RM Nieuws‘Make Amazon Pay’
Algemene staking India
Vrouwen strijden internationaal tegen geweld
Saoedi’s accepteren bezetting
Truckchauffeurs opgejaagd
Groot Aziatisch handelsverdrag
Colombianen opnieuw de straat op
Geen patent op coronavaccin
Veel besmetting grondpersoneel Schiphol
Meer kanker in omgeving Tata Steel
De groten krijgen het meest
Grieken ook voor gezondheidszorg de straat op
Leger in oorlog met eigen volk
Meer banen? Arbeidstijdverkorting!
Cadeau van vier miljard
Nedcar - betalen om te werken
Kristallnacht herdenking actueel
Trump weggestemd
Mishandeling arbeidsmigrant
Rijkdom hoopt zich op
'Minimumjeugdloon niet van deze tijd’
Energiearmoede
Vrouwen Polen voeren verzet aan


27 november 2020 ‘Make Amazon Pay’
Op ‘Black Friday’ worden in tal van landen als de VS, Groot -BrittanniŽ, Frankrijk, Polen, Bangladesh en India acties gevoerd bij magazijnen en toeleveranciers van de grootste webwinkel ter wereld van de rijkste man ter wereld - Jef Bezos ($200 miljard). De acties verschillen van meerdaagse stakingen (in Duitsland), zelfstandige stakingen, werkonderbrekingen, manifestaties – bij toeleveranciers in Bangladesh die hun factuur niet betaald kregen maar worden internationaal gecoŲrdineerd. Dankzij de coronapandemie groeide de omzet en de winst van Amazon gigantisch en dat deed het vermogen van eigenaar Bezos bijna verdubbelen. Het aantal werkers bij Amazon wereldwijd groeide tot 876.000. De werkers in de magazijnen kregen het gigantisch druk, terwijl de werkdruk toch al zeer hoog was, maar de lonen laag.
Amazon probeert zo veel mogelijk de vakbonden buiten de deur te houden en werkt zo veel mogelijk met flexibele en uitzendcontracten. In de magazijnen is het onmogelijk voldoende afstand te houden en andere beschermingsmaatregelen te nemen, waardoor tienduizenden werkers bij Amazon ziek werden. In Frankrijk werd het Amerikaanse concern daarom gedwongen het werk stil te leggen, totdat een aantal veranderingen waren doorgevoerd om besmettingen te voorkomen. Maar in veel andere landen is de situatie weinig verbeterd. Om de verontwaardiging over de slechte werkomstandigheden en lage betaling tegenover de hoge winsten te temperen heeft Amazon de Amerikaanse en Britse werkers een eenmalige bonus van 300 dollar beloofd. Anderen krijgen minder of niets, maar - zo eisen de actievoerders in alle landen - er moeten structurele verbeteringen komen in de beloning, in de arbeidsomstandigheden en in de rechten van de werkers. “Laat Amazon betalen” slaat overigens niet alleen op de lonen. Door allerlei constructies betaalt het concern ook bijna geen belasting en brengt in zijn opereren veel schade toe aan het milieu.

26 november 20230 Algemene staking India
In India staken en demonstreren tientallen miljoen gewone mensen tegen de asociale politiek van de regering-Modi en eisen maatregelen om de grote armoede en honger van miljoenen te verzachten. Bij het uitbreken van de coronaepidemie eind maart gooide de regering het land hals-over-kop in een lockdown, waardoor veel dagloners in de steden hun werk kwijtraakten. Wegens geld- en dus voedselgebrek moesten ze terug naar hun familie op het platteland, maar dat konden ze vaak niet tijdig bereiken. Later werd de lockdown versoepeld, maar zonder voldoende zorgvoorzieningen en beschermende maatregelen. Samen met de onmogelijkheid van honderden miljoenen om besmetting op het werk of in hun kleine huizen te vermijden leidde dit tot zes miljoen IndiŽrs waarbij een Covid-besmetting is aangetoond en 140.000 doden.
Dit verhardde de bestaande armoede en in veel bedrijven werden mensen ontslagen en de anderen tot werkdagen van twaalf uur geprest. De maatregelen die Modi tot nu toe tegen de armoede nam waren veel te weinig. Maar van het grootste belang is wel de strijd tegen de vakbondspolitiek van de fascist Modi. Hij trekt alle bestaande wetgeving over vakbondsrechten in en vervangt die door vier reglementen, waarbij tal van rechten zouden verdwijnen.
Daarom hebben tien vakbondsfederaties voor deze donderdag opgeroepen voor een algemene staking, die het land grotendeels plat legt. De eisen zijn verder een uitkering van 7.500 roepies (€ 84) per maand voor alle gezinnen die onder de belastinggrens zitten en tien kilo gratis voedsel per maand voor de armen. Verder eisen zij onder andere intrekken van alle plannen tot privatisering van staatsbedrijven, van banken, fabrieken, havens en het spoor.
De werkers krijgen steun van de internationale vakbeweging (ITUC) en van de Internationale Autowerkers CoŲrdinatie (IAWC.info), waarbij ook autowerkers uit India zijn aangesloten. Maar ook boerenorganisaties steunen de arbeidersstrijd. Zij zijn eveneens in gevecht met de regering-Modi. Die wil de huidige marktregels afschaffen - waarbij de boeren via een gereguleerd systeem hun producten aan tussenhandelaars verkopen, die daar op een vaste marge mag rekenen - en de markt ‘vrij maken’. De boeren willen daar niet aan, want in het huidige systeem zorgt de staat voor een minimumprijs. Bovendien krijgen zij dan direct met de grote concerns met veel macht van doen. Ook de boeren organiseren massale strijddagen.

