RM Nieuws

Kijk hier voor het Archief

Actie Schiphol
Dictatuur ArgentiniŽ veroordeeld
Trespa overstag
Het begrip van Slob
Buskaartje asociaal duur
Bezuiniging universitair onderwijs
Geweld van Shell in Nigeria
Bedrijven willen Tihange en Doel openhouden
EU laat giftig glyfosaat weer toe
Alle rijkdom is gebaseerd op uitbuiting
Strijdbare demo tegen geweld tegen vrouwen
CAO-staking Weert
Rutte III tegen SW
Cynische vluchtelingenpolitiek
Staking Unox levert resultaat
Nieuwe iPhone ouderwetse uitbuiting
Protest verlaging Wajong-uitkering
Truckchauffeurs blokkeren grens
Siemens - vechten voor elke arbeidsplek
Mensen Zimbabwe willen echte verandering
Hypocrisie over Griekenland-rapport
AKZO neemt loopje met veiligheid
De vervuiler betaalt juist niet
Pijpleiding lekt 800.000 liter olie
Politieke bankenboycott MLPD
Kolen of banen - vals dilemma
Gasbesluit Kamp onderuit
Sterke stijging burn-outs
Unox staking
Waarschuwingsactie Tata Steel
Basisloon de oplossing?
Maaltijdbezorgers willen arbeidscontract
Klimaat - ‘Wat levert het op?’
Misstanden Oost-Europese textielbedrijven
Hoge medicijnprijzen
Imperialistische oorlogsvoorbereiding
AOW-leeftijd beweegt niet zonder actie
Klimaatconferentie zonder oplossing
Demo honderdduizenden Barcelona
Extreemrechts Polen
Metaalwerkers eisen loonsverhoging
Drie dagen staking India
Staatsmonopoliekapitalisme is niet nieuw
Wat kan de wereld niet doen met € 600 miljard?
Staking van KLM-personeel
Internationale vakbond: minimumloon veel te laag
Strijdbare herdenking Oktoberrevolutie in Sint-Petersburg
Duitse regering helpt Erdogan tegen de Koerden
Textielarbeiders zetten miljardair voor het blok
Grote druk op lonen en uitkeringen
Slechte voedselcontrole structureel
Unox-collega’s staken tegen verslechteringen
Nederland scoort slecht op gelijkheid vrouw-man
Ook in Nederland worden de rijken rijker
Klimaatrampen treffen arme landen het hardst
Wat bepaalt de hoogte van de zorgpremie?


30 november 2017 Actie Schiphol
De collega’s van afhandelingsbedrijf Swissport gaan opnieuw over tot stiptheidsacties en voeren die op. Vanaf elf uur wordt bij het in- en uitladen van bagage precies volgens de regels gewerkt. Dat levert (beperkte) vertragingen op voor passagiers. Vanaf de middag gaan ook de collega’s bij de incheckbalies en passagiersservice dit doen.
De belangrijkste reden voor hun acties zijn de ongehoorde werkdruk en de grote flexibilisering. Het is veel te druk en toch worden ervaren collega’s met een uitzend- of tijdelijk contract weggestuurd - ‘omdat het zomerseizoen voorbij is’. In het verlengde daarvan wordt er zo met roosters geschoven dat mensen hun sociale leven niet kunnen plannen. Verder heeft Swissport het sinterklaas- en kerstpakket geschrapt en probeert ook terug te komen op de ingangsdatum van een eerder afgesproken loonsverhoging. Als stiptheidsacties niet werken, zal tot werkonderbrekingen worden overgegaan.
Achtergrond is de grote concurrentieslag tussen vliegmaatschappijen, die zij proberen af te wentelen op het eigen personeel en op dat van de servicebedrijven - waarvan ze steeds lagere tarieven eisen. Swissport werkt op Schiphol voor TUI, Corendon, SAS, Egypt Air, Qatar, Garuda, Singapore Airlines en Turkish Airlines. Dezelfde problemen spelen op veel vliegvelden. Deze zomer staakten de collega’s van Swissport op het Brusselse vliegveld Zaventem.

30 november 2017 Dictatuur ArgentiniŽ veroordeeld
Voor veel Argentijnen was 30 november een belangrijke dag, omdat eindelijk een groep van ongeveer 50 (ex-)militairen door een rechtbank werd gestraft voor hun medeplichtigheid aan de meest wrede martelingen tijdens de militaire dictatuur (1976-1983). Er worden veel lange gevangenisstraffen uitgesproken, waaronder voor enigen levenslang. Duizenden Argentijnen hadden zich verzameld in de buurt van de rechtbank met foto’s en namen van slachtoffers van de dictatuur - hun familieleden, vrienden, kameraden. Veel van de misdaden werden gepleegd in het opleidingscentrum van de marine ESMA, waar naar schatting 5000 tegenstanders van de militaire junta werden gemarteld. Slechts enkele honderden daarvan overleefden dit. Veel vooral linkse tegenstanders werden levend uit een vliegtuig in zee gegooid. Kinderen van verzetsstrijders werden afgepakt en aan kinderloze militairen en andere Junta-vrienden gegeven. De ‘dwaze moeders’ van de Plaza de Mayo demonstreerden wekelijks om achter het lot van hun kinderen en kleinkinderen te komen. Sommigen weten maar pas wie hun echte ouders zijn.
Het was een hele strijd om deze veroordelingen te laten plaatsvinden. De junta had bij het einde van de dictatuur hun amnestie in wetten laten vastleggen. Dat werd in de jaren negentig teruggedraaid, maar de rechtsgang werd op alle mogelijke manieren getraineerd en tegengewerkt. Velen ontliepen hun straf - ook omdat ze overleden voordat ze werden aangeklaagd.
De intussen tot Nederlander genationaliseerde piloot Poch wordt vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Hij was tijdens de militaire dictatuur gevechtspiloot bij de Argentijnse marine en stond volledig achter de Junta en het doden van haar tegenstanders. De rechtbank vond echter dat er onvoldoende bewijs was dat Poch zelf een vliegtuig bestuurde van waaruit mensen in zee gegooid werden. Het openbaar ministerie is daar wel van overtuigd en zegt in beroep te zullen gaan.

29 november 2017 Trespa overstag
De collega’s in de fabriek van kunststoffen platen in Weert breiden hun staking uit naar de middagploeg. Dan begrijpt de directie van Trespa dat het menens is en komt aan een groot deel van de eisen tegemoet. De vele collega’s die nu niet onder de CAO vallen, gaan dit wel doen - als ze het zelf willen. Er komt een loonsverhoging voor iedereen van 2%. Het sociaal plan wordt verlengd tot april vorig jaar. Wie met een slechtere individuele regeling ontslagen is, kan alsnog eisen volgens het sociaal plan behandeld te worden.

29 november 2017 Het begrip van Slob
De nieuwe minister voor basisonderwijs houdt een grote bijeenkomst met leraren, vakbonden en schoolbesturen. Minister Slob van de ChristenUnie toont ‘alle begrip’ voor de eisen van de leraren. Maar meer geld dan tot nu toe toegezegd heeft hij niet en het toegezegde komt ook niet eerder. Hij blijft vasthouden aan het regeerakkoord van Rutte III. Slob wil blijkbaar niet begrijpen dat het de leraren ernst is. Hij hoopt ze via eindeloos praten aan de poldertafel van acties af te houden. Aan die tafel is in het verleden immers ook eindeloos gepraat over de problemen van lage salarissen en hoge werkdruk - zonder dat er veel gebeurde.

29 november 2017 Buskaartje asociaal duur
Het Amsterdamse openbaarvervoersbedrijf GVB verhoogt per 1 januari de dagkaarten voor kinderen t/m 11 jaar van € 2,50 naar € 3,75 - dat is met 50% en veel meer dan de andere prijsstijgingen.

28 november 2017 Bezuiniging universitair onderwijs
Studenten en docenten van de Nederlandse universiteiten voeren actie tegen de bezuinigingen op het onderwijs. Het afschaffen van de basisbeurs van studenten werd door Rutte II verdedigd met: het bespaarde geld gaat naar verbetering van het onderwijs aan de studenten. In de afgelopen jaren is het bedrag dat daarvoor per student beschikbaar is met 25% gedaald. Studenten klagen daarom al jaren over te weinig begeleiding bij hun studie door docenten en de docenten klagen over een grote werkdruk. Zij spreken over een tekort van 4000 docenten.
Maar Rutte III heeft besloten dat een ‘gat in de begroting’ van 183 miljoen euro moet worden weggewerkt ten koste van het hele onderwijs en dan komt er per saldo ook minder geld beschikbaar voor beter onderwijs aan de universiteiten. De regering trekt wel extra geld uit, maar dat is bestemd voor onderzoek. Volgens docenten en studenten komt dit onderzoek nauwelijks ten goede aan het onderwijs. Dat komt doordat universiteiten bij de keuze van hun onderzoek vooral onderzoek gericht op de belangen van bedrijven doen - en daar ook geld mee willen verdienen.
Kritische studenten en docenten hebben de actiegroep WOinActie opgericht, die samenwerkt met vakbonden. Een petitie is intussen door 5000 docenten en andere werkers aan universiteiten getekend. Op 5 december zal deze op het Plein in Den Haag worden aangeboden aan de tweede kamer.

