel misstanden zijn. Minderjarigen aan het werk, intimidatie, sjoemelen, zwartwerk en ga zo maar door. Zeker negen mensen werden opgepakt, waaronder de directeur. Er waren al langer misstanden, maar door undercoveronderzoek van VTM (commerciële omroep) en de krant Het Laatste Nieuws kwam er steeds meer aan het licht. Verschillende depots werden door justitie gesloten. De kinderarbeid is nog niet aangepakt, omdat dit veelal plaatsvindt via onderaannemers. Vaak zijn het de kinderen van familie of buren maar ook worden er jongeren onder de 15 aangesproken om te werken voor een zakcentje.
Getuigen durfden er weinig van te zeggen door de zware intimidatie van PostNL. Een paar jongens getuigen dat ze hooguit vijf euro krijgen aan het eind van de werkdag en als ze toevallig het verkeerde pakketje pakken of bezorgen (of durven getuigen) dan volgt er zowaar psychisch en soms ook fysiek geweld. Zolang de pakketjes maar buiten het depot zijn en er geen klachten komen - plus het werk zo goedkoop mogelijk wordt gedaan - vindt PostNL alles best. Een oud-subcontractor vertelt dat hij is gestopt, want met een dagvergoeding van 90 euro en welgeteld één euro per bezorgd pakket ‘tja… hoe moet je hiervan rondkomen? Kunt U me dat vertellen?’
Dat in Nederland de vergoedingen ook kelderen en subcontractors en postwerkers amper fatsoenlijke rechten hebben dat wisten we al - want net als bij de zuiderburen gaat alles voor de winst. Maar hier is nog geen directeur gearresteerd.

20 april 2022 PFAS uit Antwerpen
In Antwerpen komt er de nieuwe Oosterweelverbinding die voor een vlotte doorstroming van het verkeer in en rond Antwerpen moet gaan zorgen. Maar hier zit men met - aldus deskundigen - een van de meest vervuilde gronden binnen Europa, dankzij de vaker in opspraak geraakte 3M-fabriek bij Zwijndrecht (België). De uitvoerder Lantis zou voor een correcte afvoer van vervuilde grond moeten zorgen. Dat ziet het bedrijf echter niet zitten en probeert dus de grond (tijdelijk) op te slaan of her te gebruiken.
De grond is zwaar vervuild met de zogenoemde PFAS (Poly- en perfluoralkylstoffen) die door onjuiste sanering in het grondwater komen en zo dus een zeer groot gebied vervuild en mensen en dieren in de problemen brengen. Ook in Nederland zullen dan de gevolgen merkbaar zijn omdat Antwerpen zowat grenst aan dit land en het grondwater geen grenzen kent. Burgemeester van Antwerpen en tevens voorzitter van de partij N-VA Bart de Wever is van mening dat deze werken absoluut doorgang moeten vinden. Verschillende milieuorganisaties en bewoners uit de regio eisen fatsoenlijke sanering van de zwaar vervuilde grond door voornamelijk de fabriek van 3M.

18 april 2022 Vluchtelingen welkom in Vlaardingen?
De gemeente Vlaardingen vangt sinds enige tijd vluchtelingen uit Oekraïne op. De gemeenteraad heeft unaniem een motie aangenomen om deze mensen op te vangen. Immers: “ook de gemeente Vlaardingen steunt Oekraïne in de strijd tegen de Russische regering”, zo staat te lezen op de site van de gemeente. En: “bestaande gebouwen worden verbouwd en er wordt gekeken naar toekomstige woningbouwlocaties, waar nu geen plannen in uitvoeringen worden gebracht”. Naast het zorgen voor onderdak is de gemeente bezig andere hulp te organiseren, zoals registratie bij de gemeente, het uitbetalen van leefgeld, onderwijs en diverse activiteiten. Vlaardingen gaat zelfs verder: naast opvang op korte termijn, wordt er ook gekeken naar grootschalige opvang voor langere termijn, te beginnen met een periode van drie jaar. Vlaardingen is een solidaire stad, zou je kunnen denken. Op 5 november werden zeventig (niet-Europese) vluchtelingen opgevangen op een hotelschip, dat acht weken zou blijven liggen. Maar staatssecretaris Ankie Broekers-Knol verplichtte de gemeente om de vluchtelingen zes maanden langer op te vangen. Achteraf bleek dat haar aanwijzing echter geen juridische grondslag had en was er van een verplichting dus geen sprake. Hier maakte de meerderheid van de gemeenteraad van Vlaardingen dankbaar gebruik van: er was aan de verplichting van acht weken voldaan en ‘afspraak was afspraak’. Op vrijwillige basis koos de gemeente er dus niet voor om een aantal maanden meer de helpende hand te bieden aan deze vluchtelingen. Hier komt de tegenstelling naar voren: gemeente Vlaardingen verwelkomt aan de ene kant grote aantallen vluchtelingen uit Oekraïne en kijkt (terecht) naar opvang voor langere termijn, terwijl andere vluchtelingen na acht weken ‘verplichting’ moeten vertrekken en niet eens zes maanden langer mogen blijven. Hoe legt gemeente Vlaardingen dit uit?

