RM Nieuws

Kijk hier voor het Archief

EU verkiezingen
Zo doet de elite dat
Shell en duurzaamheid
Geen haast met duurzame energie
Dakloos door huizentekort
Eurosongfestival en de Palestijnen
CBS ziet het slechter in voor de jeugd
Crisis imperialisme verhoogt oorlogsgevaar
Klimaatmars Maastricht
Veel beloven, weinig geven
Consequent hypocriet
ICOR in Aken
Farmabedrijven willen tweemaal cashen
Vakbondseenheid Frankrijk
FNV roept op tot twee actiedagen
Sloop leefomgeving bedreigt ook menselijk leven
Protest BraziliŽ voor kleine boeren en milieu
Herdenking slachtoffers fascisme
Politie liegt
EU-land Hongarije hongert migranten uit
Opladen voor het nieuwe jaar
Sleepbootbemanningen staken opnieuw
Politie oefent in neerslaan protesten
Groter deel inkomen naar vaste lasten
Gele hesjes blijven demonstreren
China sluit miljardencontracten
Werkonderbreking bij Sitech op Chemelot
Onrust bij grote concerns over belasting
Keihard vluchtelingenbeleid Nederland
Milieuactivisten leggen kolencentrale stil
Hypocrisie over oorlog in Jemen
Staking Ahold-VS
Achterkamertjes in de rechtspraak
Fascistische aanslagen Sri Lanka
Duizenden eisen vrijheid Rif
Twee milieuacties in Rotterdam
Regering weigert kernwapens op te geven
Rutte gul voor milieu
Havenwerkers staken solidair met zeelui
Vier op tien komt moeilijk rond
Asociaal
Prioriteiten
Kapitale villa’s
Sleepboot Svitzer legt werk neer
UWV maakt fouten
Minimumloon naar 14 euro per uur
Volk jaagt dictators weg
Fruitella laat vakbondsleden in elkaar slaan
Geen onderzoek naar oorlogsmisdaden
Onveilig bij chemisch bedrijf Botlek
CAO-acties bij Shell
Strijd tegen oproepcontracten
Nepmaatregelen milieu
Europa de straat op tegen hoge huren
Criminele luchtvervuiling
Olieconcerns en klimaat
Gevaarlijk werk in de bouw
CO2-heffing mag niets kosten
Recordschulden
Rechteloze arbeid in Westland
Jumbo moet zich aan CAO houden
Medicijnen maken monopolies rijk
IsraŽl doodt Palestijnse demonstranten
Cycloon treft mensen Mozambique
Heel blij met huizentekort
Bezuinigingstrucs in thuiszorg
Van D66 naar Shell
Migranten mogen verdrinken
Nederland belastingparadijs
Regering haalt meer belasting binnen
Uitstoot CO2 stijgt naar record
Uiterst rechts netwerk
Antiracisme demonstratie Amsterdam
CBS: werkers merken niets van groei
Allerrijksten zien vermogen groeien
Polariseer!
Massale opkomst actiedag pensioen
Miljoen mensen voor milieu
Protest tegen Baudet in Maastricht
Onderwijs loopt storm tegen Rutte III
Jong en oud op straat voor het klimaat
Piloten hadden al klachten over Boeing 737 Max
Fijnstof dodelijker dan gedacht
Toch groter handelstekort VS
Superklimaatmars doorslaand succes
Duizenden in Women’s March
Internationale Vrouwendag in Amsterdam
Students for Climate – Maastricht
FNV kondigt acties aan bij PostNL
De kritische kant van carnaval
United Electrical staakt
Protest tegen Algerijns regime
Minder inspectie, meer ongelukken
Protest hervorming justitie
Vakbond nodig in distributiecentra Jumbo
Mars van de zware beroepen
MH17 had oorlogsgebied moeten mijden
Picnic wil geen CAO
Vaasje dreigt te vallen
Leraren Irak staken
Imperialisten en handelsoorlog
Amazon nul dollar vennootschapsbelasting
Overwinning Belgische piloten op Ryanair
Afvalberg iets verkleind
Nationale staking BelgiŽ
Massaprotesten HaÔti
Pijnstillers voor de winst
Ontslagen mijnwerkers voor paleis Jakarta
Honderdduizenden Italianen tegen regering
Het land stinkt door ťťn tankauto
Leraren Zimbabwe staken om te overleven
Klimaatstaking scholieren groot succes
Vakbonden en gele hesjes tegen Macron
CAO-akkoord metaal

20 mei 2019 EU verkiezingen
In alle EU-landen zijn verkiezingen voor het Europese parlement. Over de invloed van dat parlement op het Europese beleid hoeft niemand zich illusies te maken. Maar in en rond de verkiezingscampagne wordt wel een tegenstelling gecreŽerd tussen ‘moderne wereldburgers, die het enge nationalisme achter zich gelaten hebben’ en ‘de bekrompen, nationalistisch denkenden, die het ‘eigene’ van hun land tegen buitenlandse invloeden willen beschermen’.
De EU is niet een buitenlandse organisatie die Nederland bedreigt, maar een samenwerkingsorganisatie van staten, waaronder de Nederlandse, die de belangen van de grote monopoliebedrijven van verschillende EU-landen moet behartigen. Dat doet zij buiten Europa bij het afsluiten van handelsakkoorden en afspraken over het tegenhouden van vluchtelingen zoals met Turkije en LibiŽ. Daarvoor wordt ook een Europese defensiemacht gevormd, vooral nu de belangentegenstellingen met de VS-imperialisten groter worden.
Maar ook intern verdedigt de EU de belangen van de grote concerns. Zo werd het Griekse volk tot armoede gedwongen opdat de grote Duitse, Franse en Nederlandse banken hun leningen terug zouden krijgen en moest het land staatsbezit te koop aanbieden aan de grote concerns.
Zo wordt ook de zogenaamde detacheringsrichtlijn gepromoot als ‘gelijke kansen voor iedereen in de EU’, maar zonder de harde eis van gelijk loon voor gelijk werk en zonder ontsnappingsroutes betekent dit in feite vrij baan voor de concerns om de loonkosten van alle Europese werkers zo laag mogelijk te houden.
Intussen wordt onder het mom van bestrijding van terrorisme en criminaliteit steeds meer samengewerkt tussen de politie en geheime diensten van de EU-staten om het volksverzet te onderdrukken. Daarom is het in het belang van alle werkende mensen in Europa om niet tegen, maar samen met alle werkers van welke nationaliteit dan ook de imperialistische EU te bestrijden - met als perspectief een federatie van socialistische staten van de wereld, waar de werkende mensen zelf bepalen wat er met de vruchten van hun werk gebeurt.
Het Europese coŲrdinatiecomitť van ICOR zegt in een verklaring: “Het linkse alternatief op straat te brengen evenals het protest tegen de imperialistische EU-politiek". En roept op tot “overleg in alle landen over de opbouw van een breed antifascistisch, anti-imperialistisch eenheidsfront en om elk imperialistisch oorlogsstoken resoluut te bestrijden”.

19 mei 2019 Zo doet de elite dat
In Oostenrijk treedt vicepremier Strache af, de leider van de fascistoÔde Freiheitliche Partei ÷sterreichs (FPO). De partij zit in het Europees Parlement in een fractie met onder andere het Rassemblement National (vroeger Front National) van Le Pen, het Vlaams Belang van De Winter en de PVV van Wilders - die allemaal beweren voor het volk op te komen tegen de ‘elite’. Premier Kunze van de rechtse ÷VP ontbindt de regering en schrijft nieuwe verkiezingen uit.
Strache moest aftreden toen een videofilmpje van twee jaar geleden opdook, opgenomen even voor de verkiezingen waaruit de regering ÷VP-FP÷ voortkwam. Hierin spreken Strache en zijn rechterhand Gudenus (fractieleider van de FP÷ in het Oostenrijkse parlement) in een luxueus resort op Ibiza met een vrouw die zich uitgeeft voor een nicht van een Russische miljardair. Die suggereert dat ze de Oostenrijkse boulevardkrant Kronen Zeitung wil opkopen. Strache belooft haar dan te helpen een mediaplan voor de krant te maken, waardoor hij een grote verkiezingswinst zou kunnen halen. Als dat zou lukken, dan moest de miljardairsfamilie een groot bouwbedrijf oprichten en dat zou dan alle staatsorders krijgen die nu naar het grootste Oostenrijkse bouwconcern Strabag gaan.
Wie het filmpje heeft gemaakt en wie het nu in de publiciteit brengt is niet bekend, mar duidelijk is, dat Strache en zijn partij precies dat doen, waar zij andere partijen van beschuldigen. En dat hun waarden in zoverre ‘Europees’ zijn, dat ze veel overeenkomsten vertonen met die van de Europese imperialisten.

17 mei 2019 Shell en duurzaamheid
Terwijl steeds meer mensen zich zorgen maken over de bedreiging van milieu en klimaat - en ook in Nederland regelmatig duizenden tot tienduizenden mensen er de straat voor op gaan, voert olieconcern Shell een advertentiecampagne waarin het zich als overtuigd strijder tegen de klimaatopwarming voorspiegelt: Shell investeert immers in elektrische laadpalen, in windmolens, in proeven met elektrische auto’s. Het wil zelfs bomen planten om de CO2 van de door haar verkochte auto’s op te vangen.
Maar een bijdrage van de automobilist wordt wel op prijs gesteld. Want ‘helaas, helaas zullen we de komende decennia wel fossiele brandstoffen nodig hebben’. Shell kan tientallen jaren grote winsten maken met zijn voorraden gas en olie.
In ArgentiniŽ is Shell voor de rechter gedaagd door Greenpeace en Mapuche-indianen. In hun gebied in PatagoniŽ liggen kolossale voorraden schaliegas en schalieolie en Shell is een van de grote concerns die daar concessies heeft gekocht. In Nederland is fracking door verzet van de mensen tegengehouden, omdat de daarbij gebruikte chemische stoffen bodem en grondwater vergiftigen en omdat fracking aardbevingen veroorzaakt.
Shell dumpt ook giftig afval van de fracking op een open vuilstortplaats. En dat is volgens de Argentijnse wetgeving verboden. En daarop wordt het o zo duurzame concern nu door de Mapuches en Greenpeace aangeklaagd.

16 mei 2019 Geen haast met duurzame energie
De Algemene Rekenkamer wijst erop dat van de 7,7 miljard euro die de regering voor de jaren 2013 tot 2018 had gereserveerd voor investeringen in duurzame energie, 2,5 miljard euro niet werd uitgegeven. Als oorzaak hiervan noemt de rekenkamer dat de regering bang is dat met ruimere subsidieregels te veel uitgegeven zou worden.
Een groot deel van die subsidie komt uit de ODE (opslag Duurzame Energie-belasting), die mensen over hun energierekening betalen.

15 mei 2019 Dakloos door huizentekort
De Regenboog (een hulporganisatie voor daklozen in Amsterdam) luidt de noodklok. Iedere week komen er in de stad 34 daklozen bij. Maar bij 24 van deze mensen is geen sprake van psychische, drugs- of alcoholproblemen. Ze hebben vaak een baan (in ieder geval een inkomen) maar zijn door huuropzegging, echtscheiding enzovoort hun woning kwijtgeraakt en kunnen geen andere vinden die voor hen betaalbaar is. Daarom moeten ze bivakkeren bij familie of vrienden - of in de daklozenopvang.

14 mei 2019 Eurosongfestival en de Palestijnen
Het Eurosongfestival begint in Tel-Aviv in IsraŽl. De Nederlandse deelnemer Duncan Laurence is volop in de media  aanwezig. Het Palestijnse volk herdenkt op 15 mei dat 51 jaar geleden hun ‘Naqba’ (rampspoed) begon met hun verdrijving uit grote delen van Palestina door de zionisten.
Een oproep aan AVRO Tros vanuit de solidariteitsbeweging met de Palestijnen om het songfestival niet uit te zenden, beantwoordde de omroep met: ‘politiek speelt geen rol’.
Maar het is overduidelijk dat de regering-Netanyahu kosten noch moeite spaart om via het songfestival de wereld een idyllisch beeld te geven van de situatie. Maar daarvoor is  geen enkele reden. IsraŽl overtreedt vele internationale regels en akkoorden met voeten, maar komt daarmee weg dankzij de ‘100% steun’ van de Amerikaanse regering en de feitelijke steun van de meeste Europese landen - waaronder Nederland.
Dankzij de blokkade van de Gazastrook door IsraŽl sinds 2008 is de bevolking er slecht aan toe. Veel mensen in een klein gebied (twee miljoen in een gebied zo groot als tweemaal het eiland Texel)met een hoge werkloosheid en tekorten aan voedsel, medicijnen en onderdelen. De oorzaak is de verdrijving van hun (groot)ouders sinds 1948 door de zionisten. Vanaf 30 maart vorig jaar wordt hier wekelijks tegen gedemonstreerd met een ‘Mars van de terugkeer’. Hierbij zijn door IsraŽlisch vuur meer dan 200 Palestijnen gedood.
IsraŽl en Hamas besluiten tot een staakt het vuren. Daarmee hoopt Netanyahu te bereiken dat tijdens het songfestival het onrecht aan de Palestijnen buiten beeld blijft.

13 mei 2019 CBS ziet het slechter in voor de jeugd
Het Centraal Bureau voor de Statistiek constateert dat jongeren in vergelijking met tien jaar geleden:
• later een vaste baan krijgen: in 2008 had de helft van de 24 jarigen een vast contract, vorig jaar was dit pas bij de helft van de 27-jarigen het geval
• later uit het ouderlijk huis gaan: tien jaar geleden woonde de helft van de 22-jarigen op zichzelf, in 2018 pas de helft van de 23-jarigen,
• later gaan samenwonen (gemiddeld 28 jaar tegenover 27 jaar) en trouwen (vrouwen gemiddeld 31,5 tegenover 30, mannen 33,9 jaar tegenover 32,8)
• later kinderen krijgen (vrouwen gemiddeld 29,9 tegenover 29,4)
• een eigen huis kopen (de helft van de 28-jarigen tegenover de helft van de 26-jarigen)
Behalve de onzekere arbeidscontracten speelt ook het afschaffen van de basisbeurs een rol. Hierdoor blijven studenten langer thuis wonen en door de hogere studieschuld kopen ze minder snel een eigen huis. Bovendien zijn de woningprijzen sterk gestegen.
Dat de huidige generatie langer studeert, komt volgens het CBS vooral omdat meer jongeren voor een studie in het hoger beroepsonderwijs of universiteit kiezen - maar zal zijn oorzaak ook in de noodzaak van bijbaantjes hebben om niet te veel te lenen. Wetenschap en techniek gaan vooruit – alles is mogelijk, maar in dit economisch systeem wordt voor de jeugd het opbouwen van een toekomst nog moeilijker.

13 mei 2019 Crisis imperialisme verhoogt oorlogsgevaar
De Amerikaanse president Trump verdedigt agressief de belangen van het Amerikaanse imperialisme, dat zijn positie als onbetwist machtigste staat bedreigd ziet. Nadat hij vorig jaar het nucleair akkoord met Iran opzegde, bedreigt hij ook andere landen die zaken met Iran willen doen met boetes en vervolging. Hij wil nu ook China, India, Zuid-Korea en Turkije verbieden nog langer met Iran zaken te doen en stuurt oorlogsschepen naar de Perzische golf. De Amerikaanse regering kiest partij voor de bondgenoten in het Midden-Oosten: het gewelddadige Saoedi-ArabiŽ en de apartheidsstaat IsraŽl. De invloed van Iran in Irak en SyriŽ moet worden teruggedrongen. Evenzeer is het Trump’s bedoeling om de Europese bondgenoot-concurrenten de voet dwars te zetten, die economisch lucratieve afspraken met de Iraanse regering en Iraanse bedrijven hadden gemaakt.
Verder dreigen de VS met een militaire interventie in Venezuela, want dat land met de grootste bekende olievoorraden ter wereld willen zij maar al te graag onder controle hebben.
Terwijl gezegd werd dat de onderhandelingen over een handelsakkoord met China op een akkoord leken uit te lopen, verhoogde president Trump vrijdag de invoerrechten op een pakket Chinese importgoederen, ter waarde van $ 200 miljard van tien naar 25%. En hij dreigt dat tarief ook over vrijwel alle resterende Chinese importgoederen te gaan heffen.
China reageerde met een verhoging van de belastingtarieven op Amerikaanse importgoederen ter waarde van 60 miljard dollar, maar importeert veel minder uit de VS dan omgekeerd. Wel zijn Amerikaanse staatsleningen ter waarde van honderden miljarden dollars in Chinees bezit.
China breidt intussen gestaag zijn invloed over andere landen uit via projecten als de nieuwe zijderoute. Niet direct met wapengekletter, maar door belangrijke infrastructuur en bedrijven op te kopen en landen door investeringen en leningen van zich afhankelijk te maken. De EU-landen vrezen ook door hogere Amerikaanse invoerrechten getroffen te worden en gaan voorzichtig te werk om de grote bondgenoot-imperialist niet te veel te provoceren.
De handelsoorlog bedreigt de economie, die er door in crisis kan raken. Zo treffen de hoge invoerrechten op Chinees en eventueel Europees staal ook de Amerikaanse auto-industrie, die dit staal als grondstof gebruikt waar niet snel een Amerikaanse vervanging voor is.

12 mei 2019 Klimaatmars Maastricht
Op zaterdag 11 mei was er weer een klimaatmars in Maastricht. De initiatiefnemers waren studenten, maar er deden dit keer ook meer kinderen en hun ouders mee. Er liepen zo’n 2000 mensen in deze mars.
Zondag 12 mei zijn we met een bus vol activisten van de club ‘Stop Tihange Nederland’ naar de grote klimaatmars in Brussel geweest. Voor de anti-kernenergie beweging (niet alleen die van BelgiŽ en Nederland, maar ook die van Duitsland) was er een speciaal vak in de demonstratie gereserveerd. De start zou om half twee zijn, maar doordat er maar demonstranten blťven toestromen, liep het allemaal een beetje uit qua tijd. Er liepen meer dan 20.000 mensen mee.

12 mei 2019 Veel beloven, weinig geven
‘Veel beloven, weinig geven doet de dwaas in vreugde leven’, luidt een oud spreekwoord. Dat spreekwoord kent de directie van verfconcern AKZO Nobel blijkbaar ook. In 2017 beloofde zij projecten in arme sloppenwijken in de Filippijnen, IndonesiŽ en Zuid-Afrika te gaan financieren. Samen met andere bedrijven zoals Philips werd het project groots aangekondigd, als reactie op de toenemende verontwaardiging over de kloof arm-rijk.
Nu (twee jaar later) blijkt dat hele plan stilletjes ingetrokken, heeft dagblad Trouw ontdekt. Gesneuveld in de strijd met aandeelhouders over de splitsing van het concern, waarbij deze van de directie een hogere winstmarge hadden geŽist. Toen was het opknappen van krottenwijken prompt vergeten.

