RM Nieuws

Kijk hier voor het Archief

Duizenden Amerikanen op straat tegen fascisten
Gevaarlijke situatie in haven Antwerpen
Roemenen zijn corrupte elite zat
Piloten Ryanair staken in vijf landen tegelijk
Supermarkten nemen een loopje met jonge werkers
Krokodillentranen over ‘te weinig huizen’
‘Gemiddelde’ lonen en prijzen
Klimaat: rekening naar de energieconcerns
Trump stelt sancties in tegen Iran
2 graden warmer kan van aarde al broeikas maken
Alle kernwapens de wereld uit
Terreur door Erdogan in Afrin
Beveiligers zetten acties door
Rechter steunt union busting
PostNL: regering helpt de zwakken
Pensioenleeftijd: de armoe eerlijk delen?
Werkloosheid Rijnmond hoog
Lak aan gezondheid personeel
Russen tegen hogere pensioenleeftijd
Staking vakbondsrechten Portugese havens
DHL-Turkije moet vakbond erkennen
Europese stakingen Ryanair
Turgut Kaya erkend als politiek vluchteling
Rechter wimpelt Deliveroo-zaak af
Werkonderbrekingen Schiphol
Week van stakingen grootmetaal
Mensen geprest terug te gaan Fukushima
FNV Jong tegen loondiefstal
NL en Turkije weer diplomaten
UWV gelooft ondernemers te snel’
Racistische wet IsraŽl
Blok en zijn corpsballentaal
Protest tegen risicoproflering
Collega’s Nedcar zwichten niet voor intimidatie
Bijstandsgerechtigden crimineel
Minder investeringen duurzame energie
Amazon-werkers staken internationaal
Marokkanen met tienduizenden solidair
Massale demonstraties in Irak
Kritiek op CAO Streekvervoer
Geen loonmatiging voor de top
Politie tasert demente man
Twee soorten loonkostensubsidie
NAVO-top - oorlog en handel
Postcollega’s in actie
Geen vakantie aan het actiefront
Tegen uitlevering Turgut Kaya
Tienduizenden tegen Duitse politiewet
Knoeien met uitlaatgassen
Koerdische vrijheidsstrijdster uitgeleverd
Nieuwe problemen kernreactor Tihange
Ruim een maand actie Maasveren
Handel en oorlog
Personeel Ryanair sluit zich aaneen
Postwerkers in actie Den Haag
Staken streekvervoer levert resultaat
Ketenen verbreken
Verschil neemt toe - hoger inkomen: langer leven


13 augustus 2018 Duizenden Amerikanen op straat tegen fascisten
Vijftien duizend Amerikanen waren zondag naar Washington gekomen om hun afkeer te laten blijken van de demonstratie van ‘Unite the Right’ die daar gepland was. De fascisten hadden de brutaliteit hun demonstratie met honderden extreemrechtse figuren van een jaar eerder in Charlottesville in de staat Virginia te herdenken, waarbij zij antifascistische tegendemonstranten aanvielen. Een nazi reed toen met zijn auto op tegendemonstranten in, met als gevolg een dode vrouw en verschillende gewonden. Tot woede van veel Amerikanen, zei president Trump dat de confrontatie in Charlottesville de schuld van beide partijen was. Daardoor gesterkt hadden de fascisten ook dit jaar weer in Charlottesville willen demonstreren, maar dat verbood de stad. De manifestatie werd toen naar vlakbij het Witte Huis verplaatst, waar uiteindelijk maar iets meer dan 20 extreemrechtse figuren opdoken, met “Make America great again’ op hun hoed en of gewikkeld in de Amerikaanse vlag. Zij werden door een grote politiemacht afgeschermd van de tegendemonstranten, maar beŽindigden hun bijeenkomst maar snel.

12 augustus 2018 Gevaarlijke situatie in haven Antwerpen<
Zaterdagmiddag ontstaat brand in een loods aan het Leopolddok in Antwerpen gevuld met 5.000 ton nikkelsulfide. De rook verspreidt zich in de wijde omgeving over andere bedrijven en woonhuizen. Die rook veroorzaakt oogirritatie en hoest, maar het inademen van nikkelsulfide kan ook kanker veroorzaken. Daarom werd iedereen in een omtrek van bijna 2 kilometer geŽvacueerd, maar de rook kwam verder, tot in de Nederlandse plaatsen Putte en Ossendrecht. Het duurt tot zondag voordat de brandweer de zaak min of meer onder controle heeft.

11 augustus 2018 Roemenen zijn corrupte elite zat
Vrijdag gaan 100.000 Roemenen de straat op in Boekarest, maar ook in andere steden als Cluj Napoca en Timisoara. Zij eisen het aftreden van de regering, gevormd door de PSD, die zich te buiten gaat aan onbeschaamde corruptie, fraude en vriendjespolitiek, terwijl veel Roemenen geen werk hebben en in armoede leven. Voor mensen die een uitkering nodig hebben heeft de regering de sancties zelfs verscherpt. Vorige maand presteerde zij het zelfs met hulp van het hooggerechtshof het hoofd van de anti-corruptiedienst af te laten zetten. De politie ging vrijdag zo tegen de demonstranten met traangas, waterkanonnen en de wapenstok te keer, dat 440 mensen gewond werden, waarvan 24 politieagenten. Desondanks gaan zaterdag opnieuw vele tienduizenden de straat op.

10 augustus 2018 Piloten Ryanair staken in vijf landen tegelijk
Vrijdag leggen de piloten van de Ierse goedkope vliegmaatschappij opnieuw het werk 24 uur neer. Ook het dreigen van Ryanair met ontslagen en overplaatsen van vluchten naar Polen hield de collega’s niet van staken af. Het zijn nu de piloten uit vijf landen tegelijk: Ierland, Zweden, BelgiŽ, Duitsland en deze keer ook Nederland. De directie had gehoopt dat de staking in Nederland door de rechter verboden zou worden ‘omdat de vakantiegangers er te veel nadeel van zouden hebben’, maar daar ging de rechter in Haarlem donderdag niet in mee. Wel gaf hij Ryanair toestemming om andere piloten, dus onderkruipers, in te zetten, omdat volgens hem vakbond VNV de staking te laat had aangekondigd. Dat moest minstens drie dagen van tevoren, vond hij. Maar als gevolg van de staking vielen 400 vluchten uit en het lukte de vliegmaatschappij dan ook lang niet alle passagiers om te boeken. Ryanair zal hen daarom schadevergoedingen moeten betalen. Geschat wordt dat de staking Ryanair € 21 miljoen gaat kosten. De eisen van de piloten zijn behalve een loonsverhoging, een verzekering voor werkloosheid en pensioen volgens de regels van het land waarin zij werken – nu is dat volgens de Ierse wetten, die geen uitkering kennen als iemand niet in Ierland woont. En verder het in dienst nemen van de vele piloten die nu nog officieel als zzp’er werken. Dat is ook belangrijk voor de strijd: In Nederland werden donderdag de vliegtuigen bestuurd door Belgische zzp’ers, die bang waren anders niet meer opgeroepen te worden. Ook het cabinepersoneel van Ryanair voert actie voor vergelijkbare eisen. Ook dat heeft in verschillende landen al stakingen doorgevoerd. In Nederland zegt de FNV eerst onderhandelingen 'nog een kans te willen geven’.

10 augustus 2018 Supermarkten nemen een loopje met jonge werkers
Het NOS-programma Mashup deed onderzoek naar de arbeidsomstandigheden van jongeren die in supermarkten werken en stuitte daar op allerlei misstanden. Met vakbond FNV voerden jongeren al actie (zie nieuws 20 juli) tegen te lage lonen, omdat hun loon niet verhoogd wordt als ze daar, door taakverandering of meer ervaring, wel recht op hebben. Het blijkt echter dat veel jongeren ook gedwongen worden tot overwerk omdat ‘iets nog af moet’ en daar ook niet voor betaald worden. Regelmatig krijgt een jongere die zich ziek meldt te horen, dat hij dan zelf maar voor een vervanger moet zorgen en anders zelf toch maar moet komen. De meeste jongeren waar het programma mee sprak werken bij Albert Heijn of Jumbo.

9 augustus 2018 Krokodillentranen over ‘te weinig huizen’
Vooral grote Nederlandse steden klagen dat er te weinig betaalbare woningen zijn voor hun inwoners. Dat kan niemand verbazen, die de woonpolitiek van de regering en van veel gemeenten heeft gevolgd: Een groot deel van de gemeenten heeft bewust het aantal sociale huurwoningen teruggebracht, door sloop, door ‘opplussen’ tot duurdere huizen en door minder sociale woningen te bouwen. Dit werd en wordt brutaalweg verkocht als middel om de criminaliteit en andere problemen terug te dringen. In feite je reinste discriminatie en zucht naar het prestige van een stad met rijkere inwoners. Om dezelfde reden werden projectontwikkelaars die dure huizen wilden bouwen aan het hart gedrukt en was er minder aandacht voor huizen voor mensen met een modaal inkomen. In In plaats van te zorgen voor betaalbare huizen voor werkende mensen gedroeg een reeks directeuren van woningcorporaties zich meer als vastgoedbaron. Een eerdere regering-Rutte voerde de verhuurdersheffing in, die jaarlijks rond 1,5 miljard euro wegslokt van geld dat aan die sociale woningen besteed had kunnen worden. Dat is vragen om problemen, die nog groter worden als ook verzorgingshuizen en opvanginstellingen gesloten worden, omdat mensen zo lang mogelijk thuis moeten wonen. Een probleem voor vele tienduizenden mensen die, geen goede betaalbare woning kunnen vinden of pas na jaren. Veel gemeenten zien het probleem pas als de vacatures op scholen en in ziekenhuizen niet meer ingevuld kunnen worden, omdat de lerares en de verpleger geen betaalbaar huis in de stad kan vinden. De Rode Morgen eist:
Goede en betaalbare woningen voor werkenden en uitkeringsgerechtigden!
Stop de afbraak, voor uitbreiding van de sociale woningbouw!
Verbod op speculatie met woonruimte en bouwgrond!