6 april 2022 Algemene staking Griekenland
Op 6 april legden Griekse werkers in vele sectoren het werk 24 uur neer voor een algemene staking tegen de stijgende kosten voor het levensonderhoud, en voor een hoger minimumloon. De deelnemende vakbonden en andere organisaties eisten ook het intrekken van de zogenaamde Hatsidakis-wet, die de 8-urige werkdag effectief heeft afgeschaft en allerlei precaire arbeidscontracten mogelijk maakt. In zowel Athene als Thessaloniki gingen duizenden werkers de straat op.

3 april 2022 Vakbond bij Amazon
Bij de vestiging van de internetreus Amazon in Alabama is het door een ontslagen medewerker gelukt om buiten de poort 55% van zijn collega’s te overtuigen van het nut van een vakbond. Het oprichten van deze bedrijfsvakbond is een mijlpaal, want Amazon stelt behoorlijk veel in het werk om dat te verhinderen. Elders heeft het bedrijf door middel van intimidatie en ontslagenen weten te voorkomen dat werkers zich aansloten bij een vakbond of er een oprichtte. Een vakbond is belangrijk omdat je dan niet alleen staat maar als grote groep verbeteringen kan afdwingen. Je leert er ook strijden en solidariteit, georganiseerd en met een goede strijdcultuur sta je sterk.

3 april 2022 Overlast Chemelot houdt niet op
Bij Chemelot in de regio Geleen Zuid-Limburg is er overlast tot 20 april vanwege onderhoud aan een installatie die restgassen verwerkt. Hierdoor moet er bijna constant afgefakkeld worden wat geluid en lichthinder met zich meebrengt in de wijde omgeving. Intussen zijn de bewoners gewend dat er bijna wekelijks overlast is: affakkelen, witte snippers in de lucht, rook overlast, stank, geluidshinder en ga zo maar door. Al jaren is er ook discussie over de ondergrondse pijplijn die via Chemelot naar Rotterdam gaat en over de lozingen in de Maas. Hiervoor was vorig jaar de vergunning verlengd op oude basis, terwijl Chemelot te laat was met aanvraag van een nieuwe op basis van de grotere hoeveelheden die ze nu lozen. Het gaat dus niet om de gezondheid en het milieu maar om de hoeveelheid winst die geproduceerd kan worden, vooral omdat Chemelot Limburgs grootste en belangrijkste bedrijf is.

3 april 2022 Dalende koopkracht
De FNV heeft een onderzoek uitgevoerd waaruit blijkt dat 34% van de 20.000 ondervraagden maandelijks geen geld over heeft om een reserve-buffer op te bouwen voor noodzakelijke onvoorziene uitgaven. En dat nog eens 29% schulden oploopt – in totaal 63% van de ondervraagden komt tekort. Met 12% inflatie en de gestegen energieprijzen van wel 100% is dat onvermijdelijk. Dat drukt op de laagste inkomens. De rijke bovenlaag daarentegen heeft niks te klagen zij zitten er warmpjes bij. In het kapitalisme gaan de winsten van de grote monopolies en multinationals over lijken en ten koste van milieu en mensen.