25 november 2020 Vrouwen strijden internationaal tegen geweld
Op de strijddag tegen geweld tegen vrouwen organiseren meer dan 70 vrouwen en enkele mannen een manifestatie voor het Centraal Station in Rotterdam. Vrouwen brengen in toespraken, straattheater, liederen, leuzen en spandoeken hun problemen, hun eisen en hun strijdlust naar voren. Regelmatig staan voorbijgangers even of wat langer stil, vragen waar het over gaat en krijgen uitleg en een pamflet. Een aantal besluit om mee te doen.
De strijddag staat dit jaar in het teken van de Covid-19-epidemie, die voor veel vrouwen de problemen verergert. De oproep om vooral thuis te blijven betekent in een groot deel van de wereld toename van het huiselijk geweld, ook in Nederland. In de zorg werken veel vrouwen en zij moeten vaak zonder behoorlijke beschermingsmiddelen het werk doen. Dat geldt ook voor andere beroepen waar veel vrouwen werken, zoals de schoonmaak.
Veel vrouwen, zoals in de textielindustrie in Bangladesh, raken als gevolg van de pandemie hun werk kwijt en worden zonder loon op straat gezet. Als zij protesteren worden zij door de politie in elkaar geslagen. Onder reactionaire regimes zoals in Iran moeten vrouwen zich onderwerpen aan hun man en zich aan dictatoriale voorschriften onder andere op het gebied van kleding houden. Maar ook in Europa staan vrouwenrechten onder druk, zoals in Polen, waar hen het recht op abortus feitelijk wordt ontzegd. En dan zijn er de oorlogen, waarin vrouwen worden verkracht en vermoord in de strijd om de macht, zoals door ISIS en andere jihadisten in SyriŽ en Irak.
Maar vrouwen komen over heel de wereld in verzet: strijd van vrouwen en mannen in de zorg voor persoonlijke beschermingsmiddelen en meer collega’s, miljoenendemonstraties tegen geweld tegen vrouwen onder de leus ‘Ni una menos’ in Latijns-Amerika, stakingen en demonstraties van textielarbeidsters in Bangladesh en gewapende strijd van Koerdische vrouwen tegen ISIS.
De Wereldvrouwenconferentie van basisvrouwen werkt aan de internationale aaneensluiting van de vrouwenstrijd - voor een bevrijde vrouw in een bevrijde wereld.

24 november 2020 Saoedi’s accepteren bezetting
De Saoedische kroonprins Mohammed Bin-Salman wil het niet openlijk toegeven, maar op 22 november heeft hij onder toeziend oog van de Amerikaanse minister Pompeo gesproken met de IsraŽlische premier Netanyahu. De vijandschap met IsraŽl wegens de bezetting door dat land van Palestina wordt nu ook formeel beŽindigd, zoals de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein dat een paar maanden eerder al deden. Zij vinden de strijd tegen de gemeenschappelijke vijand Iran belangrijker.
IsraŽl wijst met de zegen van Trump een steeds groter deel van Palestina toe aan kolonisten. Trump heeft ook de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem verplaatst - als symbolische erkenning van IsraŽls aanspraken op die stad als hoofdstad. Vlak voor zijn aftreden versterkt Trump hiermee het bondgenootschap tegen Iran en lapt daarbij alle VN-resoluties over Palestina en het volkerenrecht aan zijn laars. Zijn opvolger Biden staat ook 100% achter het zionistische IsraŽl, maar doet dit minder openlijk. Biden heeft overigens wel gezegd de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem te laten.
De Palestijnen kunnen alleen op eigen strijd rekenen voor de bevrijding van hun land – en op de internationale solidariteit wereldwijd. Maar vooral ook de solidariteit van de volksmassa’s in de Arabische wereld – kroonprins Bin Salman doet niet voor niets zo geheimzinnig.

23 november 2020 Truckchauffeurs opgejaagd
De helft van de vrachtwagenchauffeurs in Nederland houdt zich niet aan de wettelijke tijden voor rijden en rusten. Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim 1800 truckchauffeurs van vakbond CNV en van het TV-programma ‘De Monitor’. Dat is slecht voor de gezondheid van de chauffeurs, maar kan ook tot verkeersongelukken leiden. De vervoersbedrijven hanteren een te strakke tijdsplanning en daarbij komt dat steeds meer klanten hun goederen in een strak tijdslot willen ontvangen. Als belangrijke reden wordt gezien de grote concurrentie. Hierbij zetten transportbedrijven ook Oost-Europese chauffeurs en zelfs Filipijnse collega’s in - die veel minder verdienen. Formeel mogen truckchauffeurs uit een ander land hier maar een beperkt aantal ritten doen, maar dit proberen de bedrijven via allerlei trucs te ontduiken.
Vakbond FNV heeft tegen verschillende van de transportbedrijven rechtszaken gevoerd en in een aantal gevallen hebben de chauffeurs grote bedragen aan achterstallig loon toegewezen gekregen. Maar ook in de nieuwste EU-regels zitten ontsnappingsmogelijkheden.
Verantwoordelijk voor de arbeidshetze zijn ook de klanten van de transportbedrijven, die voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Chauffeurs klagen verder over te weinig parkeerplaatsen waar ze rust kunnen nemen en het feit dat zij door de coronaepidemie nu bij klanten vaak geen gebruik van kantine en toilet mogen maken.