11 mei 2019 Consequent hypocriet
Het reddingsschip Seawatch mag van de rechter voorlopig weer gaan varen op de Middellandse Zee - om migranten te redden die bij de oversteek dreigen te verdrinken.
Minister Van Nieuwenhuizen (VVD) had dat verboden omdat het schip niet veilig genoeg zou zijn, in feite omdat zij zoveel mogelijk migranten de weg naar Europa wil versperren.
De rechter vond echter dat een verbod pas op 15 augustus mocht ingaan en dat Van Nieuwenhuizen dan precies moest aangeven aan welke eisen Seawatch moet gaan voldoen. De VVD-minister reageert met het verzoek aan de organisatie geen gebruik te maken van deze mogelijkheid om mensen te redden ‘omdat dit met dit schip niet veilig zou zijn’.

10 mei 2019 ICOR in Aken
Eind mei zijn er verkiezingen voor het Europees Parlement. Op 10 mei waren we uit Nederland met een flinke afvaardiging naar een verkiezingsbijeenkomst van de MLPD in Aken - een bijeenkomst georganiseerd samen met ICOR, waar zowel de MLPD als de Rode Morgen in zitten. Die verkiezingen vinden in Duitsland op zondag 26 mei plaats. Tot die tijd houdt de MLPD elke dag weer ergens anders een grote manifestatie. De Internationalistische Liste/MLPD doen mee met de verkiezingen. Misschien maken ze geen kans op een zetel, maar ze bereikt op deze manier wel duizenden en duizenden sympathisanten.
De spits werd afgebeten met een zeer sterke (en bij tijd en wijle ook grappige) toespraak van Monika Gšrtner-Engel. Daarna hielden een kameraad van de Rode Morgen, een jongere van JeS en de EuropacoŲrdinator van de Wereldvrouwenconferentie ieder een goede toespraak. Omstanders bleven staan om te luisteren. Twee werkers van Ford-Keulen kwamen met hun groep GehŲrwšsche (een grappige verwijzing naar ‘Gehirnwšsche’ = hersenspoeling) en zongen en speelden eigen en bekende revolutionaire liederen.
Ook kwam er een heel inspirerende staalarbeider uit Duisburg aan het woord. De fusie van Thyssen-Krupp en Tata Steel in IJmuiden gaat niet door, waarschijnlijk door de eisen die ze hebben binnen gehaald. Rebell en de Roodvosjes zongen en spraken over hoe belangrijk het is dat jongeren strijden voor hun toekomst en de revolutie.
We sloten af met het zingen van de Internationale in ieders lands’ taal. Een prachtig hartverwarmend slotakkoord van een heel geslaagde bijeenkomst.

10 mei 2019 Farmabedrijven willen tweemaal cashen
De staat investeert veel belastinggeld in onderzoek naar nieuwe medicijnen, constateren de onderzoeksbureaus SOMO en Wemos. Dit gebeurt onder andere via subsidies, belastingaftrek en het goedkoop ter beschikking stellen van uit de belastingpot betaalde universitaire onderzoekers. Maar de regering verbindt aan die subsidies geen voorwaarden. De medicijnenfabrikanten verkopen vervolgens nieuwe medicijnen voor excessief hoge prijzen, met als excuus dat zij veel geld aan onderzoek hebben moeten besteden. Dat is te gek voor woorden, vinden SOMO en Wemos. Minister Bruins (VVD) moet toezeggen de afspraken met de farmaconcerns ‘een tandje strakker te zetten’. Dat belooft alvast geen fundamentele veranderingen.

9 mei 2019 Vakbondseenheid Frankrijk
In Frankrijk staken vele tienduizenden werkers uit de publieke sector, zoals ambtenaren van ministeries, douaniers, leraren en verpleegsters. Ze gaan de straat op tegen de plannen van de regering-Macron. Tot de acties is opgeroepen door de negen grootste vakbonden in de publieke sector. Macron wil het ambtenarenstatuut ‘vernieuwen’ door ook in de publieke sector tijdelijke contracten – tot wel zes jaar lang – en uitzendwerk en ‘ontslag met wederzijdse instemming’ mogelijk te maken. Verder wil hij 120.000 arbeidsplaatsen schrappen. Onder druk van eerdere acties zegt hij dat ‘daar over te praten is’. Minister Dussopt laat weten dat hij na 15 maanden moeizame onderhandelingen in het parlement niets meer aan de wet wil veranderen en Macron valt hem bij. De vakbonden dreigen echter met nieuwe acties en wijzen erop dat de negen vaak verdeelde vakbonden hier ťťn lijn trekken.

8 mei 2019 FNV roept op tot twee actiedagen
Vakbond FNV organiseert eind deze maand twee nieuwe actiedagen in de strijd voor een het pensioen. Voor dinsdag 28 mei worden de collega’s in het openbaar vervoer opgeroepen het werk neer te leggen. Nu niet alleen voor 66 minuten, maar de hele dag.
Bij de spoorwegen en de vervoersbedrijven van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zijn afspraken gemaakt dat alle collega’s in de sector het werk die dag neerleggen.
De collega’s in alle andere sectoren worden opgeroepen om woensdag 29 mei de hele dag te staken. Op vier plaatsen in het land – Groningen, Arnhem, Eindhoven en Den Haag - organiseert de bond grote manifestaties.

6 mei 2019 Sloop leefomgeving bedreigt ook menselijk leven
Een miljoen soorten van dieren en planten dreigen in de komende decennia uit te sterven. Dit gaat een tiental tot honderd maal sneller dan in andere perioden in de menselijke geschiedenis. Ongeveer de helft van de ecosystemen is ernstig aangetast, veel grondstoffen raken uitgeput. Dat meldt het intergouvernementele panel voor biodiversiteit van de VN.
Dit betekent niet alleen een groot verlies aan natuurlijke rijkdom, maar bedreigt ook de voorwaarden voor menselijk leven. De wetenschappers wijzen bijvoorbeeld op het uitsterven van veel insecten (zoals bijen) die voor bestuiving zorgen en daarmee een cruciale positie hebben in de groei van (voedings)gewassen.
Door het verdwijnen van bomen als de mangrove, die onder andere bij Indonesische eilanden de kusten beschermen, dreigen grote stukken land onder water komen te staan.
Als oorzaak geeft het rapport aan het veel te grote beslag op natuurlijke hulpbronnen en –rijkdommen door de huidige menselijke productie en productiemethoden. Om desastreuze ontwikkelingen te voorkomen, schrijft het panel, moeten op korte termijn ingrijpende maatregelen worden genomen.
Van de klimaatafspraken weten we dat dit niet gebeurt vanwege de winsteconomie. De grote concerns stellen hun winstbelangen boven de toekomst van de mensheid. Daarom is een ‘regime change’ naar het socialisme nodig - dat de grote meerderheid van de mensen in staat stelt haar lot in eigen hand te nemen.

5 mei 2019 Protest BraziliŽ voor kleine boeren en milieu
Tussen 24 en 26 april hielden 400 kleine boeren en indianen uit alle delen van BraziliŽ een protestkamp voor de regeringsgebouwen in hoofdstad Brasilia. Dit kamp wordt ieder jaar gehouden - sinds de massamoord op 19 indianen in 1996 in de deelstaat ParŠ.
Dit jaar richt het protest zich vooral tegen de politiek van de regering-Bolsonaro, die sinds begin januari aan de macht is. In de afgelopen vier maanden heeft deze fascist tal van maatregelen genomen die in het belang zijn van de agrarische concerns en de grootgrondbezitters - maar die rampzalig zijn voor de kleine boeren, de oorspronkelijke indiaanse bevolking en voor het milieu.
Een dag na zijn aantreden als president vergrootte hij per decreet de macht van het ministerie van landbouw, waar Cristina zijn minister is. Zij komt uit een familie van grootgrondbezitters - is vůůr het gebruik van agressieve agrochemicaliŽn, vůůr het onteigenen van inheemse gebieden en vůůr het kappen van Amazonehout ten gunste van landbouw en industrie. Het aparte ministerie voor kleine boeren werd opgeheven en het instituut dat de rechten van de indianen moet beschermen werd ook bij het ministerie van Landbouw ondergebracht.
Het ministerie van Milieuzaken werd door Bolsonaro’s minister Salles grondig gereorganiseerd - met mensen van de president en zelfs militairen op leidinggevende posten. Het instituut voor milieubescherming Ibama kreeg veel minder geld en veel minder mogelijkheid tot controle en het opleggen van boetes. Het toelaten van meer dan 120 schadelijke bestrijdingsmiddelen, die tot vorig jaar geweigerd waren, was binnen een paar maanden een feit. Het gaat om middelen die deels in de EU verboden zijn en door het Amerikaanse EPA als gevaarlijk of extreem gevaarlijk worden aangemerkt.
In januari werd in het Amazonewoud 54% meer gekapt dan in januari 2018. Het geweld tegen kleine boeren en indianen en de druk op sociale bewegingen en NGO’s die opkomen voor het klimaat is duidelijk toegenomen.

4 mei 2019 Herdenking slachtoffers fascisme
In Nederland is al jaren geleden de officiŽle herdenking van de slachtoffers van het fascisme uitgebreid met de herdenking van Nederlandse militairen die bij imperialistische acties zoals in Afghanistan en Irak zijn omgekomen. Communistische en linkse verzetsstrijders worden onder andere herdacht op de begraafplaats Crooswijk in Rotterdam -  daar staat de strijd tegen het fascisme centraal.
Samen met familieleden en vrienden neemt de Rode Morgen deel aan een korte plechtigheid, waarbij Rotterdams Rood onder andere het ‘Lied van het Eenheidsfront’ zingt. Het lied is geschreven in de jaren dertig, maar de oproep om een eenheidsfront te vormen is ook nu zeer actueel: opkomend fascisme, oorlogen en oorlogsdreiging. Rotterdams Rood sluit af met een gedicht van Ostrowski, waarin de hoop wordt uitgesproken om aan het eind van je leven te kunnen zeggen: "Mijn hele leven en mijn krachten heb ik gegeven voor het mooiste dat er op de wereld is: de strijd om de bevrijding van de mensheid.”

3 mei 2019 Politie liegt
In Frankrijk stuit de rechts-liberale politiek van president Macron al maanden op grote weerstand. De zogenaamde ‘gele hesjes’ organiseren een halfjaar acties als demonstraties en blokkades. De Franse regering is er veel aan gelegen de actievoerders in een kwaad daglicht te stellen. In het bijzonder op 1 mei, waar de demonstraties erg groot zijn.
Daarom is in de media berichten verspreid over gewelddadig optreden van demonstranten tegen de politie en over vernielingen. Zo zou een groep demonstranten de intensive-careafdeling van een ziekenhuis hebben aangevallen. Dankzij foto's, filmpjes en niet betrokken getuigen moesten politie en regering snel terugtrekkende bewegingen maken. Zo verschenen er foto’s waarop een politieagent zijn wapenstok in de broek steekt van een demonstrant die op de grond ligt en van een politieagent die een demonstrant tweemaal in het gezicht slaat. En verpleegsters van het ziekenhuis laten weten dat de groep demonstranten die naar binnenkwam op de vlucht was voor hun politieachtervolgers. Ze gingen direct weg toen ze hoorden dat ze op de intensive-careafdeling waren beland.

3 mei 2019 EU-land Hongarije hongert migranten uit
Hongarije staat erom bekend niet mee te werken aan een verdeling van migranten uit Griekenland of ItaliŽ over andere landen van de EU. Zelf laat het maar heel beperkt migranten toe en het behandelt de afgewezen asielzoekers in strijd met alle verdragen van mensenrechten. Ze krijgen na afwijzing geen voedsel meer, tenzij het om vrouwen gaat die zwanger zijn of borstvoeding geven. En in het land van de fascistoÔde Orban is het hulporganisaties verboden dat te doen.
Hongarije is hiervoor door het Europese Hof voor de Rechten van de Mens en door de VN-mensenrechtencommissaris op de vingers getikt, maar het uithongeren bleef. De migranten kunnen niet zelf vertrekken, maar zitten opgesloten in een strook tussen Hongarije en ServiŽ. De Fidesz-partij van Orban zit in het Europees parlement bij de Europese Volkspartij, dezelfde fractie als het Nederlandse CDA.

1 mei 2019 Opladen voor het nieuwe jaar
Achtduizend vakbondsleden komen naar Amsterdam, om mee te doen aan de manifestatie en demonstratie van vakbond FNV. Op het Museumplein vertellen actieve leden wat ze in het afgelopen jaar hebben gedaan en bereikt. Zo hoor je bijvoorbeeld hoe collega’s uit de metaal trots zijn op hun reeks van stakingen, waarmee ze een behoorlijke CAO hebben binnengehaald - en over de schoonmakers, die als eerste sector in Nederland opnieuw 1 mei als vrije dag in hun CAO hebben laten vastleggen. Een goed voorbeeld om te volgen, want Nederland is een van de weinige landen waar arbeiders op deze internationale strijddag geen vrij hebben.
De actiebereidheid voor een goed pensioen voor iedereen met indexatie blijkt ook op 1 mei weer hoog. Strijd voor vaste banen, afschaffen van jeugdlonen en een minimumloon van 14 euro zijn waarvoor in de bedrijven gestreden moet worden. En dat kan: zo hebben de collega’s bij containerbedrijf APMT in Rotterdam het jeugdloon uit hun CAO laten schrappen.
In een strijdbare demonstratie gaat het naar de Dam. De Rode Morgen loopt mee met vlaggen, ook van jongerenorganisatie JeS en de internationale organisatie ICOR. Het Rotterdamse 1-meicomitť loopt mee met de leus: “Verander het systeem! - internationale solidariteit & socialisme!”
’s Avonds wordt in Rotterdam voor de 35ste keer een 1-meidemonstratie gehouden. Met de leus op het kopspandoek kiest de demo partij voor een revolutionaire verandering van de maatschappij, zodat werkende mensen zelf kunnen beslissen over de resultaten van hun werk. Na het zingen van de Internationale trok een strijdbare demonstratie door het centrum van Rotterdam, met leuzen als:
• 30-urige werkweek met behoud van loon
• Vaste banen, volwaardig loon voor jong en oud
• Weg met vreemdelingenhaat, voor de internationale eenheid en solidariteit van arbeiders en volkeren.
• Tegen imperialistische oorlogen en bezettingen
• Stop de Turkse agressie tegen Rojava
• Voor het verbod van racistische en fascistische partijen en hun propaganda.
Op het Stadhuisplein volgde een korte manifestatie met een toespraak namens het 1-meicomitť en het zingen van strijdliederen door Rotterdams Rood.

30 april 2019 Sleepbootbemanningen staken opnieuw
Collega’s op de sleepboten van Svitzer leggen opnieuw het werk neer. Het is de vijfde keer. Het dochterbedrijf van het Maersk-concern weigert om de geŽiste 8,5 extra uren te  betalen die de collega’s sinds 2013 gratis werken (zie bericht 15 april). Dit was toen in de CAO als tijdelijke maatregel afgesproken omdat het slecht zou gaan met het bedrijf. Dat is nu zeker niet het geval, maar de Maersk-dochter wil de lonen nog steeds niet corrigeren. De collega’s vragen om steun en solidariteit van andere vakbondsleden, in het bijzonder van degenen die zelf in de haven werken.

30 april 2019 Politie oefent in neerslaan protesten
In mei houdt de nationale politie vijf dagen lang grote oefeningen in de binnenstad van Roermond. Het is daarbij de bedoeling de werkelijkheid zo dicht mogelijk te benaderen. Belangrijk onderdeel van de oefeningen is het onderdrukken van ‘ordeverstoringen’.
Studenten zijn ingehuurd om als ‘ordeverstoorders’ op te treden. Wie gezien heeft hoe de politie regelmatig bij demonstraties en andere protesten optreedt, zal beseffen dat niet alleen geoefend wordt om dronken studenten aan te pakken. Blijkbaar verwacht de politietop een toename van het verzet tegen een regeringsbeleid, dat alleen de belangen van de grote concerns dient.

28 april 2019 Groter deel inkomen naar vaste lasten
Tot het uitbreken van de crisis in 2008 besteedden mensen in Nederland gemiddeld ruim 29% van hun inkomen aan voedsel en woonkosten - de zogenaamde primaire behoeften. Dat percentage was aan het dalen. Tijdens de crisis steeg het percentage naar ruim 32% - het inkomen van veel mensen ging omlaag. De crisis voorbij en nu? In tegenstelling tot veel andere EU-landen bleef het percentage in Nederland op het hogere percentage - zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het CBS schrijft dit toe aan de gestegen huren.

27 april 2019 Gele hesjes blijven demonstreren
In Parijs demonstreren volgens de politie bijna 24.000 gele hesjes voor de 24ste keer tegen het regeringsbeleid - tegenover 27.500 een week eerder. Volgens de organisatoren waren het er vier maal zoveel. De oproep tot ‘eenheid en orde’ van president Macron donderdag heeft hen duidelijk niet overtuigd.
Macron probeert de critici te paaien met de boodschap dat zijn politiek wel juist was, maar dat hij te weinig met de menselijke kant rekening had gehouden. Hij beloofde voor vijf miljard euro aan belastingverlaging, maar verdedigde het schrappen van de vermogensbelasting, beloofde indexering van de laagste pensioenen, maar weigerde de pensioenleeftijd weer te verlagen.
Hij bekent te weinig naar de mensen geluisterd te hebben, maar weigert een referendum mogelijk te maken. Als reactie op de kritiek op de elite suggereerde hij de …cole Nationale d’Administration op te heffen - een postuniversitaire opleiding die vrijwel alle hoge ambtenaren en veel directeuren van grote Franse bedrijven levert (zoals hijzelf). De werkende mensen in Frankrijk willen niet hetzelfde beleid in een mooier jasje, maar een ander beleid - dat hun belangen op de eerste plaats stelt. Op 1 mei gaan de gele hesjes in samenwerking met de linkse vakbond CGT de straat op.