8 augustus 2018 ‘Gemiddelde’ lonen en prijzen
Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt, dat de prijzen voor consumenten in juli 2,1% hoger waren dan in juli vorig jaar. Een stijging met meer dan 2% was sinds september 2013 niet meer voorgekomen. Belangrijke oorzaak is een huurstijging van 2,3 % en een stijging van de energieprijzen met gemiddeld 0,9%, beide per 1 juli. Consumentenprijzen wil zeggen: niet alle prijzen, maar alleen van goederen en diensten die door consumenten, huishoudens worden gekocht, niet bijvoorbeeld van de prijs van het ijzererts voor de hoogovens. Om tot een gemiddelde verhoging van deze prijzen te komen, gaat het CBS uit van een pakket aan goederen en diensten, dat ‘de gemiddelde Nederlander’ zou kopen. Dit pakket wijkt vaak nogal af van wat een huishouden van werkende mensen echt verbruikt. Vaak is de prijsstijging voor die producten hoger. Het CBS heeft verder uitgerekend, dat een gemiddeld huishouden waarvan ťťn persoon betaald werk heeft, in 2016 € 46.000 verdiende en een huishouden met twee verdieners gemiddeld € 60.000. Ook in die gemiddelden zullen velen zich niet herkennen. Het gemiddeld besteedbaar inkomen nam voor tweeverdienersgezinnen tussen 2011 en 2016 met 5% toe, terwijl het voor de eenverdienersgezinnen 2% lager was. Als oorzaken noemt het CBS een grotere arbeidsaftrek voor belastingen en een hogere combinatiekorting voor kinderen bij tweeverdieners. Het aantal tweeverdienershuishoudens neemt nog steeds toe. In 2016 waren er volgens het CBS 2,3 miljoen tegenover 610.000 eenverdienershuishoudens. Dat is bijna 4 tegen 1, terwijl die verhouding in 2006 nog 3 tegen 1 was. Dat gezinnen met ťťn inkomen vaak moeilijk meer rond kunnen komen, is een uiting van de verscherping van de uitbuiting.

7 augustus 2018 Klimaat: rekening naar de energieconcerns
De overgang naar duurzame energie maakt ook grote veranderingen nodig in het netwerk, dat de energie naar de bedrijven en de woonhuizen brengt. Drie grote netwerkbedrijven, Stedin, Enexis en Alliander, overheidsbedrijven, willen daarom toestemming van de regering om de leveringskosten die een aanzienlijk deel uitmaken van ieders energierekening extra te verhogen. Dat er grote investeringen gedaan moeten worden, is een feit. Maar de kosten hiervan moeten gedragen worden door de grote energiemaatschappijen die jarenlang gigantische winsten hebben gemaakt met fossiele brandstoffen en dat liefst nog zolang mogelijk doorzetten.

7 augustus 2018 Trump stelt sancties in tegen Iran
De Amerikaanse president zegde al eerder het nucleair akkoord met Iran op. Als consequentie daarvan worden dinsdagochtend 6 uur Nederlandse tijd economische sancties tegen Iran van kracht die handel drijven met en investeringen in het land zo goed als verbieden. De EU houdt wel vast aan het nucleair akkoord en stelt zich opvallend duidelijk tegen Trump op door een fonds te creŽren om Europese bedrijven juridisch en financieel te steunen die door de Amerikaanse sancties voor Iran in de problemen komen. Bedrijven moeten officieel zelfs toestemming vragen als ze zich wel aan de sancties willen houden. Dat neemt niet weg, dat verschillende Europese ondernemingen zoals de autoconcerns PSA (Frankrijk) en Mercedes (Duitsland) al laten weten van investeringen in Iran af te zien. Dit uit bezorgdheid over hun investeringen in de VS en leningen bij Amerikaanse banken enz. Het verschil tussen de VS en de EU betreft ook niet al of niet geloven, dat Iran aan een kernwapen werkt, maar tegengestelde economische en politieke belangen. In Iran vinden nog regelmatig grote betogingen plaats, zowel tegen de onderdrukking door de reactionaire ayatollahs als tegen de werkloosheid, armoede en prijsstijgingen. Trump hoopt dat de sancties de armoede nog groter maken en dat daarmee de positie van de ayatollahs ondermijnd wordt. Maar het Iraanse volk zal zichzelf moeten bevrijden, het heeft van het Amerikaans imperialisme ook niets te verwachten.

6 augustus 2018: 2 graden warmer kan van aarde al broeikas maken
In het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences schrijft een internationale groep van klimaatwetenschappers: Als de gemiddelde temperatuur op aarde 2 graden hoger wordt dan voor de industriŽle revolutie, dreigt er een omslag te ontstaan, die de mens niet meer kan controleren. Dan kunnen de nu bevroren toendra’s die veel methaan vasthouden dat juist vrijgeven, en kunnen de regenwouden en oceanen die nu veel CO2 opnemen, die juist gaan spuien enzovoorts, Dit kan er toe leiden dat de temperatuur op aarde met 4 tot 5 graden stijgt en hoger wordt dan ooit in de laatste 1,2 miljoen jaar, terwijl door het smelten van ijs de zeespiegel 10 tot 60 meter stijgt en grote delen van de aarde onleefbaar worden. En volgens de wetenschappers is het heel realistisch om met een stijging van 2 graden Celsius rekening te houden, zelfs als alle landen de op de klimaatconferentie in Parijs december 2015 gedane beloften nakomen. Om zo een catastrofe te vermijden moet de mensheid volgens hen radicaal anders omgaan met de aarde. Inderdaad, het kan nog, maar het huidige handelen van grote concerns en imperialistische landen bewijst dat het alleen zal lukken als de mensen een eind maken aan het staatsmonopoliekapitalisme dat de jacht op maximale winst als enige maatstaf heeft.

6 augustus 2018 Alle kernwapens de wereld uit!
Op 6 en 9 augustus herdenken vele tienduizenden Japanners officieel de kernaanvallen op Hiroshima en Nagasaki in 1945 aan het eind van de tweede wereldoorlog. Japan was militair al verslagen, maar de VS wilde voorkomen dat de Sovjet-Unie op Japans grondgebied zou oprukken. Na de kernaanvallen gaf Japan zich over aan de VS en kwam daarna omder Amerikaanse invloed. Honderdduizenden mensen kwamen door de bombardementen om, direct en door een pijnlijke dood in de weken erna en ook nog jaren later als gevolg van de radioactieve straling. Gebombardeerde gebieden konden lange tijd niet worden gebruikt. Bij de herdenkingen wordt steeds gezegd: dit nooit meer, schaf alle kernwapens af. Maar intussen hebben nog steeds minstens negen landen kernwapens: VS, Rusland, China, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, India, Pakistan, IsraŽl, Noord-Korea en werd er door het eerste en het laatste land pas nog mee gedreigd. De kernwapens zijn veel krachtiger dan die in 1945 in Japan zijn gebruikt. Intussen wordt o.a. in Duitsland gediscussieerd over een eigen kernwapen als het Amerika van Trump geen zekere bondgenoot meer is in de strijd voor zijn imperialistische belangen. De door de VS en Rusland afgesproken afbouw van het kernwapenarsenaal ligt zo goed als stil. Er wordt gewerkt aan kleinere, tactische kernwapens, die dood en verderf in kleinere hoeveelheden zouden zaaien. Die dreigen daarmee eerder gebruikt te worden. De Rode Morgen, lid van ICOR, strijdt voor een verbod op alle kernwapens, met hun gruwelijke gevolgen voor mens en natuur. Daarom moeten ook de Amerikaanse kernwapens weg uit de basis Volkel in Noord-Brabant.

4 augustus 2018 Terreur door Erdogan in Afrin
Amnesty International spreekt van een klimaat van terreur tegen de vooral Koerdische bevolking van Afrin in Noord-SyriŽ. Het Turkse leger is hier begin dit jaar binnengevallen in samenwerking met leden of oud-leden van reactionaire islamitische strijdgroepen, zoals Al Qaida en ISIS. De Koerdische zelfverdedigingseenheden hebben dapper verzet geboden, maar in maart besloten de directe oorlog te stoppen en op guerrilla-acties over te gaan om de bevolking zoveel mogelijk te sparen. Een paar honderdduizend bewoners van Afrin zijn toen naar Shehba gevlucht, waar ze in kampen zijn ondergebracht. Wat later zijn ook fanatiek islamitische rebellen uit Idlib met een vrijgeleide naar Afrin verplaatst, toen het leger van Assad Idlib met hulp van Rusland weer innam. Dit soort groepen oefent een openlijke terreur uit met geweld, arrestaties en verdwijningen tegen het deel van de bevolking dat er nog woont, zegt Amnesty na een onderzoek. Bezittingen van de bewoners worden in beslag genomen. Het onderzoek was overigens niet gemakkelijk, want de NGO kreeg geen toestemming van het Turkse leger om het gebied binnen te gaan en ondervroeg daarom veel mensen die er recent geweest waren. Turkije kreeg voor de bezetting van Afrin feitelijk groen licht van Rusland. De VS, die graag met de Koerden als effectieve strijdgroep tegen ISIS had samengewerkt, verzette zich niet werkelijk. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Blok (VVD) zei slechts dat ‘er wel wat veel doden vielen in Afrin.’