22 november Groot Aziatisch handelsverdrag
In november sluiten 15 landen een handelsverdrag met de naam ‘Regional Comprehensive Economisch Partnership’ (RCEP). Het gaat om China, Japan, Zuid-Korea, AustraliŽ, Nieuw-Zeeland en tien leden van de ASEAN (Association of Southeast Asian Nations) - waaronder IndonesiŽ, de Filippijnen, Vietnam en Singapore. Landen die samen ongeveer een derde van de wereldbevolking omvatten en een ongeveer even groot deel van de wereldeconomie. De opzet is het steeds meer terugdringen van invoerrechten en andere belemmeringen voor de handel en voor investeringen tussen de deelnemende landen. Er is nog lang geen sprake van een vrijhandelszone, maar China ziet dit als een strategische stap nadat de VS zich op het laatste moment terugtrokken uit het Vrijhandelsverdrag Trans-Pacific Partnership, dat bedoeld was om China te isoleren. De overige landen zetten het TPP wel door en verschillende van de deelnemers zoals Japan, AustraliŽ en Nieuw-Zeeland gaan nu ook mee met de RCEP.

21 november 2020 Colombianen opnieuw de straat op
Met een nationale staking op 19 november begon een grote actieweek tegen de rechtse regering van president Duque - georganiseerd door een nationaal stakingscomitť, dat niet alleen vakbonden, maar ook organisaties van boeren, wijkbewoners enzovoort omvat. De vrijdag erna was er een actiedag van de boerengemeenschappen. Zaterdag gingen de studenten en professoren van de universiteiten de straat op. Maandag zal rond de herdenking van de dood van de jonge student Dylan Cruz door de ESMAD (de Colombiaanse ME) vooral het harde en willekeurige geweld van de repressieapparaten centraal staan. Op de Strijddag tegen geweld tegen vrouwen, zullen vooral dit geweld, en het geweld door repressieapparaten en paramilitairen aan de kaak worden gesteld. Een jaar geleden werd in Colombia voor het eerst in 40 jaar een nationale staking gehouden.
De staking die gepaard ging met grote demonstraties en manifestaties die dagenlang duurden, was een groot succes. Duque stuurde er weer de politie en militairen op af, maar het verzet was zo massaal dat het niet te onderdrukken was. Dus werd er tot ‘overleg’ besloten, maar na een jaar onderhandelen is er niets verbeterd. Daar komt bij dat de Covid-19-epidemie Colombia hard getroffen heeft. In het land van 50 miljoen inwoners met een toch al wankel gezondheidssysteem zijn volgens de officiŽle cijfers meer dan 1,2 miljoen besmettingen vastgesteld en 35.500 doden gevallen. Dokters en verplegers doen mee aan de acties en eisen meer middelen. Ook de problemen in de andere sociale voorzieningen en het onderwijs zijn niet opgelost en de werkloosheid - vooral onder de jeugd - is groot. Toch heeft Duque besloten steunprogramma’s wegens de epidemie stop te zetten en meer geld te reserveren voor het afbetalen van de buitenlandse schuld De repressie en moord tegen vakbonds- en politieke activisten is nog steeds groot. Rechtse paramilitairen vermoorden veel activisten en doen dit vaker, nu de meeste guerrillastrijders van de FARC de wapens hebben neergelegd bij een vredesakkoord in 2016. Een akkoord dat de regering regelmatig schendt.

20 november 2020 Geen patent op coronavaccin
In een besloten vergadering van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) hebben India en Zuid-Afrika voorgesteld dat de farmaceutische concerns geen patentrechten doen gelden op medicijnen en vaccins tegen Covid-19. Daarmee worden deze aanzienlijk goedkoper, vooral belangrijk voor arme landen. Bovendien kunnen ze dan sneller geproduceerd worden, omdat dan niet eerst onderhandelingen tussen een patenthouder en een productiefabriek nodig zijn. Volgens deelnemers aan de vergadering werd het voorstel door veel ontwikkelingslanden gesteund en door China, maar verzetten de VS en de EU-landen zich ertegen. Het voorstel wordt in december besproken op de algemene vergadering van de WHO. Overigens heeft het Amerikaanse Pfizer laten weten niet van plan te zijn de patentrechten te laten vallen voor het door haar ontwikkelde vaccin. Het vaccin dat door AstraZeneca op de markt wordt gebracht is een stuk goedkoper dan dat van Pfizer. Dit vaccin werd ontwikkeld in samenwerking met de universiteit van Oxford, die veel eerder gedane research inbracht - betaald met belastinggeld. De universiteit zegt met AstraZeneca afgesproken te hebben dat het op het vaccin (voorlopig) geen winst mag maken.

20 november 2020 Veel besmetting grondpersoneel Schiphol
Onder de collega’s die extra gevaar lopen met het coronavirus besmet te worden tijdens hun werk horen ook beveiligers en de mensen die de bagage in en uit de vliegtuigen halen en ze gereedmaken voor vertrek. De beveiligers kunnen vaak geen 1,5 meter afstand houden. Vele tientallen zijn daarom ziek geworden, maar Schiphol en de ingehuurde bedrijven willen dit niet toegeven. Dit om onrust onder de mensen en eisen om de arbeidsomstandigheden aan te passen te voorkomen. Daarom worden regelmatig mensen niet ingelicht als een collega zich ziek heeft gemeld. Vakbond FNV heeft dit al maanden geleden aangekaart, maar de Schiphol c.s. blijven dit bagatelliseren. Collega’s hebben nu ook in de media een boekje open gedaan.