27 april 2019 China sluit miljardencontracten
Op een driedaagse conferentie in Peking is volgens de Chinese president Xi Jinping voor 64 miljard dollar aan contracten getekend voor wat China de ‘nieuwe zijderoute’ noemt. Een verwijzing naar een netwerk van karavaanroutes tussen China, Europa en het Midden-Oosten, waarlangs in de Middeleeuwen zijde en andere kostbaarheden werden geŽxporteerd. Met de nieuwe zijderoute bedoelt China vooral het versterken van de infrastructuur van wegen, spoorlijnen, havens - om de handelsstromen tussen China en de rest van de wereld snel en efficiŽnt te laten verlopen.
De ‘nieuwe zijderoute’ zijn eigenlijk een paar routes: van West-China naar het westen van Rusland via Kazachstan; van Noord-China naar het oosten van Rusland; van West-China naar Turkije; van Zuid-China naar Singapore en van Zuidwest-China naar Pakistan.
Ook is er de Maritieme Zeeroute van de Chinese kust naar het Middellandse Zeegebied.
China stelt voordelige leningen ter beschikking voor landen die hierin willen investeren of koopt installaties op, zoals een grote containerterminal in de haven van Piraeus bij Athene. Dat geeft het imperialistische land veel extra invloed en macht, reden waarom president Trump de andere grote imperialiste landen waarschuwt zich niet van China afhankelijk te maken.
Ook bij de EU-imperialisten bestaat die vrees voor concurrent China. Tegelijkertijd belooft de handel met China veel winst – reden waarom veel EU-landen (en ook Nederland) graag zaken met China doen. Griekenland en ItaliŽ, die beiden met een grote staatschuld kampen zijn, net als Oost-Europese EU-staten ook met hun regeringsleider op de tweedaagse conferentie vertegenwoordigd.
De ‘nieuwe zijderoute’, officieel bekend als het Belt and Road Initiative (BRI) dat in 2013 door China werd gelanceerd, beperkt zich overigens niet tot Europa, maar moet alle continenten beslaan en zal waarschijnlijk een biljoen (= 1000 miljard) aan investeringen vragen.

26 april 2019 Werkonderbreking bij Sitech op Chemelot
Ruim 250 collega’s van technisch dienstverlener Sitech genieten uitgebreid van hun ontbijt voor de poort van het bedrijf. Zij nemen er van half acht tot tien uur de tijd voor. Deze actie, de eerste ooit bij Sitech, heeft als doel druk zetten op de directie. Die wil voor dit jaar helemaal geen CAO-afspraken maken en volgend jaar verslechteringen invoeren. Sitech, dat actief is op het bedrijventerrein Chemelot bij Geleen (Limburg), met belangrijke vestigingen van DSM en Sabic, draait een flinke winst. De collega's eisen een loonsverhoging van 4% en behoud van de huidige ouderenregeling en extra vrije dagen.

26 april 2019 Onrust bij grote concerns over belasting
Een uitspraak van het Europese Hof van Justitie van eind februari wordt bekend gemaakt voor het publiek. Het Hof sprak uit dat de vrijstelling van bronbelasting op dividenden, rente en royalty’s in de EU niet mag gelden voor niet-Europese bedrijven, die via zogenaamde brievenbusbedrijfjes niets anders doen dan het doorsluizen van gelden naar belastingparadijzen.
Veel van deze bedrijfjes zijn in Nederland, Ierland en Luxemburg gevestigd. Volgens Van der Streek (professor fiscaal recht in Amsterdam) is deze uitspraak als een bom ingeslagen aan de Amsterdamse Zuidas, waar een groot deel van de 15.000 brievenbusfirma’s die Nederland telt gevestigd zijn. Als deze uitspraak zou worden nageleefd, zou dat voor de grote concerns beteken dat zij miljarden euro’s belasting moeten gaan betalen – belasting die zij nu ontduiken. Ongetwijfeld wordt momenteel druk overlegd tussen concerns en regeringen hoe deze ‘ramp’ te vermijden.

25 april 2019 Keihard vluchtelingenbeleid Nederland
Minister Van Nieuwenhuizen (VVD) van Infrastructuur en Waterstaat maakt het voor reddingsschip SeaWatch onmogelijk reddingsacties van migranten uit te voeren in de Middellandse Zee. Zij eiste dat het in Nederland geregistreerde schip van de ene dag op de andere aan strenge eisen moest gaan voldoen, omdat het niet als privť jacht voer maar vluchtelingen redde. Een sterk staaltje van cynisme: we laten de mensen verdrinken, omdat de boot niet aan de officiŽle eisen van reddingsschip voldoet.
Het grootste deel van de tweede kamerleden laat haar met deze smoes wegkomen. Dezelfde dag maakt dagblad Trouw bekend dat de IND ook Jezidi-vluchtelingen uit SyriŽ en Irak weigert asiel te verlenen. Zij hebben extra veel te lijden gehad van ISIS, dat hun mannen vermoordde en hun vrouwen en kinderen als slaaf verkocht, met als smoes dat de Jezidi’s in hun godsdienst islamitische elementen verbonden met andere godsdiensten. In hun leefgebied op de grens van SyriŽ en Irak zijn nog steeds ISIS-cellen actief. Maar volgens de IND kunnen ze wel naar vluchtelingenkampen ‘in de regio’, namelijk in Noord-Irak, hoewel de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN dat afwijst: in het noorden van Irak is het ook onveilig, er leven daar in het Koerdisch gebied een miljoen vluchtelingen en in veel kampen is te weinig onderdak en voedsel. Dit nog afgezien van de rust en zorg die veel Jezidi’s nodig hebben wegens hun traumatische ervaringen.

25 april 2019 Milieuactivisten leggen kolencentrale stil
Een veertigtal milieuactivisten van ‘Wij stoppen steenkool’ blokkeert vroeg in de ochtend de toevoer van kolen naar de kolencentrale van Engie op de Maasvlakte. Zij klimmen op de transportbanen, ketenen of lijmen zich eraan vast. Door gebrek aan brandstof valt de centrale uit. Het lukt de opgetrommelde politie pas na half twee om de laatste activisten weg te halen. Ruim 30 worden gearresteerd. Met hun actie wil ‘Wij stoppen steenkool’ er aandacht voor vragen dat de uitstoot van broeikasgassen in Nederland nog steeds stijgt.
Zij stellen als eisen:
• Sluit deze en andere kolencentrales uiterlijk volgend jaar
• Besteed alle subsidies en belastingaftrek voor fossiele bedrijven (ongeveer € 7,6 miljard) aan duurzame energie
• Zorg voor een eerlijk transitiefonds voor de werkers in de kolensector
Engie wil kolen blijven verstoken, maar de uitstoot van broeikasgas verminderen door biomassa bij te stoken. Dat is echter geen alternatief, onder andere omdat daarvoor bossen worden gekapt.

24 april 2019 Hypocrisie over oorlog in Jemen
De Franse onderzoeksgroep Disclose heeft beslag gelegd op een geheim document waaruit blijkt dat Frankrijk wel degelijk offensieve wapens levert die Saoedi-ArabiŽ en haar bondgenoten gebruiken in de oorlog in Jemen. Deze oorlog duurt al 3,5 jaar. Een coalitie van Saoedi-ArabiŽ en bondgenoten als de VAE strijden hier met de afgezette president Hadi tegen de sjiŪtische Houthi’s, die meer autonomie willen in de regio in het noorden van het land waar zij wonen. In feite gaat het de Saoedi’s om de onderwerping van Jemen aan hun macht en invloed en om te voorkomen dat de regionale rivaal Iran er via de Houthi’s invloed krijgt. Daarbij schrikt de coalitie er niet voor terug opzettelijk de burgerbevolking te bombarderen en de toevoer van voedsel naar de miljoenen Jemenieten die honger lijden te blokkeren. Dit heeft tot grote woede onder de mensen geleid en tot veroordelingen door de Verenigde Naties en internationale organisaties zoals Amnesty en Oxfam. De VS van Trump steunt desondanks openlijk Saoedi-ArabiŽ, maar de EU-landen waaronder Frankrijk hebben het optreden met de mond veroordeeld en gezegd geen offensieve wapens aan de coalitie te zullen leveren. Dit blijkt dus toch te gebeuren en de politie wordt erop uitgestuurd om onderzoek te doen – onderzoek naar degenen die deze informatie aan het licht hebben gebracht.

23 april 2019 Staking Ahold-VS
Collega’s bij de Stop & Shop-supermarkten (eigendom van het Ahold-Delhaize-concern in het Noordoosten van de Verenigde Staten) hebben een CAO-akkoord bereikt, dat behalve een fatsoenlijk loon ook een hogere bijdrage van het bedrijf aan de zorgpremies inhoudt.
Dit werd bereikt onder druk van een staking, die met 31.000 stakers tot de grootste in de retailsector in de VS wordt gerekend. De stakingsacties van winkelwerkers troffen 240 van de 400 Stop & Shop-winkels, waardoor een deel dagenlang totaal moest slui-ten. De lagere omzet als gevolg hiervan kostte het concern volgens eigen zegge $ 100 miljoen dollar operationele winst. Reden voor Ahold om een winstwaarschuwing af te geven.

22 april 2019 Achterkamertjes in de rechtspraak
De regering heeft met verzekeringsconcern Achmea in een geheim overleg een proefproject afgesproken, dat de kosten van rechtsbijstand voor de staat moet verlagen en tegelijk Achmea een riante bron van inkomsten zou bezorgen. De staat, in casu de Raad voor de Rechtsbijstand, zou reclame gaan maken voor Achmea als het gaat om rechtsbijstand bij consumentenzaken. Minister Dekker (VVD) verscheen eerder in een Achmea-filmpje.
Achmea ’s dochter Legal Guard zou met subsidie standaardpakketten aanbieden en een vaste prijs per zaak krijgen. Het hoeft geen advocaten in te zetten, maar mag ook goedkopere HBO-juristen het werk laten doen. Veel advocaten reageren woedend, maar de Orde van Advocaten - die als waarnemer bij het geheime overleg zat - doet er het zwijgen toe.

22 april 2019 Fascistische aanslagen Sri Lanka
Meer dan 320 doden en duizenden gewonden - dat is de tol van zeker acht aanslagen zondag op toeristenhotels en kerken, vooral door zelfmoordterroristen. Verreweg de meeste slachtoffers op de eilandstaat ten zuiden van India zijn mensen van Sri Lanka zelf. De aanslagen worden toegeschreven aan een kleine extremistische moslimgroepering National Thowheeth Jama'ath (NTJ) – ISIS claimt de verantwoordelijkheid. Opmerkelijk is dat inlichtingendiensten tien dagen eerder meldden dat er aanslagen werden voorbereid – maar dat er vervolgens niets werd ge-daan.

21 april 2019 Duizenden eisen vrijheid Rif
“Het volk wil vrijheid voor de gevangen”, scandeerden duizenden demonstranten zondag 21 april in de straten van Rabat - de hoofdstad van Marokko. Begin april bevestigde het Hof van Beroep in Casablanca de gevangenisstraffen (oplopend tot 20 jaar) van 42 leiders en activisten van de Hirak-beweging. Direct daarna werden zij overgebracht na de slechtste gevangenissen van het land, ten noorden van Casablanca, maar ver van Al-Hoceima in het Rifgebied.
Na de dood van een visverkoper in Al-Hoceima, toen die zijn door de politie in beslag genomen handel uit de vuilniswagen wilde redden, ontstond de Hirak protestbeweging, die vele tienduizenden mensen op de been bracht en opkwam voor meer werkgelegenheid en betere onderwijs- en gezondheidsvoorzieningen in de regio.
Om de beweging te breken zette het Marokkaanse regime tientallen leiders gevangen en beschuldigde hen van ‘separatisme’: ze zouden het vooral door ‘Berbers’ bewoonde noorden van Marokko willen afscheiden. Ondanks dit harde optreden heeft het regime de verzetsbeweging en de solidariteit niet kunnen smoren.

20 april 2019 Twee milieuacties in Rotterdam
Rond het middag uur wordt op initiatief van basisschoolleerlingen uit groep acht gede-monstreerd bij het Heemraadsplein. De kinderen willen een leefbare toekomst. Daarom moet de uitstoot van broeikasgassen en de vergiftiging van het milieu worden gestopt. De kinderen en hun ouders zijn boos dat regering en bedrijven weigeren om dit tegen te gaan.
In het centrum van de stad organiseert ‘Extinction Rebellion’ Rotterdam een rouwstoet, die zich met eisen richt tot het stadsbestuur van Rotterdam. De belangrijkste eis is dat in 2025 de CO2-uitstoot in Rotterdam - inclusief het havengebied - tot nul is teruggebracht.

20 april 2019 Regering weigert kernwapens op te geven
Terwijl duizenden mensen in Europa zich voorbereiden op de vredesmarsen met Pasen, schrijven de ministers Blok (VVD) en Bijleveld (CDA) aan de tweede kamer dat ook de nieuwe JSF-straaljagers kernwapens moeten blijven vervoeren. Dit gaat in tegen de al jaren duidelijke wil van de grote meerderheid van de Nederlandse bevolking. Die bracht de meerderheid van de tweede kamer ertoe in 2013 aan de toenmalige regering per motie te vragen met de JSF-straaljagers geen kernwapens meer te vervoeren. Ook ChristenUnie en D66 stemden daar toen als oppositiepartijen voor, maar maken nu deel uit van de regering en steunen blijkbaar de plannen van Blok en Bijleveld.
Rutte legde overigens ook in 2013 de motie naast zich neer. Intussen zijn de tegenstellingen tussen de NAVO- en de Russische imperialisten toegenomen en hebben de VS en Rusland beide het INF-verdrag opgezegd, dat het plaatsen van nucleaire en conventionele raketten met een reikwijdte tussen 500 en 5500 kilometer verbiedt. Overigens vielen vanuit de lucht en vanaf zee gelanceerde raketten toch al niet onder dit verdrag. In hun strijd om de macht en economische belangen zijn de imperialisten bereid eigen en andermans volkeren aan de meest vreselijke oorlogen bloot te stellen. Alle kernwapens de wereld uit, te beginnen uit Nederland!

19 april 2019 Rutte gul voor milieu
Minister Ollongren (D66) heeft van het regering toestemming gekregen om dit jaar ruim 16 miljoen euro extra uit te geven voor het verminderen van de uitstoot van broeikasgas. Zij had € 78 miljoen gereserveerd voor woningcorporaties die daarmee sociale huurwoningen energiezuiniger maken, maar die hebben projecten voor € 94 miljoen ingediend. Het moet echter, vindt Ollongren, niet te gek worden.
Na 1 juli ingediende projecten komen niet meer in aanmerking. De andere corporaties moeten tot volgend jaar wachten op een nieuwe 78 miljoen. In 2021 heeft ze er zelfs helemaal niets voor beschikbaar gesteld.
Overigens is deze 78 respectievelijk 94 miljoen eigenlijk geen subsidie. Het is een korting die de woningcorporaties krijgen op de verhuurdersheffing (een belasting), die eerder ten koste van de sociale woningbouw werd ingevoerd - onder andere om de miljardensteun aan banken te betalen.

18 april 2019 Havenwerkers staken solidair met zeelui
Collega’s van overslagbedrijf European Bulk Services (EBS) in Rotterdam weigeren om het vrachtschip Puma van de Duitse rederij Blumenthal te lossen. Dit nadat deze rederij weigerde een inspecteur van de Internationale Transportwerkers bond ITF op het schip toe te laten. De inspecteur wilde een controle uitvoeren, omdat Blumenthal erom bekend staat de zeelieden minder te betalen dan het internationale minimumloon voor zeelieden: $ 1085. De bemanning van de Puma - Russen, OekraÔners en Filippijnen - krijgen maar $ 900 per maand, terwijl ook hun leefomstandigheden aan boord belabberd zijn.
Dit soort solidariteitsacties van havenwerkers met zeelieden wordt regelmatig gehouden en vaak met succes. Deze week houdt de ITF in Cartagena (Colombia) een conferentie om de solidariteit te versterken in Latijns-Amerika, waar ook de rechten van zeelieden met voeten getreden worden.

18 april 2019 Vier op tien komt moeilijk rond
Volgens een onderzoek van het Nederlands Instituut voor budgetvoorlichting heeft 40% van de Nederlanders moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Dat is dus niet zoveel beter dan de 45% van de mensen die op het hoogtepunt van de economische crisis financiŽle problemen had.
Het NIBUD noemt vooral de huishoudens die voor hun inkomen afhankelijk zijn van flexbaantjes: hun inkomens kunnen sterk wisselen. Het betreft een groep van twee miljoen mensen tussen de 25 en de 65 jaar. Ruim drie op de tien huishoudens heeft onvoldoende reserves voor als bijvoorbeeld de wasmachine of de koelkast stuk gaan.

17 april 2019 Asociaal
Circle Media Group (CMG) vraagt het faillissement aan voor de drie drukkerijen (in Deventer, Doetinchem en Weert) van dochtermaatschappij de Roto Smeetsgroep. In die groep werken 800 mensen (vroeger zelfs tienduizenden).
Roto Smeets is ontstaan uit onder andere de drukkerij van VNU met tijdschriften als Libelle, Donald Duck en was jarenlang de grootste drukker van Nederland - met nog steeds veel tijdschriften.
Waarom failliet?
Directeur De Haas houdt een klaagzang over stijgende papierprijzen en terugvallende oplagen. De Haas wil zo snel mogelijk een doorstart.
De collega’s moeten gewoon doorwerken, maar krijgen hun loon nu van de UWV. De Haas beweert dat hij wel een faillissement ‘moest’ aanvragen wegens de ‘asociale wet Werk en Zekerheid’. ‘Asociaal’ omdat de wet bedrijven verplicht werkers die ze bij een reorganisatie ontslaan een transitievergoeding mee te geven. Dat kan de CMG volgens de directeur niet betalen en daarom gaat dit ‘mooie bedrijf’ failliet.
Het faillissement past echter precies in het beleid dat CMG voert met als doel dat er capaciteit uit de markt wordt gehaald en het concern een leidende positie houdt in de Europese drukkersmarkt. Het is nu het derde drukkerijconcern - na Bertelsmann (Duitsland) en Walstead (Engeland). Daarom heeft CMG de laatste jaren met vele miljoenen een reeks van drukkerijen in Europa opgekocht - onder andere ook in BelgiŽ, Frankrijk en Spanje. In vrijwel alle landen wordt gereorganiseerd of worden de lonen te laat betaald, worden drukkers onder druk gezet om met minder loon genoegen te nemen en krijgen papierleveranciers hun geld niet. Recent opgekochte drukkerijen worden weer verkocht als CMG denkt er te weinig rendement aan te kunnen behalen - of CMG laat ze failliet gaan, zoals in januari drukkerij Helio in het Belgische Charleroi. De Europese federatie van grafische vakbonden startte begin dit jaar een onderzoek naar de asociale praktijken van CMG en de soms onnavolgbare wijze waarop hierbij met geld wordt geschoven om zo goedkoop mogelijk van personeel en schulden af te komen.

17 april 2019 Prioriteiten
Media berichten dat voor de restauratie van de Notre-Dame kerk in Parijs binnen twee dagen een miljard euro is toegezegd. Twee steenrijke Fransen zegden respectievelijk € 100 en € 200 miljoen toe. Dit soort bedragen zijn in de verste verte nooit bij elkaar gebracht voor humanitaire rampen - hoeveel miljoenen mensen die ook troffen.
Koningen en edellieden lieten in de Middeleeuwen grote kerken en paleizen bouwen, terwijl om hen heen de mensen die het werk deden bij duizenden stierven aan honger en ziekten. Die verwezen ze voor een beter leven naar de hemel.
Intussen weten de werkende mensen wel beter: die honderden miljoenen euro’s zijn met hun werk verdiend en daarmee kan een hemel op aarde gecreŽerd worden - als zij zelf daarover de zeggenschap krijgen.