28 november 2017 Geweld van  Shell in Nigeria
Mensenrechtenorganisatie Amnesty International roept de regeringen van Nederland, Groot-BrittanniŽ en Nigeria op een strafproces tegen olieconcern Shell te starten. Amnesty heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de betrokkenheid van Shell bij het geweld tegen het Ogoni-volk in de Nigeriaanse delta, dat zich verzet tegen de grote vervuiling als gevolg van de oliewinning door Shell in hun gebied. Zij verzetten zich ook tegen het feit dat Shell en corrupte overheidsfunctionarissen profiteerden en zij in armoede moesten leven.
Het Nigeriaanse leger, politie en paramilitairen moordden, martelden en verkrachtten en staken hele dorpen in brand. Een achttal leiders van het verzet, waaronder de internationaal bekende auteur Ken Saro-Wiwa, werden na een schijnproces in 1995 door de Nigeriaanse regering opgehangen. Shell vroeg keer op keer het leger in te grijpen om de ongestoorde oliewinning te verzekeren. Dat gebeurde niet alleen door lagere managers. De toenmalige directeur van Shell Nigeria overlegde zelf persoonlijk met generaal Abacha - en de internationale top van het olieconcern was daarvan op de hoogte. Shell is veel eerder en vaker van betrokkenheid bij het geweld beschuldigd en aangeklaagd, maar heeft zich steeds grotendeels aan veroordeling daarvoor weten te onttrekken door schikkingen of via partijdige rechters. Het nu opgebouwde dossier moet hierin verandering brengen - Shell blijft uiteraard glashard ontkennen.

27 november 2017 Bedrijven willen Tihange en Doel openhouden
Belgische ondernemersorganisaties oefenen druk uit op de regering om de kerncentrales in Tihange en Doel ook na 2025 open te houden. Zij beweren dat anders een tekort aan energie de prijs zou opdrijven. Kerncentrales zijn op zich al veel te gevaarlijk - dat geldt meer als ze allerlei gebreken hebben, zoals die in Doel bij Antwerpen en in Tihange, onder Luik. In BelgiŽ is op politiek niveau afgesproken dat pas tussen 2020 en 2025 alle kerncentrales in het land gesloten gaan worden. Er zijn verschillende acties gevoerd om vooral de centrale in Tihange zo snel mogelijk buiten gebruik te stellen. Deze zomer was er een grote omsingelingsdemonstratie, waaraan tienduizenden mensen uit BelgiŽ, Nederland en Duitsland meededen. Dat verzet is nodig, want de grootste regeringspartij N-VA en het fascistoÔde Vlaams Belang zijn voor langer doorgaan met kernenergie.

27 november 2017 EU laat giftig glyfosaat weer toe
Met 18 tegen negen hebben de lidstaten van de EU goedgekeurd dat het omstreden onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat weer de komende vijf jaar in de EU gebruikt mag worden. Nederland stemde ook voor. Zelfs een compromisvoorstel van het Europees parlement, om het gebruik in die vijf jaar steeds verder af te bouwen, haalde het niet.
Glyfosaat (vooral bekend van het bestrijdingsmiddel Roundup van Monsanto) wordt door milieuorganisaties als gevaarlijk voor de gezondheid van mens en milieu gezien. Volgens artsen van de Wereldgezondheidsorganisatie is het kankerverwekkend. Concerns als Monsanto voeren echter een sterke lobby om het verder toe te staan vanwege de grote winsten: wie het alles vernietigende Roundup gebruikt, moet ook zijn zaaigoed van Monsanto kopen. Dat is namelijk genetisch zo gemodificeerd dat de gewassen zelf niet aan Roundup bezwijken.

26 november 2017 Alle rijkdom is gebaseerd op uitbuiting
De Amerikaan Bezos (eigenaar van webgigant Amazon) is nu de rijkste man ter wereld, met een vermogen van 100 miljard dollar. Ook deze week beschrijft een journalist in de Britse krant Daily Mirror zijn ervaringen in een groot magazijn van Amazon in Engeland, waar hij enige weken undercover werkte. Daar wordt van de werkers een onhoudbaar tempo geŽist - zoals het klaarmaken voor verzending van 120 pakjes per uur. Op een scherm voor je zie je hoe je tempo is, maar klokken zijn afgeplakt. Zitten is niet toegestaan, zelfs niet als er even geen werk is. Als je het tempo niet haalt, wordt je ontslagen. Werkweken van 55 uur zijn normaal, maar de betaling is slecht. Een deel van de werkers krijgt niet eens het in Engeland geldende minimumuurloon.
Dit soort misstanden zijn eerder in de openbaarheid gekomen, maar duren voort. In de andere landen waar Amazon magazijnen heeft is het weinig beter. In Duitsland en ItaliŽ hebben vakbonden op ‘Black Friday’ (vanwege de topdrukte) stakingen georganiseerd voor loonsverhoging en tegen het schandalige opjaagsysteem. In ItaliŽ in het magazijn in Piacenza (in de buurt van Milaan), in Duitsland in zes van de elf magazijnen. Ondanks de grote intimidatie door de leiding doen in ItaliŽ 600 van de 1500 werkers mee aan de staking en in Duitsland 2500 van de totaal 12.000 werkers. Vakbond ver.di heeft intussen 35% van de collega’s lid gemaakt en eist dat Amazon zich houdt aan de sector-CAO.

25 november 2017 Strijdbare demo tegen geweld tegen vrouwen
Zaterdagmiddag trok een demonstratie van zo’n 200 vrouwen, maar ook mannen de aandacht in het centrum van Rotterdam. 25 november is de internationale strijddag tegen geweld tegen vrouwen. Dat internationale karakter kwam goed tot uiting in de toespraken vooraf op het Binnenwegplein en in de leuzen die tijdens de demonstratie geroepen werden. Huiselijk geweld, seksuele intimidatie, verkrachting soms zelfs gevolgd door moord, mensenhandel – het komt ook in Nederland vaak voor.
Het imperialistisch wereldsysteem leidt tot armoede, oorlog en milieuvernietiging, waarvan vrouwen en kinderen vaak het eerste slachtoffer zijn. In reactionaire staten als Iran en Saoedi-ArabiŽ worden vrouwen van alle rechten beroofd en is geweld tegen hen gelegitimeerd. Maar ook in bijvoorbeeld India en Latijns-Amerika zijn verkrachtingen en moord op vrouwen schering en inslag.
De vrouwen staan op tegen hun onderdrukkers. In Latijns-Amerika zijn massabewegingen ontstaan tegen het geweld tegen vrouwen, in Polen heeft de vrouwenbeweging een totaal verbod op abortus voorkomen, in Rojava, Noord-SyriŽ, hebben gewapende Koerdische en andere vrouwen samen met de mannen de religieus-fascisten van ISIS verslagen. Aan het eind, weer op het Binnenwegplein, werden paarse ballonnen opgelaten, met daaraan gebonden een infofolder.

24 november 2017 CAO-staking Weert
De ochtendploeg gaat in staking bij Trespa, een fabrikant van onder andere kunststoffen gevelplaten. De leden van FNV-Procesindustrie hebben hiertoe unaniem besloten, nu onderhandelingen over de CAO na een halfjaar weinig opleveren. Een belangrijke eis is een loonsverhoging van 2,5%, maar er is meer aan de hand. Trespa – via investeringsfonds HAL grotendeels eigendom van de steenrijke familie Van der Vorm - wil de kracht van het collectief ondermijnen door zo veel mogelijk zaken individueel te regelen. Zo verklaart het bedrijf dat de CAO voor de helft van de 600 werkers niet van toepassing is. Bij reorganisaties gaat ze de vakbond uit de weg door individuele vaststellingsovereenkomsten te sluiten en daarbij past ze ook het met de vakbond afgesloten sociaal plan niet toe. Afgesproken is dat (behalve in het weekend) geen enkele ochtendploeg aan het werk zal gaan totdat het bedrijf alle eisen inwilligt.

23 november 2017 Rutte III tegen SW
‘Werk moet lonen’, het ligt politici in de mond bestorven, maar de praktijk is anders. Kijk naar de plannen van de regering met de collega’s met een arbeidshandicap. Hen wil zij met veel minder dan het wettelijk minimumloon afschepen.
Tot voor een paar jaar kon iemand met een lichamelijke, verstandelijke of psychische handicap onder begeleiding werken in of vanuit een sociale werkplaats. Daar gold net als in andere bedrijven een CAO - met pensioenopbouw, reiskostenvergoeding en verdere voorwaarden. Er waren loontabellen, die tot 130% van het wettelijk minimumloon gingen.
Als een bedrijf dat een SW-er inhuurde niet alle loonkosten wilde betalen, legde de overheid dat door middel van loonkostensubsidie bij. Omdat veel arbeidsgehandicapten toch behoorlijk productief zijn, was SW-ers inhuren voor veel bedrijven aantrekkelijk. Des te meer toen via de SW steeds meer mensen aan het werk werden gezet die geen handicap hadden, maar alleen moeilijk werk konden vinden. Met de Participatiewet van Rutte II werden niet alleen mensen met een uitkering gedwongen een gratis ‘tegenprestatie’ te leveren.
Die wet bepaalde ook dat er vanaf 2015 geen nieuwe mensen meer in een sociale werkplaats mochten werken. Zeventigduizend mensen met een arbeidshandicap moesten zoveel mogelijk in commerciŽle bedrijven aan de slag – die ook weer loonkostensubsidie kunnen krijgen. De 30.000 anderen moesten naar een ‘beschutte werkplek’ - op te zetten door de gemeente. Intussen blijkt het om 50.000 mensen te gaan. En die ‘beschutte werkplek’ is meestal dezelfde Sociale Werkplaats die op den duur had moeten sluiten.
Als het aan Rutte III ligt, krijgen de collega’s die daar werken maar 70% van het wettelijk minimumloon en verder niets - geen reiskosten, geen pensioen enzovoort. Voor hen is er geen loonkostensubsidie. Als ze onder het bestaansminimum komen moeten ze maar naar de sociale dienst.
De regering hoopt er een half miljard euro mee te besparen. Misschien zit ze na het schrappen van de dividendbelasting wat krap bij kas? Maar het is tegelijk ook een manier om het minimumloon zelf ter discussie te stellen