19 november 2020 Meer kanker in omgeving Tata Steel
Uit cijfers van het Integraal Kankerinstituut Nederland (opgevraagd door TV-programma EťnVandaag) blijkt dat in bepaalde delen van Beverwijk - postcode 1941 - 51% meer mensen longkanker hebben dan gemiddeld in Nederland. Een paar maanden geleden liet de GGD weten dat het percentage voor heel Beverwijk gemiddeld 25% hoger was. Dat er veel longkanker voorkomt in de buurt van het hoogovenbedrijf is al langer bekend, maar werd door de autoriteiten vaak geweten aan de rookgewoonten van de mensen of toevalligheden, om Tata te beschermen Zoals het bedrijf ook veel CO2 de lucht in mag pompen en nauwelijks energiebelasting betaalt, zijn er ook een serie giftige stoffen die Tata de lucht in stuurt. De Beverwijkse huisarts Vercouteren wijst op benzeen en andere polycyclische aromatische koolwaterstoffen, die veel vrijkomen bij de productie en ongefilterd de lucht in worden geblazen. De hoogste tijd dat Tata gedwongen wordt hier een eind aan te maken en zich niet langer achter ‘hoge kosten’ kan verschuilen.

18 november 2020 De groten krijgen het meest
Onder de zogenaamde NOW2-regeling werd deze zomer het meest uitbetaald aan KLM. Dat kreeg loonsubsidies wegens weggevallen omzet voor ruim € 285 miljoen, naast de circa vier miljard aan leningen en garanties. Minister Hoekstra (CDA) heeft overigens gezegd dat dit best meer kan worden. Bij de eerste ronde van de NOW (maart tot mei) was de KLM ook de grootste ontvanger met ruim € 300 miljoen. Van diezelfde Hoekstra moet het KLM-personeel met miljoenen aan loonkortingen akkoord gaan en het schrappen van 6500 arbeidsplaatsen accepteren.
Andere grote ontvangers zijn Tata Steel (dat ruim 37 miljoen euro kreeg), Schiphol met 30 miljoen euro en KLM-dochter Transavia met ruim 25 miljoen. Nummer twee was echter Tata Steel met 37 miljoen, terwijl Holland Casino en DAF respectievelijk ruim 25 en ruim 20 miljoen euro door de UWV op hun bank kregen gestort.

17 november 2020 Grieken ook voor gezondheidszorg de straat op
Elke 17 november gaan progressieve Grieken de straat op voor een lange mars naar de Amerikaanse ambassade. Daarmee herdenken ze de opstand tegen de door de VS gesteunde fascistische dictatuur in 1973, maar de voettocht is altijd ook een protest tegen de economische omstandigheden van vandaag.
De politieinzet is elk jaar enorm, maar ditmaal had de Griekse regering zelfs de grondwetsartikelen ingetrokken die de integriteit van het lichaam en de vrijheid om samen te komen beschermen. Wie toch betrapt zou worden, zo waarschuwde de hoogste politiechef gisteren, zou een fikse boete krijgen, zo niet erger. Ondanks deze driegementen trokken vele linkse organisaties het centrum van Athene door, zo ook de marxist-leninisten van ML-KKE. Het blok wist niet verder te komen dan de polytechnische universiteit waar de beroemde 17 november-opstand uitbrak, normaal het begin van de mars. Op verschillende plekken in de stad smeet de politie met traangas, werden demonstranten zwaar mishandeld of gearresteerd. Ook de vakbond van ziekenhuiswerkers ontsnapte niet aan het politiegeweld.
Het is geen verrassing dat ziekenhuiswerkers de straat op gingen, want de regering doet helemaal niets om de zorg te verbeteren. Met haar strenge lockdown probeert de heersende klasse de lasten van de virusbestrijding volledig af te wentelen op de schouders van gewone mensen. De hypocrisie van een demonstratieverbod in naam van de virusbestrijding, is dan ook voor steeds meer mensen duidelijk.