3 augustus 2018 Beveiligers zetten acties door
Sinds begin juli voeren beveiligers actie voor een fatsoenlijke loonsverhoging en menselijke werkroosters. De acties begonnen nadat de onderhandelingen voor de CAO Particuliere beveiliging en de CAO G4S Aviation Security (1200 beveiligers op Schiphol) vastliepen. De acties zijn nog bescheiden: precies volgens de regels werken en korte werkonderbrekingen. Maar Schiphol stapte al naar de rechter om zelfs dat op de luchthaven tot 30 september te laten verbieden. Gezien de grote vakantiedrukte konden die bescheiden acties immers toch wel eens pijn gaan doen. De rechter stelt echter dat de beveiligers op Schiphol tot 2 september 5 maal 15 minuten per dag het werk mogen onderbreken en daarna onbeperkt. Ook beveiligers bij ziekenhuizen zoals het UMC in Maastricht hebben al actie gevoerd.

2 augustus 2018 Rechter steunt union busting
Vliegmaatschappij Transavia weigert met de FNV te onderhandelen over een cao voor het cabinepersoneel. Hij wil dat alleen met de categoriale vakbond VNC doen, met als argument dat die de meeste leden heeft, maar waarschijnlijk omdat die meegaander is. De rechtbank in Haarlem geeft de Transavia-directie gelijk, met als excuus dat de FNV met 133 leden bij Transavia ‘een te klein deel van het personeel’ zou vertegenwoordigen. VNV heeft er een paar honderd leden.

1 augustus2018 PostNL: regering helpt de zwakken
Ook al halveert PostNL het aantal brievenbussen, hij mag volgend jaar de prijs van de postzegel en andere diensten met 14,2 % verhogen, laat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) weten. Het bedrijf had vorig jaar ‘maar’ € 148 miljoen netto winst, bijna een halvering van de winst van het jaar daarvoor als gevolg van de concurrentie. Dat postbezorgers, postbodes, sorteerders maar een schamele 2% verhoging krijgen, terwijl hun uurloon vaak maar net boven het minimum-uurloon uitkomt en ze vaak geen fulltime baan en een vast contract hebben – daar maakt de ACM zich niet druk over. Dat zullen de collega’s zelf moeten doen.

31 juli 2018 Pensioenleeftijd: de armoe eerlijk delen?
Een aantal wetenschappers komt met het voorstel dat mensen met een laag opleidingsniveau eerder met pensioen mogen dan mensen met een hoger opleidingsniveau. Argumenten zijn dat mensen met een lager opleidingsniveau meestal eerder beginnen met werken dan mensen met een hogere opleiding en dat de laatsten meestal een hogere leeftijd bereiken. Een ander voorstel voor verschil in pensioenleeftijd, o.a. van het FNV-bestuur, is mensen met een zwaar beroep eerder te laten gaan. Dat dit soort voorstellen gedaan worden is ook niet gek: iedereen kan zien, hoe veel ouderen het werken op een hogere leeftijd niet volhouden en hoe anderen, vaak al ver voor hun pensioenleeftijd, op straat zijn gekomen en nergens meer een baan vinden. Maar met voorstellen als bovengenoemde gaat het al snel over de eerlijkheid ervan tussen de verschillende werkers. Bekend is de discussie over ‘wat is een zwaar beroep?’ en als je mensen met een hogere opleiding later met pensioen laat gaan, omdat ze gemiddeld ouder worden, zou je dat dan ook niet met alle vrouwen moeten doen? Allemaal problemen die regering en ondernemers graag gebruiken om hun eigen plan door te zetten. Het probleem met deze voorstellen is, dat ze allemaal veronderstellen, dat er langer doorgewerkt moet worden, omdat het anders veel te duur wordt. De wetenschappers hadden uitgerekend, dat iemand met een lage opleiding nu eigenlijk met 62 jaar met pensioen zou moeten gaan om gemiddeld op dezelfde verhouding arbeidsjaren-pensioenjaren te komen als een hoogopgeleide. Maar dat zou te duur worden, vonden ze en daarom moesten die mensen voor nu maar met 66 jaar genoegen nemen. Intussen is de productiviteit zo sterk gestegen, dat gemakkelijk iedereen met 60 jaar met pensioen kan gaan, als de baten van die productiviteitsverhoging bij de werkende mensen terecht komen in plaats van in de zakken van de aandeelhouders. Dus: pensioenleeftijd verlagen naar 60 jaar voor iedereen!

30 juli 2018 Werkloosheid Rijnmond hoog
Het economisch bureau van de ING signaleert dat in de regio Rijnmond 5,5% van de beroepsbevolking geen baan heeft, terwijl het landelijk werkloosheidspercentage naar 3,7% is gedaald.

29 juli 2018 Lak aan gezondheid personeel
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bracht vorige maand een rapport uit (zie bericht 2 juni) over het gebruik van verf met het antiroestmiddel Chroom-6 in werkplaatsen van defensie Chroom-6 is een kankerverwekkende stof die echter jarenlang werd gebruikt zonder afdoende beschermingsmiddelen voor de militairen die de verf op vooral Amerikaanse F-16’s en tanks spoten, of de oude verf afbranden. RIVM schreef dat Defensie sinds 1973 wist dat het een gevaarlijke stof was.
Website Follow the money (FTM) is hier verder ingedoken en ontdekte dat defensie begin jaren 80 veel waarschuwingen van het personeel kreeg (gesteund door artsen) en dat het in 1990 een aanbod van de Amerikanen afwees voor een lening om speciale spuit- en zandstraalcabines op de militaire bases in Brunssum, Vriezenveen, Coevorden en Ter Apel te plaatsen. En tenslotte negeerde defensie jarenlang waarschuwingen van de Arbeidsinspectie en zelfs een proces-verbaal - blijkt uit interne stukken waarop FTM beslag heeft weten te leggen.

28 juli 2018 Russen tegen hogere pensioenleeftijd
In Moskou, Sint-Petersburg en een reeks andere steden demonstreren tienduizenden Russen tegen een wet die de pensioenleeftijd voor mannen verhoogt van 60 naar 65 jaar en voor vrouwen van 55 naar 63. Velen zeggen: dan krijg je je pensioen in je doodskist.
De gemiddelde leeftijd waarop mannen in Rusland overlijden is 67 jaar, voor vrouwen is het 77 jaar. Zulke grote demonstraties komen niet zoveel voor in Rusland, maar de woede is groot. Temeer omdat Poetin voor zijn verkiezing beloofd had de pensioenleeftijd ongemoeid te laten. Poetin heeft geprobeerd de volkswoede te ontlopen door de wet aan te kondigen aan het begin van het WK voetbal, maar dat lukte niet.

27 juli 2018 Staking vakbondsrechten Portugese havens
In Lissabon, Setķbal, Figueira da Foz en vijf andere havens leggen de collega’s het werk voor 24 uur neer. Het is een solidariteitsstaking met vooral de havenwerkers uit Leixűes en CaniÁal en andere leden van vakbond SEAL. SEAL, dat in de drie eerstgenoemde havens alle havenwerkers organiseert, heeft consequent gestreden tegen de flexibilsering van het havenwerk, die de regering onder druk van de EU en het IMF wilde doorduwen - meer dan een andere havenvakbond FNSTP. In havens waar SEAL sterk is werden veel verslechteringen tegengehouden. In havens waar dat niet het geval was, zoals Leixűes en CaniÁal, was dit moeilijker. Toen collega’s in deze havens lid werden van SEAL halveerde het havenbedrijf hun loon, maar bood ze een flinke bonus als ze er vanaf zouden zien. Collega’s die als kraanmachinist of straddlecarrierchauffeur werkten in Leixűes en CaniÁal kregen een bezem in de hand of moesten zware keien sjouwen, als ze hun lidmaatschap van SEAL niet opzegden. Deze aanval op vakbondsrechten kan niet worden geaccepteerd en daarom staken de bij SEAL aangesloten havenwerkers in acht havens een dag uit solidariteit.

26 juli 2018 DHL-Turkije moet vakbond erkennen
De Turkse dochter van het Duitse logistiek concern is CAO-onderhandelingen begonnen met vakbond TŁmtis. DHL heeft de vakbond heel lang niet willen erkennen, collega’s geÔntimideerd, een aantal zelfs ontslagen, omdat ze de vakbond propageerden. Er was veel druk nodig van de Internationale Transportwerkersfederatie, ook op het moederconcern (zie bericht 19 juni). In juni werd een internationale dag gehouden met solidariteitsacties bij DHL-bedrijven in een reeks van landen. Die internationale solidariteit heeft zeker geholpen een doorbraak te forceren.