23 november 2017 Cynische vluchtelingenpolitiek
Tienduizenden vluchtelingen (waaronder veel kinderen) zitten op Griekse eilanden samengeperst in kampen, waar de voorzieningen lang niet genoeg zijn voor zo veel mensen. Er is vaak te weinig gezondheidszorg, te weinig voeding en teveel kou, omdat velen in tentjes moeten slapen. Zij mogen niet naar het vasteland voordat zij allerlei procedures hebben doorlopen, die vaak meer dan een jaar duren. Ondanks de deal van de EU met Erdogan om de vluchtelingen bij Turkije tegen te houden, komen regelmatig nieuwe vluchtelingen in Griekenland aan en worden de kampen voller.
Een twintigtal Ngo’s (waaronder het Rode Kruis en Amnesty International) dringen er bij de Griekse regering op aan de vluchtelingen voor de winter naar het vaste land te laten gaan, omdat er anders doden zullen vallen. De Griekse regering doet tot nu toe of haar neus bloedt. Zij en de andere EU-landen hopen dat wanhopige beelden uit de kampen anderen zullen doen besluiten niet naar Europa te komen.

22 november 2017 Staking Unox levert resultaat
Na stakingen sinds begin november van bij elkaar anderhalve week, komen de directies van Unilever en Zwanenberg over de brug. Het loonverschil met de lagere Zwanenberg-CAO blijft bevroren in een persoonlijke toeslag, maar dat wordt gedeeltelijk gecompenseerd door een bedrag ineens van € 2000. De lagere pensioenopbouw bij Zwanenberg wordt drie jaar gecompenseerd, de hogere pensioenpremie tien jaar lang - met daarnaast een bedrag ineens van € 7.500 voor fulltimers. De belofte dat niemand uit de worstfabriek na de overgang naar Zwanenberg in 2018 ontslagen zal worden geldt nu ook voor 2019. Daarna zal er tot en met 2022 bij ontslag een sociaal plan op het niveau van het Unilever-plan gelden.

22 november 2017 Nieuwe iPhone ouderwetse uitbuiting
De iPhone X heeft allerlei verbeteringen ten opzichte van vroegere modellen: snellere processor, display zonder randen, betere foto’s - gezichtsherkenning. In Nederland wil Apple voor het toestel € 1159 vangen - ongeveer de gemiddelde prijs wereldwijd.
Ondanks die hoge prijs is de iPhone X niet aan te slepen en moet hofleverancier Foxconn (die de meeste apparaten voor Apple en voor andere bedrijven fabriceert) tijdelijk de productie opvoeren.
Dat doet ze door tegen de Chinese wet in scholieren van 17 tot 19 jaar die stage lopen te verplichten in plaats van acht uur elf uur per dag te werken. Tijdens zo een stagedag zet de scholier zo’n 1200 iPhones in elkaar. Tegen stagevergoeding. Weigeren is geen optie, want dan krijgen ze hun diploma niet.
Op de Forbes-lijst van grootste bedrijven ter wereld staat Apple op nummer 9, maar maakte dit jaar van de grootste tien concerns wel de hoogste winst bekend: $ 45,2 miljard.

21 november 2017 Protest verlaging Wajong-uitkering
Tientallen mensen met een Wajong-uitkering overhandigen een lege portemonnee aan leden van de tweedekamercommissie voor sociale zaken. Zij eisen dat een door Rutte II gelanceerde korting op hun uitkering van € 80 euro netto per maand wordt ingetrokken.
Recht op een Wajong-uitkering hebben mensen die van jongs af een handicap hebben, waardoor ze moeilijk of helemaal niet aan het werk kunnen komen. Die uitkering van 75% van het wettelijk minimumloon wil de regering per 1 januari aanstaande terugbrengen naar 70% voor Wajongers die in theorie werk zouden kunnen vinden. Zogenaamd een prikkel om werk te zoeken.
In Nederland zoeken 1,5 miljoen mensen werk, dan kom je met een handicap helemaal moeilijk aan de slag. Volgens een convenant met de bedrijven zouden die, zowel als de overheid, voldoende banen voor gehandicapten ter beschikking stellen - maar dat gebeurt niet. De staat zelf doet het wat dat betreft slechter dan commerciŽle bedrijven. Conclusie: een schandalige bezuinigingsmaatregel ten koste van mensen met een handicap.

21 november 2017 Truckchauffeurs blokkeren grens
De Belgische en Franse transportbonden voeren actie tegen de dumpinglonen voor vrachtwagenchauffeurs die de EU toestaat. De onlangs aangekondigde nieuwe voorschriften voor detachering stellen op zich niet veel voor, maar zelfs die gaan niet voor de transportsector gelden. Onder andere de belangrijke grensovergang Frankrijk-ItaliŽ bij de tunnel van Frejus en de Belgisch-Franse grens bij Roncq worden urenlang door truckchauffeurs afgesloten.

20 november 2017 Siemens - vechten voor elke arbeidsplek
Het grote Duitse Siemens-concern deelt mee van plan te zijn de turbinefabriek in Hengelo te sluiten - ten koste van 640 arbeidsplaatsen. Dit als onderdeel van een grote reorganisatie in het hele concern, die in totaal 6900 collega’s in verschillende landen hun baan zou kosten (afgezien van de duizenden in toeleveringsbedrijven).
In Duitsland zouden verdeeld over verschillende vestigingen 3300 werkers bij Siemens hun baan verliezen. Daar hebben collega’s in Berlijn, Offenbach, Leipzig en Erfurt acties tegen de ontslagen gevoerd. De MLPD (lid van ICOR) heeft de collega’s haar solidariteit toegezegd in hun strijd tegen ontslagen.
Siemens geeft als reden dat het minder orders krijgt uit de olie- en gasindustrie en dat dit door de omschakeling naar duurzame energie minder zal worden. Daarom wordt de productie verlaagd en geconcentreerd, waarbij het winstgevende Hengelo afvalt.
Vakbondsbestuur en parlementaire politici praten over sociale plannen. Maar daarmee verdwijnen wel die banen - ook voor de jeugd die straks een job moet hebben.
Siemens produceert ook voor duurzame energie – onder andere windmolens - en kan werkers omscholen. De werkweek kan verkort worden naar 30 uur per week met behoud van het volle loon. Naar de aandeelhouders toe bejubelt Siemens zijn geweldige winstgevendheid. Daartegenover kunnen werkende mensen alleen door eigen strijd hun werk en levensonderhoud bevechten - ten koste van de winsten van die concerns.

19 november 2017 Mensen Zimbabwe willen echte verandering
Veel Zimbabwanen gaan enthousiast de straat op als het leger de 93-jarige president Mugabe onder druk zet om af te treden. Velen leven in armoede. De repressie van ieder die Mugabe en zijn vrienden in de weg staat is keihard. Mugabe was eens de leider van de bevrijdingsbeweging ZANU - die eerst tegen kolonisator Groot-BrittanniŽ streed en daarna met succes tegen de blanke minderheidsregering van Ian Smith. Daarom verdiende hij veel respect bij de Zimbabwanen.
De ZANU richtte zich na de bevrijding in 1980 op de opbouw van het socialisme, maar Mugabe en zijn medestanders lieten dit al snel los en installeerden zich als heersende klasse. Veel van die vrienden zitten in het leger. De generaals wilden ervoor zorgen dat de pas weggestuurde vicepresident Mnangagwa Mugabe op zou volgen. Mnangagwa was echter jarenlang als hoofd van de veiligheidsdienst verantwoordelijk voor de repressie onder het bewind van Mugabe. De vervanging van diens regime betekent dus geen wezenlijke verandering in Zimbabwe – eerder is het zo dat de heersende klasse (in samenspraak met buurland Zuid-Afrika en met China) de exploitatie van de vele grondstoffen en vruchtbare gronden waaraan Zimbabwe rijk is in het eigen voordeel wil opvoeren. De vreugde over het verdwijnen van Mugabe zal dan ook omgezet moeten worden in de wil om te strijden voor een perspectief van nationale en sociale bevrijding.