16 april 2019 Kapitale villa’s
Er zijn in Nederland 53 buurten waar de meerderheid van de huizen meer waard is dan een miljoen euro, concludeert databureau Calcasa uit een onderzoek. Dat is zes keer zo veel als vier jaar geleden.
De Konijnenlaan in Wassenaar is de duurste straat in Nederland. De huizen aan die laan zijn gemiddeld € 2,5 miljoen waard. Tegelijkertijd hebben steeds meer mensen moeite een betaalbare woning te vinden.

15 april 2019 Sleepboot Svitzer legt werk neer
Tussen zes en twaalf uur ’s avonds wordt er niet gesleept. De collega’s voeren sinds ruim een week actie in de Amsterdamse en Rotterdamse haven, omdat het bedrijf weigert hen alle gewerkte uren te betalen. Svitzer is een dochter van het grote scheepvaart- en terminalbedrijf Maersk. In 2013 zei de directie dat het financieel zo slecht ging dat er alleen door lagere loonkosten redding was. Daarop werd een akkoord gesloten met de vakbonden dat er per week 8,5 uur extra gewerkt moest worden zonder betaling.
Intussen is het zes jaar later, heeft Svitzer mooie financiŽle cijfers, maar wil de gewerkte uren nog steeds niet allemaal uitbetalen. Volgens de vakbond moest het bedrijf daarmee vanaf 1 januari 2019 beginnen. Het bedrijf mocht er zelfs een paar jaar over doen voordat ze alle uren weer moeten vergoeden. Maar zelfs dat weigert de Maersk-dochter.
De collega’s worden gesteund door de Europese Transportwerkersbond ETF. In veel Europese havens staan de lonen en arbeidsvoorwaarden van sleepbootbemanningen onder druk door een harde concurrentiestrijd en pressie van de grote scheepvaartconcerns.

15 april 2019 UWV maakt fouten
Bij het beoordelen wat voor werk mensen met een handicap of ziekte zouden kunnen doen worden bij het UWV veel fouten gemaakt. Dat blijkt uit interne documenten van het UWV, die dagblad Trouw in handen heeft gekregen door een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB). Volgens de eigen beoordeling van de instelling zaten de arbeidskundigen er in 2015 en 2016 bij ongeveer vier van iedere tien collega’s naast. Daarna zou het wel wat beter geworden zijn, maar ook in 2018 klopte een op de vijf oordelen niet. Als oorzaken worden genoemd de bezuinigingen op het UWV, waardoor de arbeidsdeskundigen te weinig tijd hebben voor een goede beoordeling en de te bureaucratische instelling – maar het regeringsbeleid is de meer waarschijnlijke oorzaak.
Ruim tien jaar geleden begonnen regeringen de criteria te verscherpen - waardoor keuringsartsen en arbeidskundigen gedwongen werden arbeidsongeschikten voor een zo hoog mogelijk percentage goed te keuren.

14 april 2019 Minimumloon naar 14 euro per uur
Aan het begin van de middag verzamelen zich tweehonderd Rotterdammers op het Afrikaanderplein op Zuid. Met een demonstratie en een manifestatie start vakbond FNV een campagne voor verhoging van het wettelijk minimumloon (nu € 9,82 per uur) naar € 14. Dat lijkt een grote sprong, maar is hard nodig. De verschillen tussen rijk en arm worden steeds groter: de concernwinsten rijzen de pan uit en topmanagers als Van Beurden van Shell verdienen vaak in een week meer dan tientallen werkenden met het minimumloon in een heel jaar.
PostNL maakte vorig jaar € 150 miljoen winst. Hiervoor wordt een postbezorger met een minimumloon afgescheept. Van dat minimumloon kan je niet leven. Er zijn in Nederland meer dan 500.000 mensen die wel een baan hebben, maar toch aan het eind van de maand geen geld meer hebben om warm te eten - of die moeten kiezen tussen het schoolreisje van hun kinderen en de medicijnen die een ouder nodig heeft.
De verhoging van het minimumloon moet ook doorwerken in de bijstandsuitkering en de AOW, zodat de armoede onder werklozen, zieken en gepensioneerden wordt aangepakt. Ook die zijn de laatste jaren achtergebleven bij de gemiddelde loonontwikkeling door bezuinigingen van de regering.
De Afrikaanderwijk is een van de armste wijken van Rotterdam-Zuid, dat landelijk bekend is als een gebied waar veel mensen met een laag inkomen wonen. Vanuit die wijk loopt de demonstratie naar de Rijnhaven, dichtbij waar een van de superrijken een huis laat bouwen voor € 20 miljoen euro. Dat steekt schril af tegen de verhalen van de demonstrerende Rotterdammers. Symbolisch wordt om 14 minuten na 14.00 uur op de Wilhelminapier een grote houten 14 onthuld - recht tegenover de bouwplaats van de miljoenenvilla. Organizers en bestuurders van de FNV zeggen dat de campagne over heel Nederland zal worden uitgebreid. Deze campagne verdient de steun van alle werkende mensen, ook als ze meer verdienen dan het minimumloon.

13 april 2019 Volk jaagt dictators weg
In Algerije hebben dagenlange massademonstraties president Bouteflika verdreven, die daar sinds 1999 aan de macht was. In Soedan gebeurde hetzelfde met president al- Bashir. Zowel in Algerije als in Soedan werden de dictators uiteindelijk afgezet door de militairen waarop ze steunden, toen die zagen dat ze niet meer te handhaven waren. Die militairen hopen dan via een andere president hun politieke macht en hun zakelijke belangen te beschermen. In beide landen hebben militairen een belangrijke en winstgevend deel van de economie in handen. Net zoals in Egypte, waar de afgezette president Moebarak uiteindelijk werd afgelost door de al-Sisi, oud-chef van de militaire geheime dienst. Maar de Algerijnen en de Soedanezen weten dat en blijven massaal demonstreren voor de eis van echte democratie.

12 april 2019 Fruitella laat vakbondsleden in elkaar slaan
Werkers in de snoepfabriek van Perfetti Van Melle in Gazipur (onder andere Mentos en Fruitella) die pas een vakbond hadden opgericht, zijn in de fabriek door een bende met stokken gewapende mannen in elkaar geslagen. De bende drong de fabriek binnen en de managers keken toe. Die hadden zelf de collega’s eerder bedreigd, toen die bezig waren een vakbond op te richten en hadden dit zoveel mogelijk gefrustreerd door strafmaatregelen tegen activisten en intimiderende bezoeken aan de werkers thuis.
Desondanks lukte het de collega’s hun vakbond medio januari te laten erkennen door de autoriteiten, waarop de directie de knokploeg op hen afstuurde. Nu dit dankzij de internationale vakbondsfederatie IUF internationaal bekend wordt, speelt de concernleiding de vermoorde onschuld en zegt de zaak te ‘onderzoeken’.

12 april 2019 Geen onderzoek naar oorlogsmisdaden
De rechters van het Internationaal Strafhof willen niet dat de hoofdaanklager Fatou Bensouda, een onderzoek start naar oorlogsmisdaden die in Afghanistan zijn gepleegd. Hun argument is, dat zo een onderzoek weinig kans van slagen heeft, omdat niet alleen de Taliban, maar ook de Afghaanse regering en in het bijzonder de Verenigde Staten zo een onderzoek op alle mogelijke manieren onmogelijk zullen proberen te maken. Trump heeft zelfs het visum van Bensouda voor de VS ingetrokken, nadat ze bekend had gemaakt ook de misdragingen van het Amerikaanse leger en geheime diensten te willen onderzoeken. Die hebben zich volgens Bensouda schuldig gemaakt aan marteling, wrede behandeling, verkrachting en seksueel misbruik van gevangenen. Nederland streed in deze oorlog mee aan de kant van de VS, zogenaamd om de mensenrechten van de Afghanen te verdedigen - maar in feite om de imperialistische belangen van de Westerse imperialisten en hun concerns te verdedigen. Dat blijkt ook uit de politiek ten opzichte van Afghanen die in die oorlog als tolk voor de Nederlandse militairen gewerkt hebben. Die worden nu door de Taliban bedreigd - een aantal van hen zijn geliquideerd - maar slechts een enkeling krijgt erkenning als vluchteling.

11 april 2019 Onveilig bij chemisch bedrijf Botlek
Personeelsleden bij Shin-Etsu in de Botlek bij Rotterdam liepen in augustus 2016 een groot risico, stelt de Onderzoeksraad voor de Veiligheid in een rapport. Shin-Etsu verpakt en verkoopt chemische producten, coatings en dergelijke.
Door een lekkage kwam 2,5 jaar geleden het giftige en kankerverwekkende vinylchloride vrij. Dat werd in ieder geval door het personeel ingeademd. Het bedrijf ligt niet ver van het dorp Geervliet. De lekkage in een opslagtank ontstond bij laswerkzaamheden aan een niveaumeter, door niet daarvoor opgeleide mensen die ook niet de noodzakelijke persoonlijke beschermingsmiddelen hadden meegekregen. De tank bleek door corrosie aangetast, maar dat had het bedrijf niet gezien. Bovendien was er geen noodplan voor een lekkage als in 2016.

8 april 2018 CAO-acties bij Shell
Nadat de Shell-directie het ultimatum liet verlopen, leggen de Shell-operators in Moerdijk het werk tussen twee en vier uur ’s middags neer en houden samen met een aantal collega’s van de Shell-fabrieken in Pernis een manifestatie. Een fabriek in Moerdijk werd een aantal dagen eerder juist draaiende gehouden - die de directie had willen stilleggen voor onderhoud. Die planning loopt nu flink in de war. In de fabrieken in Pernis wordt de productie gehalveerd.
Shell, dat ieder jaar vele miljarden winst binnen haalt (vorig jaar $ 23,4 miljard) en vorig jaar zijn topman Van Beurden met € 20 miljoen de best betaalde CEO van Nederland maakte, heeft voor de vrouwen en mannen die het werk doen niet veel over. Tegenover de looneis van 5% van de FNV weigerde het concern verder te gaan dan 2,5% dit jaar en 2% volgend jaar.

8 april 2019 Strijd tegen oproepcontracten
Vakbond FNV stelt bij CAO-onderhandelingen vaak de eis te stoppen met oproepcontracten of die in ieder geval in aantal te verminderen. Een onderzoeksrapport van TNO laat zien dat daar alle reden voor is.
- Oproepkrachten hebben vaak grote onzekerheid over hun inkomsten. Daardoor heeft 20% van de collega’s met een oproepcontract twee of meer banen - tegen maar 4% van alle werkers.
- Mensen met een oproepcontract krijgen vaak zwaar fysiek werk te doen. Ook hebben ze minder dan gemiddeld invloed op hun werktempo.
- Ruim ťťn op de drie oproepkrachten (36%) werkt in ploegendienst - tegen 17% van alle werkers tezamen.
Door hun onzekere positie is het voor oproepkrachten moeilijker zich tegen werkdruk en ongewenste werktijden te verzetten en daar maken de bedrijven gebruik van. Daarom hebben ze de solidariteit van alle collega’s nodig.

7 april 2019 Nepmaatregelen milieu
Ontkennen dat fossiele brandstoffen de opwarming van het klimaat veroorzaken, dat kan niet meer. Maar de zo winstgevende winning en verkoop ervan opgeven, dat willen de concerns niet. En daarom worden nepmaatregelen verzonnen:
Zo komt EU-commissaris voor Klimaat en Energie CaŮete op bezoek in Nederland, zogenaamd om de Nederlandse regering de les te lezen dat zij de EU-norm voor duurzame energie in 2020 niet zal halen. Die norm (gemiddeld 20%) is voor Nederland verlaagd naar 14%, maar ook dat zal hier niet gehaald worden: het is nu minder dan 7%. Geen enkel ander EU-land zit zo ver van de norm af. Maar tegelijk geeft CaŮete, vroeger actief in de olie business, een uitweg: Nederland kan ook duurzame energie kopen bij landen die ‘over’ hebben.
Een soortgelijke truc wordt gepraktiseerd door autoconcern Fiat Chrysler. Volgens EU-afspraken moet volgend jaar de gemiddelde CO2-uitstoot van alle auto’s die een concern verkoopt teruggedrongen zijn tot 95 gram per kilometer. Fiat Chrysler, dat nogal wat benzineslurpers produceert zoals Jeep en Maserati, wil de lucratieve verkoop daarvan niet opgeven en maakt te weinig andere merken met lage uitstoot om dat te compenseren. Daarom sluit het een deal met Tesla, dat alleen elektrische auto’s produceert. Fiat Chrysler mag – tegen betaling van honderden miljoenen – zoveel Tesla’s gaan verkopen dat de CO2-uitstoot van de gemiddeld verkochte auto onder de norm blijft. Tesla heeft dergelijke contracten ook met andere bedrijven.
Shell zegt zichzelf duurzaamheidseisen op ter leggen en wil de CO2-uitstoot terugdringen door bomen aan te planten die CO2 opnemen. Net als het ondergronds opslaan van het broeikasgas is dit een excuus om de fossiele productie niet af te bouwen. Automobilisten worden opgeroepen extra te betalen voor hun benzine. De ‘kritische aandeelhouders’ van ‘Follow this’ (zoals Aegon) zijn zo onder de indruk dat ze Shell voorlopig met rust laten.
Milieudefensie zet haar rechtszaak tegen het olieconcern door. De milieuorganisatie is van mening dat Shell zelfs de afspraken van de klimaatconferentie in Parijs niet serieus neemt. Shell investeerde in 2018 wereldwijd zo'n 25 miljard dollar in olie en gas. Van de extra centen van goedwillende automobilisten zou er daarentegen slechts zo’n 300 miljoen euro naar natuurparken gaan.

6 april 2019 Europa de straat op tegen hoge huren
In Berlijn, MŁnchen, Keulen en 16 andere Duitse steden - maar ook in onder andere Parijs, Barcelona, Madrid en Lissabon gaan duizenden mensen op straat uit protest tegen de explosief stijgende huren. In Berlijn zijn er alleen al 40.000 demonstranten. In deze stad is de gemiddelde huur in tien jaar tijd met 78% gestegen, in MŁnchen met 61%.
De oorzaak is overal hetzelfde en ook in Nederland bekend: vastgoedbeleggers werpen zich op de huizenmarkt en verhuren woningen aan de hoogste bieder. In de grote steden zijn dat naast de elite uit het land zelf vaak veel verdienende expats uit een ander land of de huizen worden omgebouwd voor internationale studenten of als appartement voor tijdelijk verblijf.
Mensen die een normale huur betalen worden eruit gezet met als smoes dat de eigenaar het huis zelf nodig heeft, of het wil ‘renoveren’. Wie na de renovatie terug wil komen moet veel meer huur gaan betalen. Stadsbesturen doen hier weinig tegen en zorgen niet voor voldoende aanbod van betaalbare woningen – die worden juist vaak gesloopt.

6 april 2019 Criminele luchtvervuiling
In 2017 overleden wereldwijd bijna vijf miljoen mensen aan de gevolgen van luchtvervuiling - vanwege hartkwalen, longaandoeningen of kanker. Hiervan was bij 2,9 miljoen mensen blootstelling aan fijnstof de oorzaak, meldt het jaarlijkse rapport State of the Global Air van het Health Effects Institute en het Institute of Health Metrics. Volgens het rapport is luchtvervuiling wereldwijd de vijfde doodsoorzaak, vůůr onder andere oorzaken als ondervoeding en drugsgebruik. De autoconcerns BMW, Daimler (Mercedes) en VW spraken jarenlang af elkaar niet te beconcurreren op vermindering van de uitstoot van stikstofoxide bij dieselauto’s. Een grote boosdoener als het om de uitstoot van fijnstof gaat. De EU gaat bedrijven nu een boete opleggen, niet wegens moord of doodslag, maar omdat zij de kartelregels overtreden hebben.

5 april 2019 Olieconcerns en klimaat
Alle olieconcerns zeggen tegenwoordig voor duurzame energie te zijn. Ze beseffen dat ze de klimaatopwarming niet meer kunnen ontkennen en beweren nu dat zij er alles aan doen om de uitstoot terug te dringen. Zoals Shell, dat laadstations voor elektrische auto’s opkoopt.
NGO’s als InfluenceMaps en Carbontracker constateren echter een grote tegenstelling tussen zeggen en doen bij de grote olieconcerns. Zo stelt ExxonMobil zich een groei van zijn productie met 25% ten doel en krijgen de directeuren van Shell en Total bonussen die afhankelijk zijn van de groei van de productie. BP wil investeringen in olie en gas blijven doen, maar die ‘schoner en beter’ maken. BP verklaarde voorstander van een CO2-heffing te zijn, maar toen de Amerikaanse deelstaat Washington die wilde invoeren,  was BP de grootste geldschieter van de lobbyorganisatie die hiertegen ageerde.
ExxonMobil stapt zelfs naar de Amerikaanse beurswaakhond SEC als aandeelhouders het monopoliebedrijf willen verplichten meer met het klimaat rekening te houden. En de SEC geeft ExxonMobil gelijk: aandeelhouders zouden zich niet met ‘micromanagement’ mogen bemoeien.

4 april 2019 Gevaarlijk werk in de bouw
De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid constateerde op meer dan de helft van de 29 bezochte Amsterdamse bouwprojecten onveilige situaties. Op elf daarvan was er sprake van zoveel direct gevaar dat het werk werd stilgelegd. Op zeven bouwplaatsen was er ernstig valgevaar, op een andere werden de bouwvakkers blootgesteld aan kwartsstof, dat longfibrose (‘stoflongen’) veroorzaakt.
Op ťťn locatie was de situatie zo gevaarlijk dat alle bouwvakkers het terrein moesten verlaten. Bij eerdere controles in Tilburg en Utrecht werd het werk ook wegens gevaar stilgelegd. Het aantal bedrijfsongevallen in de bouw is hoog. De Inspectiedienst constateerde ook gevallen van te lange werkdagen en onderbetaling.

3 april 2019 CO2-heffing mag niets kosten
De media brachten het als een doorbraak: de regering zou ‘om’ zijn en de bedrijven toch willen laten betalen voor de uitstoot van CO2. Dat zou de bedrijven tot meer maatregelen dwingen en dankzij de opbrengst van die heffing zouden huishoudens minder energiebelasting hoeven te betalen. Jaja.
Ondernemersorganisatie VNO-NCW protesteerde heftig tegen dit idee en Rutte, Wiebes en de gehele regering verdedigen de belangen van de concerns met hand en tand. Het blijkt dat ze alleen een heffing willen voor het deel van de uitstoot dat in de regeringsplannen in 2030 moet zijn afgebouwd - en dat de opbrengst ervan weer als subsidie aan de bedrijven wordt uitgekeerd.