25 juli 2018 Europese stakingen Ryanair
Bij de goedkope-vluchten-maatschappij staken de piloten uit Ierland twee dagen en het cabinepersoneel uit BelgiŽ, ItaliŽ, Portugal en Spanje een andere twee dagen. Vele honderden vluchten moeten worden gecanceld. Midden in de vakantietijd raakt dat het bedrijf hard. Jarenlange gesprekken en acties hebben eind vorig jaar wel tot een voorzichtige erkenning van vakbonden door Ryanair geleid, maar tot weinig of geen verbetering in de arbeidsvoorwaarden. Alleen in Duitsland (met Verdi) en in Groot-BrittanniŽ (met Unite) heeft het bedrijf nu een CAO afgesloten. Daarom hebben vakbonden uit een reeks van landen afgesproken (zie bericht 3 juli) samen te strijden voor het Ryan Crew Charter.
De maatschappij heeft jarenlang grote winsten gemaakt rond € 1,3 miljard per jaar, omdat het de goedkope tickets verhaalt op het personeel. Een groot deel van dat personeel is op flexibele basis aan het werk. Bij de piloten is ongeveer 75% zzp-er, bij het cabinepersoneel zijn veel uitzendkrachten. Belangrijk ‘verdienmodel’ voor Ryanair is dat zij zowel de werkers in vaste dienst als de flexibelen allemaal onder Iers arbeidsrecht laat vallen. Dit betekent dat degenen die niet in Ierland wonen niet verzekerd zijn voor werkloosheid en pensioen en geen recht op zwangerschapsverlof hebben, want volgens Iers recht moet je daarvoor in dat land wonen. Verder wordt het cabinepersoneel geprest tot en beoordeeld op het verkopen van zoveel mogelijk zaken tijdens de vlucht. Dat gaat ook ten koste van de veiligheid.
Ryanair gaat er zelf vanuit, dat het afsluiten van CAO’s met de vakbonden haar € 100 miljoen per jaar gaat kosten en probeert de collega’s bang te maken met dreigend klantenverlies.

24 juli 2018 Turgut Kaya erkend als politiek vluchteling
De vele acties, steunbetuigingen en handtekening hebben geholpen. De Turkse journalist en revolutionair Turgut Kaya, die van een Griekse rechtbank aan zijn Turkse beulen moest worden uitgeleverd (zie bericht 9 juli), is door de Griekse asielinstantie als politiek vluchteling erkend. Nu moet het uitleveringsbevel van de rechtbank worden ingetrokken.

23 juli 2018 Rechter wimpelt Deliveroo-zaak af
Gesteund door onder andere de FNV had Sytze Ferwerda een rechtszaak aangespannen tegen koeriersbedrijf Deliveroo, waarvoor hij werkzaam was als maaltijdbezorger. Dat zei hem en zijn collega’s per 1 februari jl. ontslag aan. Als ze het werk wilden blijven doen zou dat voortaan als zzp’er moeten zijn. Dat zou onder andere betekenen: niet meer verzekerd voor werkloosheid, arbeidsongeschiktheid en pensioen, terwijl het werk hetzelfde bleef. Volgens Ferwerda, de FNV en vrijwel iedereen een zaak van schijnzelfstandigheid, maar niet voor een rechter in Amsterdam: ‘Ferwerda mocht toch ook voor andere bedrijven werken en zelf bepalen wanneer hij wilde werken. En anders moesten ze de wet maar veranderen.’

22 juli 2018 Werkonderbrekingen Schiphol
De nachtploeg en de ochtendploeg van de vrachtafhandelaar Menzies Cargo leggen elke twee uur het werk neer, de volgende gevolgd door de dag- en de avondploeg. Het ultimatum van de FNV was afgelopen. Het werk is zwaar en vaak gestrest, maar de lonen zijn laag. Sinds 2016 hebben de collega’s alleen prijscompensatie ontvangen. Daarom eisen ze nu een loonsverhoging van 3,5% naast de prijscompensatie. Het bedrijf wil echter niet meer betalen dan twee eenmalige uitkeringen van € 300 bruto in een CAO van 3,5 jaar. De vakbond wijt de lage lonen aan de harde concurrentie op Schiphol. Daarom wil ze ook een sector-CAO sluiten, maar bij onderhandelen daarover zijn de afhandelingsbedrijven weggelopen.

21 juli 2018 Week van stakingen grootmetaal
De week startte met een 24-uursstaking bij DAF in Eindhoven, voordat het bedrijf dicht gaat voor een vakantiesluiting. De woensdag wordt er 24 uur gestaakt bij een andere vrachtwagenfabrikant, Scania, zowel in Zwolle als in Meppel.
Op de donderdag is het de beurt aan alle productielocaties van Fokker: Papendrecht, Woensdrecht, Hoogeveen en Amsterdam. Ook in Delfzijl wordt die dag gestaakt, bij Stork en bij scheepswerf Niestern Sander. De stakers brengen een bezoek aan het kantoor van ondernemersverbond FME-Noord en onderstrepen daar vooral de eis van een generatiepact, dat ouderen de kans biedt het zware werk eerder af te bouwen en jongeren een vaste baan. Daarnaast zijn de looneis van 3,5 – FME biedt 2,5% - en vaste banen inzet van de staking.
Op d vrijdag staken de collega’s bij Hyster-Yale, Lincoln Smitweld en Royal Smit Transformers in Nijmegen en bij De Boer en Langenpak in het naburige Wijchen. Zij hebben al een paar keer eerder het werk 24 uur neergelegd.
Op de vrijdag en de zaterdag gaan ook de 24-uursstakingen bij VDL Nedcar in Born door. De directie, die bang is een claim van klant BMW te krijgen als de auto’s niet op tijd klaar zijn, heeft geprobeerd de staking te voorkomen. Behalve intimidatie bood ze ook 50% extra loon aan voor wie toch kwam werken. Dat stootte op zoveel verontwaardiging dat ze dit bod snel introk.

21 juli 2018 Mensen geprest terug te gaan Fukushima
Ruim zeven jaar geleden kregen drie van de zes kernreactoren in de Japanse stad Fukushima een meltdown, als gevolg van een aardbeving met tsunami. Een gebied van enige tientallen kilometers werd geŽvacueerd wegens de sterke radioactieve straling. Nog steeds liggen er radioactieve staven, die met grote omzichtigheid uit het complex gehaald worden, een soort bloedlink Mikado dat jaren zal duren. De duizenden bij het opruimen ingezette werkers worden dagelijks aan straling en radioactief besmet water blootgesteld. De kosten van deze gigantische operatie worden voor een groot deel op de bevolking afgewenteld. Intussen prest de Japanse regering de 200.000 indertijd geŽvacueerde mensen terugkeren naar hun huizen - onder andere door de uitkeringen die ze kregen in te trekken. Zij beweert dat het gebied en de gebouwen nu van de radioactieve besmetting ontdaan zijn en dat het daar veilig is en heeft ook het strand weer voor toeristen open gesteld. Intussen blijkt uit metingen van Greenpeace dat in het gebied gemiddeld 37 millisievert radioactieve straling met uitschieters van 101 gemeten wordt, terwijl de veilige grens 1 millisievert is. Ook krijgen opvallend veel kinderen schildklierkanker. Dat wil de regering verbergen. Ze heeft indertijd alle kerncentrales in het land stil moeten leggen, maar probeert die tegen het verzet van het volk in weer op te starten. Sluiting van alle kerncentrales, ook in Nederland, is de enige logische eis.

20 juli 2018 FNV Jong tegen loondiefstal
Groepen jonge leden van vakbond FNV gaan met flyers en chocolademunten filialen van de grote supermarkten af. Die ‘vergeten’ namelijk op grote schaal – zie bericht 30 juni -het loon van de jonge collega’s te verhogen als ze meer gaan doen dan alleen vakken vullen. Dat is in strijd met de CAO en kan een jongere zo een euro per uur schelen.
Enkele tientallen jonge vakbondsleden houden een manifestatie voor het hoofdkantoor van Ahold in Zaandam. Het mobiliseren van de collega’s om het loon dat hen volgens de CAO toekomt op te eisen, is niet zo gemakkelijk: ze zijn vaak jong en worden vaak door chefs geÔntimideerd. De actievoerders zijn echter niet van plan op te geven.

20 juli 2018 NL en Turkije weer diplomaten
Eerder verklaarde de Turkse president Erdogan de noodtoestand voor beŽindigd, die na de mislukte couppoging twee jaar geleden was ingesteld en veel democratische rechten opschortte. Kort hiervoor ontsloeg hij duizenden mensen in overheidsdienst en op scholen, die een gevaar voor de staat zouden zijn (lees mogelijke tegenstanders van zijn regime). In de tussentijd zijn veel van die beperkingen in andere wetten opgenomen en Erdogan heeft na zijn verkiezing tot president zelfs bevoegdheden om het parlement bij een aantal belangrijke beslissingen te passeren.
Tienduizenden politieke gevangenen telt Turkije. De Nederlandse regering en Erdogan vinden dit blijkbaar een goed moment om de diplomatieke betrekkingen tussen de twee landen te herstellen. De verbreking ervan volgde na de ophef over de weigering van de Nederlandse regering om ministers van Erdogan toe te staan hier een propagandatoespraak te houden voor het referendum over meer macht voor de president, met een rel bij het Turkse consulaat in Rotterdam. Een ophef die VVD-premier Rutte vlak voor de toen aanstaande verkiezingen niet slecht uitkwam, gezien de concurrentie met Wilders. Intussen ging de samenwerking met Turkije (zoals met de vluchtelingendeal) gewoon door. Nederlandse bedrijven die zaken doen in en met Turkije zijn tevreden met het herstel van de officiŽle betrekkingen, omdat het zo makkelijker werkt.

19 juli 2018 ‘UWV gelooft ondernemers te snel’
Als een bedrijf ontslag aanvraagt voor een personeelslid wegens bedrijfseconomische redenen controleert de UWV niet voldoende of alles klopt wat het bedrijf beweert. Deze kritiek komt van de Inspectiedienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid, ook een overheidsinstantie. Bovendien houdt de UWV niet bij of een bedrijf, dat iemand om die reden ontslaat, niet binnen een half jaar een ander aanneemt in een soortgelijke functie Dan zou die functie namelijk aan de ontslagen werker aangeboden moeten worden. Dit is te meer belangrijk omdat bedrijven regelmatig vaste werkers ontslaan om die door flexibele en goedkopere werkers te vervangen. De UWV wijst de kritiek af en wordt gesteund door minister Koolmees (D66), die vindt dat de UWV alleen maar op de procedure hoeft te letten. De mensen die ontslagen worden moeten er volgens Koolmees zelf maar op letten of de feiten kloppen.