19 november 2017 Hypocrisie over Griekenland-rapport
De Europese Rekenkamer schrijft een vernietigend rapport over de zogenaamde Europese hulp aan Griekenland, dat door een grote staatsschuld een veel grotere economische crisis doormaakte dan de andere Europese landen. De rekenkamer constateert dat de ‘hulp’ van de EU weinig heeft bijgedragen - soms eerder afbreuk heeft gedaan - aan het weer op gang brengen van de Griekse economie. Europese politici en ook veel tweede kamerleden spreken er schande van.
Maar iedereen wist dat de bemoeienis van de EU via de Eurogroep onder leiding van Dijsselbloem (PvdA), van de ECB en van het IMF niet gericht was in het weer op gang brengen van de Griekse economie. Hun belangrijkste doelstellingen waren: a) zorgen dat de grote banken, en andere financiers onder andere uit Duitsland, Frankrijk, Nederland hun leningen terugbetaald kregen en verder om misbruik makend van de grote economische problemen in het land b)de Grieken te dwingen zo veel mogelijk staatsbedrijven te koop aan te bieden bij internationale concerns en c) ook ten dienste van deze concerns lonen, arbeidsvoorwaarden en sociale voorzieningen rigoureus af te breken.

18 november 2017 AKZO neemt loopje met veiligheid
Een Rotterdamse rechter heeft het chemisch bedrijf van AKZO Nobel in Europoort tot een boete van € 100.000 veroordeeld wegens een reeks van incidenten. Hierbij werden door gebrek aan veiligheidsmaatregelen personeel, omwonenden en het milieu aan chloorgas en zoutzuur blootgesteld. Begin 2015 kregen vier werkers bij AKZO zoutzuur op hun lichaam, omdat zij geen beschermende kleding aan hadden. Lekkages van chemische stoffen uit leidingen van AKZO op en buiten het bedrijfsterrein komen zoveel voor, dat het Staatstoezicht op de Mijnen AKZO Nobel vorig jaar onder verscherpt toezicht heeft gesteld.

18 november 2017 De vervuiler betaalt juist niet
Grote bedrijven die veel energie gebruiken betalen juist veel minder energiebelasting. Denk aan de hoogovens van Tata Steel, aan chemiebedrijven. Dat heeft de Nederlandse staat zo geregeld met als excuus ‘de concurrentiepositie’. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving wordt over 55% van het totale energieverbruik helemaal geen belasting betaald. Het bureau heeft berekend, dat de bedrijven jaarlijks voor € 7 miljard milieuschade veroorzaken met activiteiten waarover zij geen energiebelasting betalen. Daarentegen moeten de mensen die hun producten kopen daarover vaak extra milieubelasting betalen.

18 november 2017 Pijpleiding lekt 800.000 liter olie
In de Amerikaanse staat South-Dakota zijn ongeveer 5000 vaten ruwe olie uit de omstreden Keystone-leiding in een landbouwgebied gelekt. De 8000 kilometer lange leiding moet olie vervoeren van de teerzanden in het Canadese Alberta naar raffinaderijen in de Amerikaanse staten Illinois en Oklahoma.
Tegen de aanleg van de pijpleiding werd en wordt veel geprotesteerd. Actievoerders waarschuwden tegen dreigende lekkages - zoals nu is gebeurd. Ze wijzen af dat er nog in fossiele brandstoffen wordt geÔnvesteerd. Bovendien in olie uit teerzanden, waarbij extra CO2 vrijkomt. De protesten hebben ertoe geleid dat de vorige Amerikaanse president Obama de aanleg stillegde. Zijn opvolger Trump - die in het belang van de fossiele brandstofconcerns de dreigende milieucatastrofe ontkent - heeft onlangs bevolen met de aanleg verder te gaan.

17 november 2017 Politieke bankenboycott MLPD
De Deutsche Bank en haar dochtermaatschappij Postbank hebben alle bankrekeningen van de MLPD en haar regionale en plaatselijke afdelingen opgezegd. De MLPD is net als de Rode Morgen lid van ICOR - de Internationale CoŲrdinatie van revolutionaire partijen en organisaties.
De aanleiding voor deze opzegging is de succesvolle campagne tijdens de laatste parlementsverkiezingen, waaraan de MLPD meedeed met een internationalistisch verbond - waaronder een aantal Turkse organisaties en ook een Palestijnse organisatie. De verkiezingsdeelname is vooral bedoeld om met zoveel mogelijk mensen in discussie te gaan over de noodzaak van een revolutionaire maatschappijverandering. En dat lukte ook goed, dankzij de inzet van duizenden leden en sympathisanten.
Daartegen komt nu deze repressieve actie, die bedoeld is om de MLPD monddood te maken en haar maatschappelijk functioneren onmogelijk te maken. De partij kan dat natuurlijk niet accepteren en zal zich met alle middelen hiertegen verzetten.
Steun dit verzet – stort een protestbijdrage op de geblokkeerde rekening van de MLPD: groot of klein, maakt niet uit – stort op rekeningnummer van de Deutsche Bank: IBAN - DE66 3607 0024 0210 3331 00.

17 november 2017 Kolen of banen - vals dilemma
‘Stop met de overslag van kolen in de Rotterdamse haven’. Dat is de inhoud van een motie die deze week door een meerderheid van de gemeenteraad wordt aangenomen. Die motie zou op korte termijn consequenties kunnen hebben, omdat volgend jaar het contract van overslagbedrijf EMO met het Rotterdams havenbedrijf afloopt en verlengd zou moeten worden. Bij EMO worden de meeste kolen overgeslagen - vooral voor het Duitse Roergebied, maar ook voor de kolencentrales in het Rotterdamse havengebied. De gemeente Rotterdam kan als meerderheidsaandeelhouder invloed uitoefenen op het havenbedrijf.
Bestuurder Bos van FNV Havens reageert boos op de motie: ‘Dit besluit slaat nergens op. Stop je de overslag hier, dan verplaatst de aanvoer, met als gevolg: langere en dus meer milieuonvriendelijke transportverplaatsingen met treinen of binnenvaartschepen.. Het enige gevolg is dat Rotterdamse havenwerkers werkloos raken, omdat het werk over de grens wordt verplaatst.’
Waarom krom praten? Het kapitalisme dumpt arbeiders die zogenaamd overbodig zijn. Als vakbond organiseer je de werkende mensen – voor de toekomst van je kinderen, voor een leefbare planeet en voor de belangen van de vakbondsleden. Kolencentrales moeten dicht – maar vecht dan voor het behoud van de arbeidsplaatsen de werkers die door de kapitalistische winsteconomie ‘overbodig’ worden gemaakt. Anders ben je als vakbond geen knip voor je neus waard.
Het probleem van de vakbondsbestuurder is dat hij de bedrijven uit de wind houdt, in plaats van ze als eerste aansprakelijk te stellen en daar schept hij een tegenstelling tussen milieustrijd en arbeidersstrijd die er niet is. Werkende mensen hebben recht op een vaste baan en een goed inkomen en op een leefbare aarde. Beide worden continu bedreigd door de jacht op winst van de grote concerns.

16 november 2017 Gasbesluit Kamp onderuit
Het besluit van de net afgetreden minister Kamp (VVD) om de NAM de komende vijf jaar toe te staan telkens 21,6 miljard kubieke meter uit het Groningse gasgebied te winnen, werd door organisaties en inwoners uit dat gebied aangevochten bij de Raad van State (RvS). De RvS vernietigt Kamp’s besluit, omdat hij a) niet aantoont dat bij deze iets lagere winning de gevaren voor aardbevingsschade voldoende verminderen en b) ook zijn bewering niet hard maakt, dat de energievoorziening in gevaar zou komen als er minder gas in Groningen gewonnen zou worden, c) hij niet zegt wat hij gaat doen om alternatieve energiebronnen te vinden. Er was ook geen serieus onderzoek geweest, maar die hoeveelheid van 21,6 miljard kubieke meter was Kamp door de NAM ingefluisterd. Het is aan het massale en volhardende verzet van de Groningers te danken, dat de RvS tot dit besluit komt. Het geeft echter wel de nieuwe minister Wiebes (VVD) en feitelijk de NAM een jaar respijt. Dan moet Wiebes met een nieuw onderbouwd besluit komen.

16 november Sterke stijging aantal burn-outs
Volgens een onderzoek van de universiteit Nijenrode met de website Intermediair onder 72.000 loonafhankelijke werkers heeft nu 15% van de vrouwelijke werkers een burn-out of heeft die gehad - tegenover 9,4% twee jaar geleden. Bij de mannen steeg het percentage in dit tijdvak van 6 naar 9%.
In 92% van de gevallen was de burn-out door een (bedrijfs)arts geconstateerd. Als een belangrijke oorzaak van de toename wijzen de onderzoekers op de onzekerheid waarin steeds meer werkers verkeren door een flexibel contract. Onder werkers met een vaste aanstelling krijgen minder mensen een burn-out. Voor wat betreft het hogere percentage vrouwen, wijzen zij op de extra belasting die veel vrouwen hebben, omdat zij naast hun betaalde werk de meeste zorgtaken, inclusief mantelzorg, op zich moeten nemen.

15 november 2017 Unox staking
Sinds begin deze maand (zie bericht 6 november) hebben de collega’s van de worstfabriek in Oss vijf dagen gestaakt. Nu besluiten ze, door telkens een andere ploeg het werk te laten neerleggen, de productie ook voor de rest van de week te staken. Zij willen niet dat de verkoop van de worstfabriek door Unilever aan Zwanenberg ten koste van hun pensioen en andere arbeidsvoorwaarden gaat. Verder eisen ze zwart op wit dat ze niet over een paar jaar op straat worden gezet. Door de dagenlange stakingen beginnen de voorraden van supermarkten en de HEMA – ook de Hema-worst wordt in Oss gemaakt – op te raken. De collega’s zijn van plan door te gaan tot de directie overstag gaat.