1 april 2022 Staken tegen oorlog
Op 31 maart staakten Italiaanse havenwerkers in Genua 24 uur tegen het gebruik van de haven als doorvoer voor wapens die gebruikt worden in de imperialistische oorlogen wereldwijd. Veel van deze wapens zijn vermoedelijk bestemd voor Oekraïne en Jemen. De actie was een initiatief van de werkers van de Italiaanse vakbond USB Italia, ook andere groepen sloten zich aan.
De werkers in Genua hebben een traditie van verzet tegen imperialistische wapentransporten. Eerder werd geprotesteerd tegen het lossen van tanks in Genua bestemd voor Oekraïne, verder weigerde het personeel van de luchthaven van Pisa munitie en wapens te laden voor een andere vracht bestemd voor de oorlog daar.
De USB Italia verklaarde: “In het belang van de VS en de NAVO sleurt de regering van Mario Draghi het land mee in meer imperialistische conflicten… De prijs van een dergelijk conflict zal worden betaald door arbeiders met bezuinigingen en ontslagen. De havenarbeiders zijn niet van plan onverschillig te blijven tegenover de nieuwe oorlogswinden die weer in Europa waaien”. De dappere collega’s in Italië laten zien hoe het moet en dat een echte vakbond van de werkers een groot obstakel voor de oorlogsmachine kan zijn. En dat alleen de vriendschap tussen de volkeren de oorlogen voorgoed kan beëindigen.

1 april 2022 Naoorlogs inflatie-record
Het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) maakt vrijdag 1 april bekend dat de inflatie in maart is gestegen tot 11,9 procent. Dat is in de naoorlogse geschiedenis nooit eerder voorgekomen. Alleen in 1975, in de nasleep van de oliecrisis, werd een vergelijkbaar hoog maandcijfer gemeten van 11,1 procent. De aanjager van dit alarmerende inflatiecijfer zijn de energieprijzen. Die lieten een stijging zien van 102,9 procent, ofwel een ruime verdubbeling van de prijs ten opzichte van een jaar geleden. De prijzen van elektriciteit, olie en gas rijzen de pan uit, omdat er minder op de markt wordt gebracht - of als strafmaatregel voor Rusland niet gekocht mag worden. Mensen en bedrijven hebben toch energie nodig en dat geeft landen en bedrijven de gelegenheid veel hogere prijzen te vragen en gigantische winsten te maken. Gevolg is dat miljoenen mensen in energiearmoede moeten leven. Categorieën als voeding, diensten en industriële goederen kenden in maart prijsstijgingen van respectievelijk 5,5, 2,1 en 4,2 procent. Staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit, CDA) verklaart: ‘dat het regering het koopkrachtverlies dat hieruit voortkomt niet volledig zal kunnen compenseren’. Rutte zegt: ‘dat alle Nederlanders dit jaar iets armer worden’. Voor de werkende mensen is inflatie diefstal. De prijzen stijgen en je kan voor je loon minder kopen. De werkenden strijden voor hogere lonen. Bijvoorbeeld postbezorgers eisen, net zoals de werkers in de zorg en de schoonmaak, een verhoging van het minimumuurloon van 10,34 naar 14 euro.