19 juli 2018 Racistische wet IsraŽl
Met 62 tegen 55 stemmen neemt het IsraŽlische parlement donderdag een wet aan die IsraŽl betitelt als een Joodse natiestaat, met heel Jeruzalem als hoofdstad. De wet beschrijft de staat IsraŽl als: “de nationale staat van het Joodse volk, dat daar zijn natuurlijke, culturele, religieuze en historische rechten uitoefent.” Verder staat erin: “Het recht op zelfbeschikking binnen de Joodse staat is uitsluitend gereserveerd voor het Joodse volk.”
Terwijl bijna 20% van de inwoners Arabisch is en die taal spreekt, wordt Hebreeuws de officiŽle taal. Gevolg zal zijn dat Arabische inwoners nog meer tot tweederangsburgers worden gemaakt. In de oorspronkelijke versie van de wet stond expliciet dat het bevorderen van uitsluitend joodse gemeenschappen zou worden gestimuleerd. Na kritiek in binnen- en buitenland is dit nu wat vager omschreven.
Deze racistische wet wordt door de Palestijnen - maar ook door een groot deel van de joodse bewoners van IsraŽl - verworpen.

18 juli 2018 Blok en zijn corpsballentaal
De uitlatingen van de VVD-minister dat ‘het genetisch bepaald is dat verschillende groepen mensen niet met elkaar kunnen opschieten en dat daarom multi-etnische en multiculturele samenlevingen niet vreedzaam zijn’ doet terugdenken aan het apartheidsregime in Zuid-Afrika, Toen waren er ook zogenaamd verlichte blanken, die zeiden dat ze de zwarten niet als minderwaardig beschouwden, maar als ‘anders’ en dat die daarom beter in hun eigen Bantoestan konden leven. Dit ‘recht’ hadden ze overigens alleen en zolang hun arbeidskracht niet nodig was voor de economie in het grootste en rijkste deel van Zuid-Afrika – door de witten aan zichzelf toebedacht.
Zelfs leden van zijn eigen partij vallen over Blok heen, want dit zijn geen handige uitspraken voor een minister van Buitenlandse Zaken van een land dat over de hele wereld economische belangen heeft. Maar door de onbedoelde onthulling wordt wel duidelijk welke weinig frisse ideeŽn er blijkbaar tot hoog in de VVD leven.

17 juli 2018 Protest tegen risicoproflering
Het blijkt dat onder verantwoordelijkheid van het ministerie van Sociale Zaken sinds 2008 een ‘Systeem Risico Indicatie’ (SyRI) bestaat, dat allerlei gegevens die van de inwoners bij overheidsdatabanken bekend zijn bundelt en met elkaar verbindt. Met een geheim algoritme wordt dan vastgesteld of iemand al of niet een risico vormt om fraude te plegen bij werk, sociale zekerheid en belastingen.
Het wordt vooral gebruikt bij uitkeringsgerechtigden. Mensen worden niet over het systeem geÔnformeerd en horen dus ook niet of ze als risico worden aangemerkt en kunnen zich daarom ook niet verdedigen. Intussen neemt het aantal persoonlijke gegevens dat wordt gekoppeld toe. Vakbond FNV heeft zich aangesloten bij de stichtingen Privacy First en Platform Bescherming Burgerrechten, die een rechtszaak tegen de staat der Nederlanden aanspannen om grenzen af te dwingen aan deze praktijken. Vicevoorzitter Jong van de FNV: ‘Dit systeem laat zien, dat de overheid bij voorbaat iedereen wantrouwt’.

19 juli 2018 Collega’s Nedcar zwichten niet voor intimidatie
Op donderdag 19 juli leggen meer dan 2100 collega’s bij VDL Nedcar in het Limburgse Born het werk neer. De productie in de autofabriek ligt voor 48 uur stil. De directie van VDL Nedcar in het Limburgse Born schreef in een brief aan het personeel dat hun staking ‘de relatie met BMW’ op het spel zou zetten. Ook is ieder in een persoonlijk gesprek € 150 of € 200 aangeboden als hij of zij niet mee zou doen aan de staking. Maar de collega’s hebben hun rug recht gehouden. Ze zijn niet gezwicht voor deze chantage.
Ze staken voor een betere CAO in de grootmetaal die geldt voor 150.000 arbeiders.
Bij DAF Eindhoven is voor de vierde keer in korte tijd gestaakt. Steeds deden rond 1000 mannen en vrouwen mee aan de staking. Het management wilde via overuren de geleden schade inhalen maar de collega’s weigerden overwerk. Ook bij veel andere grote bedrijven in de grootmetaal is ťťn of meerdere dagen gestaakt: Damen Shipyards in Gorinchem, Heerema in Zwijndrecht, ASML en VDL-bedrijven in Eindhoven, Scania in Zwolle, Wšrtsilš in Meppel, de aluminiumsmelterij DAMCO in Delfzijl en vele andere, kleinere bedrijven.
Het gaat om de volgende CAO-eisen:
• 3,5% loonsverhoging per jaar, De bazen bieden 1,4 procent voor 2018 en voor drie jaar gemiddeld 2,5 procent.
• Afschaffen van het minimum jeugdloon voor jongeren die hetzelfde presteren als de ouderen.
• Meer zeggenschap over eigen tijd en eigen leven.
• Voor inhuurkrachten een vaste baan na negen maanden en hetzelfde loon als voor vaste krachten.
• Een ouderenregeling: 80 procent werken, maar 100 procent loon en 100 procent pensioenbijdrage en daarvoor terug banen voor jongeren.

17 juli 2018 Bijstandsgerechtigden crimineel
De gemeente Nissewaard (omvat Spijkenisse en een aantal omliggende dorpen) heeft vier jaar lang mensen met een bijstandsuitkering gedwongen om hun vingerafdrukken af te geven. Daarmee werd onder andere gecontroleerd of zij wel de hen opgelegde ‘tegenprestatie’ (dwangarbeid) leverden. Na protesten is de gemeente hiermee gestopt.

17 juli 2018 Minder investeringen duurzame energie
Volgens het Internationaal Energie Agentschap is in 2017 een kleine $ 300 miljard geÔnvesteerd in het ontwikkelen van duurzame energie - dat is een daling met 7% ten opzichte van 2016. Die 300 miljard dollar is minder dan een zesde van het totale bedrag dat vorig jaar in – hoofdzakelijk klimaatschadelijke - energieopwekking werd geÔnvesteerd.

16 juli 2018 Amazon-werkers staken internationaal
Vandaag is het ‘Primeday’ bij de grote Amerikaanse internet verzendhandel Amazon - een dag van uitverkoopaanbiedingen waarop het razend druk is. Maar dit jaar wordt er gestaakt door werkers in de magazijnen van Amazon in de VS, in Duitsland, Spanje Frankrijk, Engeland, ItaliŽ en Polen.
Amazon - eigendom van Jeff Bezos, de rijkste man ter wereld - is berucht om hoe het personeel in de magazijnen wordt behandeld. Zeer veel losse contracten, lage lonen, grote werkdruk en intimidatie, weigeren om vakbonden te erkennen en CAO’s af te sluiten. In Duitsland heeft vakbond Verdi in de loop der jaren verschillende stakingsacties georganiseerd om Amazon tot een CAO te dwingen. In Spanje wordt al vanaf een week eerder gestaakt. Hier voerde Amazon eenzijdig zijn eigen arbeidsvoorwaardenregeling in, toen de CAO afliep.

15 juli 2018 Marokkanen met tienduizenden solidair
Marokkanen laten zich niet intimideren door de draconische gevangenisstraffen (tot 20 jaar) die leiders en activisten van het verzet in de RIF vorige maand kregen opgelegd. Tienduizenden mensen demonstreren in de Marokkaanse hoofdstad Rabat en eisen onmiddellijke vrijlating. En natuurlijk banen, onderwijs- , sociale- en gezondheidsvoorzieningen. En stoppen met de repressie. Een deel van de betogers heeft twaalf uur in de bus moeten zitten om aan de demonstratie mee te kunnen doen.

15 juli 2018 Massale demonstraties in Irak
Sinds ongeveer een week gaat de bevolking in het zuiden van Irak massaal de straat op. De acties begonnen in Basra - de tweede stad van Irak en centrum van het belangrijke oliewinningsgebied. Daar wordt veel winst gemaakt, maar de bevolking wordt geconfronteerd met hoge werkloosheid en slechte stroom- en watervoorziening. De regering wijt de problemen vooral aan de burgeroorlog met IS in de afgelopen jaren, maar de problemen bestaan sinds de Amerikaanse invasie in 2003 het land in een situatie van permanente oorlog stortte.
Bij de acties worden autobanden in brand gestoken, gebouwen van de regering en de regeringspartijen aangevallen. De mensen proberen ook de olievelden binnen te dringen. Daar is echter de sterkste macht van politie en veiligheidsdiensten geconcentreerd. De politie treedt op met traangas en wapenstok tegen de betogers en schiet in de lucht als waarschuwing. Premier Al-Abadi heeft de politie opdracht gegeven niet met echte kogels op ongewapenden demonstranten te schieten - om de volkswoede niet groter te maken. Toch zijn er naast vele gewonden ook een aantal doden gevallen.
Toen de regering merkte dat ook een grote demonstratie in de hoofdstad Bagdad werd voorbereid heeft ze internet afgesloten. Bij de demonstraties wordt ook geageerd tegen buurland Iran, dat nauwe banden onderhoud met de Iraakse regering. Een deel van de water- en elektriciteitsvoorziening van Zuid-Irak is afhankelijk van Iraanse bronnen.