15 november 2017 Waarschuwingsactie Tata Steel
Een dertigtal collega’s van Tata Steel in IJmuiden blokkeren een uur lang de bedrijfspoort. Gevolg is dat het verkeer tot aan de Velsertunnel vast komt te staan. Zij willen hiermee onderstrepen dat ze tegen een fusie zijn van Tata Steel met het Duitse ThyssenKrupp - omdat dit duizenden ontslagen bij beide bedrijven plus nog eens zeer vele bij toeleveranciers zou betekenen. Op dit moment vindt in IJmuiden een ‘Leaderships Conference’ voor de 180 hoogste directeuren en managers van het Indiase concern plaats en de collega’s hadden gehoopt aan hen hun standpunt duidelijk te maken. De hoge heren – gewaarschuwd - lieten zich niet zien. Vakbondskaderlid Idema: “Dit is maar een eerste stap. We gaan de druk langzaam opvoeren”.

15 november 2017 Basisloon de oplossing?
Presentatrice Hertsenberg van TV-programma Radar overhandigt een door 100.000 mensen ondertekende petitie aan een aantal kamerleden. De petitie vraagt de sollicitatieplicht voor werkloze 55-plussers te schrappen en hen recht te geven op een basisloon. Dat zou dan ongeveer € 1000 moeten zijn, zonder toeslagen, maar met de mogelijkheid tot bijverdienen. De initiatiefnemers wijzen er op dat de overgrote meerderheid van de oudere werklozen nooit meer wordt aangenomen, terwijl zij wel ontelbare sollicitatiebrieven moeten schrijven, cursussen volgen en aan allerlei bureaucratische verplichtingen moeten voldoen.
En - kunnen we toevoegen - onredelijke eisen en neerbuigende behandeling van UWV, Sociale Dienst of personeelschefs te verduren krijgen. Die controle en ‘begeleiding’ van oudere werklozen kost ook nog eens zo’n 30 tot 40 duizend euro per persoon en levert weinig tot niets op. Dan lijkt een basisloon een sympathieke oplossing.
Beter is te eisen dat de werkweek voor iedereen 30 uur wordt met behoud van het volle loon en dat iedereen met 60 jaar met pensioen gaat. Dan komen ook de jongere werklozen aan de slag en hoeven ouderen niet meer op hun knieŽn de 67 jaar-plus te halen. En dan kunnen alle werkende mensen samen strijden voor hogere lonen dan die € 1000 per maand.

14 november 2017 Maaltijdbezorgers willen arbeidscontract
In het centrum van Amsterdam demonstreren tientallen maaltijdbezorgers van Deliveroo vanaf het kantoor van het bedrijf op de Keizersgracht. Het bezorgbedrijf wil dat per 1 februari alle maaltijdbezorgers hun arbeidscontract verliezen en voortaan als zzp’er het werk gaan doen. Deliveroo probeerde dit voor te stellen als een verbetering voor de bezorgers, die daarmee meer inkomen en meer vrijheid zouden krijgen.
Daar geloven de collega’s echter niet zo veel van. Ze zouden verschillende sociale verzekeringen verliezen of die particulier af moeten sluiten en als ‘ondernemer’ extra administratie te doen krijgen. Ze laten weten: als er geen goede reactie komt van Deliveroo kan het tot een staking komen. Deliveroo begint direct met intimideren.
In Groot-BrittanniŽ heeft Deliveroo het net voor elkaar gekregen dat een rechter uitspreekt dat de maaltijdbezorgers zelfstandige ondernemers zijn en geen werkers in loondienst. Dit op grond van een bepaling verzonnen door de advocaten van het bedrijf, in een recent ingevoerd nieuw contract: ‘Een bezorger mag een collega vragen zijn bestelling over te nemen’. De vakbond gaat tegen deze uitspraak in beroep.

14 november 2017 Klimaat - ‘Wat levert het op?’
Nederland heeft voor elkaar gekregen dat het klimaatcentrum van de VN hier wordt gevestigd. Dit zou tot verbazing kunnen leiden, want Nederland loopt in Europa ver achterop met duurzame energie. De regering moet door een rechter worden gedwongen de uitstoot van CO2 wat meer te reduceren en kan zeker niet aan de EU-normen voldoen. De winstgevendheid van de grote concerns - Shell voorop – is voor de Nederlandse staat belangrijker dan de leefbaarheid van de aarde.
De belangrijkste taak van het VN-klimaatcentrum is dan ook niet om onderzoek te doen naar meer en goedkopere methoden om duurzame energie op te wekken of onderzoek te doen gericht op het voorkomen van milieucatastrofes. Het klimaatcentrum gaat zich vooral richten op het opvangen van de gevolgen van de klimaatopwarming - zoals een stijgende zeespiegel.
Nederland telt een aantal grote bedrijven die in de waterbouw zo veel mogelijk winst voor hun aandeelhouders proberen binnen te halen. Wie zijn gebied tegen overstromingen en dergelijke wil beschermen, kan aan het centrum gratis advies vragen op kosten van de VN. Wie er wat aan wil doen - en daar geld genoeg voor heeft - kan dan een deur verder Nederlandse bedrijven inschakelen om droge voeten te houden.
Goed voor de economie en na ons de zondvloed.

14 november 2017 Misstanden Oost-Europese textielbedrijven
Grote kledingconcerns als Benneton, Tommy Hilfiger en Versace laten ook in Oost-Europa kleding maken in zogenaamde sweatshops. Ook veel hier verkochte schoenen worden in dat soort bedrijven gemaakt. De CleanClothesCampaign (CCC) - in Nederland bekend als de Schone Kleren Campagne, waaraan onder andere de FNV meedoet - schrijft in een rapport over zeer lage lonen. Van € 96 per maand in de OekraÔne tot € 218 per maand in ServiŽ - slechts 20 tot 33% van wat een gezin van vier personen in die landen nodig heeft om van te leven. De arbeidsomstandigheden zijn er slecht, zoals veel stof in de lucht, giftige chemicaliŽn en temperaturen van meer dan dertig graden. Onbetaald overwerk en intimidatie onder het motto ‘voor jou tien anderen’ zijn aan de orde van de dag.
CCC schat dat in Oost-Europa ongeveer 1,7 miljoen mensen in zulke sweatshops werken, voor 80% vrouwen. Die krijgen consequent minder loon dan de mannen, in Slowakije zelfs maar de helft. De kledingconcerns betalen in Oost-Europa misschien iets meer voor de kleding dan in Bangladesh of Cambodja, maar de afstand tussen de productie en de verkoop in West-Europa is kleiner. Dat betekent minder vervoerskosten en de mogelijkheid sneller te reageren op een nieuwe modetrend. Hoewel het deels EU-landen zijn (Slowakije) of anders landen die verdragen met de EU gesloten hebben, komt vanuit Brussel geen enkele kritiek op deze misstanden.

13 november 2017 Hoge medicijnprijzen
De regering kan veel meer doen tegen de hoge medicijnenprijzen. Dat vindt B. Leerink, die voor adviesorgaan Raad voor Volksgezondheid en Samenleving onderzoek deed naar dure medicijnen. Hij noemt het feit dat apothekers wettelijk gezien voor hun eigen cliŽnten de medicijnen mogen bereiden - ook al heeft een farmaceutisch concern daar een patent op. Die eigen bereiding is vaak veel goedkoper. Ook kunnen patiŽnten hun medicijnen bestellen in een ander land, waar ze vaak goedkoper zijn. En ten slotte heeft de regering ook wettelijk het recht een zogenaamde dwanglicentie uit te geven. Hierbij geeft zij het recht om een bepaald medicijn te produceren aan een fabrikant die het – veel – goedkoper doet dan het concern dat de oorspronkelijke licentie bezit.
Politici en topambtenaren onderhouden nauwe banden met de farmaceutische en de andere zorgindustrie. Van de pas afgetreden regering hebben drie leden (Kamp (VVD), Van Rijn en Plasterk, beide PvdA) een hoge functie in deze sectoren gekregen. Plasterk wordt chief scientific officer wordt bij het bedrijf Mytomorrows, waarbij hij via onderzoeksinstituten nieuwe medicijnen aan de man moet proberen te brengen voor farmaceutische concerns. Vier jaar geleden vroeger PvdA-kamerlid Bouwmeester aan toenmalig minister Schippers of dit bedrijf niet de regels omzeilde, maar Schippers (VVD) vond van niet. Plasterk heeft er blijkbaar ook geen moeite mee. De grote monopolies zijn met het staatsapparaat versmolten en oefenen een – vaak verborgen – dictatuur uit.

13 november 2017 Imperialistische oorlogsvoorbereiding
De Adviesraad Vrede en Veiligheid (AVV) onder leiding van ex-secretaris-generaal van de NAVO De Hoop Scheffer waarschuwt de nieuwe regering dat de NAVO-macht in de Baltische staten driemaal zo sterk moet worden om een Russische inval terug te kunnen slaan. Met andere woorden: een oproep aan de nieuwe regering om de defensiebegroting meer te verhogen dan ze van plan was.
Een Europees defensiefonds heeft tot doel samen te werken bij de ontwikkeling, aankoop en gebruik van wapens en andere militaire middelen - om zo kosten te besparen. ‘Permanent gestructureerde samenwerking’ (Engels: Pesco) heet het project en 23 landen, waaronder Nederland, doen hier aan mee. Landen die mee doen verplichten zich om minstens 20 procent van het defensiebudget aan investeringen te besteden, ieder jaar een defensieplan in te dienen en mee te doen aan alle missies en operaties waartoe Pesco besluit. Die besluiten kunnen alleen met algemene stemmen worden genomen.