3 april 2019 Recordschulden
Volgens het ‘Institute of International Finance’ was de schuld van alle overheden, bedrijven en burgers eind 2018 bij elkaar opgeteld gestegen tot 243.200 miljard dollar. Begin vorig jaar was het meer: 247.000 dollar, maar ook deze schuldenberg is driemaal zo groot als in de hele wereld per jaar aan waarde wordt geproduceerd - en 100.000 miljard dollar meer dan in 2008 - toen met de val van de grote Amerikaanse bank Lehman Brothers de wereldwijde financierscrisis uitbrak.
Dit betekent dat de kans groot is dat - als de economische productie daalt of de nu lage rente hoger wordt - mensen, landen en bedrijven snel in grote problemen kunnen komen. Volgens het IMF loopt vooral 40% van de arme landen een hoog risico, maar door de grote economische verwevenheid zal een nieuwe financierscrisis alle landen treffen.

2 april 2019 Rechteloze arbeid in Westland
Het is een geliefde redenering van rechtse lieden: niemand zou werkloos hoeven te zijn en veel mensen in de bijstand willen helemaal niet werken – want, is het verhaal, als de Rotterdamse Sociale Dienst een bus met werklozen naar de tuinders stuurt vinden er hooguit een paar werk.
De NRC beschrijft hoe vele tienduizenden Oost-Europese collega’s door tuinders worden ingezet tegen lagere lonen dan de CAO voorschrijft, hoe de uitzendbureaus een deel van het loon inpikken door hoge huurprijzen voor huisvesting in krotten te eisen en door absurde boetes op te leggen voor zaken als roken in huis of de afwas niet op tijd doen.
Vaak worden niet alle (over)uren betaald en wie protesteert wordt niet alleen ontslagen, maar is dan ook het dak boven zijn of haar hoofd kwijt.
Acht jaar geleden is de regering hierop geattendeerd door een parlementaire commissie, maar ze doet er weinig aan. Arbeiders die een stuk minder kosten dan een Nederlander met minimumloon zijn immers goed voor de winstgevendheid van de agrarische sector. En in de media kun je als rechtse politicus dan ook nog klagen dat werklozen niet willen werken.

1 april 2019 Jumbo moet zich aan CAO houden
Supermarktconcern Jumbo probeerde vorig jaar de vakbonden buiten de deur te zetten door in overleg met de ondernemingsraad een eigen ‘arbeidsvoorwaardenregeling’ door te voeren voor de werkers in distributiecentra. Wie de loonsverhoging uit die regeling wilde ontvangen, moest schriftelijk afstand doen van CAO-rechten.
FNV en CNV spanden een rechtszaak aan en in januari sprak de rechter uit dat Jumbo de CAO moet nakomen. Intussen zegden 600 Jumbo-collega’s hun vertrouwen op in de ondernemingsraad die de directie bij de arbeidsvoorwaardenregeling geholpen had. De directie heeft nu aan de vakbonden toegezegd de CAO ook in de toekomst te blijven nakomen. De collega’s die eerder geen loonsverhoging kregen, krijgen die alsnog met terugwerkende kracht. Voor een groep van honderd collega’s wordt er onderhandeld.

31 maart 2019 Medicijnen maken monopolies rijk
Farmaceutisch bedrijf Galapagos laat weten dat het nieuwe medicijn (filgotinib) tegen ontstekingsreuma waarschijnlijk in 2020 in Europa en iets later in de VS verkocht mag worden. Twee laatste onderzoeken naar werking en bijwerking zijn met goed gevolg afgesloten. ReumapatiŽnten blij, omdat gezegd wordt dat de pil misschien niet veel effectiever is dan bestaande, maar minder bijwerkingen heeft.
De aandeelhouders zijn euforisch, want op dit bericht stijgt de koers van Galapagos met meer dan 20% - waarmee het bedrijf € 5,6 miljard euro waard wordt. Galapagos verwacht een omzet van vier tot zes miljard euro.
Alleen in Nederland lijden naar schatting 220.000 mensen aan ontstekingsreuma. Van deze ziekte maakt het bedrijf gebruik door een hoge prijs te vragen. De marktleider bij reumamedicijnen (het Amerikaanse Abbvie) heeft de prijs van medicijn Humira - ondanks protesten - opgedreven tot 15.000 euro per patiŽnt per jaar. Het patent van Humira loopt af, maar Abbvie probeert zelfs met regelrechte intimidatie van dokters en ziekenhuizen zijn hoge winsten in stand te houden. Verwacht wordt dat Galapagos voor een behandeling met filgotinib 10.000 euro per patiŽnt per jaar gaat rekenen.
Van nieuwe medicijnen word je als het goed is beter - of althans minder ziek - maar de medicijnenmonopolies maken het onbetaalbaar.

30 maart 2019 IsraŽl doodt Palestijnse demonstranten
Er vallen opnieuw drie doden in de Gazastrook, als Palestijnse betogers bij het grenshek protesteren tegen de bezetting van hun land door zionisten. Sinds de ‘Mars van de terugkeer’ een jaar geleden begon zijn een paar honderd Palestijnen bij deze demonstraties omgekomen. De IsraŽlische soldaten gebruikten niet alleen traangas, maar schoten ook met scherp.
Mensenrechtenorganisaties als Amnesty International protesteren hiertegen, maar Netanyahu - die de steun van de Amerikaansen president Trump heeft - trekt zich daar niets van aan. De EU inclusief Nederland laten het bij zo nu en dan een zwak protest.

29 maart 2019 Cycloon treft mensen Mozambique
De cycloon Idai die het land begin maart trof had zo een verwoestende kracht dat de huizen van een half miljoen mensen werden verwoest, vooral in de armste delen van het land. Een gebied van 3000 vierkante meter bij de havenstad Beira is onder water komen te staan. Ook delen van Malawi en Zimbabwe zijn getroffen. Intussen zijn honderden gevallen van cholera geconstateerd. Er wordt internationaal hulp geleverd, maar het aantal slachtoffers is heel groot en delen van de getroffen regio zijn moeilijk te bereiken. Volgens wetenschappers is de uitzonderlijke kracht van de cycloon te wijten aan de klimaatopwarming.

28 maart 2019 Heel blij met huizentekort
Veel mensen hebben moeite om een woning met een betaalbare huur te vinden. Of hun kinderen blijven thuis hangen, omdat ze de huur van de aangeboden huizen niet kunnen opbrengen. Politici zeggen dat het probleem aangepakt moet worden, maar de meeste plannen gaan uit van de bouw van duurdere huizen en het slopen van betaalbare huizen.
Dat drijft de prijzen en de huren van huizen verder op. Dit biedt uitzicht op een flinke winst voor bedrijven: zo koopt het Zweedse vastgoedconcern Heimstaden voor 1,4 miljard euro een kleine tienduizend Nederlandse huurwoningen. Want, zegt het bedrijf, de Nederlandse huurmarkt is heel interessant: ‘Er is een groot woningtekort en je mag er ieder jaar de huur flink verhogen’.

27 maart 2019 Bezuinigingstrucs in thuiszorg
Werkers uit de zorg spreken in bij de gemeenteraadscommissie van Rotterdam. Ze worden moreel gesteund door zo’n vijftien collega’s en andere geÔnteresseerden op de publieke tribune. Ze wijzen de gemeenteraadsleden erop dat, ondanks de mooie verhalen van CDA-wethouder de Langen, de meeste werkers in de huishoudelijke thuiszorg een uurloon van slechts € 10,69 bruto ontvangen en geen tijd voor reizen en pauzes krijgen uitbetaald. De vorige CDA-wethouder (nu minister) De Jonge heeft namelijk snel contracten met zorgaanbieders gesloten, voordat de verplichting inging dat de bezuiniging van ongeveer € 2,50 op hun uurloon (in stappen) ingehaald moest worden.
Verder worden met veel mensen die zorg vragen nog steeds geen serieuze gesprekken gehouden. En als dit wel gebeurt blijkt het programma dat de beoordeelaars gebruiken vrijwel nooit boven de drie uur hulp per week uit te komen, ook als iemand zelf niets meer kan. De commissie belooft de wethouder om een reactie te vragen. Verontwaardigd wordt gereageerd op de opmerking van een gemeenteraadslid dat het tekort aan thuiszorg via het armoedebeleid opgelost kan worden. Goede zorg hoort een recht voor iedereen te zijn.

27 maart 2019 Van D66 naar Shell
Elise van Zeeland, politiek assistent van D66-leider Pechthold en nu Jetten, meldde deze week enthousiast op Twitter, dat ze een nieuwe baan heeft. Ze wordt ‘Government Relations Adviser New Energies’ - zeg maar lobbyist - bij Shell. Als ze de vraag krijgt hoe dat kan van een als ‘groen’ bekend staande partij als D66 naar een fossiel bedrijf als Shell, zegt ze de vraag niet te begrijpen. Ze gaat zich bij Shell toch ook met nieuwe energie bezighouden? Dat Shell met zijn gepraat over nieuwe energie camoufleert dat het tot het jaar 2100 fossiele brandstoffen wil leveren, ziet ze blijkbaar niet als een probleem. Ook vanuit de partij D66 geen reactie. Als een van de partijen van de grote monopolies is D66 even groen als Shell. Met ‘groen’ stemmen voorkomen je geen klimaatcatastrofe. Daarvoor moeten de concerns gedwongen worden door actie van onderaf.

27 maart 2019 Migranten mogen verdrinken
De Europese Unie heeft al enige tijd schepen in de Middellandse Zee varen die moeten voorkomen dat migranten een van de lidstaten van de EU bereiken. Daarbij kwam het ook voor dat ze migranten aantroffen die dreigden te verdrinken. Die werden dan aan boord genomen en (meestal in ItaliŽ) aan land gezet. Maar voortaan wil de EU alleen maar vliegtuigen inzetten, geen schepen meer. ItaliŽ, met de rechtse vicepremier Salvini,  wil de vluchtelingen namelijk niet meer opnemen en vindt dat de andere EU-landen minstens hun deel moeten toelaten. Die willen dit echter niet. Eerder hebben de EU-staten veel reddingsschepen van hulporganisaties met vergunningseisen en dergelijke weggepest. Voor de meeste migranten die toch proberen de oversteek te wagen betekent dit grote kans op verdrinken of in de kampen van de zogenaamde Libische kustwacht terecht te komen - waar dwangarbeid en martelingen schering en inslag zijn.

26 maart 2019 Nederland belastingparadijs
De meerderheid van het Europees Parlement verklaart Nederland tot belastingparadijs, tezamen met de EU-staten Cyprus, Ierland, Luxemburg en Malta. Volgens een rapport van het parlement zorgen de Nederlandse ontwijkingsmogelijkheden ervoor dat andere EU-landen € 11,2 miljard aan belastinginkomsten mislopen. Zoals gebruikelijk speelt de Nederlandse regering de vermoorde onschuld en beweert dat ze juist voorop loopt bij het bestrijden van belastingontduiking. Nederland heeft veel belastingverdragen met andere landen en internationale monopolies, die bedrijven de mogelijkheid geven hun belastinguitgaven te drukken, bijvoorbeeld door inkomsten in Nederland tegen een laag of 0-tarief te laten belasten.

26 maart 2019 Regering haalt meer belasting binnen
De inkomsten van de staat waren vorig jaar € 14 miljard hoger dan verwacht, waardoor het begrotingsoverschot op ruim elf miljard euro uitkwam. Dat is 1,5% van het Bruto Nationaal Product. Dit komt vooral door hogere belasting- en premie-inkomsten. Voor een deel het gevolg van hogere groei, waardoor niet alleen meer winst- maar ook meer inkomensbelasting werd betaald, omdat meer mensen werkten. Ook zijn de belastingtarieven verhoogd.
De inkomsten van de staat waren vorig jaar € 337 miljard, 4,7% meer dan in 2017. Aan loonkosten en zorg gaf de staat elk € 2 miljard euro extra uit, aan de EU € 1,5 miljard. De extra inkomsten werden vooral gebruikt voor het aflossen van de staatschuld, die nu € 405 miljard bedraagt. Geen geld is er voor bijvoorbeeld grote investeringen in duurzame energie en sociale huurwoningen. Nu vormt de staatsschuld 52,5% van het BNP en Nederland zit daarmee ruim onder de 60% die de EU officieel als maximum aanhoudt.
Gemeenten en provincies zagen juist hun financiŽle situatie verslechteren. Dit als gevolg van het overhevelen van verantwoordelijkheden zoals bij de zorg van de centrale overheid naar gemeenten - met een bezuiniging erbij.

26 maart 2019 Uitstoot CO2 stijgt naar record
Het Internationaal Energie Agentschap IEA) zegt dat het energieverbruik in de wereld vorig jaar sneller toenam dan eerder in dit decennium - namelijk met 2,3%. In 2014 en 2016 bleef het energieverbruik gelijk. Energieopwekking is verantwoordelijk voor 80% van de CO2-uitstoot. Dus steeg de uitstoot van het broeikasgas ook flink, in flagrante tegenstelling met de mooie woorden op de Klimaatconferentie van Parijs (2015).
Vooral in de economische grootmachten als de VS, China en India steeg de uitstoot sterk. Ook al is China bezig kolencentrales te vervangen door gascentrales (die minder uitstoten), toch nam de met kolen opgewekte energie er vorig jaar toe. Als oorzaken noemt het IAE economische groei, een koude winter en een hete zomer in de VS - maar ook minder aandacht voor energiebesparing. Nog steeds gebeurt energieopwekking voor 70% met fossiele brandstoffen. Nodig zijn vooral grote investeringen in het ontwikkelen van duurzame energie om klimaatrampen terug te dringen en een catastrofe te vermijden.

26 maart 2019 Uiterst rechts netwerk
Door onderzoek van vooral de Duitse krant ‘Tageszeitung’ is een netwerk aan het licht gekomen van tenminste 200 reactionaire of zelfs fascistische leden. Het gaat hier om vroegere en nog actieve elitesoldaten, officieren, politieagenten, advocaten, dokters, ingenieurs en medewerkers van de civiele en militaire geheime dienst. Deze bereiden zich voor op de ‘dag X’, waarmee bedoeld wordt het moment dat zij willen ingrijpen om revolutionaire ontwikkelingen te voorkomen. Zij overleggen met elkaar via chatgroepen en geheime bijeenkomsten. Ze houden lijsten bij van linkse en progressieve mensen, die dan geliquideerd zouden moeten worden, ze leggen wapendepots en voedselvoorraden aan en hebben ‘safe houses’ gekozen, waar ze dan hun commandoposten willen inrichten. Ze zoeken loodsen, waar linkse leiders gevangen gehouden en geliquideerd zouden worden.
Er worden schietoefeningen georganiseerd, waarbij ook samengewerkt wordt met reactionaire schietverenigingen in Oostenrijk, zoals er ook contacten in Zwitserland zijn. Als leider of coŲrdinator van de groep treedt onder schuilnaam Hannibal een zekere Andrť S. op, die als sergeant-majoor deel uitmaakte van de speciale interventiecommando’s KSK. Deze kunnen zowel in Duitsland als internationaal worden ingezet. Via hem beschikt het netwerk over veel militaire gegevens. Deze man is ook oprichter en leider van ‘Uniter’, zogenaamd een vereniging van vroegere en actieve elitesoldaten voor onderlinge steun. Leden van dit Uniter waren echter ook actief op de Filippijnen, waar ze de nationale politie training aanboden voor de vernietigingsslag die de reactionaire Filipijnse president Duterte tegen drugshandelaren voert, maar die ook tegen het bevrijdingsleger New People’s Army is gericht.
In 2017 heeft het Duitse openbaar ministerie kantoren en huizen in de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern laten doorzoeken op verdenking van het voorbereiden van aanslagen op linkse leiders. Zij stootten onder andere op een politierechercheur, op een lid van de speciale interventiegroep van de politie en op een reserveofficier, maar het ministerie van Defensie zegt nergens van te weten en niets te kunnen vinden. Andrť S. zei tegen journalisten die bleven doorvragen: ‘als jullie zo doorgaan moet ik de militaire geheime dienst inschakelen’.
Ook de Duitse militair Franco A. - bijna twee jaar geleden gearresteerd op het vliegveld van Wenen toen hij daar een pistool wilde verbergen - hoorde bij het netwerk. Hij had zich aangemeld als Syrisch vluchteling en was erkend, hoewel hij geen woord Arabisch sprak. Hij was van plan een aanslag te plegen, zodat vluchtelingen de schuld zouden krijgen. Zijn fascistische ideeŽn in zijn scriptie voor de militaire opleiding waren nooit aanleiding geweest voor actie van de militaire leiding.

23 maart 2019 Antiracisme demonstratie Amsterdam
De demonstratie Samen tegen Racisme en Discriminatie, georganiseerd door het Comitť 21 Maart, was met meer dan 5000 deelnemers een succes. De betogers liepen vanaf de Dam naar het beeld van de Dokwerker.
De vele spandoeken en vlaggen – waaronder de vlag van Jong en Strijdbaar (JeS) – gaven de brede samenstelling van de demonstratie weer. Veel demonstranten hadden zelf borden gemaakt en riepen leuzen, vooral gericht tegen Forum voor Democratie. De vele uiteenlopende uitingen hadden als hoofdrichting dat gewone mensen zich niet tegen elkaar moeten laten uitspelen.

22 maart 2019 CBS: werkers merken niets van groei
Wat veel mensen in de praktijk van alle dag voelen, wordt bevestigd door officiŽle cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek: tussen 2007 en 2017 is de koopkracht van de werkende Nederlanders hooguit gelijk gebleven, terwijl de economie is gegroeid. Die economische groei is vooral bij de bedrijven terecht gekomen en bij de staat. De hoofdeconoom van het CBS zegt vergoelijkend dat de staat dat geld weer deels voor werkende mensen besteed (zorg, onderwijs enzovoort), maar na alle bezuinigingen is dat moeilijk vol te houden.
Vorig jaar constateerde een groep economen van de RABO-bank dat de inkomens van huishoudens al bijna 40 jaar vrijwel stilstaan, terwijl de winsten van bedrijven verder groeien. Voor de oorzaak wijzen zij op de druk op de lonen door flexibele contracten, het inschakelen van zzp-ers, verplaatsen van werk naar landen met lagere lonen en andere methoden waarmee de concerns hun winsten proberen te vergroten.
De lage gemiddelde loonstijging werd teniet gedaan door de gemiddeld even hard stij-gende prijzen. Daarbij valt op dat bijvoorbeeld de prijs van kleding en bepaalde elektronische apparaten wel gedaald is - soms sterk, zoals bij televisies - maar dat de vaste lasten juist zijn gestegen. En die komen iedere maand terug.