30 maart 2022 Algemene staking in India
Tientallen miljoenen arbeiders in heel India nemen maandag 28 en dinsdag 29 maart deel aan een tweedaagse algemene staking tegen de extreemrechtse Modi-regering. Ondanks dreigementen met disciplinaire maatregelen waaronder ontslag gaan arbei-ders in heel India in staking.
De voorlopig tweedaagse staking wordt georganiseerd in alle delen van India, van Assam in het noordoosten en Punjab in het noordwesten, tot Kerala en Andhra Pradesh in het zuiden, waarbij miljoenen arbeiders en arbeidsters in het wegvervoer en ander transport, staal, olie, kolen, energieopwekking, post- en telecomdiensten en volksgezondheid het werk verlaten. De stakers blokkeren wegen en treinsporen en brengen het openbaar vervoer tot stilstand in de straten van veel steden in het hele land.
Voor de staking word opgeroepen door tientallen vakbonden die arbeiders uit zowel de publieke als de private sector vertegenwoordigen. Vakbondsleiders laten weten dat de protesten gericht zijn tegen het overheidsbeleid dat arbeiders en boeren en ook andere werkers in India schaadt. “De regering is tegen arbeiders en tegen arme mensen in het algemeen”, zegt één van de stakers op Facebook.
De staking is uitgeroepen om te protesteren tegen het privatiseringsbeleid en de afschaffing van rechten van arbeiders. Werkers in het algemeen, maar post-, bank-, ge-zondheidszorg- en andere werkers in de publieke sector in het bijzonder eisen de in-trekking van de plannen. Tot de eisen van de stakende arbeiders behoren: de publieke sector uitbreiden, vaste banen garanderen, oude rechten op pensioen herstellen en ontslagen werkers weer in dienst nemen. Ze eisen ook de onmiddellijke afschaffing van een nieuwe arbeidswet die contractwerk toestaat, bedrijven meer ruimte geeft bij het bepalen van lonen en de werktijden uitbreidt. Minimumloon naar 500 Roepies per maand, betere huisvesting, prijzen van essentiële goederen onder controle houden.
Het Centraal Comité CPI(ML) Red Star (lid van ICOR) roept op tot ondersteuning van de algemene staking. Het roept de partijleden op om zich in te spannen om de klassen- en massaorganisaties waarin zij actief zijn bij de staking te betrekken. In gebie-den waar het coördinatiecomité van de centrale vakbonden niet actief is, zouden we het initiatief moeten nemen om de beweging ter ondersteuning van de staking te organiseren. De TUCI en haar vakbondscentrales hebben al opgeroepen om van de al-gemene staking een groot succes te maken en hebben belangrijke eisen naar voren gebracht die niet in de oproepen van de centrale vakbonden zijn opgenomen. Maak van de Algemene Staking een grote nationale opstand van de arbeidersklasse!

30 maart 2022 Acties Gall en Gall
Bij winkelketen Gall en Gall zijn donderdag 30 maart 2022 voor de derde keer acties. Drankwinkels in het hele land sluiten hun deuren. Daarnaast gaan zestig personeelsleden naar moederbedrijf Ahold Delhaize in Zaandam om een beter bod voor de CAO te eisen. Ze eisen een loonsverhoging van vijf procent, maar Ahold biedt maar 3,6 procent – was eerst 3,25 procent. De werkers vinden dat te laag. Ze zeggen dat zij als werkenden werkend arm worden en de directie en aandeelhouders slapende rijk. Voor de kapitalist betekent hoger loon minder winst. Winst is onbetaalde arbeid. Een deel van de arbeidskracht van de arbeider steekt de kapitalist in zijn zak. Dit loonsysteem is uitbuiting van de arbeidskracht. Bij Gall en Gall werken 1800 mensen in circa 500 winkels, waarvan 300 eigen winkels en de rest franchise.

30 maart 2022 Warmterecords op Noord- en Zuidpool
In de derde week van maart werd op de Zuidpool -12 graden Celsius gemeten, 40 graden boven het gemiddelde. Het was de hoogste temperatuur daar ooit gemeten. Tegelijkertijd was het op de Noordpool 30 graden warmer dan normaal.
Op 28 februari waarschuwde het klimaatpanel van de Verenigde Naties IPCC in een uitvoerig rapport dat de klimaatverandering de wereld harder en ook sneller gaat treffen dan werd verwacht. Bijna de helft van de wereldbevolking heeft te maken met extreme klimaateffecten, die steeds gevaarlijker worden. Daarom roept het rapport op tot drastische maatregelen op grote schaal: een derde tot de helft van de planeet moet worden beschermd om toekomstige voedsel- en zoetwatervoorraden veilig te stellen. Kuststeden moeten beveiligd worden tegen stormen en stijgende zeespiegel.
De harde werkelijkheid is dat de CO2-uitstoot blijft toenemen. Van de 193 ondertekenaars van het Klimaatakkoord van Parijs komen maar 15 landen hun verplichtingen na. En - de 1,5 graad is te veel - die leidt tot onomkeerbare schade aan de planeet.
Regeringen bieden geen hoop op verbetering, ook Rutte niet. Het is des te belangrijker dat jongeren het initiatief genomen hebben om op 25 maart weer een wereldwijde klimaatstaking te houden. In Nederland waren er acties in Amsterdam, Zwolle, Roermond, Leeuwarden, Breda en andere steden, georganiseerd door Fridays For Future.
In Duitsland gingen in meer dan 300 steden ruim 220.000 mensen de straat op tegen de vernietiging van het milieu en ook tegen de oorlog in Oekraïne. In Australië waren er acties in 36 plaatsen.