12 november 2017 AOW-leeftijd beweegt niet zonder actie
De FNV-leiding doet opnieuw een oproep aan de regering om de AOW-leeftijd tot 2020 op 65 jaar en negen maanden vast te zetten en het in ieder geval voor mensen met zware beroepen mogelijk te maken tot vier jaar vroeger te stoppen. Ongeveer hetzelfde vroeg FNV-voorzitter Busker een jaar geleden ook.
De nieuwe minister van Sociale Zaken Koolmees (D66) reageert op deze slappe eis direct negatief. Gezien de 1,5 miljoen mensen die in Nederland werk zoeken zou verlaging van de pensioenleeftijd naar 60 jaar en een werkweek van 30 uur geŽist moeten worden. Daar moet vakbondsmacht voor worden ontplooid.

11 november 2017 Klimaatconferentie zonder oplossing
De VN-Milieuconferentie komt bij elkaar in Bonn (Duitsland) om de afspraken van de VN-conferentie van Parijs verder uit te werken. Zijn de afspraken twee jaar geleden van Parijs volgens wetenschappers al te weinig om grote milieurampen te voorkomen - die afspraken zijn ook niet verplichtend voor de deelnemers.
Zo wordt deze week in de EU onderhandeld over het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. Hiervoor hebben bedrijven emissierechten nodig, maar die zijn door de EU-regeringen op zo een ruime schaal gratis uitgedeeld dat degenen die nu emissierechten bij moet kopen maar € 6,- per ton CO2 betalen. Om dat bedrag hoger te maken en daardoor bedrijven te stimuleren duurzamer te werken zou het aantal gratis emissierechten veel kleiner moeten worden. Door druk van onder andere Duitsland met zijn automobielindustrie en Polen met zijn vele kolencentrales komt het in onderhandelingen met het EU-parlement niet verder dan een verlaging van de gratis emissierechten met 2,2% per jaar vanaf 2021. Bij lange na niet genoeg om het in Parijs afgesproken doel te behalen.
In een op wereldeconomie gericht op winst - waar de imperialisten onderling om macht en rijkdom vechten - is een milieucatastrofe niet te voorkomen. Dat kan alleen als de werkende mensen zelf het heft in handen nemen en met een revolutionaire omwenteling de maatschappij veranderen. In Bonn wordt massaal gedemonstreerd.

11 november 2017 Demo honderdduizenden in Barcelona
In Barcelona demonstreren zaterdag 750.000 mensen voor de vrijlating van de ministers van de regering-Puigdemont, die door Spanje zijn afgezet en gearresteerd wegens opstand nadat ze een onafhankelijkheidsreferendum hadden georganiseerd. Ook twee andere Catelanen zijn gevangen gezet vanwege hun optreden bij een eerdere massademonstratie. Puigdemont en een paar van zijn ministers zijn naar BelgiŽ gevlucht Spanje heeft om hun uitlevering gevraagd. Ook veel Catelanen die niet achter de onafhankelijkheidsactie van Puigdemont staan zijn boos over de repressie door de rechtse Spaanse regering-Rajoy.

11 november 2017 Extreemrechts in Polen
In Warschau wordt gedemonstreerd op de Poolse onafhankelijkheidsdag. Niet alleen veel rechts-nationalisten, ook regelrechte fascisten lopen mee in de mars van 60.000 personen. Veel Poolse vlaggen, de leus ‘god, eer en vaderland’, maar ook duidelijker: ‘Polen blank’ en fascistische symbolen als de falange.
De zeer rechtse Poolse regeringspartij PiS voedt dit nationalisme, gecombineerd met een rabiaat anticommunisme en probeert democratische verworvenheden af te breken door de rechterlijke macht onder haar controle te brengen en de media te domineren.
Hiertegen zijn veel Polen de straat op gegaan en hebben daarbij successen geboekt. Een vrijwel totaal verbod van abortus moest de regering bijvoorbeeld intrekken. Om het lage geboortecijfer te compenseren voert zij in de media een campagne – met een konijnenfilmpje - om het aantal geboorten te laten stijgen. Daarentegen weigert zij het beperkt aantal asielzoekers op te nemen dat de EU vraagt.
Fascistische groeperingen uit andere landen zijn naar Polen gekomen om mee te lopen. Daarop aangesproken zeggen Poolse ministers ‘niets gezien te hebben’. Enige duizenden antifascisten - waaronder veel jongeren - voeren elders in Warschau een tegendemonstratie door.

10 november 2017 Metaalwerkers eisen loonsverhoging
Bij Buigcentrale Steenbergen in Hoogeveen wordt twee dagen gestaakt. Het bedrijf (onderdeel van Arcelor Mittal - het grootste staalconcern ter wereld) weigert al jaren de werkers een periodieke loonsverhoging te geven zoals die in de meeste CAO’s is opgenomen. De directie wil alleen willekeurig een loonsverhoging betalen. Vakbond FNV heeft uitgerekend dat het gemiddelde loonniveau bij de buigcentrale ongeveer 10% onder dat in vergelijkbare bedrijven zit. Of de vele uitzendkrachten in het bedrijf – 70 van de 140 personeelsleden – wel genoeg betaald krijgen zoekt de vakbond nog uit. Voor de komende week worden nieuwe acties aangekondigd.

10 november 2017 Drie dagen staking India
Bijna alle grote vakbondsfederaties in India organiseren een nationale staking van drie dagen tegen de politiek van de rechtse regering-Modi. De belangrijkste eisen zijn: meer banen tegen de groeiende werkloosheid, hogere lonen, waaronder een minimumloon van 18.000 roepies (€ 136) en hogere pensioenen. De regering wordt verweten niets aan de werkloosheid te doen, maar die verergerd te hebben. Een uitbreiding van de BTW verhoogde de kosten van levensonderhoud, dat betekende ook dalende verkopen en daarom minder banen. Ook het uit de circulatie halen van veel gebruikte bankbiljetten vorig jaar, met als excuus corruptiebestrijding, gooide de economie in de war en leidde tot dalende werkgelegenheid. Voor het parlement in New Delhi verzamelden zich 70.000 mensen en de bedoeling is dat ook die manifestatie drie dagen duurt. Media noemen een getal van 15 miljoen werkers die mee doen aan de staking.

9 november 2017 Staatsmonopoliekapitalisme is niet nieuw
Waarom wordt de dividendbelasting afgeschaft, terwijl daar in geen enkel verkiezingsprogramma over gesproken werd? Onderhandelaars van de regeringspartijen geven toe, dat dit op verzoek van vier grote Nederlandse monopoliebedrijven was: Shell, Unilever, AKZO en Philips. Die hadden gedreigd nog meer banen te schrappen, als die 1,4 miljard dividendbelasting niet aan hun buitenlandse aandeelhouders werd gegund. Dit terwijl ze dankzij allerlei rulings zelf al nauwelijks belasting betalen. Dat is niets nieuws, want deze vier concerns bespreken al sinds kort na de tweede wereldoorlog ieder jaar een paar maal met de regering wat die in hun belang hoort te doen. Zij vormen de kern van het financierskapitaal dat directe controle uitoefent op het staatsapparaat. Daarom krijgen zij miljarden euro’s uit de staatskas, terwijl de politieke partijen aan hun kiezers verkondigen, dat er ‘helaas’ bezuinigd moet worden. Niet de zorg, de AOW of de vluchtelingen zijn te duur. Het zijn de grote concerns die zich steeds meer geld dat aan de mensen die het werk doen behoort, toe-eigenen. En de staat helpt hen daarbij.