16 november 2020 Leger in oorlog met eigen volk
Ook het Nederlandse leger bespioneert mensen in Nederland en gebruikt speciale methoden om het denken van de mensen in een gewenste richting te beÔnvloeden. De NRC onthult dat een speciaal pas opgericht onderdeel van het Nederlandse leger - het Land Information Manoeuvre Centre (LIMC) - onderzoek doet naar de situatie in Nederland, in eerste instantie in verband met de coronapandemie. Onderzoek niet alleen naar het aantal besmettingen of het aantal beschikbare bedden, maar ook naar de reacties van de mensen op de epidemie en op de maatregelen die de regering in dit verband neemt. Ze doen onderzoek naar bewegingen en organisaties die kritiek hebben op het Covid-beleid, zoals Viruswaanzin/waarheid en Gele Hesjes en naar ‘alternatieve media’ als ‘De Andere Krant’. Ze beperkten zich ook niet tot zaken die met de epidemie te maken hebben, maar hebben ook belangstelling voor andere kwesties. Zo worden gegevens verzameld en geanalyseerd over mensen die zeggen dat het Maleisische vliegtuig MH17 in 2014 boven de OekraÔne niet door een Russische raket is neergeschoten. Ook wordt informatie ingewonnen ook over Black Lives Matter-acties.
Naast de Covid-epidemie wordt ’desinformatie’ het tweede topic van het LICM. Het doet aanbevelingen aan de regering hoe dit aan te pakken. LIMC onderzoekt en analyseert niet alleen, maar experimenteert ook met het bewust beÔnvloeden van de mensen met de zogenaamde BDM-methode: Behavioural Dynamics Methodology, ontwikkeld door de moedermaatschappij van Cambridge Analytica. Dit bedrijf werd berucht toen bleek dat zij bij de Amerikaanse presidentsverkiezing van 2016 aan gerichte bewuste beÔnvloeding van Facebook-gebruikers had gedaan, met de bedoeling hen op Trump te laten stemmen en daarbij gebruikmakend van persoonlijke data - inclusief gevoelens, angsten - geleverd door het techbedrijf. Eerder werd overigens bekend, dat het Nederlandse leger de BDM-methode wil gaan inzetten in landen waar ze meedoet aan een militaire interventie: proberen het denken van de mensen zo te veranderen dat zij zich onderwerpen aan imperialistische belangen. Een oud-directeur van het bedrijf is adviseur van Defensie en LICM.
LICM-chef Dekkers formuleerde dat eerder zo: “We moeten gaan kijken naar persona’s, avatars, e-mailadressen, Twitteraccounts. Daar kun je beÔnvloeden wat mensen te zien krijgen, onder meer door grootschalige microtargeting op bijvoorbeeld Facebook.” (Citaat NRC). De betrokkenheid van het leger bij de bestrijding van het virus leidde ertoe dat militairen contacten en informatie rechtstreeks uit de zorg en haar instellingen kregen, die ook weer door het LICM werden gebruikt voor analyses. Het LIMC stuurde haar rapporten naar diverse organisaties - ook buiten het leger zoals de Nationaal CoŲrdinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en bijvoorbeeld de politie van Den Haag. Die waarschuwde ze vanwege een demonstratie tegen de coronamaatregelen over verwachte deelnemers, aantallen en personen en waarschijnlijke acties.
Nu mag volgens de Nederlandse wet het leger zich in Nederland nergens mee bemoeien, tenzij het dat op verzoek van bijvoorbeeld een ministerie of een andere burgerlijke autoriteit doet. In een burgerlijke democratie staat officieel het leger onder de gekozen regering en mag niets op een militaire invloed op de politiek wijzen. Daar had het LICM geen boodschap aan. Interne klokkenluiders die daar op wezen werden op een zijspoor gezet.

14 november 2020 Meer banen? Arbeidstijdverkorting!
In het derde kwartaal van dit jaar ziet het CBS een positief record: er zouden 164.000 banen bijgekomen zijn, meer dan ooit in een kwartaal. Over het eerste kwartaal van dit jaar meldde het CBS een recorddaling van het aantal banen met 322.000. Een schatting, die maar gedeeltelijk steunt op harde cijfers. Nu zegt het CBS dat er in het tweede kwartaal 297.000 banen verloren zijn gegaan, maar ook dat blijft een record. Bij de stijging van het aantal banen in het derde kwartaal gaat het voor een deel om banen in zorg en onderwijs. Een ander deel betreft banen in de horeca en recreatie, die in de zomer weer geheel of gedeeltelijk open konden. Maar de beperkende regeringsmaatregelen bij de tweede viruspiek zullen het aantal banen in die sectoren in het vierde kwartaal weer doen afnemen.
Van juni tot september kregen bedrijven voor 1,3 miljoen werkers een groot deel van de loonkosten betaald uit de NOW-regeling. Die regeling wordt afgebouwd, zij het minder snel dan eerst de bedoeling was, maar ook dat zal tot meer ontslagen leiden.
Terwijl het aantal uitzendbanen weinig stijging vertoont na de grote klap van het tweede kwartaal, signaleert het CBS, dat het aantal ‘zelfstandigen’ toeneemt. Dat deed het zelfs in het tweede kwartaal en in het derde opnieuw tot 2.310.000. Dat is ruim 21 procent van alle banen in Nederland, een nieuw record. Die zelfstandigen zijn echter grotendeels zzp’ers met veelal soortgelijke rechten als vroeger een dagloner: geen werk, geen geld.
Terwijl het aantal banen dus gestegen is, is het werkloosheidscijfer dit ook: met 70.000 naar 419.000. Veel banen gingen blijkbaar naar mensen die wel wilden werken, maar niet aan de definitie van werkzoekende van het CBS voldeden, omdat ze niet direct konden beginnen, een cursus volgden of niet geregistreerd stonden. Volgens de definitie van het CBS horen zij niet bij de beroepsbevolking. Bij die ‘niet-beroepsbevolking’ telt CBS bijvoorbeeld ook de 29.000 jongeren tussen 15 en 25 jaar, die begin dit jaar hun bijbaan naast school of studie verloren. Ze zijn wel hun bron van inkomsten kwijt en vallen dan ook vaak terug op ouders, die ook moelijker rond kunnen komen. Maar ze hebben geen recht op WW, of heel kort, en zien er weinig zin in om zich bij het UWV in te schrijven als werkzoekende
Verder moet bedacht worden, dat een baan in de definitie van het CBS geen(minimum) aantal uren heeft. Dat blijkt uit het feit dat de 10.727.000 banen die het CBS ziet door 8,9 miljoen mensen worden uitgeoefend. Heel wat mensen hebben meer dan ťťn baan om rond te kunnen komen. Intussen wordt regelmatig het schrappen van grote aantallen banen aangekondigd zoals recent door de RABO bank en de ING, door scheepsbouwer IHC en door Friesland Campina. Strijd voor arbeidstijdverkorting met behoud van loon blijft daarom een belangrijke eis. En vaste banen met een loon waar je van kunt leven!