21 maart 2019 Allerrijksten zien vermogen groeien
Nederlandse politici beroemen zich er vaak op dat de inkomensverschillen in Nederland relatief klein zijn, als je ze vergelijkt met de inkomensverschillen in andere landen. Maar wat de verschillen in vermogens betreft, zijn de verschillen in Nederland na de VS de grootste van de wereld. Dat zegt de organisatie van grote geÔndustrialiseerde landen, OESO.
Terwijl de helft van de Nederlandse bevolking niet of nauwelijks vermogen heeft, of alleen schulden, zag de rijkste 1% van de bevolking hun rijkdom in 2017 verder groei-en. De Volkskrant stelt op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat zij hun vermogen dat jaar zagen stijgen met € 13 miljard tot samen € 332 miljard. Dat is 26,3% van het totale vermogen van alle Nederlanders samen. Gemiddeld bezat deze 1% € 4,3 miljoen. Pensioenvoorzieningen worden in de berekening niet mee-geteld, omdat die niet vrij besteedbaar zijn.
Voor de rijkste 0,1% (7700 huishoudens) waren deze cijfers respectievelijk: een stijging met € 7,3 miljard tot samen € 136 miljard en een gemiddeld bezit van € 17,6 miljoen. Samen bezitten deze 7700 huishoudens € 1260 miljard, bijna elf procent van het totaal aan vermogens in Nederland.
Overigens is het gemiddeld vermogen van alle Nederlanders in 2017 ook gestegen, zelfs met een iets hoger percentage dan bij der allerrijksten. De oorzaak hiervan is de stijging van de huizenprijzen. Bij de lagere vermogens is een eigen huis vaak het voornaamste bestanddeel, de allerrijksten hebben daarnaast meer andere rijkdommen, zoals een eigen bedrijf, aandelen, luxe jachten enzovoort.
De Utrechtse professor Van Bavel wijst er in de Volkskrant op dat de allerrijksten ook weinig last gehad hebben van de economische crisis in Nederland. Zij zijn blijkbaar niet zo afhankelijk van de Nederlandse economie, investeren hun geld overal ter wereld. Dat de allerrijksten dat blijven en steeds maar rijker worden, is - zegt Van Bavel - ook te wijten aan het feit dat zij over hun vermogen maar acht tot negen procent belasting hoeven te betalen en in de praktijk vaak minder, terwijl over inkomens dit percentage veel hoger ligt. Bovendien is een paar jaar geleden ook de erfbelasting nog eens verlaagd.

21 maart 2019 Polariseer!
Mobilisatie en verzet zijn de juiste antwoorden op de het installeren van het FvD van Baudet als grootste fractie in de eerste kamer. ‘Installeren’ want FvD kon deze plek alleen kon bereiken door de massale aandacht die ze van de media kregen (zoals we eerder hebben gezien bij Fortuyn en Wilders).
Het aantal stemmen uitgebracht op FvD wijst op de blijvende en groeiende onvrede onder de mensen: onvrede over het beleid van opeenvolgende regeringen en met name het crisisbeleid van de Rutte-regeringen - die de maatschappelijke ongelijkheid vergrootten, de arbeid flexibel en rechteloos maakten en het bestaan van heel veel mensen precair. De regeringscoalitie raakte precies daarom haar meerderheid kwijt in de senaat.
De heersende klasse gebruikt alle haar tot beschikking staande middelen om deze onvrede af te leiden naar rechts, naar vreemdelingenhaat – naar alles wat geen gevaar betekent voor de heerschappij en de privileges van de grote kapitalisten.
Reformistisch links in parlement en in de vakbondstop bleken niet bereid om een werkelijk antikapitalistisch alternatief tegenover het beleid van de slopers te zetten en de massa’s van gewone mensen te mobiliseren voor een consequente strijd voor juist hķn belangen. In plaats daarvan werden de kool en de geit gespaard en slechte compromissen geaccepteerd om kapitalisme en winsteconomie te redden.
Opiniemakers zeggen dat de stemuitslag niets met de schietpartij in Utrecht te maken heeft. Maar wie de berichtgeving heeft gevolgd – hoe het hele land in staat van terreur werd gebracht – moet concluderen dat die bewering onzin is. Vanuit het buitenland zag de Britse ‘Telegraph’ bijvoorbeeld: ‘Analisten wijzen op de moord van drie mensen bij een schietpartij op een tram in Utrecht als een belangrijke reden voor het succes van het Forum. Opiniepeilers hadden wekenlang voorspeld dat de centrumrechtse coalitie van de heer Rutte haar senaatsmeerderheid zou verliezen. Maar deskundigen zeiden dat de aanval in Utrecht de opkomst onder de tegenstanders van immigratie het meest leek te verhogen… de wrok over de bezuinigingsprogramma's van begin 2010 blijft hangen.’
‘Blijft hangen’, ja: want de situatie van heel veel mensen verbetert niet.
De stemuitslag wijst op de voortgaande versplintering en polarisering in de parlementaire politiek. De FvD werd de grootste, omdat alle partijen kleine partijen zijn geworden. De winst van de FvD is vooral een afrekening binnen het rechtse milieu. Die winst gaat immers vooral ten koste van PVV, VVD en CDA. De FvD vormt nu de meest reactionaire pool op rechts.
Voor de arbeiders- en vakbondsbeweging, revolutionairen - strijders tegen racisme en fascisme, klimaatactivisten en alle democraten is het nu zaak om de pool op links in woord en daad vorm te geven, de massa te overtuigen om te strijden voor de belangen van de meerderheid van de gewone mensen. Om zo de sociale stap vooruit te kunnen zetten naar een maatschappij waar niet de winsteconomie regeert, maar solidariteit.

18 maart 2019 Massale opkomst actiedag pensioen
Maandag 18 maart organiseerden de gezamenlijke vakbonden FNV, CNV en VCP en seniorenorganisaties een massale landelijke actiedag voor pensioen op 66 jaar, voor indexering en pensioenen voor iedereen. In Amsterdam kwamen 8000 mensen naar de bijeenkomst op de Dam van tien tot twaalf uur. Daarna zou een deel met bussen naar de actie op Schiphol gaan en vandaar door naar het Malieveld. Op Schiphol zou om 12.30 uur een staking voor 66 minuten beginnen bij de beveiliging, passagiers- en bagageafhandeling. De schoonmakers op Schiphol staakten vanaf twaalf uur ’s nachts, maar werden door het bondsbestuur om 12.30 uur weer aan het werk gezet.
Het bondsbestuur besliste om de actie in Den Haag af te gelasten en in andere plaatsen acties vroegtijdig te stoppen vanwege het doodschieten van drie mensen in Utrecht door een labiele drugsdealer en drugsgebruiker - een crimineel die sinds kort was vrijgelaten. Regering en politie verklaarden deze verschrikkelijke moordpartij tot terrorisme, waarna de bondsleiding protestacties inkortte of afgelaste. In verschillende steden werden de  acties echter verder gezet.
In Rotterdam komen vanaf tien uur zo’n 8000 mensen bijeen om zich in te schrijven als staker - het programma begint om 12.00 uur in Ahoy – de enige actiebijeenkomst binnen. De Volle Ladinggroep was met een spandoek aanwezig met de tekst: “Pensioen met 60 jaar” en “Vaste banen voor jongeren”.
In toespraken werd benadrukt dat de pensioenleeftijd niet bevroren moet worden op 66 jaar (zoals het FNV bestuur voorstelt), maar in beton gegoten moet worden – zodat die later niet alsnog toch omhoog gaat. Over de twee keuzes is door FNV Havens een referendum gehouden en 95 procent sprak zich uit voor ‘in beton’. Parlementaire politici die vanwege ‘Utrecht’ niet kwamen, werden op een luid boe-geroep getrakteerd. Ruim een uur eerder dan gepland beŽindigde het bondsbestuur de actie.
Ook vertrek vanuit Ahoy naar Den Haag was van de baan, omdat de politie na de ‘Mars voor zware beroepen’ op 21 februari vijf havenarbeiders had gearresteerd vanwege het afsteken van vuurwerk. Burgermeester Aboutaleb raadde vervolgens burgermeester Krikke van Den Haag aan om maar geen havenarbeiders toe te laten tot de protestactie in Den Haag. FNV-bonden besloten toen om af te zien van de toer naar Den Haag. Die zou - symbolisch voor de eis van de maximale pensioenleeftijd - met 66 kilometer per uur gereden worden. Niets van dit alles - de politie is dus blijkbaar toch niet je beste vriend.
In de Rotterdamse containerhavens staakten de nachtploegen en bij APMTR en ECT namen de dag- en avondploegen de staking over. Bij APMT MV2 werkte de dagploeg wel, maar de avondploeg niet.
Landelijk lag het treinverkeer vanaf zes uur voor 66 minuten stil, gevolgd door de langzaamaanactie op de snelwegen. Deze actie werd ook gestopt vanwege de schietpartij in Utrecht. In Arnhem werd de bijeenkomst eerder afgebroken, maar veel arbeiders waren al zichtbaar aanwezig. In Groningen was er een manifestatie op de Grote Markt, gevolgd door een protestmars door de stad. In Utrecht en Leeuwarden werden manifestaties gehouden. In Heerlen werd na de manifestatie om 13.00 uur gedemonstreerd naar het hoofdkantoor van het ABP. In Eindhoven was er een grote pensioenmanifestatie in het Stadwandelpark.

16 maart 2019 Miljoen mensen voor milieu
Op vrijdag 15 maart demonstreerden meer dan 1,4 miljoen mensen in 125 landen op alle vijf de continenten tegen de verwoesting van de levensvoorwaarden op aarde. Het waren vooral stakende scholieren en studenten die onder de noemer ‘Fridays For Future’ vechten voor hun toekomst. Het bewustzijn en de wil dat er snel en effectief maatregelen moeten worden genomen verbreidt zich wereldwijd. Voor veel mensen is het winststreven van de grote bedrijven de hoofdoorzaak van de CO2-uitstoot.
In BelgiŽ is voor de tiende week gedemonstreerd. In Brussel liepen er 35.000 mee en in de rest van het land gingen tienduizenden de straat op. In Maastricht liepen 3000 demonstranten mee – een dag eerder in Amsterdam 6000 jongeren en op zondag 10 maart waren ruim 40.000 mensen op de been. In Duitsland namen rond 300.000 demonstranten deel in meer dan 200 steden. In Canada waren demonstraties in tientallen steden. In Montreal gingen 150.000 studenten de straat op, in de provincie Quebec 65.000. In AustraliŽ namen 150.000 mensen deel aan de protesten in 60 plaatsen. In Melbourne alleen al 20.000. Er waren ook protesten in BraziliŽ, Chili, Japan, IndonesiŽ, de Filipijnen, India, Hawaii, Zuid-Afrika - waar eigenlijk niet? Op Antarctica sloot het Neumayer Station III zich aan bij het wereldwijde protest tegen de vernietiging van klimaat en leefomgeving.

15 maart 2019 Protest tegen Baudet in Maastricht
Op vrijdagavond 15 maart was er een rechts-extremistische bijeenkomst in Maastricht. De verkiezingen komen er weer aan, dus proberen rechtse en extreemrechtse partijtjes weer hun knollen voor citroenen te verkopen.
Omdat normale mensen niets moeten hebben van racisme en fascisme, heeft een flinke groep een picket-line gehouden bij de ingang van de zaal. Het was goed om te zien dat ruim driekwart van deze groep uit jongeren bestond, dat geeft de burger moed!
Omdat rechts en extreemrechts hun politiek proberen te verkopen met bangmakerij en intimidatie, vlogen zo’n 15 Baudet-mensen meteen op de demonstranten af, maar ze konden worden afgeweerd. De enige blessure die een deelnemer opliep, was een schorre stem van drie kwartier leuzen schreeuwen. ‘Geen man, geen vrouw, geen mens is illegaal’.

15 maart 2019 Onderwijs loopt storm tegen Rutte III
In Den Haag kwamen 40.000 werkers uit het onderwijs op het Malieveld bijeen om te protesteren tegen het beleid van Rutte III. Zij kwamen niet alleen uit het hele land, zij kwamen vooral uit alle geledingen: van het basisonderwijs tot universiteiten - de meesten uit het primair onderwijs. Zij eisen vier miljard meer, om de grote tekorten weg te werken. Jarenlang is er bezuinigd. Salarissen waren lang bevroren en op alle gebied is er te weinig geld.
De problemen verschillen per sector. Zo is op universiteiten voor de jongeren het alsmaar werken met tijdcontracten een probleem. Maar voor allen is de werkdruk een hoofdprobleem, verergerd door bureaucratische formulieren en regeltjes van de bestuurders. De onderwijsgevenden vinden dit niet alleen een probleem voor zichzelf, maar ook voor de leerlingen. Ieder wil goed les kunnen geven.
De bondsleiding richtte de aandacht op de verkiezingen in plaats van verder te kijken en verdere acties aan te kondigen als de regering de eisen afwijst – hetgeen gebeurde voordat de meeste demonstranten weer thuis waren. Rutte verklaarde botweg dat het onderwijs wel genoeg had gekregen.

14 maart 2019 Jong en oud op straat voor het klimaat
Dit was een van de leuzen die duizenden jongeren riepen tijdens de demonstratie van de Dam naar het Museumplein in Amsterdam. Het waren niet alleen stakende scholieren, maar ook studenten en andere solidaire mensen die opkomen voor het klimaat. Het was een luid en duidelijk protest tegen het klimaatbeleid van de regering. Rutte dacht na de vorige grote scholierenstaking in februari met een gesprekje op het torentje de organisatoren van verdere actie af te kunnen houden. De leuzen tijdens de demonstratie spraken boekdelen: ‘He, ho, regering, jullie worden afgezet!’ en ‘1, 2, 3, belast de industrie!’. Stijn Warmenhoven, initiatiefnemer van Youth for Climate in Nederland,: “We zijn ook in Strassburg geweest, we willen niet meer praten, de volgende klimaatstaking is op 24 mei en in heel Europa!”
De huidige regering haalt de eigen doelen niet, ze hebben beloftes gebroken, ze pakken Shell niet aan. De grote bedrijven moeten betalen, die maken miljardenwinsten door hun rotzooi over de mensen heen te strooien. Het vestigingsklimaat is voor hun belangrijker dan het echte klimaat. Het was een echte spijbelactie - schoolleidingen werkten er meestal niet aan mee. Scholieren uit Utrecht bijvoorbeeld, moesten de volgende dag nablijven tot 18.00 uur.

13 maart 2019 Piloten hadden al klachten over Boeing 737 Max
Binnen vijf maanden na de crash van een Boeing 737 Max in IndonesiŽ in oktober 2018 is een tweede, bijna nieuw vliegtuig van hetzelfde type, neergestort in EthiopiŽ. Bij elkaar kwamen er 346 mensen om het leven. Boeing verklaarde naar aanleiding van de eerste crash, dat de software van de 737 MAX verbeterd zal worden om ‘een veilig vliegtuig veiliger maken’. Die update zou in januari gebeuren, maar wordt nu pas uitgevoerd.
Piloten hadden in november 2018 al meerdere klachten ingediend over problemen met de besturingssoftware van de automatische piloot: soms dook het vliegtuig plotseling met zijn neus omlaag tijdens het opstijgen. Oorzaak zijn de zwaardere motoren die Boeing op dit nieuwe type plaatste, om beter te kunnen concurreren met de Europese Airbus, die met een zuiniger vliegtuig kwam. Er werd niet de tijd genomen voor een optimaal ontwerp en het uitvoerig testen van de MAX: de zwaardere motoren veranderden de balans en een computerprogramma voor automatische besturing in noodgevallen zou dit moeten compenseren. De MAX 8 is zeer gewild, omdat dit toestel 14 procent minder kerosine verbruikt dan zijn voorganger. Er zijn er meer dan 5000 besteld. In 2018 werden 580 toestellen afgeleverd en de maandelijkse productie is 52 – met een officiŽle verkoopprijs van $120 miljoen.

12 maart 2019 Fijnstof dodelijker dan gedacht
Fijnstof in de lucht kan wel twee keer meer sterfte aan hart-en vaatziekten veroorzaken dan tot nu toe gedacht. Voor de EU komt de extra sterfte neer op 659.000 mensen. Dit volgt uit berekeningen van wetenschappers verbonden aan het Duitse Max Planck Instituut.
Wereldwijd sterven 8,9 miljoen mensen per jaar voortijdig door luchtverontreiniging – roken veroorzaakt 7,2 miljoen extra doden per jaar. Gemiddeld zouden Europeanen twee jaar korter leven vanwege fijnstof in de lucht.
Het kleinste fijnstof (PM2,5) is het gevaarlijkste, want dat dringt het diepste in de longen door en verhoogt zo het risico op hart- en vaatziekten. Auto’s en vooral diesels veroorzaken pakweg de helft van het fijnstof. De meeste last hebben mensen langs drukke wegen. In alle grote steden is de concentratie hoog, maar ook in Oost-Brabant, vanwege het dichtbij gelegen Ruhrgebied.

11 maart 2019 Toch groter handelstekort VS
In december 2018 was het Amerikaanse tekort op de balans van goederen en diensten het hoogste sinds 2008. Het tekort steeg van november op december met 19 procent tot $59,8 miljard. De stijging is opvallend omdat president Trump een handelsoorlog ontketend heeft, met invoerrechten tot 25 procent op goederen uit China en ook uit Canada, Mexico en de EU. Daardoor werd de import duurder zou dus af moeten nemen. Maar de importen nemen toe en de exporten af.

10 maart 2019 Superklimaatmars doorslaand succes
Met 40.000 mensen is verreweg de grootste klimaatmars ooit gelopen in Nederland. De mars werd georganiseerd door 50 organisaties, waaronder de FNV. Uit het hele land kwamen deelnemers en die wisten allemaal van tevoren dat het de hele middag zou regenen, maar besloten niet thuis te blijven. Ook niet de vele ouders die met hun kinderen kwamen – die zelf ook vaak een protestbord in hun handen hielden. Dit toont de groeiende vastberadenheid om de regering en bedrijven te dwingen effectieve plannen te maken tegen de opwarming van de aarde en die ook uit te voeren.
Na de scholierendemo in Den Haag werden jongeren voor de camera gevraagd of ze minder vlees zouden eten en minder vliegen. Zo wil de heersende klasse de schuld van de opwarming van de aarde bij de gewone mensen leggen, in plaats van bij de grote bedrijven. In het maart-nummer van de Rode Morgen staat daarover een artikel met een lijstje van de twaalf grootste producenten van CO2 in Nederland, die samen 40 procent van het totaal hier uitstoten.
Op de vele meegebrachte borden stond vaak de naam Rutte, maar meestal niet zo vriendelijk. De mensen zijn de leugens, de vage beloftes en halve maatregelen van de regering zat. Zij willen concrete klimaatafspraken – en niet op kosten van de gewone mensen. Er waren ook borden die eisten dat de bedrijven CO2-heffingen moeten betalen en borden met een middelvinger naar Shell. Rutte III kondigde vorige week alvast aan dat de Hemwegkolencentrale eind dit jaar dicht gaat.

9 maart 2019 Duizenden in Women’s March
Een dag na Internationale Vrouwendag lopen duizenden vrouwen en mannen mee in de Women's March van de Dam naar het Museumplein in Amsterdam. Er is een groot blok van het ‘8 maartcomitť’ - dat veel vrouwen aantrok. Het Comitť organiseerde op 8 maart een fakkeloptocht en manifestatie, die in het teken stonden van de strijd voor de bevrijding van de vrouw.
De Women's March komt voort uit de massale demonstraties in de Verenigde Staten, die begonnen zijn de dag na het aantreden van Donald Trump als president. Als protest tegen zijn vernederende uitspraken over vrouwen, zijn plannen om rechten van vrouwen en seksuele minderheden af te breken – tegen zijn racistische migratiepolitiek. Ook dit jaar gingen er weer tienduizenden vrouwen de straat op in de VS en in andere landen.