9 november 2017 Wat kan de wereld niet doen met € 600 miljard?
Daarmee zouden veel grote problemen in de wereld aangepakt kunnen worden, maar dit bedrag blijk jaarlijks door grote monopoliebedrijven en beleggers naar belastingparadijzen te worden gesluisd. Dagblad SŁddeutsche Zeitung heeft vorig jaar bij elkaar 13,4 miljoen bestanden en e-mails ontvangen, vooral afkomstig van Appleby, een bekende op Bermuda gevestigde advocatenfirma die van het helpen opzetten van constructies om geen belasting te betalen zijn verdienmodel heeft gemaakt, en daarnaast van Asiaciti Trust, een soortgelijk bedrijf uit Singapore en de vertrouwelijke registraties van bedrijven die zich (juridisch) in een van 19 belastingparadijzen als Bermuda, de Kaaiman Eilanden, Malta of het eiland Man hebben gevestigd. Een internationaal collectief van onderzoeksjournalisten van een honderdtal media, ICIJ is, net als eerder bij de Panama Papers, begonnen deze ‘Paradise Papers’ door te spitten. Geen gemakkelijke job, want in de wereld van belastingontduiking wordt veel met Bv-tjes en eigenaren-alleen-in-naam gewerkt om de eigenlijke profiteur te verbergen. Ook ‘gewone’ criminelen maken er graag gebruik van. De journalisten zijn nog lang niet klaar, maar hebben al een aantal saillante gegevens boven tafel gehaald, zoals dat de Britse koningin Elisabeth ook een deel van haar rendementen wegsluist naar een belastingparadijs, evenals de vriend en financier Bronfman van de Canadese premier Trudeau die de strijd tegen belastingontduiking zo hoog in het vaandel heeft staan. Ook de Amerikaanse president Trump zal niet blij zijn, nu naar buiten komt dat bedrijven van zijn eigen concern en van politici en sponsors om hem heen, zoals van de minister van Economische Zaken, de steenrijke Ross, met Russische bedrijven, zelfs van de schoonzoon van Poetin, zaken doen. Het grootste mijnbouwbedrijf ter wereld Glencore blijkt miljoenen geleend te hebben aan de IsraŽlische zakenman Gertler. Dit is namelijk een persoonlijke vriend van de president van Congo, Kabila en hij moet zorgen voor toegang tot de rijke bodemschatten van het land. Geen wonder dat Kabila blijft zitten, terwijl zijn termijn al een jaar voorbij is. Het meest saillant is echter wel, dat het tot nu toe vooral om belastingzaken gaat die niet in strijd zijn met de geldende wetten. Die zijn er blijkbaar voor gemaakt om het financierskapitaal de gelegenheid te geven de belasting te ontduiken. Zo heeft sportconcern Nike door een constructie via Nederland 10,5 miljard euro buiten bereik van de Amerikaanse fiscus gebracht. Nederland is populair bij grote Amerikaanse concerns, en bijvoorbeeld ook Uber en Apple maken er gebruik van. In Nederland worden inkomsten van dochtermaatschappijen die als ‘rente ’of ‘royalty’ worden geboekt niet belast. Een andere truc is de winst laten uitkeren aan een commanditaire vennootschap. Die wordt in Nederland als bedrijf niet voor belasting aangeslagen, in de veronderstelling dat de personen die deze vennootschap gevormd hebben er persoonlijk voor aangeslagen zullen worden. Maar als die in een land gevestigd zijn, waar geen of nauwelijks belasting wordt geheven…. Vanuit Nederland komt een ‘ruling’, een geheime belastingafspraak, met het Amerikaanse monopolie Procter & Gamble aan het licht, waardoor dit bedrijf 169 miljoen dollar in zijn zak kon steken. In Den Haag is het grootste discussiepunt, dat Procter hiervoor toestemming kreeg van ťťn belastingambtenaar, die het niet aan collega’s ter toetsing had voorgelegd. Welke bedragen aan andere bedrijven zijn geschonken wordt niet bekend, want de andere rulings blijven geheim. Zeker VVD, CDA en D66 zijn grote voorstanders van de ‘privacy’, mits het om die van de grote concerns en rijken gaat. Dit alles leidt natuurlijk tot grote woede onder werkende mensen. Daarom en onder druk van concurrerende andere landen heeft de nieuwe Nederlandse regering laten weten dat ze – in bepaalde gevallen - de aftrek voor de vennootschapsbelasting van rente en royalty’s wil afschaffen en ook naar de ontwijking via de constructie met een commanditaire vennootschap gaat kijken. Maar intussen is de belastingdienst zelf actief op zoek maar alternatieve mogelijkheden om belasting te ontwijken, meldt de Leidse onderzoeker Vleggeert.

8 november 2017 Staking van KLM-personeel
Dinsdagavond leggen 30 collega’s die in de lounges (wachtkamers voor eerste klas passagiers) van KLM op Schiphol werken, het werk neer. KLM wil het werken daarin uitbesteden aan cateringbedrijf Vermaat. De huidige werkers in dienst van KLM kunnen over naar Vermaat, maar zien hun arbeidsvoorwaarden dan achteruitgaan. Dat accepteren ze niet, ze willen in dienst blijven bij KLM en dan gedetacheerd worden. Onderhandelingen brachten geen oplossing en daarom wordt nu gestaakt.

8 november 2017 Internationale vakbond: minimumloon veel te laag
De Europese vakbondsfederatie ETUC houdt een campagne ‘OurPayrise’, waarbij ze, behalve voor het recht op collectief onderhandelen, in het bijzonder ageert tegen de armoedelonen die in veel rijke landen worden betaald. ETUC heeft uitgerekend dat in tien EU-landen, waaronder Nederland, BelgiŽ, Duitsland en Spanje, het wettelijk minimumloon lager is dan de helft van het mediane inkomen, dat is het inkomen dat precies tussen het hoogste en het laagste inkomen in een land ligt. Daar is heel moeilijk van rond te komen. De ETUC wijst erop, dat de Wereldhandelsorganisatie al van een laag inkomen spreekt als een loon minder dan twee derde van het mediane inkomen bedraagt.

7 november 2017 Strijdbare herdenking Oktoberrevolutie in Sint-Petersburg
Dinsdag 7 november houden acht tot tienduizend mensen een strijdbare internationale demonstratie in Sint-Petersburg, de stad waar precies 100 jaar geleden de Oktoberrevolutie begon. De demonstratie begint bij het Finland station, waar Lenin vlak voor de revolutie uit ballingschap aankwam en loopt naar de pantserkruiser Aurora, die in 1917 met een kanonschot het signaal gaf voor de aanval op het Winterpaleis, waar de voorlopige regering zetelde. In de demonstratie lopen, naast leden van Russische partijen en andere Russen, ook partijdelegaties uit andere landen mee en een flinke delegatie van de ICOR, de Internationale CoŲrdinatie van revolutionaire partijen en organisaties. Daarbij ook een groep leden van de Rode Morgen. De Russische Communistische Arbeiderspartij RKAP stelt een deel van haar spreektijd ter beschikking van de voorzitster van de Duitse ICOR-partij MLPD. In haar toespraak wordt duidelijk gemaakt waarom de Oktoberrevolutie ook vandaag nog belangrijk is: zij wijst ook vandaag nog de weg vooruit: Zoals de overwinning van het Russische volk onder leiding van de arbeidersklasse met haar bolsjewistische partij over de bourgeoisie en grootgrondbezitters toen de mogelijkheid bood om structureel een eind te maken aan honger, onvrijheid en oorlog, zo is ook nu een revolutie nodig, die een eind maakt aan de macht van het financierskapitaal. Anders kan er aan de honger en toenemende verarming, de imperialistische oorlogen en milieuvernietiging geen structureel einde gemaakt worden. De ICOR-delegatie bezoekt tussen maandag en donderdag verschillende plaatsen die tijdens de revolutie een rol speelden. Het Smolny, waar het hoofdkwartier van de bolsjewistische partij gevestigd was, mogen ze alleen van buiten bekijken. Op een culturele avond samen met Russische kameraden en vrienden worden oude en nieuwe revolutionaire liederen ten gehore gebracht en toespraken gehouden over de betekenis van de Oktoberrevolutie en van het latere verraad aan het socialisme in de Sovjet-Unie voor de strijd nu. (Wat de naam’ Oktoberrevolutie betreft: in het toenmalige Rusland werd een andere kalender gebruikt die 13 dagen achterliep op de Juliaanse die nu gevolgd wordt’. Daarom was 7 november in het Rusland van 1917 25 oktober)

6 november 2017 Duitse regering helpt Erdogan tegen de Koerden
Ondanks bezorgde uitspraken van bondskanselier Merkel en andere politici over Erdogan en het gebrek aan democratie in Turkije, is ze hem steeds meer ter wille tegen de Koerden. Voor de jaarlijkse manifestatie en demonstratie voor de vrijheid van PKK-leider ÷calan en alle politieke gevangen in DŁsseldorf, werden allerlei beperkingen opgelegd, zoals het verbod op de verkoop van boeken en tijdschriften en zelfs van voedsel Het dragen van vlaggen en spandoeken was in Duitsland al eerder aan strenge beperkingen onderworpen. Niet alleen het portret van ÷calan mocht niet worden meegevoerd, zelfs de vlag van de Syrische Koerden uit Rojava, die zo dapper tegen ISIS strijden, mag niet worden gedragen. Toen een aantal demonstranten zich hier niet aan hielden gebruikte de politie dat als excuus om de demonstranten met de wapenstok, een waterkanon en traangas te lijf te gaan. Het belang dat de regering-Merkel hecht aan goede economische en politiek-militaire betrekkingen met de Turkse dictator leidt tot vertrapping van de democratische rechten en vrijheden.

6 november 2017 Textielarbeiders zetten miljardair voor het blok
Turkse textielwerkers, die voor internationaal bekende kledingconcerns als Zara en Mango werken, verdienen niet alleen weinig, maar kregen drie maanden lang zelfs dat lage loon niet. Daarop sloot toeleverancier ‘Bravo” de fabriek en weigerde het achterstallig loon te betalen. In fabrieken van dat soort criminelen worden heel veel producten voor grote kledingconcerns gemaakt. Oprichter Ortega van Inditex, het moederbedrijf van Zara, is er een van vijf rijkste miljardairs ter wereld mee geworden. De Turkse collega’s nu brachten ongemerkt labels aan in kleding, die in Istanboel werd verkocht, met teksten als: “Ik maakte het kledingstuk dat u nu koopt, maar ik ben er niet voor betaald”. Dat is geen goede reclame en dus was Inditex gedwongen om – ‘hoewel zij niet verantwoordelijk was’- samen met andere concerns geld op tafel te leggen voor een noodfonds om de collega’s te compenseren.