12 november 2020 Cadeau van vier miljard
De tweede kamer stemt in meerderheid voor een pot van tweemaal twee miljard, waaruit de komende jaren bedrijven een korting op hun afdracht van de loonbelasting kunnen krijgen. De regeling heet officieel Baangerelateerde Investeringskorting (BIK), maar zelfs hoge ambtenaren laten duidelijk weten dat zij van de regeling weinig nieuwe arbeidsplaatsen verwachten. Het enige criterium is of een bedrijf in een bepaalde periode een investering doet. Of de investering arbeidsplaatsen oplevert of misschien zelfs weg automatiseert maakt niet uit en een geplande investering naar voren halen mag ook. De naam moet verhullen dat de BIK niets anders is dan een compensatie voor de bedrijven voor het niet doorgaan van de korting op de winstbelasting. Forum voor Democratie en de SGP helpen de coalitie aan een meerderheid, met als argument dat 65% van de subsidies naar het Midden- en Kleinbedrijf zou gaan.

10 november 2020 Nedcar - betalen om te werken
BMW heeft laten weten de productie van zijn modellen bij Nedcar in 2023 helemaal te stoppen. De VDL-groep (eigenaar van Nedcar) is nu op zoek naar een ander autoconcern dat een deel van zijn productie aan Nedcar uitbesteden wil. Deze week steunen alle partijen in de tweede kamer een motie van PVV-er Graus, die van de regering vraagt om een grote capaciteitsuitbreiding en andere veranderingen in de Nedcar-fabriek te steunen - ook financieel. Genoemd wordt het zogenaamde groeifonds van 20 miljard, dat de regering dit najaar lanceerde. Tegelijkertijd dient Nedcar een verzoek in bij de provincie Limburg om, zolang het groeifonds niet uitkeert, € 25 miljoen extra op tafel te leggen en om vooral de aanleg van de nieuwe randweg bij de fabriek door te zetten - hoewel de kosten daarvan intussen van 40 naar 74 miljoen gestegen zijn. Een randweg die speciaal bedoeld is om toe- en afvoer naar het Nedcar-complex efficiŽnter te maken. Dit allemaal met als legitimatie het mooie doel om duizenden arbeidsplaatsen te behouden bij Nedcar als BMW als klant vertrekt.
Nedcar heeft nog geen nieuwe klant, maar heeft deze aanbiedingen op kosten van de belastingbetaler nodig in de concurrentiestrijd om orders met andere fabrieken in andere landen. Net zoals acht jaar geleden, na het vertrek van Mitsubishi en de overname door VDL, ook belastinggeld werd besteed aan de ombouw van de fabriek voor BMW en werkers opgeleid werden voor de toen nieuwe productie.
Natuurlijk gunt iedereen de mannen en vrouwen van Nedcar een baan. Maar waarom moeten zij en de andere werkende mensen in Nederland ervoor betalen om kans te maken op het ‘voorrecht’ tijdens hun werk de winst van Nedcar en zijn klanten verder te verhogen? Arbeidsplaatsen worden alleen behouden door ontplooiing van de vakbondsmacht en positieve eisen als een 30-urige werkweek met behoud van loon. Het wordt tijd dat de werkende mensen zelf bepalen wat en waar er geproduceerd wordt en zelf bepalen waar de opbrengst van hun werk aan wordt besteed: het wordt tijd dat het kapitalisme door het echte socialisme wordt vervangen.

8 november 2020 Kristallnacht herdenking actueel
Op deze zondagmiddag herdenken ruim dertig mensen op het Stadhuisplein in Rotterdam de zogenaamde Kristallnacht - 9 november 1938 - toen in veel Duitse steden joodse winkels, woningen, ziekenhuizen, synagogen en begraafplaatsen werden aangevallen, vernield, in brand gestoken en geplunderd. Joden werden op straat aangevallen en in elkaar geslagen. Alleen deze nacht kwamen daardoor 100 van hen om het leven. Dit was geen spontane uitbarsting van volkswoede, maar opgezet, aangejaagd en doorgevoerd onder leiding van Hitlers minister van propaganda, Goebbels.
Tijdens de manifestatie, die de coronaregels in acht nam, werd er in een paar toespraken bij stilgestaan, dat racisme en fascisme tot zulke barbaarse daden leiden, maar ook dat de heersende klasse er gebruik van maakt en probeert zo de woede over armoede, werkloosheid onderdrukking af te leiden en op anderen te projecteren. Zo gebruikten in het feodale Rusland de tsaren pogroms en probeerden de fascisten in Duitsland de oorzaak van de grote economische crisis te verdoezelen, nadat ze vanaf 1933 duizenden communisten, sociaaldemocraten en vakbondsactivisten hadden vastgezet. Hitler was aan de macht geholpen door de grote Duitse kapitalisten.
Ook nu weer zien we op veel plaatsen racisme, en fascistoÔde of regelrecht fascistische politici en organisaties opkomen. Presidenten als Bolsonaro van BraziliŽ, Duterte van de Filippijnen, Modi van India, Erdogan van Turkije, Orban van Hongarije zijn daar voorbeelden van. In Nederland zien we dit soort ideeŽn bij het Forum voor Democratie en de PVV, maar ook in andere partijen wordt een tegenstelling gestimuleerd tussen ‘Nederlanders’ en migranten. De regering voert een harde migrantenpolitiek, die tienduizenden vluchtelingen in erbarmelijke omstandigheden aan de grenzen van de EU laat zitten of zelfs weer terugstuurt de zee op. Terwijl zij gevlucht zijn voor honger, oorlog en natuurrampen - veroorzaakt door het (westerse) imperialisme.
Een veelbetekenende parallel met de jaren 30. Niet lang na de Kristallnacht kondigde de Nederlandse regering een begrenzing van het aantal vluchtelingen uit Duitsland aan. De Nederlandse bedrijven wilden geen problemen met Hitler-Duitsland. Door verontwaardiging onder de vele mensen die ook toen bij het helpen van vluchtelingen betrokken waren, moest zij toch duizenden mensen meer toelaten. Racisme en fascisme worden gebruikt om verdeeldheid te zaaien en zo de heersende macht te beschermen. Wie daarom racisme en fascisme hun wortels wil ontnemen moet voor het socialisme vechten. Rotterdams Rood zong in ‘corona-opstelling’ het lied van de Veensoldaten, die onder de nazi’s in concentratiekampen dwangarbeid moesten doen.