8 maart 2019 Internationale Vrouwendag in Amsterdam
Op de Internationale Vrouwendag is er een strijdbare demonstratie en manifestatie in Amsterdam. Deze is georganiseerd door het 8-maart comitť met het platform Wereldvrouwen die er deel van uitmaken. Vanaf 17.00 uur begint een strijdbare manifestatie op de Dam in Amsterdam.
Het protest is gericht tegen de dubbele uitbuiting van vrouwen, waardoor ze 20% minder verdienen dan mannen. Tegen alle vormen van geweld tegen vrouwen, huiselijk geweld en staatsgeweld.
Zo vroegen Koerdische vrouwen aandacht voor de strijd van Leyla Guyen tegen het fascistische Erdogan regime. Iraanse vrouwen spraken zich uit tegen het staatsgeweld van Iran tegen vrouwen en de gedwongen hoofddoek.
Een strijdbare demonstratie voor een bevrijde vrouw in een bevrijde maatschappij, als uiting van internationale verbondenheid van vrouwen en onlosmakelijk verbonden met de klassenstrijd van de arbeidersbeweging. Vrouwen in de zorg en in de schoonmaak zijn  onafgebroken in strijd: 'Nooit meer onzichtbaar' .
Het protest is ook zeer levendig door een flinke delegatie vrouwen uit Latijns-Amerika, met spetterende leuzen tegen geweld tegen vrouwen, tegen patriarchale systemen en voor legale abortus. Alejandra Slutsky maakte een film over de massale protesten van vrouwen in ArgentiniŽ, die deze week in premiŤre gaat.
Aan de fakkeloptocht namen zo’n 300 mensen deel. Van de Dam naar cafť Belcampo, waar om 19.30 uur een feestelijke bijeenkomst begon met toespraken, films, veel mooie muziek en een heerlijk internationaal buffet.
In de toespraken werd over de geschiedenis en de successen van de vrouwenbeweging verteld. Maar vooral werden de huidige acties besproken en het succesvolle Internationale theoretisch seminar in Bengaluru (India) in december 2018. Daaraan namen tien Wereldvrouwen uit Nederland deel. Argentijnse vrouwen vertelden met foto’s en video over de strijdvaardige vrouwenstrijd in ArgentiniŽ, voor recht op abortus en tegen de dubbele uitbuiting. De feestelijke manifestatie werd dansend afgesloten met een optreden van het Roman Ensemble.

5 maart 2019 Students for Climate – Maastricht
Op 15 Maart organiseert Students for Climate in Maastricht een klimaatmars omdat ze zien dat de regering veel belooft maar weinig doet om het klimaat te redden. Ze willen dat de regering daadwerkelijk in actie komt. Ze willen echte verandering. In tientallen landen, tot in Nieuw-Zeeland aan toe, demonstreren jongeren massaal.

4 maart 2019 FNV kondigt acties aan bij PostNL
FNV heeft acties aangekondigd bij de post. PostNL heeft CAO-akkoorden getekend met vakbonden CNV, BVPP en VHP2. Over een looptijd van vijftien maanden gaat het salaris in drie stappen omhoog - in totaal met drie procent, plus een eenmalige uitkering van 100 euro.
De FNV-leden wezen met 95% van de stemmen tegen eindbod van PostNL af.  FNV eist alleen al voor dit jaar vijf procent loonsverhoging. FNV-onderhandelaar Ger Deleij kondigde vorige week aan dat de FNV de acties geleidelijk zal opvoeren. Vrijdag 8 maart is er een landelijk beraad over de stappen die gezet moeten worden om een betere beloning, meer vaste banen en maatregelen tegen de werkdruk af te kunnen dwingen.

2 maart 2019 De kritische kant van carnaval
Op de 11e van de 11e (11 november) begint traditioneel om elf uur ‘s ochtends in Duitsland, BelgiŽ en voornamelijk Zuid-Nederland het Carnavalsseizoen. Dit jaar was het officiŽle feest (de drie dolle dagen) op 3, 4 en 5 maart - met overal vele liters bier, onzin, grappen en grollen, veelal inhoudsloze hoempapa muziek en spek met eieren.
Maar de praalwagens besteden veel aandacht aan de dagelijkse actualiteit. Zo werd in de optochten in Weert aandacht gevraagd voor een standbeeld van een ‘markant’ persoon waar men geen plek voor kan vinden. (‘dan maar naar Roermond’ stond er op het bordje). Er werd ook stelling genomen tegen de game- en telefoonverslaving onder kinderen, en jongeren.
De taferelen gaan over dingen waar mensen zich mee bezig houden. Toen een aantal jaar geleden een directeur van een Sociale werkvoorziening bij zijn afscheid een zeer royale gouden handdruk kreeg ‘voor zijn verdiensten bij het bedrijf’, maakten verschillende carnavalsverenigingen met hun wagens duidelijk dat zo’n beloning niet past bij de lonen in de SW. De toeschouwers knikten regelmatig, zo van: ‘ja inderdaad, dat is echt schandalig!’.
Dit feest kan dus ook positief gezien worden. Van oorsprong waren de carnavalskleding en -maskers ook bedoeld om enkele dagen te ontsnappen aan de rangen en standen in de maatschappij. Dit is al temeer actueel - juist nu de verschillen tussen rijk en arm alsmaar toenemen.

2 maart 2019 United Electrical staakt
Op 26 februari begon een staking op de locomotievenfabriek in Erie, in de Amerikaanse staat Pennsylvania. De fabriek met 1700 man personeel was door General Electric voor $11 miljard verkocht aan Wabtec, die hierdoor op de lijst van S&P 500 stock index komt.
Wabtec wilde geen voorlopige verlenging van de CAO tekenen met de bond - de United Electrical (UE). Wabtec legde in plaats daarvan grote verslechteringen op: verplichting om ‘indien nodig’ te werken in de weekenden en op feestdagen en ploegendiensten van twaalf uur zonder overwerktoeslag. Degenen die nieuw aangenomen worden krijgen zo’n  38 procent minder loon. Tot 20 procent van het personeel wordt vervangen door laag betaalde uitzendkrachten.
De werkers reageerden enthousiast op de stakingsoproep van UE. Bij alle poorten doen veel stakers mee aan de pickets. Het management probeerde met veel politie onderkruipers de fabriek in te loodsen. Er is brede solidariteit van de bewoners van Erie, waar al tientallen jaren de industrie is verdwenen. Zij brengen koffie met koek en voedsel en hout voor de vuurtonnen.
De staking is een van de grootste in de industrie sinds de staking van 6500 werkers op raffinaderijen in 2015. Net als in Nederland en in veel andere landen is er in de VS een opleving van stakingen - ook in het onderwijs.

1 maart 2019 Protest tegen Algerijns regime
Tienduizenden Algerijnen protesteerden tegen de kandidaatstelling van de zittende president Abdelaziz Bouteflika voor de presidentsverkiezingen in april. Hij bekleedt het presidentschap al sinds 1999. Hij is 81 jaar en zo ziek dat hij in een rolstoel zit. De vooral jongere demonstranten riepen: ‘Geen vijfde mandaat’. Aan de vooravond van het protest arresteerde het regime een twaalftal journalisten, die een manifestatie hielden tegen de censuur.
Op zaterdag 16 februari waren er in talrijke Algerijnse steden demonstraties. Op 22, 24 en 26 februari gingen er volgens mensenrechtenactivisten honderdduizenden vooral jongeren de straat op in het hele land. Rond een kwart van de jongeren is werkloos. De export van het land bestaat voor 95 procent uit olie en gas. Door de neokoloniale positie ontwikkelt het land geen andere sectoren en de economie groeit niet. De mensen willen verbetering van hun situatie.

26 februari 2019 Minder inspectie, meer ongelukken
Het aantal arbeidsongevallen is in 2018 met ruim 900 gestegen tot 4368 in vergelijking met 2017. Dat is plus 26%. Het aantal dodelijke slachtoffers steeg van 54 naar 71, dat is plus 31 procent. Sommigen verklaren de toename uit de groei van de economie: als er meer mensen werken gebeuren er meer ongelukken. Als dat klopt, dan zou de groei maar drie procent zijn. De Inspectie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) weet uit de praktijk: “Als medewerkers (…) sneller en efficiŽnter moeten werken, is er vaak minder aandacht voor veiligheidsprocedures.”
Op heel veel bedrijven zijn in de crisisjaren na 2008 reorganisaties doorgevoerd vanwege de verscherpte concurrentie. Het management eiste: doe meer, met minder mensen. Ervaren krachten werden gedumpt. Het streven naar maximale winst veroorzaakt meer doden en gewonden.
Op een tweede manier is het kapitalisme de oorzaak van de toename van fatale ongelukken. Op alle inspectiediensten hebben regeringen, vooral vanaf het crisisjaar 2008, zwaar bezuinigd. De Inspectie SZW zegt het zo: “We zijn nu veel tijd kwijt aan ongevalsonderzoeken, die worden nauwgezet uitgevoerd en dat kost tijd en capaciteit. Dat gaat ten koste van de preventieve inspectie.” Bedrijven weten dat de inspectie weinig tijd heeft en nemen het niet zo nauw met de veiligheid, want bedrijven zijn gericht op winst. Dus als er weinig kans op straf is stellen zij hoge productie boven hoge veiligheid.
Het CBS becijferde dat het aantal ongelukken vooral onder jongeren toeneemt, want die werken vaker op uitzendbasis. Steeds te korte tijd om goede werkervaring op te doen.

24 februari 2019 Protest hervorming justitie
In RoemeniŽ hebben tienduizenden mensen geprotesteerd tegen de plannen van de regering om de bevoegdheden van officieren van justitie in te perken. Voor het regeringsgebouw in Boekarest demonstreerden meer dan 7000 mensen. Zij riepen leuzen als ‘recht in plaats van corruptie’ en ‘schande’. RoemeniŽ bekleedt het eerste halfjaar van 2019 voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Bij de officiŽle overdracht van het voorzitterschap op 10 januari in Boekarest negeerden duizenden een demonstratieverbod. Op meerdere dagen vorig jaar werd door ruim honderdduizend Roemenen gedemonstreerd tegen corruptie, machtsmisbruik en zelfverrijking in dit arme land.

22 februari 2019 Vakbond nodig in distributiecentra Jumbo
Ontevreden werkers bij de distributiecentra van de supermarktketen Jumbo hebben in korte tijd 200 handtekeningen bij collega’s opgehaald onder een brief aan de centrale ondernemingsraad (COR). De brief protesteert tegen de arbeidsvoorwaardenregeling (avr), die Jumbo begin mei vorig jaar met COR gesloten heeft. Terwijl FNV en CNV stakingen organiseerden voor een goede CAO, haalde Jumbo met mooie beloften 80 procent van de 3000 werkers in de logistieke centra over om te tekenen voor een eigen regeling voor arbeidsvoorwaarden – terwijl de CAO geldt.
In de avr is geregeld dat de loonsverhoging dit jaar een schamele 1,5 procent bedraagt. De FNV propageert voor 2019 een looneis van vijf procent. Die zou overigens de eigenaren van Jumbo - de familie Van Eerd - geen pijn doen. De winst groeide van € 76 miljoen in 2016 naar € 156 miljoen in 2017 en de familie keerde zich in 2017 een dividend uit van 40 miljoen euro – het dubbele van 2016. Jumbo had ook geld genoeg voor de overname van branchegenoot Emtť, Super de Boer, en winkels van C1000 en La Place-restaurants.
De collega’s in de centra hebben nu alle reden elkaar te overtuigen lid te worden van de vakbond en die te gebruiken als de strijdorganisatie om een betere toekomst te bevechten.

21 februari 2019 Mars van de zware beroepen
Om 18.00 uur verzamelen zo’n 500 demonstranten zich bij het hotel New York op de Wilhelminakade in Rotterdam voor een fakkeloptocht over de Erasmusbrug. Vuurwerk verhoogde de strijdbare stemming. De actie was georganiseerd door verschillende sectoren van de FNV - zoals havens, bouw, metaal, het spoor en de zorg. De demonstratie eindigde bij een grote tent op het Willemsplein. Daar spraken vertegenwoordigers van de sectoren over de hoofdeis: de AOW op 66 jaar en het recht op AOW na 45 jaar werken en goede indexering van de pensioenen. Collega’s benadrukten dat het zeker in zware beroepen onmogelijk is om langer te werken dan 66 jaar. Opgeroepen werd om niet op de regeringspartijen te stemmen, maar beter is het om de vakbondsmacht te ontplooien – te beginnen op 18 maart, met stakingen en demonstraties.

21 februari 2019 MH17 had oorlogsgebied moeten mijden
De Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) komt met een rapport over het vliegen boven conflictgebieden. Dit naar aanleiding van de ramp met het toestel van KLM/Malaysia Airlines. Deze vlucht MH17 werd in de zomer van 2014 uit de lucht geschoten - boven het oosten van OekraÔne, waar een oorlog woedde. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven, onder wie 196 Nederlanders.
De OVV heeft onderzocht in hoeverre de autoriteiten en luchtvaartmaatschappijen nu erkennen dat het luchtruim boven het oostelijk deel van OekraÔne in 2014 gesloten had moeten worden. De OVV heeft vastgesteld dat er in de maanden voor de ramp zeker zestien OekraÔense militaire vliegtuigen en helikopters door rebellen uit de lucht waren geschoten. Twee keer werd zelfs een toestel op grotere hoogte neergeschoten ‘met een krachtig wapen’. De OekraÔense autoriteiten wisten dat, maar sloten het luchtruim niet.
De OVV stelt: "Niet alleen de staat OekraÔne, ook luchtvaartmaatschappijen, andere landen en internationale organisaties hebben de risico's niet adequaat ingeschat. Niemand dacht aan een bedreiging voor civiele vliegtuigen."
Hier pleit het OVV-rapport Malaysia Airlines en de KLM vrij van schuld. Iedereen in de luchtvaart kende de gevaren. Heel veel luchtvaartmaatschappijen vlogen daarom niet meer over dit oorlogsgebied. Malaysia Airlines en KLM deden dat wel en hebben bewust risico’s genomen. Ze wilden geen omweg maken, zoals vele andere maatschappijen dat wel deden. Dat valt hen te verwijten. De Nederlandse regering en de media hebben alleen ogen voor Rusland. KLM blijft ook bij de OVV buiten schot.

20 februari 2019 Picnic wil geen CAO
FNV begint een rechtszaak tegen online supermarkt en boodschappenbezorger Picnic. De bond vindt dat het bedrijf structureel te weinig betaalt aan de 3000 werkers in de distributiecentrales en eist dat de CAO voor supermarkten wordt toegepast. Picnic weigert dit. Topman Muller zegt dat de CAO 'in een museum hoort'. Hij vindt de 100 procent toeslag voor werk op zondag ouderwets. "De traditionele supermarkt-CAO gaat uit van een eenduidig werknemersbestand met allemaal dezelfde arbeidsvoorwaarden, maar dat werkt niet bij ons.”
Picnic is heel modern. Klanten bestellen hun boodschappen via een app bij Picnic en hoeven geen bezorgkosten te betalen. Die verdient Picnic terug met de hoge werkdruk en de lage lonen. Picnic wil zelf met de werkers individuele arbeidsvoorwaarden afspreken.
Opvallend, dat die supermoderne ondernemers dezelfde argumenten gebruiken als de fabrikanten in de 19e eeuw, om tegen de georganiseerde arbeidersbeweging en collectieve afspraken tekeer te gaan. Een baas toen en nu heeft blijkbaar liever ongeorganiseerde dagloners.

19 februari 2019 Vaasje dreigt te vallen
De regering moet toegeven dat de stijging van de energiekosten gemiddeld € 334 bedraagt, terwijl zij bij hoog en bij laag beweerd had dat het veel lager zouden zijn. De regering had beloofd dat bijna iedereen er in 2019 op vooruit zou gaan, ondanks de BTW-verhoging en de hogere energieprijzen.
Brede woede bij miljoenen in Nederland dat de garantie van vooruitgang voor iedereen de zoveelste leugen van Rutte III is. Dagenlang was het heet nieuws in alle media. Iedereen herinnert zich dat volgens Rutte de dividendbelasting afgeschaft moest worden omdat anders Unilever zijn hoofdkantoor zou verplaatsen.
De regering haalt alles uit de kast om zichzelf vrij te pleiten: 'Dat komt omdat er oude cijfers zijn gebruikt bij de prognose. Daardoor kloppen de koopkrachtplaatjes niet.' Ja, dat zou de regering niet weten, die zelf de energiebelasting verhoogt.
Reden genoeg om een andere stem uit te brengen: staken en demonstreren op de 18de maart.

17 februari 2019 Leraren Irak staken
Op zondagmorgen beginnen 750.000 leraren in het basis- en voortgezet onderwijs een twee daagse staking in Irak. De staking is gericht op hogere lerarensalarissen en hervorming van het leerplan. De leraren vinden dat de kwaliteit van het onderwijs omlaag is gegaan. Zij eisen ook de bouw van nieuwe scholen en het opknappen van bestaande. Door de religieus-fascistische ISIS zijn vele scholen beschadigd of vernield. Veel scholen zijn gebouwd van klei, waarvan de daken bij regenbuien gaan lekken. De leerlingen moeten tijdens de les op de grond zitten. In sommige gebieden zijn er zo weinig scholen dat studenten in ploegendienst les krijgen, met minder lesuren.

18 februari 2019 Imperialisten en handelsoorlog
De Amerikaanse president Trump citeert uit een vertrouwelijk rapport van het Amerikaanse ministerie van handel, dat de import van Duitse auto’s een gevaar is voor de staatsveiligheid van de VS. Met de voorstelling dat het land aangevallen wordt probeert hij de bevolking achter zijn handelsoorlog te krijgen. Hij dreigt de Europese - dat is vooral de Duitse - auto-industrie met een invoerheffing van 25 procent. Zelfs de eigen Amerikaanse auto-industrie verklaart zich tegen deze ’straf’ tol, terwijl de heffing juist de binnenlandse autoproductie moest beschermen. De Vereniging van Amerikaanse autohandelaren verklaarde afgelopen zomer dat de straftol 117.000 banen in gevaar zou brengen. In de VS en Duisland zullen die heffingen honderdduizenden banen kosten, omdat GM, Ford en PSA besloten hebben vestigingen te sluiten.
De heffing treft vooral de concerns BMW, Daimler en VW (met Audi en Porsche) en zal volgens het Instituut Ifo de export van een half miljoen auto’s naar de VS waarschijnlijk halveren. Alleen Daimler heeft in 2018 voor € 41 miljard naar de VS geŽxporteerd.
Trump vertegenwoordigt niet alleen de belangen van de auto-industrie, maar van alle Amerikaanse monopoliebedrijven, die in de wereldeconomie teruggezet worden. Het Duitse overschot op de lopende rekening beliep in 2018 € 297 miljard, het grootste overschot ter wereld - 7,4 procent van het Duitse nationaal product in 2018. De VS hebben het grootste tekort op de lopende rekening: $455 miljard. Dat is 2,3% van het nationaal product. De VS voeren de handelsoorlog hard, juist op het moment dat de eerste verschijnselen van een nieuwe financiŽle en overproductiecrisis zichtbaar worden – de daling van de autoverkopen over de hele wereld en vooral in het grootste verkoopland China.