5 november 2017 Grote druk op lonen en uitkeringen
Sinds het begin van deze eeuw zijn de lonen van 97 van de 100 werkenden in Nederland minder gegroeid dan de economie. De economie groeide volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek gemiddeld met 1,3% per jaar. Voor 19% van de werkenden was vorig jaar de koopkracht zelfs slechter dan in het jaar 2000. Werkers in de sportsector verloren gemiddeld zelfs 20% van hun koopkracht, de collega’s in de horeca 9%, meldt het CBS. Er gaat dus een groter deel van de koek naar de eigenaren, aandeelhouders van de bedrijven. Vorig jaar meldde de Nederlandse Bank al dat de zogenaamde arbeidsinkomensquote een stuk lager is. De regering-Rutte III kondigde vorige maand voor iedereen koopkrachtverbetering aan, maar moest dat zelf al terugbrengen naar 88%. Ouderen met een wat hoger aanvullend pensioen gaan er op achteruit. Sowieso zijn de maatregelen van deze regering behalve op de grote concerns (verlaging vennootschapsbelasting, schrappen dividendbelasting) vooral op de hogere inkomens gericht. Mensen met een uitkering zijn er het slechtst aan toe, zodat bedrijven gemakkelijker lage lonen kunnen betalen. Het stijgende percentage van de eerste belastingschijf en de verhoging van de BTW op de eerste levensbehoeften treft vooral de uitkeringsgerechtigden en werkenden met een laag inkomen. Maar daar hebben ook mensen met een middeninkomen last van. Bovendien stijgt de energiebelasting voor huishoudens fors en zullen gemeenten hun belastingen verhogen naarmate ze meer taken overgeheveld krijgen uit Den Haag.

4 november 2017 Slechte voedselcontrole structureel
Nu blijkt weer dat in de in Nederlandse supermarkten verkochte aardbeien zoveel giftige stoffen zitten, die slecht zijn voor de gezondheid. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ontdekte bij een steekproef vorig jaar, dat elke aardbei gemiddeld met 7 tot 8 schadelijke stoffen is bespoten, maar nam geen maatregelen, schrijft dagblad Trouw. Elke stof afzonderlijk bleef namelijk onder het Europees vastgestelde ‘veilige’ maximum. Maar twee verschillende stoffen kunnen elkaars giftige werking versterken of kunnen allebei dezelfde giftige werking hebben en dan samen uitkomen (ver) boven de veilige grens. Natuurlijk moet er op de combinatie-effecten gelet worden. Dat staat al in een Europese wet van 2005. Alleen heeft men daar 12 jaar later nog geen procedure voor ontwikkeld! Ongetwijfeld tot groot genoegen van fabrikanten van bestrijdingsmiddelen en de agrarische lobby.

3 november 2017 Unox-collega’s staken tegen verslechteringen
Een paar honderd collega’s in de worstfabriek van Unox in Oss gaan donderdagavond voor 24 uur in staking en vrijdag stappen de meesten in de bus naar Wageningen. Daar is topman Polman van het concern aanwezig bij de opening van een nieuw gebouw voor de research van het concern. Unilever wil van de worstfabriek af, omdat het de winstmarge niet hoog genoeg meer vindt en heeft het bedrijfsonderdeel verkocht aan Zwanenburg. De werkers worden wel door Zwanenburg overgenomen, maar niet tegen dezelfde arbeidsvoorwaarden. O.a. de pensioenregeling zou duidelijk slechter worden. Dat pikken de collega’s niet. Ook willen ze vastleggen, dat ze in ieder geval de komende jaren niet hun baan verliezen (Zwanenburg heeft van Unilever de garantie gekregen, dat het tien jaar de worsten aan het concern mag blijven leveren). Als Zwanenburg hun arbeidsvoorwaarden te duur vindt, moet Unilever het verschil maar bijpassen. Ze accepteren niet, dat het concern zo zijn winst wil verhogen over hun rug. Dat het wereldwijde Voedselresearchinstituut van Unilever in Wageningen wordt gevestigd is niet toevallig. Het gebouw staat op de campus van de Wageningen-universiteit, waarmee Unilever ‘goede betrekkingen’ heeft. De universiteit doet veel onderzoek voor het concern, hoewel ze toch grotendeels met belastinggeld wordt betaald. De regering heeft, als dienstverlener van monopolies, Unilever aangemoedigd zich naast de universiteit te vestigen.

3 november 2017 Nederland scoort slecht op gelijkheid vrouw-man
Nederland is op een ranglijst van landen qua gelijkheid man-vrouw van het World Economic Forum geduikeld van de 16de plaats vorig jaar naar de 32ste nu. Als het gaat om kansen in het onderwijs staat Nederland zelfs bovenaan, maar het scoort slecht als het gaat om inkomen (de 82ste plaats!) en om hogere posities in economie en politiek. De vrouwen hebben gemiddeld een veel lager inkomen, bij pensioenen is het verschil zelfs 42%. Dit hangt samen met het feit dat zij veel meer parttime werken dan mannen en vaak een aantal jaren helemaal niet - in verband met de kinderen. In de vier Scandinavische landen die - samen met Rwanda - hoog op de lijst staan is bijvoorbeeld de kinderopvang veel beter geregeld. Maar ook per uur verdienen vrouwen in een gelijkwaardige functie 16% minder dan mannen. Een oorzaak is, dat vrouwen vaak werken in sectoren met lagere lonen, zoals de zorg, onderwijs, horeca. Ook speelt een rol, dat vrouwen door parttime werk of tijdelijk helemaal stoppen in verband met kinderen, ook minder snel opslag krijgen, promotie maken. En dan zijn er meer vrouwen met een flexcontract, dat meestal ook met een lager loon gepaard gaat. Ook op wereldniveau is het verschil tussen mannen en vrouwen groter geworden, vooral omdat het in grote landen als China, India en de VS slechter werd. Ter gelegenheid van de Equal Pay Day op 3 november doet vakbond FNV een oproep om met behulp van openheid over salarissen, langer vaderschapsverlof en goede kinderopvang ervoor te zorgen dat inkomen en mogelijkheden voor de vrouwen gelijk worden aan die van de mannen. Terechte eisen, maar in een kapitalistische maatschappij zal steeds geprobeerd worden de kosten voor de reproductie van de arbeidskracht op de vrouwen af te schuiven.

2 november 2017 Ook in Nederland worden de rijken rijker
Het blad Quote meldt, dat het gezamenlijk vermogen van de 500 rijkste Nederlanders in een jaar tijd met 25% is gestegen tot € 146,4 miljard. Quote telt dit jaar ook rijke Nederlanders die in het buitenland wonen mee. Nummer een is daarom De Carvalho-Heineken van het bierconcern met 12,5 miljard (+ 13%), gevolgd door Goldschmeding (uitzendbureau Randstad) 4,3 miljard, Wessels (bouwbedrijf VolkerWessels) 4 miljard, Sonnenberg (Hunter Douglas) 2,7 miljard en John de Mol (diverse mediabedrijven) 2,6 miljard. Het aantal miljardairs onder de Quote 500 is gestegen tot 26. De rijkste families zijn de familie Brenninkmeijer (C&A) met 22 miljard (+4,8%), de familie Van der Vorm (investeringsfonds HAL) 9,2 miljard en de familie De Rijcke (o.a. Kruidvat) met 2,1 miljard. Op nummer 10 staat volgens Quote de koninklijke familie met 950 miljoen (+ 5,6%) euro.

2 november 2017 Klimaatrampen treffen arme landen het hardst
Volgens een rapport van Oxfam Novib lopen inwoners van arme landen vijf maal meer kans wegens extreem weer te moeten vluchten dan inwoners van landen met een hoger gemiddeld inkomen. De hulporganisatie spreekt van de ‘ meedogenloze ongelijkheid van de klimaatverandering’, ook omdat die armere landen door hun geringe uitstoot van broeikasgassen zelf veel minder bijdragen aan de klimaatopwarming. Rampen zo als hele droge zomers en grote overstromingen dreven volgens het Oxfam-rapport tussen 2008 en 2016 jaarlijks 15 miljoen mensen op de vlucht. Het ging om 14 miljoen mensen in de landen met maximaal een laag middeninkomen als gemiddelde en om 1 miljoen in landen met een hoger gemiddeld inkomen.

1 november 2017 Wat bepaalt de hoogte van de zorgpremie?
Het Centraal Planbureau liet dinsdag weten, dat de premie voor de basiszorgverzekering in 2021 kan oplopen tot € 1600 per jaar, als het eigen risico niet wordt verhoogd. Volgens oud-minister Schippers (VVD) zouden dit ‘communicerende vaten zijn: als het ene niet stijgt, zou het andere wel extra moeten stijgen. Blijkbaar gaan Schippers en het CPB ervan uit, dat er op de hoge winsten van fabrikanten van medicijnen en medische apparatuur niet te bezuinigen is, noch op andere winsten en topsalarissen. Woensdag publiceert Het FinanciŽle Dagblad nog een onderzoek, waaruit blijkt, dat veel zorginstellingen het wettelijk verbod op winst maken omzeilen door juridische constructies met Bv’s.
Wil je reageren of heb je zelf een voorstel voor een nieuwsbericht?
Mail naar: redactie@rodemorgen.nl!


Nog even opzoeken wat er vorige week of vorig jaar gebeurde?
Kijk in het archief