7 november 2020 Trump weggestemd
Dat Donald Trump de presidentsverkiezingen van de VS verloren heeft is een opsteker, gezien zijn racistische en fascistoÔde ideeŽn en praktijk. Maar de problemen van de werkende mensen in de VS zijn hiermee niet opgelost nu de coronacrisis de armoede, gebrek aan fatsoenlijke gezondheidszorg en huisvesting; en de discriminatie in het rijkste land ter wereld schrijnender maakt. De democraat Biden (opvolger van Trump) is een duidelijke vertegenwoordiger van het partijestablishment van de Democratische partij en zeker niet links. Hij staat wel onder druk van een sterke progressieve stroming in de partij en in de maatschappij die armoedebestrijding, betere gezondheidszorg voor iedereen, antiracisme en klimaatbeleid hoog op de agenda gezet hebben.
Om de macht van Wallstreet te breken zullen vooral (jonge) Amerikanen die verandering willen zich moeten organiseren voor het echte socialisme; een einde maken aan de macht van het financierskapitaal en het in solidariteit opbouwen van een maatschappij, waar aan alle armoede en ellende een eind wordt gemaakt en waarin alle Amerikanen een menswaardig leven kunnen leiden. Dat biedt ook een werkelijk perspectief voor de miljoenen Amerikanen die op Trump gestemd hebben, omdat ze zich - terecht - ook door de Democratische elite verkocht voelden.
Biden zal ook geen eind maken aan het imperialisme van de VS. De toon en de tactieken zullen veranderen, maar de economische en politieke belangen van de Amerikaanse bedrijven zullen leidend zijn in de binnenlandse en buitenlandse politiek. De imperialistische druk - economisch, politiek, zo nodig militair - op andere landen zal blijven, evenals de strijd om de eerste plaats met China.

6 november 2020 Mishandeling arbeidsmigrant
Een filmpje van een manager van een uitzendbureau die een arbeidsmigrant in elkaar slaat omdat hij die dag niet wilde werken, haalt alle media. Belangrijk is te zien dat dit geen incident is, maar een gevolg van de grote wantoestanden waarin veel arbeidsmigranten moeten leven en werken.
Die houden in: het maken van lange dagen, onder het minimumloon betaald worden (soms ver onder het minimumloon), slechte arbeidsomstandigheden, slechte bescherming tegen corona - als ‘woning’ een bed waarvoor je een paar honderd euro huur moet betalen en als de baas je ontslaat gelijk op straat gezet worden. Veel van deze collega’s - in de vleesindustrie, magazijnen maar ook op andere bedrijven en in hun krappe woonomgeving - werden besmet met het coronavirus. De Arbeidsinspectie treedt soms op, maar lang niet altijd. Vakbonden vragen met regelmaat aandacht voor de misstanden en staan migrantarbeiders vooral juridisch bij, om alsnog het loon te krijgen waar ze recht op hebben. Het toelaten van dit soort praktijken heeft een drukkend effect op de arbeidsvoorwaarden van de Nederlandse arbeiders. Maar een brede vakbondscampagne tegen dit soort misstanden zou goed zijn. Werkende mensen kunnen niet toestaan dat zo met hun collega’s wordt omgegaan. Solidariteit is immers in het belang van alle arbeiders – waar dan ook.

3 november 2020 Rijkdom hoopt zich op
De Nederlandse economie kromp in het tweede kwartaal van dit jaar met 8,5% en honderdduizenden mensen verloren hun werk - maar de 500 rijksten van Nederland gingen er toch op vooruit. Samen bezitten ze nu (volgens de berekeningen van tijdschrift Quote) € 186 miljard - ruim € 6 miljard meer dan vorig jaar. Wel moest een deel inleveren zoals Charlene de Carvalho-Heineken, grootaandeelhouder van het bierconcern. Die moet het met bijna 15% minder doen dan vorig jaar, maar is toch met haar huidige € 12,1 miljard nog altijd de rijkste Nederlander. Anderzijds voegde de eigenaar van supermarkt Jumbo zich dit jaar bij de miljardairs en komt met € 2,5 miljard direct op plaats 4. Nieuw als miljardair waren ook drie eigenaren van Tech-bedrijf Ayden, dat betalingen verwerkt. Zij brachten Ayden naar de beurs. Ook de vastgoedondernemers Hilders en Zweegers voegden zich bij de 38 miljardairs, vijf meer dan vorig jaar. De nummer twee is nog steeds Goldschmeding € 4,1 miljard) van uitzendconcern Randstad en op drie de dochters Gťrita en Inge van de overleden bouwtycoon Dik Wessels (€ 3,8 miljard). De armste van de Quote-500 lijst had dit jaar € 95 miljoen, vorig jaar was 88 miljoen de hekkensluiter.