14 juli 2018 Kritiek op CAO Streekvervoer
In een brief uiten 45 kaderleden van vakbond FNV scherpe kritiek op het onderhandelingsresultaat van de CAO Streekvervoer, dat begin deze maand tot stand kwam. De kritiek betreft vooral de afspraken over extra pauzes om de werkdruk van de chauffeurs te verlichten. Die vinden ze zo vaag, dat de bedrijven die gemakkelijk kunnen omzeilen. De kaderleden verwijten het vakbondsbestuur dit akkoord te hebben afgesloten zonder met de kaderleden te overleggen en de leden niet serieus te nemen. Zij eisen het opstappen van bestuurster openbaar vervoer Verhoef en van CAO-coŲrdinator FNV Boufangacha.

14 juli 2018 Geen loonmatiging voor de top
De inkomens van de toplieden van 111 grote Nederlandse bedrijven en instellingen zijn vorig jaar met gemiddeld 4,2% gegroeid, meldt de Volkskrant op basis van zijn jaarlijks onderzoek. Gemiddeld ontvangen deze toplui € 789.000 per jaar. Hierbij worden basissalaris, bonussen en andere emolumenten (zoals aandelenpakketten en pensioenbijdragen) opgeteld. De best betaalden waren vorig jaar opnieuw topvrouw McKinstry van WoltersKluwer met € 14,5 miljoen en Polman van Unilever met € 11,7 miljoen.
Daarentegen stegen de gemiddelde loonkosten per werkende afgelopen jaar met 2,8%. Wordt bij de lonen van de werkers steeds gehamerd op beperking van de kosten, als het om de beloning van de topman gaat adviseren bijna alle commissarissen een riante stijging. Gemiddeld verdienen de topmannen en vrouwen bijna 25 maal zoveel als de gemiddelde werker in hun bedrijven. Vorig jaar was dat 24 maal zoveel. Per bedrijf is het grootste verschil in salaris te vinden bij Unilever, dat nogal wat fabrieken in lage-lonen-landen heeft. Polman kreeg 287 maal zoveel als de gemiddelde werker bij het concern.

13 juli 2018 Politie tasert demente man
In een Rotterdams verpleeghuis heeft de politie met een stroomstootwapen een demente man uitgeschakeld. De man was agressief volgens het verpleeghuis, niet voor rede vatbaar en had ‘iets scherps’ in zijn handen waarmee hij een ruit bewerkte. De verzorging kon de man niet onder controle krijgen en belde toen maar de politie. Dit soort situaties komt in verpleeghuizen meer voor. Is er door de bezuinigingen te weinig onvoldoende (opgeleid) personeel?
Hoofdcommissaris Paauw maakt excuses. De agenten zouden niet weten dat het wettelijk verboden is om tasers in verpleeghuizen te gebruiken. Amnesty International waarschuwt al jaren tegen het gebruik van tasers, omdat het wapen in de VS al honderden doden heeft gekost. De fabrikant zelf waarschuwt tegen gebruik op verwarde personen. Rotterdam kreeg het wapen ‘op proef’. Met de belofte dat er voorzichtig mee omgegaan zou worden – ‘alleen gebruikt om de inzet van zwaardere middelen als vuurwapens te vermijden’.
Een jaar geleden kwam echter aan het licht dat de taser in Rotterdam bijvoorbeeld ook tegen een inbreker was ingezet. En in de drie proefregio’s wordt evenveel naar het vuurwapen gegrepen als hiervoor.

12 juli 2018 Twee soorten loonkostensubsidie
Ze verpakt het mooi, VVD-staatssecretaris Van Ark. In een beleidsplan voor de Wajong zegt ze ervoor te willen zorgen dat Wajongers die gaan werken of studeren erop vooruitgaan. Wie verder leest, ziet dat ze tegelijk de loonkostensubsidies voor deze van jongsaf gehandicapten afschaft. Als zij voortaan gaan werken en niet productief genoeg zijn voor het wettelijk minimumloon (WML), zouden zij met een lager loon genoegen moeten nemen. De loonkostensubsidie die zorgt dat ze nu minstens het WML verdienen zou worden afgeschaft en de gehandicapte zou aan de gemeente een aanvulling tot bijstandsniveau moeten vragen, als hij of zij tenminste geen werkende partner heeft. Een duidelijk blijk dat de regering deze aanval op het wettelijk minimumloon van iedereen met een arbeidshandicap toch wil doorzetten. Ondanks alle kritiek en bezorgde woorden zelfs van coalitie-kamerleden. Vakbond FNV verzet zich hiertegen en wijst ook op een loonsubsidie die wel afgeschaft moet worden. Er bestaat namelijk nog steeds een premie voor bedrijven die mensen zonder handicap in dienst hebben, maar die maar net boven het minimumloon betalen. Zogenaamd om die mensen aan het werk te helpen, maar voor veel bedrijven reden hun loon vooral niet te verhogen, want dan zouden ze ook die premie mislopen. Vooral werkers in kledingwinkels als Primark en bij callcenters zijn hier slachtoffer van.

11 juli 2018 NAVO-top - oorlog en handel
Jarenlang is geprobeerd de mensen wijs te maken dat de NAVO was opgericht om democratie en mensenrechten te beschermen. Vooral dankzij de ‘duidelijke taal’ van de Amerikaanse president Trump wordt duidelijk dat de NAVO - net als in 1949 - bedoeld is als militair apparaat ter verdediging van de imperialistische belangen van haar leden.
Die belangen lopen nu 70 jaar later steeds verder uiteen. Met afwisselend scheldkanonnades (koud water) en vleierijen (warm water) vecht Trump voor het belang van het Amerikaans imperialisme: de Europese staten moeten veel meer aan de militaire kosten gaan betalen. En ze moeten voor hun militaire steun de Amerikanen in handel terugbetalen. ‘Duitsland wordt volledig door Rusland gecontroleerd’ betekent: de VS willen hun (duurdere) vloeibaar gemaakte gas LNG verkopen.
De Europese regeringsleiders herhalen hun belofte dat ze meer geld aan defensie zullen gaan besteden, maar denken daarbij vooral aan de belangen van hun eigen monopolies. Een Europees leger is voor veel landen een stap te ver, maar er zijn verschillende initiatieven genomen voor meer Europese militaire samenwerking, zoals PESCO - een nauwere militaire samenwerking tussen 25 van de 28 EU-landen. De Nederlandse regering zegt aanjager te zijn van de ‘militaire snelweg’: het aanpassen van wetten en infrastructuur om militaire voertuigen en bewapening zo snel mogelijk door Europa te kunnen verplaatsen.
Over democratie en mensenrechten is op de NAVO-top niet gesproken.

10 juli 2018 Postcollega’s in actie
De collega’s in het sorteercentrum van PostNL in Den Bosch leggen het werk neer van half acht tot negen uur. Niet alleen sorteerders, ook postbodes en postbezorgers verzamelen zich in een protestmanifestatie. Het gevolg is een flinke verstoring van de postbezorging. De directie van PostNL wil de combibundel invoeren, hoewel het verzet hiertegen onder de collega’s groot is.
De combi-bundel houdt in dat de postbezorger of postbode een deel van het sorteerwerk moet doen terwijl hij of zij de ronde loopt - op straat dus. De directie had speciale vesten laten maken om grote en kleine bundels in te doen, maar die zijn zo zwaar dat ze niet meer verplicht gesteld worden. Het overdoen van het sorteerwerk aan de postbezorgers zou het verlies van 500 parttime arbeidsplaatsen van sorteerders betekenen. – PostNL heeft vrijwel geen fulltimers meer in de productie. De bezorgers zouden het drukker krijgen en voor zover ze daarvoor meer betaalde tijd zouden krijgen, is dat voor PostNL altijd goedkoper omdat postbezorgers met net iets meer dan het minimumloon krijgen. Verder wordt het bezorgen fysiek zwaarder, terwijl sorteren tijdens het lopen, laat staan fietsen tot ongelukken kan leiden. De actie in Den Bosch is het begin, na het verlopen van het ultimatum van vakbond FNV.