11 maart 2022 Rutte over ‘eerlijke gasprijzen’
Dat de prijzen van energie, olie en gas momenteel de pan uitrijzen heeft niets te maken met hogere productiekosten. De enige reden is dat er minder op de markt wordt gebracht - of als strafmaatregel voor Rusland niet gekocht mag worden. Mensen en bedrijven hebben toch energie nodig en dat geeft landen en bedrijven de gelegenheid veel hogere prijzen te vragen en gigantische winsten te maken. Gevolg is dat miljoenen mensen in energiearmoede moeten leven. Zo gaat dat in de kapitalistische winsteconomie.
Zelfs een paar Europese regeringen vragen zich af: kan dat niet een beetje minder? Kunnen we geen maximum aan de gasprijs stellen? Maar die vinden onze VVD-premier op hun weg. Volgens Rutte is dat namelijk ‘niet eerlijk’: "Landen als Qatar en de Verenigde Staten bijvoorbeeld, daarvan importeert de EU nu juist vloeibaar gas om minder afhankelijk te zijn van Russisch gas. Dan zeg je ook tegen die leveranciers dat je ze niet gaat betalen wat het waard is." De VS is geen armlastig land en Qatar is het land met het hoogste percentage miljonairs ter wereld en bij de energieconcerns klotst het geld naar binnen en Rutte doet ook geen moeite om uit te leggen waarom het gas nu opeens meer waard is dan een halfjaar geleden. Bij het verdedigen van kapitalistische belangen worden eerlijkheid en logica verkracht.

8 maart 2022 Internationale Vrouwendag tegen oorlog
Honderden vrouwen demonstreerden op 8 maart in Amsterdam en op 6 maart in Rotterdam. Er waren ook acties op straat in Utrecht, Groningen en Almere. Acht maart krijgt als strijddag ieder jaar meer bekendheid en ieder jaar meer navolging. De leus 8 maart strijddag, 8 maart vrij wordt in meer steden gehoord. Internationale Vrouwendag werd ook dit jaar bekend gemaakt door het 8 maart comité onder de vrouwen en meisjes van de Women’s March, die gehouden werd op 5 maart.
In de toespraak van het 8 maart comité was er aandacht voor de revolutionaire oorsprong van 8 maart, oorzaken van dubbele uitbuiting en onderdrukking van vrouwen in het kapitalisme en de directe eisen, zoals een einde aan geweld tegen vrouwen en femicide, een einde aan de armoede, voor hogere lonen en woonlasten omlaag, recht op vlucht, red het milieu van de jacht op winst en tegen racisme en fascisme en extreem rechtse regeringen zoals in Iran, Afghanistan en Turkije.
Muziekduo Samiye en Zeymel brachten met vrouwenliederen in acht talen een prachtige sfeer. Zangeres Yuli Minguel bracht een lied over het toeslagenschandaal zowel in Rotterdam als Amsterdam ten gehore en Rotterdams Rood bracht een lied tegen de oorlog in Oekraïne.
Op initiatief van Clara Zetkin werd in 1911 de eerste Internationale Vrouwendag gehouden. Zij riep vrouwen op de oorlog aan de oorlog te verklaren. Ook nu roept het 8 maart comité hiertoe op: “We veroordelen de oorlog die Rusland is begonnen in de Oekraïne. En we bestrijden alle imperialistisch machten - ook de VS, de NAVO en de EU. We roepen op tot het vormen van een anti-imperialistische vredesbeweging voor vriendschap tussen de volkeren.”