16 februari 2019 Amazon nul dollar vennootschapsbelasting
Amazon, de grootste webwinkel ter wereld, heeft over de meer dan tien miljard dollar winst in 2018 geen cent winstbelasting betaald. Sterker nog: het verzendhuis kreeg 129 miljoen dollar terug van de belastingdienst.
De grootste aandeelhouder van Amazon, Jeff Bezos, is de rijkste man op aarde In september 2018 bereikte zijn concern de waarde van ťťn biljoen dollars. Alleen Apple had (tijdelijk) een grotere beurswaarde. President Trump maakte zich voor de media kwaad, maar zelf heeft hij niets gedaan aan de ontwijkroutes. Bovendien verlaagde hij in 2017 de vennootschapsbelasting van 35 naar 21 procent. De grootste concerns profiteren het meest – en ook zijn eigen bedrijven.
Ondertussen jaagt de belastingverlaging het begrotingstekort op tot $ 900 miljard en heeft de nationale schuld het record van $ 22 biljoen bereikt.
Afgelopen week maakte de onderzoeksgroep ITEP bekend dat ook Netflix over $ 800 miljoen winst geen cent belasting betaalt.

15 februari 2019 Overwinning Belgische piloten op Ryanair
De Belgische piloten van Ryanair hebben een CAO bereikt met de Ierse luchtvaartmaatschappij. Het akkoord is een resultaat van vele acties. In juli 2018 werd de grootste eendaagse staking in de geschiedenis van Ryanair tot dan toe georganiseerd. Het cabinepersoneel dwong het bedrijf zo'n 300 vluchten van en naar ItaliŽ, Spanje, Portugal en BelgiŽ te schrappen Door een pilotenstaking op 10 augustus moest Ryanair in totaal 396 vluchten met zo'n 70.000 passagiers annuleren. Met de Ierse piloten werd toen een overeenkomst gesloten. Ryanair voert de strijd keihard. Als represaillemaatregel voor twee eerdere stakingen wil Ryanair de 120 personeelsleden in Eindhoven ontslaan.

14 februari 2019 Afvalberg iets verkleind
De brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) heeft besloten om hun verpakkingsmateriaal in de supermarkten tot 2025 te verminderen met 20 procent. Ook moeten verpakkingen dan voor 95% recyclebaar zijn - het plastic verpakkingsmateriaal voor 50% uit gerecycled materiaal bestaan en het papier en karton voor 100% gecertificeerd zijn. Een bescheiden stapje, maar toch een succesje van de milieubeweging. De supermarkten kunnen niet voorbij aan het groeiend milieubewustzijn bij de consumenten. Op zondag 10 maart wordt de Klimaatdemonstratie gehouden om 13.00 uur op de Dam.

13 februari 2019 Nationale staking BelgiŽ
De oproep voor een nationale 24 uursstaking door de drie grootste vakbonden van BelgiŽ werd breed opgevolgd. Op de avond van 12 februari gingen om tien uur de stations, vliegvelden en havens dicht. Er is geen vliegtuig geland of opgestegen. De bazen bieden niet meer dan 0,8 procent loonsverhoging bovenop de automatische prijscompensatie.
Volgens een wet uit 1996 mogen de lonen in BelgiŽ uit concurrentieoverwegingen niet sneller stijgen dan in Frankrijk, Nederland en Duitsland. Vandaar het maximum van 0,8 procent. Vandaar ook dat de bonden willen dat die wet wordt afgeschaft. Tot de eisen behoort ook een verhoging van het minimumloon en behoud van mogelijkheden van vervroegd pensioen.
Er is een strijdbare stemming. Vele collega’s zijn kwaad over die schamele 0,8 procent. De economie groeit en de bedrijfswinsten zijn tot een record van 100 miljard gestegen. Net als in Nederland daalt in BelgiŽ de laatste jaren het aandeel van de lonen in het nationaal inkomen en stijgt het aandeel van het kapitaal.
Er werden vele kleine acties georganiseerd en ontelbare pickets en blokkades voor ingangspoorten - vaak met vuurtonnen en barbecue. Auto’s en vrachtwagens werden tegengehouden. De grote deelname is deels te verklaren uit de hoge organisatiegraad. In BelgiŽ is meer dan de helft van de werkers lid van de bond - in Nederland een vijfde.

12 februari 2019 Massaprotesten HaÔti
Voor de vijfde dag zijn er massaprotesten, demonstraties en barricaden op HaÔti. Twee jaar geleden trad Jovenel MoÔse aan als nieuwe president – op 7 februari. Nu demonstreren dagelijks tienduizenden voor zijn aftreden en tegen de prijsstijgingen en corruptie. Grote delen van het land worden daardoor lamgelegd.
In 2006 sloot HaÔti met Venezuela het PetroCaribe akkoord. Venezuela levert hierbij rond 20.000 vaten olie per dag en HaÔti hoeft maar 60 procent van de opbrengst te betalen - 40 procent gaat in het ‘PetroCaribe Fonds’. Hieruit kon HaÔti voor 25 jaar tegen 1% rente geld lenen voor de bouw van scholen, ziekenhuizen, wegen en voor sociale programma’s en andere projecten om het HaÔtiaanse volk uit de armoede te trekken.
Maar president Michel Martelly, die na vervalste verkiezingen in 2011 met de hulp van de toenmalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton aantrad, heeft het meeste geld van het fonds verspild en onder zijn corrupte kliek verdeeld. Het is ook gebruikt voor de verkiezingscampagne van de huidige president MoÔse in 2016. Rond 3,8 miljard dollar zijn uit het fonds verdwenen. Daartegen is de laatste jaren vaker gedemonstreerd – met honderdduizenden mensen tegelijk.

11 februari 2019 Pijnstillers voor de winst
In januari was er een grote protestactie in het Guggenheim Museum in New York. De demonstranten strooiden duizenden nep-recepten voor de pijnstiller OxyContin in het atrium. Zij eisten dat het befaamde museum geen geld meer accepteert van de familie Sackler en hun naam van het gebouw schrapt. De familie bezit Purdue Pharma en heeft daarmee sinds 2007 $ 4,2 miljard verdiend – vooral aan de zwaar verslavende pijnstiller OxyContin. Zo’n 2,4 miljoen Amerikanen raakten eraan verslaafd. Daar is hard aan gewerkt. De familie Sackler is in 2006 door een federale rechtbank in de VS veroordeeld vanwege misleidende marketing. De boete van 600 miljoen dollar was geen probleem voor de familie, die dertien miljard dollar bezit.
Een Nederlandse gebruiker zegt over het middel: “Het gaf een euforisch gevoel, een soort high. Maar ik merkte ook snel dat ik een steeds hogere dosis nodig had om dat euforische gevoel te krijgen."
In de VS stierven in 2017 meer dan 72.000 mensen aan een overdosis - tien procent meer dan in 2016. De meeste doden - 49.000 - vielen door gebruik van opioÔden: de verdovende, kalmerende geneesmiddelen die een euforische werking hebben. Zoals OxyContin en fentanyl - dat 29.000 mensen doodde. Overdosis leidt tot meer doden dan wapengeweld, ongelukken of Aids.
Ook in Nederland wordt OxyContin (hier verkocht onder de naam OxyCodon) als een onschuldige, maar krachtige pijnstiller voorgeschreven – een herhaalrecept kan per telefoon. In de afgelopen tien jaar verviervoudigde in Nederland het aantal OxyCodon-gebruikers tot 485.000. Het aantal fentanylgebruikers steeg van 65.000 naar 111.000. In 2018 verzesvoudigde het aantal mensen dat een overdosis nam tot 280.

10 februari 2019 Ontslagen mijnwerkers voor paleis Jakarta
Vier dagen lang hebben tientallen mijnwerkers voor het paleis van de president van IndonesiŽ in tenten geslapen. Zij eisen maatregelen van president Joko ‘Jokowi’ Widodo. De mijnwerkers zeggen dat er sinds de onderhandelingen van de Indonesische regering met het Amerikaanse mijnbouwconcern Freeport over de verkoop van aandelen zo’n  8300 mensen ontslagen zijn.
Er zijn onderhandelingen met Freeport over nieuwe exploitatierechten. De regering wil 51 procent van de aandelen en een groter aandeel in de gedolven rijkdom. Maar de gouverneur van Papoea pleit tevergeefs bij Freeport voor het weer in dienst nemen van de ontslagen mijnwerkers. De werkers eisen ook betere gezondheidsvoorzieningen. Zij werken onder moeilijke omstandigheden op 4000 meter hoogte. Er vallen doden door de slechte voorzieningen.
In 2016 hebben duizenden mijnwerkers van de koper- en goudmijn Grasberg maandenlang gestaakt. Deze grootste goudmijn ter wereld ligt op het Indonesische Papoea-Nieuw-Guinea en wordt sinds 1967geexploiteerd door Freeport-McMoRan Inc. Freeport wil af van tien procent van de 10.000 arbeiders met een vaste baan en wil 20.000 uitzendkrachten dumpen. Vierduizend stakers zijn ontslagen.
Sinds 1 mei 2017 zijn echter 8000 mijnwerkers weer in staking. Duizenden ontslagen uitzendkrachten blokkeerden de wegen van de haven naar de mijn en de mijnstad Timika. Toen de politie ze verdreef blokkeerden ze de busmaatschappij die stakingsbrekers vervoerde.

9 februari 2019 Honderdduizenden Italianen tegen regering
Honderdduizenden Italianen zijn in Rome de straat opgegaan om te demonstreren tegen het beleid van de reactionaire regering van de fascistische partij Lega Nord en de populistische Vijfsterrenbeweging (M5S). Het was de grootste vakbondsdemonstratie sinds de manifestaties van eind 2014 en begin 2015 tegen de verslechtering van de arbeidswetten door de centrumlinkse regering Renzi.
In de strijd tussen de imperialistische machten binnen de EU is de Italiaanse economie de grote verliezer. Ondanks de grootschalige leningen die de staatsschuld opgedreven hebben tot 132 procent van het nationaal product, ligt het niveau van de economie onder dat van voor de crisis van 2008. De werkloosheid is dus groot. Onvrede werd afgeleid door een racistische politiek tegen migranten. De regeringspartijen deden grote verkiezingsbeloften om de mensen te winnen voor hun reactionaire beleid van steun aan de Italiaanse monopolies in hun concurrentiestrijd. De demonstraten eisen nu resultaten en een einde aan de vreemdelingenhaat.

9 februari 2019 Het land stinkt door ťťn tankauto
Bij het reinigen van een lege tankwagen met stoom in Alblasserdam raakte de tank oververhit. Door overdruk ontsnapte gas met een penetrante geur. De stank was te ruiken tot in de provincies Utrecht, Noord-Holland, Gelderland en Overijssel tot rond Zwolle. De tankwagen bevatte de stof petrolad - een toevoeging aan industriŽle smeermiddelen. Veel mensen kregen braakneigingen. Er is gewaarschuwd de stof niet in te ademen, maar er zou ‘geen gezondheidsrisico zijn’. Het opvallende is dat het reinigen van ťťn lege tankwagen meerdere provincies kan vervuilen. Er rijden toch duizenden van die tankauto’s vol met chemische stoffen door heel Nederland?

8 februari 2019 Leraren Zimbabwe staken om te overleven
Onderwijsbonden hebben voor opgeroepen tot een staking voor hogere lonen en meer reiskosten. Aanleiding was de aankondiging van prijsverhoging van brandstoffen door de president op 13 januari. De bonden zeggen dat de prijsverhogingen het leven onmogelijk maken.
De docenten worden bedreigd met inhouding van salaris, met ontslag en zelfs met geweld, maar zetten door. Volgens een gezamenlijk verklaring van de twee grootste bonden volgt 80 procent de stakingsoproep.
Vorig jaar hebben de onderwijsgevenden met succes gestaakt voor betaling van achterstallig loon. Zij kregen toen betaald in Amerikaanse dollars. Nu krijgen ze betaald in waardebonnen, die aanvankelijk een gelijke waarde hadden als een dollar, maar inmiddels in waarde gezakt zijn tot een derde van de dollar. Daarvan kan een familie niet meer leven, zeker niet met zoveel prijsstijgingen.
In Zimbabwe worden miljarden verdiend in de mijnbouw. Onder de vorig jaar afgezette Mugabe kregen Chinese bedrijven zo’n 700 mijnen in bezit. Vele andere mijnen zijn eigendom van Zuid-Afrikanen. De rijkdom verdwijnt naar het buitenland. De armoede blijft thuis.

7 februari 2019 Klimaatstaking scholieren groot succes
Uit het hele land komen ruim 20.000 scholieren naar de klimaatdemonstratie in Den Haag. De NS kon het aantal reizigers niet aan, waardoor sommigen meer dan drie uur onderweg waren. Als de eersten na afloop van de demonstratie door de Haagse binnenstad opgetogen terugkeren op het Malieveld, komen er nog steeds jongeren aan op het station. De demonstratie is een eigen initiatief van de scholieren van het Dalton College in Den Haag. Zij zagen dat de wekelijkse scholierendemonstraties in BelgiŽ groeiden tot 35.000 deelnemers. Veel jongeren voelen aan dat er een omslagpunt in het klimaat eraan zit te komen en dat er nu haast geboden is.
De media doen met zichtbare tegenzin verslag van dit ongekend aantal stakende leerlingen - met een explosie aan creatieve borden en spandoeken met humor. De leus ‘CO2 Stop ermee’ klinkt door de straten. Duidelijk blijkt de bezorgdheid over de toekomst, over het smelten van de ijskappen - waardoor de opwarming in een stroomversnelling komt – en het uitsterven van dier- en plantensoorten: “Als we nu niet demonstreren kunnen we straks alleen zwemmend leren”.
‘Zichtbare tegenzin van de media’ – hoezo? Nou, dat blijkt uit zielige vragen als: ‘wat doe je zelf aan het milieu?’ en: ‘jullie zijn met de bus gekomen, waarom niet met de trein?’ - 'jullie spijbelen om niet naar school te hoeven' ezovoort. Op het NOS-Journaal werd evenveel tijd aan de demo besteed als aan een praatje met een handjevol scholieren die niet naar Den Haag waren gegaan: ‘het heeft toch allemaal geen zin’. Nee - voor Shell, regering en rechtse politici niet. De stakende scholieren denken er anders over.
Uit veel teksten op stukken karton blijkt dat scholieren de oorzaak van de opwarming van de aarde bij de winsteconomie van de bedrijven zoeken: “Geld of de Aarde”, “It’s a planet not an enterprise” en “Rutte, de aarde is waardevoller dan Unilever”. Er zijn veel teksten tegen premier Rutte en de gehele parlementaire politiek, zoals: “Geen geblaat, nu aan de slag voor het klimaat” en: “Klimaat, wanneer gaan we er iets aan doen?” Goede vraag!
Onmiddellijk na de demo zegt Rutte in de microfoon van de NOS: “Wij doen zo’n beetje het meeste van heel Europa”. Een leugen, want Nederland bungelt met het percentage schone energie juist onderaan – ongeveer op dezelfde hoogte als Luxemburg (en daar wordt het openbaar vervoer straks gratis). Rutte III houdt zich niet aan zijn eigen afspraken en scholieren zien dat duidelijk. De organisatoren laten ook geen politici spreken op het podium, zij houden zelf de toespraken.
De jongeren zijn blij dat ze er zijn en hebben er graag de lange reis uit Meppel, Nijmegen, Arnemuiden, Haarlem en het reisgeld voor over. Sommigen moesten discussies voeren op school of thuis. Soms zijn ze ook maar alleen of met twee mensen uit een klas gekomen. Maar ook hele schoolklassen gingen samen solidair naar Den Haag. Van een school uit Nijmegen kwamen er 350 van de 1200 scholieren. Zij mochten in twee lesuren hun borden tekenen.
Een meisje zegt: “Ik ga door tot het opgelost wordt - en dan maakt het mij niet uit als er een windmolen in mijn tuin staat”. Een ander: “We gaan door zover we kunnen”.
Op zondag 10 maart organiseren Milieudefensie, de FNV, Greenpeace, DeGoedeZaak en de Woonbond een ‘Eerlijke Klimaatmars’ in Amsterdam. De demo begint om 13.00 uur op De Dam.

5 februari 2019 Vakbonden en gele hesjes tegen Macron
In tientallen Franse steden kleurden de staten rood en geel, want voor het eerst demonstreerden leden van de vakbond CGT samen met de gele hesjes. De 300.000 demonstranten hadden diverse eisen tegen de regeringspolitiek van overheveling van arm naar rijk - van de werkers naar de grote ondernemers. De gele hesjes hebben bereikt dat Macron de prijsverhoging van benzine en diesel introk en de minimumlonen met 100 euro verhoogde, maar de verlaging van de belastingen van de bedrijven heeft hij niet ingetrokken. In Parijs namen meer dan 25.000 arbeiders, scholieren en studenten deel.

1 februari 2019 CAO-akkoord metaal
Na acht maanden harde strijd is vrijdagmiddag een principeakkoord gesloten over de CAO in de sector grootmetaal. De CAO geldt voor zo’n 150.000 werkers. Voor hen gaan de lonen per 1 februari omhoog met 3,5%. Op 1 juli komt daar bruto € 58 per maand bij en op 1 januari 2020 nog eens € 116. De looptijd van de CAO is dertig maanden. Volgens de FNV is de stijging voor de gemiddelde werker 3,29% per jaar. Ook een succes is de afspraak dat minimaal 3000 uitzendkrachten een vaste baan krijgen. Ouderen mogen korter werken met behoud van pensioenrechten. Het akkoord moet nog door de leden van FME en de bonden worden goedgekeurd.
Bij elkaar is er 21 dagen gestaakt bij DAF in Eindhoven - een record aantal voor dit bedrijf. Omdat de FME (de ondernemersvereniging in de grootmetaal) geen cent wilde toegeven - zelfs in november met nieuwe punten kwam - en bondsbestuurders vasthielden aan regionale acties, begonnen collega’s te praten over een landelijke staking in de metaal.

Wil je reageren of heb je zelf een voorstel voor een nieuwsbericht?
Mail naar: redactie@rodemorgen.nl!


Nog even opzoeken wat er vorige week of vorig jaar gebeurde?
Kijk in het archief