9 juli 2018 Geen vakantie aan het actiefront
Collega’s in een hele rij sectoren gaan in actie voor hun cao, met een grote overeenkomst in hun eisen. Dat biedt mogelijkheden om elkaars strijd te versterken.
De stakingen in de grootmetaal voor een loonsverhoging van 3,5%, vaste banen voor jongeren en op tijd afbouwen voor de ouderen, gaan door. Vrijdag en maandag wordt voor de 5de en 6de dag bij DAF in Eindhoven gestaakt. In Delfzijl gaat aluminiumsmelterij DAMCO (vroeger Aldel) plat, behalve het deel van de productie dat moeilijk gestopt kan worden.
Beveiligers van 4GS Aviation Security houden op Schiphol een uur lang stiptheidsacties bij de personen- en bagagecontrole. Voor een reeks van andere beveiligingsbedrijven staan ook acties op touw voor een landelijke CAO. Voor beide CAO’s liep het vakbondsultimatum op 30 juni af. De eisen zijn een loonsverhoging van 3,5 respectievelijk 3% dit jaar en serieuze maatregelen tegen de grote werkdruk, zoals een geleidelijke vermindering van de werkweek naar 34 uur. De bedrijven willen dit jaar helemaal geen loonsverhoging betalen en bieden voor de jaren erna niet meer dan twee of 2,5%, die dan gedeeltelijk uit eigen zak zou moeten komen door gelijktijdige verslechteringen. De vakbond wil inzetten op een algemeen verbindend verklaarde CAO voor de hele sector.
Na het verstrijken van het ultimatum van de vakbonden begonnen vorige week donderdag de acties voor de CAO van de academische ziekenhuizen, met een korte werkonderbreking en manifestatie van 450 verpleegsters en andere werkers van het universitair ziekenhuis Groningen. De collega’s van het academisch ziekenhuis in Leiden (LUMC) nemen de fakkel over met stiptheidsacties gedurende de hele dag. De regels worden precies gevolgd, alle pauzes opgenomen en niet overgewerkt. Naast een flinke loonsverhoging is het terugdringen van de werkdruk een belangrijke eis. Ook door een groot personeelstekort moet er veel overgewerkt worden, dus moeten er nieuwe collega’s bijkomen.
Tenzij er voor die tijd een CAO wordt afgesproken blijven de collega’s van het LUMC tot 15 augustus stipt volgens deze regels werken. De dag erop gaan de collega’s van het universitair ziekenhuis van Utrecht hetzelfde doen (tot 25 juli) en de andere universitaire medische centra zullen zich later daar ook bij aansluiten. In het ziekenhuis in Maastricht wordt het werk korte tijd onderbroken voor een manifestatie.
Bij verf- en chemieconcern AKZO Nobel voeren de collega’s actie voor drie belangrijke kwesties:
• Een tweejarige CAO met onder andere een loonsverhoging van 3,5% per jaar en € 2500 eenmalig.
• Een werkgarantie van vijf jaar voor de collega’s uit de concerntak speciale chemie, die AKZO verkoopt.
• Bijstorten door het bedrijf van € 400 miljoen in het pensioenfonds om te voorkomen dat de pensioenafspraken niet meer nagekomen kunnen worden.
Op 10 juli wordt 24 uur gestaakt bij de AKZO-bedrijven in Sassenheim en Wapenveld. De volgende dag nemen de collega’s in Hengelo het over.

9 juli 2018 Tegen uitlevering Turgut Kaya
Zoals gemeld in het bericht van 28 juni heeft een Griekse rechtbank toestemming gegeven om de Turkse revolutionair Turgut Kaya uit te leveren aan het dictatoriale bewind van Erdogan in Turkije. De Griekse regering heeft nog steeds niet gezegd of zij dit vonnis zal negeren of Kaya aan zijn beulen zal overleveren. Hiertegen zijn tal van acties gevoerd - in Griekenland en voor ambassades en consulaten van dit land elders.
De uitlevering deze week van de Koerdische vrijheidsstrijdster Gulizar Tasdemir aan Turkije door Noorwegen laat zien dat ook zogenaamd progressieve regeringen tot zulke daden in staat zijn. Daarom met des te meer reden de oproep om een petitie te tekenen tegen uitlevering van Turgut Kaya.

7 juli 2018 Tienduizenden tegen Duitse politiewet
In DŁsseldorf gaan minstens 20.000 mensen de straat op tegen de grove aanval op democratische rechten in een nieuwe politiewet, die de deelstaatregering van Noord-Rijn Westfalen (NRW) wil invoeren. De deelnemers aan de demonstratie in DŁsseldorf vormen een rijk geschakeerd gezelschap: voetbalsupporters, vakbondsactivisten, milieuactivisten, migranten, leden van linkse en revolutionaire partijen.
Met een beroep op ‘dreigende (terrorisme) gevaren’ zou de politie met deze wet de mogelijkheid krijgen om mensen preventief te arresteren zonder dat ze van een concrete misdaad beschuldigd worden.
Alleen omdat zij in de hoofden van de autoriteiten mogelijk een gevaar zouden kunnen vormen zouden zo stakende arbeiders, milieuactivisten en politieke activisten preventief opgesloten kunnen worden, een enkelband omgelegd kunnen krijgen of verboden worden op bepaalde plaatsen te komen of met bepaalde mensen contact op te nemen. En de politie zou hun huis mogen doorzoeken, inbreken in hun computer, telefoon enzovoorts dit alles voordat er een rechter aan te pas gekomen is. Een dergelijke wet is in de deelstaat Beieren ingevoerd - met veel protesten, zoals een demonstratie van 65.000 mensen in het als conservatief bekend staande Beieren. Minister Seehofer (CSU) streeft er naar dat alle deelstaten het voorbeeld van Beieren volgen. Eerdere acties en demonstraties hebben er toe geleid, dat de deelstaatregering van NRW haar plan om de wet er voor de zomer door te jagen moest laten varen ‘voor enkele aanpassingen’.
De MLPD (lid van ICOR) beschouwt de wet als onderdeel van de verrechtsing in Duitsland en veel andere landen. De bezittende klasse ziet dat steeds meer mensen in verzet komen tegen armoede, onzekere banen, bezuinigingen op zorg en onderwijs, milieuvernietiging, oorlogen en de schandalige omgang met migranten. Daarom blaast zij harder van rechts en zoekt zij meer repressiemogelijkheden om het verzet eronder te houden. Een reden voor alle democratische, progressieve en revolutionaire krachten om zich aaneen te sluiten in de strijd tegen de verrechtsing. De MLPD zet zich daar voor in en ziet het “Internationalistisches BŁndnis’ waarin zij samenwerkt met tientallen migranten en andere progressieve organisaties als een belangrijke stap.
De MLPD staat zelf duidelijk in het vizier van het repressieapparaat. Zo moest anderhalve maand geleden (en zonder nieuwe politiewet) een rechter ingeschakeld worden om te voorkomen dat de politie een muziekfestival met progressieve bands zou verhinderen, dat mede door de jongerenorganisatie ‘Rebell’ van de MLPD is georganiseerd.
Actueel is een poging van het gemeentebestuur van Gelsenkirchen om het organiseren van bijeenkomsten in de hoofdvestiging van de MLPD te verbieden – met als argument bouwtechnische bezwaren.

7 juli 2018 Knoeien met uitlaatgassen
In de VW-fabrieken in het Duitse Wolfsburg wordt tot september verplicht overgewerkt. Aan een aantal mensen is gevraagd hun geplande vakantie te verschuiven. De reden: vanaf 1 september moeten personenauto’s in Duitsland aan de zogenaamde WLTP-toelatingseisen voldoen. Dat houdt in dat zij dan 10% minder CO2 mogen uitstoten dan volgens de tot 1 september geldende NEFZ2-procedure. VW wist dat ruim op tijd, maar dacht wel uitstel te zullen krijgen. Dit durfde de regering echter niet aan door de grote verontwaardiging over het geknoei met de giftige uitstoot van dieselauto’s. Daarom worden nu de arbeiders geprest om vůůr 1 september 60.000 auto’s extra te produceren. Overigens wordt de WLTP-test ook op een lopende band gehouden, niet op de weg. Als de wagens normaal op de weg rijden, stoten ze 30 tot 40% meer CO2 uit dan bij de lopende-band-procedures.
De door de regering met de autoconcerns afgesproken regeling voor terugdringen van de broeikasgasuitstoot beoordeelt een concern op de gemiddelde uitstoot van zijn modellen - zijn ‘vloot’. Door de wat strengere WLTP-procedure zouden de concerns dus eerder aan de norm komen. Om dat tegen te gaan mogen zij de met de WLTP-procedure verkregen uitstootwaarden met behulp van een speciaal computerprogramma zo omrekenen naar NEFZ2-waarden dat zij met hun vloot 15 tot 20% meer broeikasgas mogen uitstoten dan vůůr 1 september! De voor 2021 vastgestelde maximumwaarde van 95 gram CO2 per kilometer (op de lopende band) zou dan daadwerkelijk 119 gram CO2 worden.

6 juli 2018 Koerdische vrijheidsstrijdster uitgeleverd
Noorwegen, dat de naam heeft voorop te lopen met burgerlijk-democratische rechten, heeft deze week de Koerdische vrijheidsstrijdster Gulizar Tasdemir uitgeleverd een het fascistische bewind van president Erdogan in Turkije. Tasdemir is tientallen jaren actief in de Koerdische vrijheidsstrijd - recent ook in de strijd tegen ISIS in Noord-SyriŽ. Hoewel zij ernstig ziek is geweest en gezondheidsproblemen heeft, werd ze aan handen en voeten gebonden aan Turkije overgeleverd. De vraag is welke economische of politieke wederdienst Noorwegen hiervoor denkt te krijgen. Vanzelfsprekend leidt deze uitlevering tot verdriet, bezorgdheid en protest in de Koerdische gemeenschap en onder progressieve en democratisch gezinde mensen.

5 juli 2018 Nieuwe problemen kernreactor Tihange
De reactor van de kerncentrale in het Belgische Tihange - 30 kilometer ten zuiden van Luik - ging eind maart stil voor onderhoud. Half mei werd gezegd dat er problemen opgedoken waren, zodat de reactor tot eind september stil zou liggen. Nu wordt meegedeeld dat er gebreken zijn gevonden in het betonijzer in het niet-nucleaire deel van de reactor, zodat de reactor nog langer niet in bedrijf kan. Het ‘niet-nucleaire deel’, dat lijkt minder belangrijk, maar is het niet. Als er bijvoorbeeld door de zwakke constructie een mankement zou ontstaan in het niet-nucleaire deel, kan wel degelijk een kernramp ontstaan. Beter is het om de centrale in Tihange en alle andere kerncentrales op de wereld meteen te sluiten.