2 november 2020 ‘Minimumjeugdloon niet van deze tijd’
Verschillende groepen in de maatschappij komen maandelijks honderden euro’s tekort om een enigszins normaal leven te leiden. Dat zegt budgetinstituut Nibud na een onderzoek. Het noemt vooral vier groepen: 1. Jongeren onder de 21 met een bijstandsuitkering. Van die uitkering noch van het minimumjeugdloon waarop het gebaseerd is kan iemand rondkomen. Jongeren zijn met 18 jaar volwassen en horen dan een volwassen loon, respectievelijk uitkering te ontvangen. 2. Gezinnen met twee of meer kinderen boven de twaalf. Die komen honderden euro’s tekort omdat niet met normale uitgaven voor tieners rekening wordt gehouden. 3. Mensen met een laag inkomen en hoge zorgkosten. 4. Mensen met een laag en wisselend inkomen. Het NIBUD pleit voor maatregelen om de inkomens van deze groepen te verbeteren en voor meer vrijheid voor gemeenten om maatwerk te leveren.
Vakbond FNV en een reeks andere organisaties eisen verhoging van het wettelijk minimumuurloon naar € 14 van nu ongeveer € 10. Dat zou de armoede kunnen beperken. Tegelijkertijd zouden mensen dan minder afhankelijk worden van allerlei toeslagen, die hen al of niet bekend zijn en waar ze wel of (net) geen recht op hebben.

2 november 2020 Energiearmoede
Onderzoeksinstituut TNO wijst op het probleem van de ‘energiearmoede’. Die heerst onder mensen die meer dan 10% van hun inkomen aan energie uit moeten geven. Dat zijn in Nederland momenteel 650.000 huishoudens. Mensen zitten daardoor in de kou, in het donker of koken minder. Dat is vaak een reden om sociaal verkeer af te houden. Daarbij stijgen de energieprijzen door hogere belastingen waarvan de opbrengst bedoeld zou zijn voor subsidies om een woning energiezuiniger te maken of van duurzame energie te voorzien. Dat zou de energierekening weer lager maken, maar TNO signaleert dat niet iedereen van de subsidies op energiezuinig maken van woningen gebruik kan maken. Zij noemt de huiseigenaren die de eigen investering niet kunnen opbrengen en huurders, waarvan de huisbaas of woningcorporatie geen maatregelen neemt.

1 november 2020 Vrouwen Polen voeren verzet aan
Honderdduizenden Polen protesteren dagenlang tegen de verdere inperking van het recht op abortus door het Constitutioneel Hof. Daarmee zou abortus alleen maar toegestaan zijn als sprake is van verkrachting of gevaar voor eigen leven van de vrouw. Aborteren van zwaar gehandicapte foetussen zou volgens het hof niet meer mogen, omdat dit ‘discriminatie’ zou betekenen. Niet alleen in Warschau, waar vrijdag honderdduizend vrouwen en mannen de straat opgingen, maar ook in kleinere steden worden regelmatig demonstraties gehouden. Belangrijke initiatiefnemer is hierbij de organisatie Strajk Kobiet –(Vrouwenstaking), die het abortusverbod als een fundamentele aanval op vrouwenrechten ziet. Zoals een vrouw zegt: “Als politici vinden dat vrouwen niet mogen kiezen wat er in hun eigen lijf gebeurt, what’s next? Gaan ze ons stemrecht ontnemen? Vrouwen verbieden te werken?” De kritiek van de demonstranten richt zich tegen de grote invloed van de kerk via propaganda en via de PiS-regering, waar bijvoorbeeld ook homoseksuelen en transgenders slachtoffer van worden. Demonstranten gaan kerken binnen, roepen priesters ter verantwoording en schrijven leuzen op kerkgebouwen.
Hierop roept president Kaczinsky zijn reactionaire aanhang op ‘de kerken te beschermen’. Het zijn zeker niet alleen vrouwen die de straat opgaan, maar ook veel mannen en jongeren en het verzet is veel breder zoals tegen de greep van de regering op de rechtspraak. De reactionaire regeringspartij PiS heeft geprobeerd het recht op abortus te beperken via een wet in het parlement, maar durfde dat niet aan. Nu zorgt het Constitutioneel Hof ervoor. En in dat hof heeft de regering met trucs als het vervroegd pensioneren van rechters zich een meerderheid bezorgd. Maar de volkswoede richt zich ook op de slechte gezondheidszorg en de gebrekkige aanpak van de coronapandemie door de regering - terwijl de werkloosheid groeit. ’De regering moet oprotten’ is een veel gehoorde leus. In diverse Europese steden, ook in Nederland zoals in Maastricht en Den Haag, vinden solidariteitsdemonstraties plaats waaraan Poolse migranten maar ook Nederlanders meedoen.

Wil je reageren of heb je zelf een voorstel voor een nieuwsbericht?
Mail naar: redactie@rodemorgen.nl!


Nog even opzoeken wat er vorige week of vorig jaar gebeurde?
Kijk in het archief