8 maart 2022 ‘Vrouwenstrijd is klassenstrijd’
In meerdere Griekse steden vonden demonstraties plaats voor internationale vrouwendag. In Athene en Thessaloniki gingen voornamelijk buitenparlementair linkse organisaties en partijen de straat op. De deelnemers aan de Atheense demonstratie verbonden de vrouwenstrijd met de strijd tegen oorlog en uitbuiting overal ter wereld. Ook het recht op veilige opvang voor vluchtelingen werd opgeëist door middel van leuzen en spandoeken.
De conservatieve Griekse regering voert al enkele jaren aanvallen uit op vrouwenrechten, onder andere door voogdij moeilijker te maken voor vrouwen na een scheiding. Onlangs werd bekend dat het Griekse onderwijsministerie een reactionair lespakket wil invoeren op middelbare scholen, waarin gesteld wordt dat psychologische en financiële problemen worden veroorzaakt doordat sommige moeders slechte opvoeders zijn. De Griekse marxistisch-leninistische partij M-L KKE schreef in verband met haar deelname aan de 8-maart demonstraties dat de vrouwenbeweging alleen vooruitgang kan boeken door de klassenstrijd aan te gaan en te vechten voor 'brood, werk en bevrijding van beide geslachten'.

3 maart 2022 Nedcar legt het werk stil
Bij VDL Nedcar in Born rollen er voorlopig geen auto’s van de band vanwege chiptekorten en omdat een deel van de bevoorradingsfabrieken, die onder andere elektrische kabelbomen maken, in Oekraïne zijn gevestigd. Je hoort de directie niet jammeren en klagen nu dit gebeurt, maar wel als de arbeiders en arbeidsters zouden staken - dan is het hek van de dam. Het aantal dagen dat er tot nu toe gestaakt is valt in het niet bij de dagen waar het werk stil ligt door tekorten aan onderdelen.
Recent is VDL groot nieuws geweest doordat activisten het naastgelegen Sterrenbos bezette, dat gekapt ging worden om uitbreiding van de fabriek te realiseren. Uiteindelijk is door een rechtbank beslist om de kapvergunning te verlenen, want de winst van VDL is belangrijker dan een honderden jaar oud bos. De directie zette medewerkers en medewerksters tegen de actievoerders op, met het argument dat ze mogelijk hun baan zouden kunnen verliezen als de uitbreiding niet door kon gaan. Maar in het verleden zijn er zo vaak ontslagen gevallen bij Nedcar door wisselende productie en verlies van klanten, dat met of zonder uitbreiding de collega’s toch niet zeker zijn van vast werk – daar kunnen ze alleen zelf wat aandoen – door te strijden voor behoud van alle arbeidsplaatsen. En voor productie die het milieu niet vernietigt. VDL (Van der Leegte) groep bestaat uit 104 werkmaatschappijen actief in 20 landen verspreid over de hele wereld met ruim 16.000 medewerkers en werksters.

3 maart 2022 Stakingen en protesten in Turkije
In Turkije zijn er de laatste tijd steeds meer stakingen en protesten. Er waren er in de afgelopen twee maanden meer dan 108, waaraan ruim 17.000 mensen deelnamen - vooral gericht tegen de steeds hoger wordende inflatie in het land waardoor het dagelijkse leven bijna onbetaalbaar wordt. Vanaf 1970 zijn er nog nooit zoveel stakingen en protesten geweest.
De inflatie neemt wereldwijd toe, zeker het oorlog is in Oekraïne. Het leven wordt voor de gewone man/vrouw/persoon steeds duurder – de grote energieconcerns profiteren. Het zal niet lang duren of er volgen wereldwijd meer stakingen en protesten tegen de groeiende inflatie. Het is zaak deze strijd te verbinden met de strijd voor een andere maatschappij zonder uitbuiting en onderdrukking!

Wil je reageren of heb je zelf een voorstel voor een nieuwsbericht?
Mail naar: redactie@rodemorgen.nl!


Nog even opzoeken wat er vorige week of vorig jaar gebeurde?
Kijk in het archief