4 juli 2018 Ruim een maand actie Maasveren
De veermannen op de vijf veerdiensten over de Maas tussen Gelderland en Noord-Brabant sluiten een staking van 96 uur af. Eind mei begonnen ze met acties - stakingen, gedeeltelijke stakingen zodat scholieren wel naar hun examens of toetsen konden, of varen zonder veergeld te innen.
Na tien jaar armoe troef eisen zij een loonsverhoging van € 110 per maand voor 2017 en 2018, een tegemoetkoming in de ziektekostenpremie en een regeling voor ouderen om gezond hun pensioen te halen - ondanks het vaak fysiek zware werk. De veermannen hebben duizenden handtekeningen opgehaald van passagiers die hen steunen, maar de stichting Maasveren, die de veren namens de aanliggende gemeenten beheert, heeft alleen maar een loonsverhoging voor 2018 aangeboden.

3 juli 2018 Handel en oorlog
Over het bezoek van premier Rutte aan de Amerikaanse president Trump wordt in de media vooral genoemd dat Rutte het belang van handel tussen de EU en de VS verdedigde. Maar vanwege ‘eigen concerns eerst’ en halverwege het gesprek komen ook de topmannen van een aantal grote in Nederland gevestigde multinationals als Shell en Unilever erbij zitten.
Rutte tekende een overeenkomst tot nauwe samenwerking op militair terrein - waaronder ook op het gebied van spionage. De Nederlandse geheime dienst zal zich aansluiten bij het samenwerkingsverband van de CIA met de diensten van Groot-BrittanniŽ, Canada, AustraliŽ en Nieuw-Zeeland - die samen de hele wereld aftappen (‘Five Eyes’) en deze gegevens met elkaar delen.

3 juli 2018 Personeel Ryanair sluit zich aaneen
De vliegmaatschappij met goedkope tickets heeft een lange traditie van antivakbondspolitiek, met als gevolg belabberde lonen en slechte arbeidsvoorwaarden voor zowel piloten, cabinepersoneel als grondpersoneel in heel Europa. Door te schuiven met standplaatsen voor piloten en cabinepersoneel worden de arbeidsvoorwaarden naar een zo laag mogelijk niveau gebracht. Wie een vakbond probeerde op te richten om de strijd daartegen aan te gaan kon met intimidatie of ontslag rekenen.
Toch hebben de collega’s zich georganiseerd. Na dreiging met staking in het kerstseizoen door pilotenvakbonden in onder andere Ierland, ItaliŽ en Duitsland koos de directie van Ryanair eieren voor haar geld en voelde zich gedwongen de vakbonden te erkennen.
Maar dat betekent niet dat nu overal in Europa goede CAO’s zijn afgesloten. Daarom wordt door ITF in Ierland een bijeenkomst belegd, waar 80% van de vakbonden voor cabinepersoneel en 100% van de Europese vakbonden voor grondpersoneel bij Ryanair vertegenwoordigd zijn. Hier wordt een Ryanair Crew Charter afgesproken dat voor alle Europese vestigingen van Ryanair eisen bevat op het gebied van lonen, veiligheid, inroosteren, betaling bij ziekte enzovoorts. Aan deze eisen moet het bedrijf gaan voldoen wil het op hetzelfde niveau komen als vergelijkbare bedrijven. Voor die eisen zullen de vakbonden nu in ieder land de strijd aangaan met Ryanair. En als dit halsstarrig blijft, moet het rekenen met stakingen en andere acties tijdens het drukke zomerseizoen.
De bonden van cabinepersoneel in BelgiŽ, ItaliŽ, Portugal en Spanje kondigen alvast een 24-uursstaking op 25 juli aan. Door de gemaakte internationale afspraken hopen ze te voorkomen dat – zoals eerder – Ryanair personeel uit andere landen als stakingsbreker inzet. De Ryanair-piloten uit Ierland gaan volgende week in staking.

2 juli 2018 Postwerkers in actie Den Haag
Ongeveer 50 postbezorgers, postbodes en voorbereiders werkzaam bij PostNL hebben een ultimatum overhandigd aan PostNL. Dit loopt af op maandag 9 juli 2018. Ze eisen dat de combibundel niet wordt ingevoerd. Dat houdt in dat postbodes en postbezorgers het sorteerwerk van voorbereiders moeten gaan overnemen. Dit zou dan veelal op straat moeten gebeuren.
Er is sprake van een dubbele bezuiniging. Landelijk wil PostNL 500 voorbereiders ontslaan. Daarnaast zou het werk van de voorbereiders, die vallen onder de CAO productie, overgenomen moeten worden door postbezorgers, die vallen onder de CAO postbezorgers. De minimumlonen van postbezorgers zijn aanzienlijk lager.
De FNV heeft acties aangekondigd als maandag 9 juli 2018 om twaalf uur het ultimatum afloopt en PostNL niet ingaat op de eisen. Post in Beweging deelt een extra uitgave uit en een woordvoerder betuigt in een korte toespraak solidariteit met de strijd van de postwerkers.
Deze Post in Beweging extra wordt ook uitgedeeld bij het sorteercentrum en de voorbereidingslocatie in Amsterdam. Op 9 juli 2018 om 19.30 uur houdt Post in beweging een vergadering over de actuele situatie bij PostNL in het buurtlokaal van de Rode Morgen - Hembrugstraat 148 te Amsterdam.

2 juli 2018 Staken streekvervoer levert resultaat
Na eerst een paar 24-uurs-stakingen, daarna estafettestakingen lijken de directies van de openbaarvervoersbedrijven pas na een staking van een hele week - met de dreiging van een staking voor onbepaalde tijd - overstag. Zondagavond ligt er een onderhandelingsakkoord voor een CAO van 2,5 jaar, waarin de lonen met bij elkaar 7,5% verhoogd zullen worden en € 650 aan eenmalige uitkeringen betaald.
Wat de pauzes voor de chauffeurs betreft is volgens de FNV het volgende afgesproken: minimaal 82,5% van alle diensten heeft een onderbreking binnen 2,5 uur arbeidstijd, maximaal 17,5% van alle diensten heeft een onderbreking binnen drie uur arbeidstijd. Is dat niet het geval, dan zal FNV niet akkoord gaan met de dienstregelingen.
De collega’s, die in januari een eerder onderhandelaarsakkoord wegstemden, zullen kritisch moeten kijken of deze voldoende is. De stakingen zijn voorlopig opgeschort.

1 juli 2018 Ketenen verbreken
Het is 155 jaar geleden dat in Suriname en op de Nederlandse Antillen (kolonies van Nederland) de slavernij bij wet werd afgeschaft. De vrijgekomen slaven kregen geen cent, maar moesten wel verplicht tien jaar voor hun oude meesters werken, die een ‘schadevergoeding’ van 300 gulden per vrij komende slaaf uitbetaald kregen.
Voor de nakomelingen van de tot slaaf gemaakten en alle progressieve mensen reden om, na een herdenking van de slachtoffers op 30 juni, 1 juli te vieren als Keti Koti (‘de ketenen gebroken’). Dit gebeurt in Suriname, op de Antillen en in Nederland (Amsterdam, Almere, Rotterdam, Tilburg) met toespraken, optochten en optredens en feesten. Sinds een aantal jaar spreken bij die herdenkingen ook vertegenwoordigers van de Nederlandse autoriteiten, die een paar maal hun spijt betuigden over het onrecht en de wreedheid die de uit Afrika naar Suriname gesleepte zwarte mensen onder Nederlands gezag is aangedaan. OfficiŽle excuses blijven uit (waarschijnlijk uit vrees dat dan herstelbetalingen geclaimd zullen worden) en de vraag is dan: hoe eerlijk is die spijt? Die vraag komt ook op wanneer je ziet hoe ook de Nederlandse en andere Europese regeringen nu omgaan met migranten op de vlucht voor armoede, oorlog en milieurampen. Daarnaast zijn er in de wereld nu ook miljoenen mensen die in een situatie van feitelijke of volledige slavernij moeten werken - ook (via via) voor Nederlandse bedrijven.

1 juli 2018 Verschil neemt toe - hoger inkomen: langer leven
Met een hoger inkomen wordt je gemiddeld ouder. En zij genieten dus ook langer van hun pensioen. Een onderzoek van economen in Nederland laat zien dat dit verschil in levensverwachting sinds 2005 is gestegen. Als de Nederlandse bevolking naar inkomen wordt ingedeeld in tien gelijke groepen, blijkt in 2015 een man van 40 jaar in de onderste inkomensgroep gemiddeld 75,2 jaar te worden en dat loopt per inkomensgroep op tot gemiddeld 83,8 jaar voor de hoogste inkomens. Een verschil van 8,6 jaar. In 2005 was dit verschil 7,8 jaar. In bijna alle inkomensgroepen neemt de leeftijdsverwachting toe, maar hoe hoger het inkomen, hoe sneller de toename.
Bij vrouwen zien we het verschil ook toenemen. Voor vrouwen uit de laagste inkomensgroep is de gemiddelde levensverwachting sinds 2005 zelfs met 0,6 jaar verlaagd tot 81 jaar, terwijl die voor de hoogste inkomensgroep met 1,4 jaar is gestegen tot 90,2 jaar. Dit betekent dat het verschil in levensverwachting tussen de vrouwen met het laagste en met het hoogste inkomen nu 9,4 jaar is - twee jaar meer dan in 2005.

Wil je reageren of heb je zelf een voorstel voor een nieuwsbericht?
Mail naar: redactie@rodemorgen.nl!


Nog even opzoeken wat er vorige week of vorig jaar gebeurde?
Kijk in het archief